Poslední dny Miloše Jakeše. Před 25 lety padl

Miloš Jakeš pár dní před rezignací.

Pro Miloše Jakeše to byl poslední týden ve funkci nejvýše postaveného komunisty v zemi. Přesně před 25 lety - 24. listopadu 1989, tedy sedm dní po zásahu bezpečnostních sil na pražské Národní třídě - mu nezbylo nic jiného než rezignace na funkci generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Na mimořádné zasedání ÚV KSČ v pátek 24. listopadu v budově Vysoké školy politické v pražských Vokovicích přitom Jakeš přijel před desátou ráno v naději, že se ještě dá situace zachránit. Hovořil o přání, "aby ze sálu odešel ústřední výbor naprosto jednotný", nebo o tom, "aby strana získala vážnost a autoritu, kterou zejména v posledních dnech ztrácela".
Jeho slova už ale byla mimo realitu. Jak to později zhodnotil šéf SSM Vasil Mohorita, který se v té době už přiklonil na stranu stávkujících studentů: "Celé jednání bylo bezvýchodné a zmatené."

V sedm večer Jakeš oznámil "spontánní" rezignaci svou i všech členů předsednictva, sekretariátu i tajemníků ÚV KSČ. O hodinu později byl novým generálním tajemníkem zvolen "neznámý" Karel Urbánek. Ani on už ale nemohl zastavit destrukci vládnoucího režimu.

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš.Jaké byly poslední dny Miloše Jakeše ve funkci? Co dělal tento muž, který zbavil KSČ poslední zbytky autority a nakonec opravdu skončil jako "kůl v plotě", o němž hovořil v památném projevu na Červeném Hrádku v červenci 1989? Události před pětadvaceti lety teď popsal historik Pavel Žáček, který se do sametové revoluce zapojil jako student fakulty žurnalistiky a později se stal prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů.

Klid na Orlíku

V pátek 17. listopadu 1989 odjel Miloš Jakeš v osm večer do rekreačního střediska ÚV KSČ na Orlíku. Tam se také o pár hodin později dozvěděl o zásahu na Národní třídě, ale tehdejší poslední šéf StB Alojz Lorenc hovořil pouze o tom, že se to "trošku zamotalo", ale k "ničemu vážnému nedošlo".

O víkendu dorazila na Orlík zpráva o údajné smrti studenta Martina Šmída (ukázala se jako nepravdivá) a o dalších nepokojích v Praze. Jakeš se na naléhání šéfa pražských komunistů Miroslava Štěpána rozhodl na neděli 19. listopadu svolat jednání předsednictva ÚV KSČ, kde se hovořilo o stávkách v divadlech nebo různých shromážděních. Jaký byl závěr zasedání?

"Předsednictvo ÚV KSČ nakonec v poklidné atmosféře uzavřelo diskusi a na Štěpánovo doporučení přijalo závěr, že jeho člen, místopředseda federální vlády a předseda vlády ČSR František Pitra, má vystoupit v Čs. televizi s prohlášením," napsal historik Žáček v článku "Poslední dny generálního tajemníka KSČ", který vyjde v prosinci v odborném časopise Paměť a dějiny.

Ve stejné době, kdy jednaly komunistické špičky, přijalo právě vzniklé Občanské fórum v Činoherním klubu své ustavující prohlášení, v němž požadovalo odstoupení Miloše Jakeše a dalších pohlavárů.

Telegram do USA

Miloš Jakeš dnes.V pondělí 20. listopadu vydalo komunistické Rudé právo stanovisko ÚV KSČ: "V posledních dnech se různé skupiny osob snaží za aktivní podpory některých západních sdělovacích prostředků, zejména rozhlasových a televizních stanic, vyvolat konfrontaci se státní mocí, destabilizovat politickou situaci, navodit ovzduší společenského neklidu v naší zemi."
Z americké ambasády ale také odešel do USA telegram, v němž se psalo o tom, že se Jakeš stal terčem demonstrantů, kteří skandovali hesla "Pryč s Jakešem" anebo "Jakeše do koše".

Jakeš se mezitím snažil se svými podřízenými získat od různých orgánů a organizací co nejvíce rezolucí na podporu zásahu na Národní třídě. Rudolf Hegenbart z ÚV KSČ zároveň dostal za úkol, aby z videozáznamu z Národní třídy vytvořil sestřih, který by dokumentoval útoky demonstrantů proti příslušníkům SNB. "Po dvou hodinách promítání ho to přestalo bavit," napsal Pavel Žáček v textu pro odborný časopis. Důvodem bylo to, že Hegenbart nemohl úkol splnit. Žádný útok proti příslušníkům nenašel.

Mezitím se Jakeš sešel s delegací Svazu československo-sovětského přátelství a odpoledne se znovu sešlo předsednictvo ÚV KSČ. Řešilo se, jak si poradit s "neuvědomělými" novináři. "Klíčovou otázkou se stal vliv na sdělovací prostředky, zejména rozhlas a televizi, neboť ty šířily atmosféru z Prahy do celé země, kde byl dosud klid," vzpomínal později Jakeš.

Jakeš v televizi

V úterý 21. listopadu se Miloš Jakeš rozhodl, že večer vystoupí v televizi. Chtěl vyzvat národ k podpoře. "Nastaly však komplikace. Od ředitele televize přišel dopis, v němž stálo, že zaměstnanci odmítají jeho projev vysílat," připomíná historik Žáček. Proto se řešilo, aby projev odvysílalo armádní studio Československé televize.

Mezitím se Jakešovi ozval předseda federální vlády Ladislav Adamec, že za ním dorazila delegace v čele s Michaelem Kocábem a Václavem Havlem. Jakeš mu sdělil, aby hlavně nepřijímal Havla. Zároveň padlo rozhodnutí o povolání jednotek Lidových milicí do Prahy, které v hlavním městě ovšem dlouho nevydržely a znovu se stáhly.

V devět večer vystoupil Jakeš v televizi. Jeho proslov se nesl v tradičním duchu: Prosazujeme přestavbu, jsme pro dialog, ale jen s těmi, komu jde o socialismus, nechceme anarchii, společenský rozvrat. A nechybělo ani odsouzení skupin, které manipulují částí mládeže.

"Jedno je však jasné. V sázce je věc pracujícího lidu, socialismus, se kterým spojuje svoji budoucnost většina našeho lidu včetně mladé generace," prohlásil Jakeš. Neměl šanci. Revoluce byla v plném proudu.

Vyloučen ze strany

Situace v Praze a dalších městech se z pohledu komunistické strany dále zhoršovala i ve středu 22. a čtvrtek 23. listopadu. Už ve středu předsednictvo politbyra rozhodlo o tom, že se v pátek sejde celý Ústřední výbor KSČ.

Ve čtvrtek se Jakeš sešel se zástupci podniku Severočeské hnědouhelné doly. "Vybraní zástupci pracujících informovali, že s obavami sledují aktuální vývoj ve společnosti a jsou připraveni podílet se na řešení napjaté situace. Podtrhli, že horníci a další pracovníci dolů si nepřejí hospodářský chaos a politickou destabilizaci společnosti," napsal Pavel Žáček v článku "Poslední dny generálního tajemníka KSČ".

Jakeš jim poděkoval a úplně mimo realitu ocenil pracovní úsilí i výsledky horníků a dalších pracovníků Severočeských hnědouhelných dolů.

Jak v posledních dnech před složením své funkce Jakeš působil? Jak vystupoval? Pamětníci hovoří o tom, že působil velmi roztěkaně, že se jen s obtížemi soustředil na obtížnější záležitosti. A pak přišel pátek 24. listopadu 1989 a Jakešův konec v čele KSČ.

Ale to nebylo všechno: 28. listopadu prezident Gustáv Husák uvolnil Jakeše z funkce předsedy Rady obrany státu, 3. prosince Jakeš rezignoval na funkci předsedy ÚV Národní fronty a 7. prosince byl spolu s Miroslavem Štěpánem vyloučen z komunistické strany. "Tato situace, zbavení členství ve straně, byla pro dlouholetého komunistu životním trestem," konstatoval historik Pavel Žáček.

Foto: ČTK , Zbyněk Stanislav, Pavel Hořejší

Autor: Pavel Baroch





Čtěte dále

Záplavy v Jeseníku způsobily škody za desítky mil.Kč,některé domy budou zbourány

Záplavy v Jeseníku způsobily škody za desítky mil.Kč,některé domy budou zbourány

Škody nejméně za desítky milionů korun napáchaly o víkendu katastrofální povodně v Jeseníku, ve kterém mohutné přívaly vody z...

Do zvládání povodní se zapojil i nový Venom, celkem armáda nasadila 7 vrtulníků

Do zvládání povodní se zapojil i nový Venom, celkem armáda nasadila 7 vrtulníků

Do zvládání důsledků povodní v Česku se zapojil i jeden nový vrtulník UH-1Y Venom, celkem armáda zatím nasadila sedm vrtulníků....

Rybářství Třeboň: Kapacita rybníku Rožmberk by se mohla naplnit v noci na úterý

Rybářství Třeboň: Kapacita rybníku Rožmberk by se mohla naplnit v noci na úterý

V noci na úterý by se mohla naplnit kapacita rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku. Zvýšil by se tím odtok z rybníku, což by...

Záplavy ovlivní kvalitu půdy i výnosy, setí ozimých plodin oddálí asi o 2 týdny

Záplavy ovlivní kvalitu půdy i výnosy, setí ozimých plodin oddálí asi o 2 týdny

Zemědělci kvůli záplavám nebudou moct založit porosty ozimých plodin, podle agrárního analytika Petra Havla se sadba oddálí...

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael, která se dlouhodobě řadí mezi přední vzdělávací instituce v oblasti umění a médií, má důvod k oslavám. Dominik...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi