Úplný Čunkův audit od firmy Kroll - 1. část

Projekt Coronet

Tuto zprávu připravila firma Kroll Associates UK Limited na žádost klienta, jemuž je zaslána. Klient souhlasí, že zpráva a informace obdržené od Kroll Associates jsou přísně důvěrné a jsou určeny výhradně pro soukromé a exkluzivní využití klientem. Jakékoliv jiné použití a jakékoliv přenášení, zveřejnění či reprodukce zprávy nebo její části bez písemného souhlasu Kroll Associates UK Limited je přísně zakázáno. Klient souhlasí pojistit a krýt Kroll Associates UK Limited proti jakémukoli poškození nebo nárokům vzešlým z takového neautorizovaného použití.

I.

Úvod

Mandát k tomuto vyšetřování pochází ze smlouvy uzavřené mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, vicepremiérem Jiřím Čunkem a premiérem Mirkem Topolánkem (dále pouze „dohoda"). Dohoda požaduje nezávislý audit financí pana Čunka a jejich původu.

 

Dohoda usiluje být nezávislým orgánem, který prozkoumá alternativní výklady klíčových událostí v této polemice. Toto je předběžná zpráva, která se zabývá těmito spornými tématy a která došla k některým závěrům, avšak uznává, že by mohla být provedena ještě další důkazní práce. Vzhledem k tomu, že toto vyšetřování bylo soukromě financováno panem Schwarzenbergem a muselo být ukončeno začátkem července a souhlasili jsme s naším mandátem 12. května, omezili jsme naše aktivity na nejpříměji související témata s daleko širším možným rozsahem. Určitý počet sporných bodů zůstává nedořešen a mohl by být základem pro další práci.

Také jsou zde další kriminální případy, které vyvstaly v důsledku těchto obvinění, jež nebyla součástí záběru tohoto vyšetřování. Tyto kriminální případy mohou mít pro pana Čunka významné následky, které zde nejsou předjímány nebo hodnoceny.

Okolnosti dohody jsou takové, že pan Čunek byl obviněn z přijetí úplatku přibližně 500 000 Kč krátce poté, co byl zvolen do českého Senátu na podzim roku 2006. Úplatek se údajně odehrál v únoru 2002, kdy byl pan Čunek starostou Vsetína, a údajně ho zaplatila firma H&B Real, developer, který se právě dohodl na společném podniku s městem. Policie provedla šestiměsíční vyšetřování, ale pan Čunek nebyl nikdy obžalován. Uprostřed roku 2007 vrchní státní zástupce předal případ novému žalobci, který rozhodl, že neexistují důvody pro podání obžaloby.

Případ byl silně zpolitizován od samého začátku. Přesun k novému státnímu zástupci a jeho pozdější rozhodnutí upustit od věci si vysloužilo ostrou kritiku některých českých politiků a médií, důvěra v tato rozhodnutí byla narušena. Načasování nařčení pana Čunka a pověst člověka, který je pronesl, jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové, byly také předmětem velmi rozdílných interpretací. Slečna Urbanová předtím obvinila pana Čunka ze sexuálního obtěžování; toto tvrzení k současnému datu nevedlo k trestnímu stíhání v České republice.

Zde jsou dvě klíčové události, ustanovené policejním vyšetřováním za fakta, které leží ve středu tohoto sporu:

•-         11. února 2002 ve 14.25 slečna Hurtová vybrala 499 000 Kč z firemního účtu společnosti H&B Real.

•-         14. února 2002 uložil pan Čunek 497 000 Kč v tisícikorunových bankovkách na svůj vlastní účet.

H&B Real je firma obchodující s majetkem, která ustavila společný podnik s městem Vsetín za účelem zisku a následného rozdělení velkého počtu bytů. Slečna Urbanová obvinila pana Čunka, že přijal peníze od H&B Real, protože byli panem Čunkem zvýhodněni z jeho pozice starosty. Časová shoda těchto dvou finančních transakcí podpořila teorii o korupci.

Tato zpráva poskytuje některé odpovědi na tři otázky:

•-         Mohla firma H&B Real získat takové zvýhodnění, aby poskytlo důvod k odměnění pana Čunka?

•-         Mohl pan Čunek poskytnout přesvědčivé vysvětlení, aby označil zdroje rodinného jmění jako legální?

•-         Nakolik koherentní jsou důkazy, že se úplatek uskutečnil 11. února 2002?

Odpovědi, které byl na tyto otázky Kroll schopen získat, jsou uvedeny v této zprávě.

II.

Metodologie

Pan Čunek plně spolupracoval při našem pátrání a zúčastnil se s vyšetřovateli Krollu čtyř separátních setkání. Ochotně umožnil přístup Krollu ke členům své rodiny, obchodním spolupracovníkům a dřívějším zaměstnavatelům. To zahrnuje ženu pana Čunka, Pavlu Čunkovou, jeho bratrance Jana Machů a Petra Kozáčka a bývalého výkonného ředitele Zbrojovky Vsetín, Karla Dančáka.

Pan Čunek také poskytl Krollu kopii své policejní složky, která zahrnuje téměř 4 000 stránek. Prohlédli jsme si spis, který obsahuje výpovědi svědků shromážděné policií, záznamy o finančním a nemovitém majetku rodiny pana Čunka, městské záznamy Vsetína, telefonní výpisy a další důležité dokumenty.

Nicméně poznamenáváme, že některé informace zahrnuté v obsahu policejní složky ve sbírce dokumentů chybějí. Například jeden takový dokument byl konečným odhadem ceny Vsetínské byty, společné realitní firmy založené městem Vsetín a podnikatelem Petrem Hurtou, kolem které se formuje jádro nařčení z úplatků. Odhad ceny, který začíná na straně 403 a končí na straně 552, možná obsahuje nejkompletnější odhad hodnoty majetku Vsetínské byty. Připravila ho nezávislá znalecká firma NOVA, s. r. o., oslovená policií. Jiné, zřejmě méně významné, sekce také chybějí, a sestávají z pasáží stránek 353-700 a 1775-2116. Pan Čunek Krollu řekl, že neprocházel celou svou složku, a nevěděl, co chybí.

Kroll navštívil Vsetín a dotazoval se zdrojů důvěrně blízkých panu Čunkovi a jednotlivců zapojených do transakce se Vsetínskými byty. Mluvili jsme s Viktorem Syptákem, majitelem JASY Vsetin, a. s., který postavil rodinný dům pana Čunka, Štěpánem Gargošem, výkonným ředitelem COOP Therm, realitní firmy, která neúspěšně soupeřila s H&B Real o získání podílu ve společnosti Vsetínské byty; Alexandrem Beranem, výkonným ředitelem NOVA, s. r. o., nezávislým znalcem najatým policií, aby odhadl hodnotu společnosti Vsetínské byty; a zástupcem vsetínského starosty Jaromírem Kudlíkem. Kroll také navštívil kanceláře H&B Real ve Vsetíně a setkal se s Petrem Hurtou, který opakovaně odmítl rozhovor. Kroll také hovořil s Martinou Hurtovou.

Také jsme zhodnotili plánek prostor vsetínské radnice, kde se mělo údajné předání úplatku odehrát.

Kroll rovněž zhodnotil tisíce stran zpráv českých médií a dalších záznamů firemních, realitních a veřejných.

Kroll všem zdrojům řekl, že informace jimi poskytnuté nebudou zveřejněny a budou použity čistě k účelům této důvěrné zprávy.

III.

Rodinné zázemí a biografie

Jiří Čunek se narodil 22. února 1959 ve Zlíně na střední Moravě.

Pan Čunek dosáhl středoškolského vzdělání. Svá studia začal v roce 1974, kdy tři roky navštěvoval odbornou školu v moravském městě Napajedla. V roce 1977 vzal místo automechanika ve Zlíně a začal chodit na večerní hodiny na místní střední škole. Po maturitě v roce 1982 vzal místo bezpečnostního technika u zbrojařské firmy Zbrojovka Vsetín.[1] Zbrojovka vyráběla kulomety, zbraně do letadel a munici.[2]

Pan Čunek je ženatý s Pavlou Čunkovou, rozenou Úlehlovou. Mají čtyři dcery: Evu, Janu, Hanu a Veroniku. Paní Čunková je zubařka a provozuje soukromou praxi na předměstí Vsetína.

Předtím, než pan Čunek vstoupil do politiky, Čunkovi podle všeho vedli život typické středostavovské české rodiny. Žili v bytě v prefabrikovaném bytovém komplexu ve Vsetíně a šetřili na stavbu rodinného domu.

Záznamy pana Čunka ukazují, že mezi lety 1982 a 1994 byl rodinný příjem, včetně sociálních podpor, 778 846 Kč čili zhruba 5 400 měsíčně v průměru. Čunkovi začali vydělávat znatelně více peněz uprostřed devadesátých let, kdy měsíční příjem dosáhl 17 000 Kč.

Nicméně širší Čunkova rodina zřejmě měla větší prostředky. Když otec pana Čunka, Josef, zemřel při autonehodě v roce 2006, zanechal majetek ohodnocený na 3,7 milionu Kč, včetně 1,17 milionu v hotovosti. Bratranec pana Čunka Jan Machů byl úspěšným odborníkem v Praze. Byl zaměstnán u Sun Microsystems jako hlavní vedoucí prodeje pro Českou republiku a Slovensko. Čeští odborníci z IT řekli Krollu, že pan Machů si mohl v devadesátých letech vydělat až 200 000 Kč měsíčně a až 2,4 milionu na ročních prémiích.

Další bratranec, Petr Kozáček, byl spoluzakladatelem Ruchstav Holding, investiční skupiny se sídlem v Opavě, která disponovala majetkem v hodnotě tří set milionů korun.

Kroll v průběhu dotazování pánů Čunka, Machů a Kozáčka zjistil, že obchodní vztahy pana Čunka s panem Machů a zvláště s panem Kozáčkem mu přinesly další příjem nezahrnutý do soupisu příjmů, který Kroll získal od státem ověřeného auditora.

IV

Dosavadní praxe

Zbrojovka Vsetín

Pan Čunek nastoupil do Zbrojovky Vsetín jako bezpečnostní technik v roce 1982, po maturitě v tomtéž roce. V roce 1993, po deseti letech u společnosti, byl povýšen na hlavního manažera bezpečnosti.[3]

V té době se pan Čunek zapojil do politiky. Stal se aktivním členem KDU-ČSL, což mu pomohlo v kariéře, protože KDU-ČSL byla vlivnou stranou na českém ministerstvu obrany. Bývalý výkonný ředitel Zrojovky Karel Dančák[4] Krollu řekl, že pan Čunek využil své kontakty, aby pomohl Zbrojovce vypořádat se se dvěma „velkými problémy", které společnost vážně ohrožovaly. Uvedl také, že pan Čunek aktivně pomáhal Zbrojovce lobbovat na ministerstvu v minimálně jedné velké vládní vojenské zakázce.

Pan Dančák řekl, že na počátku devadesátých let byla státem vlastněná Zbrojovka výdělečným závodem, ale odebírání zisků vládou ji přivedlo na pokraj kolapsu. „V roce 1990 jsme udělali 236 milionů Kč provozního zisku, který byl zdaněn 75 procenty," uvedl ředitel. „Vrchol toho všeho bylo, že jsme museli vládě odvádět pevnou platbu 65-70 milionů Kč. To nás uvrhlo do platební neschopnosti," vysvětlil.

Pan Dančák řekl, že pan Čunek měl dobré kontakty na vládní úrovni a často cestoval do Prahy „informovat členy vlády o naší situaci". Řekl, že tak pochopil, že pan Čunek už je „spojen s KDU-ČSL na celostátní úrovni".

Výkonný ředitel uvedl, že ačkoliv Zbrojovka nedokázala vládu přesvědčit, aby změnila daňovou politiku, společnost nikdy nepoukázala dlužnou daň a nikdy za to nebyla potrestána.

Pan Dančák řekl, že Zbrojovka zažila druhý „životu nebezpečný" okamžik v roce 1993, během rozpadu Československa. Zmínil, že společnost vlastnila lesy za miliardu Kč ve sporné pohraniční oblasti mezi Českou republikou a Slovenskem. Dodal, že to byla suma rovnající se jedné třetině hlavních aktiv Zbrojovky a že „bez ní by společnost zkrachovala". Ředitel uvedl, že pan Čunek začal znovu jezdit do Prahy a pomohl výrobci zbraní vyjednat dohodu s vládou, která „dovolovala společnosti restrukturalizovat majetek".

Nakonec pan Dančák dodal, že pan Čunek byl zapojen do snah Zbrojovky získat vládní kontrakt na kanon Plamen vyráběný pro český vojenský tryskáč L-159. Ředitel řekl, že Zbrojovka byla „jedinou společností v České republice, která měla kapacity na výrobu" zbraně, ale že o kontrakt se ucházely i jiné společnosti, zejména mnohem větší Škoda Plzeň. Ředitel poznamenal, že prominentní člen KDU-ČSL Miroslav Kalousek, současný ministr financí, v té době pracoval jako náměstek ministra obrany a byl zodpovědný za nákupy a rozpočet. „Oni se rozhodně znali," řekl ředitel Zbrojovky. „Znali se z nějakého (stranického) výboru." Kroll poznamenává, že ministr obrany byl v té době také člen KDU-ČSL.

Kontrakt údajně ohodnocen na 1,3 miliardy Kč a byl udělen Zbrojovce v září 1995.[5]

Pan Dančák neupřesnil, jak byl pan Čunek odměňován za své lobbistické úsilí. Nicméně naznačil, že refundace za cestovní výdaje pro pana Čunka byly štědré, a Krollu řekl, že cesty, které pan Čunek podnikl na náklady společnosti, byly rozsáhlé. Náhrady cestovních výdajů nemusejí být nahlášeny jako zdanitelný příjem a byly vyplaceny v hotovosti.

Pan Dančák Krollu řekl, že zaměstnanci dostávali výkonnostní příplatky v hotovosti. Uvedl, že pan Čunek mohl dostat bonusy jako vedoucí manažer bezpečnosti, pokud „během jeho dozoru nedošlo k vážnému zranění".

Pan Dančák řekl, že zaměstnanci dostávali v devadesátých letech hotovost, protože „lidé neměli bankovní účty a společnost neměla kapacity k provádění jednotlivých bankovních převodů". Kroll je obeznámen s tím, že se situace koncem devadesátých let změnila.

Pan Čunek opustil Zbrojovku v srpnu 1997. Zbrojovka zbankrotovala v roce 1998.

Nová spoločnosť a Zeveta Bojkovice

Pan Čunek měl další vazby na zbrojní průmysl mimo Zbrojovku během devadesátých let. V roce 1993 byl zvolen do představenstva Zevety Bojkovice, českého výrobce munice, který byl nedávno privatizován. Kroll neví, jaký, pokud nějaký, byl vztah Zevety a Zbrojovky.

Pan Čunek byl nominován do představenstva akcionářem Zevety Novou spoločností, a. s. (dále jen NS). NS byl slovenský investiční fond se sídlem v Košicích. Získal podíl v Zevetě během prvního kola kuponové privatizace.

Pan Výbošťok, bývalý partner a manažer NS, řekl Krollu, že znal pana Čunka z doby před rokem 1989 „společensky". Vyšlo najevo, že se znali z církve.

Pan Výbošťok Krollu řekl, že v roce 1992 držela NS „kolem desetiprocentního balíku" v Zevetě a že hledala kandidáta do představenstva. Řekl, že oslovil pana Čunka, protože ho „znal z dřívějška. Byl aktivní a vypadal jako vhodný typ".

Manažer řekl, že pan Čunek sloužil v představenstvu Zevety, „dokud nezbankrotovala". Archivy společnosti Zeveta ukazují, že pan Čunek pracoval jako ředitel od srpna 1993 do srpna 1994, kdy byl jmenován předsedou představenstva. Toto místo zaujímal do února 1995, kdy majetek společnosti přešel do likvidace. Zdá se, že ve společnost došlo k restrukturalizaci a nyní funguje.

Pan Výbošťok prohlásil, že pan Čunek nebyl kompenzován NS, ale že byl placen Zevetou. Také řekl, že pan Čunek často cestoval na jednání Zevety, která se konala v Bojkovicích, asi 50 kilometrů od Vsetína, a také v Brně, Bratislavě a dokonce i ve Vídni - společnost měla „zahraniční akcionáře" z Rakouska, uvedl manažer. Řekl, že panu Čunkovi „proplácela" cestovní výlohy Zeveta.

Pan Výbošťok řekl, že pan Čunek nereprezentoval NS v žádné jiné společnosti.

Skupina Ruchstav

V říjnu 1997, poté, co odešel ze Zbrojovky, nastoupil pan Čunek do malé makléřské firmy s cennými papíry nazvané Akcie, s. r. o.[6] Akcie, s. r. o., byla spojena se spolčností Ruchstav Holding, a. s., investiční a holdingovou společností spoluzaloženou bratrancem pana Čunka, Petrem Kozáčkem.

Podle českého obchodního rejstříku měla Akcie pouze jednoho ředitele, Jana Lindovského. Pan Lindovský byl také jediným podílníkem. Společnost sídlila na adrese Dolní náměstí 3 v Opavě, v budově stále vlastněné Ruchstavem. Pan Kozáček nám řekl, že kontroloval Akcii společně se svými obchodními partnery.

Ačkoliv byl pan Čunek zaměstnán u Akcie, s. r. o., poskytoval služby a manažerskou podporu dalším firmám v rámci skupiny Ruchstav, jak uvedli pan Čunek i pan Kozáček.

Pan Kozáček popsal pana Čunka jako „běžného zaměstnance". Nicméně také řekl, že pan Čunek „pomáhal (Ruchstavu) s privatizačními projekty, když jsme měli problémy s pozemky". Řekl, že místní katastry nemovitostí byly „chaotické" a vlastnická práva nebyla jasná. „Například jsme zjistili, že uprostřed pozemku, který jsme chtěli koupit (v privatizaci), by bylo 300 metrů čtverečních, které patřily někomu jinému," řekl pan Kozáček. „Často cestoval do Prahy za lidmi na různých ministerstvech, aby to vyřešil."

Pan Čunek také nakupoval pro Ruchstav „balíky akcií ve společnostech" a řídil statek v Bělotíně, malém městě na Moravě.

Ruchstav Holding byl založen 5. února 1996 v Bruntále, malém městě na severní Moravě, zhruba 40 kilometrů západně od Opavy. Firma měla základní kapitál 179,2 milionu Kč, který byl rozdělen do akcionářských podílů v hodnotě 100 000 Kč každý.

18. června 1996 byl akciový kapitál navýšen o více než polovinu na 285,2 milionu Kč. Nový kapitál zaplatil pan Kozáček, jeho obchodní partneři František Machan a Karel Pavlík a Ruchstav, s. r. o., sesterská firma Ruchstav Holdingu. Navýšení bylo provedeno 100milionovými (v Kč) podíly, které držel pan Kozáček a jeho obchodní partneři ve stavební společnosti Ingstav Opava a průmyslové pekárně s názvem Pekárny a cukrárny Šumperk.[7]

Ingstav Opava a Pekárny a cukrárny Šumperk byly privatizovány během prvního kola kuponové privatizace. Ingstav měl řadu velkých infrastrukturních projektů v severomoravském regionu včetně vodní přehrady Slezská Harta.

Ruchstav Holding také kontroloval malý podíl v místní První slezské bance, a. s.[8], a další majetek ohodnocený na zhruba 66 milionů Kč. Podle českého katastru nemovitostí jeho realitní holding zahrnoval kanceláře na Dolním náměstí v centru Opavy a Třídu práce v Bruntálu, Hotel Anděl v Andělské Hoře na severní Moravě a rekreační dům v Suché Rudné.

V září 1998 nabídl Ruchstav Holding svůj 67,87procentní podíl Ingstavu Opava za neupřesněnou sumu[9]. Podíl získala První Hybernská, investiční společnost kontrolovaná Jiřím Baronem. Podle pana Kozáčka pan Čunek nebyl nijak s prodejem Ingstavu spojen.

Ingstav po prodeji rychle zkrachoval. Roman Podgrabinský a Svatopluk Mayer, noví manažeři Ingstavu, byli vyšetřováni kvůli podezření z finančních zločinů spojených s krachem Ingstavu. Ingstav vstoupil do likvidace a krátce nato ho koupila skupina Tchas.

Pekárny a cukrárny Šumperk, další velký holding v portfoliu Ruchstavu, přestaly podle českého obchodního rejstříku existovat v roce 2004.

15. října 1998 Komise pro cenné papíry odebrala Akciím licenci k obchodu s cennými papíry[10]. Související rozhodnutí je zaznamenáno jako 112/2 429/98 a uvádí se v něm, že licence byla odebrána, protože Akcie neměla žádné makléře. Kroll nenašel důkaz, že by v té době pan Čunek porušil jakékoli české zákony o obchodu.

Pan Čunek měl během svého působení ve společnosti s Ruchstavem rozličné transakce. Česká média například informovala o tom, že pan Čunek si na konci roku 1998 půjčil akcie Ruchstav Holding. Pan Čunek v tisku uvedl, že akcie měly být použity na neidentifikovanou transakci, která však zřejmě nebyla uskutečněna[11].

Pan Čunek Krollu řekl, že si nevzpomíná na půjčení peněz od Ruchstavu, i když si vzpomíná na osobní půjčku, kterou skupině Ruchstav poskytl. Tato půjčka nebyla splacena do doby, kdy se pan Čunek ujal veřejné funkce ve Vsetíně v roce 1998.

Pan Kozáček Krollu uvedl, že pan Čunek se začal o svou půjčku obávat a koncem roku 1998 žádal záruky. Kroll poznamenává, že tyto kroky k zajištění půjčky přicházejí poté, co ztratil své úspory v hodnotě 1 milion Kč po krachu Universal banky. Na makroekonomické úrovni zažívala česká ekonomika značný útlum na počátku asijské krize v roce 1998 a neplacení ruského státního dluhu.

23. prosince 1998 jednal pan Čunek jednostranně, aby zajistil svou půjčku. Pan Kozáček řekl, že pan Čunek použil svou plnou moc v Ruchstavu, aby si připsal třetinové vlastnictví rekreačního domu v Suché Rudné, což pan Čunek potvrdil. Tato akce přímo vedla k „rozepři" s panem Kozáčkem.

Obchodní plány s Janem Machů

Pan Čunek Krollu řekl, že nastoupil k Akcii, s. r. o., protože ta práce „nebyla časově náročná" a dovolovala mu věnovat se rozvíjení vlastního podnikání.

V roce 1998 začal pan Čunek a jeho bratranec Jan Machů plánovat počítačovou a softwarovou společnost.

Pan Machů uvedl, že poskytl 1,5 milionu Kč jako základní kapitál a pan Čunek se začal poohlížet po vhodném skladovacím prostoru v průmyslové zóně mezi Brnem a Ostravou. Plánovali prodávat počítačový hardware a software a poskytovat IT podporu a služby. Pan Machů Krollu řekl, že bratranci plánovali prodávat značky jako IBM, Dell, HP a Lotus.

Pan Čunek využíval své kontakty k vyhledání nemovitostí a k psaní předběžných smluv.

Ale tyto plány neuspěly, když byl pan Čunek zvolen vsetínským starostou a pan Machů onemocněl. Pan Machů řekl, že když byl pan Čunek zvolen starostou, „(jejich) podnikání skončilo".

Pan Machů nám řekl, že trpěl plicní embolií a strávil na počátku roku 1999 dva měsíce v nemocnici a další rok na nemocenské.

Pan Machů prohlásil, že pan Čunek si podržel základní kapitál, který mu vrátil v roce 2003 „po splátkách".

Zvolení starostou

Pan Čunek vstoupil do KDU-ČSL v roce 1994. Mezi prosincem 1995 a březnem 1996 byl krátce místostarostou. V roce 1998 byl zvolen starostou.

Komunální volby se konaly 13.-14. listopadu 1998 po celé České republice. Ve Vsetíně, který 8 let kontrolovala ODS, nepřevládala žádná strana. 21členné zastupitelstvo bylo rozděleno, když žádná ze stran nezískala více než 3 křesla. Nicméně panovala široká shoda v tom, že by ODS neměla nadále zůstat u moci. Nová koalice byla zformována bez přítomnosti ODS a komunistů.

Role pana Čunka v diskuzích o formování nové koalice nebyla v celonárodním tisku probírána. Je pravděpodobně, že se jako místní předseda strany podílel na utváření dohody. Jmenování pana Čunka bylo oficiálně oznámeno 5/6 prosince 1998[12].

Vsetínské byty

Pan Čunek byl zvolen starostou Vsetína v prosinci 1998.

Vsetínské byty, s. r. o., byly společným podnikem, který v roce 1999 založilo město Vsetín a realitní firma Petra Hurty H&B Real. Události obestírající Vsetínské byty jsou jádrem úplatkářské aféry pana Čunka. Česká antikorupční policie začala pana Čunka vyšetřovat poté, co se dozvěděla od bývalé sekretářky pana Čunka Urbanové, že Hurta měl údajně uplatit pana Čunka 500 000 Kč výměnou za výběr H&B Real jako partnera města v podniku Vsetínské byty. Město později prodalo svůj většinový podíl ve Vsetínských bytech firmě H&B Real. Pan Čunek samotný žil v jednom z bytů bývalé Zbrojovky, od roku 1979 spravované jako družstvo.

Když 16. listopadu 2007 český vyšetřovatel Arif Salichov upustil od vyšetřování pana Čunka, napsal, že jeho hodnocení případu „zcela vyvrací" obvinění, že by pan Čunek „hrál aktivní roli při zvýhodnění firmy H&B Real, která si měla zajistit výhodu ve společnosti Vsetínské byty a při vykupování podílu města".

Mohla H&B Real získat výhodu, která znamenala motiv pro platbu panu Čunkovi?

Aby Kroll zrekonstruoval okolnosti obklopující vznik Vsetínských bytů, hovořil s primárními zdroji, zkoumal dokumenty v policejní složce pana Čunka a porovnával tyto s dalšími veřejně dostupnými zdroji.

Vsetínské byty byly založeny v dubnu 1999. Účelem společnosti bylo podle pana Čunka a dalších činitelů města nakoupit zhruba 700 bytů od Zbrojovky Vsetín (dále jen Zbrojovka), zkrachovalého vsetínského výrobce zbraní a průmyslových strojů. Pan Čunek při mnoha příležitostech avizoval, že město chtělo nakoupit byty, aby „zabránilo spekulantům" vykořisťovat nájemníky. Pan Čunek přislíbil prodat byty nájemcům za nejnižší možnou cenu.

Bankrot Zbrojovky

Zbrojovka byla kdysi hlavním zaměstnavatelem ve Vsetíně. Měla 7 000 zaměstnanců a mnoho z nich bydlelo ve firemních bytech. V roce 1998 se, po žádosti o vyhlášení konkurzu na Zbrojovku u krajského obchodního soudu v Ostravě, ujal konkurzní podstaty správce Jan Zetocha. Návrh na vyhlášení konkurzu podepsaný panem Zetochou ohodnocoval 657 bytů Zbrojovky na 27 milionů Kč. Soud schválil Zetochovo vyhlášení konkurzu 17. prosince 1998 a pan Zetocha vyjednával nabídky na prodej bytů.[13]

Podle svědectví pana Zetochy na policii a pod přísahou se do nabídkového řízení přihlásily pouze dvě firmy: Helado, s .r .o., a Valachia, s. r.o.

Valachia byla ihned vyřazena, neboť nepodala pevnou nabídku a proto nesplnila podmínky tendru.[14] 19. prosince 1998 poslala společnost Helago dopis panu Zetochovi a nabídla odkoupit byty Zbrojovky za 42 milionů Kč.[15]

Avšak firma Helago nedokázala zaplatit požadovanou 10procentní zálohu a byla rovněž vyřazena.[16] Pan Zetocha také řekl policii, že Helago změnila svou nabídku těsně předtím, než byla nabídka podána. „Myslel jsem si, že tu něco smrdí," vypověděl.[17] Zdá se, že společnost Helago snížila nabídku z 60 milionů Kč na 42 milionů Kč těsně předtím, než vstoupila do nabídkového řízení. Pan Zetocha řekl policii ve své výpovědi, že číslo 60 milionů Kč bylo na psané nabídce vyběleno a někdo tam dopsal rukou 42 milionů Kč.

Pan Zetocha svolal schůzi věřitelů na 13. leden 1999. Na tomto jednání začal probírat zájem Vsetína na koupi bytů Zbrojovky. Pan Zetocha řekl, že pan Čunek, který byl zvolen starostou v prosinci 1998, nabídl dorovnat nabídku Hellaga 42 milionů Kč.[18]

Pokusy COOP Therm o koupi bytů Zbrojovky

V roce 1998 měla zájem na koupi bytů Zbrojovky ještě další subjekt: COOP Therm. COOP Therm byla česká společnost se sídlem v Jindřichově Hradci. Počátkem roku 1998 si Zbrojovka najala COOP Therm, aby spravoval její byty, spravoval pronajímací práva, vybíral a vymáhal nájemné, prováděl opravy a zajišťoval další služby.[19]

COOP Therm znal byty Zbrojovky dobře. V devadesátých letech tato společnost instalovala v bytech teploměry. Stále tvrdí, že mu stále nebyla zaplacena pohledávka 1 800 000 korun za práci.

COOP Therm navrhl dvakrát, že byty Zbrojovky odkoupí: v srpnu 1997 a znovu v březnu 1998.[20] Společnost navrhla, že převezme dluh Zbrojovky za teplo, vodu a odpady ve výši 5 300 000 korun.[21]

Není jasné, proč COOP Therm nevstoupil do nabídkového řízení v konkurzním prodeji.

Generální ředitel COOP Therm Štěpán Gargoš policii řekl, že COOP Therm původně nabízel za byty „zhruba 30 milionů Kč". Uvedl, že vyjednával o koupi s generálním ředitelem Zbrojovky Rostislavem Levíčkem. Řekl policii, že „si nepamatuje, že by město (v té době) mohlo mít také zájem" na nemovitostech.[22]

Pan Gargoš také svědčil, že ho ve druhé polovině roku 1998 kontaktoval Petr Hurta (to bylo předtím, než byl Čunek zvolen starostou). Na setkání se ptal, zda by naše společnost (COOP Therm) neposkytla jeho firmě peníze na nákup těch bytů. Odmítli jsme to, protože jsme je měli zájem koupit sami. Také jsme odmítli jeho požadavek, aby jeho firma tyto byty spravovala. Tak jsme se rozešli."[23]

Pan Gargoš potvrdil Krollu své jednání s Hurtou.

Pan Gargoš také dosvědčil, že nějaký čas po jednání s Hurtou mu volal pan Čunek. Řekl, že Čunek se ho zeptal, zdali se rozhodl, kolik chce za byty zaplatit. „Odpověděl jsem, že moji partneři souhlasili s nákupem za 41 milionů Kč," vypověděl. Pan Gargoš uvedl, že „během tohoto rozhovoru mluvil pan Čunek ještě s další osobou - ten člověk musel stát vedle něj - a opakoval, že chceme zaplatit za byty 41 milionů".[24]

Pan Gargoš Krollu řekl, že věří, že osoba, k níž pan Čunek mluvil, byl pan Hurta. Kroll se  pana Čunka na telefonát ptal, ten však popřel, že by s Hurtou mluvil. „S největší pravděpodobností to byl jeden z mých kolegů," prohlásil.

Dokumenty v policejní složce pana Čunka ukazují, že Gargoš a pan Čunek probírali detaily prodeje. 5. února 1999 poslal Gargoš panu Čunkovi dopis oznamující, že vedení COOP Therm „odsouhlasilo výsledek našeho jednání" a rozhodlo odkoupit byty společně s městem Vsetín. Pan Gargoš řekl, že COOP Therm by financoval nákup ze svých vlastních peněz, a navrhl prodiskutovat „technické aspekty" kontraktu mezi 15. a 19. únorem 1999.[25]

1. března 1999 poslal pan Čunek panu Gargošovi dopis s šesti podmínkami, které si město stanovilo pro úspěšnou dohodu. Dopis stanovoval prodejní cenu na 42 009 999 korun s 10procentní zálohou a žádal odpověď do 3. března 1999.[26]

Pan Gargoš odpověděl 3. března 1999 a souhlasil se všemi podmínkami pana Čunka, včetně nové ceny. Jeho dopis také obsahoval detailní vyúčtování nákladů a zisků.[27]

Pan Gargoš vypověděl, že to bylo naposledy, co slyšel od pana Čunka slovo ve vztahu k dohodě o bytech. „Nikdy jsme nedostali nějakou oficiální odpověď," řekl Gargoš policii.[28] 19. května 1999 dostal pan Gargoš dopis od pana Zetochy. Pan Zetocha psal, že ruší kontakt na správu bytů a že se město Vsetín stává od nynějška vlastníkem bytů.[29] Novým správcem se stal H&B Real.

Pan Gargoš Krollu uvedl, že cítil, že Vsetín „zkouší špinavé triky". Řekl, že navštěvoval Vsetín „jednou za týden nebo za čtrnáct dní. Nebyl jsem pozván, abych mohl mluvit před městským zastupitelstvem".

Pan Gargoš Krollu řekl, že v té době kontrakt dostal H&B Real. „Kolovaly zvěsti, že (Hurta) staví (Čunkovi) dům." Nicméně Kroll poznamenává, že pan Čunek nezačal stavět dům do roku 2001 až 2002. Pan Čunek dostal stavební povolení 8. srpna 2001. Záznamy ukazují, že pan Čunek žádal o spuštění stavby 5. prosince 2001.


[1] Životopis pana Čunka, policejní složka pana Čunka; soubor D sekce 5

[2] Zdroj ZVI, a. s.

[3] tamtéž

[4] Karel Dančák, výkonný ředitel Zbrojovky 1990 - 1995

[5] „Kdo uhasí plamen," Tomáš Sousek a Pavel Lang, červen 2002, ministerstvo obrany, www.army.cz

[6] Spisy z policejního vyšetřování, které se vztahují ke společnosti Akcie, s. r. o., nebyly lokalizovány a nepředstavují součást tohoto vyšetřování

[7] Ingstav, a. s., byl zaregistrován 1. května 1992. Společnost byla vydělena ze státní stavební skupiny Ingstav Brno. Ruchstav Holding získal 67 procent jejích akcií v prvním kole kuponové privatizace. Zbytek byl vlastněn malými investory.

[8] První slezská banka byla založena v roce 1992. Banka navýšila podílový kapitál v březnu 1996, ale nestačilo to na to, aby Česká národní banka v květnu 1996 neodebrala této bance licenci. Likvidační procedury začaly v červenci 1996

[9] Hospodářské noviny, 14. říjen 1998

[10] http://www.kurzy.cz/zpravy/3998-komise-pro-cenne-papiry-rok-cinnosti-komise-pro-cenne-papiry/

[11] Euro, duben 2008

[12] BBC Monitoring, 6. prosince 1998

[13] Usnesení, jednací číslo 8 K 32/96, Krajský obchodní soud v Ostravě, 12/17/1998

[14] Výpověď pana Zetochy na policii, pořízeno 2. května 2007, spis pana Čunka - strana 1662

[15] Dopis od Helago Janu Zetochovi, datováno 12. prosinec 1998, spis pana Čunka - strana 1675

[16] Osvědčení o vyhodnocení veřejného návrhu, 21. prosinec 1998, spis pana Čunka - strana 1676

[17] Výpověď pana Zetochy na policii, pořízeno 2. května 2007, spis pana Čunka - strana 1663

[18] Výpověď pana Zetochy na policii, pořízeno 2. května 2007, spis pana Čunka - strana 1662

[19] Smlouva o obstarání správy bytů a nebytových prostor, 25. březen 1998, spis pana Čunka - strana 1619

[20] Dopis od Štěpána Gargoše Ing. Ficovi, COOP Therm, 14. srpen 1997, spis pana Čunka - strana 1615

[21] Výpověď Štěpána Gargoše na policii, pořízeno 12. dubna 2007, spis pana Čunka - strana 979

[22] Výpověď Štěpána Gargoše na policii, pořízeno 12. dubna 2007, spis pana Čunka - strana 980

[23] Výpověď Štěpána Gargoše na policii, pořízeno 12. dubna 2007, spis pana Čunka - strana 980

[24] Výpověď Štěpána Gargoše na policii, pořízeno 12. dubna 2007, spis pana Čunka - strana 980

[25] Dopis pana Gargoše panu Čunkovi, 5. únor 1999, spis pana Čunka - strana 1035

[26] Koupě bytů od úpadce Zbrojovky Vsetín, a. s. - návrh podmínek, 1. březen 1999, spis pana Čunka - strana 1036

[27] Gargošova odpověď panu Čunkovi, 3. březen 1999, spis pana Čunka - strana 1037

[28] Výpověď Štěpána Gargoše na policii, pořízeno 12. dubna 2007, spis pana Čunka - strana 980

[29] Dopis pana Zetochy Gargošovi, 19. květen 1999, spis pana Čunka - strana 1039

Autor: - red -





Čtěte dále

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi