Tvrdík, Háva i Jelinek odmítají korupci v kauze gripenů

Jiří Paroubek, Jaroslav Tvrdík a Ivan Přikryl na tiskové konferenci, mezi jejímiž hlavními tématy byla i Tvrdíkova role při jednání o pronájmu stíhaček GripenBývalý kanadský ministr Otto Jelinek a spolumajitel společnosti Omnipol Richard Háva popírají jakoukoliv roli v údajné korupční aféře kolem smluv na nákup a pronájem stíhaček Gripen. Podle úterní reportáže švédské televize měli být zprostředkovateli uplácení v Česku.

Háva podle svého mediálního zástupce Miloše Růžičky odmítá všechna obvinění vznesená v britských a švédských médiích a je připraven se proti nim soudně bránit. "Na jeho účty a na účty jeho společností nikdy nedorazily peníze určené k jakýmkoliv nelegálním praktikám. Ani dorazit neměly," sdělil Růžička.

Také Jelinek odmítá nařčení, že jako bývalý externí konzultant společnosti BAE Systems zprostředkovával úplatky kvůli smlouvám na nákup a pronájem gripenů. Smyslem jeho poradenské činnosti pro BAE podle něj bylo poskytování informací o politickém a ekonomickém prostředí v Česku, které využívala centrála BAE v Londýně. "Takové náznaky a podezření v českých i zahraničních médiích kategoricky odmítám," uvedl v tiskovém prohlášení s tím, že je připraven plně spolupracovat při policejním vyšetřování celé záležitosti.

Tajné provize: nejméně tři miliardy korun 

Konkrétní částky, jež byly tajně vyplaceny při jednáních o nákupu stíhaček JAS-39 Gripen pro Českou republiku, zatím nejsou přesně známy. Jak ve Švédsku na vysvětlenou k včerejšímu dokumentu Švédské televize řekl novinář Fredrik Laurin, jeden ze spoluautorů filmu, slíbené tajné provize za prodej, z nichž se vyplácely úplatky politikům, dosahovaly výše nejméně jedné miliardy švédských korun (tří miliard Kč), avšak to neznamená, že by tak vysoké částky již byly v plné výši vyplaceny.

"Viděli jsme smlouvy na miliardové provize ve chvíli, kdy by byla smlouva na nákup švédských stíhaček pro Českou republiku uzavřena, ale nakonec se tak nestalo. Všichni tajní agenti, kteří měli kontakty s českými politiky vést, dostali určitě zaplaceno, ale přesná výše plateb nám není známa," upřesnil Laurin švédská odhalení.

O tom, že tajné peníze sloužily ke korupci, Švédové nepochybují. "Celý proces výplat byl kvůli utajení velmi komplikovaný," upozornil Švéd.

Z dokumentu, z něhož SvT zatím uvedla první díl, sice na jedné straně vyplývá, že částky byly podmíněny uzavřením kontraktu, na straně druhé se však přinejmenším v případě jednoho z "tajných agentů", bývalého kanadského ministra Otty Jelineka, zároveň hovořilo o již skutečně vyplacených penězích.

Podle švédské televize provázely nevyjasněné platby a případy miliardové korupce jak původní jednání o prodeji 24 stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky, tak následný pronájem čtrnácti těchto strojů české armádě. Klíčovou osobou uplácení v České republice měl být podle anonymního zdroje švédské televize šéf české kampaně stíhaček Gripen Angličan Steve Mead, který toto obvinění už dříve popřel.

Jako agenti či konzultanti v jednání kromě Jelineka figurovali také vlivný Rakušan Alfons Mensdorff-Pouilly a Háva. Rakušan měl v případě uzavření kontraktu získat 1,6 miliardy Kč a Háva 1,2 miliardy Kč. Háva přímo v pořadu svou roli v případu popřel, zbývající dva agenti odmítli se švédskými reportéry hovořit.

Rakušan Mensdorff-Pouilly však skutečně získal plnou provizi za druhý, v tomto případě již uzavřený kontrakt mezi Českou republikou a konsorciem BAE-SAAB, na jehož základě si Česko stíhačky Gripen místo nákupu pronajalo a při jehož uzavření Háva ani Jelinek jako prostředníci nefigurují. V tomto případě získal Mensdorff-Pouilly tajnou provizi 81 milionů švédských korun, tedy téměř čtvrt miliardy Kč. Ani v tomto případě se však ještě přesně neví, jak velká část těchto peněz putovala na úplatky do Česka.

Tvrdík: "S lobbisty jsem se nesetkal"

Čeští politici a armádní představitelé zatím popírají, že by se v souvislosti s nákupem gripenů setkali s korupcí. Řekl to například bývalý ministr obrany a nynější manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík, který popřel, že by se za svého působení na ministerstvu kvůli této armádní zakázce setkal s lobbisty.

Tvrdík uvedl, že s lidmi, kteří figurovali v reportáži, se nepotkal a ani je nezná. "Opravdu se nechci vracet k jednotlivým jménům či osobám. Většina z nich mně nic neříká." Tvrdík také dodal, že kvůli stíhačkám nebyl vyšetřován. "Od roku 2003, kdy jsem vládu opustil, a ani v době působení na ministerstvu obrany, jsem nebyl orgány činnými v trestním řízení osloven."

Podle Tvrdíka byla nabídka švédsko-britského konsorcia věrohodná. "Předseda vlády (Miloš Zeman) o této věci jednal s britským premiérem Tony Blairem či s tehdejším švédským premiérem Göranem Perssonem," dodal. Zástupci britské a švédské vlády podle Tvrdíka nabídku nejen doporučili, ale také Česku poskytli příslušné vládní garance. Nabídka byla zajímavá také proto, že obsahovala výhodné kompenzační nabídky pro české firmy. "Tyto offsetové programy měly být ve výši 150 procent kupní ceny letadel, v té době asi 90 miliard korun," uvedl.

Také bývalý premiér Miloš Zeman (ČSSD) popřel, že by se v případě nákupu gripenů setkal s korupčním jednáním. "Já sám o žádné korupci nevím," řekl.

Podle Zemana byla nabídka na nákup gripenů nejvýhodnější. Investice z offsetových programů by podle něj pomohly snížit nezaměstnanost na severní Moravě a v severních Čechách. Ostatní firmy nabízely nižší nebo žádné investiční programy pro rozvoj české ekonomiky. "To byl důvod, proč jsem tento projekt podporoval," dodal.

Vladimír Špidla (ČSSD), který Zemana v premiérském křesle nahradil, České televizi řekl, že předpokládá spolupráci ze strany českých orgánů. "Pokud se někdo korupčně choval a bude odhalen, jedno jakým šetřením, myslím si, že to je jenom dobře," shrnul.

Žantovský, Seitlová a Sobotka: Úplatek jsme odmítli

V době jednání o gripenech byl s korupční nabídkou údajně osloven i tehdejší senátor ODA Michael Žantovský. Nynější velvyslanec v Izraeli podal trestní oznámení pro podezření z úplatkářství, policie však případ v roce 2003 odložila, protože se nepodařilo zjistit pachatele.

V pořadu švédské televize vystoupili kromě Žantovského také někdejší senátoka za ODA Jitka Seitlová a senátor ODS Přemysl Sobotka. Shodně uvedli, že nabídku úplatku za hlasování pro gripeny dostali, ale že ji okamžitě odmítli.

Náměstkyně obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Ivona Horská k věci řekla, že v České republice se vyšetřování znovu otevře pouze v případě, že se objeví nové konkrétní důkazy. Momentálně prý ale k otevření případu, na který se vztahuje pětiletá promlčecí lhůta, důvody nejsou.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že kdyby se v případu objevily další závažné informace, navrhne strana zřízení parlamentní komise. "Věříme, že najdeme podporu," řekl novinářům Paroubek. Podle něho by se k případu měl vyjádřit také Petros Michopulos, který v reportáži švédské televize rovněž vystupoval. "Měl by říct, co o celé věci ví, jako přítel Miroslava Šloufa, šedé eminence tehdejšího předsedy vlády Miloše Zemana." Michopulos byl poradcem místopředsedy Zemanovy vlády Egona Lánského.

Smlouvu o nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen v dubnu 2002 schválil Zemanův kabinet. Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun. Návrh financování ale neschválila sněmovna a definitivně jej za vlády Vladimíra Špidly odsunuly stranou katastrofální povodně v srpnu 2002, po nichž bylo nutné investovat peníze do obnovy postižených oblastí.

Česko nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. Smlouvu o pronájmu podepsali zástupci armády v roce 2004. Do Česka gripeny přiletěly v roce 2005 a nahradily zastaralé ruské stroje MiG-21.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Veřejnosti se dnes otevřou Sněmovna, Senát i vládní Hrzánský palác v Praze

Veřejnosti se dnes otevřou Sněmovna, Senát i vládní Hrzánský palác v Praze

Veřejnosti se dnes při příležitosti státního svátku otevřou sídla Sněmovny a Senátu a také Hrzánský palác v Praze, který slouží k...

Lidé se v Praze mohou svézt na lince metra C historickými soupravami

Lidé se v Praze mohou svézt na lince metra C historickými soupravami

Zájemci o historii pražského metra se mohou dnes svézt na lince C historickými soupravami. Vlaky budou jezdit mezi stanicemi...

Ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek, TOP 09 o nominaci rozhodne ve čtvrtek

Ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek, TOP 09 o nominaci rozhodne ve čtvrtek

Ministrem pro vědu, výzkum a inovace by se mohl stát šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek. Na místo uvolněné po...

Na Anifilmu v Liberci ocenili Kubíčka, nejlepší české dílo je od Pošivače

Na Anifilmu v Liberci ocenili Kubíčka, nejlepší české dílo je od Pošivače

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dnes při zahájení 23. ročníku mezinárodního festivalu Anifilm v Liberci obdržel...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi