Šéf exekutorské komory: Videa z "akcí" sníží agresi dlužníků

Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Uspokojit nároky věřitelů dražbou družstevního bytu či obchodního podílu. Tyto a jiné novinky přinesou novely právních norem, které se týkají exekučního řízení. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ jejich výhody popsal prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. "Zájmem státu by mělo být, aby exekuce fungovaly, jinak budou rozsudky soudů pouze cárem papíru," konstatoval.

Nově je upravena též dražba zvířat. Z moci exekutorů mají být v budoucnu vyňati domácí mazlíčci.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje novelu exekučního řádu a občanského soudního řádu. Jak jste se na ní podíleli?

Exekutorská komora se na novelách podílí maximální možnou měrou. Úprava výkonu rozhodnutí je stará bezmála 50 let. Postupy vymáhání potřebují zásadní modernizaci. Těžko může fungovat to samé, co fungovalo v době, kdy každý musel mít zaměstnání. Jedinou bankou, kde jste mohli mít uloženy peníze, byla Československá státní spořitelna. Nikoho nenapadlo, kterak je zapotřebí peněžní toky "odklonit". Změna zákona je nutná a kdo jiný než soudní exekutoři ví lépe, co je třeba ustanovit a kde v minulých obdobích vznikaly deficity.

Můžete být konkrétní?

Naši experti na exekuční právo jsou členy týmu, který novelu připravoval. Novela je skutečně rozsáhlá. Exekutorská komora navrhovala řadu úprav. Jmenoval bych zavedení povinného odděleného účtu exekutora pro vymožené finanční prostředky a zavedení dražby obchodního podílu dlužníka.

Dostalo se do novely něco, co podle vás v současné právní úpravě léta chybí?

Novela přináší nové možnosti, jak uspokojit věřitele. Jde například o dražbu pohledávek a obchodního podílu. Exekuce postižením obchodního podílu byla v praxi dosud jen obtížně proveditelná - bez spolupráce ze strany obchodní společnosti, jejíž obchodní podíl byl realizován, takřka nemožná. Další významnou změnu představuje navržený nový způsob exekuce správou nemovitosti. Jedná se o postup, kdy nebude nutné dlužníkovi prodat jeho pronajímanou nemovitost, ale pohledávka se uspokojí jen z nájmů.

Společně s Ligou na ochranu zvířat jsme vytvořili návrh týkájící se exekučního postihu zvířat. Zvířata v lidské péči - tedy domácí mazlíčci - by v budoucnu neměla být exekučně postižitelná.

Týkají se změny i pořizování videozáznamů exekucí?

Novelizovaný legislativní materiál řeší i pořizování videozáznamů z průběhu tzv. mobiliární exekuce. Stojí v něm, že pokud je při soupisu movitých věcí přítomen někdo, kdo chce pořídit záznam, pak se záznam pořídit musí. Dojde-li zaměstnanec soudního exekutora k závěru, že je to potřebné (například při soupisu nikdo není nebo se u dlužníka objeví verbální či fyzické útoky na zaměstnance exekutora), pak videozáznam pořídit může.

Ačkoliv nákup videokamer bude pro jednotlivé exekutorské úřady nákladnou záležitostí, natáčení mobiliárních exekucí vnímáme jako další instrument, díky němuž bude možné předcházet eventuální agresi ze strany dlužníků vůči vykonatelům. Zaměstnanci exekutorských úřadů se už nebudou muset obávat křivých obvinění z nekorektního chování vznesených ex post. Pro Exekutorskou komoru coby dohledový orgán nad činností soudních exekutorů budou pořízené videozáznamy užitečným podkladem v případě nutnosti přezkoumat, prověřit a prošetřit postup vykonavatelů.

Jednou z novinek má být možnost dražit družstevní byty. Domníváte se, že jde o správný krok?

Rozhodně. Možnost dražit členská práva v bytových družstvech vítáme. V aktuální praxi jsou členská práva a povinnosti v bytovém družstvu realizována v hodnotách vypořádacího podílu dlužníka vyčísleného podle obchodního zákoníku. Tato hodnota se pohybuje v desetitisících a zdaleka nedosahuje hodnoty družstevního bytu na realitním trhu. Například za družstevní byt v Praze v hodnotě dvou milionů korun vyplatí bytové družstvo jen částku 150 tisíc. Dlužník tedy přijde o byt a z jeho dluhu je umořena jen malá část. Zkrácen je dlužník, věřitel a jediný, kdo na tom vydělá, je bytové družstvo, které m&aa cute; volný byt v hodnotě dvou milionů, za nějž vyplatilo věřiteli jen 150 tisíc Kč. Tuto zákonnou úpravu kritizoval již i Ústavní soud.

Nově bude družstevní byt zpeněžen formou dražby za jeho skutečnou tržní cenu a z výtěžku bude možné uspokojit několikanásobně větší část dluhů. Tato změna posílí jak postavení dlužníka, jehož pasiva se výrazně sníží, tak věřitele, jehož pohledávka bude uspokojena.

Souhlasíte s navrhovanou úpravou, podle níž by byla možnost úhrady nejvyššího podání u dražeb nemovitostí prostřednictvím úvěru? Nepřinese to komplikace? Třeba zdlouhavé vyřizování někdy i pochybných úvěrů...

Tato úprava je primárně dobrá, neboť umožní více zájemcům zúčastnit se dražby. Vydražitel bude moci zaplatit za nemovitost hypotečním úvěrem a ručit za úvěr právě vydraženou nemovitostí, což aktuálně není možné. Díky poslaneckému pozměňovacímu návrhu je poskytnutí úvěru k zaplacení nejvyššího podání vyhrazeno výlučně bankovní instituci registrované u ČNB, takže případné komplikace s neseriózním poskytovatelem úvěru by měly být eliminovány.

Počet exekucí předpokládám stále roste...

Loni soudy nařídily celkem 936 tisíc exekucí.

Mění se "klientela" exekutorů?

Soudní exekutoři jsou činidlem mezi dvěma stranami - účastníky řízení. Jde o věřitele a dlužníky. Věřitele lze rovnoměrně rozdělit na fyzické a právnické osoby. Co se dlužníků týče, zhruba před třemi lety, kdy jsme rozjížděli náš projekt bezplatných právních poraden, tvořila nejpočetnější skupinu tazatelů převážně mladší generace (20 až 30 let) a také senioři. Nyní mezi klienty žádná skupina nepřevažuje.

Jaké procento z vymáhaných pohledávek jsou pohledávky bagatelní?

To lze těžko odhadnout. Exekutorská komora vede statistiky o průměrné vymáhané částce. Loni činila 80 tisíc korun. Mediální sdělení, že typická exekuce je vedena kvůli bagatelní pohledávce, je tedy liché.

Domníváte se, že nějak výrazně poklesne počet exekucí díky vyhlášce exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jíž byly sníženy odměny advokátů v bagatelních sporech?

Lze to očekávat, odpovídají tomu i informace od věřitelů, ale zřejmě až v nadcházejícím roce. Na začátku roku jsme totiž byli svědky toho, jak věřitelé rychle vytahovali pohledávky z šuplíku a advokáti je žalovali či dávali do exekuce ještě před účinnosti vyhlášky. V té době jsme čelili několikanásobnému počtu exekucí oproti normálu. Vlivem situace během ledna a února tak bude letošní počet nařízených exekucí pravděpodobně na stejné úrovni jako loni. V příštím roce však očekáváme zásadní pokles. Zároveň je třeba připomenout, že exekutoři na tom nemají pražádný podíl. Neovlivňujeme počet nařízených exekucí, nemáme vliv ani na počet dluhů. Vykonáváme jen to, co rozhodnou soudy.

Sociální demokraté tvrdí, že toto Pospíšilovo snížení odměn je moc mírné a chtějí být daleko razantnější. V případě, že by se jim to podařilo, je pravděpodobné, že by se některé drobné pohledávky nevymáhaly. Co by to znamenalo pro exekutory? Museli by třeba propouštět, nebo dokonce zavírat úřady?

Vzhledem k tomu, že se exekutorům snížily odměny a stát na ně přenese více administrativní zátěže, aby ulevil přetíženým soudům, může to pro některé exekutorské úřady znamenat nebývalou finanční zátěž. Někde může dojít k propouštění, uzavírání úřadů však - doufám - nehrozí. Je současně zapotřebí zdůraznit, že exekuce tady nejsou pro exekutory. Ekonomické zájmy exekutorů by tedy neměly být v popředí rozhodování o tom, jak bude exekuční prostředí vypadat. Zájmem státu by mělo být, aby exekuce fungovaly, jinak budou rozsudky soudů pouze cárem papíru. Exekuce ale budou těžko fungovat, pakliže ne budou odměny exekutorů pokrývat náklady na provoz úřadů, které jsou s ohledem na administrativní náročnost, cenu poštovného a další vstupy nemalé. Vzhledem k tomu, že exekuce je administrativně dosti náročný proces, nemohou náklady na vymožení jakékoliv částky být v řádu set korun. Je tedy zapotřebí ustanovit jakýsi rovnovážný stav.

Foto: archiv

Autor: - ajo -





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi