Srpen 1968: Lehali si před tanky aneb Zapomenuté oběti invaze

Ilustrační foto.

V první den okupace zahynulo 62 československých občanů, do konce roku 1968 bylo napočítáno 137 obětí. Některé zabila zbloudilá kulka, jiní si hrdinně lehali pod tanky, které ale pokračovaly v jízdě. "Bohužel, jen několik z nich dnes připomínají pomníčky nebo pamětní desky. To se pokoušíme změnit," říká Petr P. Payne z iniciativy Oběti okupace 1968.

Pal! K jednomu z prvních tragických střetů s okupanty došlo 21. srpna 1968 kolem osmé ráno v okolí rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze. Ruští vojáci tam zastřelili Vladimíra Hnulíka, Milana Lampera, Bedřicha Řepu a Josefa Hanuse a při výbuchu sovětského tanku zahynuli Ivan Laita, Jaroslav Švec, Miroslav Málek a Jaroslav Novák.

Obzvláště absurdní byla smrt sedmdesátiletého penzisty Josefa Hanuse, jenž střelbu, která propukla u nedalekého rozhlasu, přečkával v bezpečí svého bytu v Mánesově ulici číslo 16. Smrt si ho našla i tam, když dovnitř náhle vletěla oknem dávka ze sovětské automatické zbraně. Podle lékařů Hanus utrpěl mnohačetná poranění naprosto neslučitelná se životem, mimo jiné měl rozstřílené plíce a játra.

Pomníky mají smysl

Pal! Bedřicha Řepu, který byl zrovna u přítele Hanuse v Mánesově ulici na návštěvě, projektily minuly. A protože věřil, že kamarádovi ještě může zachránit život, vyběhl z činžáku, aby sehnal záchranku. Podle svědků křičel na okupanty, ať nestřílejí, že shání lékaře k vážně postřelenému, vzápětí však i jeho srazila na zem dávka ze samopalu. Hrdina, který na ulici volal, že pomáhat zraněným je povinnost, padl v osmapadesáti letech.

"Oba zákeřně zastřelené muže dnes připomíná pamětní deska na budově Českého rozhlasu. To je ale spíš výjimka, protože většina obětí žádný pomníček nemá," říká Petr Pazdera Payne z iniciativy Oběti okupace 1968, kterou zaštiťuje Českobratrská církev evangelická. Z Paynova popudu se také zrodila výzva ke spoluobčanům, aby se osudová místa, kde došlo k nikdy nepotrestaným, nedostatečně vyšetřeným a dnes už i zapomenutým vražedným činům, snažili pietně označit. "Prozatím alespoň improvizovaně, třeba jen informační cedulí, postupně pak pamětní deskou nebo pomníčkem," přeje si Payne a cituje okřídlené, nicméně věčně platné moudro: "Nezapomínejme na minulost; zapomeneme-li, dožene ona nás!" Už se tak konečně děje, minulý týden se historickou realitu průběhu invaze pokoušel překroutit předseda KSČM Vojtěch Filip. Obdobně se už delší čas snaží změnit historii takzvaní popírači holocaustu.

"Pomníky jsou jistým druhem obrany proti falšování dějin. Věřím, že mají smysl," uvažuje Payne. Iniciativa Oběti okupace 1968 proto na svých webových stránkách zveřejnila jména všech obětí invaze do konce roku 1968, která zatím vypátrali historikové Ivo Pejčoch a Prokop Tomek. Seznam je možno prohlížet i podle míst úmrtí, Payne proto doufá, že výzva osloví i samosprávy.

Smrt si nevybírala

Pal! Při požáru domu u rozhlasu, který zapálila ruská střelba, uhořel Jan Baborovský. Po skoku z okna zemřeli Jiří Klapka a Pavel Albert. Na barikádě u rozhlasu přimáčkl náklaďák k autobusu Jaroslava Kubeše, Josefa Reichla, Milana Kadlece, Václava Sadílka a Maria Musicha. O hodinu později Rusové na náměstí v Liberci zastřelili Jindřicha Kuliše, Josefa Fialku, Zdeňka Dragouna a Rudolfa Starého.

"V osmi letech nechápete, co znamená smrt. Ani když jde o bráchu," vyprávěl před časem autorovi tohoto textu Ivo Žemlička z Omic na Brněnsku. Sovětský voják mu zastřelil šestnáctiletého bratra Josefa. "Naši si pro mě přijeli na tábor, ale trvalo dlouho, než mi došlo, že už si s bráškou nebudu hrát." Ve středu 21. srpna 1968 vyrazil Josef Žemlička na motocyklu z domovských Omic na chatu u Boskovic, v obci Troubsko ho ale zastavilo ruské kontrolní stanoviště. Nikdo nesměl tam ani nazpět, což vynervovalo neznámého motorkáře, který najel do hlídané zóny. Rusové zahájili palbu. Motorkáře nezasáhli, kulka však prostřelila srdce Josefa Žemličky.

Titulní strana časopisu TÝDEN.Postavili se tankům

Pal! V srpnu 1968 si dnes už většinou neznámí hrdinové lehali i před vojenské kolony, aby postup invazních armád Varšavské smlouvy odvážně zastavili. Osmatřicetiletý Jozef Levák si na náměstí v slovenském Zvolenu lehl na vozovku přímo před kolonu sovětských tanků. Velitel ale vydal rozkaz k další jízdě a nechal bezbranného muže přejet. Obrněnec protestujícímu doslova rozdrtil horní polovinu těla.

Jedenačtyřicetiletý Václav Frydrychovský se k podobnému hrdinství rozhodl na okraji Jihlavy, kde se pokusil vlastním tělem zastavit kolonu maďarských vojenských vozidel. Jeden z tanků však Frydrychovského srazil a způsobil mu těžká zranění, kterým dva dny nato podlehl.
Mezi Ústím nad Labem a Chabařovicemi se 21. srpna postavil tankům čtyřiadvacetiletý Petr Fridrich. Stoupl si doprostřed vozovky, rozpřáhl ruce a první tank se skutečně zastavil. Když ale Fridrich vzápětí poodstoupil ke kraji vozovky, kolona se dala opět do pohybu a třetí tank v pořadí vybočil ke krajnici a muže zachytil. S těžkými zraněními byl sice transportován do nemocnice, tam ale 22. srpna v ranních hodinách zemřel.

Zastřelený učeň

Pal! Invaze do Československa si od 21. srpna do 31. prosince vyžádala 137 obětí. Nejvíce mrtvých přinesl první den okupace, klid ale nenastal ani v dalších měsících.

V úterý 10. září 1968 se v pražské Opletalově ulici přimotal do diskuse občanů s hloučkem sovětských vojáků také šestnáctiletý učeň Miroslav Beránek z Kolína. Beránek byl krátce před okupací s rodiči na dovolené v Sovětském svazu a vojákům napřed jejich vlast chválil, pak ale dodal, že teď se ze Sovětů stali okupanti. Jeden z vojáků náhle vytasil pistoli, nabídl ji Beránkovi a řekl mu, že když je okupant, ať ho zastřelí. Učeň pistoli odmítl a zvedl ruce nad hlavu, načež sovětský voják z bezprostřední blízkosti vystřelil, mladíka zasáhl do hrudi a smrtelně ho zranil.

Ve stejný den míjel osmadvacetiletý inženýr Pavel Davídek se svým vozem značky Trabant kolonu sovětských tanků na státní silnici Praha-Říčany. Obrněnec s taktickým číslem 106/016 náhle vybočil do protisměru a pásy vůz i s řidičem zcela rozdrtil. "Pro paní Davídkovou a její dva malé syny to byl nejhorší den v životě. Všechno se zbořilo. Zahynul člověk, nadaný vědec, a především výborný manžel a táta," vzpomínala na Davídka jeho rodina ve sborníčku ...a lidi křičeli PAMATUJ!, který v roce 1969 vydalo nakladatelství Práce.

Celkově 402 obětí

Pal! Pomníčky a pamětní desky si určitě zaslouží i další oběti sovětské okupace z let 1969 až 1991. Invazní armáda totiž Československo definitivně opustila až v červnu 1991. Historici spočítali, že počet obětí se v takovém případě navyšuje na hrozivé číslo 406.

Psal se druhý lednový den roku 1983. Františku Tomanovi z Klášterce nad Orlicí bylo jedenapadesát let, jeho žena Anna byla o rok mladší, více let už jim ale osud nepřidal. Na samotě nad městem, kde žili, je totiž v onen den překvapil sovětský voják. A oba zastřelil dávkou ze samopalu. Voják byl na útěku z kasáren v Rokytnici nad Orlicí, údajně se pomátl z tvrdých podmínek ve službě. Zavražděný pár je pohřben na hřbitově v Klášterci hned u kostela, kdo za jejich smrt může, se ale ze žulové desky nelze dozvědět. Zřejmě poslední sovětskou obětí byl 16. listopadu 1990 Josef Vajdák, kterého srazil nákladní automobil sovětské armády a smrtelně ho zranil.

Nezapomínejme!

Foto: ČTK

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní by se měli v pondělí zabývat možnou úpravou bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve...

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi