Prezident LIGS University: V naší zemi je přetitulováno, snad škol ubude

Pavel Makovský.

Na českém trhu práce je "přetitulováno" a školy, které umožňují titul získat za peníze, kazí pověst ostatním. "Věřím, že dojde k výrazné redukci počtu škol, a tím ke zvýšení jejích kvality," říká prezident soukromé školy LIGS University Pavel Makovský.

Při rozhovorech s různými podnikateli občas narážím na názor, že "manažerovat" by dnes chtěl každý, ale sehnat opravdu kvalitní zaměstnance je problém, i když mnoho z nich má nějaký titul. Co to o mně na trhu práce vypovídá, pokud jsem absolventem LIGS University?

Naprosto souhlasím s tím, že v naší zemi je "přetitulováno". Není přece normální, aby se v případě výběrového řízení na práci recepční hlásilo více než 85 procent zájemkyň a zájemců s magisterským či inženýrským titulem. Je však důležité rozlišovat, kde absolvent vzdělání získal. A stejně je to i s tituly MBA a obdobnými. V České republice je více než padesát institucí, které nabízejí studium MBA, což je vysoké číslo. Jsem osobně velmi rád, že některé firmy již rozlišují, na které škole byl titul získán. Neboť na trhu MBA je mnoho nekvalitních firem, ale naštěstí i školy kvalitní.

Naši absolventi se poznají jednoduše, zastávají vysoké manažerské pozice, jsou v kontaktu s LIGS University i v dalších letech a 99 % z našich absolventů nás doporučuje. Což podle mne významně svědčí o kvalitě a praktickém přínosu programů LIGS University pro studenty a absolventy.

Věřím, že dobrým manažerem se člověk může stát i díky zajímavé a náročné praxi a bez škol. Má tedy i v pokročilejším věku, kdy člověk úspěšně projde více manažerskými pozicemi a jsou za ním vidět výsledky, cenu se do kurzu přihlásit?

Určitě se nejen dobrým, ale dokonce vynikajícím manažerem dá stát i bez škol a příklady z České republiky, ale i ze světa to potvrzují. Velmi často se však takový manažer či manažerka dopouští mnohých chyb, prochází slepými uličkami a učí se za pochodu. Manažerské programy LIGS University studenti studují i právě proto, aby se chyb a slepých uliček vyvarovali, aby získali nové znalosti a utřídili si své vědomosti. Aby se učili od druhých a poznali i jiné způsoby, jak řeší dané problémy ostatní, jak k nim přistupují, jak o nich přemýšlí. A to je právě to zajímavé a přínosné. A z vlastní zkušenosti vím, že zlepšovat se a pracovat na sobě je potřeba celý život.

Zaměřujete se nějak i na rozvoj dovedností jak použít získané vědomosti v praxi?

Právě o tom, jak používat získané dovednosti a znalosti v praxi, naše studium je. Neučíme a ani nechceme učit studenty teoretickým vědomostem bez návaznosti na praktické využití. Neboť naším cílem je umožnit studentům okamžitý přenos získaných dovedností, znalostí a vědomostí do jejich praxe. Proto jsou lektory LIGS University jen ti, kteří jsou profesionály ve svých oborech, kteří umí předat své zkušenosti z praxe dál. Chceme, aby studenti získali maximum pohledů a přístupů a mohli se lépe rozhodovat v konkrétních situacích. Pro maximální přínos do praxe jsou rovněž užitečné písemné případové studie a další práce orientované na oblasti, ve kterých si studenti sami volí témata. V popředí vždy stojí možnost okamžité využitelnosti v reálné práci. A ne nějaké teoretické poučky bez vazby na jejich praxi.

Jak se snažíte obstát v konkurenci dalších manažerských oborů? Proč by si zájemce o MBA měl vybrat právě vaši školu?

LIGS University má tu výhodu i nevýhodu, že je často kopírována a napodobována. To svědčí o tom, že udáváme směr v interaktivním on-line vzdělávání v České i Slovenské republice. A proč by si měl student vybrat právě nás? Protože je za námi mnohaletá tradice, jsme na trhu desátým rokem, po celou dobu se rozvíjíme a intenzivně pracujeme na zlepšování a zkvalitňování našich programů, což nám potvrzují naši studenti i absolventi. Dále třeba proto, že nelžeme a chováme se korektně. Rozrůstáme se do dalších zemí a před několika málo lety jsme dokonce expandovali do USA a založili americkou univerzitu. Naše programy studují studenti z 22 zemí světa. Studenti si mohou volit z mnoha programů a specializací a navíc mohou studovat ve čtyřech jazycích nebo v kombinaci těchto jazyků tzn., že část programu mohou studovat v českém jazyce, část v anglickém apod. Navíc si studium mohou zájemci vyzkoušet a přesvědčit se, zda jim vyhovuje a splňuje jejich očekávání, která od studia mají.

Studium na LIGS University však není pro každého, rozhodně není určeno pro ty, kteří by nechtěli studovat a dostat diplom tzv. za nic, respektive jen za to, že zaplatí školné.

Je obecně titul MBA lepší než studium manažerského oboru např. na české státní vysoké škole?

Záleží na typu školy. Jsem přesvědčen, že studium MBA na LIGS University přinese studentům výrazně více zkušeností a praktických vědomostí než studium na vysoké škole, kde často vyučující nemají praktické zkušenosti s vedením lidí a z reálného businessu. MBA program na LIGS University je zaměřen na praxi a přínosy pro praxi a v tom je odlišný od dalších MBA škol, které tento přínos pouze deklarují.

Jak o sobě dáváte vědět např. v médiích, na jaké všechny komunikační kanály se zaměřujete, abyste fungovali jako ziskový byznys?

Misí a posláním LIGS University je přinášet kvalitní a přínosné programy za příznivou cenu pro studenty z celého světa. Náš zisk investujeme do rozvoje školy a to se projevuje na vysoké kvalitě našich programů a jejich přínosu pro studenty a absolventy. Náš nejúčinnější a nejlepší marketing jsou reference od studentů a absolventů a to, že doporučují LIGS University svým známým, kolegům a dalším. Kromě referencí a doporučení využíváme komunikační kanály, které nabízí internet.

UJAK měla nedávno kampaň s podtitulem "Nejsme jen škola pro modelky." Bojuje s pověstí, že u ní vystuduje každý, kdo si to zaplatí. Jak se vypořádáváte s podobnými předsudky?

Myslím si, že v současné době má UJAK úplně jiné problémy a ty se odráží v nedobré pověsti celého sektoru soukromých vysokých škol. Stejná situace je i mezi MBA školami, kde několik škol kazí práci dalších, které jsou podle mého názoru kvalitní a přínosné. Vypovídá to i o morálce a etice v podnikání obecně v naší zemi. Není přece normální, když MBA "škola", která věnuje velké prostředky do marketingu, zneužije státní znak České republiky v diplomu a ještě si dovolí nahradit korunku nad lvem svým logem a nad tímto protiprávním znakem navíc uvádí název Česká republika. Může tím navodit dojem, že se jedná o státem uznanou školu, kterou není a ani být nemůže. Přece není normální podvádět a klamat.

Co je podle vás největší problém současného soukromého českého školství?

Nechci se vyjadřovat k vysokému školství, ve kterém věřím, že dojde k významné redukci počtu škol a tím ke zvýšení jejich kvality. Neboť škola, která má desítky či malé stovky studentů, se reálně nemůže věnovat vědě a výzkumu a nemůže si dovolit kvalitní vybavení, zázemí a vyučující. V oblasti MBA škol vidím jako hlavní problém to, že MBA škol je mnoho a mnoho z nich není kvalitních. Předpokládám, že i v této oblasti dojde k samoočistnému stavu.

Foto: archiv

Autor: Kateřina Řehořová





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi