Skauti versus stát. Spor o Foglarovy vkladní knížky

Jaroslav Foglar.

Na konci června našli skauti poklad. V bytě po spisovateli Jaroslavu Foglarovi objevili skrýš s 38 vkladními knížkami. Průtahy ve vypořádání autorova odkazu se tím ještě prodlouží. Stojí za nimi záhadný likvidátor Jan Ježek.

Himbajs, v tom musí mít prsty nějaký příšerný plantážník, rozčílili by se hrdinové komiksu Rychlé šípy, kdyby skutečně existovali a viděli by, co se neustále děje kolem dědictví po jejich stvořiteli, spisovateli Jaroslavu Foglarovi. Legenda českého skautingu s přezdívkou Jestřáb by tento měsíc oslavila 110 let od svého narození, zároveň letos v lednu uplynulo 18 let od jeho smrti. Ani za tu dobu neutichly spory o jeho dědictví a odkaz. Naopak nabírají na obrátkách. Prostřednictvím agentury DILIA se do nich snaží vstoupit stát, který má s nejvyšší pravděpodobností nárok na autorská práva k Foglarovým dílům. V současnosti je však hlavní postavou všech sporů tajemný likvidátor Jan Ježek, majitel pražské účetní firmy. Už čtyři roky má na starosti Foglarovu pozůstalost. Agentura DILIA posílá na likvidátora Ježka stížnosti, kam se dá. Vadí jí průtahy a "odpírání součinnosti".

Jestřábův poklad

Likvidátor si skutečně dával načas. Až v posledních dnech předal skautům spisovatelův zapečetěný byt a jejich nadšení nezná mezí. Zástupci největší mládežnické organizace v Česku jsou přirozeně rádi, že se po dlouhých letech něco děje. Likvidátora Ježka si pochvalují. V dlouho uzavřeném bytě v Křišťanově ulici na pražském Žižkově našli skutečný poklad. Nejde jen o archiválie, které samy o sobě mají pro skauty nedozírnou cenu. Jestřáb v bytě důmyslně ukryl vkladní knížky, které dosud všem badatelům zůstávaly skryty.

"Řečeno s trochou nadsázky, mohl je objevit pouze dobrý znalec Jestřábova díla. Kolegové, kteří vkladní knížky našli, měli pocit, jako by se ocitli ve Foglarově románu. Jde o osmatřicet vkladních knížek s celkovým zůstatkem v řádu nižších milionů korun," uvedl Tomáš Šídlo, předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Teď skauti čekají, až úřady připíší vkladní knížky k Foglarovu dědictví. "Pak peníze přibudou do majetku skautské nadace, tedy na opravu skautských kluboven - přesně tak, jak si to Jestřáb za svého života přál," uvedl Šídlo. Kvůli nálezu se ale znovu muselo otevřít nekonečné dědické řízení. Likvidátor Ježek dostává další prostor pro svou činnost. Jeho moc nad Jestřábovým odkazem byla skoro absolutní, to u něho se po celou dobu sbíhaly tantiémy za použití Foglarova díla. Zřejmě nebudou nízké. Nakladatelství Olympia, které spisovatele vydává údajně na základě dávných smluv, tvrdí, že jeho knihy stále patří k nejprodávanějším titulům literatury pro děti a mládež.

Ježek bez klece

Když v jednom z pokračování komiksu parta Rychlých šípů pátrala po odkazu sběratele známek Maxmiliána Drápa, byla to naprostá hračka. "Tajemství mé smrti objevíte tam, kam vikýřem dopadne sluneční záře 8. září v pět hodin odpoledne. Sledujte pravý horní roh osvětlené plochy," stálo ve vzkazu, který Mirek Dušín a spol. našli na půdě pražského činžáku. Na popsaném místě ležel klíč. Za zamčenými dveřmi objevili Drápovu mrtvolu a krabici známek. Z nálezu utržili 160 korun.

V případě Foglarova dědictví je cesta zašmodrchaná mnohem více. Pomyslný klíč se skrývá v Nadaci Jaroslava Foglara. Podle spisovatelovy závěti měla pečovat o jeho pozůstalost a zisky z ní odvádět skautskému hnutí. Krátce poté, co do ní spisovatel vložil vše, co měl, a především autorská práva ke svým dílům, se změnily zákony. Nadace se musela transformovat. Jenže Foglar zemřel a nadace se v roce 1999 ocitla v likvidaci.

Na scéně se objevil spisovatelův synovec Petr Foglar, zpochybnil strýcovu poslední vůli a dědictví po něm chtěl získat pro sebe. Spor trval třináct let. Měl absurdní vyvrcholení. Skončil půl roku poté, co spisovatelův synovec zemřel. Foglarova pozůstalost připadla v roce 2012 nadaci v likvidaci. Několik měsíců po rozsudku se jí ujal již zmiňovaný likvidátor Jan Ježek, který od té doby likviduje a zřejmě ještě dlouho likvidovat bude. Jeho postup je těžko vysvětlitelný. On sám do něj vikýřem žádnou sluneční záři nevpustil.

Časopis TÝDEN si s likvidátorem chtěl domluvit setkání, což ztroskotalo hned u úvodního telefonátu do jeho kanceláře. "Dobrý den, volám správně? Jste likvidátor Nadace Jaroslava Foglara?" - "Ne," odpověděl Ježek. "Jste si tím jist?" - "Nevím." Potom si Ježek zase nebyl jist tím, jestli skutečně hovoří s redaktorem. Ten mu nabídl setkání, kde se všechno vyjasní. "Jsou prázdniny a také potřebuji někdy odpočívat," odmítl schůzku likvidátor.

Padlo několik dotazů, proč se tak dlouho protahuje likvidace. "Objevily se další zdroje financí a muselo se otevřít další dědické řízení," řekl. Jenže Foglarovy vkladní knížky našli skauti teprve minulý měsíc, zatímco Ježek likviduje nadaci už čtyři roky. Prý proto, že chce všechno získat pro skauty. "Když ukončím likvidaci, zavře se mlýn a všechno sebere stát," tvrdí Ježek.

Skauti, nebo stát?

Zájmy státu, přesněji řečeno Státního fondu kultury ČR, zajišťuje na poli autorských práv agentura DILIA. Její zástupci udělali s inženýrem Ježkem podobnou zkušenost jako TÝDEN. "Psali jsme mu nesčetněkrát, nikdy se nám neukázal. Podařilo se nám navázat jen telefonické spojení," řekl ředitel agentury Jiří Srstka. "On se námi vůbec nemusí zabývat, protože nemáme oprávnění něco vymáhat. Několikrát jsem volal úředníkům na státní fond. Vyzýval jsem je, ať bojují za státní majetek, byť nehmotný. Nedočkal jsem se žádné odezvy. Až teď se věci dávají do pohybu," dodal Srstka.

DILIA si na průtahy stěžovala i na radnici Prahy 3, která inženýra Ježka pověřila, aby Foglarovu nadaci zlikvidoval. Změnily se ale zákony a městská část už prý nad ním nemá žádnou pravomoc.

Likvidátor se k činnosti rozhoupal až v poslední době, kdy majetek zaniklé Nadace Jaroslava Foglara převádí na skauty, respektive novou nadaci, kterou založili. To je podle zákona v pořádku. Může na ně převést všechno, co po spisovateli zbylo - s jedinou výjimkou. Tu podle agentury DILIA představují práva k jeho dílům.

"Podívejte se do autorského zákona. Jeho ustanovení říká, že autorská práva jsou nepřevoditelná. Myslím, že je to dosti jasné," tvrdí Srstka a cituje příslušné ustanovení zákona: "Zanikne-li právnická osoba, která zdědila majetková práva k dílu bez právního nástupce, připadají tato majetková práva státu."

Srstka se domnívá, že není možné považovat novou skautskou nadaci za právního nástupce původní nadace založené Foglarem. Rozpor mezi skauty a agenturou bude nejspíše muset vyřešit soud, což by podle Srstky byla nejhorší varianta.

Hbitý likvidátor

Je tedy vlastně docela logické, že zatímco DILIA likvidátorovi nemůže přijít na jméno, skauti o něm mluví v superlativech. "Pan likvidátor Ježek odvádí dobrou a detailní práci," řekl Šídlo ze skautské nadace. "Majetek z dědictví, který převzal po třinácti letech bezvládí, pečlivě srovnal, začal vymáhat pohledávky za neuhrazené užití autorských práv v období po Foglarově smrti, v případě největšího - více než milionového - dluhu dohodl s dlužníkem splátkový kalendář. Zároveň začal nadaci hbitě předávat jednotlivé položky z dědictví," dodal Šídlo. Ví o stížnosti z agentury, ale neseznámil se s ní podrobně.

DILIA na rozdíl od Ochranného svazu autorského (OSA) nemá právo cokoli vymáhat. Mohl by to udělat Státní fond kultury ČR, který se ale dosud choval liknavě. Srstka se tedy musel smířit se současným stavem. Jde o další absurditu v případu: poplatky, které do agentury chodily například z Českého rozhlasu za čtení Foglarových knih, museli přeposílat likvidátorovi.

Jeho styl komunikace by možná mohl působit docela zábavně, kdyby ovšem Ježek nebyl jediným pánem nad miliony, jež Foglarovo dílo vynáší i 18 let po jeho smrti. Za tu dobu se příběhy Rychlých šípů dočkaly několika ztvárnění v televizi i ve filmu, látku si vypůjčila i amatérská či profesionální divadla. Dokonce vznikl muzikál, který zazněl na festivalu Pražské jaro.

Například Slovácké divadlo v Uherském Hradišti už 17 let uvádí veleúspěšnou komediální
adaptaci Rychlých šípů, která už měla více než pět set repríz. "Poplatky za autorská práva se platily takzvanému správci dědictví," řekl autor dramatizace Robert Bellan. Netuší ale, kolik k Ježkovi a předtím k jeho předchůdci odešlo dohromady.

Představu o celkové sumě si zřejmě neudělá už nikdy nikdo, ať autorská práva po Foglarovi připadnou skautům, nebo státu. Sám Foglar údajně podepsal smlouvu, na jejímž základě vydávalo jeho dílo nakladatelství Olympia. Zveřejnění další foglarovky chystá na tento rok. Kam posílá podíl náležící autorovi? "Neřeknu vám to, nemůžu. Je to věc obchodního tajemství," uvedl jednatel nakladatelství Karel Hejna.

Foto: archiv

Autor: Tomáš Menschik





Čtěte dále

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní olympijské kvalifikaci třetí příčku a Paříž má na dosah

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní olympijské kvalifikaci třetí příčku a Paříž má na dosah

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní ze dvou kvalifikačních soutěží o olympijské hry třetí místo a výrazně se přiblížil...

Festival Pražské jaro dnes poprvé představí rodinný den s názvem SpringTEEN

Festival Pražské jaro dnes poprvé představí rodinný den s názvem SpringTEEN

V areálu Anežského kláštera v Praze se dnes uskuteční první rodinný den v historii Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro...

Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů, více než loni

Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů, více než loni

Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů. Je to více než loni, kdy jich na trasu vyšlo 21.760. Ani deštivé počasí akci...

Kvůli nehodě kamionu byl několik hodin uzavřen dálniční obchvat u Olomouce

Kvůli nehodě kamionu byl několik hodin uzavřen dálniční obchvat u Olomouce

Dálniční obchvat Olomouce dnes na několik hodin uzavřela ve směru na Mohelnici nehoda kamionu. Při noční havárii na dálnici D35...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi