Starostové, SPD i ODS kritizují rozpočet, lidovci požadují investiční plán, Piráti jsou nakloněni jednání

Jan Farský (STAN).

Vládní návrh zvýšit schodek státního rozpočtu na letošní rok na 500 miliard korun působí tak, že vláda zneužívá situaci a chce si vytvořit balík peněz pro nákup voličů. Novinářům to před jednáním Sněmovny řekl předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých (STAN) Jan Farský. Starostové kabinetu vyčítají, že nedodal podrobný přehled, na co by měly finance přesně směřovat.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) by měly mít všechny peníze kromě rezervy 36 miliard korun jasné určení, podle STAN však ještě při pondělní videokonferenci nebyla Schillerová schopná přiřadit k jasnému účelu 100 miliard. "Včera (v pondělí) říkala, že 100 miliard nemůže rozpoložkovat, dnes může, ale seznam je tajný," uvedla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

STAN podle ní za takových okolností nemůže pro návrh hlasovat, i když by vzhledem ke stavu ekonomiky bylo hnutí jinak ochotné podpořit schodek až 450 miliard. "Pokud nemáme informace, pak nemůžeme pro takový rozpočet zvednout ruku," podotkla Kovářová.

Farský postrádá kroky kabinetu s vizí do budoucna. "Vláda pořád řeší, co už se stalo, ale my v tom nevidíme žádnou cestu k budoucí prosperitě, žádné změny v hospodářství, strukturální úpravy," řekl. Kabinet podle něj možná spoléhá na pomoc záchranných balíčků v Německu, na které je Česko navázáno. "Ale myslím, že jsme dostatečně důstojný a sebevědomý národ, abychom si rozhodovali sami," dodal.

Z dosavadního počínání vlády se podle Farského může zdát, že chce zneužít krize kolem covidu-19. "Aby si vytvořila obrovský balík financí, aby mohla uplácet a nakupovat voliče," uvedl. Obecný a nejasný návrh kabinetu ANO a ČSSD dal do kontrastu s jednáním o původním letošním schodku 40 miliard, kdy se ve Sněmovně diskutovalo prakticky o každém milionu.

Lidovci žádají investiční opatření

KDU-ČSL je připravena jednat s premiérem a ministryní financí o parametrech deficitu letošního státního rozpočtu, pokud v něm budou zahrnuta konkrétní investiční opatření. Kabinet také musí složit dosavadní účty. Na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl lidovecký předseda Marian Jurečka. 

"Za KDU-ČSL jsme v této situaci připraveni jednat a komunikovat s premiérem a ministryní financí na hledání nějakého řešení, které pomůže investičně podpořit zaměstnanost v České republice," uvedl Jurečka. Jedná se podle něj například o investice do výstavby dopravní infrastruktury, silnic druhých a třetích tříd, do bydlení, krajiny, digitalizace, nanotechnologií nebo vědy a výzkumu.

"Pokud toto bude obsaženo v investičních opatřeních dalšího schodku rozpočtu, jsme připraveni jednat o parametrech takového schodku," poznamenal Jurečka. Je podle něj důležité, aby kabinet složil dosavadní účty. Poslanci a senátoři podle předsedy KDU-ČSL nemají informace o tom, jak byl dosud schválený schodek rozpočtu 300 miliard korun využit.

Podle Jurečky je příliš obecná informace z původního návrhu, že 136 miliard korun chce kabinet mít v rozpočtové rezervě. Ministryně financí Schillerová připravuje po výtkách opozice ohledně nejasného určení peněz pozměňovací návrh, který peníze rozepíše do jednotlivých kapitol. Do rozpočtové rezervy by tak mělo jít asi 36 miliard korun.

Jurečka doplnil, že pro KDU-ČSL je nepřijatelná státní podpora letecké společnosti Smartwings. Vláda zvažuje poskytnutí záruky za až 900 milionů korun, rozhodnout o ní chce během června. Podle analýzy ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by krach letecké skupiny přinesl státu škodu 1,2 miliardy korun. "Není férové, aby vláda přistoupila k jedné firmě jinak než k desetitisícům jiných firem v situaci, kdy některé z těchto firem zaměstnávají více lidí než celá společnost Smartwings," řekl Jurečka.

SPD nepodporuje zvýšení deficitu

Koronavirus vládě umožnil mediálně přebít informace o nastupující recesi, která by jinak politice kabinetu byla přičítána, uvedl první místopředseda a šéf poslanců SPD Radim Fiala. Hnutí nesouhlasí s vládním návrhem na zvýšení schodku státního rozpočtu na letošní rok na 500 miliard korun, pokud nebude kabinet škrtat výdaje. Podle Fialy není jasné, na co by byly peníze vynaloženy.

"Hnutí SPD nesouhlasí s takovou výší deficitu a musíme říct, že ani vláda to nemá připravené," řekl Fiala. "Přestože to vláda schválila, tak nám ani neřekla, čeho se to konkrétně bude týkat a kam 500 miliard přesně půjde," doplnil. SPD také odmítá schodek projednávat v legislativní nouzi.

Připomněl také, že schodek státního rozpočtu ke konci února stoupl na 27,4 miliardy korun z lednových osmi miliard korun. Letošní únorový výsledek byl nejhorším únorovým číslem od roku 1993. "Jsme přesvědčeni, že koronavirus tedy Babišově vládě pouze umožnil mediálně přebít informace o nastupující recesi, která by jinak byla přičítána politice Babišovy vlády," poznamenal Fiala.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je hnutí ochotné o schodku diskutovat pouze v případě, že vláda začne škrtat nepotřebné výdaje. Okamura hovořil o nákupech zahraniční armádní techniky, výdajích na inkluzi ve školství, na podporu solární energetiky nebo na podporu politických neziskových organizací.

Piráti chtějí zabránit chaosu

Opoziční Pirátská strana je ochotná jednat o podpoře změn státního rozpočtu na letošní rok mimo jiné kvůli tomu, aby nebyla vláda zcela odkázaná na KSČM. Chce také zabránit uvržení republiky do chaosu, řekl místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Pro podporu navýšení schodku na 500 miliard korun mají Piráti několik požadavků, například garanci náhrady výpadků rozpočtů obcí, růstu platů učitelů či prosazení novely exekučního řádu.

Ferjenčík řekl, že strana má předběžně domluvené jednání s ministryní financí. "My jsme na to jednání připraveni," uvedl. Kritizoval původní záměr vlády, aby v její rozpočtové rezervě bylo až 137 miliard korun. Od té doby ale podle něj kabinet přišel s ústupky. "Vypadá to, že vláda je připravena k nějaké racionalizaci, aby velká část těch prostředků byla vázána na konkrétní účely," řekl.

Jednání by podle něj usnadnilo, kdyby vláda byla ochotná snížit plánovaný schodek. "Podařilo se vyjednat, že se rozpočtová rezerva snižuje na 37 miliard. Z důvodu tohoto vstřícného kroku jsme vstoupili do jednání, aby vláda nebyla zcela závislá na KSČM," uvedl Ferjenčík.

Piráti chtějí prosadit, aby všechny obce dostaly náhradu za výpadek, který v jejich rozpočtech způsobilo vyplácení kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). "Také chceme zajistit, aby lidé, kteří zatím nedostali vládní pomoc, přestože byli krizí zasaženi, nějakou kompenzaci dostali," uvedl. Jedná se podle něj o lidi zaměstnané na pracovní dohody a lidi, kteří mají dohodu a zároveň jsou i OSVČ.

Další podmínkou je posun v oblasti novely exekučního řádu či garance dlouhodobé valorizace platů učitelů. Podle Pirátů by se také měla upravit rozpočtová pravidla tak, aby nad vládní rozpočtovou rezervou měl kontrolu sněmovní rozpočtový výbor. "Situace je bezprecedentní, nechceme uvrhnout zemi do chaosu, proto jsme ochotní o rozpočtu vyjednávat," dodal Ferjenčík.

Podle ODS je deficit nepřijatelný

Půlbilionový schodek opoziční ODS nepodpoří, považuje ho za nepřijatelný. Bez reforem a pouze navyšováním schodku podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy nelze postupovat. S vládou jsou ochotni jednat o případné podpoře, když do 31. července přijde s auditem výdajů, s termíny snižování byrokracie či se zrušením superhrubé mzdy a celkovou reformou daní a odvodů. 

Rozpočtový schodek ve výši půl bilionu považuje Fiala za nepřijatelný. Přitom podle něj nelze věřit, že na všechny nemoci je lékem rozpočtový deficit bez reforem.

"Je to 50 tisíc korun na hlavu včetně kojenců, jedna třetina celkových příjmů rozpočtu," uvedl k 500miliardovému schodku poslanec Jan Skopeček s tím, že na druhé straně je pomalá pomoc vlády postiženým epidemií koronaviru. Ministryně Alena Schillerová podle něj postupuje jako účetní, nikoli strategicky, což může vést k dalšímu prohlubování deficitu.

"Pokud vláda přijme naše podmínky, dostaneme se dál," popsal Fiala postoj občanských demokratů. Vláda o podpoře deficitu jedná s komunisty, lidovci a Piráty, podle premiéra Andreje Babiše ostatní strany jednání odmítly.

V souvislosti s požadavkem komunistů, kteří dosud rozpočty menšinové vlády ANO a ČSSD vždy podpořili, na zkrácení armádních nákupů ODS varuje před takovým krokem. Vláda by podle nich neměla omezit plány na modernizaci armády. S tím podle Babiše ani nepočítá.

Foto: janfarsky.cz

Autor: ČTK





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi