První máj podle Adolfa Hitlera a Gustáva Husáka

1. máj 1939 - den radosti a svátek říše.Projev o beztřídní společnosti a povýšení 1. máje na den radosti a národní svátek. Tak oslavil 1. máj v roce 1939 německý diktátor Adolf Hitler a s ním i satelity jeho říše, tedy i Protektorát Čechy a Morava. O padesát let později v roce 1989 se poslední velkolepá totalitní oslava 1. máje odehrála v Praze na Václaváku. Přišlo 250 tisíc k režimu loajálních občanů a 80 disidentů.     

1939: Goebbels o svátku práce

Je úterý 2. května 1939. Vžijme se do kůže řadového občana Prahy, který si ráno koupil Národní politiku a usedl s novinami do kavárny. Odpočatý po jarním výletě, neboť v Praze byly na 1. máje zakázány veškerá hromadné oslavy svátku práce. O to větší překvapení ho čekalo při četbě titulní strany, když se dozvěděl, že Adolf Hitler svátek práce nezatratil, ale jen mu dal novou formu.

První máj 2009 sledujeme ON-LINE

1. máj 1939 - oslava svátku Týdnem národního zdraví.„Německý národ tvořil dne 1. května opět jediné radostné společenství. Třetí říše učinila z 1. května, kdysi dne sporů a nenávisti, den radosti a národní svátek německého národa," dozvěděl se z českých novin.

Patříme tobě!

Oslava 1. máje v Berlíně začala holdem německé mládeže svému vůdci. Na 130 tisíc hochů a dívek napochodovalo na Olympijský stadion, aby mladá vysportovaná těla vytvořila obrovský nápis „Patříme tobě!". Adolf Hitler pak promluvil o zářivé budoucnosti německé mládeže a říšský ministr propagandy Joseph Goebbels zfanatizovanému davu vysvětlil současný význam svátku práce. „Den 1. května je nejenom svátkem práce, nýbrž především svátkem života. Mládež reprezentuje nejmocněji život."

ČTĚTE TAKÉ: Hodina socialismu se blíží aneb 1. máj v roce 1909

Od té doby, co jsme oslavovali naposledy den 1. května, se Říše opět zvětšila," prohlásil Goebbels. Po mládeži se na stadionu shromáždili němečtí dělníci, kterým Hitler předestřel svoji vizi o beztřídní společnosti: „Kdo může pochybovati o tom, že se nacházíme uprostřed mohutného převratu? Jaká revoluce idejí, když neříkáme: Jedna třída bude zničena, aby na její místo nastoupila třída jiná, nýbrž tím, že propagujeme: třídy se vůbec odstraní!"                 

Pražané spálení sluníčkem

1. máj 1939 podle Národní politiky.To vše se dozvěděl z novin náš „imaginární čtenář" u ranního šálku na terase kavárny Evropa na Václavském náměstí. Na titulní straně Národní politiky se též dočetl, že do Národního souručenství už vstoupilo 99,03 procenta oprávněných Pražanů, tedy 283 tisíc obyvatel hlavního města.

Mimo tuto jedinou v protektorátu povolenou politickou stranu (kvazistranu), jejíž vedení bylo po válce postaveno před Národní soud, tak zůstalo jen asi tři tisíce Pražanů. Na odboj proti okupantům myslel málokdo, většina obyvatel Prahy strávila 1. máj u vody nebo v lese.

„Letos poprvé po dlouhých letech bylo upuštěno na 1. května od různých veřejných projevů a táborů lidu. Málokdo však litoval, neboť krásně počasí umožnilo tisícům uskutečniti první jarní výlet, který se vskutku vydařil," pochválila Národní politika pražské výletníky a politovala ty, kteří se na 1. máje spálili horkým jarním sluncem.

„Skoro všechna známá místa, kde v létě Pražáci se koupají, byla obsazena vyznavači slunce, a večer se vracelo do města dosti těch, kterým dnes nebude příjemné, poklepáte-li jim na ramena."

Oslava zdravotní osvětou

1. máj 1939 - všichni do jedné strany.Organizovaně slavila v hlavním městě protektorátu svátek práce jen pražská německá komunita, která se sešla na slavnosti v Německém domě. Češi to zkusili jinak. Zdravotní osvětou a kulturou. Právě na 1. máje 1939 vyhlásilo Národní souručenství Týden národního zdraví.

„Zahajujeme týden péče o národní zdraví. Jen zdraví jest podmínkou šťastného a zdařilého lidského konání. Tato péče jest národním přikázáním," zaznělo na slavnostním zahájení Týdne národního zdraví.

Tisíce Pražanů pak strávily 1. máj v nejrůznějších divadlech. Jedna z organizací Národního souručenství s takřka budovatelským názvem „Radost ze života" totiž uspořádala divadelní den pro pražské dělnictvo. Všechna divadla hrála pro pracující a vstupenky byly centrálně distribuovány Národním souručenstvím. „Do posledního místa vyprodaná a naplněná divadla vpravdě lidovým obecenstvem stala se jevištěm vroucího zanícení a nadšení," popsala akci Národní politika.

1989: Řeka mávátek na Václaváku

1. máj v komunistické Praze.Zanícený a nadšený lid, který radostně žije pro lepší zítřky, věrný vedoucí úloze strany, který věří v beztřídní společnost. Tak si představoval ideálního účastníka oslav 1. máje i prezident Gustáv Husák a jeho soukmenovci z Ústředního výboru Komunistické strany Československa. 

Je úterý 2. května 1989. V kavárně hotelu Jalta na Václavském náměstí opět otevírá Rudé právo náš „imaginární čtenář". Dozví se, že oslavy 1. máje uctilo v průvodu na Václavském náměstí na 250 tisíc (!) k režimu loajálních Pražanů a pouhých 80 disidentů. „V devět hodin, po zahájení manifestace, vytvořilo asi 250 000 účastníků pestrobarevnou řeku. Slunce dalo našim praporům, vlajkám, mávátkám i heslům svítivou barvu," pochvalovalo si Rudé právo. Zatímco dav nesl portréty Marxe, Engelse i masového vraha Klementa Gottwalda, disidenti se podle Rudého práva pokusili o výtržnost.

1. máj v roce 1989 podle Rudého práva.„V průběhu májové manifestace Pražanů se pokoušela skupina asi 80 stoupenců nezákonných struktur narušit slavnostní atmosféru. V horní polovině Václavského náměstí na sebe upozorňovali provokačními výkřiky a několika transparenty." Jak dodalo Rudé právo, provokacím bylo hned zpočátku zabráněno. „Klid a pořádek zajišťovali příslušníci Bezpečnosti a Lidových milicí. Nejaktivnější organizátoři provokační výtržnosti byli předvedeni na oddělení VB," napsalo Rudé právo v úterý 2. května 1989.

Test pionýra: „Proč je šátek rudý?"

A co řadoví účastníci posledního totalitního průvodu ve dvacátém století? „Stejně si myslím, že jsme mohli jít průvodem už ze závodu, jak tomu bylo dříve," postěžoval si Rudému právu soustružník Jan Švec, kterému se nelíbilo, že se účastnici průvodu seřadili až v okolí Václavského náměstí. Reportér Rudého práva vzápětí vyzkoušel žáka páté třídy Davida Jirouška.

1. máj v roce 1989 a akce disidentů.Pionýra v kroji se zeptal, proč má pionýrský šátek tři cípy. „David mne příjemně překvapil. Bez váhání vychrlil, že tři cípy symbolizují spojení tří generací - pionýrů, svazáků a komunistů," pochvaloval si reportér. Pak v testu pokračoval. Proč má pionýrský šátek rudou barvu? „Je to jako prolitá dělnická krev," odpověděl David Jiroušek. Opět bez zaváhání. Do sametové revoluce a pádu komunismu scházelo necelých sedm měsíců. 

Repro: Ivan Motýl

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi