Sucho je podle Zemana větší problém než covid-19

Miloš Zeman.

Sucho je pro Česko důležitějším a zásadnějším problémem než současná krize kolem epidemie nového typu koronaviru, řekl v pondělí v rozhovoru s ČTK prezident Miloš Zeman. Česko by podle něj mělo kvůli suchu vybudovat nové vodní nádrže a přehrady. Zadržování vody v krajině považuje Zeman za nejpodstatnější opatření, protože nyní podle něj voda z republiky odtéká do sousedních zemí bez užitku.

Zeman se domnívá, že sucho je důležitější a zásadnější něž koronavirová krize. "Proti suchu je třeba bojovat nikoliv podlamováním naší energetické základny, například tím, že odstavíme jaderné elektrárny, ale vybudováním nových vodních nádrží," uvedl prezident.

Varování před suchem je podle něj také výzvou k investiční aktivitě a budování nádrží včetně přehrad. "Vím, že je v plánu vybudování až šesti vodních nádrží, přehrad. Premiér (Andrej Babiš, ANO) má pravdu, že za 30 let se tady nepostavila ani jedna přehrada," uvedl. Budování přehrad podle něj brání "zelení aktivisté".

Stavbu přehrad považuje Zeman pro boj se suchem za dostačující. "Mluví se o dalších opatřeních, třeba výsadbě lesů a podobně, ale asi nejdůležitější je zadržování vody v krajině. My jsme v podstatě střecha Evropy a z té střechy bez užitku voda odtéká do sousedních zemí," konstatoval.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji. Ministerstvo zemědělství v pondělí informovalo, že chce hájit 31 území pro vodní nádrže.

Pandemie koronaviru

"Svět se po této epidemii vrátí do stejných kolejí jako se vrátil po epidemii moru, planých neštovic, nemoci šílených krav, eboly, SARS," řekl Zeman. Jediná skutečná změna by podle něj spočívala v tom, kdyby se podařilo najít vakcínu na covid-19.

Podle něj lidé patrně budou žít v očekávání případné druhé vlny pandemie. Upozornil ale, že odborníci se neshodnou v názoru na to, zda tato druhá vlna skutečně přijde, případně kdy to bude. "Takže jako optimista, protože když se dva experti hádají, tak laik má právo přiklonit se k jednomu z nich, se přikláním k těm, (kteří říkají) že druhá vlna možná nebude," řekl prezident.

Znovu vyjádřil podporu krokům, které česká vláda v boji s pandemií přijala. "Já jsem hrdý na to, že Česká republika je na špičce úspěšných zemí, pokud jde o překonání této epidemie. Myslím si, že jsme udělali velice dobře, že už na začátku byla přijata velmi drastická opatření, zatímco některé západoevropské země nebo například Spojené státy s těmito opatřeními váhaly a zaváděly je pomalu," řekl. Podle něj to může znamenat, že ekonomické škody v Česku budou menší než v jiných státech.

Podporuje i vládní postup při uvolňování restriktivních opatření, přestože by byl opatrnější při uvolňování cest do zahraničí kvůli obavě z opětovného zavlečení nemoci do Česka a kvůli podpoře domácího cestovního ruchu. "Ale to je snad jediná věc, kde jsem byl trochu opatrnější. Jinak si vážím opatření, která vláda udělala, a myslím si, že jí máme poděkovat. A stejně tak poděkovat i těm občanům, kteří ta opatření respektovali," řekl.

Domácí politika

Epidemie nového typu koronaviru nebude mít podle prezidenta na krajské volby takový dopad jako na volby sněmovní. Zeman řekl, že ve volbách očekává díky zodpovědnému postupu kabinetu posílení vládních stran. Po konci karantény se prezident chystá jmenovat nového předsedu Nejvyššího soudu (NS), jméno nechtěl prozradit.

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek a v sobotu 2. a 3. října. Zeman míní, že na krajské úrovni bude mít dění kolem nemoci covid-19 menší vliv. "Na krajské úrovni se zabýváte spíš regionální než celostátní politikou. Ale předpokládám, že vládním stranám, protože se chovaly dobře a zodpovědně, to prospěje, takže očekávám, že jak hnutí ANO, tak sociální demokracie posílí," uvedl Zeman.

Prezident se chystá na Hradě jmenovat předsedu NS, "jakmile skončí karanténa", uvedl. Odmítl prozradit, pro koho se rozhodl. Funkce předsedy NS je volná od 20. února, kdy byl jeho dosavadní šéf jmenován členem Ústavního soudu. Šámal tehdy novinářům řekl, že podporuje kandidaturu prvního místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra. Zeman se podle Šámala plánoval sejít s více uchazeči.

Ekonomika ČR

Prezident rovněž uvedl, že chce, aby státní rozpočet byl proinvestiční a úsporný. Letošní deficit 300 miliard korun kvůli pandemii koronaviru může při rozumném hospodaření stačit a nebude ho nutné znovu zvyšovat. Kvůli pandemii očekává propad hrubého domácího produktu (HDP) o pět až deset procent. V roce 2021 ekonomika podle něj znovu poroste, ale tempo růstu nevyrovná letošní propad.

Zeman bude o státním rozpočtu na letošní rok jednat o víkendu v Lánech s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). "Jsou dvě věci, na které budu apelovat. První věc je, aby tento rozpočet byl proinvestiční. To znamená, abychom neprojídali budoucnost pouhými provozními výdaji. A zadruhé aby byl úsporný. Úsporný v tom smyslu, že musíme najít, kde plýtváme," řekl.

Za příklad plýtvání označil například podporu solárních elektráren, a uvítal, že vláda rozhodla o jejím snížení. "Já bych samozřejmě byl radikálnější, ale v politice si musíte zvyknout na kompromisy," řekl. Kabinet podle něj postupoval tak, aby se vyhnul žalobám na stát. Stejně jako v minulosti Zeman také vyzval k rušení daňových výjimek, krize je podle něj nejvhodnější období pro takové kroky.

Ministerstvo financí kvůli koronaviru dvakrát zvýšilo očekávaný deficit letošního rozpočtu z původních 40 miliard na 200 a později na 300 miliard. "Já samozřejmě čtu různé odhady o různé míře deficitu, ale pode mého názoru při rozumném hospodaření těchto 300 miliard může stačit," řekl.

Vyjádřil také přesvědčení, že ekonomická krize vyvolaná pandemií bude mít průběh pomalého zotavování po prudkém propadu. Pokud Česká národní banka pro letošek očekává hospodářské oslabení o osm procent, příští rok by podle Zemana HDP mohl růst o dvě až čtyři procenta.

Pro oživení ekonomiky by podle Zemana bylo nejvhodnější zajištění dostatku dlouhodobých úvěrů s nízkým úročením a odloženou dobu splatnosti. Stát by měl na tyto úvěry poskytnout garanci, míní prezident. "Naše banky mají přemíru likvidity, takže mají dostatek prostředků, zejména když budou mít státní garance, aby našim podnikatelům tímto způsobem pomohly," řekl.

Ekonomická diplomacie

Zeman preferuje v zahraniční politice ekonomickou diplomacii. V Česku podle něj panuje protiruská a protičínská hysterie, ale podnikatelé mají zájem o kontakty i obchody v obou těchto zemích. K aktuálním sporům s Ruskem o výklad historických událostí řekl, že například druhou světovou válku nelze vnímat pouze z pohledu května 1945, ale je třeba si uvědomovat i dění, které konfliktu předcházelo.

"Preferuji ekonomickou diplomacii a ekonomickou zahraniční politiku. Je zajímavé, že když jsem jel naposledy do Ruska, tak mě dobrovolně doprovázela největší podnikatelská delegace svých dob, čili podnikatelé o tyto kontakty a kontrakty zřejmě mají zájem, i když je tady protiruská i protičínská hysterie," řekl Zeman.

Podotkl také, že do Ruska a do Číny jezdí obchodovat řada jiných států a že se Česko svými postoji někdy dobrovolně z těchto trhů samo vytlačuje.

Kvůli takzvanému čínskému dopisu bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi se prezident setká s jeho nástupcem Milošem Vystrčilem (ODS). Záležitost kolem dokumentu považuje za "nafouknutou bublinu". Vystrčil dokument v minulosti kritizoval, označil ho za výhrůžný a od Zemana požadoval vysvětlení jeho vzniku.

Schůzka obou politiků by se měla uskutečnit na počátku příštího týdne. Zeman ČTK řekl, že Vystrčil požádal o setkání a on mu rád vyhoví. "Nicméně tady není co vysvětlovat," dodal prezident.

Čínské velvyslanectví podle dřívějších informací Aktuálně.cz předalo v lednu Hradu dopis, kde hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční jeho plánovaná návštěva Tchaj-wanu. Podle informací Deníku N požádal o vypracování dopisu čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář informaci Deníku N již dříve popřel. Dokument z čínského velvyslanectví byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi