Rádio zprávy Classic

Z technických důvodů jsou nově zprávy v novém článku. https://t.tyden.cz/rubriky/domaci/radio-zpravy-classic_350892.html 

pořád nicméně platí přesměrování z adresy www.tyden.cz/classic 

Omlouváme se za případné komplikace

 

Pondělí 3. 8. 13:00

U Lipníku nad Bečvou na Přerovsku spadl v pondělí ráno na osobní auto kontejner z kamionu. Při nehodě byli tři lidé zraněni, skončili v nemocnici v Olomouci a v Hranicích. Podle policie byl řidič kamionu pod vlivem alkoholu, nadýchal přes jedno promile. Důvody sesunutí kontejneru policie vyšetřuje.

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov, který se po loňském převratu na Ukrajině uchýlil do Ruska, v Moskvě oznámil vytvoření Výboru na záchranu Ukrajiny. Ten má obnovit přátelské vztahy Kyjeva s Moskvou a "vyhnat z vlády cizince". Azarov vyzval k vypsání mimořádných voleb na Ukrajině a oznámil, že kandidátem jeho výboru na prezidentskou funkci je bývalý proruský poslanec kyjevského parlamentu Volodymyr Olijnyk.

Oslavy 220. výročí založení Národní galerie v Praze (NG) zahájí v únoru příštího roku výstava slavného čínského umělce a kritika tamního režimu Aj Wej-weje. Před Veletržním palácem bude vystaveno jeho známé dílo Zvěrokruh. "V roce 2017 by měl Aj Wej-wej vytvořit dílo speciálně pro Národní galerii," řekl ředitel Jiří Fajt.

Na většině území Česka překročí v úterý maximální teploty 31 stupňů Celsia, o něco menší vedro bude jen v Karlovarském kraji a na Vysočině. Vzhledem k nedostatku srážek a přetrvávajícímu suchu opět hrozí riziko vzniku požárů. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Pondělí 3. 8. 8:00

Soudce Ondřej Havlín zprostil před čtyřmi lety politika ČSSD Karla Březinu obžaloby účelově. Respektu to řekl kladenský soudce Petr Sedlařík na základě odposlechů, které jsou součástí jiné kauzy, za níž Sedlařík poslal Havlína nepravomocně do vězení na 6,5 roku. Podle odposlechů nynější poradce premiéra a zastupitel pražského magistrátu Březina tehdy slíbil Havlínovi místo v diplomacii. Březina se k věci nevyjádřil.

Tisíce nelegálních imigrantů ze Sýrie, Eritreje, Súdánu či Afghánistánu se v posledních měsících snaží dostat z Francie do Británie přes přístav Calais a nyní stále více i tunelem vedoucím pod Lamanšským průlivem. Společnost Eurotunnel, která ho provozuje, od počátku roku ve spolupráci s policií údajně zmařila téměř čtyřicet tisíc pokusů o nelegální vstup do podmořského tunelu.

Do kin vstoupil nejnovější film Woodyho Allena Iracionální muž. Téměř osmdesátiletý tvůrce jím dodržuje své stabilní tempo co rok, to další snímek.

Ranní teploty se pohybují na 17°C a je polojasno až jasno. Odpoledne příjde oteplení a příjdou opět tropická vedra. Dnes odpoledne má být až 30°C.

Neděle 2. 8. 17:00


Kapacita zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem byla navýšena na 700 míst. Během neděle tam policie přesune více než 100 uprchlíků, které policie zadržela v posledních dnech. V areálu tedy bude zhruba 450 migrantů.

Americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy Egypta oficiálně obnovil strategické bezpečnostní partnerství mezi Washingtonem a Káhirou, které bylo přerušeno v důsledku napjaté politické situace v zemi po začátku takzvaného arabského jara. Spojené státy se v souvislosti s vzestupem extremistů na Blízkém východě opět pokoušejí o sblížení s Egyptem navzdory pochybnostem o dodržování lidských práv současným režimem.

Perly klasické hudby, ale také filmová a rocková hudba v symfonickém provedení zazní na Mezinárodním hudebním festivalu Špilberk. Přehlídku pořádá Filharmonie Brno na velkém nádvoří brněnského hradu. Letos organizátoři pozvali také Janáčkovu filharmonii Ostrava a Filharmonii Hradec Králové. Cílem festivalu je přinášet odlehčené, avšak kvalitní letní hudební menu.

Večer dnes bude příjemný, s teplotami okolo 25 stupňů. Zítra očekávejte jasno denní maxima 28-30 stupňů Celsia.

Neděle 2. 8. 11:00

Na technoparty v bývalém utečeneckém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku přijelo několik tisíc lidí, nahlášena byla původně soukromá akce pro čtyři stovky lidí. Problémy jsou v dopravě i s hlukem, účastníci nerespektují ani soukromé vlastnictví a táboří, kde se jim zlíbí. Podle odhadu policie jsou na místě čtyři tisíce lidí, starostka nedalekých Hrobčic Jana Syslová počet účastníků odhadla dokonce na deset tisíc lidí.

Přes šest stovek psů už skočilo z Overtounského mostu nedaleko skotského Glasgowa. Kolem padesáti z nich údajně zemřelo. Pro experty na tato zvířata je to stále záhadou. Jsou důvodem jejich podivného chová norci, či snad duchové? Co je přitahuje do hlubiny pod mostem?

Po loňském úspěšném vystoupení na Colours of Ostrava a beznadějně vyprodaných koncertech v Praze a Brně se do Česka na podzim vrátí francouzská zpěvačka Zaz. V rámci turné na podporu loni vydaného alba Paris vystoupí 29. listopadu v pražském Fóru Karlín a 1. prosince v ostravské Aréně. Za pořádající agenturu Pragokoncert o tom informoval Vladimír Sandler.

Dnešní teploty se vyšplhají na příjemných 27°C a bude částečně zataženo foukat bude severozápadní vítr.

3Sobota 1. 8. 17:00

Poptávka zákazníků po lihovinách pochybného nebo neznámého původu klesla a stejně tak se výrazně omezila jejich nabídka. Chování části spotřebitelů se změnilo a víc než v minulosti dávají přednost nákupu lihovin z bezproblémových zdrojů, jako jsou kamenné obchody nebo obchodní řetězce. 

Německá kancléřka Angela Merkelová se bude za dva roky počtvrté ucházet o nejvyšší vládní post. Merkelová stojí v čele německé vlády od listopadu 2005.

Zemřela známá americká country zpěvačka Lynn Andersonová, kterou do popředí tohoto žánru v USA vynesla především píseň Rose Garden. Sdělila to rodina umělkyně, které bylo 67 let. Skonala v nemocnici v Nashvillu na srdeční zástavu.

Dnes bude polojasno, v Čechách postupně od jihozápadu oblačno až zataženo
a později ojediněle přeháňky nebo déšť. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C.

Sobota 1. 8. 11:00

Na českých silnicích zemřelo v červenci při nehodách podle předběžných údajů 80 lidí, což je nejvíc za uplynulých sedm měsíců a o pět více než loni v červenci. Nejtragičtějším dnem prvního prázdninového měsíce i celého roku byl 23. červenec, kdy při dopravních nehodách zemřelo deset lidí. Poslední červencový den si vyžádal čtyři oběti.

Už více než 100 tisíc migrantů přišlo do Maďarska od začátku roku. Téměř všichni se do země dostali ze Srbska. Řekl to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó při opětném otevření hraničního přechodu Röszke-Horgoš na maďarsko-srbské hranici.

Deset let po úspěchu hořké komedie Štěstí Bohdana Slámy ve španělském San Sebastian byl na tento prestižní mezinárodní festival přijat do soutěžní sekce další český snímek, Rodinný film, jehož autorem je režisér slovinského původu Olmo Omerzu. Absolvent pražské FAMU natočil příběh o složitosti rodinných vztahů v češtině a s českými herci. Oznámila to Alžběta Plívová z České televize, která byla stejně jako v případě Slámova projektu koproducentem filmu.

Dnešní teplota se bude pohybovat okolo 27°C a bude polojasno.

Pátek 31. 7. 18:00

Z programu festivalu Prague Pride ubyly dvě akce, které měly být na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Několik dní se uvnitř církve vedla debata o tom, zda vystoupení řádové sestry o šikaně v církvi a promítání filmu o knězi s homosexuální orientací může farnost pořádat. "Pražský arcibiskup kardinál Duka využil svého práva vydat zákaz obou akcí s odůvodněním, že sice neodmítá dialog v církvi na toto téma, ale považuje časovou souvislost s Prague Pride za nevhodnou.

Rusko bylo bezpochyby zapleteno do vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 v Londýně otráven izotopem radioaktivního polonia. K závěrům soudního vyšetřování, které dnes skončilo v britské metropoli, to uvedl právník Richard Horwell. Rusové označili vyšetřování v Británii za zpolitizované.

Nová sekce přibude příští rok na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Myšlenka na další část programu s hlubším podtextem vznikla pod vlivem letošní návštěvy íránského režiséra Mohsena Machmalbafa, řekla dnes ředitelka školy Radana Korená. Jedním z hlavních téma bude téma strachu, nejen co je strach, jak jej lidé prožívající, ale především jak se strachem pracovat a co se s ním dá dělat prostřednictvím umění, abychom měli možnost šířit jinou náladu a emoce a hlavně naději s tím, že se s tím dá něco dělat.

Večer bude polojasno až oblačno, večer ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty
21 až 25 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Pátek 31. 7. 13:00

Na dálnici D5 na Tachovsku zadržela policie nákladní automobil s několika desítkami běženců. Maďarský řidič převážel v nákladním prostoru auta 76 lidí, z toho 23 dětí. Policie zatím zjišťuje jejich totožnost a státní příslušnost. Zřejmě jsou to občané Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie, řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Rusko a Francie se po dlouhém jednání dohodly na výši odškodnění za nedodané vrtulníkové lodě třídy Mistral, které Paříž odmítla ruskému námořnictvu vydat, přestože kontrakt byl uzavřen a částka uhrazena. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na kremelské poradce. Podle listu Kommersant má prý Francie zaplatit Rusku 1,2 miliardy eur (32 miliard korun).

Knihu o filmaři Karlu Zemanovi a jeho dílu připravuje jeho dcera Ludmila Zemanová společně se svou dcerou Lindou Zeman-Spálenou. Pracují na ní řadu let, vyjít by měla letos na konci roku. Kniha by měla být výrazně obrazová. Chce ukázat, jak dělal vizuální filmy, ke každému filmu by mělo být něco zajímavého, popsaný je i každý trikový záběr, uvedla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Zemanová.

Teploty se pohybují okolo 24°C a bude polojasno.

Pátek 31. 7. 8:00

Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v polovině července v Libanonu. Jejich jména již dříve zveřejnila média. Případem se zabývají tajné služby v zahraničí, zveřejněním snímků začne podle serveru policie únos vyšetřovat také v Česku, což prý dosud nemohla.

Šest zraněných, z toho dva vážně, si vyžádal útok na každoroční pochod homosexuálů Gay Pride v Jeruzalémě. Útočníka policie na místě zadržela. Podle izraelského listu Haarec je jím ultraortodoxní žid, který si za obdobný čin spáchaný v roce 2005 odpykal deset let ve vězení. Propuštěn byl přitom teprve nedávno.

Knihu o filmaři Karlu Zemanovi a jeho dílu připravuje jeho dcera Ludmila Zemanová společně se svou dcerou Lindou Zeman-Spálenou. Pracují na ní řadu let, vyjít by měla letos na konci roku. Kniha by měla být výrazně obrazová. Chce ukázat, jak dělal vizuální filmy, ke každému filmu by mělo být něco zajímavého, popsaný je i každý trikový záběr, uvedla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Zemanová.

Ranní teploty jsou na chladných 11°C a fouká jížní vítr. Na celém území je jasno. Přes den by se měly teploty vyšplhat na 22°C s polojasnou oblohou.

Čtvrtek 30. 7. 18:00

Praha musí společnosti Inženýring dopravních staveb zaplatit za práce na tunelovém komplexu Blanka 176 milionů korun včetně úroků. Po několika měsících o tom rozhodli arbitři, řekl to náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Magistrát původně uváděl výši 169 milionů korun plus sedm milionů úroků, na odpolední tiskové konferenci ale upřesnil, že úroky budou 13,9 milionu korun.

Radikálové bojující v Sýrii unesli dvacet lidí z první skupiny vycvičené Američany pro boj s islamisty. Američané několik měsíců cvičí v Turecku a v Jordánsku osoby, které považují za příslušníky takzvané umírněné opozice. Podle turecké agentury Anadolu členové fronty an-Nusra, která se hlásí k al-Kajdě a bojuje na severu Sýrie, unesli skupinu takto nově vycvičených osob. Jsou v ní údajně také velitelé.

Přehlídka Pražské filmové léto nabízející po celé léto každý den filmové projekce za vstřícných čtyřicet korun právě končí v letenském Biu Oko - pokračuje však až do konce srpna ve Světozoru a začátkem srpna se stěhuje do žižkovského kina Aero. Oznámila to Radka Urbancová ze společnosti Aerofilms.

Dnes večer bude polojasno, postupně skoro jasno až jasno. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 11 a 7 stupni Celsia.

Čtvrtek 30. 7. 13:00

V Česku se již školí první iráčtí piloti na české bitevníky L-159. Cvičit se tu pravděpodobně budou rok, postupně k nim přibude pozemní personál. Novinářům to řekli zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský a ministr obrany Martin Stropnický. Irák z Česka prostřednictvím společnosti Aero Vodochody kupuje 15 bitevníků L-159, které česká armáda nepotřebuje.

Ostře sledovaný soudní proces s důstojnicí ukrajinského letectva, obžalovanou z vraždy dvou ruských novinářů zabitých loni na východě Ukrajiny, začal v ruském městě Doněck u hranic s Ukrajinou. Nadija Savčenková, která byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu, obvinění odmítá. Hrozí jí 25 let vězení.

Přehlídka Pražské filmové léto nabízející po celé léto každý den filmové projekce za vstřícných 40 korun právě končí v letenském Biu Oko - pokračuje však až do konce srpna ve Světozoru a začátkem srpna se stěhuje do žižkovského kina Aero. Oznámila to Radka Urbancová ze společnosti Aerofilms.

Dnešní teploty se budou pohybovat okolo 24°C a bude oblačno.

Čtvrtek 30. 7. 8:00

Diabetici a maminky mají smůlu. Do budoucna totiž na kupovaných potravinách nenaleznou označení, že jsou "dia" nebo "vhodné pro děti". Ministerstvo zemědělství chce totiž tento způsob označování zakázat.

Rostoucí počet útoků proti běžencům v Německu je důsledkem selhání politiků, kteří se ve stále větší míře uchylují k populismu, řekl Joschka Fröschner z organizace Opferperspektive, která poskytuje právní pomoc obětem rasově motivovaného násilí. Podle něj téma uprchlíků zneužívá krajní pravice, necitlivě k němu však přistupuje i bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která je součástí vlády kancléřky Angely Merkelové.

Na mezinárodní přehlídce Moravia Music Fest letos zahraje slavný bigband Counta Basieho, který se pyšní osmdesátiletou tradicí a mnoha cenami Grammy. BigBand vystupuje pod názvem Orchestra a stále v něm účinkují někteří hudebníci, které angažoval skladatel, kapelník a pianista Basie. Autor řady jazzových standardů zemřel v roce 1984. Orchestr vystoupí 11. listopadu v Sono Centru, oznámili pořadatelé novinářům.

Dnešní ranní teploty kolísají okolo 12°C a je oblačno přes den by se mělo oteplit až na 24°C a mělo by být čistě jasno. V Praze nehrozí žádně přeháňky či bouřky.

Středa 29. 7. 18:00

Lidé mohou v Praze na Václavském náměstí adoptovat lavičku. Opravy se už dočkala zhruba třetina z osmdesáti laviček. Truhlář za příspěvky dárců vyměnil prkna, na která přibyly verše v češtině a angličtině. Adopce jedné lavičky vyjde na 7350 korun.

Vrtulníky švýcarské armády zásobující vodou žíznící krávy se staly předmětem sporu s Francií. Obyvatele jedné francouzské obce totiž pobouřilo, že si Švýcaři brali vodu z jezera, které patří Francii. Postižená obec teď chce odškodné.

Organizátoři filmového festivalu v Benátkách dnes zveřejnili tituly, které se budou v září ucházet o Zlatého lva. Patří k nim i snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika. V Benátkách budou k vidění hvězdy jako Jake Gyllenhaal v dobrodružném dramatu Everest. Soutěžit ale bude i kriminální Black Mass: Špinavá hra s Johnnym Deppem, nebo snímek The Danish Girl, v němž hraje držitel letošního Oscara v kategorii nejlepší herec Eddie Redmayne.

Většinou oblačno, místy přeháňky. Večer až během noci, ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší teploty 12 až 8 °C. 

Středa 29. 7. 13:00

Vláda Bohuslava Sobotky rozdala úředníkům na odměnách za první pololetí roku téměř 220 milionů korun, o pětašedesát milionů více než za stejné období loni. Ve srovnání s druhým pololetím 2014 je však objem odměn asi o deset milionů nižší, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál. Nejvíce peněz vydalo ministerstvo vnitra - přes čtyřicet jedna milionů. Naopak třeba ministerstvo školství nedalo zaměstnancům na prémiích nic.

Vůdce islamistického hnutí Taliban mulla Muhammad Umar je údajně po smrti, informovaly afghánské vládní zdroje. Taliban toto sdělení zatím nekomentoval. Zprávy o smrti mully Umara se objevily již v minulosti, radikální Taliban je ale vždy popřel.

Na draky a jejich stopy v krajině se v srpnu v přírodním parku u kostela sv. Jiří v plzeňské čtvrti Doubravka zaměří umělci ze zemí visegrádské čtyřky a z Německa. Při festivalu krajinného umění land art, který je součástí projektu Evropské hlavní město kultury (EHMK), vznikne i několik uměleckých děl a instalací. Vzhledem k tomu, že místo je v zátopovém území, zůstane trvale na místě jen kamenné dračí oko, řekla manažerka krajinářských projektů Plzně 2015 Klára Salzmann.

Odpolední teploty by se měly pohybovat okolo 22°C a měly by se na území Prahy a celého Česka vyskytovat srážky.

Středa 29. 7. 8:00

Prezident Miloš Zeman nemá důvod se podbízet těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům, řekl premiér Bohuslav Sobotka v reakci na vyjádření Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Mluvčí Hradu na tiskové konferenci řekl, že prezident vyjadřuje lítost, že se nepodařilo nalézt peníze na provoz zařízení pro ohrožené děti Klokánek, ačkoli částka na pomoc imigrantům bude řádově vyšší.

Zhruba dva tisíce migrantů se v noci na úterý pokusily vniknout u francouzského Calais do Eurotunnelu pod Lamanšským průlivem ve snaze dostat se do Británie. Jde o nejrozsáhlejší takový pokus za více než šest posledních týdnů, sdělila společnost Eurotunnel, která je provozovatelem dopravního spojení pod kanálem.

Koncertem houslisty Pavla Šporcla, slovenského kvarteta Mucha Quartet a kytarovým recitálem Lubomíra Brabce pokračuje třetím týdnem Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Program v těchto dnech slibuje i večer věnovaný muzikálům. Řekla to mluvčí festivalu Mirka Štípková. Přehlídka se letos koná počtyřiadvacáté, začala 17. července a potrvá do 8. srpna.

Dnes bude polojasno a maximálně 22°C.

úterý 28. 7. 18:00

Trest 4,5 roku vězení pro lobbistu Romana Janouška za sražení ženy autem platí. Nejvyšší soud odmítl v neveřejném zasedání jako "zjevně neopodstatněná" dovolání jak Janouškova advokáta, tak i nejvyššího státního zástupce.

Německé spolkové země žádají vládu o finanční podporu, aby mohly zvládnout mimořádný nápor uprchlíků, kteří v Německu žádají o azyl. Zajišťování ubytování a stravy pro běžence jednotlivé země finančně vyčerpává, náklady ještě zvyšuje to, že spolkové úřady nestíhají rozhodovat o poskytnutí nebo odmítnutí azylu.

V kulturním centru Pražská křižovatka, které je v bývalém kostele sv. Anny na Starém Městě, v úterý Jaroslav Svěcený zahájí sérii pěti benefičních večerů. První koncert se koná k 265. výročí úmrtí Johanna Sebastiana Bacha. Vedle Svěceného se na něm představí Zdeněk Rys (hoboj), Dana Vlachová (housle) a komorní orchestr Virtuosi Pragenses.

Teploty se večer a v noci budou pohybovat v rozmezí 17 až 21°C. Obloha zůstane oblačná. 

Úterý 28.7. 13:00

Vláda ve středu posoudí návrh poslankyně TOP 09 Markéty Adamové, která navrhuje, aby rodičovský příspěvek mohli vedle matky nebo otce čerpat i prarodiče dítěte. Tato novinka by podle poslankyně pomohla ženám, které se chtějí co nejdříve vrátit do zaměstnání, a mohla by pomoci vyřešit nezaměstnanost starších lidí. 

Objev desítek tajných hrobů se 129 těly v Mexiku podle organizace Amnesty International ukazuje vážnost situace, která panuje v řadě mexických států. Hroby byly objeveny za posledních deset měsíců při pátrání po 43 zmizelých studentech ve státě Guerrero. Žádné z ostatků ale nepatří studentům z města Iguala, kteří zmizeli loni 26. září a nejspíš byli zavražděni.

Již dvacáté narozeniny oslaví festival 4+4 dny v pohybu, který do Prahy přiváží nejen zajímavé projekty z oblasti pohybového divadla, ale také dává nový život opuštěným a chátrajícím objektům. Pro jubilejní přehlídku, která se uskuteční od 2. do 10. října, si pořadatelé vybrali Desfourský palác v ulici Na Florenci.

Denní teploty v rozmezí 20-22°C, polojasno až oblačno, místy přeháňky. 

Úterý 28.7. 8:00

Ústavní soud by měl podle skupiny senátorů zrušit část vyhlášky ministerstva spravedlnosti, která ukládá insolvenčním správcům povinnost zdržovat se v úředních hodinách v jejich provozovnách. Senátoři v čele s Petrem Bratským kvůli tomu v pondělí podali ústavní stížnost. Napadená část vyhlášky je podle nich v rozporu s platným insolvenčním zákonem i se zdravým rozumem.

Rusko potvrdilo, že bude vetovat návrh na zřízení mezinárodního tribunálu, který by měl být ustaven pro vyšetření okolností havárie malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou loni v červenci. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin v New Yorku prohlásil, že Moskva návrh předložený Malajsií nenechá projít. Hlasovat se má ve středu.

Kočovné divadlo Žebřiňák se rozhodlo poctít spisovatele a dramatika Josefa Kajetána Tyla a na své túře po Plzeňském kraji uvede novou autorskou hru Kill Tyl. Od půlky srpna budou herci projíždět vesnicemi, do kterých se divadlo obvykle nedostane.

Dnes bude po většinu dne polojasno s přechodnou oblačností a občasným deštěm. Denní teploty očekávejte kolem 23 stupňů. Foukat bude jihozápadní vítr o rychlosti až 8m/s. 


Pondělí 27.7. 18:00

Obyvatelé dotčených oblastí by měli jasně vědět, kde se budou prolamovat takzvané těžební limity hnědého uhlí a zda mají svoje byty a domy v zónách, kde k prolomení dojde. Řekl na tiskové konferenci po pondělním jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. 

Katalánsko a jižní Francie bojují s požáry umocněnými horkým počasím. Vedra sužují i Řecko, kde úřady vyzvaly obyvatele, aby se chránili před horkem. V Aténách navíc otevřeli osm klimatizovaných center, kam se budou moci lidé uchýlit mezi desátou hodinou ranní a osmou večerní.

Filmové plakáty a fotografie zachycující herce Rudolfa Hrušínského jsou vystaveny ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Výstava je součástí letošní Letní filmové školy. Představuje stovku plakátů a fotografií, které mapují celé období působení Rudolfa Hrušínského staršího v československém filmu.

Dnes je polojasno, proměnlivě oblačno s občasným deštěm. Večerní teploty se budou pohybovat kolem 18 stupňů. Zítřejší denní maxima 20 až 23 stupňů Celsia.

Pondělí 27.7. 13:00

Šest řidičských průkazů zadrželi policisté při víkendovém hudebním festivalu Benátská! v Liberci. Jeden řidič byl pod vlivem alkoholu a pět pod vlivem drog. Každého z nich čeká správní řízení, ve kterém může být potrestán pokutou, trestnými body i zákazem řízení. Třídenní festival v areálu ve Vesci navštívilo podle odhadu policie asi 15 tisíc diváků. 

Zimbabwská policie pátrá po španělském turistovi, který zaplatil strážcům národního parku a zastřelil nejslavnějšího lva Afriky. Třináctiletý Cecil byl hvězdou národního parku Hwange a teď jeho tělo stažené z kůže a bez hlavy našli na okraji rezervace. Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Podařilo se zjistit, že Cecila vylákali na území mimo rezervaci a střelili ho šípem. 

Ve věku 69 let zemřel v neděli bývalý český politik, hudebník a zakládající člen skupiny C&K Vocal Ladislav Kantor. Sdělil to Kantorův kolega z hudební i politické sféry Michal Prokop. Kantor se do povědomí veřejnosti zapsal rovněž jako blízký spolupracovník bývalého prezidenta Václava Havla a generální ředitel České filharmonie.

Čeká nás proměnlivá oblačnost s přeháňkami, ojediněle bouřky. Večer ubývání
srážek i oblačnosti. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, na jihovýchodě
až 26 °C.

Pondělí 27.7. 8:00

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bude dnes v Mikulově jednat s rakouskou kolegyní Johannou Miklovou-Leitnerovou o bezpečnostní a migrační politice obou zemí. Večer Chovanec navštíví zařízení pro uprchlíky v Zastávce u Brna. Vláda schválila, že ČR přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Letos by to mělo být 400 lidí.

Nejméně 21 lidí zemřelo a dalších deset utrpělo zranění při přestřelce, kterou během svatby v severním Afghánistánu rozpoutaly dvě skupinky hostů. Střelba vypukla během svatební oslavy v neděli v noci a většina obětí jsou svatební hosté ve věku od 14 do 60 let. Příčina střelby zatím není známá.

Čtvrtý den letní filmové školy v Uherském Hradišti nabídne také besedu s Jurajem Herzem. Režisér a scenárista zde představí svou biografii Autopsie. Osmdesátiletý Herz natočil více než 30 celovečerních filmů, získal desítky ocenění. Na filmové škole bude dnes večer v letním kině promítán také jeho snímek Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským.

Dnes bude zpočátku zataženo až oblačno, místy déšť, během dne od západu
proměnlivá oblačnost s přeháňkami, ojediněle bouřky. K večeru pak ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C.

Neděle 26.7. 17:00

Průjmy desítek lidí z Plzeňska způsobila bakterie salmonely. Podle krajských hygieniků ji zřejmě obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Řekl to krajský hygienik Přemysl Tomašuk. Vzhledem k velkému počtu nakažených jde o epidemii.

Demokratická kandidátka na funkci prezidentky Spojených států Hillary Clintonová zopakovala, že za svého působení ve funkci ministryně zahraničí ze svého soukromého e-mailového účtu neposlala ani na něj nepřijala žádné tajné zprávy. Clintonová to řekla na sobotní akci pořádané v rámci předvolební kampaně.

Je to spolek kamarádek, které zpívají, tančí a žertují o tom, jak se blíží branám ráje: před osmdesátiletými hvězdami z japonské skupiny KBG84 mladé dívenky neobstojí. Pocházejí z jižního ostrova Kohama lemovaného korály, který leží v Okinawských ostrovech. KBG84, jimž je v průměru čtyřiaosmdesát let, s oblibou připouštějí, že je jejich úspěch trošku překvapuje.

Jasno. Večer a během noci od západu oblačno až zataženo, v Čechách
později místy déšť. Na východě území přibývání oblačnosti až během
druhé poloviny noci a ojediněle slabé srážky až k ránu.

26. 7. 11:00

Poláci rozjeli kampaň, jejímž cílem je přesvědčit Čechy, aby se nebáli nakupovat jejich potraviny. Plakáty, které visí v dopravních prostředcích či vestibulech metra, jsou součástí větší diplomatické ofenzivy, píše TÝDEN.

Americký Bílý dům uvedl, že Turecko má právo bránit se proti teroristickým útokům kurdských povstalců. Bílý dům tak reagoval na letecké útoky turecké armády na pozice tureckých Kurdů, kteří se uchýlili v minulých letech na sever Iráku.

Skupina sedmi originálních hráčů na dechové nástroje a zpěváků z dolnorakouské Kremže - Federspiel zahájila 30. ročník mezinárodního festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Přehlídka potrvá do 1. srpna, nabídne koncerty desítek kapel, více než 200 tvůrčích dílen a desítku výstav. Jubileum festival slaví českými premiérami významných zahraničních skupin a tím nejlepším z domácí scény, řekl dramaturg festivalu Michal Schmidt. Přijedou kapely z Evropy, Asie, Ameriky i Afriky.

Dnes bude jasno až polojasno, na severu dopoledne až oblačno.Teploty dosáhnou maximálně 26°C. 

Sobota 25. 7. 17:00

Německý autobus havaroval u Rozvadova na Tachovsku na dálnici D5. Tři lidé byli lehce zranění a sanitky je převezly do nemocnice. Řidič uvedl, že se vyhýbal srně a sjel do příkopu. Autobus není příliš poškozený. Pravý pruh dálnice ve směru do Německa je neprůjezdný. Řekla to krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková a velicí důstojník krajských hasičů.

Turecká vojenská letadla v pátek dvakrát bombardovala pozice islámských radikálů v Sýrii a v noci na sobotu také tábory Strany kurdských pracujících v sousedním Iráku. Premiér Ahmet Davutoglu ráno řekl, že vláda dala příkaz k další vlně útoků, které právě pokračují. Turecko se pátečními operacemi připojilo k zemím, které zasáhly do syrských bojů, ale ohrozilo také dohodu s tureckými Kurdy. PKK vypověděla mírová jednání s Ankarou, protože podle ní už nemají smysl.

Slovenská šansoniérka Szidi Tobias a hudebník a skladatel Tomáš Reindl patřili mezi první hosty festivalu Prázdniny v Telči. Vícežánrová přehlídka potrvá do 9. srpna. Kromě českých muzikantů vystoupí také kapely z Irska, Dánska a ze Švýcarska. Řekl to mluvčí festivalu Vojtěch Kolář.

Dnešní maximální teploty vyšplhají na 27°C, na území Prahy prší a hrozí i bouřky. Zítřejší teplota se bude pohybovat okolo 25°C a mělo by být polojasno.

Sobota 25. 7. 11:00

Ochota Čechů stěhovat se za prací vzrostla, udělal by to každý pátý člověk. Je to ale nejméně přijatelná varianta ústupku při přijetí pracovní nabídky. Před sedmi lety by na ni přistoupil každý desátý. Méně ochoty ve srovnání s rokem 2013 lidé projevují v přistoupení na práci za menší plat, na zkrácený úvazek nebo v noci. Naopak nejmenší překážkou by byla nutnost rekvalifikace, práce přesčas, zvýšení pracovního tempa, případně snížení kvalifikace.

Představitelé afghánské vlády a islamistického hnutí Taliban se příští týden sejdou v Číně k druhému kolu oficiálních mírových jednání. Kábul uvedl, že bude požadovat dočasné příměří v bojích, které se vystupňovaly poté, co Taliban zahájil v dubnu jarní ofenzivu.

Českokrumlovská synagoga bude od 6. srpna hostit výstavu slovinského fotografa s českými kořeny Josipa Pelikana. Jeho fotografie představí město Celje a okolí v první polovině 20. století. Pelikánův život i práce jsou srovnatelné s jeho českokrumlovským protějškem Josefem Seidelem. Oba fotografové i jejich ateliéry se až neuvěřitelně podobají. Pelikan byl kronikářem Celje, Seidel zdokumentoval Český Krumlov a Šumavu, řekl ČTK kurátor Musea Fotoateliér Seidel Petr Hudičák.

Dnešní teploty se budou pohybovat okolo 25°C a na celém území ČR se budou vyskytovat srrážky, místy i bouřky.

Pátek 24.7. 18:00

Příchod patnácti stovek uprchlíků, které má Česko přijmout do konce roku 2017, budí emoce. Podle výzkumu CVVM je v Česku více než 70 % lidí proti přijímání imigrantů ze Sýrie a severní Afriky. Zahraniční zkušenosti ale tak černobílé nejsou a poukazují na pozitivní dopady migrace: v ekonomice i na trhu práce.

Ukrajinská justice oficiálně zakázala místním komunistům kandidovat ve volbách a zbavila je práva zapojit se do politického života země. O dekretu ministerstva spravedlnosti informovala agentura Unian. Verdikt je vyvrcholením procesu, který začal žalobou proti komunistům loni v červenci. Od května platí na Ukrajině zákaz komunistické propagandy a symboliky.

V Uherském Hradišti v pátek začíná Letní filmová škola (LFŠ), která je největším nesoutěžním filmovým festivalem v zemi. Letos se koná už 41. ročník. Přehlídka je zaměřená na finskou kinematografii, přijede režisér a scenárista Mika Kaurismäki. Hostem bude i íránský tvůrce Mohsen Makhmalbaf, britský režisér Peter Strickland či jeden ze zásadních tvůrců berlínské školy Christoph Hochhäusler.

Oblačno až polojasno, ojediněle, na severovýchodě večer místy
přeháňky nebo bouřky. Nejnižší teploty 21 až 17 °C

Pátek 24. 7. 13:00

České úřady mají nové informace o pětici pohřešovaných Čechů v Libanonu. Po jednání krizového štábu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Informace nechtěl upřesnit, úřady budou podle něj nyní zkoumat jejich věrohodnost. Zaorálek také uvažuje o tom, že by kvůli tomuto případu navštívil Libanon, aby jednal s tamními politiky.

Masivní sesuv půdy v rakouské rekreační oblasti Raurisertal v Národním parku Vysoké Taury odřízl ve čtvrtek večer od okolního světa na pět tisíc lidí. Nikdo z nich nebyl zraněn. Informoval o tom hasičský záchranný sbor.

Po letošním roce věnovaném sochaři a místnímu rodákovi Janu Štursovi se kulturní program Nového Města na Moravě příští rok zaměří na slavné literáty spojené s tímto regionem. Cyklus pořadů připomene mimo jiné autora legendární knihy Broučci Jana Karafiáta a prozaika a dramatika Aloise Mrštíka. Pondělní rada města rozhodla o stěžejním zaměření kulturních akcí také pro roky 2017 a 2018, řekl dnes novinářům starosta Michal Šmarda.

Dnešní teploty se vyšplhají na maximálních 31°C a bude polojasno. Bio předpověď bude na stupni č. 2, což znamená střední zátěž.

Pátek 24. 7. 8:00

Více než 70 procent lidí v Česku je proti přijímání uprchlíků ze Sýrie a severní Afriky. Imigranty z Ukrajiny nechce 44 procent Čechů, některé z nich by však přijalo 53 procent. Vyplývá to z červnového průzkumu, jehož výsledky poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Tři lidé včetně útočníka zahynuli při čtvrteční střelbě v kině v americkém státě Louisiana. Informovala o tom místní policie. Nejméně sedm dalších osob střelec zranil, než obrátil zbraň proti sobě.

V lesích ve Vojenském újezdu v Brdech začalo natáčení koprodukčního snímku Anthropoid britského režiséra Seana Ellise, který připomíná atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. V rekordních červencových vedrech se natáčely zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost.

Dnešní teploty se vyšplhají na maximálních 31°C a bude polojasno. Bio předpověď bude na stupni č. 2, což znamená střední zátěž.

Čtvrtek 23.7 18:00

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath je přesvědčen, že dnešní rozsudek soudu, který mu zatím nepravomocně uložil za korupci 8,5 roku vězení a propadnutí mnohamilionového majetku, byl dopředu připravený. Je rád, že byl zrušen trest smrti. Proti verdiktu se odvolá, zopakoval dnes Rath novinářům v Hostivici, kde žije a pracuje jako lékař. Svou advokátku zatím měnit nehodlá.

Řecká levicová formace Syriza, z které vzešel nynější premiér Alexis Tsipras, je na pokraji rozštěpení. V reakcích na noční schválení druhého balíku reforem požadovaných zahraničními věřiteli to ve čtvrtek uvádí většina řeckého tisku.

Policisté objevili obraz Koupání od Jana Preislera, jednoho z průkopníků české moderní malby. Obraz byl před devatenácti lety ukraden z výstavy v Chrudimi a jeho hodnota dosahuje sedmi až osmi milionů korun. Vyplývá to z informací policie, která obraz odvezla do úschovy depozitáře Národní galerie. Kdo obraz odcizil, policie stále vyšetřuje.


Dnes se mají teploty vyšplhat na maximálně 29°C a mělo by být polojasno. Na některých místech republiky se vyskytnou bouřky.

Čtvretk 23. 7. 13:00

Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti padesátiletého řidiče polského kamionu, který se ve středu ve Studénce na Novojičínsku srazil s vlakovou soupravou Pendolino. V případě odsouzení mu hrozí tři až deset let vězení. Policisté budou s velkou pravděpodobností žádat jeho vzetí do vazby.

Nejméně pět mrtvých a 25 zraněných si ráno vyžádala tragická nehoda ukrajinského autobusu u města Garwolin, ležícího na východě Polska. Nehodu zřejmě způsobil řidič, když usnul za volantem.

Policisté objevili obraz Koupání od Jana Preislera, jednoho z průkopníků české moderní malby. Obraz byl před devatenácti lety ukraden z výstavy v Chrudimi a jeho hodnota dosahuje sedmi až osmi milionů korun. Vyplývá to z informací policie, která obraz odvezla do úschovy depozitáře Národní galerie. Kdo obraz odcizil, policie stále vyšetřuje.

Dnes se mají teploty vyšplhat na maximálně 29°C a mělo by být polojasno. Na některých místech republiky se vyskytnou bouřky.

Čtvrtek 23. 7. 8:00

Soud odpoledne vynese rozsudek v kauze bývalého poslance a exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha obžalovaného z přijímání úplatků v souvislosti s údajně zmanipulovanými veřejnými zakázkami. Hrozí mu až 12 let vězení. Žalobce navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. Rath od vypuknutí kauzy v polovině května 2012 vinu popírá a hlavní líčení u Krajského soudu v Praze označuje jako politický proces.

Řecký parlament schválil druhý balík strukturálních reforem, které požadují věřitelé výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu pro předlužené Řecko. Reformní kroky, které se týkají zejména modernizace státní správy, včetně urychlení soudních řízení a prosazení pravidel pro ozdravení bank, prošly díky opozici. Část vládní strany SYRIZA návrh nepodpořila.

Hudební festival Benátská!, jehož 23. ročník se uskuteční do 26. července ve sportovním areálu v libereckém Vesci, dnes na dvou pódiích zahájí tradiční Večírek pro nedočkavé. Úvodní den festivalu bývá každý rok zaměřený tematicky, letos je věnován hudebníkům svázaným s pražskou čtvrtí Hanspaulka. Druhá scéna bude věnována účastníkům soutěže Skutečná liga.

Dnes se mají teploty vyšplhat na maximálně 29°C a mělo by být polojasno. Na některých místech republiky se vyskytnou bouřky.

Středa 22.7 18:00

Letušky a stevardi Českých aeroliníí se v hlasování jednoznačně vyslovili pro stávku. O jejím případném vyhlášení by rozhodovala výkonná rada Odborové organizace posádek letadel, řekla zástupkyně letušek a stevardů z Odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

Americká letadla v Sýrii zabila klíčovou postavu teroristické skupiny Chorásán a jednoho z vůdců sítě al-Kajda Muhsína Fadlího. Oznámil to v úterý mluvčí ministerstva obrany USA Jeff Davis. Oznámil to mluvčí ministerstva obrany USA Jeff Davis. Spojené státy už loni v září oznámily smrt Fadlího při náletech na Sýrii, ale připustily, že své tvrzení nemohou ověřit na místě.

Skupina členů České filharmonie po roce vyrazí do východoslovenských romských osad, kde příští týden na koncertech v obcích Hermanovce, Raslavice a Lenartov doprovodí Idu Kelarovou a romskou skupinu Čhavorenge. Hudebníci se tak opět připojují k dlouhodobému úsilí Kelarové podporovat děti a mladé lidi ohrožené sociálním vyloučením. Součástí výjezdu budou také setkání s tamními obyvateli a workshopy filharmoniků.

Teplotní maxima se mohou odpoledne vyšplhat až k 37 až 39 stupňům Celsia.



Středa 22.7. 13:00

Srážka vlaku s kamionem u Studénky na Novojičínsku si vyžádala už dva lidské životy, řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Celkem třináct dalších lidí utrpělo zranění, tři lidé jsou v ohrožení života. Údajně je velmi vážně zraněn strojvedoucí, zřejmě přišel o obě nohy. Kamion vjel na přejezd v době, kdy šly závory dolů. Po srážce vlak před sebou hořící kamion tlačil. Řidič nákladního vozu pochází z Polska a nehodu přežil.

Americká letadla v Sýrii zabila klíčovou postavu teroristické skupiny Chorásán a jednoho z vůdců sítě al-Kajda Muhsína Fadlího. 

Více než 350 exponátů a dokumentačního materiálu z let 1872 až 1972 představuje výstava nazvaná Umělci a proroci. Mapuje umělecké dění v německy mluvící Evropě sedmdesátých let 19. století, kdy umělci a samozvaní proroci byli nejen oponenty tradičního náboženství, ale i sociálními revolucionáři. Výstava se v pozměněné podobě představila ve Frankfurtu nad Mohanem, pražská více akcentuje české umělce.

Teplotní maxima se mohou odpoledne vyšplhat až k 37 až 39 stupňům Celsia.

Středa 22.7. 08:00

Kriminalisté navrhli obžalovat z podplácení muže, který údajně nabízel čtyřmilionový úplatek znalci v kauze podnikatele Františka Savova. České televizi (ČT) to řekla pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Muž prý po znalci chtěl, aby nedešifroval důležitá počítačová data. Ten ale nabídku ohlásil policii. Savovův mluvčí Jan Hrubeš obvinění označil za policejní provokaci.

Pod vedením premiéra Alexise Tsiprase se Řecko dále propadlo do recese, ponořilo se ještě více do dluhů a ocitlo se na pokraji bankrotu. Poté co Atény odmítly jeden tvrdý záchranný program předložený zahraničními věřiteli, vůdce radikální levice nakonec souhlasil s ještě tvrdšími podmínkami. Nebylo by proto překvapením, kdyby nyní voliči žádali jeho hlavu. Nejnovější průzkum veřejného mínění ale ukázal, že Tsipras je naopak mezi Řeky populárnější než kdy jindy.

Po letošním roce věnovaném sochaři a místnímu rodákovi Janu Štursovi se kulturní program Nového Města na Moravě příští rok zaměří na slavné literáty spojené s tímto regionem. Cyklus pořadů připomene mimo jiné autora legendární knihy Broučci Jana Karafiáta a prozaika a dramatika Aloise Mrštíka. Pondělní rada města rozhodla o stěžejním zaměření kulturních akcí také pro roky 2017 a 2018, řekl novinářům starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Již od ranních hodin očekáváme teploty okolo 32 stupňů s jasnou oblohou.

Úterý 21.7 18:00

Sedmačtyřicetileté ženě z Dačicka hrozí stíhání kvůli šíření poplašné zprávy o migrantech a trest odnětí svobody až na dva roky. Na Facebooku zveřejnila koncem minulého týdne smyšlenou zprávu o tom, že v obci Lidéřovice na Jindřichohradecku nedaleko rakouských hranic skupina arabských uprchlíků zemědělci podřezala hospodářská zvířata a policie následně v místě zadržela 90 migrantů.

Americká Národní agentura pro bezpečnost odposlouchávala nejen německou kancléřku a ministerstva hospodářství a financí, ale i současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Jeho mobilní telefon je prý na seznamu čísel sledovaných tajnou službou USA.

Tržby českých kin byly v prvním letošním pololetí nejvyšší za posledních 15 let, stouply meziročně o 19 procent na 817 milionů korun. Do biografů přišlo o 17 procent víc diváků, celkem 6,33 milionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů.


Odpolední teploty vyšplhají až k 32 °C, nebe zůstane polojasné. Zítřejší teploty se budou pohybovat okolo 30 - 31°C,  obloha bude jasná, k večeru přibude oblačnost. 


úterý 21.7.2015 13:00

Česko postihlo nejhorší sucho za poslední roky. Řeky jsou na mnoha místech vyschlé, studny prázdné, radnice zakazují lidem napouštět bazény a zalévat záhony, ve vyprahlých lesích a na polích vznikají požáry.

Rusko v pondělí na schůzi Rady bezpečnosti OSN odmítlo návrh skupiny pěti zemí na zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření okolností loňské katastrofy malajsijského dopravního letadla nad ukrajinským Donbasem a předložilo vlastní návrh rezoluce. Oznámili to v New Yorku západní diplomaté. Při havárii, způsobené podle Kyjeva raketou odpálenou z území ovládaného ukrajinskými separatisty, zahynulo téměř tři sta lidí.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově tento týden nabízí koncerty korejského klavírního tria, barokní hudbu a koncert Václava Hudečka. V sobotu je pak na programu vícežánrový hudební večer s tradiční kubánskou hudbou a gastronomií. Festival začal počtyřiadvacáté 17. července a potrvá do 8. srpna.

Odpolední teploty vyšplhají až k 32 °C, nebe zůstane polojasné.

úterý 21.7.2015 08:00

Rozsáhlé vojenské cvičení za účasti dvou tisíc vojáků ukrajinské armády a amerických pozemních sil a rovněž příslušníků armád dalších šestnácti zemí začalo v pondělí na západě Ukrajiny. Manévry pod kódovým označením Saber Guardian/Rapid Trident-2015 jsou podle ukrajinského tisku projevem mezinárodní podpory Kyjeva v situaci výrazné bezpečnostní destabilizace na západě země. 

Ministři zahraničí zemí evropské osmadvacítky přivítali dohodu s Teheránem o íránském jaderném programu. Novinářům to v Bruselu řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Je to podle něj velká příležitost ke zlepšení vztahů unie s Íránem. Teprve se ale musí ukázat, do jaké míry bude dohoda skutečně dodržována, dodal český ministr.

Pražské Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových vystavuje sousoší umělecké skupiny Pode Bal. Dílo autorů Petra Motyčky a Dana Trantiny na nádvoří muzea bude do konce září poukazovat na nevyřešené zločiny komunistické éry. Lhotákova expozice s názvem Sic Itur Ad Astra - Obrazy, básně, přátelé bude otevřena do 18. října.

Průměrná teplota se bude v ranních hodinách držet kolem 22 stupňů. Čeká nás jasný až polojasný den.

pondělí 18:00

Členové vlády a zástupci zdravotně postižených budou v úterý jednat o případném zvýšení příspěvku na péči. Na stole je několik variant. Podle jedné z nich by stát mohl postiženým přidat o pět procent od pololetí příštího roku, dalších pět procent pak v roce 2017. 

Případný zákaz používání geneticky modifikovaných potravin v některé z členských zemí EU, což chce umožnit Evropská komise, by se podle senátorů neměl vztahovat na jejich přepravu. Shodly se na tom senátní výbory pro EU a pro životní prostředí. Horní komora má o jejich doporučení rozhodnout tento týden.

Galerie Václava Chada ve zlínském zámku připravuje výstavu děl Jana Koblasy a Sonii Jakuschewy. Tvorba manželského páru bude ve Zlíně představena poprvé, informovala Kateřina Martykánová z galerie. Výstava začne ve čtvrtek, potrvá do 23. srpna.

pondělí 13:00

Vydávání karet opencard v zákaznickém centru v pražském Škodově paláci je zastaveno. Lidé mohou pouze odevzdávat žádosti o jejich vydání. Kdy bude centrum opět funkční a co výpadek způsobilo, není jasné. Informoval o tom mluvčí městské firmy Operátor Opencard Pavel Stöckl.

Místních voleb, které se konaly v neděli v Severní Koreji, se zúčastnilo 99,97 procenta voličů. Oznámila to severokorejská oficiální tisková agentura KCNA, podle níž k urnám nepřišli pouze ti lidé, kteří nebyli v době hlasování v zemi. Účast ve volbách se očekává od všech oprávněných voličů; pokud se hlasování chce někdo vyhnout, znamená to pro něj zpravidla tvrdé postihy. Ze stejných důvodů si také nikdo z voličů netroufne nesouhlasit s navrženými kandidáty, uvádějí světové agentury.


Americká jazzová zpěvačka Stacey Kentová, jejíž hlas si oblíbil například herec Clint Eastwood na jehož 70. narozeninách vystoupila, bude hostem festivalu swingové hudby v Praze. V Národním domě na Vinohradech se akce uskuteční poosmnácté, a to 11. a 12. listopadu.

oblačno, ojediněle, zejména na horách přeháňky. Večer vyjma severu
území ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C,

Pondělí 20.7.8:00

Hazard v Praze nejspíš díky primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) ovládne malá skupina vyvolených. Kasina a herny budou fungovat jen v omezeném počtu luxusních velkých hotelů. Půjde o velké peníze. A městu hrozí žaloby.

Britský premiér David Cameron nabízí v rámci boje proti islámskému terorismu pětiletý plán, jehož cílem je oslabit přitažlivost islámského extremismu. Je nutné potlačit ideologii, která přitáhla tak hodně mladých lidí k Islámskému státu (IS), uvede Cameron podle agentury AP v projevu v britském Birminghamu.

Wellington 20. července (ČTK) - Bývalý dlouholetý bubeník australské rockové kapely AC/DC Phil Rudd byl o víkendu zatčen a obviněn z porušení podmínek domácího vězení tím, že pil alkohol, uvedla agentura AP. Soud dnes podle ní 61letého rockera propustil na kauci a o jeho osudu bude dál jednat v srpnu. Hrozí mu až několikaletý pobyt za mřížemi.

Polojasno až oblačno. Teploty 15 až 17 °C.

Neděle 19.7. 17:00

Pokud se místopředseda vlády Pavel Bělobrádek při návštěvě Mnichova poklonil odsunutým sudetským Němcům, považuje to Vojtěch Filip za neúctu a výsměch obětem druhé světové války. Předseda KSČM řekl na adresu Pavla Bělobrádka, že by raději měl vzdát úctu těm, kdo položili životy za naši svobodu a ne těm, kteří nadšeně vítali Hitlera.

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie se v pondělí pokusí nalézt vzorec, jak si v příštích dvou letech dobrovolně rozdělit celkem 40 tisíc žadatelů o azyl a ulehčit tak přetíženému Řecku a Itálii. Česko nabízí, že přijme 1500 lidí, jiné země unie ale zatím podle diplomatů potřebné sliby nedaly.

Americký režisér Quentin Tarantino a italský skladatel a dirigent Ennio Morricone se v sobotu setkali v Praze, kde začali natáčet hudbu pro Tarantinův nový western s názvem The Hateful Eight. Tarantino před časem přemluvil Morriconeho, aby mu hudbu k westernu složil, skladatel si pro soundtrack poté vybral Český národní symfonický orchestr.

V Praze je oblačno, vane mírný jihozápadní vítr. Ve večerních hodinách počítejte s deštěm, na východě republiky hrozí dokonce bouřky s krupobitím. Zítra bude jasno, maximální teploty 26 až 28 stupňů.

Neděle 19.7. 11:00

Řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů na východě Libanonu, je bratrem muže zadrženého loni v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy. Ten navíc čeká na vydání do USA. Oznámila to v Bejrútu rozhlasová stanice Voice od Lebanon. V autě našla policie po zmizelých Češích v sobotu opuštěné zavazadlo s jejich penězi a videokamerami. Z vozidla zmizel i řidič.

Britský královský dvůr se snaží nalézt původce úniku kompromitujícího videa do médií a zvažuje žalobu proti listu The Sun, který v sobotu snímky budoucí královny Alžběty II. s rukou zdviženou k nacistickému pozdravu zveřejnil. Domácí video z roku 1933, které údajně pochází z rodinného archivu královny, obsahuje záběr sedmileté budoucí panovnice, jak během dětského skotačení vzdává poctu Adolfu Hitlerovi. 

Před sto pěti lety se narodil dirigent a skladatel Vilém Tauský. Nejen skladatel či dirigent, ale také pedagog a klavírista Vilém Tauský, který se narodil 20. července 1910 v Přerově, byl velkým propagátorem české hudby v Británii. Když v Londýně v březnu 2004 zemřel, psaly o něm britské listy jako o klíčové postavě britského operního obrození. Tauský vedl stejně dobře symfonická tělesa jako varietní ansámbly nebo operetou.

Skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky
nebo bouřky. Během dne většinou oblačno, postupně na většině území
přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 30 až 35 °C.

Sobota 18.7. 17:00

V dolní části Václavského náměstí v centru Prahy se v sobotu po 14. hodině sešlo přes sto lidí, aby vyjádřili solidaritu s uprchlíky a demonstrovali proti šíření nenávisti. "Cílem je vyjádřit solidaritu s uprchlíky a postavit se xenofobním náladám, které teď v České republice jsou," řekla svolavatelka akce Romana Červenková.

Přísahu v Aténách složili noví členové řecké vlády, jimiž premiér Alexis Tsipras nahradil rebelující politiky, kteří se postavili proti dohodě s mezinárodními věřiteli. Premiér provedl celkem deset změn zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu.

V ostravských Dolních Vítkovicích dnes pokračuje třetím dnem festival Colours of Ostrava. Na večerním programu je koncert britské elektronické skupiny Rudimental. "Britská elektronická senzace, mnoha cenami ověnčená kapela, zažije svoji koncertní premiéru v České republice v kompletní sestavě.

Dnes je jasno, místy s přeháňkami, teploty okolo 34 stupňů se udrží až do večerních hodin.
Zítra se rtuť teploměru vyšplhá až na 36 stupňů Celsia.


Sobota 18.7. 11:00

Policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana jako trestný čin výtržnictví. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD). Dřív policie incident, který se stal loni v listopadu na pražském Albertově, vyhodnotila jako maximálně přestupek proti občanskému soužití a předala ho úředníkům.

Řeckým hasičům se v noci na sobotu podařilo dostat zčásti pod kontrolu lesní požáry v zemi. Oznámil to dnes ráno mluvčí hasičů Tomas Tomopulos. Zároveň ale varoval, že nebezpečí vzplanutí dalších ohnisek zůstává vysoké, protože především na jihu Řecka jsou opět očekávány silné větry.

Zámecký příkop v Přerově ozdobilo piano pocházející z pozůstalosti po varhanním mistru z přerovského chrámu svatého Vavřince Vladimíru Krejčířovi. Pod širým nebem si na něm může zahrát kdokoli z kolemjdoucích. Přerov se tak inspiroval ostatními českými či evropskými městy, kde veřejné prostory ožívají v létě hudbou.

Jasno až polojasno, během dne většinou oblačno. Dopoledne ojediněle,
během odpoledne místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 30 až 35 °C, na jihovýchodě až 38 °C.

Pátek 17.7. 18:00

Státní zástupce obžaloval tři policisty z Brna z mučení a jiného krutého nelidského zacházení. Údajně přinutili vyslýchaného muže vyskočit z okna. Případ se podle vyšetřování stal loni v listopadu a muž přežil se zraněním. Na případ upozornil dopisem z vězení.

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát zveřejnili brutální videozáznam, na kterém vůbec poprvé dětský voják stíná hlavu zadrženému muži. Záznam, který měli možnost vidět aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva, ukazuje vraždu syrského armádního kapitána z jednotek prezidenta Bašára Asada.

Gurmánským zážitkům se mohou ještě tento víkend v centru Prahy oddávat příznivci francouzské kuchyně. V rámci oslav pádu Bastily hostí pražská Kampa tradiční francouzský trh (Le Marché), kde mají návštěvníci možnost ochutnat delikatesy jako burgundské hlemýždě, variace sýrů a uzenin, paštiky, mořské plody, francouzské palačinky a další speciality.

Večer dnes bude teplý. Teploty nad 25 stupňů Celsia se udrží až do nočních hodin. Zítřejší maxima 33 až 35 stupňů.

Pátek 17.7. 13:00

Šéf Nejvyššího soudu Pavel Šámal musí koncem léta vybrat nové předsedy trestního i občanskoprávního kolegia. Jména zatím neoznámil. Mandát oběma končí v září kvůli novele zákona o soudech a soudcích. Dosavadní šéf trestního kolegia Stanislav Rizman se rozhodl rezignovat o měsíc dříve. Jako důvod uvedl únavu, pokračovat nechce, bude se méně věnovat organizační práci, více pak rozhodování.

Poslanci v Německu a Rakousku dnes jednají o novém záchranném programu pro zadlužené Řecko, na němž se tento týden domluvili zástupci eurozóny. Jejich souhlas vlády v Berlíně a Vídni potřebují k tomu, aby mohly začít řešit podrobnosti týkající se poskytnutí až 86 miliard eur (v přepočtu asi 2,3 bilionu Kč) z Evropského stabilizačního mechanismu. Čeká se, že zákonodárci obou zemí dojednané finance pro Atény schválí, hlasovat by se mělo po poledni.

Druhá polovina července je na Letních shakespearovských slavnostech ve znamení komedií. Letošní premiéru inscenace Romeo a Julie vystřídá od 20. do 27. července Sen noci svatojánské s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou. Z Bratislavy dorazí na tři reprízy Večer trojkráľový alebo Čo len chcete a ke svému letošnímu prvnímu uvedení se chystá úspěšná Menzelova inscenace Mnoho povyku pro nic.

Dnes je jasno až polojasno. Od západu postupně přibývání oblačnosti, později
na západě Čech místy, jinde jen ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 31 až 35 °C.

Pátek 17.7. 8:00

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes bude v Moravskoslezském kraji jednat se zástupci těžební firmy OKD i dalších podniků o hospodářské situaci regionu. Kraj trápí vysoká nezaměstnanost. Právě OKD je podle ministerstva jako největší zaměstnavatel v regionu v posledních letech postižena propadem cen uhlí, se kterým souvisí pokles těžby a propouštění horníků.

Řecko dnes netrpělivě čeká na podrobnosti o krátkodobé finanční pomoci, kterou má dostat ve výši sedmi miliard eur. Předlužené zemi má zajistit překlenovací financování do doby, než Atény s eurozónou dojednají celkový záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy záchranného fondu eurozóny.
V průběhu dne mají parlamenty v Německu a v Rakousku hlasovat o zahájení rozhovorů o podmínkách této nové dlouhodobé finanční pomoci; 

V Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě je ode dneška přístupna výstava Dědictví Karla Velikého. Výstava vznikla v rámci mezinárodního projektu Kolébky evropské kultury. Mezi třemi stovkami exponátů jsou poprvé vystaveny významné památky z českých sbírek včetně zrestaurovaných nálezů z unikátního pohřebiště v Lumbeho zahradě Pražského hradu. 

Dnes bude jasno nebo skoro jasno. Později odpoledne od západu přechodně
přibývání oblačnosti a v Čechách ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty
31 až 35 °C se slabým jižním až jihozápadním větrem.

Čtvrtek 16.7. 18:00

Prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka dnes na Pražském hradě podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Oznámilo to pražské arcibiskupství. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opravené a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Podmínky memoranda tvrdě kritizoval kardinál Miloslav Vlk.

Ministři financí eurozóny "v principu" souhlasí s poskytnutím tříleté finanční pomoci zadluženému Řecku z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Euroskupina to uvedla poté, co řecký parlament v noci na čtvrtek schválil první z reforem, které byly podle rozhodnutí nedávného summitu zemí platících eurem podmínkou pro pomoc.

Sochy z jízdních kol, na nichž se mohou lidé zkusit projet, vyrábí tento týden v Plzni umělecký kovář z francouzského Štrasburku Benjamin Schlunk. Lidé se mohou seznámit s jeho tvorbou, být při vzniku netradičního bicyklu a vyzkoušet si jízdu na něm, a to v pátek a sobotu 17. a 18. července v DEPO2015

Dnes večer bude polojasno až skoro jasno. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 18ti až 14ti stupni Celsia.

Čtvrtek 16.7. 13:00

Česku hrozí v příštích dnech vysoké teploty, varují meteorologové. Výstraha platí pro celou ČR od pátečního poledne. V sobotu může na východě Čech a jihovýchodě Moravy teplota vystoupat dokonce až na 37 stupňů Celsia.

Devětatřicetiletou Australanku Jodi Magiovou vyhostili ze Spojených arabských emirátů kvůli tomu, že údajně na své stránce na Facebooku použila nadávky. Žena dostala rovněž pokutu a 53 hodin ji drželi ve věznici v naprosto ponižujících podmínkách. Australská grafička, která je teď v Laosu, označila zacházení s ní za "bláznivé".

V Ostravě ve čtvrtek začíná mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava. Může být rekordní, areál v Dolních Vítkovicích se totiž rozrostl na 300 tisíc metrů čtverečních a pojme 45 tisíc návštěvníků. Dosud nejvyšší návštěvnost zaznamenala hudební přehlídka loni; přišlo 41 lidí. Letos vystoupí například Björk či Rudimental.

Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30°C, můžou se vyskytnout ojedinělé přeháňky.

Čtvrtek 16.7. 08:00

Poskytnutí překlenovací půjčky Řecku ze zdrojů EU je pro Česko přijatelné v případě, že s půjčkou budou spojeny právně závazné záruky, které zabrání ztrátě peněz. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš. V pondělí přitom Babiš řekl, že Česká republika odmítá garantovat půjčku Řecku a neposkytne mu ani žádnou přímou půjčku.

Podrobné snímky planety Pluto a jejího měsíce Charona, které ve středu vyslala na Zemi sonda NASA New Horizons, uvedly vědce v úžas, protože hned zkraje detailního výzkumu přinesly řadu nečekaných odhalení. Za zvlášť překvapivou považují odborníci skutečnost, že Pluto není hrouda mrtvého kamení a ledu, jak se dosud předpokládalo.

Sochy z jízdních kol, na nichž se mohou lidé zkusit projet, vyrábí tento týden v Plzni umělecký kovář z francouzského Štrasburku Benjamin Schlunk. Lidé se mohou seznámit s jeho tvorbou, být při vzniku netradiční bicyklu a vyzkoušet si jízdu na něm, a to v pátek a sobotu 17. a 18. července v DEPO2015, řekla mluvčí projektu Evropského hlavního města kultury v Plzni Mirka Reifová.

Ranní teploty se budou pohybovat okolo 12 stupňů a bude polojasno.

Středa 15. 7. 18:00

Rozsudek nad bývalým poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem padne 23. července ve 13.00. Rozhodl o tom soudce Robert Pacovský poté, co Rath po třech dnech dokončil svou závěrečnou řeč. Rozhodnutí bude nepravomocné, Rath se bude moci v případě odsouzení odvolat k vrchnímu soudu. Za ovlivňování veřejných zakázek a korupci mu hrozí až 12 let vězení, žalobce Petr Jirát navrhl nejméně devět let a propadnutí majetku.

Slovensko uskuteční mimořádné cvičení svých bezpečnostních složek s cílem prověřit jejich připravenost na zvládnutí případného značného přílivu uprchlíků. Dnes o tom informovalo slovenské ministerstvo obrany. Do cvičení se zapojí vojáci, policisté a další jednotky.

Islandská zpěvačka Björk, která zahájí na hlavní scéně festival Colours of Ostrava, bude při koncertu pracovat se západem slunce. Během devadesátiminutového vystoupení umělkyně nabídne pyrotechnické efekty a kostýmy. Doprovodí ji patnáctičlenné smyčcové těleso. Zpěvačku do Ostravy doprovází 37 lidí. Koncert začne ve čtvrtek ve 20.00.

Zítřejší tepolty se vyšplhají na 30°C a bude polojasno.

Středa 15.7. 13:00

Situace okolo předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který v červnu řídil dolní komoru zjevně podnapilý, žádnou dohru zřejmě mít nebude. Omluva prý stačí, tvrdí shodně šéfové vládního klubu sociální demokracie i opoziční TOP 09.

Mexická vláda zveřejnila videozáznam, na němž je zachycen sobotní útěk drogového bosse Joaquína Guzmána z přísně střežené věznice Altiplano. Na nahrávce z bezpečnostní kamery je vidět, jak Guzmán několikrát přejde od své postele v cele k prostoru s toaletou a sprchou, než se skloní a zmizí důmyslně vybudovaným tunelem.

Před pěti desítkami let znamenala hudba italského skladatele Ennia Morriconeho revoluci ve westernech. Nyní se Morricone nechal přemluvit, aby se na tento hudební píseček vrátil. Tím, kdo ho k tomu přesvědčil, nebyl nikdo jiný, než Quentin Tarantino, a výhradně Morriconeho hudba tak zazní v jeho nové kovbojce nazvané The Hateful Eight. Hudba k filmu se bude nahrávat v České republice.

Dnes bude většinou oblačno, později odpoledne a večer polojasno. Ojediněle
přeháňky, na severovýchodě zpočátku četnější. Nejvyšší teploty
22 až 26 °C.

 

Středa 15.7. 8:00

Masarykovo nádraží v Praze je uzavřeno kvůli nočnímu vykolejení osobního vlaku. Desítky spojů musí vyjíždět z jiných pražských nádraží, jejich seznam uvedly České dráhy na svém webu. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka potrvá omezení zřejmě celé dopoledne.

Řecký premiér Alexis Tsipras v televizním rozhovoru hájil pondělní dohodu uzavřenou s eurozónou. Jak nicméně dodal, nevěří v ni a podepsal ji kvůli tomu, aby se vyhnul katastrofě, ke které by mohlo v zadlužené zemi dojít. Dohoda je podle Tsiprase velmi tvrdá, nicméně byl to jediný způsob, jak zajistit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. 

Balon se zavěšenou akrobatkou či přechod provazochodce na plošinu pod věží Průmyslového paláce zahájily v úterý večer na holešovickém Výstavišti v Praze festival pouličního divadla Za dveřmi.

Většinou oblačno, ojediněle přeháňky, na severu a severovýchodě déšť
nebo přeháňky četnější. Odpoledne a večer ustávání srážek a ubývání
oblačnosti. Nejvyšší teploty 21 až 25 °C

Úterý 14.7. 18:00

Soud přerušil závěrečnou řeč bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce, pokračovat se bude ve středu. Rath zatím probral podrobně zakázku na opravu zámku Buštěhrad, následovat budou soutěže na modernizaci nemocnic. Tendry podle obžaloby provázela korupce, což Rath odmítá. Rathova řeč zatím trvala od pondělí čistého času přes šest hodin.

Řecko podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda nebylo na víkendovém summitu eurozóny vystaveno ponížení. Ponížením by prý bylo naopak vyhnání této balkánské země z eurozóny. Stejný názor se objevuje i v listu The Financial Times, který výsledek dohody o další úvěrové pomoci Řecku označil za "podmínečnou německou kapitulaci".

Balon se zavěšenou akrobatkou či přechod provazochodce na plošinu pod věží Průmyslového paláce zahájily večer na holešovickém Výstavišti v Praze festival pouličního divadla Za dveřmi. Projektu nazvaného Brána do fantazie se zúčastnily tři desítky performerů.

Večer bude, stejně jako po celý den, oblačno až zataženo. Nejnižší teploty dosáhnou 13 °C. Na většině území lze očekávat přeháňky, které budou během noci ustupovat.


Úterý 14.7. 13:00

Vystoupení Atén z eurozóny považuje prezident Miloš Zeman za rozumné řešení řecké krize. Na tiskové konferenci to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Finanční situace Řecka podle hlavy státu nenahrává vstupu Česka do eurozóny, čeští daňoví poplatníci by podle Zemana neměli platit za řecké dluhy. 

Světové mocnosti se dohodly s Teheránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání sankcí proti Íránu. Oznámili to dnes ve Vídni jménem jednajících stran šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf a ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová. Spory ohledně íránského programu po dvanáct let komplikovaly mezinárodní vztahy.

Původní český muzikál Fantom Londýna vyhrál hlavní cenu Mezinárodního muzikálového festivalu v jihokorejském městě Tegu. Ocenění navíc získal i hlavní představitel v roli Henryho Lukáš Adam coby nejlepší herec festivalu, a Jana Musilová, které ztvárnila roli Matky, dostala cenu ze nejlepší vedlejší ženskou roli.

Dnes bude oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky,
ojediněle bouřky. Později odpoledne a večer ubývání srážek. Nejvyšší
teploty 19 až 23 °C. 

Úterý 14.7. 8:00

Do Česka v úterý armádní speciál CASA přepraví devět ukrajinských pacientů. V českých nemocnicích budou léčeni především nemocní a zranění, kteří utekli před válečným konfliktem na východě Ukrajiny.

Dohoda Řecka s eurozónou uzavřená v pondělí ráno v Bruselu je "novou versailleskou smlouvou" a chování věřitelů vůči Aténám je "politikou ponižování". Ve vůbec prvním komentáři od své nedávné rezignace to prohlásil bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, který dal rozhovor australskému rozhlasu ABC.

Slavný americký bluesman B.B. King v květnu zemřel přirozenou smrtí a nikoli na následky otravy, jak se domnívaly dvě jeho dcery. Vyplývá to z výsledků pitvy, kterou zveřejnili soudní lékaři. Pitva byla koncem května nařízena poté, co Kingovy dcery vznesly obvinění, že jejich 89letého otce zavraždili jeho spolupracovníci.

Většinou zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky,
na severu a severovýchodě území srážky četnější.

Pondělí 13. 7. 18:00

Jednou nastane čas, kdy bude muset Česko kvůli migrantům povolat na ochranu hranic armádu, je přesvědčen prezident Miloš Zeman. Řekl to po odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. Poznamenal, že vzhledem k současné situaci na Ukrajině nemůže vyloučit brzký příchod vlny ukrajinských uprchlíků.

Indonéské úřady se chvatně snaží vyřešit krizi na ostrově Bali, kde kvůli zrušení téměř 900 letů uvázly tisíce turistů. Spoje přilétající na Bali a odlétající z tohoto turisty oblíbeného ostrova jsou zastaveny od čtvrtečního večera kvůli sopečnému popelu z aktivního vulkánu Mount Raung na ostrově Jáva.

V rodinném životě s manželkou a dvěma dcerami i v hudbě s kapelou Chinaski se v poslední době daří zpěvákovi a kytaristovi Michalu Malátnému. V prosinci loňského roku se mu po komplikovaném porodu narodila druhá dcera Frída a po celý letošní rok slaví úspěchy s novou deskou Chinaski Rockfield.

K večeru očekáváme zataženo se slabým deštěm teploty kolem 19 stupňů Celsia. Zítřejší maxima dosáhnou až 23 stupňů.

Pondělí 13. 7. 13:00

Celostátní referendum by se v budoucnu mělo vyhlásit, pokud o jeho vypsání v petici požádá alespoň čtvrt milionu lidí. Vyplývá to z návrhu ústavního zákona, který na jednání schválila vláda.

Radikální hnutí Islámský stát popřelo, že by při pátečním náletu amerického bezpilotního letounu v Afghánistánu zahynul jeho místní velitel Háfiz Saíd. Islámský stát zveřejnil audionahrávku, na níž je údajně zachycen Saídův projev.

Umělce, kteří patří ve svém oboru k evropské špičce, představí sedmý ročník festivalu tanečního a fyzického umění Nultý bod. Od dnešního večera se v pražském Divadle v Celetné zaměří na emoce, nahotu a limity lidského těla. Jeho hvězdou bude Dánka Kitt Johnsonová, kterou na jevišti vystřídají umělci z Chorvatska, Řecka, Švýcarska, Slovenska a České republiky.

Dnešní teploty vystoupají až na 23 stupňů. Od severovýchodu bude přibývat déšť.

Pondělí 13. 7. 8:00

Před soudem pokračuje hlavní líčení s bývalým poslancem Davidem Rathem obžalovaným z korupce při veřejných zakázkách. Jeho obhájkyně by měla přednést závěrečnou řeč. Rathovi hrozí až 12 let vězení, žalobce pro něj navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku.

Summit eurozóny, který má rozhodnout o dalším osudu Řecka, byl krátce před šestou hodinou ranní opět přerušen. Tentokrát to je prý kvůli závěrečným konzultacím. Osud zadlužené země je stále nejasný i po více než 14 hodinách jednání prezidentů a premiérů zemí platících eurem. V kuloárech se ale považuje za pravděpodobné, že řecký premiér Alexis Tsipras na většinu požadavků ostatních členů eurozóny přistoupil.

Vrcholné dílo italského režiséra Federica Felliniho Sladký život bude nově zfilmováno. Dohodla se na tom kalifornská produkční společnost AMBI s Felliniho dědici. Důvěru dala rodina až italskému producentovi Danielovi Di Lorenzovi, který se spolu se společností AMBI bude podílet i na financování nového zpracování Sladkého života.

Dnes čekáme místy déšť. Teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia.

Neděle 12.7. 17:00

Vláda v pondělí projedná návrh ústavního zákona o celostátním referendu. To by se v budoucnu mohlo vyhlásit tehdy, pokud by o to stálo aspoň čtvrt milionu lidí a podepsalo by kvůli tomu petici. Některá ministerstva a ombudsmanka Anna Šabatová mají k návrhu výhrady. Podle veřejné ochránkyně práv by mělo stačit 100 tisíc podpisů.

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán přezdívaný "El Chapo" - Prcek - uprchl z věznice s nejpřísnějším stupněm ostrahy. Podařilo se mu to díky více než 1,5 kilometru dlouhému důmyslně vybudovanému tunelu, který vedl z jeho cely do opravované budovy stojící mimo prostory nápravného zařízení, uvedly podle agentur místní úřady. Guzmánovi se útěk z vězení zdařil už v roce 2001 a mexické úřady ho znovu dopadly až o 13 let později.

Ve věku 66 let v sobotu náhle zemřel kytarista, skladatel a zpěvák Otakar Petřina, sdělil to jeho syn Otakar "Marpo" Petřina. Rozloučení se bude konat v kruhu rodinném, dodal.

v Pondělí bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách na severu srážky
četnější a ojediněle bouřky.

Neděle 12. 7. 11:00

Sobotní výbuch ve Svoru na Českolipsku, při kterém zemřel padesátiletý muž, vyšetřuje policie. Přesná příčina výbuchu zatím není jasná, kriminalisté budou zjišťovat, zda výbuch nastal kvůli technické závadě či vlivem neopatrné manipulace s lahví. Ve věci byla nařízena soudní pitva, sdělila krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Ukrajinská policie nadále vyjednává s ozbrojenci, kteří v sobotu zaútočili v Mukačevu na západě země a kteří se prozatím odmítají vzdát. Incident některá média označují jako boj o vliv v západoukrajinské Zakarpatské oblasti mezi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a místními kriminálními skupinami. Násilnosti si vyžádaly zřejmě tři lidské životy: dva zabití jsou údajně příslušníci Pravého sektoru, zbývající obětí je civilista. Další čtyři civilisté a šest policistů bylo zraněno.

Kdo netleská, není Čech! Tuzemská kinematografie na přehlídce ve Varech sklidila ceny pro nejlepší herečku (Alena Mihulová), herce (Kryštof Hádek) i dokument (Mallory). A Velký sál hotelu Thermal tleskal i Ivě Janžurové, která převzala Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii.

Dnešní teploty se vyšplhají ke 30 stupňům Celsia a má být oblačno.

Sobota 11.7. 17:00


S odvoláním proti výsledkům maturit uspělo 175 studentů. Žádost o přezkum přitom podalo 2320 žáků, uspěl tedy zhruba každý třináctý.

Dnešního pohřbu 136 nově identifikovaných obětí masakru 8 tisíc muslimských (nyní bosňáckých) mužů a chlapců se v Bosně účastní desetitisíce lidí. Na ceremonii, která se koná dvacet let po největším krveprolití v Evropě od konce druhé světové války, přicestovala řada zahraničních delegací, mimo jiné někdejší americký prezident Bill Clinton, srbský premiér Aleksandar Vučić či předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Herec Harvey Keitel přišel na tiskovku na festivalu v Karlových Varech o dvacet minut později, schovával se za sluneční brýle a během odpovědí se pravidelně ztrácel. Přesto - nebo právě proto - šlo o přínosnou a rozhodně nejvtipnější karlovarskou tiskovou konferenci za dlouhé roky.


Polojasno až skoro jasno. Odpoledne od severozápadu přibývání
oblačnosti, ojediněle, večer na severozápadě a severu území místy
přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší teploty 25 až 29 °C.


Sobota 11.7. 11:00

Na Slapské přehradě poblíž kempu Županovice na Příbramsku zemřel v pátek navečer po převrácení plachetnice starší muž. Jeden člověk je zraněný, další dva by měli být v pořádku. Příčinu nehody policisté vyšetřují.

Nejméně jednoho mrtvého a čtyři zraněné si vyžádala sobotní exploze, která vážně poškodila budovu italského konzulátu v centru Káhiry. Zatím není jasné, kdo má útok na svědomí. Výbušniny nastražené v autě explodovaly naštěstí v době, kdy byl konzulát zavřený.

Na karlovarském festivalu má největší naději na ocenění v hlavní soutěži celovečerní debut talentovaného kosovského tvůrce Visara Moriny nazvaný Babai. Vyplývá to z ankety akreditovaných filmových kritiků. V hlavní soutěži je celkem 13 snímků, z nich sedm tvoří debuty.

Dnes je jasno až polojasno. Denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 23 až 25 stupňů Celsia.

Pátek 10. 7. 18:00

Vězeňské prostory opět přestávají dostačovat počtu odsouzených, kteří si v nich odpykávají odnětí svobody. Aktuální statistiky uvádějí, že ubytovací kapacity ve výkonu trestu jsou naplněny ze 103 procent. Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel vzkázal, že chybějící místa získá Vězeňská služba dostavbou ubytoven, která se ve vybraných věznicích uskuteční ještě letos.

V řecké vládní straně SYRIZA vypukla vzpoura. Pět jejích poslanců a další činitelé, náležející k nejlevicovější frakci formace, vyzvali k návratu k drachmě, pokud nebude možná dohoda s mezinárodními věřitelskými institucemi bez úsporných opatření v Řecku.

V Káhiře dnes zemřel legendární egyptský herec Omar Sharif, bylo mu 83 let. Informovala o tom stanice SkyNews, podle které byl příčinou smrti infarkt. Mezi filmové hvězdy Sharifa katapultovaly velkofilmy jako Doktor Živago či Lawrence z Arábie.

Obloha dnes večer zůstane jasná. Teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 °C. V noci ale mohou klesnout i na 8 až 4 °C.

Pátek 10.7. 13:00

Petr Kramný, obžalovaný z vraždy manželky a dcery během dovolené v Egyptě, byl žárlivý. Tvrdí to jeho bývalá přítelkyně Lucie Waśniowská. Kdysi ji prý dokonce sledoval cestou z diskotéky, chtěl zjistit, zda ji někdo nedoprovází.

V Aténách se za zavřenými dveřmi sešel premiér Alexis Tsipras s poslanci své strany SYRIZA, aby s nimi probral návrh reforem, který vláda ve čtvrtek odeslala zástupcům eurozóny. Řecko chce na základě předložených reforem, jež se týkají zejména daní a penzijního systému, získat novou finanční pomoc, a vyhnout se tak bankrotu. 

Kytarista legendární britské kapely Rolling Stones Keith Richards po více než dvou desetiletích vydá nové sólové album. Kolekce 15 rockových, reggae a country skladeb nazvaná "Crosseyed Heart" vyjde 18. září. Jednasedmdesátiletý hudebník o tom informoval ve čtvrtek na svých internetových stránkách.

Obloha zůstane odpoledne jasná a nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C. 

Pátek 10.7. 08:00

Policie obvinila dva lidi z křivé výpovědi v případu Marka Půčka, který loni v srpnu v opilosti autem srazil a usmrtil dívku na pražském náměstí Kinských. Hrozí jim až dva roky vězení. S největší pravděpodobností jsou stíháni Půčkovi kamarádi, kteří u soudu vypovídali v jeho prospěch.

Počet migrantů a uprchlíků, kteří přišli o život při pokusu překonat Středozemní moře, se výrazně snížil. Ukazuje to, jak významný dopad má posílení pátracích a záchranných operací, o kterých evropští vůdci rozhodli na konci dubna.

Vrcholem letošního festivalu Prague Proms bude koncert slavné ruské operní divy Anny Netrebkové. Světoznámá pěvkyně zazpívá v pražském Obecním domě. Jejími partnery v programu árií, duet a ansámblů z italských a ruských oper budou mezzosopranistka Jekatěrina Gubanovová, tenorista Aleksandrs Antonenko a basista Ildar Abdrazakov.

Ranní teploty nepřesáhnou 20 stupňů Celsia. Obloha bude jasná až polojasná s občasnými poryvy větru. 

Čtvrtek 9. 7. 18:00

Na autobus plný lidí podle policie střílel v úterý večer v Plzni 15letý Plzeňan. Podezřelý, jehož kriminalisté dopadli za necelých 24 hodin po činu, je v policejní cele. Mladík střílel za přítomnosti otce, nikoho nezranil.

Německá kancléřka Angela Merkelová zopakovala, že tzv. "ostříhání" řeckých závazků je vyloučeno. Řekové požadují restrukturalizaci svého ohromného dluhu a za potřebnou ji považuje i Mezinárodní měnový fond.

Irského herce Jamieho Dornana, který spolu s Cilianem Murphym ztvární dvojici parašutistů Kubiše a Gabčíka v koprodukčním filmu Anthropoid, přivítaly ve čtvrtek před karlovarským hotelem Thermal davy fanynek. Někdejší model předvádějící pro prestižní značky i módní domy, získal jejich srdce díky roli v erotické romanci Padesát odstínů šedi.

Dnes večer bude oblačno až polojasno, na východě ojediněle přeháňky. Nejnižší teploty 10 až 6 stupňů Celsia.

Čtvrtek 9. 7. 13:00

Petr Kramný, který čelí obžalobě z vraždy manželky a dcery během dovolené v Egyptě, trpí podle psycholožky Heleny Khulové poruchou osobnosti. Je to prý narcista a egoista. Expertka u soudu také řekla, že u něj chybí smutek po ztrátě blízkých.

Malajsie předložila plénu návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, v němž žádá o vytvoření mezinárodního tribunálu, který vyšetří loňské sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian. Malajsijští představitelé Radě bezpečnosti sdělili již minulý týden, že podobný krok chystají navzdory odporu Ruska, které tvrdí, že je to zatím předčasné. Moskva má v radě právo veta.

Mimořádný 31. ročník loutkového festivalu Skupova Plzeň nabídne divákům unikátní podívanou - vietnamské vodní loutkové divadlo z Hanoje. Divadlo kombinuje náměty z každodenního zemědělského života a vietnamské mytologie, pověstí a pohádek. Čeští diváci mají možnost vidět vietnamský kulturní poklad v originální a plné verzi poprvé od roku 1989. Festival se letos koná jako součást programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.

Dnes čekáme místy přeháňky a teploty mezi 16 a 20 stupni Celsia.

Čtvrtek 9. 7. 8:00

Česko chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. Vláda v tomto rozsahu udělila mandát ministru vnitra Milanu Chovancovi, který bude o problematice běženců ve čtvrtek jednat s unijními ministry, řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Italský soud odsoudil v dalším procesu bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho za uplácení senátora. Prvoinstanční soud ho formálně poslal na tři roky do vězení s pětiletým zákazem politické činnosti. Berlusconi si ale trest nijak neodsedí kvůli tomu, že mu na podzim vyprší v této aféře promlčecí lhůta, a než by mohl být definitivně odsouzen by měl ještě možnost dvou odvolání.

Slavný jazzový pianista a nositel 14 cen Grammy Herbie Hancock vystoupí jako sólista 24. července v pražském Foru Karlín. Loni v listopadu byl Hancock se svým kvartetem hvězdou festivalu Jazzfest Brno.

Dnes bude od severozápadu přibývat přeháněk. Teploty se budou pohybovat mezi 16 a 20 °C.

Středa 8.7. 18:00

Česká republika má výhrady k zabezpečení jižní hranice schengenského prostoru v Řecku a v Itálii. Od Evropské unie také Česko bude chtít, aby začalo fungovat vracení uprchlíků do zemí, odkud přišli. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka. Česko podle něj letos a příští rok přijme v rámci evropské solidární akce stovky uprchlíků.

Dva summity a téměř tucet dvoustranných schůzek včetně jednání s nejvyššími představiteli Číny a Íránu čeká ruského prezidenta Vladimira Putina v Ufě, ležící bezmála 1200 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Metropole autonomního Baškortostánu hostí po příští tři dny vrcholné schůzky skupiny BRICS, tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky, a následně Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO).

Dvě ze tří hlavních cen si odnesly české snímky z hlavní soutěže polského festivalu Lubušské filmové léto v Lagówě, jehož 44. ročník se konal od 28. června do 5. července. V konkurenci 15 celovečerních filmů si druhou cenu Stříbrný hrozen odvezl režisér Petr Václav s filmem Cesta ven, a to za dokonalé uchopení tématu soužití většinové společnosti s Romy.

Dnes večer bude v Česku oblačno až polojasno, na Moravě a Slezsku z počátku převážně zataženo s deštěm. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 15-ti až 11-ti stupni Celsia.

Středa 8.7. 13:00

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) odlétá na třídenní pracovní cestu do Sverdlovské oblasti v Rusku. Informoval o tom tiskový odbor ministerstva. Sám ministr označuje za cíl cesty podporu českého vývozu, který meziročně klesl o třetinu. Mládka v delegaci doplní představitelé více než 50 českých společností.

Řešení řecké dluhové krize musí být sociálně spravedlivé a ekonomicky udržitelné, řekl ve svém vystoupení v Evropském parlamentu řecký premiér Alexis Tsipras. Prohlásil, že v uplynulých více než pěti letech byla jeho země laboratoří úsporných opatření, která však nefungovala. Současný řecký problém je podle něj projevem neschopnosti eurozóny řešit dluhovou krizi.

Úvodní večer festivalu Letní slavnosti staré hudby, který se uskuteční 13. července na zámku Troja, bude patřit příběhům z antické mytologie. Program s názvem La Muse je vystavěn na dílech dvou francouzských skladatelek, které působily v Paříži na sklonku vlády Ludvíka XIV. 

Od západu začíná do Česka proudit studená fronta, teploty tedy nepřekročí 25°C. Na východě republiky se mohou vyskytovat občasné přeháňky.

Středa 8.7. 08:00

Bazén v kempu v Opárenském údolí na Litoměřicku zasáhl v úterý vpodvečer elektrický proud, v nemocnicích skončilo 26 dětí většinou ve věku od pěti do osmi let a tři dospělí. Zranění nejsou vážná. Část dětí si stěžovala na brnění končetin. Případ vyšetřuje policie.

Prezidenti a premiéři všech 28 zemí Evropské unie se v neděli sejdou kvůli řecké krizi, řekla německá kancléřka Angela Merkelová po úterním summitu eurozóny. Situace kolem zadluženého Řecka se podle ní dotýká všech zemí EU, nejen těch, které sdílejí euro.

Putovní festival Klasika pod hvězdami nabídne mezi 14. srpnem a 5. zářím operu Giuseppe Verdiho Aida v prostředí zámeckých zahrad nebo na venkovních jevištích. Příběh z prostředí starověkého Egypta mohou zájemci viděl na zámcích Sychrov a Lednice nebo na Letenské pláni v Praze či ostravské Dolní oblasti Vítkovice. Festival zahájí představení 14. srpna na zámku Sychrov. 

Dnešek bude oblačný až zatažený, občas se mohou objevit přeháňky. Teploty se budou držet kolem 22°C.

Úterý 7.7. 18:00

V centru Prahy protestovaly stovky taxikářů proti plánu primátorky Adriany Krnáčové zpřísnit zkoušky pro řidiče taxi a všechny je přezkoušet. Taxikáři způsobili problémy v dopravě, městu předali petici. Krnáčová v uplynulých týdnech uvedla, že zhruba v polovině léta budou muset všichni taxikáři znovu složit zkoušky, aby dostali licenci. V Praze je evidováno zhruba čtyři tisíce taxikářů.

Řecko před úterním před mimořádným summitem eurozóny v Bruselu překvapivě nepřineslo žádné nové písemné návrhy na dohodu o mezinárodní finanční pomoci této zadlužené zemi.V Bruselu se má večer uskutečnit summit zemí eurozóny poprvé od nedělního referenda v Řecku, ve kterém více než tři pětiny voličů odmítly červnové návrhy mezinárodních věřitelů.

Tvůrci komedie Padesátka v čele s režisérem a hercem Vojtou Kotkem už pracují ve střižně, premiéra má být o Vánocích. "Kotkovci" popřáli v Karlových Varech Mezinárodnímu filmovému festivalu k jubileu a setkali se s novináři. Ve Varech uvádějí tvůrci snímku stejnojmenné divadelní představení Petra Kolečka, které se stalo námětem filmu.

Večer přijdou od západu Čech bouřky, místy i s kroupami. Teploty budou kolem 20 stupňů.

Úterý 7.7. 13:00

Dcera Kramných zemřela na náhlé selhání srdce při zasažení elektrickým proudem. Vyplynulo to z výpovědi znalce Marka Dokoupila, kterou u Krajského soudu v Ostravě pokračuje proces s Petrem Kramným. Je obžalován z toho, že svou manželku a dceru na dovolené v Egyptě zavraždil. Kramný to od počátku popírá, jeho žena s dcerou podle něj zemřely nejspíše na otravu. 

Dopravu tunelem pod Lamanšským průlivem narušila smrt jednoho afrického migranta, který v tunelu přišel o život při pokusu dostat se z Francie do Británie. Uvedly to místní úřady. Příčina úmrtí se vyšetřuje.

Izraelská Národní knihovna podle izraelských médií musí dohledat rukopisy Franze Kafky, které jí minulý týden přiřkl soud. Rukopisy, jež měly být dle spisovatelovy poslední vůle zničeny, jsou nyní podle verdiktu majetkem knihovny. Dosud byly v rukou dcery sekretářky Kafkova přítele a vydavatele jeho děl Maxe Broda.

Odpoledne zůstane jasné, večer se mohou vyskytnout občasné bouřky. Teploty se budou držet kolem 30°C.

Úterý 7.7. 08:00

V České republice v pondělí opět padaly rekordy, ačkoli teploty už byly nižší než v neděli. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, a to 36,5 stupně. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ze 139 českých meteorologických stanic, které měří déle než 30 let, byly rekordy překonány na 28.

Ruští vyšetřovatelé přitvrdili obvinění vůči důstojnici ukrajinského letectva. Pokud dosud Nadija Savčenková byla obviněna ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů na východní Ukrajině, nyní čelí obvinění z vraždy.

Knihu o historii karlovarského festivalu představila jeho umělecká poradkyně Eva Zaoralová. Významná kritička, která byla dvě desítky let jeho uměleckou ředitelkou, do Varů jezdila od začátku 70. let jako novinářka. Má bohaté zkušenosti s obdobnými akcemi v zahraničí, na stránkách proto nabízí různorodý pohled na tuto nejvýznamnější domácí filmovou přehlídku.

Ranní obloha bude jasná, s teplotami kolem 18°C. Během dne se bude teplota postupně zvyšovat až k 35°C.

Pondělí 6.7 17:00

V pátek a o prodlouženém víkendu se v Česku utopilo šest lidí. Podíl na úmrtích měly alkohol i vedra.  Odborníci radí, aby lidé při nynějších vysokých teplotách nepřeceňovali své síly a vyhnuli se větší námaze.

Řecký premiér Alexis Tsipras musí nyní rychle objasnit, co má v plánu dělat po nedělním referendu, ve kterém voliči odmítli podmínky věřitelů. Prohlásil to francouzský ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir. Podle německého poslance Klause-Petera Willsche z vládní Křesťansko - demokratické strany (CDU) by země nyní měla odejít z eurozóny.

Čtyři autory pozoruhodných scénářů ocenila v pondělí na karlovarském festivalu filmová nadace České televize, RWE a barrandovského studia. Částkou čtvrt milionu korun odměnila Adama Sedláka za drsný příběh morálního i fyzického rozpadu "jednoho sportovce a jednoho vztahu" s názvem Domestik, který bude Sedlákovým celovečerním debutem. Dalšími oceněnými jsou zkušení autoři Tomáš Vorel, Petr Zelenka a Marek Epstein.

Dnešní nejvyšší teploty se pohybují okolo 27 - 31°C. Zítra očekáváme jasno až polojasno, k večeru přibývání oblačnosti a místy i silné bouřky. Nejvyšší zítřejší teploty 31 - 35°C. 


Pondělí 6. 7. 11:00

Devatenáctiletý muž se v neděli v podvečer utopil v zatopeném lomu v Blansku. Cizinci, zřejmě z Bulharska, už nedokázali záchranáři pomoci. Policisté se okolnostmi tragédie nadále zabývají. Zjišťují také to, zda byl muž pod vlivem alkoholu.

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes oznámil, že odstupuje z funkce. Uvedl, že si je vědom, že někteří z představitelů euroskupiny by uvítali, kdyby s ním už nemuseli jednat. Varufakisova "absence" by údajně mohla pomoci při vyjednávání dohody s eurozónou po výsledném "ne" v řeckém referendu.

Na Staroměstském náměstí i v jeho okolí v centru Prahy se budou konat Husovské slavnosti. Na náměstí bude především hudební program a v podvečer ekumenická bohoslužba. Program zakončí tichý průvod se svíčkami k Vltavě. Tradiční bohoslužba k uctění památky Jana Husa se uskuteční v Betlémské kapli.

Po dešti v časných ranních hodinách je v Praze a Západních Čechách skoro jasno. Maximální teploty okolo 30 stupňů. Bouřky se v průběhu dne přesunou na východ republiky.

Neděle 5.7 17:00

Albánská policie zadržela údajného vraha dvou českých turistů. Dvacetiletý muž se předtím skrýval v domě, který policie obklíčila. Muž teprve před měsícem vyšel z vězení. Policie na něj přišla porovnáním stop, které zanechal v autě zavražděných.

V Řecku ráno začalo napjatě očekávané referendum, které může rozhodnout o budoucnosti země a o jejím setrvání v eurozóně. V plebiscitu se má zhruba deset milionů občanů Řecka vyslovit k tomu, zda přijmout, či odmítnout podmínky mezinárodních věřitelů pro poskytnutí další finanční pomoci, kterou tento zadlužený stát nutně potřebuje.

Americký herec Richard Gere nadchl tisíce diváků karlovarského letního kina, když osobně přišel v sobotu po jedenácté hodině večer uvést slavný film Pretty Woman. "Už točím filmy hodně dlouho, ale něco takového jsem ještě neviděl," řekl na úvod herec, který letos převzal na letošním Mezinárodním filmovém festivalu cenu za mimořádný přínos světové kinematografii.

Dnešní nejvyšší teploty dosahovaly až 37°C. Zítra očekáváme déšť a bouřky, během odpoledne ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty vystoupají až ke 35°C .

Neděle 5. 7. 11:00

Opilý řidič osobního auta dnes ráno v Praze zezadu narazil do nákladního vozu, jeho spolujezdkyně při srážce zahynula. Řidič osobního auta vyvázl se zraněním, zraněna byla také další žena ve voze. Nehoda se stala u letiště na Pražském okruhu, který byl kvůli tomu na několik hodin uzavřen.

V Řecku ráno začalo napjatě očekávané referendum, které může rozhodnout o budoucnosti země a o jejím setrvání v eurozóně. V plebiscitu se má zhruba deset milionů občanů Řecka vyslovit k tomu, zda přijmout, či odmítnout podmínky mezinárodních věřitelů pro poskytnutí další finanční pomoci, kterou tento zadlužený stát nutně potřebuje.

Dnes bude na karlovarském festivalu představen celovečerní filmový debut Slávka Horáka Domácí péče. Byl natočen ve slovenské koprodukci, zařazen do hlavní soutěže. Ohlášena je účast především představitelů hlavních rolí Aleny Mihulové, Bolka Polívky, Zuzany Kronerové a Tatiany Vilhelmové.


Dnes bude jasno, místy polojasno. Teploty se vyšplhají až na 37 stupňů Celsia.

Sobota 4.7 17:00

Katoličtí biskupové českých a moravských diecézí nabídli vládě pomoc s migranty, kteří jsou v ohrožení života. Spočívá ve výzvě farnostem, aby po dohodě s místními samosprávami přijaly mezi sebe rodiny křesťanských běženců. Do spolupráce by měly být také zapojeny místní charity.

Tuniský prezident Kaíd Sibsí vyhlásil v zemi výjimečný stav kvůli teroristickému útoku v turistickém letovisku v Súse, kde minulý týden útočník zastřelil 38 lidí.

Klášter v Roudnici nad Labem nabídne svým návštěvníkům pestrý kulturní zážitek. O víkendu od 17. do 19. července tam totiž vystoupí s nabitým programem divadelní soubor OLDstars. Druhý ročník přinese 5 premiér a 30 různých představení v bývalém augustiniánském klášteře. Výtěžek ze vstupného bude věnován na rekonstrukci roudnického  kláštera.

Dnešní obloha je jasná, nejvýší teploty se pohybují okolo 35°Celsia. Ojediněle na západě můžeme očekávat bouřky. Zítřejší teploty se vyšplhají až ke 37° Celsia.



Sobota 4. 7. 11:00

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) je pro rychlé rozhodnutí o tzv. limitech těžby uhlí na Mostecku. Řekla to v pátek po jednání s hornickými odbory v Mostě. K jaké ze čtyř navrhovaných variant se případně přikloní, neuvedla. V případě utlumení těžby v regionu hrozí zvýšení počtu lidí bez práce o několik tisíc.

Smyslem západních sankcí zavedených proti Rusku je dosáhnout změny ruského vedení. Prohlásil to v pátek šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Řekl také, že krize na Ukrajině může trvat ještě dlouho, jestliže Spojené státy nebudou chtít Ukrajinu stabilizovat.

Ve Velkém sále hotelu Thermal byl v pátek zahájen 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Při zahajovacím ceremoniálu, který už podvacáté moderoval Marek Eben, převzal Richard Gere Křišťálový glóbus, jímž festival ocenil jeho mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Dnes bude jasno. Maximální denní teploty 33 až 35 stupňů.

Pátek 3. 7. 18:00

V České republice se objevil druhý případ podezření na koronavirus MERS. Muž z Ostravy byl hospitalizován na infekčním oddělení pražské nemocnice Na Bulovce. Testy však nakonec nákazu koronavirem MERS nepotvrdily. Mimo nebezpečí je tak i 49 lidí, kteří s mužem cestovali na zájezd do Polska.

Francie odmítla žádost o azyl, se kterou se na francouzské úřady obrátil zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Sdělil to úřad francouzského prezidenta. Australan Assange se už tři roky ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Stále se obává vydání z Británie do Švédska, kde je podezřelý ze znásilnění.

Nabitý areál vizovické likérky slibuje letošní třináctý ročník Masters of Rock. Hvězdami festivalu budou finská skupina Nightwish, němečtí heavymetalisté Powerwolf nebo klenot nizozemského symfonic-metalu Within Temptation.

Dnešní večer bude teplý, kolem 27 stupňů. Zítra očekávejte denní teploty 32 až 35 stupňů Celsia.


Pátek 3. 7. 13:00

Vrchní soud v Praze vrátil městskému soudu kauzu pražských radních obžalovaných kvůli Opencard. Upozornila na to v pátek Česká televize. Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt řekl, že případ vrátil na základě stížnosti státního zástupce. Pražské Městské státní zastupitelství si totiž stěžovalo na verdikt městského soudu, který vrátil obžalobu k došetření.

Největší překážkou pro dodávky ruského plynu na Ukrajinu není cena, ale ruské odmítnutí podepsat právně závaznou dohodu. Řekl to šéf ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev.

V plzeňském prostoru DEPO2015 začíná třídenní hudební festival Rock for People Europe. Hlavní hvězdou je britská metalová kapela Motörhead, která se představí v sobotním programu. Na šesti pódiích vystoupí přibližně sedmdesát kapel ze zemí Evropské unie.

Dnes očekáváme jasnou oblohu po celý den. Teploty v rozmezí 30 až 32 stupňů. Pocitům horka přidá skoro úplné bezvětří.

Pátek 3. 7. 8:00

Právnička bývalého poslance Davida Ratha Marcela Ondřejová požádala o další odročení případu. Advokátka, kterou někdejšímu politikovi obžalovanému z korupce přidělil v květnu soud, nestíhá prostudovat spis. Ondřejová následně řekla, že její žádosti středočeský krajský soud nevyhověl. Závěrečnou řeč prý přednese v plánovaném termínu 13. července.

Proruští separatisté v neuznávané Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny vyhlásili "zvláštní režim samosprávy" a ohlásili na 18. října místní volby. Tento krok rebelů následně ostře zkritizoval ukrajinský prezident, který ve středu předložil návrh ústavní reformy, jež počítá s decentralizací moci, avšak neuspokojuje požadavky separatistů na autonomii.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě také letos finančně podpoří tři neziskové organizace, které pomáhají nemocným a sociálně znevýhodněným lidem. Rozdělí si rovným dílem výtěžek z dárcovských SMS zaslaných při pátečním charitativním koncertu. Loni se takto podařilo vybrat zhruba 1,8 milionu korun.

Dnes očekáváme jasnou oblohu. Teploty se budou pohybovat kolem třiceti stupňů Celsia.

Čtvrtek 2. 7. 18:00

Stíhaný podnikatel František Savov má být vydán do České republiky. Rozhodl o tom soud v Londýně. O vydání žádají české úřady kvůli tomu, že je podnikatel stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Obhajoba dala již předem najevo, že se proti verdiktu odvolá. Případ tak bude řešit vyšší instance.

Britská ropná společnost BP se dohodla s americkými úřady, že zaplatí 18,7 miliardy dolarů (zhruba 460 miliard korun) za urovnání škod způsobených při havárii z roku 2010 únikem ropy do vod Mexického zálivu. Podle amerického ministerstva spravedlnosti jde o největší dohodu o urovnání, jaká kdy byla s jednotlivým podnikem v USA uzavřena.

Loni bez velkého humbuku oslavené dvacáté narozeniny, přední zástupci domácí klubové scény, legendy českého undergroundu, nadšení fanoušci mnoha věkových kategorií, hudební, divadelní a filmové zážitky: to vše spojuje už tradičně první červencový pátek a sobotu konaný festival Litoměřický kořen.

Česko zasáhnou od pátku silná vedra. Teploty se budou pohybovat nad třiceti stupni.

Čtvrtek 2.7. 13:00

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podepíše v pátek v Berlíně se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem deklaraci o česko-německém strategickém dialogu. Obě země si od nové formy spolupráce slibují její další prohloubení a vytvoření vzorového příkladu spolupráce malého a velkého souseda.

KLDR od začátku tohoto století vykonala na 1,4 tisíce veřejných poprav. Nejvyšší tresty severokorejský komunistický režim údajně uděluje i za takové "zločiny", jako je sledování jihokorejských seriálů na DVD. Vyplývá to z nové zprávy, kterou na základě informací severokorejských přeběhlíků vypracoval Korejský ústav národního sjednocení v jihokorejském Soulu.

Hned několikrát budou mít návštěvníci 50. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary možnost vidět na vlastní oči amerického herce Richarda Gera. Hlavní hvězda festivalu se objeví dvakrát na červeném koberci, ale má zavítat i do letního kina.

Nejvyšší teploty dnes dosáhnou až 31 °C. Obloha zůstane jasná.

Čtvrtek 2.7. 08:00

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z Evropské unie se ve středu odpoledne na Václavském náměstí zúčastnilo asi 700 lidí. Po úvodních proslovech protestující zamířili k Úřadu vlády, protest skončil po třech hodinách kolem 20 hodin. Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe drželi těžkooděnci.

Dánský soud odňal občanství knihkupci marockého původu odsouzenému kvůli podněcování k terorismu. Jde o první takový případ v zemi. Odnětí dánského občanství bylo možné jen díky tomu, že Sam Mansour má ještě marocké občanství.

Národní filmový archiv představí na karlovarském festivalu rekonstruovanou Pohádku máje, herecký debut Jiřího Voskovce, od jehož narození uplynulo v červnu 110 let. Snímek režiséra Karla Antona z roku 1926 patří mezi nejvýznamnější československá díla němé éry. Voskovec v něm ztvárnil hlavní roli pod pseudonymem Petr Dolan.

Dnešní den bude jasný s teplotami až do 30°C.

Středa 1.7. 18:00

Eurozóna není schopna řešit krizi v Řecku, řekl novinářům ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Je prý rád, že Česká republika není jejím členem.

Ve věku 106 let zemřel sir Nicholas Winton, který za druhé světové války zachránil více než 650 československých dětí před jistou smrtí v nacistických táborech.

Hned několikrát budou mít návštěvníci 50. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary možnost vidět na vlastní oči amerického herce Richarda Gera. Hlavní hvězda festivalu se objeví dvakrát na červeném koberci, ale má zavítat i do letního kina.

Odpolední obloha zůstane jasná a teploty se budou pohybovat mezi 25 až 29 °C.


Středa 1.7. 12:00

Krajský soud v Ostravě vyslýchá známého Petra Kramného z práce. Podle obžaloby společně se Stanislavem Škorpíkem plánovali útěk Kramného z Egypta. Zemi, kde zemřela Kramného manželka a dcera, obžalovaný nemohl po tři měsíce opustit. Svědek ale vypověděl, že to vše myslel v žertu.

Řecký premiér Alexis Tsipras ustoupil mezinárodním věřitelům Řecka a slíbil jim přijetí takřka všech jejich posledních podmínek další finanční pomoci. Podle britského listu Financial Times to plyne z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi.

Existence filmových pobídek láká do Česka zahraniční filmaře. Na pobídky by mělo být letos k dispozici stejně jako loni 800 milionů korun. Loni tyto pobídky přilákaly zahraniční investice za více než čtyři miliardy korun. Například seriál o mušketýrech, který začala vysílat televize Prima, se natáčel v roce 2013 v Česku díky této podpoře, kdy filmaři získali zpět pětinu prokazatelně utracených nákladů.

Odpolední obloha zůstane jasná a teploty se budou pohybovat mezi 25 až 29 °C.

Středa 1.7. 08:00

Pražský městský soud projedná odvolání v případu bývalého wimbledonského vítěze Jana Kodeše, který v žalobě požaduje po státu 8,4 milionu korun za nepřiměřeně dlouhé soudní vypořádání majetku po rozvodu.

Skončila platnost záchranného programu pro Řecko. Mezinárodní měnový fond současně potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou část dluhu 1,5 miliardy eur (41 miliard Kč). Řecko je tak v platební neschopnosti.

Světoznámý španělský tenor José Carreras vystoupí na konci příštího roku (10. prosince 2016) v Tipsport Aréně v Pardubicích. Jen pár dnů po jeho 70. narozeninách, které připadají na 5. prosince, nabídne v rámci celosvětového koncertního turné program s názvem A Life in Music.

Dnešní den bude jasný s teplotami až do 30°C.

Úterý 30. 6. 18:00

Policie zadržela muže, kterého podezírá z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Podezřelého identifikovali pomocí pachové stopy, která byla nalezena na jedné ze zápalných lahví. Útočník je ruské národnosti.

Řecko předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc. Požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Oznámil to úřad řeckého premiéra Alexise Tsiprase s tím, že Atény zůstávají u jednacího stolu.

Své připravované filmy o Emilu Zátopkovi a o skladateli Josefu Myslivečkovi představí na karlovarském festivalu režiséři David Ondříček a Petr Václav. Stane se tak v rámci prezentace domácích projektů v raném stadiu vývoje a s mezinárodním potenciálem. České filmové centrum ji organizuje počtvrté s cílem upozornit na perspektivní české a slovenské projekty případné koprodukční partnery, mezinárodní programy a festivaly.

Zítřejší teploty se vyšplhají na 29°C a má být jasno.

Úterý 30. 6. 13:00

Petr Kramný, který čelí obžalobě z vraždy manželky a dcery o dovolené v Egyptě, byl prý v dětství problémový. Trpěl výbuchy vzteku, býval agresivní a odmítal chodit do školy, řekla jeho sestra Lenka Krečmerová u soudu v Ostravě. Uvedla, že už bratrovi nevěří. Kramný v pondělí vinu odmítl. Soud v úterý vyslýchá rodinné příslušníky Kramného i jeho ženy, která i s dcerkou zemřela předloni v červenci.

Řecký premiér Alexis Tsipras zvažuje návrh na řešení řecké dluhové krize, který na poslední chvíli předložil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Juncker podle informací zdrojů vyžaduje, aby Tsipras zaslal písemný souhlas s podmínkami věřitelů. Pak by se konalo mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny, na kterém by se dohodlo uvolnění zbylých peněz ze záchranného programu pro Řecko.

Své připravované filmy o Emilu Zátopkovi a o skladateli Josefu Myslivečkovi představí na karlovarském festivalu režiséři David Ondříček a Petr Václav. Stane se tak v rámci prezentace domácích projektů v raném stadiu vývoje a s mezinárodním potenciálem. České filmové centrum ji organizuje počtvrté s cílem upozornit na perspektivní české a slovenské projekty případné koprodukční partnery, mezinárodní programy a festivaly.

Dnes bude polojasno až skoro jasno. Teploty se pohybují mezi 21 a 27 stupni Celsia.

Úterý 30. 6. 8:00

Ve věznici v Karviné zemřel sériový vrah Ivan Roubal. Ve čtyřiašedesáti letech podlehl nemoci. Uvedla to Česká televize s odvoláním na Vězeňskou službu. Roubal si od roku 1999 odpykával trest doživotí za pět vražd spáchaných v první polovině 90. let.

Asi sedmnáct tisíc lidí, převážně příznivců řecké vládnoucí levicové strany Syriza, demonstrovalo v pondělí v Aténách a v Soluni ve prospěch "ne" v nadcházejícím nedělním referendu - tedy proti úsporným reformám, kterými zahraniční věřitelé podmiňují další pomoc zadlužené zemi. Podle demonstrantů se věřitelé snaží Řecko vydírat.

Letní Praha ožije v červenci posedmé festivalem tanečního a fyzického umění Nultý bod. Ten letos představí v Divadle v Celetné umělce patřící k evropské špičce. Například Dánku Kitt Johnsonovou, kterou vystřídají umělci z Chorvatska, Řecka, Švýcarska, Slovenska a České republiky. Programu budou dominovat nahota, emoce a zkoumání limitů lidského těla.

Dnes čekáme vysoké teploty kolem 25 stupňů Celsia. Převážně bude polojasno až skoro jasno.

Pondělí 29.6 18:00

Městská část Praha 10 se na facebookovém profilu chlubí falešným článkem Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman nalezeným při novinářské prohlídce vily spisovatele Karla Čapka na Vinohradech. Pravost výtisku odmítli přítomní historici i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Francie od ledna vyhostila dvanáct islámských duchovních, kteří ve svých kázáních podněcovali k nenávisti. Je odhodlaná v tom pokračovat, a navíc zavřít všechny mešity, v nichž se vyzývá k násilí. Řekl to francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v reakci na páteční útok předpokládaného islamisty v jihovýchodní Francii.

Pražské Národní divadlo v sezoně 2015/2016 na své scéně a na scénách Státní opery, Nové scény ND a Stavovského divadla nabídne celkem devět operních premiér. Na čtyřech scénách se odehraje celkem 45 představení a nová koncertní řada.

Večer očekávejte polojasno, teploty lehce nad 20 stupňů Celsia. Zítřek bude spíše oblačný s denními maximy 24 až 26 stupňů a proměnlivým větrem.

Pondělí 29.6 13:00

Krajský soud v Ostravě se dnes začal zabývat případem Petra Kramného obžalovaného z vraždy jeho manželky a dcery, které zemřely koncem předloňského července v hotelu v egyptském letovisku Hurgada.

Islamisté v Sýrii a v Iráku chystají "děsivé" útoky v Británii i dalších západních zemích, řekl britský premiér David Cameron. Bojovníci Islámského státu podle něj představují pro Západ existenční hrozbu.

Jen během pár minut po spuštění rezervací byla vyprodána desetina vstupenek na letošní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Za osm minut si zájemci rozebrali zhruba 8 tisíc lístků. Fyzický prodej pak začne ve čtvrtek, den před zahájením festivalu.

Dnes bude oblačno až zataženo, místy můžeme očekávat i přeháňky nebo občasný déšť. Během odpoledne se pak bude obloha postupně vyjasňovat a teploty se budou pohybovat mezi 21° až 25°C.

Pondělí 29. 6. 8:00

Kvůli údajnému praní špinavých peněz v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP) policie nově obvinila 14 lidí. Je mezi nimi lobbista Ivo Rittig, bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák nebo jeho matka Marie Nováková. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Rittig byl již dříve obviněn kvůli údajně předraženým jízdenkám pro DPP.

Řecké banky zůstanou v pondělí zavřené a vláda zavede omezení pro pohyb kapitálu. Oznámil to řecký premiér Alexis Tsipras, který tak potvrdil předchozí zprávy médií. Zavřená má v pondělí zůstat i akciová burza v Aténách.

Rezervací po internetu zahájí dnes Mezinárodní festival Karlovy Vary předprodej vstupenek na filmová představení. V on-line rezervaci nabídne festival deset procent vstupenek na každý film. Samotný prodej vstupenek pak začne 2. července ráno.

Dnešní odpolední teploty se budou pohybovat kolem 25°C a bude částečně zataženo.

Neděle 28. 6. 17:00

Ministerstvo zahraničí varuje po pátečním teroristickém útoku české občany v Tunisku před místy, kde je hodně lidí, včetně tržišť a barů. Připomnělo riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem. Aktuální doporučení zveřejnilo na svém webu. O zpřísnění bezpečnostních doporučení ministerstvo neuvažuje, řekla po jednání krizového štábu mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Řecká vláda bude dnes v noci zvažovat, zda od pondělí zavede kontrolu kapitálu a zavře banky. Řekl to v ministr financí Janis Varufakis. Řecké ministerstvo financí okamžitě poté zveřejnilo prohlášení, ve které popřelo, že by ministr řekl, že vláda dává přednost zavedení kontroly kapitálu, jak se někde spekulovalo. Takový krok by byl podle ministerstva v rozporu s konceptem měnové unie.

Týdenní festival Loutkářská Chrudim letos uvede 43 českých i zahraničních inscenací, uskuteční se celkem 113 představení. Dospělé i dětské diváky čekají také semináře, tvůrčí dílny, přednášky a koncerty. Loutkářský festival existuje od roku 1951 a letos se koná 64. ročník. 

Dnes večer bude skoro jasno až polojasno, noční teploty 13 až 9 stupňů Celsia. Zítra bude zpočátku oblačno až zataženo, během dne od západu částečné ubývání
oblačnosti. Ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty
21 až 25 stupňů Celsia.

Neděle 28. 6. 11:00

Předsednictvo hnutí ANO zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem. Bývalé členy, kteří společně s opozicí odvolali bývalé vedení města, vyzvali ke složení mandátu v zastupitelstvu. Část zastupitelů ANO odvolala ve čtvrtek vedení složené ze stranických kolegů a hnutí PRO!Ústí. Pak zastupitelstvo zvolilo do vedení města druhou část zástupců ANO a Ústeckého fóra občanů (UFO). Podporu získali i od opozičních ČSSD, KSČM a ODS.

Řecký parlament podle očekávání schválil uspořádání referenda o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Má být 5. července, jak si přál řecký premiér Alexis Tsipras.

Oslavy 150. výročí přednášek, jimiž Johann Gregor Mendel položil základy genetiky, završí v červenci audiovizuální show na nádvoří kláštera augustiniánů na Starém Brně. Výpravnou projekci na zdech kláštera, kde Mendel působil a pěstoval pokusné rostliny, doplní hudba v podání Filharmonie Brno.

Dnes večer bude skoro jasno až polojasno, noční teploty 13 až 9 stupňů Celsia. Zítra bude zpočátku oblačno až zataženo, během dne od západu částečné ubývání
oblačnosti. Ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty
21 až 25 stupňů Celsia.

Sobota 27. 6. 17:00

Česko po pátečních teroristických útocích zesílilo bezpečnostní kontroly na některých místech, řekl dnes novinářům ve Francii premiér Bohuslav Sobotka. Ministr vnitra Milan Chovanec pro Českou televizi upřesnil, že bezpečnostní opatření se v Česku týkají ambasád, pražského letiště a pracovišť americké firmy napadené ve Francii.

K odpovědnosti za páteční teroristický útok v tuniském letovisku Súsa se přihlásila radikální organizace Islámský stát. Tuniské úřady identifikovaly prvních deset obětí, je mezi nimi osm Britů, Belgičanka a Němec. Britové tvoří údajně většinu z 38 obětí, které útočník zabil.

Týdenní festival Loutkářská Chrudim letos uvede 43 českých i zahraničních inscenací a uskuteční se celkem 113 představení. Dospělé a dětské diváky čekají také semináře, tvůrčí dílny, přednášky a koncerty. Loutkářský festival existuje od roku 1951 a letos se koná 64. ročník. Festival začíná v úterý 30. června a končí v pondělí 6. července.

Dnes večer bude zataženo. Noční teploty okolo 15 stupňů Celsia. Zítra nás čeká jasno až polojasno. Denní teploty se vyšplhají na 22 stupňů.

Sobota 27. 6. 11:00

Desítky lidí v pátek uctily na Vyšehradě památku nespravedlivě popravené Milady Horákové. Političku, která do posledních minut svého života zůstala věrná masarykovským ideálům svobody a demokracie, oběsili před 65 lety na základě rozsudku v procesu zrežírovaném komunistickým režimem. Pamětníci vzpomínali na statečnost a lidskost Horákové.

Řecký premiér Alexis Tsipras se rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Oznámil rovněž, že Atény vzhledem k referendu požádají o několikadenní prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet 30. června. Někteří vládní představitelé vyzvali Řeky, aby návrhy věřitelů odmítli.

Národní galerie v Praze zahajuje čtveřicí výstav ve Veletržním paláci letní výstavní sezonu. Představí mimo jiné práce letošních absolventů pražské Akademie výtvarných umění či málo známého architekta Lubora Marka. Spolu s výstavami bude otevřen také nový pop up obchod galerie Září, který vznikne nad knihkupectvím v prostorách Malé dvorany.

Teploty se v průběhu dne vyšplhají až na 25°C a bude zataženo s rizikem deště. 

Pátek 26. 6. 18:00

Pátečního setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Havlíčkově Brodě se mezi několika stovkami diváků zúčastnili také lidé s červenými kartami v ruce. Dívka stojící před pódiem na Havlíčkově náměstí držela nápis "Hnůj" a další žena stojící poblíž při Zemanově příchodu mimo jiné křičela "Ostuda" a "Hanba". Pak ji odvedli dva policisté.

Nejméně dva atentátníci zaútočili na turisty na plážích před hotely ve východním Tunisku a zabili dvacet sedm lidí a dalších šest osob zranili. Ministerstvo zahraničí ČR nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané. V Tunisku jsou nyní stovky Čechů. Mezi mrtvými jsou podle nepotvrzených informací tuniského rozhlasu hlavně Němci a Britové.

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, který se bude konat od 16. do 19. července, očekávají překonání návštěvnického rekordu. Ten činí od loňska 40 700 diváků. Areál v Dolní oblasti Vítkovic a Dolu Hlubina může pojmout i 45 tisíc návštěvníků.

Dnešní večer bude teplý ale oblačný. Zítra počítejte s deštěm, maximální denní teploty se vyšplhají k 26 stupňům Celsia. 

Pátek 26. 6. 13:00

Bratislavský krajský soud příští týden v úterý vynese verdikt ve věci odvolání slovenského Ústavu paměti národa vůči loňskému rozhodnutí soudu první instance, že nynější český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu evidován coby její agent neoprávněně.

Nejméně jednoho mrtvého a několik zraněných si vyžádal atentát v průmyslovém závodě u Lyonu na jihovýchodě Francie. Policie už podle médií zatkla muže, který je z útoku podezřelý. Muž podle očitých svědků držel před explozí islamistickou vlajku, na místě se našla oddělená lidská hlava.

Propojení klasické hudby a animace nabídne koncert festivalu Prague Proms, který ve Smetanově síni Obecního domu uvede program Disney Fantasia: Live In Concert. Koncert Českého národního symfonického orchestru pod vedením Teda Sperlinga doplní na velkoplošné obrazovce projekce ukázek z Disneyho animovaných filmů.

Dnes čekáme oblačno až polojasno, teploty se pohybují mezi 21 a 25 stupni Celsia.

Pátek 26. 6. 8:00

Generál Petr Pavel, bývalý šéf českého generálního štábu, nastupuje do nejvyššího velení Severoatlantické aliance, kde se jako první zástupce nových členských zemí stane předsedou jejího Vojenského výboru.

Členské země Evropské unie v příštích dvou letech převezmou na dobrovolném základě čtyřiceti tisíc azylantů z Itálie a Řecka, uvedl nad ránem po sedmihodinovém jednání lídrů osmadvacítky předseda Evropské rady Donald Tusk. Ministři vnitra zemí EU podle něj do konce července vyřeší přesný postup.

V neděli 28. června skončí po jedenácti dnech Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru, jehož návštěvnost je rekordní. Třináctý ročník této nejvýznamnější přehlídky svého druhu na světě se poprvé koná v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem, kam dosud přišlo sto tisíc návštěvníků.

Dnes bude převážně polojasno a teploty se budou pohybovat mezi 20 a 25 stupni Celsia.

Čtvrtek 25.6. 18:00

Opavský soudce Petr Polák nebude kárně potrestán za to, jak postupoval při rozhodování o ambulantní léčbě pozdější žďárské útočnice Barbory Orlové. Podle senátu Nejvyššího správního soudu se Polák kárně neprovinil. Kárnou žalobu na něj podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Espreso, tyčinku Mars, značkové košile či luxusní hodinky si budou moci koupit cestující, kteří zavítají na nový letištní terminál v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Komunistická Severní Korea v posledních letech dokončila řadu nákladných moderních stavebních projektů, podle organizací pro lidská práva ale většina lidí v KLDR stále žije v chudobě a nemá peníze na to, aby těchto vymožeností využívala.

Proslulý ruský barytonista Dmitrij Chvorostovskij zrušil z vážných zdravotních důvodů všechna vystoupení do konce srpna. Podle informací ruských médií má nádor na mozku. Pěvec si v poslední době stěžoval na zhoršení zdravotního stavu, měl i problémy s rovnováhou.

Dnes večer bude oblačno až polojasno, z počátku nejprve přeháňky. Nejnižší teploty 11 až 7 °C.

Čtvrtek 25.6. 13:00

Jen pětina žáků devátých tříd uspěla v testování přehledu znalostí z chemie, fyziky, přírodopisu, dějepisu či zeměpisu. Základní otázky testů ze společenských a přírodních věd zvládli z požadovaných dvou třetin. Stejné zadání takto udělala jen čtvrtina studentů třetích ročníků středních škol.

Propagovat v pozitivním světle politiku Evropské unie vůči východoevropským zemím, podporovat tam svobodu médií a slova, ale také upozorňovat na dezinformační aktivity pocházející z tohoto regionu a odpovídat na ně bude mít za úkol tým pro strategickou komunikaci EU, jejíž akční plán v pondělí schválili ministři zahraničí EU v Lucemburku.

Po dvanácti letech se na program Letních shakespearovských slavností vrací inscenace Romeo a Julie, nyní v režii tandemu Skutr. Premiéru má ve čtvrtek večer v areálu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. Titulní role vytvoří Tereza Voříšková a člen královéhradeckého Klicperova divadla Jan Sklenář.

V Praze je dnes polojasno. Teploty okolo 21 stupňů Celsia. Vítr pouze slabý.

Čtvrtek 25.6. 8:00

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vypsat ze svých soukromých prostředků odměnu sto tisíc korun pro toho, kdo najde sporný článek Hitler je gentleman, jehož autorství připsal Ferdinandu Peroutkovi ve svém lednovém projevu. Uvedl také, že Peroutku i nadále pokládá za velkého novináře, ale podle něj i velcí novináři občas podlehli kouzlu totalitní ideologie, ať už nacistické, nebo komunistické.

Popularita prezidenta Vladimira Putina u ruské veřejnosti dosáhla v červnu nového vrcholu a pohybuje se na hranici 89 procent. Červnový index souhlasu s Putinovou politikou je absolutně nejvyšším číslem za celou dobu sociologického měření.

Festival Bohemia JazzFest, na který do Česka míří jazzmani z osmi zemí, oficiálně oslaví své 10. výročí 14. července na pražském Staroměstském náměstí. Zahájení se uskuteční 9. července na náměstí Republiky v Plzni a během deseti dní navštíví osm měst.

Dnes ráno je jasno až polojasno, v průběhu dne však bude oblačnosti pomalu přibývat. Maximální denní teploty se budou pohybovat mezi 20 a 22 stupni Celsia.

Středa 24. 6. 18:00

Firma ČKD Praha DIZ, která je dodavatelem technologické části tunelu Blanka, minulý týden poslala na pražský magistrát fakturu na 628,5 milionu korun. Náměstek primátorky Petr Dolínek existenci faktury potvrdil. Město ji podle něj nepřijalo. Firma se k situaci dlouhodobě nechce vyjadřovat.

Radikální organizace Islámský stát zveřejnila v úterý video, které ukazuje zvlášť kruté vraždy patnácti mužů, kteří se údajně přiznali ke špionáži. Islamisté je rozdělili do tří skupin a zabití natočili. Jedna skupina byla utopena, druhá zabita granátem a třetí sťata společně s pomocí kabelu přivázaného ke krku.

Tvorbu deseti studentů a absolventů filmových škol z celé Evropy, kteří dokončují své první filmy a stojí na počátku kariéry, představí nová sekce karlovarského festivalu nazvaná První podání.

Zítra bude jasno až polojasno, teploty se budou pohybovat mezi 17 a 23 stupni Celsia. Ojediněle se na našem území objeví přeháňky.

Středa 24.6. 13:00

Policie zadržela v Horní Lidči na Vsetínsku cizince, který převážel autem na Slovensko více než pět kilogramů marihuany. Kriminalisté čtyřiatřicetiletého muže obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, hrozí mu až pět let vězení. Navíc řídil pod vlivem drogy.

Soud v americkém Bostonu by měl oficiálně vynést verdikt trestu smrti nad atentátníkem Džocharem Carnajevem. Na slavném bostonském maratonu zahynuli při atentátu 15. dubna 2013 tři lidé. Podle obžaloby připravil atentát dvacetiletý mladík čečenského původu Džochar Carnajev spolu se svým bratrem Tamerlanem. Starší Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn.

Plzeňský kraj bude o prázdninách dějištěm nejrozsáhlejšího festivalu barokní kultury v Česku. Akce s názvem 9 týdnů baroka začne příští pondělí a postupně představí 63 lokalit. Každý den bude Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 odkrývat bohatství západočeského baroka a umožní zažít dobovou atmosféru všemi smysly. Na přehlídce se představí 120 souborů a umělců z 50 regionů.

Dnes bude oblačno, místy přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku dnes bude zpočátku polojasno. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C.

Středa 24.6. 8:00

Někdejší ředitel firmy Neograph Vladimír Sitta starší žaluje stát o náhradu škody 200 milionů korun, která mu prý vznikla postupem vyšetřovatelů v kauze této tiskárny cenin. S odvoláním na Sittu to ve středu uvedly Lidové noviny (LN). Žalobu podal už v dubnu.

Americká národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala nejméně v letech 2006 až 2012 tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande. S odvoláním na dokumenty portálu Wikileaks to ve středu uvedla francouzská média. USA sledování odmítají.

Inscenací Vše o mužích začne dnes večer na Letní scéně Vyšehradu Metropolitní léto hereckých osobností, které organizuje pražské Studio Dva. Pod širou oblohou obohatí letošní nabídku například premiéra komediální one man show Boba Klepla Vysavač. Chybět nebudou tituly z minulých let, slovenské inscenace a popáté i hudební setkání pod širým nebem.

Většinou bude oblačno, na horách místy, jinde jen ojediněle přeháňky.
Odpoledne a večer od západu ustávání srážek a zmenšování oblačnosti.
Nejvyšší teploty 17 až 21 °C, mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 23.6. 18:00

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolal svého náměstka pro ekonomiku a přímo řízené organizace Davida Kotrise a jmenuje za něj od středy dosavadního ekonomického náměstka pražské Nemocnice Na Bulovce Petra Landu. Informaci on-line deníku TÝDEN.CZ potvrdilo tiskové oddělení resortu.

Armáda mezinárodně uznané libyjské vlády v reakci na pondělní rozhodnutí ministrů zahraniční Evropské unie spustit námořní operaci ve Středozemním moři varovala, že zaútočí na jakoukoli loď plující bez povolení v libyjských výsostných vodách.

Na přelomu června a července se v Praze sejdou desítky bohemistů z prestižních univerzit z celého světa. Po pěti letech se v Česku uskuteční kongres světové literárněvědné bohemistiky, tentokrát s názvem Válka a konflikt v české literatuře. Připomene i sté výročí první světové války, uvádějí pořadatelé. Největší celosvětové setkání odborníků na českou literaturu se uskuteční od 29. června do 4. července.

Dnes večer bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Během noci bude od západu oblačnost přibývat. Nejnižší teploty 10 až 6 °C. 

Úterý 23. 6. 13:00

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář předal ve sněmovně poslankyni TOP 09 a Starostů Věře Kovářové své majetkové přiznání za předminulý rok. Kovářová ho s Mynářovým souhlasem zveřejnila na webu. Mynář v dokumentu za rok 2013 uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Kancléř Kovářovou vyzval, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů.

Téměř sedmdesát milionů dětí do pěti let věku zemře v následujících patnácti letech na příčiny, kterým se dá předejít, pokud jim mezinárodní společenství neposkytne potřebnou pomoc. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy Dětského fondu Organizace spojených národů. Dalších 119 milionů dětí bude prý v roce 2030 bez poskytnutí humanitární pomoci trpět chronickou podvýživou.

Karlovarský festival i letos vyjde vstříc filmovým profesionálům; zástupcům velkých přehlídek poskytne přehled o tom, co se odehrává v rámci filmové tvorby "na východ od Prahy". V rámci akce se tu tak letos už podesáté představí producenti a režiséři ze zemí střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu patnáct vybraných nových filmů.

Dnes nás čeká proměnlivá, převážně velká oblačnost, na většině území přeháňky,
ojediněle bouřky. Večer ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C,

Úterý 23. 6. 8:00

Bankrot Řecka by mohl ohrozit měny zemí, jako je Česká republika, a snížit tam příliv investic. V reakci na pondělní prohlášení ministra financí Andreje Babiše, ať Řecko konečně zbankrotuje, to v Lucemburku řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Kolaps Řecka by podle něj byl zkouškou Evropské unie i eurozóny a mohl by Česko poznamenat víc, než si myslí.

Jižní Korea oznámila tři nové případy nákazy nebezpečným respiračním virem MERS, na který již v této východoasijské zemi zemřelo dvacet sedm lidí. Celkem padesát čtyři nakažených osob se naproti tomu uzdravilo a bylo propuštěno z nemocnic, uvedlo jihokorejské ministerstvo zdravotnictví.

Nejnovější román českého spisovatele Milana Kundery Svátek bezvýznamnosti vydaný před dvěma lety ve francouzštině nyní vyšel v anglickém překladu a od recenzentů si vysloužil vesměs zklamané reakce. Podle britského časopisu The Spectator nemůže mít čtenář ze "vzdorovitě sebevědomé" knihy žádné potěšení, kritik deníku The Guardian tvrdí, že Kundera ztratil jiskru.

Dnes čekáme po celém území Česka přeháňky a zataženo. Teploty se budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni Celsia.

Pondělí 22. 6. 18:00

České ministerstvo financí zadrží v rámci protiruských sankcí případné zisky dostihové stáje čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Stáj sice může dále fungovat a výnosy z výher použít na provoz, ale pokud přesáhnou nezbytné provozní náklady, peníze budou zajištěny.

Obě strany loňského konfliktu v Pásmu Gazy zřejmě spáchaly válečné zločiny. Dospěli k tomu členové nezávislé vyšetřovací komise OSN, kteří zveřejnili v Ženevě svou zprávu. V boji proti sobě stáli radikálové z palestinského Hamasu a izraelská armáda. Na palestinské straně zahynulo za 50denní války přes 2 tisíce lidí, na izraelské více než 70 osob, hlavně vojáků.

Galakoncert ke 100. narozeninám Franka Sinatry s názvem Sinatrology se uskuteční 12. prosince v Obecním domě v Praze. Výročí swingového krále, zpěváka a herce připadne právě na tento den. Vzhledem k velkému zájmu pořadatelé přidali i druhý koncert se stejným programem 13. prosince.

Zítra bude zataženo až oblačno s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C.

Pondělí 22. 6. 13:00

Státní zástupce navrhl trojici úředníků obžalovaných v kauze sporné zakázky pro firmu ProMoPro nepodmíněné tresty od čtyř do 4,5 roku odnětí svobody a zákaz činnosti v úřadech, které rozhodují o majetku státu.

Sedm bojovníků afghánského hnutí Taliban zahynulo při útoku na sídlo parlamentu v metropoli Kábulu. Před budovou se nejprve odpálil sebevražedný atentátník, poté se rozpoutala přestřelka mezi rebely a členy bezpečnostních sil. Zranění utrpělo 18 civilistů.

Významný americký herec Richard Gere převezme na 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Dnes bude oblačno až zataženo. Místy se objeví přeháňky. Teploty se pohybují kolem dvaceti stupňů Celsia.

Sobota 20.6. 17:00

Hlavní příčinou nynější krize kvůli masivnímu přílivu uprchlíků do Evropy je podle komunistů imperiální politika velmocí, především USA a NATO. Běžencům je třeba pomoci hlavně na jejich území, a to formou okamžité pomoci i dlouhodobých rozvojových programů. Na svém zasedání se na tom shodl Ústřední výbor KSČM.

Řidič terénního vozu dnes v centru Štýrského Hradce ve vysoké rychlosti úmyslně najížděl do chodců; nejméně tři lidi zabil a dalších 34 osob zranil. Aktualizovanou bilanci obětí zveřejnil štýrský zemský hejtman Hermann Schützenhöfer. Podle policie se nejednalo o teroristický čin. Šestadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zatčen, prý zřejmě trpí psychickými problémy.

Změnu názvu, loga i novou tvář letošní podzimní edice ohlásila největší přehlídka české a slovenské módy Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend. Vznikne z ní Fashion Week. ČTK o tom za přehlídku řekla Ruth Vojtěchovská.

Zataženo až oblačno, na většině území přeháňky. Ojediněle možnost
bouřky. Později večer ubývání oblačnosti i srážek.

Sobota 20.6. dopoledne

Velký pátek se stane s velkou pravděpodobností svátkem a dnem pracovního klidu. Novelu, která vzešla z lidovecké poslanecké frakce, projedná ve středu vláda a podle předběžného stanoviska ji podpoří. Normu podepsalo 90 zákonodárců ze všech klubů kromě KSČM včetně premiéra Bohuslava Sobotky a vicepremiérů Pavla Bělobrádka a Andreje Babiše.

Bude-li vykonán rozsudek smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím, pak Muslimské bratrstvo Egypt spálí. V televizním rozhovoru to řekl jeden z členů vedení této zakázané egyptské strany Gamál Abdas Sattár. Soud potvrdil rozsudek smrti nad Mursím v úterý, ale proti rozsudku je možné se ještě odvolat.

Komponovaný večer Baletu Národního divadla Dance Gala, které se uskuteční 21. června v pražské Státní opeře, nabídne světovou premiéru choreografie Firebreather. Její autorka Katarzyna Kozielská patří k nastupující generaci mladých choreografů. V představení zatančí první sólista Stuttgartského baletu Daniel Camargo.

Dnes je převážně zataženo, v odpoledních hodinách počítejte s deštěm. Denní teploty mezi 12 a 16 stupni Celsia. 


Pátek 19.6. 18:00

Policie na pražském Hlavním nádraží celý den kontroluje vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti. Zatím bylo zadrženo 12 lidí. Šlo třeba o občany Afghánistánu, Sýrie či Gambie. Na akci se podílí cizinecká policie, která bude o nelegálních uprchlících zjišťovat bližší informace.

Muslimská komunita by se měla více zasadit o to, aby se co nejméně mladých muslimů přidávalo k extremistickým organizacím. Vyzval k tomu britský premiér David Cameron v projevu na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě.

Multikulturní festival Dny Jeruzaléma, který chce představit různorodost kulturního života izraelského hlavního města, začíná v Plzni. Během dvou dnů nabídne ukázku filmů, hudby, tance či gastronomie.

Zítra očekáváme zataženo se slabým deštěm. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat okolo 17 stupňů Celsia. Vítr mírný, severozápadní.

Pátek 19.6. 13:00

Návrh zákona o majetkových přiznáních, který začínají projednávat poslanci, povede podle opoziční TOP 09 jen k udavačství ve společnosti. Skutečnost, že ho ve sněmovně podpoří prezident Miloš Zeman, považuje strana za pokrytectví. Prezident by si podle ní měl nejprve udělat pořádek na Hradě a donutit přiznat majetek svého kancléře Vratislava Mynáře.

Středopravá opozice zvítězila ve čtvrtečních parlamentních volbách v Dánsku. Dosavadní premiérka Helle Thorningová-Schmidtová již uznala porážku a oznámila, že končí v čele své Sociálnědemokratické strany. Lídr opozičního bloku Lars Lökke Rasmussen uvedl, že se pokusí sestavit novou vládu.

V pražském Rudolfinu v pátek zahrají mladí talentovaní hudebníci, vítězové Mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga, kterou každoročně pořádá Český rozhlas. Na koncertě zazní mimo jiné skladby Bohuslava Martinů či Sergeje Prokofjeva. Na pražské vystoupení navážou festivalové koncerty laureátů v pěti jihočeských městech.

Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Večer částečné ubývání
přeháněk i oblačnosti, zejména na Moravě. Nejvyšší teploty
12 až 16 °C

Čtvrtek 18.7. 18:00

Až sedmnácti tisícům lidí v tísni, kteří žijí na ubytovnách, by kvůli nesouhlasu obcí s vyplacením doplatku na bydlení mohla hrozit ztráta střechy nad hlavou. Ukázala to zjištění vládní agentury pro sociální začleňování. O doplatku jednala legislativní rada vlády. Pochybuje totiž o ústavnosti nynějších pravidel udělování této dávky. 

Počet uprchlíků ve světě loni vzrostl na rekordních 59,5 milionu. Nejvíce běženců, kteří opustili domov kvůli konfliktům, již nepochází z Afghánistánu, ale ze Sýrie, oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Vzhledem ke krizi v Sýrii, Iráku, Jemenu, Burundi i jinde ve světě neočekává vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres, že se situace letos zlepší.

Hold režiséru a výtvarníkovi Janu Nebeskému a připomenutí úspěšné inscenace Golem jsou nejvýznamnějšími příspěvky domácích scénografů do programu Pražského quadriennale. Tato mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě se po čtyřech letech vrátila do Prahy. Do 28. června nabídne desetitisícům návštěvníků na 40 místech díla umělců z rekordního počtu 78 zemí.

Zítřejší počasí bude podobné, zataženo či oblačno s deštěm a teplotami nepřesahujícími 17 stupňů Celsia.

Čtvrtek 18.7. 13:00

Poslanecký klub sociální demokracie Ladislavu Šinclovi doporučil, aby se kvůli nátlaku, který na něj prý činil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, obrátil na mandátový a imunitní výbor sněmovny. Ten by pak věc prošetřil. Šincl řekl, že Babiš u něj prý lidsky klesl.

Německo nezačne v roce 2016 vybírat poplatky od řidičů osobních aut za užívání dálnic, jak původně plánovalo. Zavedení mýtného se zpozdí kvůli právním krokům, které proti Berlínu chystá Evropská komise, řekl německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Zatím není jasné, kdy by zpoplatnění německých dálnic mělo začít platit.

V mnichovském jezuitském kostele sv. Michala se veřejnost a fanoušci filmového Vinnetoua naposledy rozloučí s Pierrem Bricem. Francouzský herec, který se v Německu a dalších zemích proslavil rolí apačského náčelníka, zemřel ve svých 86 letech nedaleko Paříže 6. června. Pohřben však má být v zatím neupřesněném termínu a v úzkém rodinném kruhu na mnichovském předměstí Gräfelfing.

Zítřejší počasí bude podobné, zataženo či oblačno s deštěm a teplotami nepřesahujícími 17 stupňů Celsia.

Čtvrtek 18.7. 8:00

Česká republika má novou ministryni školství, mládeže a tělovýchovy. Kateřina Valachová (nez. za ČSSD) před časem žádala média o shovívavost. Školství se totiž nikdy odborně nevěnovala a tak se chtěla nejprve rozkoukat. To ale není možné. Na novou šéfku školství totiž čeká spousta práce. A už mezi dveřmi úřadu se do ní měla, namísto úsměvů do kamer, pustit.

Devět obětí si vyžádala střelba neznámého útočníka, který ve středu večer místního času vnikl do kostela v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína. Uvedl to šéf místní policie Gregory Mullen, podle nějž se s největší pravděpodobností jednalo o zločin z nenávisti. Kostel navštěvovali hlavně černoši. Jednadvacetiletý běloch podezřelý z útoku je stále na útěku.

Tisíce lidí  na zaplněném Hradčanském náměstí v Praze sledovaly koncert České filharmonie (ČF), která se pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka rozloučila se svou 119. sezonou. Podle pořadatelů v teplém počasí dorazilo 6500 posluchačů, zatím nejvíce v tříleté historii open air koncertů ČF. Mnozí z přítomných se museli spokojit s místy ke stání. "Tolik lidí snad v Praze nechodí ani na fotbal, ale mexická vlna na Českou filharmonii asi fungovat nebude," řekl moderátor večera Marek Eben.

Zataženo až oblačno, v severozápadní polovině území s deštěm, který
se během dne rozšíří na většinu území Čech a odpoledne bude přecházet
do přeháňek.

 

Středa 17.6. 18:00

Ministerstvo práce plánuje změny u nejnižších důchodů. Senioři a seniorky by podle jeho záměru měli dostávat penzi minimálně ve výši životního minima. Novinářům to řekla ministryně práce Michaela Marksová. Životní minimum pro jednotlivce činí teď 3410 korun. Pokud lidé splní podmínky pro získání důchodu, pobírají minimálně 2400 korun.

Maďarská vláda chce na hranicích se Srbskem postavit čtyři metry vysoký plot, aby zastavila příliv nelegálních migrantů. Vyzvala proto ministerstvo vnitra, aby do nadcházející středy připravilo příslušný projekt, oznámil podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Česká televize se snaží získat práva k ruskému dokumentu Varšavská smlouva, odtajněné stránky, který po odvysílání v ruské státní televizi vyvolal diskusi o interpretaci událostí z roku 1968. Programový ředitel ČT Milan Fridrich to potvrdil německým médiím a serveru Hlídacípes.org.

Zítra bude zataženo, odpoledne s deštěm, teploty nepřesáhnou 19 stupňů.

Středa 17.6. 13:00

Kateřina Valachová je novou ministryní školství, mládeže a tělovýchovy. Na Pražském hradě převzala jmenovací dekret z rukou prezidenta Miloše Zemana. Dosavadní náměstkyně ministra pro lidská práva Valachová v čele úřadu střídá Marcela Chládka, který byl odvolán 5. června.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás hodlá rozpustit palestinskou vládu národní jednoty, kterou loni vytvořil spolu s radikálním hnutím Hamas. Sám prezident to v úterý oznámil v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Neupřesnil, kdy vláda padne, nicméně nejspíš je to záležitost několika dní.

V pražském klubu Roxy dnes vystoupí kalifornská kapela Body Count v čele s ikonou gangsta rapu, hercem a textařem Ice-T. Kontroverzní uskupení v roce 1992 vzbudilo písní Cop Killer negativní ohlas, a to i u kanceláře amerického prezidenta George Bushe. Do Prahy kapela přiveze mimo jiné materiál z letošního alba Manslaughter.

Dnes je skoro jasno, jen místy přechodně zataženo nízkou oblačností. Teploty se pohybují okolo 18 stupňů Celsia. 

Středa 17.6. 8:00

Uprchlý bývalý poslanec Petr Wolf, který se vyhýbá vězení, televizi Prima řekl, že z vězení by se nemohl efektivně bránit. Dál se cítí nevinen. Policie po něm pátrá od ledna 2013. Televize pořídila rozhovor s ním prostřednictvím tabletu, Wolf měl velké sluneční brýle a plnovous. Naznačil, že jeho obvinění mohlo být politicky motivované.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes ostře ohradil proti tomu, jak řecká vláda veřejně interpretuje požadavky komise ohledně snahy o vyřešení řecké dluhové krize. Juncker reagoval velmi podrážděně a řecký kabinet obvinil, že klame své voliče.

V problémovém tunelovém komplexu Blanka se v létě uskuteční koncert vážné hudby. Ve vjezdu do tunelu na Letné zahraje 20. srpna Pražská komorní filharmonie. Vstupné bude zdarma. Očekává se účast 5 tisíc až 10 tisíc lidí. Uvedl to autor nápadu, pražský kavárník a iniciátor Pián na ulici Ondřej Kobza. Vedení města podle náměstka primátorky Petra Dolínka záměr přivítalo.

Do nového dne nás přivítala jasná obloha, ranní teploty okolo 9 stupňů Celsia. Denní maxima se dnes vyšplhají až na 19 stupňů.

Úterý 16. 6. 18:00

Poslanecké kluby opoziční TOP 09, ODS a Úsvitu požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny k migrační krizi v Evropské unii. Reagují tak na to, že koalice neumožnila debatu o tomto tématu na zahájené řádné schůzi. Po doručení žádosti musí předseda dolní komory mimořádnou schůzi svolat do deseti dnů.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce udělat všechno, co bude možné, pro udržení Řecka v eurozóně. Řekla to na tiskové konferenci v Berlíně po jednání s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem. Merkelová však nedokázala odhadnout, zda se mezinárodním věřitelům podaří tento týden najít dohodu s Aténami.

Soubor fotografií různých autorů zachycujících spisovatele Karla Čapka v jednotlivých etapách jeho života našli odborníci v Čapkově vile na pražských Vinohradech. Mezi snímky jsou dosud neznámé fotografie z Čapkova mládí, jeho veřejné činnosti i soukromého života a obsáhlý konvolut portrétů Čapkovy manželky Olgy Scheinpflugové, sdělila Alice Nussbergerová z úřadu Prahy 10, která vilu vlastní.

Středa začne s jasnou oblohou, pak se ale zatáhne a bude oblačno a nejvýš 17 stupňů.

Úterý 16. 6. 13:00

V Třebíči v úterý havarovalo dvoumístné sportovní letadlo. Pilot a další muž utrpěli lehká zranění. Příčinu nehody vyšetřují policisté a letecká inspekce. Dechová zkouška u pilota neprokázala, že by pil alkohol.

Při úderu bezpilotního letounu byl v pátek v Jemenu zabit vůdce místní odnože teroristické sítě al-Kajda Násir Vahajší. Al-Kajda jeho smrt následně potvrdila, když v prohlášení za svého nového vůdce označila dosavadního vojenského velitele Kásima Rajmího. Jde o vůbec největší úder vůči této teroristické síti od zabití Usámy bin Ládina v roce 2011.

Divadelní přehlídka Zlomvaz Festival, kterou od roku 1994 hostí pražská DAMU, letos očekává na tři tisícovky studentů a mladých profesionálů. Přehlídka bude letos součástí Pražského quadriennale, nejvýznamnější světové přehlídky v oblasti divadla a scénografie. Obě akce se uskuteční od 18. do 28. června.

Dnes je nadále polojasno až skoro jasno. Denní maxima dosahují 21 stupňů Celsia, obdobné teploty očekávejte i zítra.


Úterý 16. 6.  8:00

Kdo si od července pořídí v Praze roční jízdenku na městskou hromadnou dopravu, vyjde ho jízda tramvají, metrem a autobusem na 10 korun denně. Koalice na pražském magistrátu plní slib a od poloviny roku zlevňuje roční jízdné ze 4750 na 3650 korun.

Buď mrtví, nebo živí? Umělci tlačí na politiky pomocí mrtvol. Na protest proti azylové politice Evropské unie chtějí aktivisté Centra pro politickou krásu připomenout ty, kteří zahynuli na útěku do Evropy. Nebožtíky zamýšlejí přivézt do Berlína a pohřbít uprostřed města.

Volné pokračování dinosauří série, které o víkendu vstoupilo do kin po celém světě, utržilo během prvních dnů vůbec nejvíce peněz na vstupném v historii. Film Jurský svět získal necelých 512 milionů dolarů (téměř 12,5 miliardy korun). V rámci amerických kin je historicky druhý.

Úterní ráno je polojasné a spíše chladné, okolo 9 stupňů Celsia. V průbehu dne očekáváme teploty 18  až 21 stupňů.

Pondělí  15.6. 18:00


Majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn Bohumír Rada tvrdí, že mu firma Agro Jevišovice z holdingu Agrofert chemicky zničila úrodu. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky však Rada protiprávně osel pole, která patří Agru Jevišovice a o nichž věděl, že je nebude mít dál v pronájmu. Na případ upozornil Deník Referendum. Majitelem Agrofertu je ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Britská muslimská rodina ostře kritizovala radikální organizaci Islámský stát (IS), kterou viní ze smrti svého sedmnáctiletého příbuzného. Mladík Talha Asmal se prý na příkaz velitelů IS zabil při sebevražedném atentátu v Iráku. Uvedla to místní média, která zveřejnila prohlášení rodiny.

Mezinárodní výstava Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru, která od 17. do 28. června oživí centrum města, přináší státu dvakrát více, než činí státní dotace. Každá koruna z jejího rozpočtu vygenerovala při minulém ročníku v roce 2011 téměř šest korun na obratu české ekonomiky a dvě koruny na HDP. Dotace pražského magistrátu i ministerstva kultury se městu a státu vrátily ve formě daní a místních poplatků, uvedla studie agentury Economic impacT.


Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty
17 až 21 °C, na jihovýchodě Moravy až 23 °C, v 1000 m na horách
kolem 12 °C. 

Pondělí 15.6 13:00 

Důchodci by v prosinci měli dostat jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 600 korun. Novelu zákona o důchodovém pojištění schválila vláda. Na Twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh nyní půjde do parlamentu.

Při americkém leteckém úderu v Libyi byl údajně zabit alžírský terorista Mochtár Belmochtár, oznámila mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Pentagon potvrdil, že Belmochtár byl cílem amerického leteckého útoku, ale zatím sdělil, zda byl terorista zabit.

Sólisté světových baletních scén spolu s tanečníky Národního divadla vystoupí 21. června ve Státní opeře v představení Dance gala. O dramaturgii slavnostního večera se postaral budoucí umělecký šéf baletního souboru ND Filip Barankiewicz. Svým výběrem choreografií a zahraničních hostů chce nastínit svou uměleckou vizi a směřování souboru, sdělila mluvčí Baletu ND Helena Bartlová.

Dnešní nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22°, od rána bude oblačno až zataženo a místy se může objevit i déšť, na západě i bouřky. Později odpoledne očekáváme od severozápadu ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Pondělí 15.6   8:00

Stromy i střechy shazovaly v neděli večer bouřky v Česku. Hasiči vyjížděli v několika krajích k desítkám případů, včetně zatopených sklepů či silnic i k rozvodněným potokům. Hasiči mimo jiné také vytahovali dva lidi z auta uvázlého ve vodní laguně.

Při americkém leteckém úderu v Libyi byl údajně zabit alžírský terorista Mochtár Belmochtár, oznámila mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Pentagon potvrdil, že Belmochtár byl cílem amerického leteckého útoku, ale zatím sdělil, zda byl terorista zabit.


Gastronomické performance, vycházející ze známých divadelních her, umožní návštěvníkům Pražského Quadriennale dramatické příběhy nejenom zhlédnout, ale doslova si je vychutnat. Tato světová přehlídka divadla a scénografie se uskuteční potřinácté. Specialitou letošního ročníku, který se uskuteční od 18. do 28. června, budou také živé akce s názvem Tvůrci, které se uskuteční v prostorách Galerie u Betlémské kaple.



Neděle 14.6. 17:00

Stávající evropské sankce proti Rusku se podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka pravděpodobně prodlouží do konce letošního roku. Jejich zesílení, či naopak zeslabení nyní neočekává. Záleží však podle něj na aktuálním vývoji na východě Ukrajiny. Šéf české diplomacie to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Mezinárodní trestní soud (ICC) vyzval jihoafrické úřady k zatčení súdánského prezidenta Umara Bašíra, na nějž ICC vydal v minulosti dva zatykače. Chce ho stíhat za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Bašír se účastní v Johannesburgu jednání Africké unie, které má pokračovat ještě v pondělí.

Aukční síň Sotheby's bude v červenci prodávat na aukci pár miniaturních hojně zdobených pistolí. Byl to poslední dárek Napoleona Bonaparta tříletému synovi a Sotheby's odhaduje, že by se miniaturní zbraně mohly vydražit v přepočtu až za 40 milionů korun.

Většinou polojasno, na východě ojediněle přeháňky. Na severozápadě Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty 25 až 29 °C.

Neděle 14.6. 11:00

Opakované komunální volby, které se v sobotu konaly ve dvou desítkách obcí v celé ČR, voliče lákaly. Účast na několika místech přesáhla 80 procent. Většinou slavila úspěch sdružení nezávislých kandidátů, zjistila ČTK. Volilo se tam, kde se dosavadní zastupitelstva během půlroku od loňských komunálních voleb rozpadla.

Americké ministerstvo obrany připravuje plán na rozmístění tanků, bojových vozidel a dalších těžkých zbraní pro až 5 tisíc svých vojáků v pobaltských zemích a dalších několika spojeneckých státech východní Evropy. Napsal to list The New York Times s odvoláním na americké činitele a vládní představitele východoevropských členů NATO.

Festival Novoměstský hrnec smíchu letos vyhrála filmová komedie Život je život režiséra Milana Cieslara. V kategorii televizní komedie zvítězila pohádka Kdyby byly ryby režiséra Jana Prušinovského. Výsledky pořadatelé vyhlásili při slavnostním zakončení 37. ročníku festivalu.


Většinou polojasno, na východě ojediněle přeháňky. Během odpoledne
oblačno až zataženo, místy přeháňky a bouřky, ojediněle doprovázené
kroupami, přívalovými lijáky a nárazovitým větrem. Na severozápadě
Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty 25 až 29 °C.

Sobota 13.6. 17:00

Fond ohrožených dětí dnes do svého čela zvolil dosavadního ředitele klokánku ve Štěrboholech Jana Vaňka. Předchozí vedení v čele s Marií Vodičkovou se funkcí vzdalo. Fond na zasedání v Praze také upravil své stanovy. O budoucnosti zadlužených klokánků chce začátkem příštího týdne jednat se zástupci vlády.

Rakousko přestalo vyřizovat žádosti o azyl, sdělila ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Vídeň se tak podle ní snaží tlačit na další země Evropské unie, aby více pomáhaly v přebírání přistěhovalecké vlny na starý kontinent. Vyzvala evropské partnery ke stanovení kvót pro přijímání imigrantů.

Početný kmen českých Apačů drží dlouhý smutek. Jejich náčelník Vinnetou, jenž zemřel 6. června, bude pohřben až ve čtvrtek 18. června v Mnichově. "Vinnetou je součást české kultury a jeho odchod do věčných lovišť zasáhl celý národ," vážně říká vinnetoufil Jan Koten. V očích má smutek a v ruce stříbrnou Vinnetouovu pušku.

Zítřejší teploty se vyšplhají až na 29 stupňů Celsia a budou opět hrozit bouřky. 

Sobota 13.6. 11:00


Pietní akt v Lidicích na Kladensku připomene 73 let od vyhlazení této obce nacisty. U společného hrobu popravených lidických mužů se sejdou pamětníci i politici. Vzpomínky se zúčastní mimo jiné ministr obrany Martin Stropnický, ministr kultury Daniel Herman nebo místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Nejméně 20 policistů zabili ozbrojenci hnutí Taliban při útoku na několik kontrolních policejních stanovišť v neklidné provincii Hílmand na jihu Afghánistánu. Útok se podle oficiálních představitelů provincie Hílmand odehrál v pátek večer.

Interaktivní výstava, která chce přiblížit široké veřejnosti osobnost a dílo slavného renesančního umělce a myslitele Leonarda da Vinciho, láká už mnoha plakáty po centru Prahy návštěvníky. Začne v úterý 16. června a potrvá až do 28. srpna. Výstava, která se koná ve Velkém sále Paláce Lucerna, představuje Leonarda da Vinci jako geniálního vynálezce, malíře, vědce, anatoma, technika, architekta, sochaře a filozofa.

Dnes se teploty vyšplhají až na 32 stupňů Celsia a hrozí bouřky po celém území ČR.

Pátek 12.6. ráno

Hokejistu Jaromíra Jágra, historika Jehudu Bauera nebo vnučku podnikatele Jana Antonína Bati Dolores Ljiljanu Baťa Arambašičovou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyznamená za šíření dobrého jména České republiky.

Soudce v americkém státě Ohio ve čtvrtek navrhl obžalovat dvojici clevelandských policistů za zabití dvanáctiletého černocha, který měl v ruce repliku pistole. Podle soudce existuje dostatek důkazů pro obvinění, rozhodnutí je však v kompetenci prokuratury a velké poroty.

Čtvrtý ročník degustačního festivalu, na kterém představí své výrobky 71 minipivovarů, začne dnes ve dvě hodiny odpoledne na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem na Pražském hradě.

Dnešní teploty se vyšplhají až ke 30 stupňům Celsia a bude oblačno. Bio předpověď na druhém stupni - střední zátěž.

Čtvrtek 11.6. večer 

Policista, který v Pardubicích na začátku dubna zadržel dva muže přecházející přes přechod na červenou, nepochybil. Použití donucovacích prostředků u jednoho z nich bylo zákonné. Vyplývá to z šetření krajské policie. Policista jednoho muže povalil na zem, protože nechtěl počkat, až přijede policejní hlídka.

Příslušníci mírových jednotek OSN pravidelně vyměňují zboží za sex s lidmi v zemích, kde by měla OSN pomáhat, vyplývá z nové zprávy. OSN přitom podobné vztahy zakazuje. Zpráva hovoří o 480 případech sexuálního vykořisťování a zneužívání v letech 2008 až 2013. V jedné třetině těchto obvinění figurovaly děti.

V neděli ráno ve věku 93 let zemřel herec a zpěvák sir Christopher Lee. Proslavil se třeba jako Saruman v Pánovi prstenů, hrabě Dooku v Hvězdných válkách, dříve hrál Drákulu nebo padoucha v bondovce Muž se zlatou zbraní. Kromě toho byl údajně nejstarším interpretem heavymetalové hudby. Už delší dobu ho trápily dýchací problémy.

Zítra bude oblačno, přesto teploty stoupnou až k 28 stupňům. O víkendu bude ještě o něco tepleji, zároveň hrozí bouřky.

Čtvrtek 11.6. poledne

V Česku asi bude zaveden takzvaný kurzarbeit, tedy zkrácená pracovní doba. Zaměstnanci podniků, které kvůli hospodářské krizi či přírodní katastrofě nebudou mít pro své lidi práci na plný úvazek, by měli za dobu výpadku dostávat nejméně 70 procent mzdy.

Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko se distancoval od návrhů na změny v ukrajinské ústavě, které v úterý sám podepsal a odeslal evropským institucím. Součástí onoho návrhu ústavní reformy bylo uznání ukrajinské svrchovanosti. V rozhovoru s ruskými novináři však dnes Zacharčenko obhajoval doněckou nezávislost.

Neznámí zloději ukradli rukopis posledního díla britské spisovatelky E.L. Jamesové, které navazuje na slavnou trilogii Padesát odstínů. Oznámilo to vydavatelství Random House. Vydavatelský dům v úterý zjistil, že kopie knihy s názvem Grey zmizela. Policie ihned zahájila vyšetřování.

Zítra bude oblačno, přesto teploty stoupnou až k 29 stupňům. O víkendu bude ještě o něco tepleji, zároveň hrozí bouřky.

 

Čtvrtek 11.6. ráno

Kandidátka na ministryni školství Kateřina Valachová se dnes od 11 hodin sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu se pravidelně setkává s kandidáty na ministra před jejich jmenováním. Valachová považuje schůzku s prezidentem za možnost zásadní a oboustranné výměny názorů na to, jak by mělo české školství fungovat.

Spojené státy vyšlou do Iráku dalších 450 vojáků, kteří budou působit jako poradci a instruktoři pro příslušníky irácké armády a sunnitských kmenů bojujícím proti radikálům z hnutí Islámský stát. Do ozbrojených operací se tito Američané, kteří posílí dosavadní kontingent čítající 3100 lidí, zapojovat nebudou.

Letní divadelní a galerijní sezona bude v pražské MeetFactory překvapivá, originální a nebezpečně svůdná. Mezižánrový experiment O něco horší než Romeo: tragédie z rozmaru se pohybuje na pomezí site-specific divadla a monumentální umělecké instalace.

Po ránu je dnes oblačno až zataženo, teploty kolem 14 stupňů Celsia. V průběhu dne by se měla oblačnost postupně protrhávat, nejvyšší denní teploty očekáváme v rozmezí 20 až 22 stupňů.


Středa 10.6. večer

V souvislosti s přílivem uprchlíků na jih Evropy nehrozí českým turistům v těchto oblastech nyní žádné nebezpečí. Před zahájením letní turistické sezony o tom ujistil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Varoval naopak před cestami do zemí, kde působí radikálové z hnutí Islámský stát.

Minská dohoda by měla být základním principem řešení situace na Ukrajině. Během středečního jednání v Miláně se na tom shodli ruský prezident Vladimir Putin a italský premiér Matteo Renzi. Oba lídři se sešli u příležitosti Putinovy návštěvy světové výstavy v Miláně, kde je na programu ruský den. 

Nejlepší novinářské fotografie z celého světa si mohou prohlédnout lidé v Ostravě na výstavě snímků ze soutěže World Press Photo. Poprvé bude prestižní výstava v Česku k vidění mimo hlavní město. Navíc ještě v premiéře, v Praze budou totiž snímky až od 11. září. 

Dnes večer a v noci bude většinou oblačno, postupně místy zataženo nízkou oblačností. Nejnižší teploty 13 až 9 °C.

Středa 10.6. poledne

Odůvodnění osvobozujícího rozsudku v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, obžalované ze zneužití vojenské tajné služby, se aktéři případu a veřejnost dozvědí zřejmě nejdřív počátkem srpna. Soudkyně rozhodla v kauze na konci května při veřejném jednání, vyhlásila však pouze takzvaný výrok, který kvůli utajovaným informacím nijak neodůvodnila.

Ropné zásobníky v rafinerii Vasylkiv u Kyjeva stále hoří, i když hasiči údajně mají oheň pod kontrolou. Rozsáhlý požár, který zachvátil v noci na úterý postupně 17 zásobníků, podle ukrajinských úřadů už neohrožuje okolní obce ani blízkou vojenskou základnu. Ještě ve středu ráno se nicméně z místa havárie ozývaly další výbuchy.

Německá aukční síň Weidler se chystá vydražit 14 akvarelů někdejšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Součástí prodeje je také obraz s názvem Prag im Nebel (Praha v mlze), uvedl norimberský aukční dům ve svém katalogu. Aukce se uskuteční v termínu od 18. do 20. června.

Dnes bude oblačno až zataženo s teplotami mezi 17 a 20 stupni, zítra polojasno a až 23.

 

Středa 10.6. ráno

Policie chce, aby poskytovatelé internetových služeb uchovávali data o cílových IP adresách. Přispět by to mělo k vyšetřování závažných kauz týkajících se internetové kriminality. Změnu příslušné vyhlášky odsouhlasila Bezpečnostní rada státu, řekl po jejím jednání novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ještě ji musí chválit vláda.

Pravděpodobný kandidát na prezidenta Spojených států Jeb Bush v Berlíně vyzval k tvrdšímu přístupu vůči Rusku kvůli situaci na východě Ukrajiny. V projevu na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové se také přihlásil k silným vztahům mezi USA a evropskými spojenci.

Více než 140 představení uvedou letošní Letní shakespearovské slavnosti (LSS), které zahájí 25. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu premiéra milostné tragédie Romeo a Julie v nastudování režijního dua SKUTR. V hlavních rolích se představí Tereza Voříšková a Jan Sklenář. Do 5. září budou inscenace her alžbětinského dramatika uvedeny i na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí, ale také v Brně, Ostravě a v Bratislavě.

Dnes bude oblačno až zataženo s teplotami mezi 17 a 20 stupni.

Úterý 9.6. odpoledne

V lahvích, které v neděli někdo hodil na dům ministra obrany Martina Stropnického, byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Policie proto případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení ve stadiu pokusu.

Americké tajné služby získaly po květnové operaci speciálního komanda ve východní Sýrii množství informací o vnitřní struktuře radikální organizace Islámský stát. Při operaci 16. května byl podle americké strany zabit člen vedení této skupiny abú Sajjáf, informoval list The New York Times.

Před 57 lety měl na festivalu při světové výstavě Expo 58 v Bruselu premiéru film Karla Zemana Vynález zkázy, získal Velkou cenu a obletěl celý svět. V New Yorku byl dokonce v jeden večer uveden v 96 kinech současně. Nejúspěšnější československý film historie se znovu představí na velkém plátně v digitálně restaurované podobě. Ve světové premiéře bude 10. července uveden na výstavě Expo 2015 v Turíně, na karlovarském festivalu a v Museu of the Moving Image v New Yorku.

Dnes má ještě pršet, zítra se ale počasí zlepší. Bude oblačno a teploty k 21 stupňům.

Úterý 9.6. poledne

V lahvích, které v neděli někdo hodil na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Policie proto případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení ve stadiu pokusu.

Ruské ministerstvo obrany požádalo americký Pentagon o vysvětlení nedávných výroků šéfa amerického generálního štábu Martina Dempseyho o možném rozmístění nových amerických balistických raket v Evropě. V úterý to oznámila agentura TASS s odvoláním na prohlášení náměstka ruského ministra obrany Anatolije Antonova.

Na nedostatečné a nekontinuální financování, tedy bez možnosti dlouhodobě plánovat, upozorňují zástupci sdružení Company. Působí v pražském Divadle Komedie, na jehož provoz v roce 2011 vyhráli výběrové řízení. Pobírají roční dvanáctimilionovou dotaci, a i kdyby získali grant na rok 2016, budou ho mít k dispozici až na jaře. První měsíce budou bez prostředků, navíc s povinností zaplatit k 15. lednu nájem.

Dnes má ještě pršet, zítra se ale počasí zlepší. Bude oblačno a teploty k 21 stupňům.

Úterý 9.6. ráno

Na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v neděli ráno někdo hodil zápalné láhve. Ministr nebyl doma, zatímco někteří členové jeho rodiny ano. Nikomu se nic nestalo. Případ vyšetřují státní a vojenská policie. Důvodem opožděného informování podle něj bylo vyšetřování na místě činu. Byla zvýšena ostraha ministra.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon zaručující beztrestnost Rusům, kteří do konce roku ohlásí své dosud tajené bankovní účty a další jmění v cizině. Předpokládá se, že tento krok pomůže čelit chronickému problému postsovětského Ruska v podobě úniku kapitálu do ciziny, což je jev, který také přispěl ke krizi v zemi.

Tvorbu Michala a Šimona Cabanových pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech přiblíží výstava, která bude 11. června zahájena v Českém centru v Rytířské ulici v Praze. Do 17. července nabídne ohlédnutí za dvěma desítkami let jejich spolupráce s touto prestižní přehlídkou.

Dnes bude oblačno až zataženo, na většině území déšť. Teplota se bude držet kolem 15 stupňů.

Pondělí 8.6. večer

Státní úředníci budou mít více volna než běžní zaměstnanci. Do práce nebudou muset například při promocích svých dětí či vnoučat, otcové také dostanou dva dny volna po narození dítěte. Rozhodl o tom kabinet přijetím příslušného vládního nařízení. Nařízení bude účinné od začátku července, kdy státní zaměstnanci vstoupí do služebního poměru.

Bezpilotní letoun se stal v Číně novým nástrojem boje proti podvodům u přijímacích zkoušek na vysoké školy. Šestivrtulový dron poprvé vyzkoušeli v neděli při testech ve městě Luo-jang ve středočínské provincii Che-nan.

Ruský klavírista Kirill Gerstein a dětský romský soubor Čhavorenge pod vedením Idy Kelarové budou ve středu 17. června hosty vystoupení České filharmonie na Hradčanském náměstí v Praze, které zakončí 119. koncertní sezonu orchestru. Ten vystoupí pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, role moderátora se ujme Marek Eben.

Zítřek proprší, kvůli zatažené obloze teploty nepřesáhnou 15 stupňů.

Pondělí 8.6. poledne

Izrael torpéduje blízkovýchodní mírový proces výstavbou židovských osad na palestinském území. Před dnešním jednáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Lucemburští voliči v referendu odmítli návrh na přiznání volebního práva cizincům, kteří tvoří 46 procent obyvatel. Výsledky z víc než 90 procent volebních okrsků ukázaly, že proti udělení volebního práva se vyslovilo bezmála 78 procent hlasujících.

Největší hity dnes nabídne v pražské O2 aréně americká rocková legenda Kiss. V Praze zahraje v rámci turné, na které skupina vyrazila u příležitosti 40. výročí svého založení. Při jevištní show, která se tradičně ponese v hororovém duchu, zazní hity jako Detroit Rock City, Deuce, Psycho Circus, Creatures of the Night nebo I Love It Loud.

Pondělí bude nadále pod mrakem. Teploty kolem 20 stupňů.

Pondělí 8.6. ráno

V Česku už vaří pivo 307 malých pivovarů, mohlo by jich být ale až o tisíc více. Pivovarští giganti proto bijí na poplach, Gambrinus dokonce vsadil na klamavou reklamu a vydával se za minipivovar Patron. Ačkoli tuhle pivní válku zřejmě rozhodnou samotní pivaři, představitelé státu kopou spíše za obří výrobny.

Hned několik světových státníků se na summitu skupiny G7 v Bavorsku vyslovilo pro pokračování sankcí proti Rusku a dalo najevo, že ke zmírnění sankcí není zralá doba.

Nová podoba festivalu Rock for People, jehož první část skončila v neděli nad ránem ve Festivalparku v Hradci Králové, zatím nemá jasno o své budoucnosti. Letos při svém 21. ročníku je festival poprvé rozdělen na dvě části. Pokračování se uskuteční od 3. do 5. července jako Rock for People Europe v Plzni.

Dnes bude oblačno až zataženo. Ranní teploty okolo 15 stupňů Celsia, místy přeháňky nebo déšť. Oproti minulým dnům se výrazně ochladí. Maximální denní teploty se budou pohybovat mezi 19 a 21 stupni.

Neděle 7.6 odpoledne 

Nelegální kácení stromů v českých lesích dostalo organizovaný charakter. Napomáhají tomu příznivé ceny dřeva. Škody se šplhají do desítek milionů korun.

Nejméně čtyři tisíce běženců zachránily dosud během víkendu mezinárodní síly ve Středozemním moři. K sobotním 3500 zachráněným se v neděli přidalo dalších 500. Počet ilegálních migrantů, kteří se do Itálie dostali od začátku roku, tak podle úřadů vzrostl na 50 tisíc.

V Chicagu začne ve středu tradiční festival Dny Prahy. V tomto americkém velkoměstě, které má bohatou českou krajanskou tradici, vystoupí řada českých umělců a osobností. Pražská primátorka Andriana Krnáčová také ocení filmovou herečku Kim Novakovou a známé chicagské Čechy a jejich rodiny za zásluhy o dobré jméno ČR v USA.

Dnes bude polojasno až oblačno, teploty se pohybují kolem 18°, během dne očekáváme teploty 28 až 30 stupňů. V odpoledních hodinách přijdou od západu bouřky a přívalové deště, které budou pokračovat i zítra.

Neděle 7.6. ráno

Ministerstvo obrany vypíše zakázku na pozáruční servis letounů L-159 a L-39. Úřad předpokládá, že za údržbu do roku 2022 zaplatí maximálně 1,68 miliardy korun bez DPH.

V Turecku ráno začaly parlamentní volby, jejichž výsledek ukáže, zda prezident Recep Tayyip Erdogan bude schopen posílit svou moc. Rozhodování o složení 550členného zákonodárného sboru se může zúčastnit 56,6 milionu Turků.

Prestižní Bavorský státní balet zatančí příští pátek a sobotu na místě bývalé tankové střelnice Slunečná u Prášil na Klatovsku, kterou vojáci opustili před 25 lety. "Půjde o oslavu divoké přírody pod širým nebem", řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Sobota 6. 6 odpoledne

Při pátečním požáru ve výškovém panelovém domě v Karviné ošetřili záchranáři 16 lidí. Nikdo z ošetřených nebyl v ohrožení života, polovina z nich se nadýchala kouře a byla převezena do nemocnice. Ošetřeným bylo od tří do 71 let, bylo mezi nimi pět dětí.

Nejméně devět lidí utrpělo zranění při potyčkách, jež provázely sobotní pochod homosexuálů v ukrajinské metropoli Kyjevě. Podle policie bylo 25 lidí zadrženo kvůli výtržnostem.

Vítězem anonymní soutěže o nejlepší původní divadelní hru, kterou vyhlásila agentura Aura-Pont v návaznosti na 22 ročníků soutěže o Cenu Alfréda Radoka, se stal Dodo Gombár za text nazvaný Peniaze.

Dnes bude jasná obloha a slunečno, teploty se pohybují kolem 28 a 32°. V západní polovině Čech můžeme na večer očekávat oblačno a místy ojediněle bouřky s přívalovými dešti a kroupamy.

Sobota 6. 6. poledne

Praha 3 nechá vypracovat analýzu, jak dál naložit s žižkovským fotbalovým stadionem. Provozovat by jej mohla městská příspěvková organizace nebo dlouhodobý nájemce. Viktoria Žižkov, která patří mezi nejstarší fotbalové kluby v Česku, od loňského září nezaplatil za stadion nájemné. Radnice proto nedávno podala žalobu.

V Kalifornii je úmorné vedro, země už čtyři roky vysychá a nový zákon zakazuje zalévat tak často jako dříve. Někteří se ale nechtějí vzdát zelených trávníků a čelí suchu tím, že je malují na zeleno. Několik stříknutí a vysušená tráva nabývá před očima spokojených majitelů jasně zelené barvy.

K principům a myšlenkám Jana Husa se podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) lidé vždy upínali ve zlomových okamžicích československých dějin. Premiér to řekl v Táboře na zahájení výstavy Jan Hus, která má připomenout 600. výročí úmrtí jihočeského kazatele, jenž patřil k prvním církevním reformátorům. Výstava v Táboře nabízí řadu předmětů spojených s dobou života Jana Husa.

Dnes bude jasno a vedro, až 32 stupňů, zítra se ale zatáhne. Od severozápadu postupně přijdou bouřky, teploty v Praze nepřekročí 26 stupňů.

Pátek 5. 6. večer

Prezident Miloš Zeman vyhověl žádosti premiéra Bohuslava Sobotky a odvolal ministra školství Marcela Chládka z funkce. Sobotka na místo navrhl náměstkyni ministra pro lidská práva Kateřinu Valachovou. Zeman se s ní chce sejít v příštím týdnu. Úřad bude dočasně řídit ministryně práce Michaela Marksová. Po odpolední schůzce na Hradě to uvedli Sobotka a hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Řecko by letos mohlo znovu spadnout do hospodářské recese, pokud se nedohodne s mezinárodními věřiteli a neobnoví finanční stabilitu. Sdělil to místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Řecko se z šestileté recese dostalo teprve loni, kdy jeho hrubý domácí produkt vykázal růst o 0,8 procenta.

Zhruba 920 tisíc knoflíků různých tvarů a velikostí shromáždila za pět let v Novém zámku u Rudoltic na Orlickoústecku kastelánka Krasava Šerkopová. Milionové hranice by chtěla dosáhnout příští rok. Sbírka vážící přes 900 kilogramů se díky darům stále rozšiřuje a nechybí v ní ani neobvyklé exponáty.

Sluníčko v Čechách zaleze až v neděli ráno, do té doby bude jasná obloha a zítra i 32 stupňů.

Pátek 5. 6. poledne

Petr Kramný, obžalovaný z vraždy manželky a dcery, zůstává ve vazbě. Rozhodl tak Krajský soud v Ostravě, který bude případ vraždy řešit od 29. června. "Rozhodnutí je pravomocné, Kramný se vzdal možnosti podat si stížnost", řekl mluvčí soudu Dalibor Zecha. Podle obžaloby muž obě ženy zavraždil elektrickým proudem při dovolené v Egyptě. Kramný vinu odmítá.

Řecká vláda vyhověla opakovaným žádostem koského starosty Georgia Kiritsise a umožnila hromadnou evakuaci uprchlíků z Kosu do Atén. Prvních 400 uprchlíků odplulo linkou Bluestar Ferries ve čtvrtek večer, další mají následovat.

V Brně po několikaleté pauze znovu ožije festival pouličního divadla Na prknech, dlažbě i trávě. Má za sebou 11 ročníků. Od 9. do 12. června Brňané zhlédnou 16 představení. Přehlídky se zúčastní třeba Městské divadlo Zlín, Buchty a loutky, Teatr Novogo Fronta a Mr. Pejo z Petrohradu nebo brněnská Husa na provázku.

Sluníčko v Čechách zaleze až v neděli ráno, do té doby bude jasná obloha a v sobotu i 32 stupňů.

Pátek 5. 6. ráno

Obezita patří v Česku k hlavním příčinám neinfekčních nemocí, jako jsou například srdeční onemocnění, zhoubné novotvary či nemoci dýchací soustavy, které jsou téměř ze čtyř pětin hlavní příčinou úmrtnosti. Ministerstvo zdravotnictví vedené Svatoplukem Němečkem proto navrhuje formou cenových přirážek a úlev zdražit škodlivé potraviny a podpořit naopak ty zdravé.

Horké prameny, neboli onseny, jsou v Japonsku oblíbenou turistickou atrakcí. Jeden z nich, nedaleko od Tokia, ale nějakou dobu žádné koupelechtivé návštěvníky nepřivítá. Z lázní byla vypuštěna voda po množství stížností na chování přítomných. Delší dobu zde údajně dávali průchod svým pudům exhibicionisté.

Za 137 tisíc liber se v Londýně vydražilo první vydání fantasy románu britského spisovatele J. R. R. Tolkiena Hobit z roku 1937. Zájemce si připlatil hlavně za autorovo věnování napsané ve smyšleném jazyce elfštině. Podle aukční síně Sotheby's, která dražbu pořádala, za Tolkienův příběh o dobrodružné cestě hobita Bilba Pytlíka ještě nikdy nikdo tolik peněz nezaplatil.

Dnes bude slunečno a až třicet stupňů. Kvůli delšímu suchu už hrozí riziko požárů.

Čtvrtek 4. 6. večer

Lucie Šáfářová si zahraje první grandslamové finále v kariéře. Česká tenistka udělala další významný krok ve fantastické pařížské jízdě. V semifinále na Roland Garros porazila Srbku Anu Ivanovičovou dvakrát 7:5 a v sobotu si zahraje o celkový triumf.

Jak daleko může zajít spor na dětském hřišti? Zjevně záleží i na temperamentu a etnickém původu zúčastněných. V Berlíně bylo třeba devadesáti policistů, aby dostali pod kontrolu násilný spor mezi sedmi desítkami členů dvou arabských rodin.

Do současného bankovního prostředí zasadil skotský dramatik Daniel C. Jackson svou adaptaci klasické komedie Figarova svatba. Českou premiéru připravuje v Národním divadle Brno režisér Tomáš Svoboda. Slibuje bláznivý příběh plný intrik, převleků a nečekaných odhalení. Autor přijede na premiéru.

Pátek bude nadále slunečný, po celé republice bude obloha jasná, teploty vyšplhají až ke třicítce. Biometeorologické předpovědi proto hlásí střední zátěž.

Čtvrtek 4. 6. poledne

Češi patří k největším uživatelům marihuany v Evropě, za poslední rok si ji dopřál každý pátý Čech ve věku 15 až 34 let. Čeští studenti pak evropské statistiky zcela vedou, tuto drogu jich užilo přes 40 procent. Velmi rozšířená je mezi Čechy také extáze, se kterou má zkušenost pět procent dospělých. Problémem je i pervitin, který se z Česka šíří do Německa a do Rakouska.

Řecký premiér Alexis Tsipras odmítl některé z návrhů věřitelů, které mají vést k východisku ze situace hrozící státním bankrotem Řecka. V návrzích "jsou body, které nikdo nemůže považovat za základ k jednání", prohlásil Tsipras po schůzce s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a šéfem euroskupiny Jeroenem Dijsselbloemem. Premiér konkrétně zmínil požadované škrty v penzích řeckých důchodců. Řecký návrh dohody s věřiteli označil za "jediný realistický".

Až dvě desítky představení do měsíce uspořádají členové Divadla Járy Cimrmana na domácí scéně na Žižkově i zájezdech. V obou případech mají vyprodáno, i když od smrti spoluzakladatele divadla Ladislava Smoljaka uplyne 6. června už pět let. "Vlastně by měl radost, že humor, na jehož zrodu se podílel, nachází stále nové a nové diváky," řekl manažer souboru Václav Kotek.

Pátek bude nadále slunečný, po celé republice bude obloha jasná, teploty vyšplhají až ke třicítce. Biometeorologické předpovědi proto hlásí střední zátěž.


Čtvrtek 4. 6. ráno

Snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši 15 procent v České republice je po Maďarsku druhá nejvyšší v zemích Evropské unie. V Maďarsku je snížená sazba 18 procent. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti PwC.

Čínští záchranáři zatím nalezli těla 65 mrtvých z výletní lodi, která se potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě. Oznámila to čínská televize. Předchozí zprávy uváděly 26 potvrzených obětí, mezitím ale záchranáři rozřízli trup a vytáhli z něj dnes časně ráno těla 39 utonulých cestujících.

Divadlo Archa uvede americkou divadelní adaptaci slavného románu Imre Kertésze Kaddiš za nenarozené dítě. Kaddiš, titul odkazující k židovské modlitbě za mrtvé, je úvahou o lidské zranitelnosti a odvaze pohledem muže, jenž přežil holokaust. V režii Barbary Lanciersové a provedení Jakea Goodmana uvede Archa představení 10. a 11. června.

I dnes bude slunečno a jasno, teploty až k 25 stupňům.

 

Středa 3. 6. večer

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem nadále zůstává ministr financí Andrej Babiš, kterému v květnu věřilo 55 procent lidí. V čele žebříčku se tak drží více než rok. Těsně za Babišem skončil s 53 procenty premiér Bohuslav Sobotka, který si od dubna polepšil o sedm procentních bodů. V první pětici se umístil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministr obrany Martin Stropnický a prezident Miloš Zeman.

Ozbrojenci na motocyklu zastřelili západně od Káhiry zastřelili dva příslušníky policejních sil, jejichž úkolem je chránit egyptské turistické objekty a jejich návštěvníky. K útoku nedaleko slavných pyramid v Gíze se zatím nikdo nepřihlásil, ale úřady podezřívají místní přívržence Islámského státu či jiné islamisty z řad opozice.

Jana Třísku v připravované inscenaci hry kanadského autora Marka Leirena Younga s názvem Shylock nahradí v pražském Divadle Na Jezerce slovenský herec Milan Kňažko, sdělila mluvčí této scény Jana Bryndová. Jezerka tuto inscenaci v režii Radka Balaše připravuje více než rok.

I zítra bude slunečno a jasno, teploty až k 25 stupňům.

Středa 3. 6. poledne

Vláda schválila návrh na změnu prezidentských pravomocí. Novela ústavy oslabuje roli hlavy státu v zahraniční politice a při jmenování bankovní rady ČNB, v dalších částech ji pak zpřesňuje. Zavádí také klouzavý mandát pro poslance, kteří se stanou členy vlády.

Západní země včetně Spojených států mohou spojit boj proti radikálům z organizace Islámský stát s bojem proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle izraelského listu Haarec je totiž stále více zřejmé, že Asad s džihádisty spolupracuje.

Festival Tanec Praha 2015 zahájí ve středu večer v Hudebním divadle v Karlíně slavný berlínský soubor Sasha Waltz & Guests. Jeho sedm členů roztančí živě interpretovanou Schubertovu hudbu v díle Impromptus. Festival představí taneční tvorbu ze sedmi evropských zemí a Izraele a v Praze vyvrcholí účinkováním proslulého souboru Batsheva Dance Company. Současný tanec se tradičně v rámci festivalu představí také v regionech.

I zítra bude slunečno a jasno, teploty až k 26 stupňům.

3.6. ráno

Novelu ústavy, která má omezit pravomoci prezidenta, či zavedení elektronické evidence tržeb dnes projedná vláda. Kabinet posoudí také návrh na zdražení cigaret v příštích třech letech, a to až o čtyři koruny na krabičku, a Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR.

Radikální organizace Islámský stát se přihlásila k pondělnímu sebevražednému útoku na policejní základnu severozápadně od Bagdádu, který si vyžádal na čtyři desítky mrtvých. Členové této skupiny zavřeli stavidla přehrady západně od Bagdádu a způsobili tak výrazný pokles hladiny Eufratu. Hrozí tak bezpečnostní i humanitární problémy.

Festival Tanec Praha 2015 zahájí ve středu večer v Hudebním divadle v Karlíně slavný berlínský soubor Sasha Waltz & Guests. Jeho sedm členů roztančí živě interpretovanou Schubertovu hudbu v díle Impromptus.

Nad střední Evropou se dnes bude rozpadat studená fronta postupující od severozápadu. Denní teploty se budou pohybovat mezi 25 - 29°, obloha bude polojasná až jasná, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky.

 

Úterý 2.6. večer

Evropská komise dala ve sporu ministerstev financí a pro místní rozvoj za pravdu financím. Potvrdila totiž závěry auditu monitorovacího systému evropských fondů, podle nichž tendr provázelo množství závažných chyb. O sankcích Evropská komise zatím nerozhodla, chce počkat na konec policejního šetření.

Slovensko jako člen Evropské unie podporuje jednotné unijní stanovisko k situaci na Ukrajině, jako svrchovaný stát si ale vyhrazuje právo hájit své národní zájmy. Po rozhovoru s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem to v Moskvě prohlásil předseda slovenské vlády Robert Fico. Budou-li splněny minské mírové dohody týkající se Ukrajiny, je třeba sankční režim opustit, dodal slovenský premiér.

Osm obřích loutek španělského souboru Carros De Foc uvidí na konci srpna Plzeň. Třídenní program od 28. do 30. srpna, který se odehraje v centru města a v zóně DEPO2015, bude úvodem do tradičního loutkářského festivalu Skupova Plzeň. Obří loutky, které většinou účinkují spíš jako postavy v alegorických průvodech, budou v Plzni poprvé hrát jednoduchý příběh. Navíc příběh obsahující postavy a události se vztahem k Plzni. 

Zítra se počasí příliš nezmění, čekejte polojasno a až 29 stupňů.

 

Úterý 2.6 poledne

Olomoucký vrchní soud zprostil obžaloby bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého ze zpronevěry. Brněnský krajský soud mu původně uložil pět let vězení, podle odvolacího soudu nešlo o trestný čin. Podle obžaloby měl Tuhý zpronevěřit 26,3 milionů korun, které si měl v letech 2004 až 2008 nechat vyplatit jako mimořádné prémie za dobré vedení firmy. Vrchní soud uvedl, že firmě nevznikla žádná škoda.

Moravské divadlo v Olomouci uvede v pátek v premiéře nejznámější operní dílo italského skladatele Gioacchina Rossiniho Lazebník sevillský. Režie se ujala Kristiana Belcredi, autorem hudebního nastudování je Miloslav Oswald. Příběh o hraběti Almavivovi a sluhovi Figarovi, který svému bývalému pánovi pomáhá získat srdce dívky Rosiny, se na olomoucké scéně objevil už osmkrát, naposledy v roce 2002.

Na řece Jang-c-ťiang na jihu Číny se v pondělí večer potopila výletní loď s téměř 460 lidmi na palubě. Zatím se podařilo zachránit 18 osob, pět bylo potvrzeno mrtvých a stovky dalších se pohřešují. Záchranné práce pokračují, komplikuje je ale silný vítr a vydatný déšť. Z trupu převrácené lodi se údajně ozývají zvuky a volání o pomoc.

Odpoledne bude polojasno a až 25 stupňů, podobné počasí čekejte i zítra.

Úterý 2.6 ráno

Téměř 30 procent Čechů považuje úroveň českých základních škol za špatnou, přibližně dvě pětiny ji označily za dobrou. V kritičtější skupině převažují lidé s vysokoškolským vzděláním a studenti. Celkově z výsledků vyplynulo, že Češi jsou v hodnocení českého školství nejednotní.

Z vazební věznice v ruském Nižním Novgorodu byl propuštěn ruský vědec Vladimir Golubjov, který čelil obvinění z prozrazení státního tajemství v přednášce pronesené a publikované na jaře 2013 v Česku. Golubjov byl zahrnut do amnestie vyhlášené k 70. výročí konce druhé světové války. Jeho případ byl uzavřen.

Téměř tři desítky zpěváků přijdou 2. června blahopřát dirigentu a aranžéru Václavu Hybšovi k 80. narozeninám. Koncert jeho orchestru, jenž zároveň oslaví 55 let existence, bude v pražském paláci Žofín. S taktovkou v ruce se před ním vystřídá šest hostujících dirigentů, výtěžek ze vstupného bude věnován Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Teploty dnes vystoupají k 23 až 27°, ale obloha bude stále zatažená. Na Moravě a ve Slezsku očekáváme na večer přeháňky nebo bouřky 

 

Pondělí 1. 6. večer

Zařazení Velkého pátku mezi svátky bude mít ve sněmovně patrně velkou šanci na schválení. Novelu, která vzešla z lidovecké frakce, podepsalo 93 poslanců ze všech klubů kromě KSČM. Podporu ji takto vyjádřili i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiéři Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Andrej Babiš (ANO) a předsedové opozičních TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala a rovněž šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Radikálové z Islámského státu (IS) mučí děti a nutí bojovat už třináctileté chlapce. Stanice BBC to dokládá videem, které natočil zběh z IS na mobilní telefon. Je na něm vidět, jak muž s kuklou na hlavě bije čtrnáctiletého chlapce pověšeného za zápěstí ke stropu.

Československá stokorunová bankovka z roku 1961 byla v Británii označena za jednu z šesti vizuálně nejlepších papírových platidel na světě. Odborník na moderní měnu v Britském muzeu Thomas Hockenhull ji podle webu britského deníku The Times zařadil ve svém žebříčku na čtvrté místo.

Zítra už snad nezmokneme. Obloha nicméně zůstane oblačná až polojasná a maximální teploty podobné - 26 stupňů.

Pondělí 1. 6. poledne

Až 3000 nekuřáků ročně v Česku zemře předčasně jen proto, že dýchali tabákové spaliny v prostředí. Pasivní kouření znamená pro cévy téměř stejné riziko jako kouření aktivní. Zvýšit ochranu nekuřáků chce ministerstvo zdravotnictví zákazem kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách. Zákon má ve středu na programu vláda.

Rusko má právo v případě potřeby rozmístit jaderné zbraně na Krymu. Uvedl to vysoce postavený ruský diplomat. Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov loni v březnu.

Na festivalu Pražské jaro dnes v kostele sv. Šimona a Judy zazpívá Kühnův dětský sbor pod vedením svého sbormistra Jiřího Chvály. V rámci večerního Nokturna III. v Rudolfinu vystoupí klavírista Paul Lewis, který je v současnosti jedním z nejuznávanějších interpretů klavírního díla Ludwiga van Beethovena.

Dnes odpoledne můžete zmoknout, zítra už snad ne. Obloha nicméně zůstane oblačná až polojasná a maximální teploty podobné - 26 stupňů.

Pondělí ráno

Přestupování ve stanici pražského metra A Dejvická v pondělí po téměř dvou měsících končí.  Od pondělí jezdí každá souprava minimálně do stanice Petřiny. Prodloužený úsek metra A z Dejvické do stanice Nemocnice Motol byl zprovozněn letos v dubnu.

Americká Národní agentura pro bezpečnost dnes ztratila právo sbírat ve velkém data o telefonátech. Američtí senátoři se totiž nedokázali dohodnout na prodloužení zákona, který program sběru dat umožňoval.

Obraz Jindřicha Štyrského Bez názvu se prodal v nedělní aukci v Praze za 7,8 milionu korun bez aukční provize. Dílo z roku 1927, které bylo při posmrtné výstavě pojmenováno Déšť, mělo vyvolávací cenu 7,5 milionu.

Dnes bude Polojasno až oblačno, ojediněle se objeví přeháňky a teploty vystoupají až k 27°.

Neděle 31.5 odpoledne

Předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu překvapilo, že soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová v pátek vůbec neodůvodnila verdikt v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové. Zvláštní důvod pro takový postup nevidí. Rozsudky se vyhlašují veřejně, což je ústavní princip, který nemá žádnou výjimku, řekl.

Šéf diplomacie Spojených států John Kerry měl během cyklistické vyjížďky ve francouzských Alpách nehodu, při pádu si zlomil nohu. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí s tím, že ministr ruší nynější diplomatickou cestu a vrací se do USA. Ministr byl ošetřen na klinice ve švýcarské Ženevě, kam ho přepravil vrtulník.

Stovky lidí se v americkém státě Mississippi přišly rozloučit s legendárním kytaristou B. B. Kingem, považovaným za krále blues. Mezi hosty pohřbu byla řada muzikantů či guvernér Kingova rodného státu. Kytarista, který zemřel 14. května nedlouho před svými 90. narozeninami, si přál být pohřben ve své domovině v deltě řeky Mississippi.

Dnes odpoledne bude polojasno, místy přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty se vyšplhají až na 24 °C.

Neděle 31.5 ráno


Pod hlavním nádvořím hradu Karlštejn byla objevena gotická spojovací chodba z přelomu 15. a 16. století, o jejíž existenci se dosud pouze spekulovalo. Podle archeologů je to nejvýznamnější objev na Karlštejně od jeho přestavby na konci 19. století. Návštěvníci by si chodbu mohli prohlédnout do tří let. 

Moskva předala Evropské unii sankční seznam s 89 evropskými politiky a vojenskými činiteli, kterým neumožní vstup na území Ruské federace, jako výraz důvěry. Prohlásil to nejmenovaný vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí s tím, že zveřejnění výčtu možná ukazuje na to, že Brusel chtěl dokument využít k politickému divadlu. 

V Husinci na Prachaticku byl v sobotu otevřen opravený rodný dům Jana Husa. Letos uplyne 600 let od Husova upálení v Kostnici. Příprava rekonstrukce jeho rodného domu trvala několik let.

Červen bude zřejmě nadprůměrně teplý, v prvním týdnu může rtuť vystoupat až na 28 stupňů. Pršet bude asi méně než obvykle, ale zvláště ve druhém červnovém týdnu mohou přijít bouřky.

Sobota 30.5. odpoledne

V Praze a Brně se konaly pochody na podporu rodin, z nichž norská sociální služba odebrala děti. Dohromady necelé tři stovky lidí prostřednictvím transparentů a hesel kritizovaly podle nich nezákonné postupy norské sociální služby. Lidé poukazují hlavně na případ Evy Michalákové, které v Norsku odebrali dva syny. Chlapci jsou tak již roky u pěstounů. Stejné demonstrace jsou v dalších evropských zemích, včetně Norska.

Nejméně 71 civilistů, včetně žen a dětí, bylo v sobotu zabito při náletech syrské armády na pozice radikálního hnutí Islámský stát a bašty syrských povstalců v severní provincii Halab. Novou bilanci podle médií sdělila skupina syrských ochránců lidských práv, která situaci monitoruje z Londýna.

Hudební festival Colours of Ostrava, který se uskuteční od 16. do 19. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic, už podruhé návštěvníkům nabídne také básnickou scénu. Vystoupí na ní například dvě držitelky cen Magnesia Litera Olga Stehlíková a Kateřina Rudčenková, řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Od západu postupuje přes naše území studená fronta, k večeru očekáváme zataženo a místy přeháňky. Nejvyšší teploty nepřesáhnou 20° Celsia.

Sobota 30.5 ráno

Za překvapení a fiasko žalobců označila slovenská média nepravomocné rozhodnutí pražského soudu, který zprostil obžaloby Janu Nečasovou ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího českého premiéra Petra Nečase.

Rusko zakázalo vstup na své území Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. Na sankčním seznamu Ruska je celkem 89 evropských politiků a diplomatů. Nizozemský premiér Mark Rutte v pátek řekl, že se jedná o odvetu za evropské sankce, zavedené kvůli postupu Ruska na Ukrajině. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky  by na tento zákaz ruské strany měla reagovat EU jednotně.

Letošní padesáté výročí existence televizního Večerníčku připomene výstava, která bude od soboty až do 13. září otevřena na dvou místech v centru Prahy.

Dnes se přes naše území přežene studená fronta, očekáváme polojasno až zataženo a místy přeháňky. Nejvyšší teploty 16° až 20°.

Pátek 29.5. večer

Na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ráno prý zaútočil důchodce poplašnou pistolí. Několikrát na něj měl vystřelit ve Valdštejnské ulici, kde se politik chystal zahájit výstavu o ženské trestnici v Řepích. Incident, potvrdi ministr a dodal, že je v pořádku.

Spojené státy formálně vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Vymazání Kuby z černé listiny je klíčovým krokem pro obnovení diplomatických vztahů.

Letošní padesáté výročí existence televizního Večerníčku připomene výstava, která bude od soboty až do 13. září otevřena na dvou místech v centru Prahy.

Zítra se denní teploty vyšplhají na 20 stupňů Celsia a bude částečně zataženo.

Pátek 29. 5. odpoledne

Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase. Osvobodil i ostatní obžalované - exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Nejméně 1826 mrtvých si jen za poslední týden vyžádala vlna veder, která sužuje Indii. Jde o nejvyšší počet obětí extrémního horka, jaký byl v zemi zaznamenán za posledních 20 let. Nejhůř je na tom stát Ándhrapradéš. Teplota se na mnoha místech drží pod 50 stupni Celsia.

Nová kniha o agentu britské tajné služby Jamesi Bondovi časově naváže na proslulý příběh o Goldfingerovi situovaný do konce padesátých let minulého století. Autorem díla nazvaného Trigger Mortis bude britský spisovatel Anthony Horowitz, který bude jako vůbec první autor pracovat s částí původního díla vytvořeného Bondovým duchovním otcem Ianem Flemingem. Kniha vyjde začátkem září.

Páteční odpoledne bude polojasné, ojediněle se místy objeví přeháňky. Nejvyšší teploty se pohybujíe mezi 19 až 23 °C.

Pátek 29.5. ráno

Premiér Bohuslav Sobotka navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka. Odkázal na informace v listu Mladá fronta Dnes o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Chládek důvody k rezignaci nevidí, nemělo by se ustupovat připravenému lynči v médiích, uvedl.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal zákon, který vládě umožňuje pozastavit splátky zahraničních dluhů. Zákon, jehož znění minulý týden schválil parlament, chce Kyjev využít k tlaku na soukromé zahraniční věřitele v rámci jednání o restrukturalizaci ukrajinského dluhu.

Na dílo filozofa a spisovatele Ladislava Klímy se zaměří brněnské Divadlo U stolu v poslední inscenaci sezony. Uvede ji pod názvem I obešel já polí pět v úpravě a režii Františka Derflera, uměleckého šéfa divadla. Základ inscenace tvoří hra Edgar, groteskní horor o muži a jeho milé, které pronásleduje umrlec Benedikt.

Dnes bude oblačno, přechodně až zataženo. Ojediněle, během dne místy déšť nebo přeháňky, odpoledne a večer ojediněle i bouřky.

Čtvrtek 28.5. večer

Prezident Miloš Zeman podle ústavních právníků zatím neprovedl nic, kvůli čemu by mohl být žalován pro velezradu. Ústavní experti z Karlovy univerzity se na tom shodovali v debatě o petici, podle níž by měli senátoři obžalovat Zemana za jeho kontroverzní výroky k válce na Ukrajině, za zpochybňování sankcí EU vůči Rusku za anexi Krymu, postoj k Číně a slova o vyhladovění Senátu.

Ruská armáda z rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina výrazně posílí a zmodernizuje své letectvo nejméně 50 dalšími strategickými bombardéry Tu-160M. Od roku 2016 má vojsko navíc začít dostávat i nové stíhačky páté generace známé jako PAK FA. Oznámil to velitel ruského vojenského letectva generálplukovník Viktor Bondarev.

Na hradě Kost se začala natáčet filmová pohádka s názvem Řachanda. Hlavní role v ní ztvární pod dohledem režisérky Marty Ferencové čerstvý člen Klicperova divadla v Hradci Králové Vladimír Polívka a Aleš Bílík z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na plátně se objeví také Bolek Polívka, Petr Čtvrtníček, Oldřich Kaiser, Jan Hrušínský, Vlastimil Zavřel, Vilma Cibulková a Martin Dejdar.

Dnes večer bude od severozápadu přibývat frontální oblačnost. Zítra bude polojasno až oblačno, místy se můžeme dočkat i deště. Maximální teploty by měly vystoupat na 22 až 24 stupňů Celsia.

Čtvrtek 28.5. odpoledne

Výjimečný trest 23 let vězení se zvýšenou ostrahou vyměřil dnes Krajský soud v Plzni devětatřicetiletému Janu Dubskému obžalovanému z pokusu o vraždu. Podle soudu polil předloni v listopadu v Plzni kyselinou sírovou pětadvacetiletou ženu, svou bývalou přítelkyni, protože neunesl jejich rozchod. Napadená přežila, ale ponese si doživotní následky.

Evropská unie by v souvislosti se svou reformou měla souhlasit se změnou svých zakládajících smluv. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC to prohlásil britský ministr zahraničí Philip Hammond. Londýn podle něj potřebuje, aby bylo dosaženo skutečné dohody s ostatními členy EU. Jedině tak bude možné přesvědčit britské voliče, že je třeba zůstat v nynějším evropském bloku.

Britský oscarový kameraman Walter Lassally bude hlavním hostem Kameramanských dnů. Od 28. do 30. května se uskuteční formou projekcí, přednášek a debat v budově pražské FAMU, v kině Národního filmového archivu Ponrepo, v kinech Evald, Studio Béla a v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.

Ve čtvrtek bude zpočátku zataženo až oblačno, jen ojediněle skoro jasno. Během dne
většinou oblačno, přechodně až polojasno. Nejvyšší teploty
15 až 19 °C.

Čtvrtek 28.5. ráno

Na Hradě se dnes uskuteční schůzka, na níž se bude řešit otázka tří kandidátů na profesuru, jejichž dekrety prezident Miloš Zeman odmítl podepsat. S hlavou státu se kvůli tomu sejdou ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a nejvyšší představitelé obou dotčených vysokých škol, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Hana Machková. Prezident už se nechal slyšet, že svůj postoj nezmění a dekrety nepodepíše.


Latinská Amerika je jednou z ruských priorit, řekl po schůzce se svou venezuelskou kolegyní Delcy Rodríguezovou šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Agentura AFP v této souvislosti poznamenala, že Moskva na mezinárodní scéně čelí izolaci kvůli ukrajinské krizi a Venezuela, stejně jako Rusko, trpí poklesem cen ropy na světovém trhu.

Oratorium Prezidentská volba zazní v Brně při oslavách 35. výročí sboru Ars Brunensis Chorus. Autorem je Vladimír Franz, neúspěšný účastník první přímé volby prezidenta v Česku. Skladba poprvé zazněla loni na festivalu Bohemia Cantat, v Brně publikum uslyší definitivní verzi. Franz některé části upravil či doplnil, také nastudování jde podle dirigenta Dana Kalouska více do hloubky, proto pořadatelé hovoří o světové premiéře.

Ve čtvrtek bude zpočátku zataženo až oblačno, jen ojediněle skoro jasno. Během dne
většinou oblačno, přechodně až polojasno. Nejvyšší teploty
15 až 19 °C.

Středa 27. 5. večer

Rusku by k obsazení Pobaltí stačily dva dny. NATO by během té doby nebylo schopno patřičně reagovat, řekl na bezpečnostní konferenci v Praze nastupující předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Varoval před tím, že politická reprezentace NATO není schopna dostatečně rychle reagovat na změnu situace.

Evropská komise navrhla, aby další země Evropské unie v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka celkem 40 tisíc žadatelů o azyl. Do jiných zemí osmadvacítky ale budou přesunováni jen občané Sýrie a Eritreje, u nichž je velká pravděpodobnost úspěšného vyřízení azylové žádosti. Mimořádný krok je snahou pomoci dvěma jižním státům EU, které se nyní potýkají s rozsáhlou migrační vlnou.

Město Karlovy Vary požádá o prohlášení hotelu Thermal kulturní památkou. Zařazení na seznam památkově chráněných objektů má podle radních omezit možné necitlivé stavební zásahy či zabránit demolici hotelu nebo jeho části, řekl novinářům primátorův náměstek Jiří Klsák (KOA). Podle krajských památkářů má hotel hodnotu především ve své ojedinělosti. V 60. letech ho navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninovi pro potřeby filmového festivalu.

Zítra ráno bude jasno, odpoledne se teplota vyšplhá na 20 stupňů, oblačno.

Středa 27. 5. poledne

Počet takzvaných vyloučených lokalit se za posledních devět let v Česku zdvojnásobil. Zatímco v roce 2006 bylo chudinských domů, ulic a čtvrtí kolem tří stovek, loni jich existovalo už 606. Tato ghetta jsou ve 297 městech a obcích, žije v nich až 115 tisíc lidí. V roce 2006 to bylo osmdesát tisíc osob. Ukázala to aktuální analýza sociálně vyloučených lokalit, kterou pro ministerstvo práce vypracovala po devíti letech znovu společnost GAC.

Porucha v centru řízení letového provozu dnes paralyzovala leteckou dopravu v Belgii. Žádná letadla nepřistávají ani neodlétají. Jednotlivé lety jsou rušeny, odkláněny nebo mají zpoždění. Týká se to i spojů do České republiky, byl zrušen dopolední spoj z bruselského letiště a další budou nabírat zpoždění.

Divadlo Husa na provázku uzavře sezonu dvěma festivaly. Nejprve při Provázkovských alžbětinských slavnostech ožije dvorana divadla, takzvaná Alžbětinská scéna. Poté divadelníci zamíří na Špilberk, kde uspořádají pětidenní přehlídku nazvanou Provázek na hrad!

Dnes odpoledne čekejte polojasno a maximálně šestnáct stupňů, zítra bude o něco hezčí počasí - oblačno a až 21 stupňů.

Středa 27. 5. ráno

Čeští zaměstnanci starší padesáti let jsou stejně práceschopní jako jejich vrstevníci v Nizozemsku nebo severských zemích. Ukázala to pilotní studie, na které spolupracovaly Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR a Ústav pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Horší je však situace u fyzicky pracujících lidí.

Největší ruská společnost Gazprom začíná se stavebními pracemi na plynovodu Turkish Stream, kterým má proudit ruský plyn do Turecka a poté dále do Evropy. Práce se rozjedou začátkem června, prohlásil Oleg Aksjutin, člen představenstva Gazpromu. A to bez ohledu na fakt, že oficiální dohody ještě chybí.

Deset pražských kostelů bude celý červen zdobit umělecké dílo současného umění se sakrální tematikou. Projekt nazvaný Boží umění je součástí Dnů víry, týdenního festivalu, který má víru přibližovat sekulární společnosti. "Je to setkání, dialog, možnost hovořit s lidmi, vzájemně si sdělit zkušenosti. Víru nelze naordinovat, vnutit ji, lze ale o ní hovořit," řekl při představení projektu kardinál Dominik Duka.

A počasí: napřed bude polojasno, později oblačno, teploty vystoupají maximálně k šestnácti stupňům.

Úterý 26. 5. večer

Sněmovna bude moci jednat o návrhu části opozice na vyslovení nedůvěry vládě do noci. Poslanci si možné prodloužení debaty odhlasovali na návrh předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka. Zřejmě největší pobavení v sálu zatím vzbudil sociální demokrat Jan Chvojka, jenž omylem kritizoval vládní poslankyni Janu Lorencovou z ANO; myslel, že je z Úsvitu.

Před nedávnými parlamentními volbami v Británii zmizely z internetové encyklopedie Wikipedia nelichotivé informace o některých poslancích. Obsah zápisů týkajících se například zneužívání poslaneckých náhrad ve Wikipedii měnil kdosi na počítačích v britském parlamentu.

Herec Johnny Depp (51) se pořád potýká s australskými úřady kvůli svým psím mazlíčkům. Dovezl je do Austrálie a »zapomněl« o tom informovat příslušné orgány. Yorkšírské teriéry Booa a Pistol chtěly úřady nejprve nechat bez milosti utratit, ale když se zvedla vlna celosvětové nevole, obrátily a chtějí potrestat jejich majitele.

A předpověď počasí: zítra bude polojasno, později oblačno, teploty vystoupají maximálně k šestnácti stupňům.

 

Úterý 26. 5. poledne

Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném zasedání rozsudek nad zakladatelem esoterické školy Poetrie Jaroslavem Dobešem a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou, kteří čelí obžalobě ze znásilnění. Případ takzvaného guru Járy znovu projedná zlínský krajský soud.

Reformě Evropské unie byl věnován rozhovor britského premiéra Davida Camerona se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Cameron pozval bruselského hosta k pozdní večeři, při níž zopakoval přesvědčení, že Evropa se musí změnit, aby lépe plnila představy britských voličů.

Dokumentaristka Helena Třeštíková dokončila po třinácti letech film Mallory, který dává naději, že každý má šanci něco změnit. Vznikal takzvanou časosběrnou metodou; v minulosti už zachytila dramatické životní osudy postav ve filmech Marcela, René nebo Katka, v nichž sledovala většinou životní propady a často neřešitelné situace. Nový snímek se v kinech objeví od 23. července.

A předpověď počasí: zítra bude polojasno, později oblačno, teploty vystoupají maximálně k šestnácti stupňům.

Úterý 26. 5. ráno

Více než polovina dospělých Čechů sportuje minimálně jednou týdně, dalších 30 procent se ale aktivně pohybuje jen výjimečně nebo vůbec. Ukázal to průzkum na zakázku značky Rajec za podpory agentury Ipsos, jehož se účastnilo 500 respondentů. Jako hlavní sport lidé nejčastěji uvedli cyklistiku. Velký boom v posledních letech zažívá také kondiční běh, který je pro velkou skupinu lidí doplňkovým sportem.

Turkmenský autokratický prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, jehož kult osobnosti zcela ovládl tuto bývalou sovětskou středoasijskou republiku, má po řadě poct, včetně obřích portrétů a mešity nesoucí jeho jméno, konečně i sochu. A to ne ledajakou - vysokou šest metrů a celou pokrytou 24karátovým zlatem. Odhalili mu ji na centrálním náměstí v hlavním městě Ašgabatu.

Ve Vlčnově na Slovácku vrcholí přípravy na víkendovou Jízdu králů. Rušno je v rodině krále, desetiletého Ondřeje Mikulce, i v domácnostech patnácti jezdců, letos osmnáctiletých chlapců, kteří utvoří královskou rodinu. Přípravami však žije celá obec. Pořád je co dělat, řekla Olga Floriánová z Klubu sportu a kultury ve Vlčnově, který Jízdu králů organizuje.

Ráno ještě hrozí deště, pak se počasí trochu zlepší, ale oblačná obloha nepustí rtuť teploměru nad sedmnáctku.

Pondělí 25. 5. večer

V roce 2009 si syn známé herečky Reginy Rázlové Lukáš vyslechl zprošťující rozsudek v případu, kdy měl podle policie vytunelovat společnost Skloexport. Teď se ale jeho kauza možná před soud vrátí. Prolomit bariéru mlčení se totiž rozhodla jeho exmanželka Barbora.

Exkurzi do vězení uspořádaly čínské úřady pro desítky vládních činitelů a jejich rodinné příslušníky. Návštěva káznic byla míněna jako "poučné varování" před korupcí. Součástí návštěvy bylo setkání s bývalými kolegy a šéfy firem, kteří se kvůli úplatkářství a zneužití moci ocitli za mřížemi.

Po čtyřech letech se Pražské Quadriennale vrací do hlavního města. Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967 začne 18. června a nabídne projekty umělců z rekordního počtu 78 zemí, mnohé za jejich účasti. Česká republika bude zastoupena dvakrát.

Dnes ještě hrozí deště, stejně jako zítra ráno. Pak se počasí trochu zlepší, ale oblačná obloha nepustí rtuť teploměru nad sedmnáctku.

Pondělí 25. 5. poledne

Tresty tři až čtyři roky vězení za zneužití pravomocí navrhl v případu Jany Nečasové, dříve Nagyové státní zástupce v závěrečné řeči. Vedle bývalé ředitelky kabinetu premiéra Nagyové jsou z údajného zneužití vojenské tajné služby obžalováni bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a také zpravodajec Jan Pohůnek. Manželce bývalého předsedy vlády Nečasové žalobce navrhl 3,5 roku vězení. Případ řeší Obvodní soud pro Prahu 1.

Francouzská policie v neděli zadržela 33letého muže, který zavolal na letiště ve městě Bordeaux a varoval před neexistující bombou. Chtěl tak zpozdit odlety letadel a pomoci své milence, která uvízla v dopravní zácpě a hrozilo jí, že zmešká let.

Program Pražského jara v pondělí nabídne dílo Petra Wajsara Vápenná sinfonietta. Za doprovodu Orchestru Berg zazní v Divadle Archa společně s dílem Písně o prožitých válkách, které do Prahy přijede inscenovat německý režisér, divadelník a skladatel Heiner Goebbels. V Anežském klášteře se uskuteční koncert Afflautus Quintet s japonskou klavíristkou Joko Kikučiovou.

Dnes ještě hrozí deště, stejně jako zítra ráno. Pak se počasí trochu zlepší, ale oblačná obloha nepustí rtuť teploměru nad šestnáctku.

Pondělí 25. 5. ráno

Jak řešit nedostatek nemocničních lékařů? Na ministerstvu zdravotnictví se rodí odpověď: mohli by pomoct lékaři praktičtí. Ti by po práci ve své ordinací ještě sloužili v nejbližší nemocnici na pohotovosti.

Lidská buňka i buňka pivní kvasinky fungují stejně a jejich fungování řídí stejné geny. Skupina biologů z Texaské univerzity zkoušela 404 z těchto genů systematicky nahrazovat odpovídajícími úseky lidské DNA. Ukázalo se, že každý druhý gen lze takto vyměnit a kvasinka pořád funguje.

Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film, získal večer na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes snímek Dheepan od francouzského režiséra Jacquese Audiarda. Udílením cen vyvrcholil 68. ročník prestižního festivalu.

Polojasná obloha se přes den ještě víc zatáhne a má i pršet. Maximální teploty 21 stupňů.

Neděle 24.5. večer

Voda v pražských Dejvicích a Bubenči není pitná. Lidé by ji neměli používat ani na vaření a k ústní hygieně. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) oblast začaly zásobovat vodou z cisteren v reakci na informaci o zvýšeném výskytu průjmových onemocnění v Dejvicích a zahájily kontrolu kvality pitné vody.

Velká většina sudetských Němců na sjezdu v Augsburgu vyjádřila souhlas se změnou stanov Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), z nichž letos v březnu byla vypuštěna zmínka o vracení zkonfiskovaného majetku. Podle sudetoněmeckých představitelů tento krok zlepšil vztahy s Českem.


Oblíbené komedie i dramatické příběhy od prověřené klasiky až k moderním textům obsahuje dramaturgický plán pražského Divadla na Vinohradech na sezonu 2015/2016. V těchto dnech už i předplatitelům nabízí pět titulů včetně společenské komedie o politicích, lobbistech i obyčejných lidech Nevzdávej to britského dramatika Davida Harea, která se již objevila v repertoáru.


Většinou polojasno, ráno místy mlhy. Během dne v Čechách a na východě
Moravy a Slezska až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle
bouřky. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C.

Neděle 24.5. ráno

Bývalého poslance Davida Ratha by měla u soudu zastupovat advokátka Marcela Ondřejová, která spolupracuje s kanceláří Bezděk & Partners. Musí ještě soudu oznámit, zda jí něco nebrání v převzetí případu. Uvedl to server Česká justice, které jméno advokátky potvrdil Rath. Soud vybral bývalému hejtmanovi obžalovanému z korupce obhájce ex offo v úterý, jméno však nezveřejnil.

Katolická církev v Irsku se musí konfrontovat s realitou a začít přemýšlet o tom, jak mladým lidem lépe zprostředkovat své učení. Po pátečním referendu, v němž převážná většina Irů hlasovala pro uzákonění církví odmítaných homosexuálních sňatků, to řekl dublinský arcibiskup Diarmuid Martin. 

Švédský zpěvák a televizní moderátor Mans Zelmerlöw zvítězil s elektropopovou baladou Heroes v sobotním finále 60. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest. O celkovém vítězi ze 27 soutěžících rozhodly poroty a diváci jednotlivých zemí, včetně České republiky, která ale zástupce ve finále neměla.

Dnešní teplota se vyšplhá na maximálně 19 stupňů Celsia, obloha bude zatažená a pravděpodobně se dočkáme i deště. Podobné počasí bude panovat i zítra, kdy se rtuť teploměru vyšplhá na 22 stupňů Celsia.

Sobota 23.5. večer

Vládní koalice funguje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ku prospěchu České republiky. Řekl to na úvod sjezdu KDU-ČSL, který se koná ve Zlíně. Společnou vládu ČSSD, lidovců a ANO stále považuje za nejrozumnější řešení, které mohli po volbách zvolit, dodal během proslovu na sjezdu.

Na východě Ukrajiny se navzdory příměří dál bojuje, při střetech mezi proruskými separatisty a ukrajinskými jednotkami u Doněcka zahynul za posledních 24 hodin jeden voják a pět dalších jich bylo zraněno.

Americká písničkářka Joan Baezová v Berlíně převzala nejvyšší ocenění mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, Velvyslanec svědomí. Stejné vyznamenání dostal i čínský výtvarník Aj Wej-wej, ale ten si ho kvůli zákazu cestování nemohl převzít osobně.

Zítra se sluníčka nedočkáme. Bude maximálně 18 stupňů Celsia a s největší pravděpodobností bude pršet.

Sobota 23.5. ráno

Kauza někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka zůstává součástí případu údajného zneužití služby, v němž je hlavní obžalovanou nynější manželka bývalého premiéra Petra Nečase Jana. Rozhodl o tom Ústavní soud. Páleník se na něj obrátil se stížností proti tomu, že je jeho kauza součástí tohoto případu.

Na nebezpečí zadržení v zahraničí na příkaz amerických soudů a tajných služeb upozornilo ruské občany ministerstvo zahraničí v Moskvě. Spojené státy jsou obviňovány z "lovu na Rusy po celém světě". Ministerstvo tvrdí, že nebezpečí zadržení nebo uvěznění na žádost orgánů činných v trestním řízení a zvláštních služeb USA v třetích zemích, na něž ruská diplomacie upozorňovala i v uplynulých dvou letech, nadále trvá.

Paul McCartney v Londýně zahájí evropskou část svého turné Out There. Někdejší člen britské skupiny The Beatles v sobotu zahraje v londýnské O2 aréně a ještě do konce měsíce zamíří také do Birminghamu a do svého rodného Liverpoolu

Teplota se vyšplhá na 19 stupňů Celsia a bude zataženo.

Pátek 22. 5. večer

Rusko by podle českého prezidenta Miloše Zemana mělo uvažovat o tom, že se stane součástí projektu Východního partnerství. Zeman to řekl českým novinářům před začátkem druhého dne jednání summitu partnerství v lotyšské metropoli Rize.

Francouzský parlament ve čtvrtek pozdě večer jednomyslně odhlasoval dodatek k zákonu, který zakazuje supermarketům ničit neprodané jídlo. Norma nařizuje, aby řetězce věnovaly tyto potraviny na charitu, farmám pro zvířata, na kompostování nebo využití v energetice.

V rámci 70. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro v Rudolfinu zahrají Petrohradští komorní sólisté. Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka ve Smetanově síni Obecního domu provede Symfonii č. 3 d moll Gustava Mahlera.

Ani zítra se sluníčka nedočkáme, obloha bude zatažená či oblačná. Nejvyšší teploty dvacet stupňů.

Pátek 22. 5. poledne

Česko plánuje vyslat v létě na měsíc na Island pět stíhaček JAS-39 Gripen. V zemi by piloti měli vystřídat kanadské kolegy, kteří působí v operaci proti takzvaném Islámskému státu. Misi musí ještě schválit vláda, řekl na tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Vyslání by mělo stát do 15 milionů korun. Čeští piloti na Islandu působili již loni na podzim.

Dva Rusové zadržení minulý víkend ve východoukrajinském Donbasu přiznali, že byli zajati při průzkumné akci na linii fronty mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou. Uvedla to na svých webových stránkách mise evropských pozorovatelů, kteří s oběma zadrženými ve středu hovořili. Kyjev tvrdí, že jde o příslušníky pravidelné ruské armády, Moskva to popírá.

Marta Jandová a Václav Noid Bárta neuspěli v semifinále soutěže Eurovision Song Contest a s duetem Hope Never Dies nepostoupili do sobotního finále. Soupeřili se zástupci dalších 16 zemí. O postupujících a letošním vítězi rozhodují hlasy členů národních porot i televizních diváků.

Ani zítra se sluníčka nedočkáme, obloha bude zatažená či oblačná. Nejvyšší teploty dvacet stupňů.

Pátek 22. 5. ráno

Praha byla v roce 2013 devátým nejbohatším regionem v Evropské unii. Lépe je na tom Londýn, Lucembursko, Brusel či Hamburk, ale například i Bratislava a její okolí. Česká metropole naopak překonala třeba Vídeň či německý Stuttgart.

K mírovým dohodám z Minsku neexistuje alternativa, prohlásil v Rize ukrajinský prezident Petro Porošenko. Při příchodu na slavnostní večeři, kterou v lotyšské metropoli začal letošní summit Východního partnerství EU, také upozornil, že Kyjev má nyní jednoznačné důkazy o angažmá ruské armády v dění na východě Ukrajiny.

Americká herečka, zpěvačka a režisérka Barbra Streisandová vydá dlouho očekávané paměti. Bude se v nich věnovat dětství, kariéře i soukromému životu, který si dosud před veřejností pečlivě střežila. Kniha by měla vyjít v roce 2017.

Odpoledne se obloha zatáhne, bude oblačno a maximálně 19 stupňů. 

Čtvrtek 21. května večerní

Národní bezpečnostní úřad potvrdil odebrání bezpečnostní prověrky bývalému vysokému úředníkovi NATO a českého ministerstva obrany Janu Vylitovi. Vylita s rozhodnutím nesouhlasí a chce se bránit soudně, řekl ve čtvrtek novinářům. Vojenské zpravodajství a Národní bezpečnostní úřad podle něj zneužily zákona o ochraně utajovaných informací k likvidaci jeho osoby.

Dánská firma 24Native působící v oblasti telemarketingu a další dvě společnosti se stejným vlastníkem získaly milionové vládní dotace, když zneužila identitu českých občanů a odvolávala se na neexistující školu v Praze.

Třináct večerních představení v divadle, dvojnásobný počet doprovodných programů s volným vstupem venku a program v 15 dalších městech nabídne 27. ročník festivalu Tanec Praha. Jednou z hlavních hvězd je německý soubor slavné choreografky Sashi Waltzové.

Zítra bude postupem dne přibývat oblačnosti s občasným deštěm. Nejvyšší denní teploty budou mezi 13 a 17 stupni.

Čtvrtek 21. května poledne

TOP 09, ODS a Úsvit navrhnou svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Zástupci opozičních stran to oznámili na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Kalifornské úřady bojují s následky úniku tisíců litrů surové ropy do oceánu z poškozeného ropovodu. Havárie se stala v úterý poblíž populární pláže v Santa Barbaře, severozápadně od Los Angeles. Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil stav nouze. Ropná skvrna se rozpíná 14 kilometrů podél pobřeží a stále se pohybuje.

Novinkou pražského Divadla Na zábradlí bude 22. a 23. května dramatizace románu Borise Pasternaka Doktor Živago. V režii Jana Mikuláška se v titulní roli představí Stanislav Majer a Jana Plodková. Vzhledem k dosud nevyjasněné autorsko-právní situaci zatím jde o předpremiéry této hry.

A počasí: obloha dnes bude zatažená, později v lepším případě oblačná. Nejvyšší teploty 16 stupňů.

Čtvrtek 21. května ráno

Města a obce dostaly do rukou prostředek, jak se zbavit sociálně slabých lidí v ubytovnách. Mohou jim totiž nově odebrat dávky na bydlení. A první z nich už toho využívají, píše aktuální vydání časopisu TÝDEN.

Teroristé z Islámského státu už měsíce hrozí, že mezi ilegálními běženci, jež by v Bruselu rádi rozdělovali mezi jednotlivé země EU, posílají do Evropy i džihádisty. To nyní potvrdila i italská policie, jež zatkla domnělého atentátníka z muzea Bárdá v Tunisu. Islamisté tam 18. března zavraždili 22 lidí, mezi nimi 17 zahraničních turistů.

Místo pro nové umění v pražských Holešovicích Jatka78 navštíví koncem měsíce Alenka z říše divů. Příběh pro děti i dospělé se rozhodli zpracovat chůdaři souboru Long Vehicle Circus pod vedením režisérky Viktorie Čermákové. Loutky i chůdy, zpěvačka i herci a jedna nadživotní lavička se v premiéře představí 30. května.

Středa 20. 5. večer

Hnutí ANO se svým hlasováním o biopalivech dopustilo veřejného podvodu, je přesvědčen předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Řekl to ve sněmovně s tím, že hnutí ANO tak učinilo kvůli Agrofertu, který vlastní šéf hnutí Andrej Babiš. Hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením totiž nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu.

Zástupci povstaleckých "lidových republik" na východě Ukrajiny se oficiálně zřekli projektu Nového Ruska, samostatného politického útvaru, jehož částí mělo být osm oblastí na jihovýchodě Ukrajiny. Oznámil to ruský zpravodajský server Gazeta. Podle vůdce novoruského "parlamentu" Olega Carjova je rozhodnutí příspěvkem k plnění minských mírových dohod.

V australsko-americkém akčním filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, který měl premiéru minulý týden, dostala velký prostor česká vozidla Tatra. Filmaři při natáčení použili nákladní auta, která jim před šesti lety prodal australský dealer kopřivnické automobilky. Jen opravdový odborník pozná, že jde o podvozek Tatra," řekla Kateřina Navarová z firmy.

Do zítřka by měly deště ustat, obloha zůstane zatažená, v lepším případě oblačná. Nejvyšší teploty 16 stupňů.

 

Středa 20. 5. poledne

Zavedení individuálních očkovacích plánů pro děti se do zákona nedostane. Stát nepřevezme ani odpovědnost za škody na zdraví způsobených očkováním.

Google mapy po zadání hesla negerský dům odkazovaly na Bílý dům ve Washingtonu. Má se za to, že jde o rasistický čin neznámého vandala. Mapy se stávají terčem podobných útoků opakovaně, třeba loni se u názvu berlínského náměstí Theodora Heusse ukazovalo i bývalé jméno po nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi.

Na filmovém festivalu v Cannes se rozhořela kontroverze kvůli přísným pravidlům ohledně oblečení, které mají mít na sobě hosté přicházející na světové premiéry. Stalo se tak poté, co na premiéru jednoho z filmů nesměly jít ženy, které neměly na nohou boty na vysokých podpatcích.

Do zítřka by měly deště ustat, obloha zůstane zatažená, v lepším případě oblačná. Nejvyšší teploty 16 stupňů.

Středa 20. 5. ráno

Strany napříč sněmovnou odmítají kvóty pro rozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie, které navrhuje Evropská komise. Poslanecké kluby jsou jednotné také v tom, že přijímání uprchlíků by mělo být dobrovolné a v pravomoci jednotlivých států. Zástupci stran se tak vyjádřili po jednání svých klubů ve sněmovně.

Darth Vader má přesvědčit Němce, aby začali nosit cyklistické helmy. Jedna z hlavních postav filmové ságy Hvězdné války se stala tváří kampaně ministerstva dopravy, které chce zvýšit bezpečnost při jízdě na kole, která je v Německu velmi oblíbeným způsobem dopravy ve městech. Nošení cyklistické helmy není v zemi povinné ani pro osoby mladší 18 let.

Přes dvě stovky představení uvede od 22. května na několika místech na Malé Straně v Praze 14. ročník mezinárodního divadelního festivalu Prague Fringe. Do 30. května představí 45 souborů z Velké Británie, USA, Japonska, Austrálie, Kanady, Itálie, Nizozemska, Srbska, Maďarska, Irska, Německa, Švédska, Jižní Afriky a České republiky.

Dnešek proprší, bude celý den zataženo a maximálně 12 stupňů.

Úterý 19. 5. večer

Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal letošní výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a agentury Ipsos. Oproti roku 2012 stoupl jejich počet o deset procentních bodů, na 52 procent. Razantně také přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 procent

Pokud chce svět zajistit trvalou ochranu klimatu, musí se do konce století vzdát technologií, které vytvářejí emise oxidu uhličitého (CO2). V Berlíně to na konferenci o klimatu v rámci takzvaného petersberského dialogu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Vyzvala rovněž k tomu, aby vyspělé státy poskytly rozvojovým zemím technologie šetrné k životnímu prostředí.

Zpěvák Daniel Landa poslal pražskému politikovi sociální demokracie zprávu, která by se snadno dala považovat za výhružku. Adresátem byl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Ten totiž v uplynulých hodinách rezolutně odmítl, aby psal Landa hymnu k sedmistému výročí narození Karla IV.

Zítřek proprší, bude celý den zataženo a maximálně 12 stupňů.

Úterý 19. 5. poledne

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce podle soudu nemá advokáta a soud nemá jinou možnost než mu ho ustanovit. Soudce Robert Pacovský dnes jednání odročil na červen, obhájce zajistí během dneška. Rath tvrdí, že má od minulého týdne nového advokáta Michala Pacovského. Ten ale soudu v pondělí písemně sdělil, že obhajobu odmítl.

Nepál v pondělí vyhlásil dvouměsíční moratorium na nové stavební projekty a omezil už probíhající výstavbu objektů na dvě podlaží. Vláda tímto rozhodnutím reagovala na dvě silná zemětřesení, která si vyžádala více než 8500 obětí a zničila téměř půl milionu domů.

Výstavní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku se po čtyřech letech otevřela veřejnosti. Nejvzácnější malířova díla v ní kvůli bezpečnosti chybí. V roce 2011 zloději ukradli ze zámku čtyři obrazy. Měsíc po krádeži policie pachatele i s lupem zatkla. Návštěvníci nyní na zámku uvidí poválečné dílo známého kubistického tvůrce, cyklus písní a krajin. Jižní křídlo zámku, kde se síň nachází, střeží ve dne v noci hlídač.

Zítřek proprší, bude celý den zataženo a maximálně 14 stupňů.

Úterý 19. 5. ráno

Statisícové pokuty, chaos na českých řekách a vodních nádržích i útěk naštvaných rekreantů do zahraničí. To všechno může přinést nová vyhláška, která měla původně vodní turistiku podpořit. Ministerstva, jež se na nové tvorbě legislativy podílela, svalují odpovědnost jedno na druhé.

Rusko nepožaduje odklad platnosti asociační smlouvy mezi Ukrajinou a Evropskou unií, podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva stačí využít čas, který je do konce roku k dispozici. Uljukajev to v Bruselu řekl novinářům po třístranném jednání mezi Ruskem, Ukrajinou a EU.

Pražské Museum Kampa se ocitlo mezi desítkou nejlepších a přitom málo známých muzeí v Evropě, které svým čtenářům ve svém vydání doporučil britský deník The Guardian.

Dnes se obloha zatáhne, odpoledne bude pršet. Nejvyšší teploty dosáhnou nejvýš 20 stupňů.

Pondělí 18. května večer

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby se vláda znovu zabývala otázkou zaplacení třicetimilionového dluhu za konání motocyklové Grand Prix v Brně, pokud ho z prostředků vyplacených pro tyto účely neuhradí Jihomoravský kraj. Hejtmana Michala Haška (ČSSD) vyzval, aby peníze vrátil, pokud není schopen je poslat promotérovi závodu Dorně.

Pohraniční francouzské město Wattrelos postaví zeď kolem tábořiště používaného Romy. Bariéra vysoká 2,4 metru povede po hranici s Belgií a má Romům bránit přecházet do sousedního belgického městečka Mouscron. V Belgii i ve Francii vyvolal plán polemiku.

Pražská ČSSD nechce, aby hymnu pro oslavy 700. výročí narození Karla IV. psal pro hlavní město zpěvák Daniel Landa. Náměstek Petr Dolínek (ČSSD) to označil za skandální a nepochopitelné. Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) Landa pouze přišel s nápadem, že by nějaká znělka měla vzniknout. Oslavy výročí budou příští rok, vzniknout má i nové muzeum.

Zítra se obloha zatáhne, odpoledne bude pršet. Nejvyšší teploty i tak dosáhnou 24 stupňů.

Pondělí 18. května poledne

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce nemá advokáty. Původním obhájcům vypověděl minulý týden v pátek plnou moc a soudu dnes tvrdil, že ho zastupuje Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, který případ u Krajského soudu v Praze projednává.

Ruský prezident Vladimir Putin se ve vlasti dočkal pomníku, který jej zvěčňuje ve stylu císaře antického Říma. Putinovo poprsí o víkendu v chatové osadě u vsi Agalakovo asi dvacet kilometrů od Petrohradu odhalili místní kozáci, prý z vděčnosti za připojení Krymu k Rusku.

Na festivalu Pražské jaro ve Dvořákově síni Rudolfina zazpívají mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Štefan Margita. Pěvce doprovodí orchestr PKF - Prague Philharmonia s dirigentem Stanislavem Vavřínkem. Pecková s Margitou loni zahájili společné turné s názvem Začínáme končit.

Zítra se obloha zatáhne, odpoledne bude pršet. Nejvyšší teploty i tak dosáhnou 24 stupňů.

Pondělí 18. května ráno

Jít na lékařskou prohlídku, a přitom se s doktorem vůbec nepotkat? Zanedlouho to možná bude běžné. Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která chce řadu klíčových kompetencí lékařů předat zdravotním sestrám. "Je to hazardování s lidskými životy," varuje Svaz pacientů.

V některých hvězdných soustavách se rodí nové hvězdy, kdežto v jiných už dožívají jen ty staré. Druhý zmíněný typ evidentně přišel o materiál na tvorbu hvězd. Astronomové z Cambridge identifikovali dva scénáře: buď galaxie přijde o všechen plyn a úplně přestane tvořit nové hvězdy, nebo se zastaví přísun nového plynu, ale hvězdotvorba pokračuje dál, dokud se nevyčerpají zásoby materiálu.

Nejvyšší částku vydal v aukci v Topičově salonu zájemce o obraz Krajina Karla Malicha z 60. let. Získal ho za vyvolávací cenu 1,45 milionu korun. Bez kupce zůstalo Zátiší s lahví chianti z roku 1924 Emila Filly, jehož vyvolávací cena byla 5,5 milionu. Celkem byly prodány téměř dvě třetiny nabízených artefaktů, řekl jednatel aukční společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha Jiří Rybář.

Dnes bude jasno a slunečno, teploty vyšplhají až na třiadvacet stupňů. Bio předpověď je na jedničce.

Neděle 17. května dopoledne

vyhlazovací mašinérie v Osvětimi se dochoval pouze jediný ucelenější obrazový důkaz. Všech zhruba 190 fotografií z takzvaného Osvětimského alba se od 19. května poprvé představuje v Praze. Unikátní snímky přitom před 70 lety našla občanka někdejšího Československa.

Sebevražedný atentátník zaútočil v neděli ráno na kontrolním stanovišti u mezinárodního letiště v Kábulu. Jeho terčem byl očividně konvoj vozidel evropské policejní výcvikové mise. Podle informací policie a nemocničních zdrojů byli zabiti tři lidé - jeden cizinec ve voze EUPOL a dvě Afghánky - a 18 dalších osob utrpělo zranění. K útoku se v prohlášení zaslaném elektronicky médiím přihlásilo hnutí Taliban.

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos nabídne méně známé finské filmy i téma druhé světové války. Největší nesoutěžní filmový festival v Česku se soustředí také na tvorbu režiséra a scénáristy Pavla Juráčka, představitele české nové vlny 60. let, a na méně známé snímky s hercem Rudolfem Hrušínským. Letošní 41. ročník se uskuteční od 24. července do 1. srpna. Fanoušci se od teď mohou na festival akreditovat.

Do konce měsíce bude v Česku na květen poměrně chladné počasí. Týdenní maximální teploty se vyšplhají k 18 stupňům Celsia, nejnižší teploty budou kolem sedmi stupňů. V první polovině června by se již mělo oteplit. Přes den bude přes 20 stupňů, v noci kolem deseti. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Pátek 15. května večer

Odvoz munice z areálu ve Vrběticích na Zlínsku potrvá podle policie minimálně do druhého čtvrtletí příštího roku. Zatím odjelo 153 nákladních vozidel. Vyprázdněno bylo 17 z celkem čtyřiceti skladů, ve kterých je uložena munice a výzbrojní materiál.

Britský premiér David Cameron při návštěvě Skotska slíbil brzy převést více pravomocí z Londýna do Edinburghu. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, jejíž separatistická Skotská národní strana v nedávných volbách získala v Británii bezprecedentní vliv, ale podle médií považuje Cameronův návrh za nedostatečný.

Vítězi 67. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražského jara se stali Korejci Kim Ju-pin v oboru flétna a Kim Sang-jun v oboru klarinet. Do soutěžního klání se letos přihlásilo rekordních 412 kandidátů z celého světa. Loni to bylo celkem 295 účastníků. Výsledky oznámili při slavnostním předání cen v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Zítra se teploty vyšplhají až ke 22 stupňům Celsia a bude polojasno.

Pátek 15. května odpoledne

V maturitních testech neuspělo 15,7 procenta středoškoláků. Nejhůře dopadla matematika, kterou nezvládlo bezmála 24 procent maturantů. Téměř 20 procent žáků propadlo z němčiny. Úspěšnost ve všech předmětech byla přibližně stejná jako v loňském roce, v matematice se mírně zlepšila. Nejlépe dopadla gymnázia, nejhůře maturanti v nástavbovém studiu.

Tři francouzští turisté zahynuli a další tři byli ve vážném stavu převezeni do nemocnice po nehodě jachty u baleárského ostrova Formentera. Jejich plavidlo vrhly na skálu velké vlny, které způsobil prudký vítr u pobřeží.

Do pražského Činoherního klubu se 18. května vrátí hra Davida Mameta Americký bizon. "Stejný text, ale naprosto jiná a nová inscenace - to je moje představa a přání," řekl na setkání s novináři překladatel a režisér Ondřej Sokol. Na jevišti se objeví spolu s Martinem Fingerem a Václavem Šandou.

Pátek přetrvává skoro jasno až polojasno. Později od severu ubyde oblačnosti. Nejvyšší teploty se pohybují mezi 15 a 19 °C.

Pátek 15. května ráno

Uprchlíkům je podle prezidenta Miloše Zemana třeba pomáhat především na území jejich států a ne je vozit jinam. "Podporuji imigrační politiku české vlády," řekl Zeman. Česká vláda odmítá povinné kvóty pro přijímání migrantů a chce pomáhat uprchlíkům na základě svého suverénního rozhodnutí, nikoli podle mechanismů definovaných Evropskou unií.

Spojené státy jsou připraveny stát po boku arabských států Perského zálivu, pokud budou napadeny vnějším agresorem. Po jednání s nejvyššími představiteli zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu, které se uskutečnilo v rezidenci americké hlavy státu v Camp Davidu, to prohlásil prezident USA Barack Obama.

Repertoár Národního divadla Brno se dnes rozšíří o novou inscenaci opery Tosca od Giacoma Pucciniho. V režijní koncepci Jiřího Heřmana se původní děj opery prolíná se životním příběhem sopranistky Marie Callasové. Heřman v osudu slavné divy a titulní postavy opery, která je také pěvkyně, našel podobnosti. Hlavním tématem inscenace je podle něj sebeobětování.

Na obloze dnes bude polojasno. Nejvyšší teplota vyšplhá až na dvacet stupňů Celsia.

Čtvrtek 14. května večer

Pochutinami z vlastní výroby zahrnuli dnes učitelé i studenti jesenické střední gastronomické školy prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvě Jeseníku. Pochvaloval si především jejich párky i tlačenku a studenty během debaty obeznámil také se svým pohledem na alkohol. Setkání se studenty prezident prokládal vtipy a glosami, nepříjemným otázkám na půdě školy nečelil. V závěru se podepsal do třídní knihy.

Tři pobaltské státy žádají Severoatlantickou alianci o stálou přítomnost několika tisíc vojáků k odstrašení Ruska. Společný dopis s touto žádostí poslali velitelé vojsk těchto zemí vrchnímu veliteli spojeneckých sil NATO v Evropě generálu Philipu Breedloveovi.

Koncem května vyvrcholí jarní aukční sezona, na druhou polovinu měsíce připravily aukce ty nejvýznamnější tuzemské aukční domy. V nabídce jsou milionová díla představitelů české moderny a avantgardy, tedy ta, která mají tuzemští sběratelé nejvíce v oblibě a nejvíce za ně také utrácejí. Připravuje se také několik dražeb historických mincí i bankovek.

Zítra se počasí nezmění, bude oblačno až polojasno a nanejvýš 19 stupňů.

Čtvrtek 14. května poledne

Česko o prázdninách čekají dosud největší uzavírky silnic, stát na jejich rekonstrukce krajům poslal 4,4 miliardy korun. Dalších 200 milionů korun získá Praha. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na setkání lídrů českého stavebnictví upozornil, že bude problém najít objízdné trasy. Přesný plán uzavírek ministerstvo zatím nemá k dispozici.

V jihoukrajinské Oděse zazněl v noci další výbuch. Oběti nejsou hlášeny. Předchozí noc poškodila podobná exploze trať na železničním mostě. Policie incidenty zatím právně nekvalifikovala, ale v obou případech šlo zřejmě o teroristický akt. V Oděse panuje napětí v souvislosti s rebelií proruských separatistů na východě Ukrajiny, loni v květnu tam při střetu zahynulo na padesát lidí.

V Průmyslovém paláci na Výstavišti začal veletrh Svět knihy. Návštěvníkům chce letos přiblížit literaturu Egypta, podle pořadatelů kulturně nejvýznamnější arabsky mluvící země. Dalšími tématy veletrhu je Literární diaspora a Češi ve světě. Do Prahy přijedou hosté z 35 zemí.

Zítra se počasí nezmění, bude oblačno a nanejvýš 20 stupňů.

Čtvrtek 14. května ráno

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi