Projev prezidenta Klause na Valném shromáždění OSN

Prezident ČR Václav KlausČeský prezident Václav Klaus se v New Yorku při rozpravě Valného shromáždění OSN vyslovil pro modernizaci Spojených národů. Zároveň ale odmítl snahy o zvýšení akceschopnosti této celosvětové organizace na úkor plurality názorů.

Projev prezidenta České republiky Václava Klause ve všeobecné rozpravě 62. zasedání Valného shromáždění OSN 26. září 2007:

Pane předsedo, dovolte mi, abych Vám nejprve pogratuloval k Vašemu zvolení do funkce předsedy 62. zasedání Valného shromáždění. Také bych chtěl pozdravit váženého pana generálního tajemníka při jeho první účasti na zahájení Valného shromáždění.

Rád bych začal tím, že moje země je hrdá na to, že je jedním ze zakladatelů OSN v jeho současné podobě. Česká republika, nástupnický stát Československa, se v minulosti aktivně podílela na všech druzích aktivit OSN a bude tak činit i do budoucna.

Neúčastníme se pouze na práci samotného OSN, ale také aktivit jeho specializovaných organizací a agentur, jako jsou UNESCO, UNDP, FAO, WHO, Mezinárodní agentura pro atomovou energii a mnoha dalších. Vždy jsme podporovali každou smysluplnou iniciativu, která vede k zvýšení stability a prosperity ve světě.

Jsem rád, že mohu potvrdit, že Česká republika má ambice být zvolena nestálým členem Rady bezpečnosti pro období 2008-2009. Věřím, že nám může většina členských zemí důvěřovat a že si jejich hlasy zasloužíme.

Jsme přesvědčeni, že jsme již prokázali svou oddanost svobodě, demokracii, mezinárodní spolupráci, ekonomickému rozvoji a respektu k svrchovanosti států patřících do tohoto společenství národů. Naše země byla členem Rady bezpečnosti v letech 1994 a 1995, když jsem byl ministerským předsedou. Snažili jsme se, jak jsme nejlépe mohli. Chovali jsme se předvídatelně a pracovali jsme velmi usilovně. Nyní, jako prezident České republiky, Vás mohu ujistit, že odvedeme ještě lepší práci.

Vždy jsme uznávali zásadní odpovědnost Rady bezpečnosti OSN za udržování mezinárodního míru a bezpečnosti. Od počátku devadesátých let se Česká republika podílela na více než 20 mírových misí OSN a operacích pod mandátem OSN na Balkáně, v Asii a v Africe. Jsme hluboce přesvědčeni o nutnosti prevence a nenásilného řešení sporů a konfliktů. To můžeme potvrdit naším vlastním chováním - nenásilným rozdělením Československa v roce 1992. V několika posledních letech jsme také několikanásobně navýšili naši oficiální rozvojovou pomoc.

V posledních 18 letech došlo v České republice k rychlému a dynamickému vývoji, který byl umožněn pádem komunismu a naším rychlým zbavením se tohoto velmi represivního, nelidského a neefektivního politického, společenského a ekonomického systému. Naše radikální transformační strategie - založená na politickém pluralismu, parlamentní demokracii a tržní ekonomice - byla úspěšná.

Dalším důležitým impulzem k našemu rozvoji bylo naše přibližování se k Evropské unii a vstup do ní, který se uskutečnil před třemi lety. Dnes je Česká republika plnohodnotným členem Unie a v první polovině roku 2009 bude vykonávat předsednictví EU. Možná bude pro toto fórum zajímavé vědět, že slogan českého předsednictví je "Evropa bez bariér". Tím jsou myšleny jak vnitřní, tak vnější bariéry Unie. Plně podporuji tento koncept, protože jsem pevně přesvědčen o nutnosti odstraňovat bariéry, které brzdí ekonomický rozvoj, zejména v rozvojových zemích.

Pane předsedo, Organizaci spojených národů považujeme za vysoce důležitou a fakticky nenahraditelnou platformu. V současném světě za ni neexistuje náhrada. Je to platforma k setkávání se a ke konzultacím, k dialogu a - v řadě případů - k dosažení dohod na smlouvách mezi zeměmi sdílejícími stejné nebo podobné hodnoty a politické postoje.

Tato unikátní platforma je založena na pluralitě názorů 192 členských států a na vzájemném respektu k jejich, někdy rozdílným, postojům. Ambicí OSN není, a nikdy by být nemělo, hledání jednoho povinného, jednolitého názoru, vnuceného některými z nás těm, kteří nesouhlasí.

Termín platforma jsem nepoužil náhodou nebo bezúčelně. Používáním tohoto termínu nepřímo protestuji proti alternativnímu konceptu, kterým je koncept globálního vládnutí. Ten je založen na neudržitelné tezi, že světu může být "globálně vládnuto", že může být organizován, kontrolován, řízen a/nebo dokonce plánován. Usilovat o uskutečnění této myšlenky je něco, co nemůžeme nikdy připustit. Je to ambice založená na "pýše rozumu" a na "předstírání vědění". Demokracie je něco jiného.

Jsou mezi námi někteří, kteří preferují operativní efektivitu (schopnost jednat) této organizace před uznáním existence odlišných názorů. Chtějí rozhodovat jednodušeji a rychleji. Naše komunistická minulost nám říká, že bychom toto dělat neměli. I my chceme, aby OSN bylo přiměřeně akceschopné. Kategoricky ale odmítáme, aby se tak stalo na úkor jednotlivých členských zemí. Musíme také respektovat názory jednotlivých členů, bez ohledu na jejich velikost. Klíčové je, aby měla každá členská země rovnocenné postavení a aby nebyl její hlas ignorován.

Musíme jít kupředu. OSN potřebuje změny. Podporujeme reformu OSN, protože tato organizace by měla více odrážet současnou situaci ve světě než situaci v období, kdy bylo OSN založeno. Některé změny jsou nevyhnutelné a měli bychom o nich vážně diskutovat.

K naší velké lítosti jsme - v současném světě - svědky mnoha případů nedostatku svobody a demokracie. Naším úkolem pro budoucnost je jejich minimalizace. Bohužel nevidím a neslyším pojmy svoboda a demokracie zde (a ani jinde) tak často, jak by si zasloužily. Častěji slyšíme jiná slova - pomoc, vládní iniciativy a intervence, sociální spravedlnost, pozitivní práva, životní prostředí, zdroje, klima, řešení problémů, čelení hrozbám, globální výzvy atd.

Tady musíme být velmi opatrní. Měli bychom podporovat smysluplné aktivity, ale ne projekty, které ve skutečnosti omezují rozvoj některých zemí či regionů. Měli bychom efektivně využívat přírodní zdroje, měli bychom chránit životní prostředí, ale nikoli způsobem omezujícím lidskou aktivitu a poškozujícím ekonomický rozvoj. Globálnímu rozvoji bychom více pomohli snižováním bariér než větším poskytováním podmíněné pomoci. Omezování protekcionismu a snižování exportních subvencí je daleko účinnější formou pomoci rozvojovým zemím než cokoliv jiného. Neměli bychom připustit, aby bylo rozvojovým zemím bráněno v jejich vlastním ekonomickém růstu uvalováním dodatečných břemen, která nebudou schopny unést.

Na pondělní konferenci o změně klimatu jsem rezolutně varoval před neopodstatněným šířením paniky ze strany aktivistů globálního oteplování a jejich sympatizantů v některých vládách a mezinárodních organizacích, ale dokonce i tento potenciální problém, stejně jako každý jiný, nemůže být nikdy vyřešen bez spoléhání se na svobodu, svobodné trhy, volný obchod a další atributy svobodné společnosti.

Ochrana životního prostředí je velmi důležitá, musíme ale být skromnější a pokornější v našich pokusech řídit současný složitý svět.

Pane předsedo, vážení kolegové, využijme potenciál této organizace jak to nejvíce jde. Spolupracujme, naslouchejme si, vyjednávejme do poslední možné chvíle, pokusme se porozumět druhým. Česká republika se snaží těmito zásadami řídit.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi