Ústavní krize očima ministrů: nejhůř je na tom Kocáb

Michael Kocáb se bojí ohrožení některých projektů a odchodu kolegů.Politická krize se promítá i do dění na ministerstvech, jejich správci původně vzali angažmá na dobu určitou - jen do říjnových voleb. Jenže po zásahu Ústavního soudu budou v úřadech muset nejspíše déle než počítali. On-line deník TÝDEN.CZ oslovil ministry, jak na krizi pohlížejí.

V anketě například ministr Kocáb přiznal: podřízení už mají dohodnutá zaměstnání a některé projekty jsou v ohrožení. Premiér Jan Fischer proto členy vyzval, aby se na ministerstvech vyhnuli organizačním a personálním změnám.

Michael Kocáb
ministr pro lidská práva
1. Jaký máte názor na současnou politickou situaci?
Je to komplikovaná záležitost. Nejsem schopný teď analyzovat, jestli na to měl nebo neměl Ústavní soud právo. Nezpochybňuji ale, že se zachoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Je třeba říct, že současná situace je výsledný produkt neuváženého sesazení Topolánkovy vlády. Mezinárodní ostuda se tím multiplikuje.

2. Co pro vás osobně a profesně znamená současná politická situace? Měl jste už dohodnutou jinou práci nebo jste se po ní už aspoň poohlížel?
Zatím mě to nezasahuje, nevím ani, jak to dopadne. Je otázka, co by se stalo, kdyby došlo na úplné zrušení předčasných voleb. Protože jsem s tak dlouhým působením v úřadu nepočítal, musel bych se nad tím zamyslet. Jinou práci ale dohodnutou nemám.

3. Co to znamená pro vaše ministerstvo? Pozastaví se nebo zruší některé projekty, které jste měli v plánu?
Zrušují se tím možnost dotáhnout všechny věci. Podařilo se mi sice většinu agendy splnit, ale stále je tu několik věcí, které je potřeba ještě řešit. Například zákon o Agentuře pro sociální začleňování, strategie boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení nebo projekt vzdělávacího centra romské kultury v Hodoníně. Moji lidé navíc už většinou mají dohodnutou práci jinde, takže se bojím, aby mi jich víc najednou neodešlo.

Ministr vnitra Pecina si myslí, že krize je nejhorší od roku 1993.Martin Pecina
ministr vnitra
1.
Současná politická situace je - obávám se - jedna z nejhorších od vzniku České republiky.
2. Profesně nemám problém. Cítím se býti manažerem a dnešní funkce do mého kariérního profilu výborně zapadá. Práci dohodnutou nemám. Při vstupu do vlády jsem očekával, že se budu vracet na ÚOHS, což již dnes není možné. V současné situaci nemám čas hledat vhodné uplatnění.
3. Projekty může ohrozit diskuse nad rozpočtem. Neočekávám, že by běžná exekutivní práce ministerstva byla narušena současnou krizí.

Eduard Janota
ministr financí
1.
Je to záležitost jak politická, tak i týkající se celého rozpočtu. Jakákoli nestabilita ve společnosti má vliv na rating země a financování dluhové služby.
2. Vůbec mě nenapadlo takhle uvažovat. Jsem ministr na plný úvazek a než skončí můj mandát, budu pracovat, až se ze mě bude kouřit. Žádnou další práci dohodnutou nemám a nesháním, nemám na to ani čas.
3. V žádném případě to na chod úřadu vliv nemá. Naší prioritou je státní rozpočet, který musím sněmovně 30. září předložit. Všechno tedy běží dál.

Rostislav Vondruška
ministr pro místní rozvoj
1.
Nacházíme se podle mého názoru ve velmi složité situaci, nicméně je na odpovědných politicích a dalších kompetentních osobách, aby se pokusili najít z této situace východisko.
2. Úkolem ministra je spravovat agendu jeho ministerstvu svěřenou. Vzhledem k tomu, že Ústavní soud se k celé věci ještě bude vyjadřovat, nemá cenu celou záležitost dále komentovat. 
3. Budu pokračovat v práci na úkolech, kterými se v současnosti naše ministerstvo zabývá, a to tak, aby současná situace nijak nenarušila kvalitu práce celého ministerstva pro místní rozvoj.

Slamečka počítá s návratem do Státního fondu dopravní infrastruktury.Gustáv Slamečka
ministr dopravy
1.
Situaci pozorně sleduji. Když čtu diametrálně odlišné pohledy odborníků na ústavní právo, tak mám pocit, že všichni mají trochu pravdy. Věřím, že se nejvyšším ústavním činitelům a předsedům parlamentních stran podaří najít řešení, které bude alespoň pro větší část ústavně-právních expertů přijatelné.
2. Osobně to pro mě není významná komplikace, počítám s tím, že se vrátím zpět na Státní fond dopravní infrastruktury, takže nějaký případný týden sem nebo tam nehraje roli.
3. Přímo na ministerstvu dopravy snad ne, a ani u většiny činnosti v resortu, které běží nezávisle na ministerstvu v oddělených státních investorských organizacích (Ředitelství silnic a dálnic, Správa železniční dopravní cesty, Ředitelství vodních cest), žádné komplikace nehrozí. Problémem by samozřejmě bylo, kdyby se kvůli situaci nepodařilo schválit rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který investiční aktivity financuje.

Miroslava Kopicová
ministerstvo školství
1.
Tak jako většině členů vlády, také mně nezbývá, než vyčkat rozhodnutí Ústavního soudu.
2. Po vypršení mandátu budu pokračovat ve své původní práci v Národním vzdělávacím fondu.
3. Chod ministerstva zůstává beze změn; nezávisle na politických turbulencích v souvislosti s tzv. "ústavní krizí" plní všechny sekce ministerstva vytyčené úkoly. Nepředpokládám, že tomu bude jinak i v blízké budoucnosti.

Ladislav Miko
ministr životního prostředí
1.
Současná politická situace je bezpochyby nešťastná, do značné míry destabilizovaná. Je nutné, aby politická reprezentace - tedy vedení parlamentních stran, pan prezident a pan premiér co nejrychleji dokázali najít řešení, které dá jasnou informaci o tom, kam směřujeme a kdy budou lidé moci jít rozhodnout k volebním urnám.
2. Jak jsem veřejně oznámil už při svém nástupu do funkce, moje mise v české vládě má časově omezený horizont. Přišel jsem do vlády z vysokého úřednického postu v Evropské komisi a v relativně krátkém čase po plánovaných říjnových volbách se do Evropské komise zase musím vrátit. Na tom se nic nemění.
3. Pro ministerstvo to neznamená žádnou změnu. Máme přesně naplánované a načasované jednotlivé kroky, které ve funkčním období této vlády chceme dokončit, a na nich intenzivně pracujeme. Současná politická situace na tom nemění vůbec nic.

Daniela Kovářová
ministryně spravedlnosti
1.
Předjímat v tuto chvíli jakýmkoli způsobem rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému dojde příští čtvrtek, mi nepřísluší. Nastalá politická situace ale nemění zhola nic na situaci v mém rezortu a na ministerstvu spravedlnosti.
2. Jako úředník, kterému byl svěřen rezort spravedlnosti, budu i nadále pracovat dle svého nejlepšího svědomí až do konce svého mandátu.
3. Rozhodně jsem připravena na všechny potenciální varianty, které mohou nastat, a budu činit kroky v zájmu občanů České republiky. Uvědomuji si zejména palčivost tématu rozpočtu na rok 2010, které bude mít v následujících týdnech prioritu.

Petr Šimerka
ministr práce a sociálních věcí
1.
Nijak mě to netěší, ale ani zvlášť neznepokojuje.
2. Ani osobně, ani pracovně to neznamená momentálně pro mě žádnou změnu. Dnes jsem pracoval stejně jako včera a budu tak pracovat i zítra a v dalších dnech. Žádnou jinou práci nemám dosud nikde sjednánu.
3. Ministerstvo práce a sociálních věcí kontinuálně plní úkoly ústředního orgánu státní správy v dané oblasti a tak tomu bude i nadále.

Jakub Šebesta
ministr zemědělství
1.
Jako člen vlády momentální situaci vnímám v tom ohledu, že je zde větší tlak na exekutivu, aby chod stát fungoval řádně dál.
2. Budu se vracet na své původní místo šéfa Státní zemědělské a potravinářské inspekce, ze kterého jsem uvolněn. Pokud to bude později, tak to beru jako realitu, z pohledu člena vlády není návrat na původní místo prioritní.
3. Žádný zásah do chodu ministerstva to neznamená, veškeré projekty běží standardně dál. Jediná změna by byla prodloužení mé odpovědnosti v ministerské funkci.

Ministryně Jurásková věří, že krize neohrozí chod jejího úřadu.Dana Jurásková
ministryně zdravotnictví
1.
Myslím, že současná situace je krátkodobá a vše se vyřeší.
2. K tomu se nyní nechci vyjadřovat.
3. Ne, žádné projekty se neruší, všechno běží dál tak, jak bylo naplánováno.

Vladimír Tošovský
ministr průmyslu a obchodu
1.
Vláda premiéra Fischera má mandát od Poslanecké sněmovny a bude jej naplňovat až do konce svého funkčního období.
2. Svojí profesní budoucností se nyní nezabývám
3. Své práci na ministerstvu se věnuji stejně intenzivně jako jakékoli jiné předchozí práci.

ČTĚTE TAKÉ: Fischer: Oddálení voleb ohrozí přípravu rozpočtu
                        Experti mluví o listopadu, Pecina chystá volby v říjnu
                        Volby v ohrožení: Ústavní soud jde proti Klausovi

Foto: Robert Sedmík, Robert Zlatohlávek, ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi