Zemanův poločas. Koho popudil a jakými slovy šokoval

Miloš Zeman.

Miloš Zeman je v polovině svého prezidentování. Během první poloviny mandátu podnikl řadu zahraničních cest, kromě tradičních návštěv sousedních zemí a zemí EU jeho cesty často mířily do Asie a zaměřují se na podporu českých ekonomických zájmů.  Zeman se už ve svém úřadu zviditelnil i mnoha kauzami, většinou spíše negativně. On-line deník TÝDEN.CZ přináší výběr těch nejvýraznějších Zemanových sporů a kontroverzí.

Předvolební kampaň

Zeman byl kritizován za způsob, jakým jeho tým vedl předvolební kampaň. Nejvyšší správní soud (NSS) potom rozhodoval o 119 stížnostech na prezidentské volby, žádné nevyhověl. Soud tak potvrdil Zemanovo vítězství, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. "Volební výsledek byl takový, že jsme nedospěli k přesvědčení, že kdyby k těmto protizákonnostem nedošlo, že by volby mohly dopadnout jinak," řekl poté soudce Vojtěch Šimíček. Podle časopisu TÝDEN o Zemanově volební kampani řekl: "Označili jsme tři skutečně lživá tvrzení... Nepoužili jsme slovo nepravda, ale lež. Protože to lži byly."

Jmenování vlády Jiřího Rusnoka

Vlnu kritiky vyvolal Zemanův postup při jmenování dočasné vlády po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Vláda v čele s Jiřím Rusnokem vznikla v létě 2013 pouze z vůle prezidenta Zemana přes nesouhlas hlavních politických stran. Vláda také proto nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a úřadovala v demisi až do jmenování vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) koncem ledna 2014, ta vzešla z předčasných voleb. Rusnokův kabinet ustanovil rekord vládnutí v demisi - 169 dní. Podle řady politiků i odborníků Zeman svým postupem přiblížil český politický systém prezidentskému. Zeman opakovaně prohlásil, že jmenováním vlády chtěl vyvolat předčasné volby. Vláda byla také kritizována za úzké napojení na Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ), ve volbách neúspěšnou.

Jmenování velvyslanců

Už krátce po převzetí úřadu se prezident Zeman dostal do prvních sporů s ústavními činiteli, když s tehdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) nemohli najít shodu na obsazování velvyslanců. Zeman prosazoval na ambasádu v Bratislavě manželku exprezidenta Livii Klausovou a do Moskvy europoslance za KSČM Vladimíra Remka. Spor zablokoval proces jmenování ambasadorů i v jiných zemích a nakonec skončil až po jmenování Rusnokovy vlády, za které oba Zemanovy návrhy prošly.

Anketa:

Prezident Miloš Zeman je v polovině svého funkčního období. Jak byste oznámkovali jeho výkon na Hradě?

Povolební vyjednávání s částí vedení ČSSD

Zeman výrazně zasáhl do situace po předčasných volbách v říjnu 2013, když přijal část špiček ČSSD (strana ve volbách zvítězila, ale získala překvapivě málo hlasů) v čele s místopředsedou strany Michalem Haškem (označovaným v médiích za prezidentova favorita ve straně) bez vědomí předsedy Bohuslava Sobotky. Sobotka situaci označil za vnitrostranický puč, Hašek nakonec rezignoval na místopředsednický post a opustil sněmovnu.

Životospráva a zdravotní stav

Během uplynulého období se často hovořilo i o prezidentovu zdraví. Při odemykání komory s korunovačními klenoty počátkem května 2013 působil Zeman unaveně a nejistě. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti. To podpořilo i vyjádření některých přítomných politiků. V srpnu 2013 pak lékaři oznámili, že Zeman trpí onemocněním nervů, kvůli kterému hůř cítí nohy. Potíže souvisejí s cukrovkou druhého typu. Lékaři mu doporučili snížit nadváhu, omezit kouření a více pohybu. Koncem října prezident v noci upadl a poranil si koleno, několik týdnů byl upoután na vozík.

Jmenování profesor

Procedura jmenování profesorů se ostře sleduje od jara 2013, kdy Zeman dlouho odmítal jmenovat literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho veřejné vystupování. Letos zase odůvodňoval to, že nejmenuje některé profesory, například jejich působením ve strukturách minulého režimu. Zeman, který v rozporu s tradicí začal požadovat změnu způsobu jmenování, vyvolal svým jednáním vlnu kritických hlasů, především z akademických kruhů. Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, odborník na ústavní právo, letos v červnu řekl, že prezident odmítáním jmenovat profesory neplní usnesení vlády a nevyloučil ani soudní řízení.

Vulgarismy

Nečekaný konec měl prezidentův rozhlasový pořad Hovory z Lán, vysílaný od června 2013. V živém vysílání Zeman loni v listopadu opakovaně pronesl hrubé vulgarismy, kvůli kterým se pořadem Českého rozhlasu zabývala vysílací rada. Rozhlas poté přišel s návrhem na předtáčení, což ale Hrad odmítl a Zemanova vystoupení se pak přesunula z veřejnoprávní stanice na soukromou. Kromě vulgarismů však tehdy Zeman přitáhl kritiku i kvůli ostrému odsouzení ruské umělecké skupiny Pussy Riot.

Kancléř Mynář

Zemanův kancléř Vratislav Mynář dodnes nemá bezpečnostní prověrku. Mynář také dlouhou dobu tajil své příjmy, otálel s podáním majetkového přiznání a například loni vyvolal diskusi jeho nákup vily v pražských Strašnicích, který byl podle odborníků podezřele levný. Zeman je kritizován především za to, že se Mynáře při všech kontroverzních situacích zatím zastal.

Cesta do Číny a do Ruska

Zeman sklidil kritiku za loňské říjnové vystoupení v čínské televizi, kde mimo jiné prohlásil, že jel do Číny nikoliv proto, aby poučoval o lidských právech, ale aby se naučil, jak stabilizovat společnost. Prezident byl kritizován i za to, že se do Česka vrátil letounem pronajatým soukromými společnostmi PPF a J&T. V souvislosti s cestou do Ruska na oslavy 70. výročí konce druhé světové války letos v květnu pak byl kritizován za zvažovanou účast na vojenské přehlídce ruské armády, kterou kvůli ruské anexi Krymu a podpoře povstalců na východě Ukrajiny bojkotovala většina západních lídrů. Zeman se přehlídky nakonec nezúčastnil.

Kritika Ferdinanda Peroutky

Spory začaly, když Zeman letos v lednu na pražském fóru k holocaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman," řekl tehdy. Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se pak jeho kanceláři nepodařilo dohledat. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová v dubnu kvůli Zemanovým výrokům zažalovala stát.

Zeman šokoval "finlandizací" Ukrajiny či názorem na inkluzi


Výběr výroků prezidenta Miloše Zemana, které během první poloviny jeho mandátu (inaugurován byl 8. března 2013) vzbudily pozornost (řazeny chronologicky):

- "Má první kritika současné EU směřuje k takzvané měkké politice, která mi připomíná appeasement ve 30. letech minulého století. Hlavním úkolem zahraniční politiky je bojovat proti mezinárodnímu terorismu... Víme z historie appeasementu, že Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání." (Přednáška na Humboldtově univerzitě v Berlíně, 27. června 2013)


- Počátkem října 2013 vyvolal prezident rozruch výrokem o možnosti přestěhování českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Výrok popudil Palestince i představitele Ligy arabských států (Zeman posléze svá slova vysvětlil tak, že by k přesunu mělo dojít až po uzavření smíru na Blízkém východě).


- "Chtěl bych vyslovit svoji hlubokou nespokojenost s intervencí České národní banky, která tento kurz uměle posunula mimo reálnou tržní hodnotu a tím, ať již vědomě, nebo nevědomě, zpomalila náš vstup do eurozóny." (Projev v Poslanecké sněmovně, 18. února 2014)


- "Ti lidé, kteří kritizují euro, mají něco, čemu já říkám strach z neznámého. Já si myslím, že euro je stabilizační faktor ekonomického rozvoje." (Projev v Evropském parlamentu ve Štrasburku, 26. února 2014)

- Na konferenci k desátému výročí vstupu Česka do EU Zeman řekl, že EU i NATO by měly podniknout velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně i Moldavska, a připomněl, že je proti zavádění sankcí, blokád a embarga. "Jsem ale pro účinné a velmi razantní, v mnoha případech i preventivní akce. Protože prevence je vždy levnější než následné hašení požáru," řekl s tím, že věří, že EU i NATO najdou odvahu k odstrašujícím akcím, které by Rusko odradily od dalších akcí na východě Ukrajiny, a že má obavy z rozpoutání řetězové reakce, kdyby ruské jednotky vstoupily na východní Ukrajinu. Prezidentův mluvčí poté upřesnil, že Zeman neměl na mysli vojenský zásah NATO vůči Rusku. (11. dubna 2014)


- "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci EU nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají." (Lidové noviny, 7. června 2014)


- "Myslím, že pokud by se prokázalo, že jde skutečně o ruskou invazi, a toto podezření sílí každým zvyšujícím se počtem údajných ruských vojáků na Ukrajině, pak by samozřejmě byla na místě tvrdší opatření," řekl Zeman a připustil, že by sankce proti Rusku kvůli bojům na Ukrajině mohly být tvrdší. (Setkání Strany práv občanů, 30. srpna 2014)


- "Jeden můj známý řekl, že ukrajinský konflikt a občanská válka je něco jako chřipka. Ale je tu nemoc, o které skoro nikdo nemluví. Zavíráme oči a myslíme si, že je to pouze starost novinářů, že je to pouhá propaganda. A toto nebezpečí představuje Islámský stát." (Projev na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, 26. září 2014)


- "To je ten reset: nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost." (Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV, říjen 2014)


- "Podle mne je nejdůležitější pochopit, že na Ukrajině je prostě občanská válka. Nesmíme se zabývat nějakými sny o podpoře, včetně ekonomické podpory Ukrajiny, protože v podmínkách občanské války je ekonomická podpora naprostým nesmyslem." (Rozhovor pro ruskou televizní stanici První kanál, 17. listopadu 2014)


- "Pokud jde o Ukrajinu, zastávám neměnný názor, že by mělo dojít k její neutralitě a k její takzvané finlandizaci." (Rozhovor s českými novináři při návštěvě Kazachstánu, 25. listopadu 2014; pozn. ČTK: finlandizací se rozumí proces, při kterém se menší a slabší země vzdá určité části své suverenity a volí neutralitu, aby odradila silnějšího souseda od toho, aby ji zahrnul přímo do své sféry vlivu, vychází ze vztahu Sovětského svazu a Finska po druhé světové válce)


- "Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Není to žádný rasismus ani preference etnické skupiny, ale děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě. Z hlediska duševní pohody je daleko lepší, když budou existovat praktické třídy. Vůbec se mi inkluze nelíbí a jsem proti ní." (Při návštěvě Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, 14. ledna 2015)


- "Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem." (Zeman pro server Parlamentní listy.cz kritizoval amerického velvyslance v ČR Andrewa Schapira, který vyjádřil výhrady k cestě prezidenta do Moskvy na výročí konce druhé světové války; podle Zemana má Schapiro dveře na Hrad zavřené, 5. dubna 2015)


- "První věta zní: Nikdo vás sem nezval. Druhá věta: Když už tady jste, tak musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč." (2. srpna 2015 pro Blesk.cz na téma současné uprchlické vlny)

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili pět lidí z distribuce drog, hrozí jim deset let vězení

Děčínští kriminalisté obvinili jednu ženu a čtyři muže ve věku od 23 do 36 let z trestného činu nedovolené výroby a jiného...

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře Geopark Brd a Podbrdska

Hornické muzeum Příbram otevře v sobotu 18. května v areálu dolu Vojtěch Geopark Brd a Podbrdska. Návštěvníci si v něm prohlédnou...

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude....

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi