Když zazvoní poprvé. Desatero pro rodiče a děti

Pro sto tisíc dětí začíná zítra první školní den (ilustrační foto).

Sto a jeden tisíc prvňáčků uslyší 1. září první zvonění. Většina z nich nejspíš nebude moci usnout vzrušením, jak se těší. Jak dětem - i jejich rodičům - pomoci, aby jim nadšení alespoň částečně vydrželo a škola se pro ně nestala peklem?

"Náš Adam jde do první třídy. Moc se těší. Protože ještě neví, co ho tam čeká!" směje se Aleš Opluštil z Hodonínska. "Ale asi tuší. V poslední roce školky měli přípravku na školu, dostávali první úkoly. Myslím, že už mu došlo, že bude muset víc poslouchat, že ho čekají povinnosti."

Nástup do školy představuje pro dítě obrovský životní zlom: po šesti letech prožitých převážně doma v péči rodičů je vypuštěno do instituce s pevným řádem a mnoha dosud nepoznanými požadavky. O poznání jednodušší to tudíž mají holky a kluci, kteří absolvovali alespoň jeden rok školky, ale čím víc let, tím líp. Pro děti zvyklé se držet máminy sukně je totiž největší dardou – kromě informačního náporu - vstup do smečky, což s sebou pochopitelně přináší nejen kamarádství, ale i rivalitu.

Půl dne bez mámy

 Školní rok v číslech

V novém školním roce nastoupí do prvních tříd 101 tisíc nových žáků. Celkem bude na základních a středních školách studovat necelých 1,3 milionu studentů.  Po dlouhé době tak nastupuje do základních škol více dětí než předchozí rok.

Průměrný věk českého prvňáčka se následkem stále častějších odkladů přibližuje sedmi letům. Do školy mohou nastoupit jen děti, které prošly zimním zápisem a jsou takzvaně zralé. Měly by správně vyslovovat, umět zopakovat obsah pohádky, držet správně tužku a mít pojem o základních početních operacích. A hlavně: zvládnout půl dne bez mámy, odpoutat se od rodiny, respektovat jinou autoritu a komunikovat s vrstevníky.

"Musí být připraveno unést, že není všechna pozornost upřena jen na něj, že nebude pořád za hvězdu. Malé dítě reaguje na nezdar obvykle vztekem, ale v první třídě už nejde, aby si lehlo před tabuli a kopalo nožičkama," říká psycholožka Jana Procházková z pražské Pedagogické fakulty UK.

Zklidněte se, rodičové!

"Z vlastní zkušenosti vím, že rodiče prožívají všechno mnohonásobně dramatičtěji než děti samy," míní Klaudie Malkovská, maminka nastávající čtvrťačky a osmačky z Prahy. Dodává: "Podle mne by si dítě mělo informace, vjemy i menší průšvihy mělo v hlavě srovnat samo. Jenomže mnozí rodiče řeší každou prkotinu za něj."

Také již citovaná psycholožka Procházková zdůrazňuje nezbytnost správné rovnováhy mezi rodičovskou úzkostí a starostlivostí na jedné straně a nutností nechat dítě stát na vlastních nohou na straně druhé: "Ve škole by si dítě mělo tvořit svůj svět, do kterého patří i doba strávená s kamarády před školou a po škole. My ten svět musíme akceptovat, nešťourat do něj, nechovat se vlezle, ale zároveň projevovat zájem a ptát se."

Desatero pro školou povinné rodiče

1. Čas domácích úkolů

Školák by si měl po škole alespoň dvě hodiny odpočinout. Důležitější je stanovit k psaní úkolů pravidelný čas, aby si dítě zvyklo a nebylo nutné ho pokaždé znovu přemlouvat. Rodiče by neměli  úkoly opravovat, stačí navést dítě na správný postup. A máte-li pocit, že zvládne úlohu samo, nechte ho. Obecně platí, že v prvních třídách by se školáci měli věnovat jakékoliv domácí přípravě maximálně třicet minut denně.

Začátek školní docházky je pro děti jedna z největších životních změn.2. Naučte je učit se

Rodič by měl školákovi ukázat, jak si rozvrhnout čas. A nechat ho vyzkoušet si různé metody učení. Někdo si toho nejvíce zapamatuje, když si text podtrhává nebo maluje obrázky. Jiní se spoléhají na své uši a vyhovuje jim text předčítat, poslouchat nebo si o něm povídat.

3. S dyslexií až k diplomu

Má vaše dítě problémy se čtením a psaním? Před koncem první třídy není třeba se kvůli tomu nervovat. Pokud se ale situace během roku nezlepšuje, může pedagog dítě doporučit do poradny, kde mohou diagnostikovat případnou poruchu: dyslexii, dyskalkulii či dysgrafii. I s takovou diagnózou ale leckdo vystudoval vysokou školu.

4. Učitel není protivník

"Nedívejte se na učitele jako na protivníka, ale jako na spolupracovníka při výchově. Nejednejte s ním jako s pedagogickým slouhou a respektujte jeho odbornost," píše Tomáš Feřtek ve své knize Rodiče vítáni. Lepší je zdvořilý dotaz než kritika či osobní útok. Ověřujte si informace od svého dítěte, mohou být zkreslené. Nepomlouvejte nikdy učitele svých dětí, zvlášť když to děti mohou slyšet.

5. Tajemství žákovské aktovky

Rodiče žáků Základní školy v Brumově-Bylnici si předloni stěžovali, že děti nosí příliš těžké "aktovky" (dnes častěji batohy). Školská rada provedla průzkum a závěr zněl: "Váha učebnic a sešitů je přiměřená, problém způsobují drobnosti, které žáci nosí dobrovolně." Je fakt, že například ve snaze vyhnout se každodennímu přerovnávání tahají mnozí pohodlnější školáci veškerou výbavu den co den.

6. Nejbližší, nebo nejlepší?

Co je lepší? Aby dítě mohlo dojít do školy pěšky, nebo vybírat ústav s nejlepší pověstí? Psycholožka Jana Procházková z Pedagogické fakulty UK preferuje blízkost: "Rodiče to často překombinují a pak dovážejí autem dítě bůhvíkam a zpět. Dítě pak nemá prostor k samostatnosti a mít svůj svět." A co když nejbližší škola za moc nestojí? "Samozřejmě, že důležitá je i atmosféra školy, specifika výuky. Rodiče by měli najít kompromis," říká Helena Vlčková z pražského Institutu pedagogicko-psychologického poradenství. Cesty ze školy ale přinášejí zážitky s kamarády.

7. S trapným doprovodem

Květiny, sladkosti a nervozita k prvnímu školnímu dni patří.Je-li škola vzdálená pár minut chůze a cestu nekříží frekventovaná silnice ani zanedbaný park, není problém dítko pustit samotné třeba už po pár dnech. Většinou se však cesta  nějak "klikatí". "Doporučovala bych doprovázet prvňáka alespoň první dva měsíce," říká psycholožka Procházková. Je dobré si při společném procházení trasy všímat případných pastí nebo si na zkoušku vyměnit role a říci dítěti: "Ty teď budeš já a já budu ty. Doveď mě ze školy domů a dávej pozor, aby se mi nic nestalo." A než dítě vyrazí úplně samo, měli by si rodiče ověřit, že umí zavolat pomoc, zeptat na cestu, zná adresu i číslo rodičovského mobilu.

8. Do kdy může dítě patlat?

Rodiče mívají obavu, abych jejich děti nebyly "za blbější", když hned při nástupu do první třídy neumějí alespoň trochu číst a psát. Jenomže taková snaha může být spíše na škodu: dítě se ze začátku bude nudit a nevystihne správný okamžik, kdy se začít soustřeďovat. Podle odborníků je mnohem důležitější, aby prvňák uměl vyslovovat všechny hlásky, případnou návštěvu logopeda doporučují už ve čtyřech letech.

9. Prvňákův volný čas

Kolik kroužků dítěti prospívá a kolik už škodí? Univerzální odpověď neexistuje. Podle odborníků jsou však (zvlášť v první třídě) pohybové nebo rukodělné kroužky vhodnější než ty "intelektuálnější", jako je třeba výuka cizího jazyka. Děti by měly mít čas na "flákání" - neorganizovanou hru - i na pomoc v domácnosti.

10. Tak co bylo ve škole?

Také vás v dětství takový dotaz dokázal vytočit? "Ta otázka je opravdu špatná, takhle se nedozvíme vůbec nic," říká psycholožka Procházková, která doporučuje klást konkrétní otázky a ptát se hlavně na příjemné věci. Měl ses hezky? Co ses dneska dozvěděl? S kým sis povídal? Zažil jsi dneska legračního? "Není nezbytné každý den vědět, jestli brali zrovna slovesa," říká Procházková a dodává: "Je sice důležité zjistit, jaké dostalo dítě úkoly, ale nemusíme ho zavalit výslechem hned ve dveřích."

Foto: Lucie Pařízková

Autor: Lenka Nejezchlebová, Hana Jandová





Čtěte dále

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili jednu ženu a čtyři muže ve věku od 23 do 36 let z trestného činu nedovolené výroby a jiného...

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře v sobotu 18. května v areálu dolu Vojtěch Geopark Brd a Podbrdska. Návštěvníci si v něm prohlédnou...

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude....

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi