Sociální dávky 2012: rodiče se radují, nezaměstnaní se děsí

Od Nového roku dostanou nezaměstnaní podporu, jen když neodmítnou veřejnou službu.

Podpora v nezaměstnanosti jen výměnou za veřejnou službu, za porušení neschopenky vyhazov z práce, smlouva na dobu určitou až na devět let. Novinky v sociální oblasti, které začnou platit od 1. 1. 2012, asi nikoho příliš nepotěší. Snad jen rodiče s malými dětmi - rodičovská totiž bude pružnější a nepřijdou o ni ani rodiče, kteří svá dvouletá dítka dají do školky.

Buď veřejná služba, nebo bez dávek
Pokud budou lidé bez práce chtít dostávat podporu v nezaměstnanosti déle než dva měsíce, budou muset vzít zavděk veřejnou službou. Tou bude nejen dnešní zametání chodníků, ale i výpomocná služba u policie, ve zdravotnictví, školství a neziskových organizacích. Úředníci budou nicméně na veřejnou službu přednostně posílat dlouhodobě nezaměstnané, lidi, kteří se opakovaně a v krátkých intervalech hlásí o podporu v nezaměstnanosti, a ty, u nichž panuje podezření, že pracují načerno. Pokud nezaměstnaný odmítne veřejnou službu vykonávat, přijde nejen o podporu v nezaměstnanosti, ale i o další dávky. Zbude mu jen existenční minimum 2020 korun. Navíc za něj stát přestane platit zdravotní pojištění a nebude mu dobu bez práce započítávat do důchodu. Pokud v nabídce zrovna žádná veřejná služba nebude, nárok na dávky platí dál. Opatření se nebude týkat osob pečujících o člena rodiny (např. matka na rodičovské), zdravotně postižených a důchodců.

Přísněji na "dávkaře"
Stejně - tedy bez dávek, zdravotního pojištění i nároku na započítané doby do důchodu - na tom budou ti, kteří bez vážného důvodu opustí zaměstnání zprostředkované úřadem práce. Lidé, kteří např. při žádosti o dávky zfalšují údaje nebo nebudou posílat děti do školy, přijdou o státní peníze na čtvrt roku. Zpřísnění čeká i pobírače dávek na bydlení - zatímco dosud je mohli čerpat neomezeně dlouho, od Nového roku bude stanoven limit sedm let (nebude se týkat lidí nad 70 let a zdravotně postižených).

Sockarta až od jara
Její využití se zpozdí kvůli šetření zakázky, kterou vyhrála Česká spořitelna, antimonopolním úřadem. Kartu dostanou někdy kolem dubna automaticky všichni příjemci sociálních dávek (včetně zdravotně postižených a žen na mateřské a s výjimkou důchodců). Až na zneužívače ji ale budou moci klidně nechat na dně šuplíku, pokud na ni nebudou chtít dostávat státní peníze. Karta totiž bude (aspoň prozatím) sloužit jen jako jakýsi identifikátor příjemce sociálních dávek. Jakou formou chce příjemce státní peníze dostávat, zaškrtne na formuláři na úřadu práce. Na výběr bude hotovost, převod na účet, složenka či právě sociální karta. Nicméně ti, u nichž hrozí zneužití dávek, budou muset kartou platit, aby bylo zkontrolovatelné, za co peníze utrácejí.

Rodiče si budou moci rodičovský příspěvek přizpůsobit jednou za tři měsíce.Dobrá zpráva pro rodiče a studenty
Už nebude možné vyhodit těhotné, ženy na mateřské a zaměstnance na rodičovské v případě rušení podniku nebo jeho přemístění. Rodiče budou moci měnit délku pobírání a tím i výši rodičovského příspěvku podle aktuální situace rodiny, a to až do vyčerpání celkové částky 220 tisíc korun. A rodiče dětí starších dvou let budou moci pracovat na plný úvazek, aniž o příspěvek přijdou. Jásat mohou i studenti prezenční formy studia, kteří vedle školy chodí do práce. Nově budou mít při ztrátě zaměstnání nárok na podporu.

Za porušení neschopenky vyhazov
Od Nového roku přibude v zákoníku práce nový důvod k vyhazovu, a to porušení režimu dočasně práce neschopného. Ten mimo jiné zahrnuje i povinnost zdržovat se doma a vycházet jen v době povolených vycházek. Dosud hrozila maximálně dvacetitisícová pokuta. Součást novely zákona o zdravotním pojištění, která také začne platit od 1. ledna, omezuje dosud neomezené vycházky pro nemocné na šest hodin denně, a to mezi sedmou ranní a večerní. Navíc o nemocenskou přijdou ti, kteří nebudou docházet k lékaři na kontroly nebo kteří kontrolu doma znemožní například nepopsáním zvonku.

Smlouva na dobu určitou až po devíti letech

Zatímco dosud musel zaměstnavatel nabídnout smlouvu na dobu neurčitou už po dvou letech, od příštího roku si na ni počkáte možná až devět let. Smlouvu na dobu určitou bude totiž možné uzavřít až na tři roky, a to třikrát za sebou. Rozšíří se i rozsah hodin, které je možné odpracovat v rámci dohody o provedení práce, a to ze současných 150 na 300 za rok. Ze smluv uzavřených na 10 tisíc korun a výše se bude nově platit pojistné, takže dohody ztratí na své atraktivnosti.

Odstupné podle odpracovaných let
Odstupné se bude řídit tím, jak dlouho jste pro zaměstnavatele pracovali. Za méně než rok práce dostanete odstupné ve výši jednoho průměrného platu, za méně než dva roky dvojnásobek a při delším pracovním poměru minimálně trojnásobek průměrného platu.

Boj proti práci načerno
Výrazně se zvyšuje pokuta pro ty, kteří načerno zaměstnávají, ale i pro ty, kteří načerno pracují. Zaměstnavatelům bude hrozit až dvojnásobek současné pokuty, tedy 10 milionů korun, těm druhým až 100 tisíc místo dnešních deseti. Agentury navíc nebudou moci zprostředkovávat práci lidem ze zemí mimo EU, čímž by se mělo zamezit zneužívání pracovní síly z Vietnamu, Ukrajiny či Severní Koreje.

Místo sociálky na pracák
Od Nového roku budou žadatelé o dávky chodit své žádosti vyřizovat na nejbližší úřad práce. Ty dosud spravovaly jen dávky státní sociální podpory (např. porodné, rodičovskou, přídavek na dítě a příspěvek na bydlení). Nově budou rozhodovat i o dávkách pomoci v hmotné nouzi, dávkách pro postižené a o příspěvku na péči a provádět kontroly v domácnostech příjemců. Sociálním odborům při městských úřadech zbude sociální práce s příjemci dávek.

Práce na přání
Úřady práce proplatí nezaměstnaným rekvalifikační kurzy podle jejich přání. Na jednoho nezaměstnaného bude vyčleněno až 50 tisíc na tři roky. A bude na něm, jestli se rozhodne pro více levnějších kurzů (např. na plavčíka za 5 tisíc nebo na maséra za sedm tisíc korun), nebo jeden drahý (např. golfkeeper přijde na 45 tisíc korun). Vyhlédnutý kurz bude muset schválit skupina odborníků z "pracáku", kteří si budou ověřovat, zda jsou na trhu volná místa v příslušné profesi. A pokud nebude uchazeč o práci do kurzu docházet nebo ho nedokončí, úřad mu nic neproplatí.

Zdravotně postižení si budou muset pro dávku každý měsíc.Nová měřítka pro postižené

Zdravotně postižené čeká posouzení podle nové mezinárodní klasifikace. Rozhodnutí o míře postižení už nebudou dělat "od stolu" posudkoví lékaři, ale vyškolení odborníci. Postiženého navštíví přímo u něj doma, kde budou zjišťovat, nakolik si poradí sám a s čím potřebuje pomoc okolí. "Namísto příčiny zdravotního postižení se soustředí na jeho přímý vliv v životě člověka. Tento nový pohled by měl zaručit, že se pomoc dostane těm, kteří ji opravdu potřebují," slibuje si od novinky poslankyně Lenka Kohoutová (ODS).

Místo osmi dávek dvě
Nově také postižení dostanou vyšší příspěvek na auto. Místo současných sto rovnou dvě stě tisíc, ale také na dvakrát delší dobu - 10 let. Změna jim má umožnit investovat do kvalitnějšího vozidla, které déle vydrží. Současných osm dávek nahradí dvě nové - příspěvek na mobilitu ve výši 400 Kč za měsíc a jednorázové příspěvky na zvláštní pomůcky, které budou zahrnovat právě i nynější příspěvek na auto. Jejich součet nesmí v 5 letech přesáhnout částku 800 tisíc korun.

Dovolené nepropadnou, budou povinné
Dnes si zaměstnanec musí vybrat nevyčerpanou dovolenou do konce následujícího roku. Poté dovolená nemilosrdně propadá, popřípadě se zaměstnanci proplatí. Smyslem dovolené je ale podle EU si odpočinout. Nově proto bude existovat jediná možnost - dovolenou vyčerpat. Proplácení, propadnutí ani "střádání" a převod nevyčerpané dovolené možné nebudou, dovolená tedy bude doslova povinná.

Foto: archiv

Autor: - vok -





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi