"Zemana nezmění ani cesta do Ameriky"

Andrej Babiš,

Přežije vládní koalice rok 2015? Zklidní se prezident Miloš Zeman? Vydrží nová primátorka Prahy v úřadu? Jak bude vypadat politika v novém roce analyzoval pro on-line deník TÝDEN.CZ politolog Petr Just, působící na Metropolitní univerzitě v Praze a dalších vysokých školách.

Jak podle vás bude vypadat politická scéna v roce 2015? Co bude hlavním určujícím faktorem?

Ani v jedné politické straně bych nečekal dramatický vývoj. Hlavním neklidovým faktorem bude vnitrokoaliční tření mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou. Dále by k napětí mohl přispět i prezident Miloš Zeman. Současné vládní strany nemají zájem na tom, aby byly předčasné volby. I přes možné spory ale nakonec pud sebezáchovy zavelí, aby vláda letošní rok vydržela. Tím, že nás nejbližší volby čekají až v roce 2016, není mezi stranami takové napětí, a proto by měl být letošní rok klidný.

Jak vidíte roli KDU-ČSL v šarvátkách mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou?

Lidovci se sice snaží hrát roli smiřitele, ale spíš se do těchto šarvátek nezapojují. Tím si navenek strategicky budují pozici umírněného konsenzuálního hráče a vrací se ke svému heslu z devadesátých let, kdy si říkali klidná síla.

Promítne se soupeření mezi koaličními lídry do chystaného volebního sjezdu ČSSD?

Bohuslav Sobotka není výrazným charismatickým lídrem, ač se zatím zdá, že stranu má pod kontrolou. Dovedl partaj do vlády, kde ji s postem premiéra celkem úspěšně řídí. Můžeme ale spekulovat, jak moc silným premiérem ve srovnání s Andrejem Babišem je. Jak už jsem naznačil, rovina vztahu Babiš-Sobotka bude to hlavní, co bude po celý rok sledováno. Jsou velkými konkurenty, není tajemstvím, že se Babišovi přezdívá stínový premiér. To je také to hlavní, s čím se bude muset Sobotka poprat v rámci stranictví.

Myslíte si, že Bohuslavu Sobotkovi hrozí nebezpečí uvnitř strany?

Sobotka si může být docela jistý. V ČSSD se momentálně neprofiluje žádné rebelství. Všichni ti, co byli v minulosti považováni za vnitrostranické konkurenty Sobotky, se stahují a nebudou kandidovat, nebo se dokonce nyní staví za Sobotku a nevyvolávají navenek dojem, že by byla strana vnitrostranicky rozdělená. Sjezd tedy nebude střetem "haškovců" a "sobotkovců", co by mohl vygradovat a mít podobnou intenzitu jako pokus o sesazení Sobotky po volbách v roce 2013.

Politolog Petr Just.Co by mohl přinést stranický sjezd hnutí ANO?

U hnutí ANO není žádný důvod, aby se Andrej Babiš obával o svou funkci. Ve své straně nemá žádnou konkurenci, ani personální ani ideovou. Může mít tedy jistotu, že bude i nadále pokračovat v čele strany. Otázkou je, jak se promění širší vedení strany, která doposud stála jen na osobě Andreje Babiše, který neomezeně koncentroval moc. Po komunálních volbách se ale hodně rozšířila členská základna. Rozšířil se tak také okruh lidí, kteří by mohli potenciálně stoupat do vyšších funkcí. Babiš by možná jako ministr financí uvítal rozmělnění vedení, to se ale potom může vymknout kontrole. Tím se totiž strana stane hůře kontrolovatelná a ovladatelná, na což se bude muset Babiš připravit, protože doteď řídil stranu v podstatě sám.

Mohl by stranický sjezd a volba nového vedení ANO více "zdemokratizovat"?

Určitě je strana více demokratická, když má vedení nad sebou kontrolní páky, což doteď v případě ANO neexistovalo. Babiš z centra stranu zřizoval, což není běžné. Strany by správně měly fungovat zdola nahoru. Aby byla vyšším orgánům dávána legitimita a kontrola zespoda. To znamená z komunálních okruhů až na státní úroveň. Stranický sjezd by tedy mohl promítat snahu dobudování hnutí ANO do normálnější struktury. To je ale pouze teorie, otázkou tedy zůstává, jak to všechno bude nakonec vypadat v praxi.

Jak si myslíte, že bude do politického dění zasahovat prezident Miloš Zeman? Je možné od něho očekávat zklidnění?

Miloš Zeman je Miloš Zeman a je přesně takový, jaký byl už v dobách premiérských. Přesně tak se začal chovat i po nástupu do funkce prezidentské. Prezidentovo chování by na politické scéně nemělo nic ovlivňovat. Šance na změnu a zmírnění rétoriky nastane pouze tehdy, pokud bude chtít v roce 2018 kandidovat na znovuzvolení prezidentem. To ho donutí, aby svou rétoriku přizpůsobil. Teď v roce 2015 je ale ještě brzo, což mu umožňuje být stále Milošem Zemanem.

Myslíte, že svou rétoriku nezmírní ani při jarní návštěvě Spojených států?

Miloše Zemana nezmění ani cesta do Ameriky. Prezident se teď snaží tvrdit, že není proruský. V médiích se objevuje, že údajně byly rozhovory, kde se prokremelsky vyjadřoval, zkracovány a upravovány. Prezident se bude nejspíš při rozhovorech v USA ve svých výrocích mírnit, ale celkově se měnit nehodlá.

Jak vidíte rok na pražském magistrátu s ohledem na novou koalici?

Tam bude rok 2015 mnohem živější než ve vládě. Zatímco na státní úrovni můžeme očekávat klid, protože nikdo nemá zájem na pádu vlády, v případě magistrátu takto optimistický nejsem. Může za to především vratká koalice s většinou jediného hlasu, která již při utváření nebyla dostatečně jednotná. Hrozí tu tedy rebelie. Na komunální úrovni se navíc hlasuje většinou ze všech radních nikoli pouze z přítomných, takže je každý hlas potřeba. Ohroženo je tedy zachování většiny i samotná existence koalice.

Adriana Krnáčová pražská primátorka.Může koalici ohrozit vliv starších kauz Opencard a Blanka?

Řešení starých kauz je poněkud nebezpečné. Když se předchozí vedení magistrátu snažilo řešit tyto kauzy, vysloužili si dokonce obvinění. To ukazuje, že je způsob řešení problémů napadnutelný.

Domníváte se, že je nová primátorka Adriana Krnáčová dostatečně silná, aby takovou situaci ustála?

Člověk může být i silný, ale když se mu rozpadne klub koaličního partnera, tak toho moc neovlivní. U hnutí ANO má Krnáčová určitou autoritu, ale ona není tím, kdo hraje hlavní roli v pražském ANO. Prim tu hraje Radmila Kleslová a v neposlední řadě Andrej Babiš. I kdyby byla Krnáčová sebesilnější, nemá pod kontrolou, co se děje v klubech koaličních partnerů. Sama není dostatečně silná v rámci ANO, natož pak její dopad na stabilitu klubů koaličních stran.

Jak vidíte vývoj české zahraniční politiky?

Zahraniční politika má dva problémy - dezinterpretace a nejednotnost. Problém dezinterpretace můžeme konkrétně vidět u nepřijetí uprchlíků ze Sýrie, které nás měla nutit přijmout EU. To ale nebylo nařízení z Bruselu, pouze žádost, abychom je přijali, čehož využil euroskeptický proud, že nám EU něco nařizuje. Dalším problémem je, že přestože je zahraniční politika tvořena vládou, máme spoustu aktérů, co se snaží k zahraničním událostem vyjadřovat. Ne vždy tato vyjádření vyznívají úplně jednotně. Něco řekne prezident, něco vláda, něco ministři, což bylo viditelné konkrétně u protiruských sankcí. Část vlády je chtěla a druhá potom zase ne.

Opustili jsme tedy definitivně lidskoprávní rozměr?

Hodně se mluví o tom, že se vytváří nová zahraniční politika ČR a pokud je tam odklon od lidskoprávní dimenze, tak je to špatně. Chybou také je, že se proti sobě staví obchod a lidská práva. Především to, že buď můžeme mít obchod, nebo lidská práva a není tu snaha o nalezení nějakého vyvážení. Ač nejsem ekonom, nemyslím si, že by nějak trpěl náš obchod s Čínou v době, kdy byl Havel prezidentem. To, že se zmíníme o lidských právech, přece neznamená, že se od nás okamžitě stáhne kapitál té země.

Foto: ČTK , IPS.CUNI.CZ

Autor: - ksi -





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi