Sněžení v Česku neustává. Většina silnic je sjízdná

Sněhová kalamita pokračuje, silnice jsou však sjízdné.Na území Česka dále padají přívaly sněhu. Většina komunikací je podle vyjádření silničářů sjízdných, řidiči však musejí dbát zvýšené opatrnosti a nevyjíždět bez zimní výbavy. Silnice pokrývá uježděná vrstva sněhu. Rychlostní silnici R35 na 284. kilometru ve směru na Olomouc zablokovala nehoda dvou nákladních aut.

Čechy 

Ve středních Čechách napadlo kolem deseti centimetrů nového sněhu. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. "Na silnicích první třídy a rychlostních komunikacích je místy rozbředlý nebo ujetý sníh, provádí se pluhování a posyp. Všechno je se zvýšenou opatrností sjízdné," řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

Zbytky rozbředlého sněhu leží také na dálnicích. V regionu stále sněží a dohlednost může být vlivem srážek snížena. Teploty se pohybují od minus šesti stupňů po nulu. Podobná situace je na silnicích nižších tříd. Ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. "Kdo nemusí, ať raději nevyjíždí,"uvedl dispečer. 

ČTĚTE TAKÉ: Většině Česka hrozí o víkendu ledovka a závěje 
                        Silnice jsou v Česku sjízdné, vlaky mají stále zpoždění

Na celém území Jihočeského kraje s výjimkou Prachaticka a části Strakonicka sněží. Vlivem srážek je snížená viditelnost. Všechny silnice v kraji jsou sjízdné, řidiči však musejí jízdě věnovat maximální opatrnost. Na cestu by se neměli vydávat bez zimní výbavy, doporučují silničáři.

"Na většině území napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. Během noci však byly všechny silnice sjízdné, nejsou hlášeny žádné dopravní nehody," řekla dispečerka Krajské správy a údržby silnic v Českých Budějovicích. Na úseku dálnice D3 leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Na hlavních tazích na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku leží vrstva nového sněhu. Teplota se v Jihočeském kraji pohybuje od tří do sedmi stupňů pod nulou. Je zataženo, vane slabý vítr.

Drobné sněžení mírně zhoršuje viditelnost na silnicích v Plzeňském kraji. Všechny komunikace jsou sjízdné, silničáři doporučují jízdu se zvýšenou opatrností. Za noc napadlo maximálně sedm centimetrů sněhu, ledovka ani větší sněhové jazyky na silnicích nejsou.

Na cestách leží sníh, řidiči musí být obezřetní.Silničáři jsou v terénu a průběžně vozovky pluhují a chemicky ošetřují. "V terénu máme veškerou techniku, budu povolávat traktory s radlicemi, které máme v záloze jako pohotovostní, řekla dispečerka Danuše Faitová. Sjízdná je i dálnice D5. Řidiči by měli počítat se zimními podmínkami a s tím, že na některých silnicích nižších tříd bez chemické údržby leží ujetá vrstva sněhu.

V Královéhradeckém kraji zůstává kvůli přívalům sněhu uzavřeno několik menších silnic. Na Hradecku, Náchodsku a Rychnovsku i nadále platí kalamitní stav. Silničáři v těchto oblastech udržují pouze silnice I. a II. třídy. Situace se zlepšila, díky dešti sníh ztěžknul a přestaly se tvořit sněhové jazyky a závěje, netvoří se ani ledovka.

Nesjízdné jsou některé komunikace v Orlických horách. V Krkonoších stále sněží, ve vyšších partiích fouká nárazový vítr a na cestách v horských oblastech leží pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Teploty v Královéhradeckém kraji se pohybovaly těsně pod bodem mrazu. Podle meteorologů by mělo být zataženo s občasným sněžením.

"Oproti sobotě se situace výrazně zklidnila, řidiči by měli být přesto opatrní, protože na cestách může vlivem mrznoucího deště vznikat námraza," řekl dispečer. Před Náchodem stále v koloně stojí zhruba stovka kamionů, protože na polské straně hranice za přechodem Náchod - Běloves je silnice nesjízdná. Situací v Královéhradeckém kraji se bude odpoledne zabývat krizový štáb hradeckého kraje.

Na silnicích v nižších polohách Pardubického kraje zůstávají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, ve vyšších polohách leží na cestách uježděný sníh. Kvůli mrznoucímu dešti se v některých oblastech může tvořit ledovka. Kvůli popadaným stromům silničáři večer uzavřeli silnice mezi Vysokým Chvojnem a Borohrádkem a mezi Borohrádkem a Starými Holicemi.

Na většině území Pardubického kraje mrholí či padá mrznoucí déšť. Ve vyšších polohách je vrstva sněhu zledovatělá, například na silnici I/11 Suchý Vrch - Červená Voda. Silnice jsou však kryté posypem. V Pardubickém kraji je zataženo, teploty se většinou pohybují těsně pod bodem mrazu.

S problémy se sněhem se potýkají i na železnici.Dopravu na Vysočině komplikují sněhové přeháňky na Pelhřimovsku a déšť se sněhem v ostatních okresech kraje. Na Třebíčsku a Žďársku se navíc vyskytují mlhy. Všechny silnice jsou podle silničářů sjízdné. Řidiči však musejí jízdě věnovat maximální opatrnost a vyjíždět pouze se zimní výbavou.

"Na mnoha místech prší nebo padá sníh s deštěm, ale díky dostatečnému prosolení byly silnice celou noc sjízdné," řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Jiří Havel. Teploty se na Vysočině pohybují od mínus čtyř do jednoho stupně nad nulou. Je zataženo, vane slabý vítr. Nejsou hlášeny žádné dopravní nehody.

Na silnicích Libereckého a Ústeckého kraje leží zbytky ujetého nebo rozjezděného sněhu a nové sněžení navíc snižuje dohlednost. Mokré a se zbytky sněhu jsou i silnice první třídy. Podle silničářů mají řidiči vyjet jen se zimní výbavou a musejí dbát zvýšené opatrnosti. Zvlášť naléhavá je podle nich situace v západních Krkonoších a na Děčínsku.

Bez větších problémů jsou sjízdné všechny silnice v Karlovarském kraji. Na rychlostních komunikacích a silnicích prvních tříd mohou být zbytky rozježděného sněhu. Na vozovkách nižších tříd, které se neudržují chemicky, je vrstva ujetého sněhu, řekl dispečer centrálního krajského dispečinku silničářů Martin Nikodém. "Za posledních 24 hodin mám v kraji uvedeno maximálně šest až sedm centimetrů sněhu, byli jsme připraveni na horší situaci, ale zatím počasí větší problémy nedělá," řekl.

Morava a Slezsko

Na většině území Moravskoslezského kraje komplikuje dopravu husté sněžení. Na Bruntálsku a Opavsku napadlo od rána přes deset centimetrů sněhu. Podobná situace je na Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Silnice jsou sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností. Pokrývá je buď zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, nebo zbytky rozbředlého sněhu. Severomoravská část dálnice D1 je mokrá a holá. Mrznoucí déšť padá hlavně na Bruntálsku a Opavsku.

Silničáři bojují se sněhem i ve městech.Podle centra tísňového volání nejsou nikde v kraji hlášeny závažné dopravní komplikace způsobené počasím. Teploty v kraji se pohybují od dvou do minus dvou stupňů Celsia, na horách kolem nuly. V kraji je zataženo a většinou bezvětří. V některých okresech se mrznoucí déšť změnil nad ránem v mrholení, jinde místy prší.

Mrholí například na Opavsku, kde jsou hlavní i vedlejší silnice sjízdné. S ledovkou musejí řidiči počítat také cestou do hor, i když v Beskydech neprší. Na hlavních i vedlejších silnicích leží rovněž zledovatělá vrstva sněhu, ošetřeny jsou posypem.

Na Karvinsku zůstává v desítkách domácností omezena dodávka elektřiny kvůli poruše dvou tamních trafostanic. Lidé jsou bez proudu od 16. hodiny. "Původně to však byly stovky domácností," řekla mluvčí. V Krmelíně způsobil poruchu spadlý strom. "Stalo se to v obtížně přístupném terénu, kde je potřeba těžká technika," dodala Lutišanová. Vyjádření společnosti SmVaK se nepodařilo zjistit.

Silnice v Olomouckém kraji jsou sjízdné, některé však jen s velkou opatrností. Se zbytky rozbředlého sněhu musejí motoristé počítat na silnicích prvních tříd na Šumpersku a Jesenicku, v ostatních okresech jsou hlavní tahy většinou mokré po chemickém ošetření a s opatrností sjízdné. Některé silnice nižších tříd mohou kvůli dešťovým přeháňkám a zmrzlému sněhu klouzat. V okrese Olomouc jsou průjezdné všechny silnice.

U obce Velký Újezd na Olomoucku zablokvala rychlostní silnici R35 na 284. kilometru ve směru na Olomouc nehoda dvou nákladních aut. Silnice je neprůjezdná a policie odklání dopravu na na exitu 290, informovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nehoda se stala těsně před 20. hodinou a obešla se bez zranění. Komunikace je uzavřená a odklon je veden po staré silnici před Velký Újezd.

Sníh způsobuje komplikace i v městské dopravě.Na silnicích nižších tříd na Šumpersku leží zledovatělá vrstva sněhu nebo sněhová kaše. "Na silnicích udržovaných chemicky je sněhová kaše, ujetý zledovatělý sníh je na silnicích udržovaných inertně," uvedl šumperský dispečer. V Olomouckém kraji místy slabě mrholí nebo padá déšť se sběhem. Teploty se pohybují od minus šesti do jednoho stupně Celsia.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikují zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by měli být opatrní hlavně v horských částech kraje, kde na silnicích leží ujetý sníh nebo sněhová kaše, prší a tvoří se náledí. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré, silničáři přesto řidiče nabádají k jízdě se zvýšenou opatrností.

Většina hlavních tahů ve Zlínském kraji je mokrá po chemickém ošetření, se zvýšenou opatrností sjízdná. Na Kroměřížsku však musejí motoristé na silnicích prvních tříd počítat i s rozbředlým sněhem. Zbytky sněhu leží hlavně silnicích nižších tříd. Teplota se v ranních hodinách pohybuje od minus jednoho do tří stupňů Celsia.

Většina silnic na jižní Moravě je po nočním sněžení a mrznoucím dešti sjízdná, část jen se zvýšenou opatrností. Šest úseků silnic druhé a třetí třídy je uzavřeno a silničáři je musejí znovu projet sněhovými frézami. Silnice z Dubňan do Mutěnic na Hodonínsku je již druhý den uzavřena kvůli napadaným stromům. Silničáři varují, že na mnohých úsecích se vytváří ledovka.

Uzavřeno je nyní několik úseků silnic druhé a třetí třídy v okolí Šlapanic a také silnice mezi Bratčicemi a Sobotovicemi na Brněnsku. Silničáři nabádají k vyšší opatrnosti zejména na Blanensku, Brněnsku, Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku a také na úsecích rychlostní silnice R52 mezi Brnem a Znojmem a R43 mezi Brnem a Svitavami.

Foto: Jan Schejbal, ČTK, Egon Kulka

Autor: ČTK





Čtěte dále

Odhad potvrdil propad úrody jablek téměř o 80 procent, hrušek bude více

Odhad potvrdil propad úrody jablek téměř o 80 procent, hrušek bude více

Sklizeň jablek v České republice letos kvůli silným jarním mrazům meziročně klesne o 76 procent na pouhých 23.886 tun. Vyplývá to...

V Praze se srazily vlaky, 25 zraněných, jeden strojvůdce asi pod vlivem alkoholu

V Praze se srazily vlaky, 25 zraněných, jeden strojvůdce asi pod vlivem alkoholu

Na viaduktu v pražské Libni na Balabence se dnes ráno srazily dva osobní vlaky. Záchranáři na síti X kolem 10:00 uvedli, že zatím...

MF DNES: Žalobkyně zamítla stížnost proti odložení případu střelby na FF UK

MF DNES: Žalobkyně zamítla stížnost proti odložení případu střelby na FF UK

Dozorující státní zástupkyně zamítla stížnost proti rozhodnutí policie odložit případ loňské tragické střelby na Filozofické...

Ráno bylo v Česku něco přes sto povodňových stavů, hladiny dál klesají

Ráno bylo v Česku něco přes sto povodňových stavů, hladiny dál klesají

Povodňových stavů v Česku dál ubylo blízko ke stovce, ještě po půlnoci jich bylo zhruba o 20 víc a v úterý ráno 160. Stupeň...

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael, která se dlouhodobě řadí mezi přední vzdělávací instituce v oblasti umění a médií, má důvod k oslavám. Dominik...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi