Sestru týraného chlapce se stále nedaří najít

Policie od sobotního rána neúspěšně pátrá po třináctileté dívce z Kuřimi, která utekla z centra Klokánek. Najít se ji zatím nepodařilo i přesto, že bylo v neděli pátrání rozšířeno na celostátní. Holčička, kterou soud nepravomocným rozhodnutím svěřil do péče Kláry Mauerové, nyní podezřelé z týrání syna Ondřeje, trpí těžkou sociální fobií s rysy autismu. Od soboty dítě v Brně a v nedaleké Kuřimi hledá asi stovka policistů, několik hodin byl nasazen i vrtulník s termovizí. Podle informací některých zpravodajských serverů policie případ řeší jako únos. Brněnská policejní mluvčí v neděli odpoledne sdělila, že únos je stále jen jedna z variant.

Stav osmiletého Ondřeje, kterého v sobotu převezli po psychickém záchvatu z Klokánku do nemocnice, je stabilizovaný, sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová. Kdy se Ondřej z nemocnice dostane, nelze nyní říci. V Klokánku je teď jen starší syn Mauerové Jakub.

K TÉMATU: Žena, která týrala svého syna, je ve vazbě (video)

Totožnost třináctileté dívky úřady údajně neznají. Podle policie je asi 160 centimetrů vysoká, štíhlé až hubené postavy, má krátké hnědé vlnité vlasy a nosí výrazné brýle. Na sobě měla tričko neurčené barvy, béžové kalhoty a šedé semišové boty. Policisté už zveřejnili její fotografii. "Zatím se ale nikdo na podaný popis neozval," uvedla policejní mluvčí.

Nejčastěji se o dívce mluví jako o Aničce a za posledních několik dní vznikla řada verzí její minulosti. Spolu s Ondřejem a jeho starším bratrem se dostala do brněnského Klokánka poté, co matka chlapců skončila ve vazbě kvůli údajnému týrání Ondřeje. Podle záznamů, které natočil soused rodiny, byl chlapec často nahý a svázaný zavírán do místnosti bez oken. Ženě za to teď hrozí až osm let vězení. Její příbuzní s umístěním chlapců a dívky do Klokánka nesouhlasili. Některým médiím tvrdili, že se o děti chtějí postarat sami.

Anička, která byla ve špatném psychickém stavu, opustila budovu Klokánka v sobotu mezi půlnocí a druhou hodinou ranní ventilačním okénkem. V pokoji byla se dvěma dalšími dětmi, ale její útěk nikdo nezaznamenal. Pracovníci centra si ale neumějí představit, že by ve svém stavu opustila zařízení sama. Spekuluje se tak o tom, že dívce s útěkem někdo pomohl. Podle sestry Kláry Mauerové Gabriely Pokorné je však tato varianta málo pravděpodobná. Ona ani další příbuzní prý nevědí, kde by se mohla dívka skrývat. Kvůli své psychické poruše se pravděpodobně schovává někde v ústraní, odhaduje Pokorná.

"Je to pro ni (dívku) celé zátěžová situace a není vyloučeno, že se chtěla sama někde schovat," řekla v sobotu Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí. Dodala, že dívka nebyla mentálně postižená, jak se spekulovalo. Podle sociálních pracovníků však nevyrůstala v normálních podmínkách. Nedokázala třeba navázat oční kontakt. Podle některých médií byla mentálně zhruba na úrovni šestiletého dítěte.

Důvodem Aniččina útěku je sociální fobie

Sestra Mauerové Gabriela Pokorná v neděli řekla, že dívka trpí těžkou sociální fobií, jež pravděpodobně vedla k jejímu útěku z Klokánka.

O Aničku se původně starala babička Mauerových. Na hlídání ji k ní dávali lidé, kterým půjčovala chatu. Jednou se však pro děvčátko nevrátili. Když babička umřela, vzala si dívku s těžkou sociální fobií s rysy autismu sama, říká Klára Mauerová. Dívka byla na ni, na sestru Mauerové Kateřinu a další členy nové rodiny citově vázána, jiných lidí se bála.

"Babička nám neřekla, jak se u ní dítě objevilo, a my jsme po tom ani nepátrali. Klára se usilovně snažila dát celou situaci do souladu s právem, bojovala o děvče několik let. Právě kvůli Aniččině fobii se velmi bála, že by jí dítě odebrali, a pobyt v cizím prostředí by mohl mít katastrofální následky," popsala Pokorná. To se prý ukázalo právě nyní, kdy dívka utekla z Klokánka, kam byli dva synové Kláry Mauerové a Anička umístěni po vzetí Mauerové do vazby.

"Pracovníky zařízení jsme přitom upozorňovali, že potřebuje být v kontaktu s blízkými, jinak by se její stav mohl zhoršit a mohla by se pokusit o útěk," podotkla. Právě strach z odebrání Anny a stres s výchovou dětí a zajištěním celé rodiny podle ní pravděpodobně Kláru Mauerovou dohnal k týrání Ondřeje.

O týrání chlapce věděla jeho teta

Chlapcova teta Kateřina Mauerová zřejmě věděla o tom, že matka osmiletého Ondřeje týrá. Chlapec na policii vypověděl, že ho sestra Kláry Mauerové v komoře, kam byl svou matkou zavírán, opakovaně navštěvovala. Navíc uvedl, že byl v podobné komoře zavírán už dříve v brněnském bytě a dokonce v Domě dětí a mládeže v Brně-Komárově, kde Kateřina Mauerová pracuje. Vyplývá to z výpovědi týraného chlapce na policii. Protokol o výslechu zveřejnil server www.ceskamedia.cz. Odkud protokol unikl, není jasné.

Příbuzní dětí nesouhlasili s jejich umístěním do centra Klokánek, chtěli se o ně starat sami. Sociální pracovníci to však nedoporučili. "Na základě rozhovoru s nezletilým Ondrou máme pochybnosti o vhodnosti svěření dětí do péče tety Kateřiny, neboť z dosavadního průběhu situace vyplývá, že matku (Kláru Mauerovou) kryje a zřejmě se na nevhodném chování k dítěti podílela," stojí v zápisu sociálního odboru šlapanického městského úřadu, který rovněž zveřejnil server Česká média.

"Teta Katka za mnou chodívala do komory, byl jsem nahatý. Ani Katce jsem neříkal, že je mi zima. Katka se mnou nebyla, když jsem byl svázaný," uvedl chlapec v policejní výpovědi.

Podle všeho se podobné scény neodehrávaly jen v Kuřimi, kde rodina od konce minulého roku bydlela, ale také v předchozím bytě v Brně. "Tam ... jsem také měl komoru. To byla taťkova místnost. Do pokojíčku ani do obýváku jsem vůbec nechodil, proč, to nevím, maminka nechtěla," uvedl na policii chlapec. Stejně odpověděl i na dotaz, proč ho matka v komoře svazovala. Podle sociální pracovnice, která se účastnila policejního zásahu v kuřimském domě, bral chlapec chování matky jako samozřejmé za to, že zlobil.

"Je to pro nás naprosto nepředstavitelné. Klára byla ten poslední člověk, který by byl něčeho podobného schopen. Stejné je to i u Kateřiny," řekla druhá sestra Kláry Mauerové Gabriela Pokorná. Ve vztahu Ondřeje a jeho matky podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo být něco v nepořádku. "Naopak, byl to vždycky spíš její mazánek. Je ale pravda, že to nebyl kluk, kterému by se řeklo, běž si hrát a on by šel," popsala. 

Matka hledala pomoc v krizovém centru

Klára Mauerová se loni s otcem svých synů rozvedla. Důvody, proč se k týrání uchýlila, policie nezveřejnila. Příbuzní ženy v médiích tvrdili, že její chování vyvolal silný stres a že se neopakovalo pravidelně. Pracovník jednoho z brněnských krizových center navíc v neděli potvrdil, že Klára Mauerová v sobotu 5. května využila jejich služeb.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) v souvislosti s případem uvedl, že hodlá na celostátní úrovni sjednotit řízení sociálně právní ochrany dětí. "Chystáme vytvoření Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální správu, kde bychom mimo jiné chtěli sjednotit systém sociálně právní ochrany dítěte," uvedl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle ministra je jednotné řízení tohoto systému potřebné. Nyní mají pravomoci v této oblasti kraje a obce.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi