Realista Petr Čech: Nejsem blanický rytíř, jen onkolog

Petr Čech.

Téměř půl století prožil v zahraničí, kde byl uznávaným lékařem onkologem. Po letech se vrátil, aby se zapojil do české politické scény. Nejsem žádný blanický rytíř, tvrdí o sobě Petr Čech, který kandiduje za stranu Realisté. Co si myslí o českém zdravotnictví, EET či Babišovi?

Co říkáte jako lékař na zákaz kouření?
Musím to říct jako onkolog - pasivní kouření je škodlivé. Způsobuje u nekuřáků různá plicní onemocnění, rakovinu a nejenom plic, což je dokázáno. Jedna z prvních zemí, která přistoupila na tento zákon, byla nedisciplinovaná Itálie - ale za pár let si na to zvykli. V Česku je trošku jiný problém, protože česká hospoda není jako italská trattoria. Česká hospoda - naše kultura. Takové hospody nejsou ani v Itálii, ani ve Španělsku, tak trochu v Německu, v Holandsku a možná v Belgii... ale nic moc. Česká hospoda je prostě pivo a cigareta, co si budeme povídat. Tohle naprosto chápu, na druhé straně jako onkolog musím být proti kouření, nehledě na to, že ekonomický dopad všech nemocí způsobených kouřením je obrovský. Možná se to mohlo řešit výjimkami, že by byly hospody, kde by bylo jasně napsáno "u nás se kouří a kouření způsobuje rakovinu". Občan dobrodruh by věděl, co ho čeká, a mohl se rozhodnout - byl by to určitý typ české svobody. Proč ne výjimku, tak jak Francouzi měli se zákoníkem práce! My Realisté máme právě teď akci na "záchranu hospod".

Máme v Česku dobré lékaře?
Máme zde fantastické obětavé lékaře a sestry. Ve zdravotnictví se udělalo spoustu chyb a je špatně zorganizované kvůli vládnoucím politikům. Zde se jedná o důstojnost lékařů ve společnosti. Ta důstojnost je pochopitelně spojena s přiměřenou odměnou za zodpovědnou práci. A když lékaři masivně odchází, tak to má dopad na zdraví celého národa. A to se dnes děje. Divíte se jim? Zavírají se zdravotnická zařízení, ordinace a bude to čím dál horší. Mladí lékaři, kteří odejdou za hranice, jsou úspěšní a dělají ČR dobré jméno. Většinou se v cizině ještě dál vzdělávají. Potom se ale těžko budou vracet, když nemají podmínky k tomu, aby měli takovou důležitost ve společnosti, jako měli v zemích, kde působili. To, že zdravotnictví ještě funguje, není zásluhou ministra financí nebo někoho jiného, ale zásluhou obětavých lékařů a sester.

Jak vnímáte situaci ve školství? Jsou na tom učitelé podobně jako lékaři?
Ano, učitelé - to je podobný problém. Při tak špatném ohodnocení... Věřím tomu, že učitelé mají silné důvody jít do jiných profesí. Ještě nejsme u toho, že by se zavíraly školy, ale ti nejlepší zřejmě půjdou dělat něco jiného. A to se týká i vysokoškolského vzdělání. Nejlepším měřítkem kvality státu je tzv. index LCI - v něm je za prvé kvalita školství pro děti, budoucnost národa, za druhé kvalita zdravotnictví a za třetí HDP na osobu určující blahobyt. Bohužel v Česku se tyto první dvě důležité věci hodně podcenily.

Jako bývalý emigrant, jaký máte názor na dnešní migrační krizi?
To je velice složitý problém i pro mě osobně, protože i já jsem měl kdysi politický azyl a Nansenův pas. A abych ho dostal, prošel jsem velice složitou procedurou. Myslím si, že tento proces je dobrý, protože Švýcaři nám vštípili do hlavy, že první věc, kterou musíme udělat, je, že se musíme zcela zaintegrovat a čím dříve, tím lépe. V postupu EU v migrační krizi bylo a je mnoho chyb. Nehlídaly se Dublinské dohody a "schengen", což mělo za následek , že přišlo spoustu ilegálních a ekonomických migrantů. Hranice se měly zavřít okamžitě a mělo se to řešit na nich, tak jak to dělaly úřady v Německu a Rakousku, když jsme my Češi nebo Maďaři prchali. Bylo složité dostat se do vyvolené země.

Co s těmi uprchlíky, kteří už jsou v EU? Co si myslíte o kvótách?
Je to ohromná diskuze. Já jsem lékař a humanista, takže to vidím ze dvou stran. Pro Řecko, které má zaplavené několik ostrovů, kde jsou tisíce lidí a nevědí, co s nimi, je to tragédie. Stejně tak pro Itálii na pevnině. Problém solidarity v EU chápu, ale kvóty nemají žádný legální podklad v Dublinských dohodách o "schengenu". Je to opravdu velmi složité, a kdybych dokázal jednoznačně odpovědět a tento problém zcela hned vyřešit, dostal bych Nobelovu cenu. Tak, jak to vidím, ČR je dneska velice monolitní země. Přestože zde máme velkou komunitu Ukrajinců a Vietnamců. Pro Čechy je problém zvyknout si na jiné kultury, a proto zde multikulturalismus nemůže fungovat. V některých zemích, jako například v Brazílii, funguje skvěle. Ve Švýcarsku také. Ze sedmi milionů obyvatel je téměř třicet procent cizinců.

Jak dlouho jste žil v cizině?
Odjížděl jsem do zahraničí v červnu 1968. Když milion vojáků komunisticko-bratrských armád Varšavské smlouvy stál na hranicích, tak jsem s kamarádem Honzou po prvním rigorózu z fakulty medicíny z UK "vzali plachty" a objevili  se v severním Německu nad Kielem, kde jsme v malém městečku dělali kopáče. Měli jsme mozoly, ze kterých tekla krev, abychom se uživili - fotografovali nás a objevili jsme se na titulní stránce jako "Revoluční medici z Prahy". Potom to byl celý rok "rock and roll". Paříž hořela, prezident de Gaulle byl někde zašitý. V Paříži mi řekli, že univerzita bude otevřená možná za rok. Velký chaos a zmatek. Přijel jsem do Ženevy a tam jsem za měsíc nato dělal zkoušky za celý první rok. Dali mně skripta, udělal jsem to a v sedmdesátém čtvrtém jsem dokončil medicínu. Ve Švýcarsku a USA jsem žil téměř půl století.

Jak Švýcaři vnímají EU?
Ve Švýcarsku proběhlo několik referend o vstupu do EU, kde to bylo zamítnuto. Hlavně díky známému politikovi za stranu UDC, který se jmenuje Christoph Blocher. Na tu se někteří lidé dívali skepticky, ale dnes má nejvíc voličů. Podle mě je to tím, že pan Blocher je velice pragmatická osobnost, pan Robejšek mi ho trošku připomíná.

Je možné, že České republice hrozí islamizace, je taková hrozba reálná?
V žádném případě. Nevím, kolik je zde přesně muslimů a mešit, ale islamizace nehrozí, protože český národ má k tomuto náboženství odpor. Ve Švýcarsku se to jako v jediné zemi řešilo přímou demokracií, referendem. Zakázali jsme referendem postavit nové mešity. EU nás za to kritizovala a říkalo se, že Švýcaři jsou rasisti. Jiní nás zase tajně obdivovali. Obhájili jsme naše rozhodnutí tím, že velká většina lidí z muslimských zemí ve Švýcarsku jsou buď zcela nevěřící, nebo nepraktikující. Tudíž mešity, které tam jsou, stačí a nemusí se vozit další, možná rizikoví a radikální, imámové ze Saúdské Arábie, z Kataru a bůhví odkud. Tento postup referenda o zakázání mešit bych doporučil českým politikům a pak se islám vůbec nemusí zakazovat, protože není kam chodit na kázání. A na Václaváku nebo na Staroměstském náměstí si nemůžete položit na zem kobereček.

Jaký máte názor na kauzu Andreje Babiše - kdy pár měsíců před volbami vydá sněmovna největšího favorita voleb k trestnímu stíhání... stalo by se to i ve Švýcarsku?
Já si myslím, že tohle ve Švýcarsku není možné. Je tam přímá demokracie, politika se řeší hodně referendy. Politické strany jsou od toho, aby sloužily lidem, a ne, aby lid sloužil politikům. To je čest, být politikem ve Švýcarsku. V České republice, alespoň já to tak vnímám, má ohromnou moc ministr financí - rozhoduje prakticky o všem a ostatní ministři fungují jako jeho tajemníci. Když tato klíčová osoba má najednou takové problémy jako naše mediální a televizní celebrita Andrej "Bolšoj" a jeho strana "ANOfert", je to špatné. Nejsem ani policista, ani právník, ani soudce - ale ty skandály, to divadlo, které bylo mezi Hradem, sněmovnou, premiérem a panem Babišem... to je podle mě ostuda pro naši zemi. Nechápu, proč ti politici neodejdou sami - vyřeší si ten problém a pak se možná vrátí. Tak jako italský oligarcha Silvio Berlusconi. Je toho ale opravdu moc a myslím, že není možné, aby byl takový "požár bez škrtnutí sirkou".

Co si myslíte o EET?
EET nefunguje dobře. Andrej "Bolšoj" tvrdí, že ano, ale ty hospody zavírají a budou nadále zavírat. Pořád předhazoval jako argument příklad Chorvatska. Já zase dneska čtu, že v Chorvatsku EET je chaos, je v háji. Nevím, proč se to u nás musí zkoušet a máme být jakýmsi druhým pokusným králíkem. Vůbec si například nedovedu představit EET u obvoďáků - už dnes má spoustu administrativy a tahle buzerace navíc... kdy bude mít čas vás vyšetřit? Hlavně nevím, jak se to bude řešit, protože faktura za lékařský úkon vlastně neexistuje a pojišťovny se vklínily mezi tandem pacient-lékař. Podle mě to bude další "rock and roll".

Je podle vás prezident Zeman v zahraničí reprezentativní? Mluví se vůbec ve světě o českém prezidentovi?
Moc ne, jen nepatrně. Ale některé ty perličky se objevují. Já si myslím, co se týká prezidenta Zemana, kvůli věku a neortodoxnímu životnímu stylu má větší riziko některých nemocí, a tak by se měl soustředit na své osobní zdraví spíše než na zdraví země, kterou reprezentuje. Když chce někdo reprezentovat zemi, tak čím mladší, ale s velkou zkušeností, tím lépe. Nebo starší a hodně zkušený, ale s velmi dobrým zdravím. Realisté mají super kandidáta v osobě Jiřího Hynka, který má všechny předpoklady, aby byl skvělým prezidentem v dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. Proto si myslím, že prezident Zeman už na to nemá a spíše by si měl užívat všech koníčků, které ještě ve svém privátním životě má a nestihl je uskutečnit.

Jak je možné, že máte tak skvělou češtinu?
Děkuji za pochvalu. Já jsem se vždycky snažil číst české knížky od československých spisovatelů. Zároveň jsem měl české přátele. Bylo mi 19 let a emigroval jsem bez rodičů - takových kluků jsem potkal v Ženevě asi dvacet pět. Scházeli jsme se v Landoltu, což byla hospoda naproti univerzitě, kam chodil i Lenin či Masaryk v exilu. V Kalifornii jsem zase "spadl" do společnosti umělců, filmařů, kteří působili v Hollywoodu a ti měli skvělou jadrnou češtinu.

Kandidujete za stranu Realisté. Proč zrovna tato strana? Čím vás zaujala?
Zaujal mě jejich kodex. Je to způsob, jak dosáhnout svého cíle s realistickým myšlením a nedělat věci, kterých nelze dosáhnout. Tato teorie pochází z Paretových zákonů (italský ekonom Vilfréd Pareto - pravidlo 2080) - hledá se klíčový opěrný bod (cíl dvacet procent), který pomůže vyřešit daný problém. Když se někdo snaží vyřešit úplně vše (sto procent), tak nevyřeší nic. Druhý důvod byl, že nejsem politik a chtěl jsem vstoupit do nějaké politické strany. Českou politickou scénu sleduji již několik let a nebavilo mě ji pouze kritizovat. Ale nejsem žádný blanický rytíř, jsem jen lékař onkolog, který se jmenuje stejně jako země, kde  se narodil. A tu zemi mám rád.

MUDr. Petr Čech (1949)
V 1968 emigroval do Švýcarska - na Ženevské univerzitě dostudoval v roce 1974, o tři roky později získal doktorát z medicíny a zároveň postgraduální specializaci v interní medicíně. Během té doby pracoval v univerzitní nemocnici v Ženevě na interně. Následně působil na hematologii v univerzitní nemocnici v Lausanne. V univerzitní kariéře pak pokračoval v Los Angeles, kde získal stipendium od prestižní nadace Fogarty International Fellowship of NIH. Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles nejdříve pracoval ve výzkumu a následovala specializace v onkologii a profesura. V roce 1986 se vrátil do Švýcarska a otevřel onkologickou a hematologickou ordinaci ve známé soukromé klinice v Lausanne (Clinique de La Source). O pár let později dle vlastního konceptu založil centra ambulantní onkologie Centre de Chimiothérapie Anti-Cancéreuse. Později se také stal zakladatelem a spoluautorem konceptu Swiss Medical Village. Pro různé země světa připravil několik projektů týkajících se komplexního léčení rakoviny.

Foto: Facebook

Autor: - red -





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi