Stát draze nakupuje státní půdu

Pražské Letiště Václava Havla.

Celý Ústecký kraj a Praha. Zhruba tak velkou rozlohu zemědělské půdy prodal od konce 90. let stát. Teď ovšem zjišťuje, že se mu nedostává pozemků na stavbu nových silnic nebo na protipovodňové hráze či poldry.

Pozemky, kde letiště v pražské Ruzyni plánuje stavbu nové přistávací dráhy, nejprve stát relativně levně prodal. A posléze ji tehdejší státní podnik za velké peníze koupil. Ta kauza je sice stará už roky, ale právě teď se ukazuje, o jak aktuální problém jde.

Stát totiž zjistil, že se v minulosti zbavil větší rozlohy půdy, než měl. Že mu nyní chybějí parcely na vlastní rozvojové projekty, třeba na nové silnice nebo protipovodňové hráze či poldry. A že v některých případech - jako u pražského letiště - musí pozemky znovu draze vykupovat. Nemůže je ani vyměnit za jiné.

"Je nedostatek disponibilní půdy pro rozvojové programy státu," konstatoval první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa. Dodal, že ke státní půdě se v minulosti dostali nejen zemědělští podnikatelé, ale třeba také developeři. "Neodpovídá to veřejnému účelu," poznamenal Jirsa.

Ranvej za čtyři miliardy

Z pozemků, které tehdejší státní Pozemkový fond u pražského letiště prodával, utržila státní pokladna několik milionů korun. O pár let později za ně státní letiště zaplatilo čtyři miliardy korun. Vydělala na tom společnost Penta.

Mezi prodanými a znovu nakoupenými parcelami pro stavbu nové přistávací dráhy je i více než padesátihektarový pozemek, na němž původně hospodařil soukromý zemědělec Jan Hrnčíř. Půdu měl pronajatou, a když na podzim roku 2003 zjistil, že ji Pozemkový fond nabízí k prodeji, za 6,5 milionu korun ji koupil.

Za zhruba dva roky začal být o jeho půdu nebývalý zájem. Přišli za ním lidé z pražského letiště, ale také z investiční skupiny Penta. Farmář si nakonec plácl právě s Pentou, protože mu nabídla pětkrát větší balík peněz. V majetku investiční skupiny ovšem půda pana Hrnčíře, ale i dalších původních drobných majitelů zůstala jen několik let, než všechno koupilo letiště za zmiňované čtyři miliardy korun.

"Hodnotit, proč se tak stalo, je bezpředmětné," odpověděla Maradová na dotaz on-line deníku TÝDEN.CZ. Obecně uvedla pouze to, že při prodeji půdy šlo o politické rozhodnutí. Od konce 90. let se přitom s výjimkou úřednických vlád střídali v čele zemědělského rezortu politici z ČSSD a ODS. Od té doby nikdo nepřiznal, že by pochybil. Všichni včetně představitelů někdejšího Pozemkového fondu jakoukoli vinu popírají. A ani současná ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová se ve starých případech už nechce "šťourat". Současný stav, kdy se stát od roku 1999 zbavil rozsáhlých pozemků, bere jako skutečnost, kterou už nezmění.

Náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

Zmizela čtrnáctina Česka

Od konce 90. let stát prodal parcely o rozloze jedné čtrnáctiny republiky. Řečí čísel jde o 580 tisíc hektarů. A pro lepší představu: je to zhruba 140 tisíc Václavských náměstí nebo dvě Lucemburska a k tomu ještě Malta, případně čtvrtina Izraele.

Státní pozemkový úřad přitom v současné době spravuje jen zhruba 165 tisíc hektarů, jenže zhruba polovina rozlohy je z různých důvodů blokovaná, například kvůli církevním restitucím. "Volných" je přibližně 84 tisíc hektarů.

Státu se nedostává pozemků nejen na vlastní investice, ale ani na restituce. Nemůže parcely, kde chce třeba stavět silnice, vyměnit za jiné. Jako ve známém případu farmářky Ludmily Havránkové a dálnice D11 u Hradce Králové. Směna pozemků však někdy může být komplikovaná či neuskutečnitelná, protože s ní majitel nemusí souhlasit třeba kvůli tomu, že jsou náhradní parcely příliš daleko.

"Člověku zůstává až rozum stát, jaké pozemky nebo budovy byly převedeny," řekl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa. Uvedl, že jeho úřad potřebuje další kanceláře a hodil by se jim dům naproti ministerstvu. Jenže ten byl před pár lety odprodán soukromníkovi.

Do soukromých rukou převedl stát na konci 90. let za několik milionů korun 130 hektarů pozemků u Horoměřic na severním okraji Prahy. Problémy s touto půdou jsou dva: nárok na ni měli premonstráti v rámci restitucí, navíc tudy má vést dálnice Pražského okruhu. Jde o složitou kauzu, kterou už roky řeší soudy. Stát i premonstráti se zatím marně snaží získat pozemky nazpátek.

Podle ústřední ředitelky Státního pozemkového fondu Svatavy Maradové jsou kvůli postupujícím klimatickým změnám jednou z priorit protipovodňová a protierozní opatření, aby vydatné deště nezpůsobovaly miliardové škody. Opět se ovšem naráží na problém s tím, že státu chybějí pozemky. "Velmi se komplikuje uskutečnění těchto opatření," konstatovala ředitelka Maradová.

Státní pozemková rezerva

Minimální strategická rezerva státní zemědělské půdy by podle navrhované novely měla činit 50 tisíc hektarů, přičemž Státní pozemkový úřad ji podle předlohy "bude udržovat a doplňovat nákupem, směnou a využíváním předkupního práva".

Situaci by měla aspoň z části napravit novela zákona o půdě a Státním pozemkovém úřadu, kterou by v květnu měla dostat vláda. Podle Maradové je jedním z hlavních cílů předlohy vytvořit strategickou rezervu půdy pro rozvojové programy státu. "Pokud se máme chovat hospodárně, jsme povinni vytvářet rezervu," řekla. "Se zemědělskou půdou musíme nakládat obezřetně."

Ruzyňské letiště v roce 1997.

Kolik peněz na nákup vhodných pozemků stát vyčlení, zatím ministerstvo zemědělství ani pozemkový úřad nesdělily. V žádném případě to nebude levné, majitelům nahrává i to, že stát razantně zvýšil platby za výkup potřebných pozemků například pod plánovanými dálnicemi. Vlastníci teď mohou dostat v určitých případech až šestnáctinásobek odhadní ceny oproti dřívějšímu dvojnásobku.

Předloha rovněž počítá s tím, že stát už nebude poskytovat obcím zdarma pozemky na bytovou výstavbu, což náměstek Jirsa zdůvodnil i machinacemi s parcelami. Napříště budou zdarma jen pozemky na veřejně prospěšné stavby či zeleň, za parcely na stavby na bydlení budou muset radnice platit.

Náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa připomněl, že v Praze by mohlo vzniknout nové bydlení až pro 800 tisíc lidí, pokud by se zastavovaly proluky mezi domy. Jenže hlavní město se v minulých dvaceti letech spíše rozrostlo do šířky.

Bouřlivá diskuse

Ministerstvo zemědělství počítá s tím, že by novela mohla být schválena a účinná zhruba za rok. Jenže napřed ji musí schválit vláda a posléze parlament.

Vzhledem ke zkušenosti s nedávným projednáváním zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, k němuž poslanci a senátoři vznesli desítky připomínek, lze podobný průběh očekávat rovněž u novely zákona o půdě a o Státním pozemkovém úřadu. "Předpokládáme, že diskuse bude bouřlivá," poznamenal první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

Co se stalo s půdou po roce 1989

 

Restituce: 1,3 milionu hektarů

Náhradní pozemky: 81 tisíc hektarů
Prodej: 580 tisíc hektarů
Zůstatek: 165 tisíc hektarů (polovina blokována například kvůli církevním restitucím)

Zdroj: SPÚ

Foto: ČTK , Aerodata, Krumphanzl Michal

Autor: Pavel Baroch





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi