Rádio zprávy Expres

Pátek 9. 10. 16:00

Stavební společnost Metrostav v Polsku podepsala smlouvu na stavbu 20kilometrového úseku rychlostní silnice S7 Gdaňsk-Elblag za devět miliard korun. Jde o největší aktuálně vypsaný tendr v Polsku, česká firma uspěla ve výběrovém řízení s celkem deseti uchazeči. 

Jednoho mrtvého a tři zraněné si v noci na dnešek vyžádala střelba v areálu Arizonské univerzity na jihozápadě Spojených států. Pachatele, jehož motiv zatím není znám, zadržela policie. Incident se stal pouhý týden po několikanásobné vraždě na jiné americké škole.

Brankář Ondřej Pavelec ve svém premiérovém utkání v nové sezoně NHL vychytal Winnipegu výhru 6:2 v Bostonu. Kladenského odchovance překonali pouze jeho krajané David Krejčí a David Pastrňák. Celkově si Pavelec připsal 29 zákroků a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Pátek 9.10. 15:00

Uprchlíci ubytovaní v malé západoněmecké obci Hardheim dostali od radnice kontroverzní letáky s výčtem pravidel spořádaného chování. Město je nabádá k čistotě, potřeba se prý vykonává výhradně na záchodech a v supermarketu se za nakoupené zboží platí.

Policie od soboty přechodně rozšíří namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem, počet policistů zvýší z 200 na 720. Nasazeni budou policisté z devíti krajů, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. 

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter se odvolá proti rozhodnutí etické komise, která mu pozastavila na 90 dní výkon funkce. Stejný postup zvolí i šéf UEFA Michel Platini, jenž byl ve čtvrtek rovněž na 90 dní suspendován.

Pátek 9.10. 12:00

České domácnosti by měly příští rok ušetřit za elektřinu a plyn. Důvodem je především klesající cena komodit na burze i konkurenční boj. Zlevnění by mohlo u elektřiny být v řádech stokorun, u plynu v řádu tisícikorun za rok.

Letošní Nobelovu cenu za mír získal takzvaný tuniský kvartet pro národní dialog. Oceněnou skupinu tvoří čtveřice organizací, které přispěly k budování demokracie v Tunisku po událostech arabského jara z roku 2011.

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter se odvolá proti rozhodnutí etické komise, která mu pozastavila na 90 dní výkon funkce. Stejný postup zvolí i šéf UEFA Michel Platini, jenž byl ve čtvrtek rovněž na 90 dní suspendován.

Čtvrtek 8.10. 17:00

Praha by se měla domáhat náhrady škod, které jí vznikly v souvislosti s projektem opencard. Ve čtvrtek to řekla primátorka Adriana Krnáčová. Primátorka bude proto radě navrhovat, aby z kauzy vyvodila občanskoprávní kroky.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, znepokojený ruským narušováním tureckého vzdušného prostoru při bojích v Sýrii, varoval Moskvu před následky jejího chování. Turecko odebírá většinu plynu z Ruska, jak ale Erdogan nyní uvedl, jsou prý i jiné země, od kterých ho může Ankara získávat.

Jednačtyřicetiletý skikrosař Tomáš Kraus ještě kariéru nekončí. Po loňském vážném zranění, kdy si při závodu Světového poháru v Arose zlomil stehenní kost, se zotavil, má za sebou první lyžařský trénink na ledovci.

Čtvrtek 8.10. 16:00

Za placené sexuální styky s českými školačkami si má katarský princ Hámid bin Abdal Sání odpykat 11 měsíců a osm dní ve vězení. V Sáního nepřítomnosti o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, verdikt zatím není pravomocný.

Severoatlantická aliance ve východní Evropě vybuduje další dvě regionální velitelství, a to na Slovensku a v Maďarsku. Rozšíření vojenské přítomnosti NATO na jeho východní hranici ve čtvrtek podle očekávání schválili ministři obrany členských zemí aliance na zasedání v Bruselu.

Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA pozastavila předsedovi Seppu Blatterovi a šéfovi UEFA Michelu Platinimu na devadesát dní výkon funkce. Na tři měsíce byl suspendován také generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Čtvrtek 8.10. 12:00

Prezident Miloš Zeman kvůli kauze dětí Michalákových a postupu norských úřadů v této záležitosti zrušil pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na všechny akce pořádané letos jeho kanceláří u příležitosti státního svátku 28. října.

Sesuv půdy na guatemalskou obec Santa Catarina Pinula z minulého týdne si vyžádal už 191 obětí na životech. Dalších 150 lidí se stále pohřešuje. O nové bilanci informovali místní úřady.

V úvodní hrací den NHL se mezi střelce zapsali i čeští útočníci Tomáš Hertl a Jiří Hudler. Z vítězství se ale radoval pouze Hertl, který přispěl k výhře hokejistů San Jose na ledě Los Angeles 5:1.

Středa 7.10. 17.00

Sněmovna se ve středu odpoledne opět pustila do druhého čtení vládního návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb. Jednání se nese opět ve znamení kritiky ze strany pravice a jejích sporů s vládní koalicí.

Skoro šest stovek ukrajinských vojáků od začátku loňského roku přišlo o život, nikoliv však v boji s proruskými separatisty na východě země.171 spáchalo sebevraždu, 137 zahynulo při různých neštěstích, jako je utonutí nebo otrava, další zavraždili jejich kolegové v armádě. 

Náročný program nejspíš udělal své. Tenista Tomáš Berdych dva dny po zisku prvního titulu v sezoně v Šen-čenu vypadl na dalším čínském turnaji v Pekingu v prvním kole.


Středa 7.10. 16.00


Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Jaromíra Jirsu, který dosud působil jako místopředseda Městského soudu v Praze. Jirsa obsadí místo po Vlastě Formánkové, jejíž mandát skončil v srpnu.

Spojené státy nebudou vojensky spolupracovat s Ruskem v Sýrii, protože ruská taktika je "tragicky chybná". Prohlásil to americký ministr obrany Ashton Carter.

Slavný filipínský boxer Manny Pacquiao plánuje, že v příštím roce ukončí kariéru. V plánu má prý pouze jedno utkání, ale o odvetu proti Floydu Mayweatherovi Jr., kterému letos v květnu podlehl v duelu přezdívaném "zápas století", velmi pravděpodobně nepůjde.

Středa 7.10. 12.00

Při zásahu v Pardubickém, Královéhradeckém a Středočeském kraji policisté objevili při domovních prohlídkách přes 100 kg výbušnin, munice, chemikálie, prudké jedy i nelegálně držené zbraně.

Ruské letectvo intenzivně bombardovalo cíle v syrských provinciích Hamá a Idlib. Rusko je podle svého ministerstva obrany připraveno přijmout americké návrhy na koordinaci operací v Sýii.

Ujfaluši se vrací. Ve Spartě odehrál čtyři zápasy a v zimě 2013 ukončil kvůli vleklému zranění kolene kariéru. Nyní věří, že jeho návrat na Letnou bude mít delšího trvání.

 

Úterý 6.10. 17:00

Eva Michaláková se nechce vzdát svých dětí a chce o ně v Norsku dál bojovat. Proti rozhodnutí norských úřadů, podle kterého přišla o rodičovská práva ke svým synům a mladší hoch má jít k adopci, se odvolá.

Ruské letectvo v Sýrii bombardovalo pozice radikálů z Islámského státu ve městě Palmýra v centrální části země a také v severní provincii Halab, uvedla dnes syrská státní televize s odvoláním na zdroj z armády.

S velkou chutí se tenistka Lucie Šafářová vrátila po nemoci na kurty a má motivaci pro závěr sezony. Doufá, že zvládne Turnaj mistryň i finále Fed Cupu, ale na druhou stranu si po výpadku nedělá velké iluze.

Úterý 6.10. 16:00

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si pozval norskou velvyslankyni Siri Ellen Sletnerovou, aby jí tlumočil rozhořčení kvůli případu bratrů Michalákových. Norské vládě pošle Černínský palác nótu.

V Německu alarmujícím způsobem přibývá skupin pašeráků lidí. Na tiskové konferenci o organizovaném zločinu v Německu to řekl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Za jeden ze způsobů, jak bojovat s pašeráky lidí, označil vytvoření legálních cest pro imigraci. 

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý po poledni v pražské Kramářově vile přijal fotbalový národní tým, který s předstihem postoupil na evropský šampionát v příštím roce do Francie. Šéf vlády hráčům poděkoval za velký úspěch a jako fanoušek věří, že se jim bude dařit i na závěrečném turnaji.

Úterý 6. 10. 12.00

Eva Michaláková své syny už neuvidí, rozhodla tak Norská krajská komise. Mladší šestiletý David půjde ke svým současným pěstounům na adopci a se starším desetiletým Denisem má zakázán kontakt jakéhokoli druhu, protože přichází o rodičovská práva. Úřad uvádí jako primární důvod odebrání dětí zveřejnění případu.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom snížila plánovanou kapacitu plynovodu Turkish Stream téměř o polovinu na 32 miliard krychlových metrů ročně z původně předpokládaných 63 miliard krychlových metrů.

Nizozemská fotbalová reprezentace utrpěla před dvojící závěrečných klíčových zápasů kvalifikace mistrovství Evropy s Kazachstánem a Českou republikou další ztrátu. Kvůli problémům s kolenem z nominace vypadl obránce Daryl Janmaat z Newcastlu. Trenér Danny Blind zatím žádného náhradníka nepovolal.

Pondělí 5. 10. 17.00

Ministr vnitra Milan Chovanec podal trestní oznámení kvůli fotomontáži, na níž je zachycen společně s nahou dívkou. Ministr tvrdí, že si ji už v létě objednali "pracovníci jistého vydavatelství" s cílem ho kompromitovat.

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí stále většímu tlaku koaličních stran, aby změnila svůj postoj vůči běžencům a přiznala, že Berlín nemůže přijmout neomezené množství přistěhovalců.

U české reprezentace basketbalistek skončil trenér Lubor Blažek. Úspěšný kouč, který s týmem získal stříbro na mistrovství světa v roce 2010, se po jedenáctém místě na letošním evropském šampionátu rozhodl nepokračovat.


Pondělí 5. 10. 16.00

Občanští demokraté představili svoji novou podzimní kampaň, která je podle předsedy ODS Petra Fialy určená všem aktivním pracovitým lidem, kteří se chtějí o sebe starat sami. Kampaň s názvem Rozbal to! představil Fiala na pondělní tiskové konferenci.

Šéf branného výboru ruské sněmovny, admirál Vladimir Komojedov, nevyloučil, že by se v řadách syrských vládních vojsk bojujících s "mezinárodními teroristy" mohli objevit ruští dobrovolníci se zkušenostmi z bojů v ukrajinském Donbasu.

V areálu moskevského stadionu Lužniky, který bude v roce 2018 hostit mimo jiné finále mistrovství světa ve fotbale, vypukl menší požár. Oheň, který provázel hustý černý dým, ale podle informací ruských úřadů žádné větší škody nezpůsobil a byl brzy uhašen.




Pondělí 5. 10. 12.00

Policie dopadla muže, který podle ní v sobotu 19. září v Ostravě brutálně znásilnil mladou ženu. Tu asi čtyři hodiny týral. Sedmadvacetiletý a dosud netrestaný muž se k činu přiznal. 

Na mnichovský pivní festival Oktoberfest, který v neděli skončil, letos přišlo nejméně lidí za posledních šest let. Počet návštěvníků se proti loňsku snížil o 400.000 na 5,9 milionu, klesla i spotřeba piva, uvedli dnes pořadatelé slavnosti.

Tenista Tomáš Berdych se v čínském Šen-čenu dočkal prvního letošního titulu. Nejvýše nasazený český hráč porazil v dnešním finále, které přeloženo z neděle kvůli dešti, Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze po setech 6:3 a 7:6.

Pátek 2. 10. 16.00

Sněmovna schválila postupné zvyšování spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků. Sazby se zvýší poprvé k 1. lednu příštího roku a poté od stejného data i další dva roky. V příštím roce tak může krabička cigaret zdražit kvůli vyšší dani o tři až čtyři koruny.

Na řeckém ostrově Kos, který je stále zaplavován uprchlíky, se objevilo podezření na nákazu cholerou. Řecké úřady jsou v pohotovosti a vyzývají místní obyvatele, aby přijali příslušná opatření v oblasti zdravotní prevence.

Tomáš Berdych vyhrál souboj českých tenistů ve čtvrtfinále turnaje v čínském Šen-čenu. Pátý hráč světa zvítězil nad Jiřím Veselým 6:3 a 6:2. V sobotním semifinále čeká Berdycha Španěl Tommy Robredo.



Pátek 2. 10. 15.00

Střední školy by v budoucnosti měly v pětiletém intervalu dokazovat svou kvalitu a potřebnost. Pokud by toto postrádaly, mohl by jim hrozit zánik. Ministryně školství Kateřina Valachová chce tímto krokem změnit systém financování regionálního školství.

Maďarský pravicový premiér Viktor Orbán vyčetl Spojeným státům a dalším zemím, včetně bohatých arabských států, že nepřijímají více uprchlíků. Prohlásil také, že většinu migrujících tvoří mladíci, kteří "spíš připomínají armádu".

Stejně jako trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba pohrozil kouč Arsenalu Arséne Wenger, že předčasně odejde z tiskové konference. Francouzský trenér odmítl rozebírat, proč dal v Lize mistrů v brance přednost Davidu Ospinovi před zkušeným Petrem Čechem.


Pátek 2. 10. 12.00

Dlužné regulační poplatky za nezletilé pacienty musí nemocnice vymáhat od jejich zákonných zástupců. Ústavní soud vyjasnil nálezem znění zákona o veřejném zdravotním pojištění. 

Konzervativní politici z Německa a Rakouska se vyslovili pro omezení práva na scelování rodin uprchlíků. Podle rakouské lidovkyně (ÖVP) Dorothey Schittenhelmové by mělo být přistěhování rodinných příslušníků uprchlíků možné nejdříve po třech letech.

Prožil životní zápas. Hráči Marseille si na něm mnohokrát vylámali zuby, ale on likvidoval jeden pokus za druhým, držel Liberec nad vodou. Muž zápasu? Brankář Tomáš Koubek. 

Čtvrtek 1. 10. 17:00

Za středeční výpadek vydávání karty opencard může její vlastník, firma eMoneyServices (EMS), uvedlo vedení Prahy. Firma podle města v rozporu s licencemi k programovému vybavení systému opencard neoprávněně omezila platnost certifikátů pro přístup do systému.

Země Evropské unie mohou uvěznit osoby, které znovu vstoupily na jejich území poté, co byly předtím vyhoštěny. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU. Rozsudku bude patrně věnována velká pozornost na celém kontinentu vzhledem k tomu, jak se snaží vyrovnat se současnou migrační krizí.

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo hodně toužil vyrovnat rekord Raúla Gonzáleze v počtu gólů vstřelených v dresu Realu Madrid. Ve středu večer se mu to podařilo.


Čtvrtek 1. 10. 16:00

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová obžalovaná z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku zůstane ve vazbě. Ústecký krajský soud ji na konci července z vazby propustil, ale proti usnesení podal stížnost státní zástupce.

USA a Rusko vytvoří mechanismus pro koordinace akcí v Sýrii. Řekl to ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin. Informace o smrti civilistů při ruských náletech jsou podle něj informačními útoky.

Čeští fotbalisté si v novém vydání žebříčku FIFA polepšili o pět míst a jsou patnáctí. Díky výhrám nad Kazachstánem a Lotyšskem, které jim zajistily účast na mistrovství Evropy, se ocitli nejvýše od října 2009.



Čtvrtek 1. 10. 12:00

Jednodenní skipas v hlavní sezoně v největším českém středisku Špindlerův Mlýn v Krkonoších letos zdraží o 100 korun na 850 korun. Stejně zdraží také ceny při nákupu přes internet. Středisko před sezonou investovalo zejména do nové šestisedačkové lanovky ve Svatém Petru.

Británie od ledna postupně zakáže kouření ve věznicích. Reagoval tak na podnět jednoho z odsouzenců, který si stěžoval na negativní důsledky pro své zdraví. Ode dneška platí no také zákaz kouření v automobilech, v nichž jsou děti do 18 let.

Světová tenisová jednička Serena Williamsová předčasně ukončila sezonu. Čtyřiatřicetiletá Američanka tak nebude hrát příští týden na podniku WTA v Pekingu ani na závěrečném Turnaji mistryň v Singapuru, kde měla jistou účast.

Středa 17:00

Prezident Miloš Zeman v projevu na Valném shromáždění OSN zapomněl na konflikt Ruska s Ukrajinou, řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle bývalého ministra zahraničí by bylo dobré, kdyby Rada bezpečnosti OSN proti terorismu postupovala společně, jak navrhl Zeman, není ale možné zužovat problémy světa na boj proti terorismu.

Ruské ministerstvo obrany ve středu potvrdilo, že Moskva zahájila letecké údery proti pozicím radikálů z organizace Islámský stát v Sýrii. Útoky míří na vojenská zařízení, sklady zbraní a paliva a rovněž na komunikační sítě. Zdroj ze syrských bezpečnostních sil řekl, že bombardování se po boku Rusů účastní rovněž syrská armáda. 

Parádní atmosféra v hledišti i uvnitř klubu. Tím se po vítězství 1:0 v ostře sledovaném derby nad Spartou může pyšnit pražská Slavia. Fanouškům po hojně oslavovaném derby klub nabídl výhodnou akci. Ke každé vstupence dostane fanoušek druhou zdarma, v případě permanentkářů si ji nemusí kupovat vůbec.

Středa 16:00

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek se obnovy svého procesu nedočká. Česká televize uvedla, že Vrchní soud v Praze zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, který obnovu procesu v červenci nepovolil. Potvrdil to místopředseda plzeňského krajského soudu Milan Štejr.

Slovensko podá u soudu Evropské unie žalobu proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky v členských zemích osmadvacítky na základě kvót. Na svém výjezdním zasedání v Nitře se na tom podle premiéra Roberta Fica shodla slovenská vláda.

Ve čtvrtfinále turnaje v čínském Šen-čenu se utkají čeští tenisté Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Nejvýše nasazený Berdych v druhém kole porazil 7:5, 6:3 Austina Krajicka z USA, Veselý zdolal 6:2, 6:3 domácího kvalifikanta Čang Č'-čena, jemuž patří 583. místo v žebříčku.

Středa 12:00

Česká advokátní komora (ČAK) podá kárnou žalobu na advokáta Michala Pacovského. Okolnosti prý nasvědčují tomu, že mohl pochybit při přebírání kauzy Davida Ratha a porušit tak zákon o advokacii i další stavovské předpisy.

Ruští senátoři ve středu jednomyslně schválili možnost nasazení ruské armády v zahraničí. Šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov řekl, že se opatření týká Sýrie, jejíž prezident Bašár Asad požádal Moskvu o pomoc, a zahrnuje pouze letectvo, nikoli pozemní síly.

Pro tenistku Petru Kvitovou skončila cesta za obhajobou titulu v čínském Wu-chanu v osmifinále. Turnajová trojka podlehla finalistce nedávného US Open Italce Robertě Vinciové 6:7 a 2:6.

Úterý 17:00

Ve středu se uskuteční společné cvičení české armády a policie, které se zaměří na ochranu hranic před možnou migrační vlnou. Do akce na česko-rakouské hranici se zapojí 500 policistů a 300 vojáků.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová dnes varovala, že Vídeň by mohla použít sílu, pokud se v Rakousku začnou hromadit uprchlíci v důsledku toho, že je Německo přestane pouštět přes společnou hranici na své území.

Žokej Josef Váňa dodrží loňské rozhodnutí a letos Velkou pardubickou nepojede. Osminásobný vítěz slavného překážkového dostihu sice kvůli zranění žokeje ze své stáje start zvažoval, ale do sedla se nevrátí.


Úterý 16:00

Zastupitelský klub pražských Pirátů vyzval radní, aby kvůli kauze opencard podali žalobu na bývalého primátora Pavla Béma (ODS), jeho radu a také na někdejší firmu Haguess. Rada by se měla domáhat škody 240 milionů korun, u které hrozí promlčení.

Kvůli vypsání neoficiálního referenda o vyhlášení nezávislosti Katalánska z loňského listopadu zahájily španělské úřady vyšetřování předsedy regionální vlády Artura Mase.

V nominaci české fotbalové reprezentace pro závěrečné říjnové zápasy kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Tureckem a v Nizozemsku chybí obránce David Limberský, který nedávno havaroval v opilosti. Trenér Pavel Vrba nepovolal žádného úplného nováčka.



Úterý 12:00

Finanční úřad vyměřil bývalé šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové, dříve Nagyové, dodatečnou daň téměř 706 tisíc korun. Jde o daň z dárků, kterou Nečasová podle policie nezaplatila.

Podpora konzervativců (CDU/CSU) německé kancléřky Angely Merkelové klesla na nejnižší úroveň za poslední rok. I tak by ale blok dvou křesťanskodemokratických stran nyní volby suverénně vyhrál ziskem 38,5 procenta hlasů.

Po nehodě v nedělním dostihu v Brně zemřel žokej Michal Köhl. Sedminásobný účastník Velké pardubické utrpěl smrtelná zranění při pádu ze Zadara.

 

Pátek 16:00

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář nezískal prověrku od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné. Prezident Miloš Zeman už ve čtvrtek uvedl, že Mynáře ve funkci nahradí až ve chvíli, kdy kancléř vyčerpá možnosti odvolání.

Ukrajina se rozhodla zakázat ruským leteckým společnostem, včetně největších aerolinek Aeroflot, létat do země.

Tenistka Denisa Allertová postoupila v čínském Kuang-čou poprvé v kariéře do finále turnaje WTA. Česká hráčka, jež ve čtvrtfinále vyřadila světovou dvojku Simonu Halepovou z Rumunska, dnes v semifinále porazila Italku Saru Erraniovou 7:5 a 6:2.




Pátek 15:00

Čeští muslimové se snaží pomáhat běžencům prchajícím před válkou zejména z Blízkého východu do Evropy. Z Brna vypravili v uplynulých dnech na maďarsko-srbskou hranici tři dodávky s humanitární pomocí.

Zhruba třetina běženců, kteří přicházejí do Německa a označují se za Syřany, ve skutečnosti z této blízkovýchodní země nepochází. Uprchlíci ze Sýrie totiž mají velkou šanci, že v Německu získají azyl.

V nejsilnější sestavě včetně Marie Šarapovové přicestují v listopadu ruské tenistky do Prahy k finále Fed Cupu proti Češkám. V týmu Šarapovovou doplní Jekatěrina Makarovová, Anastasia Pavljučenkovová a Jelena Vesninová.

Pátek 12:00

Bývalý prezident Václav Klaus bude usilovat o to, aby vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) "zlegalizovala" svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných parlamentních volbách nebo referendu.

Maďarské jižní hranice budou střežit tisíce vojáků s obrněnými transportéry a tanky. V budapešťské televizi to prohlásil náčelník generálního štábu Tibor Benkö.

Francouzský útočník Jean-David Beauguel chce odejít z Dukly. Třiadvacetiletý fotbalista v rozhovoru pro internetové stránky sofoot.com uvedl, že se mu stýská po rodině a proto už od konce minulé sezony usiluje o odchod z pražského celku.

Čtvrtek 17:00

Pokud Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neudělil hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi prověrku na stupeň přísně tajné, očekává prezident Miloš Zeman, že se Mynář proti rozhodnutí odvolá. Když odvolání nedopadne dobře, kancléře odvolá.

Jedna z koster nalezených ve florentském klášteře svaté Uršuly patří Moně Lise zvěčněné na obraze Leonarda da Vinciho. Oznámili to vědci, kteří se podíleli na průzkumu hrobu.

Plážová volejbalistka Kristýna Kolocová jde na operaci pravého ramena. Důvodem je natržený úpon. Sedmadvacetiletá hráčka podstoupí zákrok v pátek v Berouně a věří, že do Vánoc bude zpět v plné zátěži.

 

Čtvrtek 16:00

Nejvyšší správní soud podal k Soudnímu dvoru EU takzvanou předběžnou otázku, jež má vyjasnit oprávněnost zajišťování migrantů za situace, kdy české právo nedefinuje objektivní kritéria "vážného nebezpečí útěku".

Počet obětí tlačenice na muslimské pouti v saúdskoarabské Mekce vystoupil na 717, zraněných je přinejmenším 805. Poslední bilance hovořila o 453 mrtvých a 719 zraněných.

Tenistka Denisa Allertová postoupila v Kuang-čou podruhé v kariéře do semifinále turnaje WTA. Dvaadvacetiletá česká hráčka ve čtvrtfinále porazila světovou dvojku Simonu Halepovou z Rumunska 6:4, 6:3 a získala dosud nejcennější skalp.

Čtvrtek 12:00

Především sám kancléř Vratislav Mynář se nyní musí vyjádřit k informacím o tom, že mu Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl udělit prověrku na nejvyšší stupeň utajení.

Při útoku na mešitu v jemenské metropoli Saná zahynulo nejméně 29 lidí. Oznámila to televizní stanice CNN, podle jejíchž zdrojů asi počet obětí poroste, protože na místě je mnoho těžce zraněných.

Budoucnost Jensona Buttona ve formuli 1 zůstává otevřená. Britský pilot stáje McLaren v dějišti víkendové Velké ceny Japonska Suzuce nepotvrdil spekulace médií a nepřišel s očekávaným oznámením o konci kariéry.

Středa 17:00

Vítězem sněmovních voleb by v září bylo podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) hnutí ANO, dostalo by od voličů 29,5 procenta hlasů. ČSSD by měla 25,5 procenta.

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě apeloval na "pravé hodnoty islámu" při slavnostním otevření staronové chrámové mešity, kterou kompletní přestavba za více než čtyři miliardy korun změnila v největší islámský chrám na starém kontinentu.

Spravedlnost. Konečně. To si alespoň musí říkat všichni příznivci Arsenalu. Španělský útočník v barvách Chelsea Diego Costa totiž dostal dodatečný trest za šarvátku s obránci Arsenalu Gabrielem Paulistou a Laurentem Koscielnym. Chelsea bude chybět tři zápasy.

Středa 16:00

V případě eskalace migrační krize je česká armáda připravena nasadit až 5 tisíc vojáků k ochraně státních hranic Česka. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst.

Polsko bude přijímat pouze takové uprchlíky, kteří budou ochotni splynout s polskou společností. Ujistil o tom šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna v souvislosti s rozhodnutím ministrů vnitra Evropské unie o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků.

Zavřít na petlici, zatáhnout záclonky. Česká liga se sice rozjela už dávno, ovšem letní přestupové okno se definitivně zabouchlo až dnes v noci. Ne v každém klubu však panuje s posilami spokojenost.

Středa 12:00

Česká republika se podle všeho nebude kvótám na přerozdělování uprchlíků bránit soudně. Proti takovému postupu, o němž dříve uvažoval vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, je totiž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) i většina ministrů sociální demokracie.

Bavorský premiér Horst Seehofer důrazně kritizoval kancléřku Angelu Merkelovou za postup v uprchlické krizi. Podle něj svými výroky v podstatě vyzvala běžence, aby se z Maďarska přesunuli do Německa. Seehofer také uvedl, že v Evropské unii, ale ani v Německu nefunguje spravedlivé rozdělování běženců a že je Bavorsko přílivem přistěhovalců přetěžováno.

Jediný obžalovaný v kauze tragické havárie letounu Jak-42 s hokejisty klubu Lokomotiv Jaroslavl ze září 2011 dostal trest pěti let odnětí svobody. Soud v Jaroslavli mu ale současně trest odpustil s tím, že Vadim Timofejev spadá pod letošní amnestii.

Úterý 17:00

Ohrožení studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského svolali na sobotu shromáždění před budovu ministerstva školství. Chtějí tak vyjádřit svůj protest proti rozhodnutí Akreditační komise.

Ruský oligarcha Sergej Pugačov podal na Rusko žalobu, domáhá se více než deseti miliard dolarů jako odškodnění za rozpad svého podnikatelského impéria po upadnutí do nemilosti u prezidenta Vladimira Putina.


Fanoušci Liverpoolu chtějí, aby jejich fotbalisty převzal trenér Jürgen Klopp, a na twitteru vymysleli originální způsob, jak své přání veřejně oznámit. Plánují na sobotní domácí zápas s Aston Villou přijít v přestrojení právě za německého kouče.

Úterý 16:00

Policisté našli mrtvá těla všech tří pohřešovaných po pondělním výbuchu střelného prachu v areálu vlašimské zbrojovky Sellier&Bellot.

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová v pondělí večer v místní televizi tvrdě kritizovala německou kancléřku Angelu Merkelovou za to, že prý svou vstřícnou politikou vůči uprchlíkům "nevědomky způsobila chaos".

Pokud se naplní zvěsti britského deníku Daily Mail, ukončí bývalý šampion Jenson Button po této sezoně kariéru pilota formule 1. Mistr světa z roku 2009 údajně chystá oznámit odchod v rámci víkendové Grand Prix v japonské Suzuce.



Úterý 12:00

Renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku by měl patřit státu. V dlouholetém sporu tak rozhodl Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou.

Guvernér amerického státu Wisconsin Scott Walker, který byl zpočátku považován za předního uchazeče o Bílý dům, oznámil, že odstupuje z klání o republikánskou nominaci do prezidentských voleb.

Přestože bývalý trenér Alex Ferguson během 26 let v Manchesteru United vedl mnoho výborných fotbalistů, pouze čtyři z nich považuje za hráče světové extratřídy.

Pondělí 17:00

Česko je připraveno vyměnit dvě svá přístavní území v Hamburku propůjčená na základě Versailleské smlouvy za jinou lokalitu. Zástupci německého města přitom nabízejí místo, které je podle ministra dopravy Dana Ťoka výhodnější než to současné.

Rusko začalo nad Sýrií dle amerických zdrojů používat bezpilotní letadla. Nasazení bezpilotních strojů je zřejmě první vojenskou operací Moskvy v Sýrii.

Fotbalový hříšník David Limberský, který v Praze opilý havaroval ve svém luxusním voze a poté utíkal a vyhrožoval policistům, dostal od plzeňského klubu rekordní pokutu ve výši téměř milionu korun. Fotbalové asociace ČR však řeší i další trest v rámci národního týmu.

Pondělí 16:00

V podniku výrobce munice Sellier&Bellot ve Vlašimi na Benešovsku v pondělí odpoledne explodoval střelný prach. Na místě je nejméně jeden mrtvý člověk, obětí však může být více.
Firma Sellier&Bellot uvedla, že pohřešuje tři pracovníky.

Tvrdý postup vůči migrantům přináší maďarské vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána podporu voličů. Pravicová strana by podle nového průzkumu nyní získala v případných parlamentních volbách 41 procent hlasů, o tři procentní body více než v červnu.

Myšlenka vybudovat v Brně rychlobruslařskou halu se s největší pravděpodobností neuskuteční. Stavba jediné haly tohoto zaměření v České republice je místo univerzitního kampusu v Bohunicích plánována do Nového Města na Moravě.


Pondělí 12:00

Po otevření tunelu Blanka zhoustla doprava na některých místech v Praze 6, nezvykle byla naopak v ranní špičce bez kolon magistrála u hlavního nádraží a ulice V Holešovičkách. Tunel Blanka se otevřel v sobotu, v pondělí je tak v provozu první pracovní den.

Německo bude muset investovat do vzdělání přicházejících běženců, protože řada z nich není dostatečně kvalifikovaná pro práci v zemi, jak sdělili ekonomové z institutu Ifo. Doporučuje také snížit celostátní minimální mzdu, aby kvůli příchodu imigrantů nerostla v zemi nezaměstnanost.

Australský golfista Jason Day je novou světovou jedničkou. Po triumfu na turnaji v Lake Forest vystřídal v čele žebříčku Roryho McIlroye ze Severního Irska.

Pátek 16.00 

Pro 500 učitelů, kteří si na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) doplňovali kvalifikaci, je na veřejných vysokých školách v oboru speciální pedagogika nebo příbuzném oboru kapacita 400 míst. Pokud budou chtít pokračovat, budou muset skládat přijímací zkoušky. Část studia jim následně může být uznána.

Evropská komise nemá z právního hlediska nic proti stavbě plotů na vnější hranici schengenského prostoru, její politickou pozicí však je, že podobné ploty a zdi nepředstavují trvalé řešení problémů. Postoj unijní exekutivy ke kritizovanému postupu, kterým se především Maďarsko snaží bránit příchodu uprchlíků na své území, v Bruselu opakovaně vysvětlovaly mluvčí komise.

Pokud jí zdraví vydrží, bude sedmačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová příští rok bojovat o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Se svými o generaci mladšími soupeřkami bude závodit už jako babička, její osmadvacetiletý syn Luboš se totiž na sklonku letošního podzimu stane otcem.

Pátek 15.00 

Úřady a další organizace asi budou muset zveřejňovat smlouvy v centrálním registru, který povede ministerstvo vnitra. Rozhodla o tom sněmovna, když schválila návrh příslušného zákona. Možnost veřejné kontroly smluv má zejména bránit korupci.

Chorvatský premiér Zoran Milanović prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty proudící do země ze Srbska postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Část plzeňských příznivců při čtvrtečním duelu fotbalové Evropské ligy proti Dinamu Minsk protestovala proti sbírce na podporu uprchlíků. UEFA ve spolupráci s kluby totiž rozhodla, že z každé vstupenky na úvodní domácí zápas všech týmů půjde jedno euro jako pomoc při řešení současné imigrační krize v Evropě. 

Pátek 12.00

Brutální přepadení rodinné firmy v Horusicích na Táborsku má jednu oběť. V pátek ráno zemřel v nemocnici jeden ze tří těžce zraněných mužů, celkem bylo na místě zraněno sedm lidí.

Pokud se nepodaří dosáhnout jednomyslné dohody o rozdělování běženců v Evropské unii, stoupenci kvót schválí jejich zavedení většinovým hlasováním. Řekl to německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba mluvil s obráncem Davidem Limberským o jeho nehodě v opilosti z minulého týdne. Vysvětlili si určitá pravidla a kouč, jenž v minulosti vedl Limberského i v Plzni, chystá jisté kroky, které však neupřesnil.

Čtvrtek 17:00

Sobotnímu otevření tunelového komplexu Blanka v Praze podle hasičů nic nebrání. Všechny bezpečnostní prvky fungují, řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Evropský parlament v hlasování velkou většinou podpořil návrh Evropské komise na přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska.

Nejlepší český tenista, světová pětka, vítěz deseti titulů na ATP. Ale taky věčný čekatel na premiérový grandslam. Dnes slaví Tomáš Berdych své 30. narozeniny.


čtvrtek 16:00

Mezi uprchlíky, kteří mají být rozmístěni v Evropě na základě dobrovolnosti, by měli být započítáni rovněž uprchlíci z Ukrajiny. Novinářům to na tiskové konferenci v Baku řekl prezident Miloš Zeman. Poznamenal přitom, že to je jeho osobní názor, který nekonzultoval s vládou.

Nesouhlasnou reakci ve čtvrtek vyvolalo rozhodnutí Kyjeva označit za nežádoucí osoby desítky zahraničních novinářů, kteří přinášejí informace z Ukrajiny a proruské vzpoury na východě země. Proti postihu kolegů se postavila kyjevská odbočka mezinárodního Výboru na ochranu novinářů, podle britské BBC jde o "ostudný útok na svobodu tisku".

Po 13 sezonách v NHL odchází útočník Martin Erat do Kontinentální hokejové ligy. Čtyřiatřicetiletý hráč, jenž naposledy oblékal dres Arizony, podepsal roční smlouvu s Omskem.

Čtvrtek 12:00

Policie v minulých dnech navrhla státnímu zástupci obžalovat třiadvacetiletého muže, který letos v dubnu údajně usmrtil v Náchodě jednačtyřicetiletého bezdomovce litevské národnosti. Obviněnému hrozí až 16 let vězení.

Německá policie zavedla hraniční kontroly na dálnici A17 ze sasko-české hranice do Drážďan. Opatření si prý vyžádala obava z rostoucího počtu převáděčů lidí.

Lucie Hradecká s chorvatskou tenistkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou deblový titul na turnaji v Québecu neobhájí. Ve čtvrtfinále prohrály s česko-belgickým párem Barbora Krejčíková, An-Sophie Mestachová 5:7 a 3:6.


Středa 17:00

Soud dnes potrestal pětici mladíků tříletým vězením a čtyřmi podmínkami za podporu ruské neonacistické organizace Wotan Jugend. Podle rozsudku se podíleli na založení její české pobočky, čímž podporovali hnutí směřující k potlačení práv a svobod.

Německo pošle do Středomoří lodě s 950 vojáky, kteří se zapojí do evropských operací proti pašerákům lidí. Vyslání vojáků dnes schválila vláda kancléřky Angely Merkelové.

Vedení Slovenského svazu ledního hokeje se v reakci na kritiku hráčů, kteří pohrozili bojkotem reprezentace, rozhodlo upravit pravidla pro volbu svých vrcholných orgánů.


Středa 16:00

Česko by bylo v tuto chvíli podle Jiřího Dienstbiera schopno i s pomocí firem přijmout 7 až 15 tisíc uprchlíků. Republika by měla být solidární a nabídnout zemím s největším náporem běženců nabídnout pomoc i bez povinných kvót.

V USA zadrželi mladíka, který chtěl spáchat atentát na papeže Františka. Pro tuto akci se údajně rozhodl na základě svých sympatií a zájmu o činnost radikálního hnutí Islámský stát.

Všichni čtyři čeští tenisté se objeví při čtvrtečním losování baráže Davisova poháru v Indii na tabuli a tentokrát každý z nich nejspíše zasáhne i do hry. Kapitán Jaroslav Navrátil plánuje vzhledem k obtížným podmínkám rozložit zatížení na celé kvarteto.


Středa 12:00

Plné očkování dítěte zůstane podmínkou pro přijetí do mateřské školy nebo pro pobyt na školách v přírodě. Senátní úpravy novely zákona o ochraně veřejného zdraví, které předpokládaly zmírnění podmínek, poslanci nepřijali. 

Koalice zemí vedených USA nedokáže zabránit šíření organizace Islámský stát. Prohlásil to syrský prezident Bašár Asad, který poskytl rozhovor ruským sdělovacím prostředkům.

Hned první hrací den základních skupin fotbalové Ligy mistrů pokračovala přetahovaná o střelecký rekord soutěže. Útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo zaznamenal proti Šachtaru Doněck hattrick a s 80 góly se osamostatnil v čele historické tabulky kanonýrů před Lionelem Messim z Barcelony.

Úterý 16:00

Případ Petra Kramného, který podle obžaloby předloni v Egyptě během dovolené zavraždil manželku a dceru, bude Krajský soud v Ostravě projednávat zase příští týden, soudkyně hlavní líčení odročila na středu.

Sedm turistů zabila lavina ve francouzských Alpách, uvedly francouzské úřady. Podle francouzského deníku Le Parisien jsou mezi nimi tři Češi a také dva Němci. Jeden Polák utrpěl zranění.


Hokejisté extraligového Chomutova získali výraznou posilu v podobě útočníka Romana Červenky, ani příchod světového šampiona z roku 2010 a elitního střelce však podle trenéra Vladimíra Růžičky nic nemění na základním cíli Pirátů v sezoně.

Úterý 12:00

Zaměstnanci veřejného sektoru jako učitelé, hasiči či úředníci dostanou od listopadu přidáno o tři procenta. Zvýšení by se jim mělo promítnout do tarifů.

Evropská unie by měla omezit vyplácení peněz ze strukturálních fondů zemím, které odmítají kompromis při rozdělování běženců v osmadvacítce. 

Už několik let patří tenista Tomáš Berdych díky stabilním výkonům k nejužší světové špičce, dvakrát dotáhl český tým k triumfu v Davisově poháru, ale k absolutní spokojenosti mu schází grandslamový titul.

Pondělí 17:00

Maturitní testy v podzimním termínu dopadly opět hůře než v tom jarním. Například matematiku nezvládly dvě třetiny studentů, kteří tuto zkoušku konali v řádném termínu, a 58,5 procenta z těch, pro něž to byl opravný termín. Horší výsledky jsou do značné míry dány tím, že v řádném termínu zkoušku konají středoškoláci, kteří na jaře vůbec nebyli k maturitě připuštěni a v létě dělali reparát.

Egyptské bezpečnostní síly v neděli v poušti západního Egypta omylem zabily 12 lidí a deset osob zranily při střelbě na automobily se skupinou mexických turistů a jejich egyptských průvodců. Policisté a vojáci si turisty spletli s islámskými radikály, které egyptské síly v této oblasti pronásledují.

Hokejový útočník Jaromír Jágr se vydal na svou 22. sezonu v NHL, v které může čtvrtý nejproduktivnější hráč historie slavné zámořské soutěže útočit na další mety. Hlavním výzvou je ale pro dvojnásobného držitele Stanleyova poháru postup s Floridou do play-off.


Pondělí 16:00

Problém Krymu se v mezinárodních vztazích ocitl na druhé koleji a hrozí nebezpečí, že protiruské sankce budou zrušeny, pokud západní politici nabudou dojmu, že Rusko plní podmínky minských mírových dohod, prohlásil bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Australský premiér Tony Abbott neobhájil během pondělního vnitrostranického hlasování svou pozici a v čele vlády končí. Poslanci vládní Liberální strany Austrálie v narychlo svolaném hlasování podpořili bývalého předsedu Malcolma Turnbulla, který Abbotta ve funkci premiéra nahradí.

Čeští tenisté mají za sebou první trénink v Dillí, kde se od pátku do neděle utkají v baráži o účast ve Světové skupině s domácí Indií. Kurty v komplexu Rádže Kumára Khánny jsou středně rychlé, ale nepříjemné je horko s vysokou vlhkostí vzduchu, na kterou si hráči musejí do zápasu zvyknout.


Pondělí 12:00

Každé desáté dítě někdo prostřednictvím sociální sítě požádal o zaslání jeho nahé fotografie. Velká část z nich navíc svůj profilový účet nemá řádně zabezpečen. Vyplývá to z výzkumu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, do něhož se zapojilo téměř 1250 dětí ve věku od osmi do sedmnácti let. Průzkum odborníků upozornil také na to, že velká část dětí si přidává mezi přátele na síti lidi, které nezná. 

Rakouská vláda pověřila armádu výpomocí při zvládání uprchlické vlny. Oznámil to na tiskové konferenci kancléř Werner Faymann. O takzvané asistenční nasazení příslušníků armády prý požádalo rakouské ministerstvo vnitra.

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál podruhé v kariéře US Open. První hráč světa porazil ve finále v New Yorku Švýcara Rogera Federera ve čtyřech setech 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 a získal desátý grandslamový titul.

Pátek 16:00

Česká republika začala kvůli neplánovanému odstavení Jaderné elektrárny Temelín a závadě tepelné elektrárny v Chvaleticích dovážet elektřinu ze zahraničí. Informovala o tom mluvčí ČEPS Barbora Peterová. Záložní zdroje, které má česká přenosová soustava k dispozici, jsou prakticky všechny v provozu, dodala.



Ministři zahraničí visegrádské skupiny (V4) se v Praze s kolegy z Německa a Lucemburska shodli, že současnou uprchlickou krizi v Evropské unii je třeba řešit celoevropsky a přivítali poslední návrhy řešení Evropské komise. Dál ale přetrvává rozpor mezi západními členy unie a blokem Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ohledně navrhovaného povinného přerozdělování migrantů. Berlín žádá solidaritu evropských partnerů, V4 ale s povinným přijímáním běženců nesouhlasí.

Španělský brankář David de Gea spojil svou budoucnost s Manchesterem United a podepsal novou čtyřletou smlouvu s opcí na další rok. Čtyřiadvacetiletý fotbalista, kterému v poslední den přestupového období nevyšel přestup do Realu Madrid, je tak na dobré cestě vybojovat si zpět pozici jedničky v týmu "Rudých ďáblů". Předchozí kontrakt končil De Geovi po této sezoně.




Pátek 15: 00
Obyvatel České republiky v letošním pololetí přibylo o 3200 na 10 541 500. Kladně se na tom podepsal příchod cizinců do země. Naproti tomu počet zemřelých opět převýšil počet narozených. Vyplynulo to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. V porovnání s loňským pololetím se lidé méně vdávali i rozváděli.

Hranice mezi Makedonií a Řeckem překročilo za jediný den zhruba 7600 migrantů, z nichž většina prchá z válkou zmítané Sýrie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Běženci se až k hranicím dostali zejména z řeckých ostrovů, které leží nejblíže Turecku, tedy zemi sousedící se Sýrií.


Za blbost se platí. A David Limberský to pozná doslova. Kvůli autonehodě v opilosti ho vedení Viktorie Plzeň zbavilo funkce kapitána a udělilo mu tučnou pokutu. Podle informací deníku Sport okolo milionu korun. "Jedná se o naprosto nepřijatelné porušení profesionální smlouvy," sdělil v tiskové zprávě Adolf Šádek, generální ředitel klubu.

Pátek 12:00

Obyvatel České republiky v letošním pololetí přibylo o 3200 na 10 541 500. Kladně se na tom podepsal příchod cizinců do země. Naproti tomu počet zemřelých opět převýšil počet narozených. Vyplynulo to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. V porovnání s loňským pololetím se lidé méně vdávali i rozváděli.

Na 12 let do vězení poslal v pátek soud v Jižní Koreji muže, který na začátku března vážně poranil nožem amerického velvyslance v Soulu. Šestapadesátiletý útočník Kim Ki-čong, známý jihokorejský radikální nacionalista, byl obžalován z pokusu o vraždu a napadení.

Fotbalisté Chelsea se na delší dobu zřejmě budou muset obejít bez brankářské jedničky Thibauta Courtoise. Belgický reprezentant si podle britských médií při tréninku poškodil meniskus v koleně a londýnskému klubu by prý mohl chybět až tři měsíce.

Čtvrtek 17:00

Při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga visela v Trůnním sále Pražského hradu vlajka OSN místo vlajky Severoatlantické aliance. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde o nedopatření pracovníků Hradu, které se bude prošetřovat.

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová zažertovala na účet ruského prezidenta Vladimira Putina, respektive na jeho schopnost setrvávat v čele země. Současně o Putinově politice hovořila jako o "agresivní" a označila ji za jednu z hlavních hrozeb, kterým bude muset čelit příští americký prezident.

Ruina fotbalového stadionu Za Lužánkami v Brně znovu ožívá. Po rozlučkovém zápase Petra Švancary hostí další akce - velký futsalový turnaj i zápas v ragby, trénují na něm dorostenci Zbrojovky a spolek Věříme Zbrojovce, který nyní sportoviště obhospodařuje, se nevzdává naděje na jeho záchranu.

Čtvrtek 16:00

Olomoucký krajský soud vynesl první rozsudek v kauze údajného přepadávání podnikatelů na Břeclavsku, v Olomouci a v Praze. Prvního ze sedmi obžalovaných, Jaroslava Churáčka, potrestal za vydírání 3,5 roku vězení. Podle soudu má na svědomí plánované napadení podnikatele z Uničova v jeho pražském bydlišti.

Ruský plastický chirurg zemřel v nemocnici v Petrohradě poté, co ho tento týden postřelil pacient nespokojený s tím, jak dopadlo několik operací jeho nosu a uší. Třiačtyřicetiletý útočník po útoku na lékaře zastřelil i sám sebe, informoval místní tisk s odvoláním na vyšetřovatele.

V semifinále grandslamového US Open dojde na švýcarský souboj Rogera Federera se Stanem Wawrinkou. Pětinásobný newyorský vítěz Federer ve čtvrtfinále porazil přemožitele Tomáše Berdycha Richarda Gasqueta z Francie jasně 6:3, 6:3, 6:1.

Čtvrtek 12:00

Česká policie obvinila dva muže kvůli funkčnímu nástražnému systému, který byl v květnu nalezen v autobusu z Prahy do Varny. Zařízení bylo odhaleno v zavazadlovém prostoru na dálničním odpočívadle v Maďarsku.

Rusko začalo budovat obří vojenskou základnu pro několik tisíc vojáků asi 25 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Projekt naznačuje, že se Kreml chystá na dlouhodobější zápolení s Kyjevem.

devětadvacetiletý kanonýr se již zapsal mezi ty největší legendy. Je řeč o Wayneovi Rooneym. O útočníkovi Manchesteru United, který v úterý vstřelil z penalty proti Švýcarsku svůj jubilejní 50. gól v reprezentaci Albionu a překonal tak letitý rekord Bobbyho Charltona.

Středa 17:00

Prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus podle Karla Swarzenberga protiimigračními výroky jen straší. Je to hnus, jak čelní představitelé našeho národa povzbuzují nenávist., řekl předseda TOP 09.

Z registračního tábora u jihomaďarské obce Röszke na hranicích se Srbskem opět uteklo několik stovek běženců. Několik stovek se jich pěšky vydalo po dálnici do Budapešti, odkud zamýšlejí dále pokračovat do Německa.


Cyklista Zdeněk Štybar si pochvaluje, že česká reprezentace vyrazí na mistrovství světa s nejsilnějším týmem v historii. Bývalému cyklokrosovému šampionovi by měla technická trať v americkém Richmondu s kratšími kopci a úseky vedoucími po kostkách vyhovovat.


Středa 16:00

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyzval Severoatlantickou alianci, aby zahájila námořní operaci ve Středozemním moři k potápění prázdných lodí pašeráků lidí a k ostraze hranic Turecka.

Starostka severofrancouzského Calais vyzvala v Londýně konzervativní britskou vládu Davida Camerona, aby přijala 3500 migrantů čekajících v jejím městě na přechod do Británie.

Útočník Martin Ručinský se s hokejem v létě rozloučil podle názoru litvínovských trenérů Radima Rulíka a Jiřího Šlégra definitivně. Na rozhodnutí olympijského vítěze z Nagana prý nic nezmění ani zlepšení zdravotního stavu.

Středa 12:00

U Rozvadova na Tachovsku vjel do ČR v 10.00 americký vojenský konvoj, který míří z bavorské základny ve Vilsecku na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede 13. a 14. září, má nyní za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet. Z hranic pokračuje kolona 11 vozidel po dálnici D5 přes Prahu a Brno, kolem 22.00 by měl dorazit na nocleh do armádního areálu ve Vyškově.


Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v Sýrii působí ruští vojenští experti. "Je to první oficiální potvrzení přítomnosti ruských vojáků v Sýrii, po týdnech rostoucích dohadů, že Moskva může zvyšovat jejich přítomnost." 


Americká tenistka Serena Williamsová porazila ve čtvrtfinále US Open svoji starší sestru Venus 6:2, 1:6 a 6:3. Světovou jedničku a obhájkyni titulu tak v New Yorku dělí už jen dvě výhry od kalendářního Grand Slamu. V semifinále je i lídr mužského žebříčku Srb Novak Djokovič.

Úterý 17:00

Sněmovní opoziční strana Úsvit - Národní zájmy se domluvila na spolupráci s iniciativou Blok proti islámu. S podporou bloku půjde Úsvit do krajských, senátních a sněmovních voleb.

Nejmladší syn známé španělské šlechtičny, loni zesnulé vévodkyně z Alby, se zapojil do nynější debaty o řešení současné migrační krize a prozradil médiím, že na jeho rodinném panství nedaleko Sevilly žijí již osmnáct měsíců dvě syrské rodiny.

Čeští tenisté odehrají baráž o Světovou skupinu Davisova poháru proti Indii bez Tomáše Berdycha. V nominaci jsou Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a Adam Pavlásek.


Úterý 16:00

Evropská komise podle premiéra Bohuslava Sobotky zaspala při naplňování opatření přijatých pro ukončení migrační krize. O počtu uprchlíků, který by Česko mělo podle představ komise přijmout, nemá nyní smysl debatovat.

Papež František radikálně zjednodušil a urychlil církevní postup při prohlašování neplatnosti manželství. Nejzásadnější reforma týkající se katolického sňatku za dlouhá staletí by měla vést k tomu, že katolíci budou moci snadněji ukončovat problematická manželství.

Fotbalový reprezentant Daniel Kolář absolvoval operaci zlomené lícní kosti, kterou mu poranil protihráč v nedělním zápase kvalifikace mistrovství Evropy v Lotyšsku. Plzeňský záložník bude mimo hru zhruba tři až čtyři týdny.


Úterý 12:00

Nezvykle vysoké koncentrace polychlorovaných bifenylů objevily testy v Labi, respektive v naplavených sedimentech. Zjištění podniku Povodí Labe teď potvrdila i Česká inspekce životního prostředí, která pátrá po tom, odkud se látka do řeky dostala.

Další napjatá situace mezi policií a běženci zavládla v pondělí večer na řeckém ostrově Lesbos. Policisté s obušky se tu snažili zvládnout skupinu migrantů, kteří se pokoušeli nastoupit na trajekt do Atén.

Až na osmý pokus postoupila tenistka Petra Kvitová do čtvrtfinále US Open. Ze všech grandslamových turnajů jí to v New Yorku trvalo nejdéle a po vítězství nad Britkou Johannou Kontaovou se radovala, že čekání skončilo.

Pondělí 17:00

Místopředsedkyně hnutí ANO, jeho pražská předsedkyně a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová se ohradila proti tvrzení, že ze zákulisí řídí Prahu. To má podle ní dělat primátorka Adriana Krnáčová a rada hlavního města. Kleslová je podle svých slov jen odpovědná za dodržování a realizování programu ANO v Praze.

V Londýně se od loňska výrazně zvýšil počet protižidovských a protiislámských projevů. Britská policie neupřesnila počty činů podle jejich povahy, přičemž tyto rasistické či protináboženské projevy bývají verbální i fyzické.

Možná i výměna lodi pomohla skifařovi Ondřeji Synkovi k tomu, aby se v neděli stal počtvrté v kariéře mistrem světa. Titul po nepovedené sezoně oslavil ve Francii na diskotéce se soupeři, ale už se dívá vstříc příští sezoně, v níž chce po dvou stříbrech konečně vybojovat zlatou olympijskou medaili.

Pondělí 16:00 

Evropská komise bude po Česku chtít, aby povinně přijalo dalších skoro 3 tisíce uprchlíků, a to pouze pár měsíců poté, co se Praha rozhodla dobrovolně se postarat o asi 1500 běženců. Může za to mohutná uprchlická vlna, která zaplavuje Evropu od letních prázdnin.

Francouzský prezident François Hollande nařídil průzkumné lety nad Sýrií a připustil možné letecké údery francouzské armády proti silám Islámského státu na syrském území. Na pravidelné půlroční tiskové konferenci ale současně vyloučil, že by Francie vedla v Sýrii pozemní vojenskou intervenci.

Pro Maria Balotelliho se působení v AC Milán, kam přišel na hostování z Liverpoolu, zatím nevyvíjí úplně podle představ. Pětadvacetiletý fotbalista přišel kvůli překročení povolené rychlosti o řidičský průkaz, zatímco trenér Siniša Mihajlovič mu nařídil zhubnout.

Pondělí 12:00

Skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka ráno zahájila demolici budov nádraží Praha-Bubny včetně památkově chráněných částí. Radnice Prahy 7 s demolicí nesouhlasí a označuje ji za barbarství.

Britské letouny by mohly brzy začít zasahovat proti islamistům v Sýrii. Naznačil to britský ministr financí George Osborne, když řekl, že současnou migrační krizi v Evropě je třeba řešit u jejích kořenů.

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil podeváté za sebou do čtvrtfinále US Open. První hráč světa v osmifinále posledního grandslamu sezony v New Yorku porazil Španěla Roberta Bautistu 6:3, 4:6, 6:4 a 6:3.



Pátek 16:00

Pravicoví extremisté se loni v Česku zaměřili místo protiromských výpadů na protiislámská témata. Celkově je ale radikální scéna stále roztříštěná. Levicoví extremisté jsou na tom podobně, rovněž nemají vůdčí osobnosti, napsala Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě.

Petici za volné držení střelných zbraní podepsalo 25 tisíc Ukrajinců a podle zákona se nyní výzvou musí zabývat prezident Petro Porošenko. Petice vyzývá hlavu státu, aby úpravou zákonů rozšířila právo občanů na osobní ochranu.

Fotbalová Slavia Praha mění majitele. Nejstarší český klub koupila čínská společnost CEFC China Energy Company Limited. Bude jí patřit 60 procent klubu, zbylých 40 vlastní miliardář Jiří Šimáně, majitel letecké společnosti Travel Service.

Pátek 15:00

O řešení migrační krize jednají v Praze na mimořádném summitu premiéři zemí visegrádské skupiny (V4). Šéfové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska chtějí sladit své postoje k této problematice před dalšími jednáními na evropské úrovni a prodiskutovat některá konkrétní opatření související s přílivem uprchlíků, kterému v posledním období čelí zejména Maďarsko.

Maďarský parlament v pátek schválil úpravy v několika zákonech s cílem zastavit příval migrantů z blízkovýchodních a afrických zemí, kteří se snaží přes Maďarsko dostat na západ Evropy, zejména do Německa.

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková postoupili do finále veslařského mistrovství světa ve Francii a vybojovali pro Českou republiku účastnická místa na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Oba dokončili své semifinálové jízdy na druhém místě.

Pátek 12:00

Firma Inženýring dopravních staveb, která má na starosti stavbu pražského tunelu Blanka, několik dnů před otevřením tunelu pohrozila, že kvůli dluhům hlavního města vyhlásí insolvenci.

Maďarský premiér Viktor Orbán je přesvědčený, že Evropě hrozí zánik, pokud Evropská unie nebude chránit své hranice. V rozhovoru pro státní rozhlas řekl, že příval migrantů bude v takovém případě nekonečný a mohou přijít miliony lidí.

Znovu v černé a s preventivě obvázaným stehenním svalem zvládla tenistka Petra Kvitová svůj druhý zápas na US Open. Nyní má před sebou výzvu v podobě zdolání třetího kola.

Čtvrtek 17:00

Členové znesvářené pražské koalice setrvali na svých stanoviscích. Oznámili to po více než tříhodinovém jednání. ČSSD a ANO nadále trvá na odchodu primátorčina náměstka Matěje Stropnického, Trojkoalice to odmítá.

Lodě námořní operace EU ve Středozemním moři budou zřejmě už za několik týdnů moci v mezinárodních vodách dopadat a případně také ničit plavidla, která používají pašeráci k převozu tisíců migrantů k evropským břehům.

Lídrem českého týmu na mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu bude Zdeněk Štybar. V této pozici s ním počítá reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Čtvrtek 16:00

Lidé zavalili žižkovské autonomní sociální centrum Klinika oblečením pro uprchlíky. První část darů už byla odvezena do Bělé pod Bezdězem, další poputuje do Budapešti. Sbírka začala 1. září, končí 3.září ve 22.00.

Ministerstvo obrany ověřuje, jestli Rusko zahájilo vojenské údery v Sýrii. Podle ministra Martina Stropnického je dost pravděpodobné, že tomu tak je. Znamenalo by to podle něj poměrně výrazný zásah, který by mohl vést k efektivnějšímu řešení situace v oblasti.

Překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpařka Barbora Špotáková ve čtvrtek budou v Curychu bojovat o celkové prvenství v seriálu Diamantové ligy. Prvního ze dvou finálových mítinků se na stadionu Letzigrund zúčastní také výškař Jaroslav Bába a mílař Jakub Holuša.



Čtvrtek 12:00

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Vyzval Rusko, aby se připojilo k mezinárodnímu úsilí o zastavení teroristických akcí Islámského státu. Putin vyjádřil naději ve zlepšení rusko-české obchodní výměny poznamenané sankcemi.

Poprvé v životě se dnes dostal pod střihačské nůžky přerostlý beran, který se celý život schovával v australském buši. Aby bylo možné zbavit ho jeho mohutného kožichu, bylo nutné berana plemene merino uspat - a nakonec vynesl rekordních 42 kilogramů vlny.

Neohroženě zvládl srbský tenista Novak Djokovič 2. kolo US Open. Vítěz turnaje z roku 2011 a první hráč světa ve večerním středečním utkání porazil Rakušana Andrease Haidera-Maurera jistě 6:4, 6:1, 6:2.

Středa 17:00

Strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka zůstává ve vězení. Pražský městský soud dnes projednal stížnost žalobců proti jeho podmínečnému propuštění.

Moskva dnes poprvé veřejně připustila možnost výměny vězněné ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové za některého z Rusů zadržovaných na Ukrajině.

Skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek si díky vítězstvím ve svých čtvrtfinálových jízdách zajistili účast v semifinále veslařského mistrovství světa.


Středa 16:00

Pražská rada dnes na návrh ČSSD odebrala náměstkovi primátorky Matěji Stropnickému další kompetence. Tentokrát jde o Institut plánování a rozvoje, který zodpovídá za plánování výstavby ve městě a mimo jiné připravuje metropolitní plán.

U největšího německého leteckého dopravce Lufthansa hrozí další stávky pilotů. Odborový svaz Vereinigung Cockpit ohlásil krach rozhovorů s vedením aerolinek o nové kolektivní smlouvě.

Fotbalový obránce Roman Hubník nečekaně odchází z mistrovské Plzně na půlroční hostování do týmu nováčka první ligy Sigmy Olomouc.

Středa 12:00

Exekutor Tomáš Vrána ve středu rezignoval na svoji funkci, kterou dlouhá léta zastával v přerovském exekutorském úřadu nesoucím jeho jméno. "Exekutorskou činnost ukončím příští rok v březnu," řekl Vrána. O jeho odvolání usiloval ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Rakouská policie v úterý večer osvobodila ve Vídni z nákladního vozu se svařenými dveřmi 24 migrantů. Pašovaní Afghánci prý byli v akutním ohrožení života, všichni jsou však v pořádku. 

Půl hodiny před půlnocí místního času postoupila tenistka Petra Kvitová do 2. kola US Open. "Jsem ráda, že jsem to zvládla ještě dneska," usmívala se v New Yorku po výhře nad Němkou Laurou Siegemundovou.

Úterý 17:00

Ministr vnitra Milan Chovanec předpokládá, že migrační vlna, která se projevila i příjezdem dvou stovek migrantů do Břeclavi, bude teprve kulminovat. Pokud by počet běženců stoupl na tisíce, požádal by o pomoc armádu a vězeňskou službu. Do Srbska však dnes odletěl v delegaci premiéra Bohuslava Sobotky i s nabídkou české pomoci při zvládání přílivu migrantů, mířících přes Balkán do střední a západní Evropy.

V Thajsku byl u hranice s Kambodžou zadržen druhý cizinec podezřelý z podílu na atentátu v Bangkoku, který si před 15 dny vyžádal 20 mrtvých.

Tereza Smitková se stala po Denise Allertové druhou českou tenistkou, která na letošním US Open postoupila do 2. kola. Smitková v New Yorku porazila Rumunku Andreu Mituovou 7:6 a 6:2 a zahraje si s Američankou Madison Keysovou, která vyřadila Kláru Koukalovou po setech 6:2 a 6:4.

 

Úterý 16:00

Prezident Miloš Zeman by v případných prezidentských volbách dal svůj hlas předsedovi Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému. Řekl to při debatě s dětmi na zahájení školního roku v Základní škole Curieových v Praze. Později doplnil, že s Rychetským o kandidatuře dvakrát mluvil, prý ji pokaždé odmítl. Prvňákům prezident popřál, aby se naučili co nejdříve číst, protože kniha je podle něj nejlepší přítel.

Částku mezi 1,8 miliardy až 3,3 miliardy eur (49 miliard až 89 miliard Kč) bude Německo v příštím roce potřebovat navíc na pokrytí sociálních nákladů spojených s přijetím migrantů a jejich integrací na pracovním trhu. Uvedla to německá ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová.

Očekávaný odchod španělského brankáře Davida De Gey z Manchesteru United do Realu Madrid se nekoná. Potřebné dokumenty se totiž nestačily vyřídit do pondělní půlnoci, kdy ve španělské fotbalové lize na rozdíl od Premier League oficiálně skončilo letní přestupové období. Real obvinil anglický protějšek z pomalého jednání.



Úterý 12:00

Rakouské úřady obvinily z převáděčství českého občana. Policisté ho v červenci zadrželi s 37 uprchlíky ve voze na dálnici nedaleko Vídně.

Budapešťské Východní nádraží (Keleti) bylo dopoledne na neurčito uzavřeno a cestující byli vyzváni, aby budovu i všechna nástupiště opustili. Z nádraží v pondělí odjely stovky migrantů do Rakouska a Německa.

V neděli prošla na Manhattanu po Páté Avenue a překvapilo ji, že ji před startem US Open několik lidí poznalo a chtěli se s ní vyfotit. Po letošním finále na Roland Garros a postupu do světové desítky se stala tenistka Lucie Šafářová mnohem známější a pozici mezi elitou si užívá.

Pondělí 16:00

Migrační vlna bude podle prezidenta Miloše Zemana sílit. Očekává, že uprchlíci budou do Evropy zvát své příbuzné. Migraci také podle něj zhorší pokračující destabilizace některých států. Prezident to řekl na tiskové konferenci. Migraci přirovnal k vlně tsunami.

Na budapešťském Východním nádraží bylo migrantům povoleno nastupovat do vlaků směřujících do Vídně a do Německa. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na policisty i imigranty. Německá vláda mezitím popřela, že by byly vypravovány "zvláštní vlaky" přepravující azylanty z Maďarska do Německa.


Vzteky nakopal doprovodnou motorku, která ho srazila. Pak i své kolo. Peter Sagan přišel kuriózní srážkou o šanci vyhrát na Vueltě další etapu. A místo omluvy dostal za své chování pokutu, v přepočtu 7500 korun.


Pondělí 12:00

Američan Kevin Dahlgren obviněný ze čtyřnásobné vraždy může být vydán do Česka. Podle České televize to vyplývá z dokumentů amerického ministerstva spravedlnosti, které tvrdí, že padly všechny právní překážky stojící jeho vydání v cestě. 

Radikálové z organizace Islámský stát poničili Belův chrám, jednu z nejvýraznějších staveb ve starověké Palmýře. Rozsah škod ale zatím není znám.

Ruská tenistka Maria Šarapovová se krátce před začátkem US Open z turnaje v New Yorku odhlásila. Důvodem odstoupení světové trojky ze závěrečného grandslamu sezony je zranění pravé nohy.

Pátek 16:00

Krajský soud v Praze v pátek poslal do konkurzu nižborskou sklárnu Rückl Crystal, která je od června v úpadku. Firma zhruba se 130 zaměstnanci, která má více než stoletou tradici a v minulosti vyráběla mimo jiné filmové ceny Český lev, se dostala do ekonomických problémů a sama na sebe podala insolvenční návrh. 

Favoritem předčasných voleb je levicová strana Syriza odstoupivšího řeckého premiéra Alexise Tsiprase, podle průzkumů veřejného mínění by jí svůj hlas dalo 23 procent dotázaných. Na druhém místě se ztrátou 3,5 procentního bodu skončila opoziční Nová demokracie.

Oštěpařce Barboře Špotákové stačily dva pokusy, aby se kvalifikovala do finále mistrovství světa v Pekingu. Její výkon z druhé série měřil 65,02 metru. Finále si v neděli zaskáče i výškař Jaroslav Bába, který v kvalifikaci zdolal na třetí pokus limit 231, čímž si o centimetr překonal letošní maximum.

Pátek 15:00

Policisté se při únorovém zásahu proti střelci v Uherském Brodu nedopustili žádného trestného činu, uzavřela vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních zdrojů. Policejní prezidium však upozornila na řadu dílčích nedostatků - například na to, že operační důstojníci komunikovali zpočátku nekoordinovaně, což mohlo zpomalit zákrok proti ozbrojenému pachateli.

Zatímco na jihu EU jako kdyby žádné vnější hranice "schengenu" ani neexistovaly a z úst některých unijních politiků se ozývají hlasy, aby byly volně průchozí v podstatě pro každého, Pobaltí chce své hranice lépe chránit. Hlavně pod vlivem ukrajinské krize. Po Estonsku nyní zvažuje stavbu hraničního plotu i Lotyšsko.

Los v Monaku přidělil třem českým klubům soupeře v Evropské lize. Plzeň má ve skupině například španělský Villarreal, Sparta bude hrát mimo jiné se Schalke 04 a Liberec poletí do Marseille.

Pátek 12:00

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) v pátek představí plány a cíle pro nový školní rok, který začne v úterý. Už známou novinkou bude mimo jiné to, že přípravné třídy základních škol se od září otevřou pro všechny děti, nikoliv jen pro ty sociálně znevýhodněné.

V nákladním voze nalezeném ve čtvrtek na východě Rakouska bylo přes 70 těl běženců. Oznámil to mluvčí rakouského ministerstva vnitra Alexander Marakovits. Nová bilance značně překonala původní odhady policie, která ve čtvrtek uvedla, že mrtvých bude dvacet až padesát. Předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili. List Kronen Zeitung s odvoláním na své zdroje uvedl, že v Maďarsku policie zadržela tři převáděče, kteří tragickou cestu organizovali; rakouské ministerstvo vnitra to nepotvrdilo.

Petra Kvitová prošla na tenisovém turnaji v New Havenu do semifinále a v generálce na US Open dál kráčí za obhajobou titulu. Druhá nasazená česká reprezentantka porazila ve čtvrtfinále Agnieszku Radwaňskou 7:5, 6:4 a mezi čtveřicí nejlepších doplnila krajanku Lucii Šafářovou. Její další soupeřkou bude Caroline Wozniacká.


Čtvrtek 17:00

Soud v Drážďanech poslal na osm a půl roku do vězení muže z Ústí nad Labem. Nakoupil od zlodějů desítky aut ukradených v Německu, které následně rozebíral a prodával na náhradní díly.

Srbsko nikdy neuzavře své hranice uprchlíkům, řekl srbský premiér Aleksandar Vučić. Dodal však, že vůdci Evropské unie musejí pomoci vytvořit plán, jak se vypořádat s desítkami tisíc běženců proudících na Balkán.

Jamajčan Usain Bolt po vítězství na stovce obhájil na mistrovství světa v Pekingu zlatou medaili i na dvojnásobné trati. V Ptačím hnízdě porazil Američana Justina Gatlina v letošním nejlepším čase 19,55 sekundy a má rekordní desátý titul z MS.


Čtvrtek 16:00

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu dnes zahájil zkrácené přípravné řízení proti dvěma lidem v kauze České pošty. Podezírá je z nepřímého úplatkářství.

Policie na východě Rakouska nedaleko hranic s Maďarskem našla v odstaveném nákladním voze možná až padesát mrtvých běženců. Vůz pochází ze Slovenska.

Jakub Holuša nezvládl rozběh závodu na 1500 metrů na mistrovství světa v Pekingu a na startu semifinále nebude. Časem 3:43,66 minuty obsadil nakonec třicáté místo.

Čtvrtek 12:00

Nejméně osm Čechů bylo zadrženo při zátahu na mezinárodní síť pašeráků kokainu. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné na webu české policie. Tři čeští občané byli zadrženi přímo v Česku a nejméně dalších pět v jiných evropských zemích. Část Čechů měla při dopadení u sebe několik kil velmi čistého kokainu.

Od začátku letošního roku dorazilo do Itálie přes 111 tisíc migrantů, s příjezdem dalších 20 tisíc uprchlíků úřady počítají v září. Oznámilo to italské ministerstvo vnitra.

Tenistka Petra Kvitová se na turnaji v New Havenu dočkala prvního vítězství od Wimbledonu. Druhá nasazená obhájkyně titulu, jež měla na úvod volný los, porazila ve 2. kole Američanku Madison Keysovou 4:6, 6:1, 6:2 a postoupila do čtvrtfinále. Její další soupeřkou bude Polka Agnieszka Radwaňská.




Středa 17:00
Za populistické a iracionální považuje vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) o nutnosti okamžitě uzavřít vnější hranice schengenského prostoru. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v české společnosti v souvislosti s migrační krizí objevují fašizující tendence.

Dva novináře zastřelil zatím neznámý pachatel během přímého televizního přenosu v americkém státě Virginie.
Střelba se odehrála při rozhovoru ve vysílání regionálního televizního kanálu WDBJ7, o život přišla moderátorka a její kameraman.

Zuzana Hejnová obhájila titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Ve finálovém závodě v Pekingu zvítězila suverénně v nejlepším letošním světovém výkonu 53,50 sekundy.

Středa 16:00

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr na nového provozovatele registru vozidel, který vyhrála společnost O2. V zakázce ministerstva dopravy byly chyby.

Dvě moderní francouzské vojenské lodě Mistral, které mělo původně získat Rusko, koupí nejspíš Egypt. Kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) Francie uzavřela v minulých letech s Ruskem, ale kvůli přístupu Moskvy k Ukrajině dodávku dvou vrtulníkových lodí Mistral nejprve zmrazila a nedávno nakonec zrušila.

Na atletickém mistrovství je vše připraveno na další bitvu sprinterských hvězd, tentokrát v závodu na 200 metrů. V semifinále byl nejrychlejší Američan Justin Gatlin časem 19,87 sekund

Středa 12:00

Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, obžaloby ze zneužití vojenské tajné služby kvůli svědectví expremiéra Petra Nečase i obžalovaných zpravodajců, že chránili jeho tehdejší ženu Radku před možným sledováním.

Maďarská vláda diskutovala o možnosti, jak by nasazení armády mohlo pomoci ochránit jižní hranice země a zvládnout příliv uprchlíků. Vládní mluvčí Zoltán Kovács zdůraznil, že jakékoliv rozhodnutí o nasazení armády se musí opírat o rozhodnutí parlamentu.

Bývalý trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička u výslechu na policii uvedl, že ho podnikatel Miroslav Palaščák vydíral. Chtěl po něm prý 1,1 milionu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho syna. Policie se zabývá podezřením, že Růžička během působení v pražském klubu chtěl úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej.



Úterý 17:00

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček neuspěl u ministra financí Andreje Babiše s žádostí o více peněz na investice do nemocnic. Místo požadovaných tří miliard má ze státního rozpočtu na rok 2016 slíbeny řádově stovky milionů korun.

Estonsko plánuje vybudovat na nejméně dvou třetinách hranic s Ruskem plot vysoký 2,5 metru a zakončený ostnatým drátem, který má zabránit "narušování hranic".

Záložník Petr Jiráček přestupuje z Hamburku do Sparty. Devětadvacetiletý bývalý fotbalista Plzně se vrací do české ligy po třech a půl letech, s pražským klubem podepíše smlouvu na čtyři roky.


Úterý 16:00

Okresní soud v Hradci Králové podmínečně propustil z vězení bývalého poslance Romana Pekárka, jemuž justice za korupci spojenou s prodejem pozemku uložila pět let vězení. Minulý týden měl odpykanou polovinu trestu.

Ruský vojenský soud odsoudil ukrajinského filmového režiséra a odpůrce ruské anexe Krymu Olega Sencova za údajný terorismus na dvacet let do vězení.

Dálkař Radek Juška obsadil na mistrovství světa v Pekingu jedenácté místo. Finále se mu nepovedlo, výkonem 757 cm halový vicemistr Evropy z Prahy výrazně zaostal za skokem z pondělní kvalifikace.

Úterý 12:00

Pražské ANO vyjádřilo primátorce Adrianě Krnáčové nepodporu, napsal předseda hnutí Andrej Babiš v textové zprávě. Podle něho jde o problém komunikace mezi primátorkou, zastupiteli a pražskou organizací.

Rakouský kancléř Werner Faymann kritizoval Česko, ale také Polsko a pobaltské země, že odmítají kvóty pro rozdělení běženců v rámci Evropské unie.

Reprezentační brankář Petr Čech pomohl výbornými zákroky Arsenalu k domácí remíze 0:0 s Liverpoolem. Třiatřicetiletý fotbalista přes nepovedený vstup londýnského týmu do sezony dál věří, že "Kanonýři" mají potenciál vybojovat mistrovský titul.

Pondělí 17:00

Policie půl roku po tragické střelbě v restauraci Družba v Uherském Brodě případ odložila, neboť pachatel zemřel, sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Přinejmenším dvě tisícovky uprchlíků překročily v noci na pondělí srbské hranice na své klopotné cestě do západní Evropy. O víkendu do Srbska vstoupilo více než sedm tisíc běženců, zatímco stovky dalších už jsou na cestě z Řecka.

Tyčkař Michal Balner obsadil ve finále mistrovství světa v Pekingu sedmé místo výkonem 565 centimetrů. Jan Kudlička skočil 550 cm a byl třináctý.

Pondělí 16:00

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by bylo vhodné, aby Evropa do budoucna měla společný systém ostrahy vnějších hranic. Na ochraně schengenské hranice by se pak podílely i další státy EU, nejen hraniční země.

Vůdce řecké hlavní opoziční strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis v pondělí formálně vrátil prezidentovi mandát k sestavení vlády. Předčasné volby by se tak mohly konat na konci září.

Obhájkyně titulu v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová s přehledem postoupila do finále mistrovství světa v Pekingu, Denisa Rosolová v semifinále vypadla.


Pondělí 12:00

Letušky a stevardi Českých aerolinií vstoupí ve středu 26. srpna do stávky. Důvodem protestů, které potrvají tři dny, je snižování platů, které vedení ČSA prosadilo letos v únoru.

V saském městě Heidenau nedaleko českých hranic se třetí noc po sobě odehrály výtržnosti. Členové krajní levice napadli nedaleko uprchlického centra skupinu lidí, kteří zřejmě patřili ke stoupencům krajní pravice.

Dálkař Radek Juška si zaskáče ve finále mistrovství světa v Pekingu. V kvalifikaci se zachránil posledním pokusem do vzdálenosti 798 centimetrů a obsadil poslední postupové dvanácté místo.

Pátek 16:00

Policie dnes na dálnici D5 zastavila maďarskou dodávku převážející v nákladovém prostoru 48 běženců pocházejících zřejmě ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Bylo mezi nimi šest žen a šest dětí. Řidič dodávky z místa utekl.

Bývalý předseda francouzské krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen odmítl, že se chystá založit novou politickou stranu. Své příznivce naopak vyzval, aby ve straně zůstali a snažili se ji změnit zevnitř.

Martina Sáblíková hltá tréninkové kilometry na kole v oblíbeném Livignu a před mistrovstvím světa za měsíc v USA se zaměřuje na časovku. Ve středu se při tréninku potkala i se Zdeňkem Štybarem.


Pátek 15:00

Poslední údajná oběť zdravotní sestry Věry Marešové zemřela v důsledku podání vysoké dávky draslíku. U soudu to řekl znalec Radek Matlach, u kterého si posudek zadala policie.

Vyšetřovatelé čtvrteční tragické srážky dvou letadel s parašutisty na Slovensku vyloučili coby možnou příčinu nehody technický stav havarovaných letounů L-410 české výroby.

Záložník Lukáš Vácha ze Sparty se v sobotu podrobí artroskopické operaci kolena. Šestadvacetiletý fotbalista se zranil ve čtvrtečním utkání 4. předkola Evropské ligy s Thunem a zmešká minimálně nedělní utkání české nejvyšší soutěže s Duklou.


Pátek 12:00

Policie zadržela v červenci osmičlennou organizovanou skupinu, která dovážela do Česka z Peru kokain rozpuštěný v lahvích s vínem. Kriminalisté u pachatelů zajistili 1,3 kilogramu velmi čisté drogy v hodnotě minimálně deset milionů korun a čtyři nelegálně držené zbraně.

Rebelové v dosavadní vládní řecké straně SYRIZA, kteří nesouhlasili s premiérem Alexisem Tsiprasem, se odtrhli a založí vlastní stranu. Tsipras se svou vládou ve čtvrtek odstoupil, v zemi asi budou nové volby.

Tři vstřelené góly, žádný inkasovaný. Nové trenérské dvojici Karel Krejčí, Pavel Horváth se premiéra na plzeňské střídačce povedla. Po výhře nad Vojvodinou Novi Sad má Viktoria na dosah účast v základní skupině Evropské ligy.

Čtvrtek 17:00

Poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO) Adam Vojtěch ve čtvrtek odmítl, že by měl cokoli společného s kauzou kolem České pošty. Kauzou České pošty související s údajnými úplatky pro ČSSD se ve čtvrtek bude zabývat předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Makedonie ve čtvrtek kvůli nebývalému přílivu běženců, kteří přes její území míří do Evropské unie, vyhlásila v pohraničí na severu a na jihu země mimořádný stav, v plánu je i nasazení armády. Makedonie rovněž uzavřela část hranic s Řeckem, aby uprchlíkům znemožnila vstup do země.

Služebně nejstarší fotbalista současného Baníku Ostrava Michal Frydrych patrně brzy změní působiště. Pětadvacetiletý stoper je už delší dobu v hledáčku Sparty i Slavie a jeden ze dvou nejstarších českých klubů by měl být také jeho příštím zaměstnavatelem.

Čtvrtek 12:00

Krátce před osmou volal policii pracovník Českých drah. "Obdržel informaci, že je ve vlaku nástražný výbušný systém," prohlásil mluvčí pražské policie. Pyrotechnik krátce před desátou prohlídku ukončil s tím, že ve vlaku bomba není.

Na západě Slovenska se ve čtvrtek dopoledne srazila dvě sportovní letadla, která se následně zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí, sdělila mluvčí slovenských hasičů Zuzana Farkasová.

Česko čeká první velký fotbalový čtvrtek. V ideálním případě zažije ve stejném rozsahu na podzim ještě sedm takových, ale úspěch by byl i postup dvou ze čtyř mužstev, která nastoupí do play-off Evropské ligy.

Středa 17:00

Ústecký krajský soud poslal královéhradeckého advokáta Rostislava Víška za podvod a zpronevěru na šest let do vězení, činnost mu zakázal na pět let. Muž byl souzen v nepřítomnosti jako uprchlý.

Ruská veterinární a fytosanitární inspekce pohrozila českým vývozcům květin embargem a obvinila je, že navzdory varování dál přeprodávají do Ruska závadné řezané květiny z Nizozemí.

Fotbalistům Sparty bude v obou zápasech 4. předkola Evropské ligy s Thunem chybět Marek Matějovský. Disciplinární komise UEFA třiatřicetiletého záložníka potrestala na dvě utkání.

Středa 16:00

Jaderná elektrárna Temelín ve středu opět začala vyrábět elektřinu. Připojením k přenosové soustavě v 10.45 skončila neplánovaná odstávka druhého bloku. Kolem šesté večer by měl dosáhnout plného výkonu.

Německý Spolkový sněm dnes velkou většinou schválil třetí záchranný balíček pro Řecko. Pro další evropskou pomoc zadlužené zemi se vyslovilo 454 z 585 přítomných poslanců.

Jihoafrický ministr spravedlnosti zjišťuje, zda může zabránit propuštění handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse do domácího vězení. Sprinterův pětiletý trest za zabití přítelkyně z nedbalosti se totiž v pátek přesně po deseti měsících za mřížemi změní v domácí vězení.


Středa 12:00

Zákazníci O2 se od ranních hodin potýkali s kompletním výpadkem mobilní sítě. Nemohli volat ani psát textové zprávy a mobilní internet fungoval pouze nárazově.

Maďarsko je "pod organizovaným útokem" obchodníků s lidmi, kteří nejen přepravují migranty, ale poučují je také o tom, jak zneužívat uprchlický systém Evropské unie, řekl šéf úřadu maďarské vlády János Lázár.

Bývalý britský mílař Sebastian Coe je novým prezidentem Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF). Sergeje Bubku, někdejšího fenomenálního ukrajinského tyčkaře, při volbách na 50. kongresu v Pekingu jasně porazil.

Úterý 17:00

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček kritizoval výzvu stovek českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. Text podle něj prohlubuje příkop mezi českou společností a takzvanými elitami.

Za loňským pádem severoiráckého Mosulu je podle iráckého expremiéra Núrího Málikího spiknutí Turecka. Málikí a dalších několik desítek lidí má jít před soud kvůli tomu, že armáda město vydala islámským radikálům bez boje.

Bývalý slavný fotbalista Diego Maradona se v Tunisku setkal s rozhodčím, který na mistrovství světa v roce 1986 uznal jeho legendární gól rukou.Ten od někdejšího argentinského záložníka dostal vedle objetí a polibku i podepsaný reprezentační dres.

Úterý 16:00

Koalice se shodla na postupu přípravy vypsání soutěže na provozovatele mýta. Posílí pravomoci řídícího výboru a bude hledat mýtného manažera, který jí pomůže připravit podklady pro vypsání tendru.

Čínská policie zadržela deset osob podezřelých z podílu na středeční ničivé explozi v přístavních skladech města Tchien-ťinu. Mezi zadrženými jsou manažeři společnosti, která vlastní skladiště nebezpečného materiálu, kde k výbuchu došlo.

Mohli získat pátý pohár. Místo toho zabodávali pohled do trávníku hlouběji než kolíky na jejich kopačkách. Barcelona nezvládla po zkaženém úvodním utkání (0:4) ani odvetu španělského Superpoháru s Athletikem Bilbao (1:1).


Úterý 12:00

Různé názory zazněly v úterý u soudu od bývalých kolegyň a nadřízených na zdravotní sestru Věru Marešovou, která čelí obžalobě z vražd šesti pacientů. Za bezproblémového profesionála ji označila tehdejší hlavní sestra rumburské nemocnice Slavomila Danyiová. Podle staniční sestry byla naopak svérázná a nechovala se k pacientům vřele.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu se večer vzdá pověření k sestavení koaliční vlády po červnových volbách a mandát odevzdá prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Oznámily to v úterý zdroje z Davutogluovy Strany spravedlnosti a rozvoje.

Házenkář Filip Jícha přestoupil z Kielu do Barcelony. Španělský klub, úřadující vítěz Ligy mistrů, za nejlepšího hráče světa za rok 2010 podle německých médií zaplatil 750 tisíc eur (asi 20,3 milionu korun) a s třiatřicetiletým českým reprezentantem podepsal čtyřletou smlouvu.

Pondělí 17:00

Aktivisté ze spolku OBRAZ (Obránci zvířat) demonstrují i přes deštivé počasí před ministerstvem zemědělství. Před budovu ministerstva umístili klec, ve které se aktivisté střídají po osmi hodinách. Požadují tak zákaz kožešinových farem. Protest má skončit v pátek v noci. 

Nový polský prezident Andrzej Duda si za cíl své první zahraniční cesty zvolil Estonsko. Prezident chce podle již tuto neděli v Pobaltí zahájit kampaň, která má přesvědčit Severoatlantickou alianci, aby na svých východních hranicích rozmístila nové jednotky.

Argentinský motocyklový jezdec Gabriel Rodrigo vyvázl z nebezpečně vypadající nedělní nehody na Masarykově okruhu v Brně bez zranění a dnes byl propuštěn z nemocnice. Po kolizi osmnáctiletého závodníka s třemi soupeři byl závod třídy Moto3 ve Velké ceně ČR přerušen a následně zkrácen.

Pondělí 16:00

Výslechem dalších současných i bývalých zaměstnanců Lužické nemocnice v Rumburku pokračuje hlavní líčení v kauze zdravotní sestry Věry Marešové obžalované z vražd šesti pacientů. Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela vysokými dávkami draslíku, hrozí jí za to doživotní vězení.

Silné bouřky doprovázené vydatným deštěm postihly v noci na pondělí střed a východ Německa. V Sasku dokonce zranil úder blesku během fotbalového zápasu dvacet šest lidí.

Šest let nebyl překážkář Petr Svoboda na mistrovství světa. V mezidobí stihl zažít atletickou euforii, ale i zdravotní peklo. Nyní se český rekordman vrací mezi světovou elitu a chce se připravit na blížící finále šampionátu v Pekingu. 

Pondělí 12:00

Nejvyšší kontrolní úřad nemohl kvůli omezení své působnosti v zákoně prověřit prodloužení metra za 27,1 miliardy korun. Přitom šlo o jednu z nejdražších staveb poslední doby. Úřad proto chce rozšířit své pravomoci.

Obří trajekt Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro migranty na řeckém ostrově Kos, krátce před jednou hodinou v noci místního času otevřel své brány dalším uprchlíkům. Dovnitř se mohou dostat jen lidé pocházející ze Sýrie.

Tenistka Karolína Plíšková se ve světovém žebříčku posunula na sedmé místo a o jednu příčku si vylepšila osobní maximum. Čtvrtou pozici udržela Petra Kvitová, na šestou se vrátila Lucie Šafářová a stejné místo patří v mužském pořadí i Tomáši Berdychovi.

Pátek 16:00

Česká pošta v pátek rozšířila trestní oznámení v případu údajné korupce, při níž měl prý část úplatku skrze prostředníka ze sociální demokracie dostat ministr vnitra Milan Chovanec. Ten to popírá. Ředitelka úseku korporátní správy České pošty Barbora Snopková Haberová zároveň podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro manipulaci s obsahem elektronické komunikace.

Malý princ George se v poslední době stal předmětem pronásledování bulvárních fotografů, kteří kvůli záběrům nejmladšího mužského člena královské rodiny s teleobjektivy hlídkují třeba v parcích, kam chodí na procházky s rodiči či s chůvou. Jejich chování je čím dál nebezpečnější, varoval dnes v oficiálním prohlášení Kensingtonský palác.

Fotbalová liga ve 4. kole nabídne první velké derby v sezoně. O korunu "krále Ještědu" se v neděli utkají Jablonec a Liberec. Pro oba celky to bude zároveň prověrka před play off o Evropskou ligu. 

Pátek 15:00

Model legendárního stíhacího letounu Spitfire ozdobil pražské Hradčanské náměstí na připomínku 70. výročí návratu československých letců do vlasti.

Stany, kontejnery, tělocvičny. Jedině tyto provizorní přístřešky čekají často na mnohé uprchlíky v Německu. Berlín, zavalený žadateli o azyl, naléhavě hledá řešení, aby zabránil humanitární krizi.

V průběhu všech dosavadních sezon si čtyřstovkař Pavel Maslák zlepšoval osobní rekordy jako na běžícím pásu, letos v létě se ale poprvé v kariéře jeho výkonnost trochu zadrhla.

Pátek 12:00

Olomoučtí policisté dopadli dvacetiletého mladíka, který ve čtvrtek večer střílel během jízdy autem nedaleko Litovle plynovou pistolí. Podle kriminalistů přitom střílel do vzduchu ve chvíli, kdy předjížděl jiné vozidlo.

Ruský nejvyšší soud ponechal v platnosti výnos prezidenta Vladimira Putina o utajení ztrát ozbrojených sil během speciálních operací v době míru. Sporný výnos se prý Ukrajiny netýká, dle slov mluvčího Peskova tam Rusko nepodniká žádné speciální operace.

Jedním z 28 atletů, kteří podle IAAF měli při zpětné kontrole vzorků ze světových šampionátů 2005 a 2007 pozitivní test na doping, je turecká vytrvalkyně Elvan Abeylegesseová.



Čtvrtek 17:00

Městský soud poslal na 33 měsíců do vězení Františka Pospíšila, někdejšího učitele brněnského gymnázia. Nevhodně se choval ke dvěma dívkám, podle soudu se dopustil pohlavního zneužití a ohrožování mravní výchovy.

Nový polský prezident Andrzej Duda kritizoval Severoatlantickou alianci za to, že k Polsku přistupuje spíše jako k "nárazníkové zóně", než jako k plnoprávnému členu aliance ohroženému sílícím Ruskem.

Tenistka Nicole Vaidišová postoupila na turnaji ITF v Praze do čtvrtfinále. Bývalá světová sedmička ve druhém kole porazila Španělku Lauru Pousovou 6:1, 4:6, 6:0.



Čtvrtek 16:00

Chemičkou Unipetrol před devátou ráno otřásl výbuch, po němž začal hořet propylen. Hasiči dostali požár pod kontrolu, evakuováno bylo odhadem přes 1000 lidí.

Vůdce teroristické organizace al-Kajda Ajmán Zavahrí oznámil věrnost novému vůdci afghánského hnutí Taliban Muhammadovi Mansúrovi.

Po dlouhodobých problémech s kolenem laboruje sjezdařská hvězda Lindsey Vonnová s dalším zraněním. Během soustředění si při pádu poranila kotník a předčasně se vrací domů.

Čtvrtek 12:00

Lékařky, které podle dřívějšího vyjádření policie umožnily držení zbraně psychicky narušenému vrahovi ze Záběhlic, se nedopustily trestného činu. Policie na červnové tiskové konferenci uvedla, že na pachatele vzniklo celkem pět posudků, že je způsobilý nosit zbraň.

Švédský lékárenský řetězec Apoteket se chystá nabízet náplasti i v tmavých odstínech, nejen v tradiční béžové barvě. Podnik svůj záměr ohlásil jen krátce poté, co byl na internetu kvůli nedostatečnému výběru náplastí kritizován za rasismus.

Tenistka Petra Kvitová byla podle časopisu Forbes šestou nejlépe vydělávající sportovkyní světa za uplynulý rok, v kterém si i díky wimbledonskému triumfu přišla na 7,7 milionu dolarů (187 milionů korun).

Středa 17:00

Náměstek Matěj Stropnický se ve středu dopisem obrátil na primátorku Adrianu Krnáčovou s tím, že chce znát autory její verze stavebních předpisů. Ty Krnáčová v úterý nečekaně předložila radě. Podle Stropnického neregulují výšku budov a jsou například mírnější k regulaci reklamy.

Australan Stephen Callaghan se rozhodl protestovat proti politikům, kteří si nechávají z peněz daňových poplatníků platit nákladné cesty svých dětí. K jeho překvapení na to slyšelo mnoho Australanů a Callaghanovi se sešlo v přepočtu 108 tisíc korun pro jeho tři děti.

Hokejový talent Pavel Zacha je rád, že má po dlouhých jednáních uzavřenou tříletou nováčkovskou smlouvu v NHL s New Jersey a může se soustředit jen na hokej. Osmnáctiletý útočník, jehož si Devils letos vybrali jako šestku draftu, tak může zabojovat v září v tréninkovém kempu o místo v sestavě.

Středa 16:00

Deficit státního rozpočtu na příští rok, který měl podle původních plánů činit 70 miliard korun, by se mohl ještě zvýšit. Po jednání s několika ministry o výdajích v příštím roce to připustil ministr financí Andrej Babiš.

Ozbrojenci z hnutí Sinajská provincie napojení na Islámský stát tvrdí, že setnuli hlavu chorvatskému rukojmímu, který byl unesen v Egyptě. Na internetu islamisté zveřejnili i údajné snímky jeho mrtvého těla.

Trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho se opět dostal do sporu s doktorským týmem. Hlavní klubová lékařka Eva Carneirová ho podle britských médií rozzlobila natolik, že nebude s mužstvem na lavičce při nedělním šlágru Premier League na hřišti Manchesteru City a ztratí některé další pravomoci.

Středa 12:00

Dva týdny bude od středy omezen provoz na jedné z nejvytíženějších silnic Česka - Jižní spojce v Praze. Silnice bude zúžena v úseku o délce asi 2,5 kilometru. Důvodem omezení je v obou případech oprava vozovky.

Renomovaná organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) se na svém valném shromáždění v Dublinu vyslovila pro úplnou dekriminalizaci všech aspektů placených sexuálních služeb, poskytovaných mezi dospělými s oboustranným souhlasem.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta považuje angažování bývalého ministra školství Marcela Chládka do role generálního manažera reprezentací a akademií za velký přínos pro český fotbal.

Úterý 17:00

Evropská unie by měla posílit ochranu svých vnějších hranic, shodli se dnes prezident Miloš Zeman a šéfové obou komor Parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček. Pokud opatření nepomohou, mělo by Česko kvůli migrační krizi posílit své hranice. V úvahu připadá i nasazení armády. 

Nejméně 40 lidí zemřelo v Egyptě za poslední dva dny v důsledku vlny veder. Podle ministerstva zdravotnictví jde většinou o staré lidi. 

Ázerbájdžánský sportovní novinář Rasim Alijev zaplatil životem za to, že si prostřednictvím Facebooku dovolil zkritizovat reprezentanta Javida Husejnova. Zbila ho šestice fanoušků. O pár hodin později třicetiletý novinář zraněním podlehl.

Úterý 16:00

Dva týdny bude od středy omezen provoz na jedné z nejvytíženějších silnic Česka - Jižní spojce v Praze. Silnice bude zúžena v úseku o délce asi 2,5 kilometru. Déle než týden se doprava omezí i na další frekventované cestě, a to na ulici 5. května. 

Město New York bojuje s epidemií legionářské nemoci, která už si vyžádala nejméně 12 obětí. Jen v jižním Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí New Yorku, bylo zaznamenáno více než 100 případů onemocnění.

Účastník olympijských her v Londýně a česká jednička v amatérském boxu Zdeněk Chládek porazil na boxerském mistrovství Evropy v Samokově Lazara Stanojeviče ze Srbska 3:0 a po druhém vítězství na turnaji postoupil do čtvrtfinále váhové kategorie do 69 kg.

Úterý 12:00

Sesuv na rozestavěnou dálnici D8 u Litochovic nad Labem před dvěma lety nezavinily deště, ale nedaleký kamenolom Dobkovičky. Majitel lomu tehdy vyvezl na jeho hranu stovky tun kamenné drtě, která svah strhla.

Radikálové z hnutí Islámský stát zadržují v Sýrii těhotnou patnáctiletou Švédku a jejího o čtyři roky staršího partnera. Není známo, za jakým účelem mladý pár do Sýrie odcestoval.

Motocyklista Karel Abraham stále není stoprocentně zdravotně v pořádku, přesto věří, že o víkendu na startu Velké ceny České republiky v Brně nebude chybět.


Pondělí 17:00

U Bavorova na Strakonicku hoří pole a les na ploše 150 hektarů. Na místě zasahuje několik jednotek hasičů, požár hasí i pomocí vrtulníku. Po 14.00 vyhlásili hasiči třetí stupeň poplachu. Příčina zatím není známá, ale vznikl pravděpodobně od kombajnu, který žnul pole. Podle prvotních informací nebyl při požáru nikdo zraněn.

Osminásobná vražda, která se odehrála o víkendu v americkém Texasu, podle policejních vyšetřovatelů souvisí s rozepřemi mezi bývalými partnery. Z vražd byl obviněn 48letý muž, který v domě nedaleko Houstonu údajně zastřelil nejen svou bývalou partnerku, ale i jejího manžela a šest dětí ve věku šest až třináct let.

I když fotbalisté Chelsea v prvním kole anglické ligy přišli o vyloučenou brankářskou jedničku Thibauta Courtoise, trenér José Mourinho nelituje, že už nemá k dispozici Petra Čecha, který přestoupil do Arsenalu. Portugalský kouč věří, že nová bosenská dvojka Asmir Begovič svou úlohu zvládne a belgického gólmana kvalitně zastoupí ve šlágru s Manchesterem City.

 

Pondělí 16:00

První místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) chce ve své funkci skončit. Vadí jí, že za svojí prací ve sněmovně nevidí konkrétní výsledky. Teď ji láká post hejtmanky Středočeského kraje.

Dcera zavražděného ruského opozičního politika a kritika Kremlu Borise Němcova v Polsku převzala Cenu Solidarity. Žanna Němcovová při slavnostním ceremoniálu řekla, že část peněz věnuje na projekty na Ukrajině.

Tři české tenistky v elitní desítce světového žebříčku jsou obrovským úspěchem a reklamou pro Česko, shodli se oslovení odborníci. V Top-10 pořadí WTA jsou čtyřka Petra Kvitová, sedmička Lucie Šafářová a poprvé osmička Karolína Plíšková.

Pondělí 12:00

Ministerstvo zdravotnictví chce řešit zoufalý stav státních nemocnic investicemi za deset miliard korun.

V americkém Fergusonu došlo v noci na pondělí ke střelbě na závěr akcí připomínajících smrt černošského mladíka Michaela Browna, kterého tam před rokem zastřelil bělošský policista. Dva lidé byli zraněni, uvedla místní policie. Stav jednoho z nich je kritický.

Plzeň a Sparta obtěžkány výbuchy v boji o Ligu mistrů. Aspoň částečně zapomenout na milionové škody zvládli lépe sparťané, kteří vyprovodili 3:0 Zlín a vystřídali ho v čele tabulky. Naopak Plzeň jen remizovala se Slováckem 2:2.

Pátek 16:00

V brněnské Kaštanové ulici vyhořel dnes dopoledne sklad průmyslové firmy, ve kterém byly gumy a plasty. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek, tedy asi 50 hasičů. Po poledni plameny zlikvidovali.

Súdánský migrant dokázal pěšky projít z Francie do Británie železničním tunelem pod Lamanšským průlivem. Obešel stráže, přelezl několik plotů a vyhnul se stovkám bezpečnostních kamer, než ho těsně před cílem cesty zadržela britská policie.

Fotbalisté Viktorie Plzeň si po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů zahrají ve 4. předkole Evropské ligy o postup do základní skupiny s Vojvodinou Novi Sad.



Pátek 15:00

U Dobříva na Rokycansku hoří les, oheň se zřejmě dostal i do korun stromů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu, oheň hasí také vojenský vrtulník.

Řecké úřady nemohou zvládnout tisíce imigrantů, kteří přišli na jeho území a nyní tam setrvávají. Prohlásil to premiér Alexis Tsipras, který vyzval Evropskou unii, aby projevila větší solidaritu s jeho zemí. 

O víkendu se odehraje 3. kolo fotbalové ligy, v němž například dojde na souboj favorizované Sparty a velmi překvapivého lídra ze Zlína. Dále bude určitě zajímavé sledovat, jak se pohároví účastníci vypořádají s únavou a zklamáním.




Pátek 12.00

Při výbuchu metanu v černouhelném Dole Darkov společnosti OKD na Karvinsku zemřeli tři zaměstnanci. Další dva horníci jsou zraněni, z toho jeden má velmi vážné popáleniny. Uvedli to mluvčí OKD Marek Síbrt a mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl. Neštěstí se stalo ve čtvrtek ve 23.30 při ražbě důlní chodby.

Nejméně osm lidí v pátek brzy ráno přišlo o život a dalších až čtyři sta utrpělo zranění při pumovém útoku v centru Kábulu. Nálož ukrytá v zaparkovaném nákladním autě podle místních úřadů explodovala blízko vojenského objektu v hustě obydlené jihovýchodní čtvrti afghánské metropole.

Tenistka Karolína Plíšková postoupila po vítězství nad Japonkou Kimiko Dateovou-Krummovou 7:5, 6:2 do čtvrtfinále turnaje ve Stanfordu. Další soupeřkou čtvrté nasazené české hráčky bude Chorvatka Ajla Tomljanovičová.





Čtvrtek 17:00

Česko pošle do Barmy postižené záplavami humanitární pomoc ve výši 2,5 milionu korun. Peníze budou určeny na dodávky potravin a pitné vody pro lidi, které povodně vyhnaly z domovů.

Nový polský prezident Andrzej Duda dnes složil před zákonodárci v parlamentu přísahu a nahradil ve funkci Bronislawa Komorowského.

Americké úřady chtějí nahlédnout do lékařských záznamů Lance Armstronga z dob, kdy se slavný cyklista potýkal s rakovinou varlat. Hodlají zjistit, zda lékaři již v roce 1996 věděli o tom, že si bývalá hvězda vypomáhá k lepším výkonům dopingem.


Čtvrtek 16:00

Přes 43 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji bude mít nového majitele. Stoprocentní podíl ve firmě RPG Byty, jež bývalé hornické byty vlastní a v níž má podíl podnikatel Zdeněk Bakala, kupuje mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

Londýn zažívá další stávku zaměstnanců metra. Média už od rána varovala před "dopravním peklem".

Pouze jediný rok vydržel Argentinec Ángel Di María v Manchesteru United. Záložník, jenž do nejúspěšnějšího britského klubu přišel loni v létě za rekordních 52,5 milionu liber, si po neúspěšné sezoně vydupal odchod do francouzského Paris Saint-Germain.


Čtvrtek 12:00

Brněnský městský soud dnes zamítl žaloby, v nichž se syn a matka Vietnamce, který zemřel v lednu 2009 v Brně po brutálním policejním zákroku, domáhali po Česku vyplacení vysokého odškodného. Každý žádal po 49 milionech Kč. V minulosti jim již stát uhradil milion korun. 

V Rusku dnes formálně vstupuje v platnost dekret prezidenta Vladimira Putina o povinné likvidaci evropských potravin, dopravovaných do země v rozporu s vyhlášeným embargem. Přestože první tuny zboží byly v několika ruských městech zničeny už v minulých dnech, masovou akci mají kontrolní orgány zahájit dnes. 

Velké zklamání prožívá trenér plzeňských fotbalistů Miroslav Koubek po vyřazení ve 3. předkole Ligy mistrů s Maccabi Tel Aviv. Mrzí ho především to, že jeho svěřenci v domácí odvetě postrádali herní odvahu a předvedli podle něj jalový výkon, který vedl k prohře 0:2.

Středa 17:00

Česko od počátku léta trápí nebývalé sucho, nejhorší za poslední roky. Hladiny v řekách klesly, takže většinou nejsou sjízdné ani pro vodáky, vysychají studny, hoří lesy i pole, některé radnice zakazují svým obyvatelům zalévat zahrádky nebo napouštět bazény.

U libyjského pobřeží se převrátila rybářská loď přeplněná uprchlíky. Podle prvních zpráv se zatím podařilo zachránit jen sto běženců, stovky dalších se pohřešují.

Už třetí den záchranáři marně pátrají po vyhlášené ruské potápěčce Natalji Molčanovové, která zmizela při skupinovém potápění u španělského ostrova Formentera. Podle informace ruské Federace nádechového potápění se plavkyně z nejasných příčin oddělila od ostatních potápěčů.

Středa 16:00

Ministerstvo vnitra v pátek otevře ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji nový tábor pro uprchlíky, který bude mít kapacitu 220 míst. Rozšířena byla také kapacita zařízení v Bělé pod Bezdězem, kam se nově vejde 700 uprchlíků.

Letečtí experti začínají dnes odpoledne ve speciální laboratoři u francouzského města Toulouse zkoumat kus křídla, který pravděpodobně pochází z více než rok pohřešovaného malajsijského letadla. 

Hokejový brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu se ve čtvrtek vydá na tradiční předsezonní přípravu do Montrealu. V nadcházejícím ročníku NHL chce sedmadvacetiletý mistr světa z Německa z roku 2010 po letošním postupu do play off s Jets dosáhnout na další zlepšení. Nově ale bude v týmu bez kladenských kamarádů Michaela Frolíka a Jiřího Tlustého.

 

Středa 12:00

Mělnický okresní soud obdržel obžalobu na litoměřickou soudkyni Ivettu Hořejší. Informaci Mf Dnes potvrdil předseda soudu Jan Veselý. Kriminalisté soudkyni viní z týrání osoby žijící ve společném obydlí a ublížení na zdraví.

Ruské úřady vyřazují ze školních knihoven studie renomovaných britských historiků, jejichž nákup pro ruské školy financovala nadace amerického miliardáře a filantropa George Sorose. Knihy údajně nesprávně vykládají průběh druhé světové války.

Fotbalový brankář Petr Čech zůstal nejlépe placeným českým sportovcem. Za minulou sezonu si podle magazínu Forbes vydělal 351 milionů korun, před rokem vévodil pořadí s 295 miliony. Na druhé místo se z až 24. pozice vyhoupla tenistka Petra Kvitová, nejlepší evropský hokejista v historii NHL Jaromír Jágr v elitní desítce chybí.

Úterý 17:00

Nedaleko Strakonic se v úterý odpoledne srazily dva rychlíky. Prvotní informace hasičů a Českých drah mluvily až od 30 zraněných lidech, mluvčí plzeňské krajské záchranné služby Lenka Ptáčková později řekla, že středně těžká poranění utrpělo sedm lidí. 

V Izraeli zatkli židovského extremistu Meira Ettingera. Ten je podezřelý z účasti na žhářských útocích a podle médií je hlavním členem skupiny, která v červnu vypálila kostel u Galilejského jezera.

Gólman Petr Mrázek získal ve slavné NHL první velké ocenění. Jeho zákrok z úvodního kola Stanley Cupu proti Tampě Bay byl vybrán serverem Nhl.com jako ten úplně nejlepší v sezoně 2014/2015. 

Úterý 16:00

Firmy kvůli nedostatku zakázek nebo přírodní pohromě už nebudou muset své zaměstnance propouštět, ale mohou jim nabídnout práci na zkrácený úvazek. Stát bude na jejich mzdy přispívat. Zavedení takzvaného kurzarbeitu přinese od října novela zákona o zaměstnanosti.

Kreml vyzval Evropu a Spojené státy ke spolupráci v boji s teroristy z organizace Islámský stát a varoval, že pokusy odstranit syrský režim prezidenta Bašára Asada situaci jen zhoršují.

Čtyřiadvacet českých atletů, devět žen a patnáct mužů, pojede na mistrovství světa, které se koná na konci srpna v Pekingu. V týmu nechybějí obhájci zlatých medailí překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpař Vítězslav Veselý ani v Moskvě bronzový kladivář Lukáš Melich.

Úterý 12:00

Kněz Erik Tvrdoň obžalovaný ze znásilnění a z pohlavního zneužívání několika žen zůstává ve vazbě. Podle Okresního soudu v Havlíčkově Brodě vazební důvody trvají.

V Německu žije rekordní počet lidí přistěhovaleckého původu. Podle nejnovějšího zjištění statistického úřadu dosáhl loni počet přistěhovalců 10,9 milionu a tvoří už osminu obyvatel země.

Podezřelé výsledky krevních testů měli údajně také čeští atleti. Podle webu britského deníku Daily Mail vykázalo abnormální hodnotu sedm procent jejich vzorků v letech 2001 až 2012.

Pondělí 17:00

Českou armádu čeká v německém Hohenfelsu největší letošní cvičení, povede ho český plukovník Josef Kopecký. Velet bude mezinárodnímu brigádnímu uskupení se zhruba 4500 vojáky.

Britští majitelé bytů a domů budou muset vykázat ty migranty, kteří ztratí právo žít v Británii. Vyplývá to z nových podmínek, jež mají být zahrnuty do zákona o imigraci.

Svatební dary mohou být všelijaké. Své o tom ví i agent Cristiana Ronalda Jorge Mendes. Fotbalová hvězda mu totiž darovala řecký ostrov údajně za 50 milionů eur.

Pondělí 16:00

Minimální mzda by se mohla od ledna zvednout o 700 korun na 9900 korun. Rostla by tak o 7,6 procenta. Návrh nařízení připravilo ministerstvo práce. Podle něj by se měl upravit i nejnižší výdělek lidí s invalidním důchodem.

Německá kancléřka Angela Merkelová má pochyby o oprávněnosti obvinění z vlastizrady, kterému čelí investigativní blog Netzpolitik.org. Na tiskové konferenci to řekla vládní mluvčí Christiane Wirtzová.

Jediný soutěžní zápas stačil Petru Čechovi, aby si získal na svou stranu fanoušky i fotbalisty Arsenalu. Všichni na novém brankáři oceňují zejména to, jak jeho jistota podpořená letitými zkušenostmi z Premier League dodává týmu sebevědomí a psychickou podporu.

Pondělí 12:00

Věk pro odchod do důchodu se zastaví na 65 letech pro muže i ženy. Každý člověk tak stráví v penzi čtvrtinu svého života. Počítá s tím plán vlády.

Spojené státy povedou nálety na obranu svých spojenců v Sýrii bez ohledu na to, že by to mohlo ohrozit syrskou armádu. Až dosud se přitom Američané střetu s vojskem syrského prezidenta Bašára Asada vyhýbali.

Trenérské kapacity které se občas chovají jako děti. Někdy by se do sebe div nepustili pěstmi, tentokrát ale vedli tichou válku. Wengerův Arsenal zdolal v anglickém Superpoháru Mourinhovu Chelsea 1:0 a oba rivalové se po zápase chovali, jako by ten druhý ani neexistoval.

Pátek 16:00

Město Bruntál dokončilo stavbu moderního terminálu, který propojí vlakovou a autobusovou dopravu. Cestujícím se otevře příští týden, ostrý provoz autobusů tam začne 10. srpna. Výstavba terminálu stála bez DPH 56 milionů korun, z toho 85 procent uhradí evropské dotace.

Podle obyvatel Evropské unie je největší výzvou, které nynější osmadvacítka čelí, přistěhovalectví. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků aktuálního průzkumu Eurobarometr. Na dotaz, z čeho mají největší obavy, zmínilo imigraci 38 procent respondentů, což je o 14 procent více, než tomu bylo u předchozího průzkumu loni v listopadu.

Reprezentačního brankáře Petra Čecha čeká hned v prvním soutěžním utkání za Arsenal mimořádně atraktivní souboj. "Kanonýři" se v nedělní bitvě o anglický Superpohár ve Wembley postaví mistrovské Chelsea, kde třiatřicetiletý český fotbalista strávil jedenáct let.

Pátek 15:00

Parkovací zóny v dalších částech Prahy přibudou od jara 2016. Jako první budou zavedeny v Praze 4, 5, 6 a 9 po měsíčním testování systému na Smíchově a v části Dejvic.

Prudký nárůst počtu Ukrajinců, kteří nelegálně pracují v zahraničí, zaznamenala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Oznámila to ukrajinská média s odvoláním na informaci kyjevské kanceláře IOM. Mezi zeměmi, které organizace označuje jako cílové, je v seznamu uvedena i Česká republika.

Zimní olympijské hry v roce 2022 se uskuteční v Pekingu. Čínská metropole je prvním městem v historii, které po letních hrách uspořádá i jejich variantu na sněhu a ledu. Letní svátek sportovců Peking hostil v roce 2008.

Autor: - red -





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi