Zeman podstoupil lékařské vyšetření. "Jsem zdráv, je to kampaň"

V pravidelném pořadu TV Barrandov TÝDEN s prezidentem se Miloš Zeman rozpovídal v rozhovoru s generálním ředitelem televize a předsedou představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromírem Soukupem kromě jiného o pozici České republiky v Evropě.

Prezident Miloš Zeman ve středu podstoupil preventivní prohlídku na počítačovém tomografu (CT), která neodhalila žádný zdravotní problém, o kterém by se nevědělo. Prezident to ve čtvrtek řekl v televizi Barrandov pořadu TÝDEN s prezidentem. Zopakoval, že ho trápí jen neuropatie nohou. Zprávy o jeho zdravotních problémech jsou podle Zemana špinavou kampaní části médií. Dále mluvil například o kauze Čapí hnízdo, přičemž v souvislosti s ní se chce vidět s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

TÝDEN s prezidentem.

"Nic, nic a zase nic," shrnul prezident výsledky středečního vyšetření. Uvedl, že v pořádku má tlak i oči, kromě bolavých nohou mu prý nic není. Zeman podle zprávy lékařského konzilia z poloviny srpna trpí jen polyfunkční neuropatií, což je porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Touto nemoc trpí dlouhodobě.

Prezident také zopakoval, že se rozhodl požádat své ošetřující lékaře, aby sepsali všechny jeho nemoci a nabídli je k publikaci. "Bude to prázdný papír," uvedl. Později doplnil, že jedinou řádkou na bílém papíru bude právě jen neuropatie. O lékařskou zprávu o Zemanově zdravotním stavu nedávno požádal Český rozhlas, z Pražského hradu ji ale nezískal.

Debaty o zdravotním stavu hlavy státu se rozproudily letos před prázdninami, kdy Zeman během některých akcí působil unaveně. Při květnové návštěvě Číny mu muselo okolí často pomáhat při chůzi a při společné fotografii státníků na něj ostatní politici museli čekat, než ho na místo dopravil vozík.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v srpnu na sociálních sítích vyvracel informace, že Zeman podstoupil operaci nohy. Dnes prezident mluvil o tom, že se objevila nepravdivá informace, že trpí rakovinou slinivky. Před volbami se podle něj rozmáhá kampaň části médií proti jeho znovuzvolení. "Je to špinavá kampaň," řekl prezident.

Chce mluvit kvůli Babišovi s Chovancem

Zeman se po návratu z New Yorku, kde příští týden v pondělí převezme ocenění od amerického židovského fondu GJCF, setká s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Chce vyslechnout jeho stanovisko ke kauze financování farmy Čapí hnízdo. O kauze mluvil s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého kvůli ní Poslanecká sněmovna minulý týden vydala k trestnímu stíhání. V úterý o případu hovořil s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). 

Uvedl, že s Pelikánem se setkal, protože ho zajímal jeho názor na případ Čapí hnízdo. Ministra spravedlnosti označil za erudovaného právníka, který je "nota bene z právnické rodiny". "Pokud jde o pana ministra Babiše, chci si samozřejmě poslechnout jeho stanovisko, a až se vrátím z New Yorku, tak si chci poslechnout stanovisko pana ministra Chovance," řekl Zeman. Dodal, že jeho přirozenou povinností je vyslechnout obě strany sporu. Pořad televize natáčela před dnešním setkáním prezidenta s Babišem.

Zeman koncem srpna uvedl, že chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO k trestnímu stíhání není Chovanec. Ministr vnitra zase řekl, že pokud u prezidenta vzbuzuje žádost o vydání ze sněmovny podezření ze zneužití policie pro politické účely, měl by se obrátit na Bezpečnostní informační službu (BIS) nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu. Pelikán v minulých týdnech čelil kritice kvůli svému výroku, že motivací k žádosti policie musí být snaha ovlivnit volby.

Policie Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, kterého sněmovna také vydala ke stíhání, chce obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi právními prostředky. Stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů.

Policie požádala o vydání Babiše s Faltýnkem v polovině srpna. Prezident se poté předsedy ANO několikrát zastal. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček bezprostředně na policejní žádost reagoval vyjádřením, že prezident jmenuje premiérem vítěze voleb. Babiš dnes novinářům po jednání se Zemanem řekl, že prezident na schůzce tento výrok zopakoval. Babišovo ANO dlouhodobě vede v předvolebních průzkumech.

Co také zaznělo: 

V pravidelném pořadu TV Barrandov TÝDEN s prezidentem se Miloš Zeman také rozpovídal v rozhovoru s generálním ředitelem televize a předsedou představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromírem Soukupem kromě jiného o pozici České republiky v Evropě a pozastavil se nad významem eura v reakci na prohlášení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který prohlásil, že všechny země eurozóny mají povinnost ho v dohledné době přijmout namísto vlastní měny.

Juncker v rozsáhlém projevu o stavu EU v tomto týdnu připomněl, že příští rok uplyne sto let od vyhlášení nezávislosti hned trojice pobaltských států. Na Československo ale úplně zapomněl, i když je v podobné pozici. O Česku tak zazněla zmínka jen v souvislosti s obsahem kakaa v čokoládě v otázce dvojí kvality potravin. Zeman ovšem namítl, že to není podstatné. O českém území se podle něho mluví totiž v zásadě ve chvílích, kdy se děje něco zlého.

"Pokud jde o ty pobaltské státy, tak když studujete jejich historii, zjistíte, že to vlastně původně byla města. A z těch měst to vše ostatní difundovalo mimo ně. Byla to německá kultura. Proč o nás není slyšet, kdy o nás bylo slyšet? V roce 1938 v Mnichově, v roce 1948 v době komunistického puče, pak to bylo v roce 1968 v době sovětské okupace," uvedl Zeman. "Opravdu si přejete, aby o nás bylo slyšet?" položil řečnickou otázku.

O povinnosti přijetí eura

"Dánsko, Švédsko, nejúspěšnější země EU, vůbec nejsou v eurozóně. Někdo by mohl namítnout, že Dánsko je navázáno na euro, i když má vlastní měnu, ale budiž. Když sledujete statistiku eurozóny ve srovnání s průměrem EU, tak zjistíte, že eurozóna je na tom hůř například s mírou nezaměstnanosti. Dánsko a Švédsko euro nemají, Řecko euro má, je snad kvůli tomu lepší než Dánsko nebo Švédsko?" tázal se Zeman. 

Dále prezident zanalyzoval EU jako celek ve vztahu právě k měně: "Není možné sešroubovat EU na bázi společné měny, která má zatím základní nedostatek: umožňuje, aby daňoví poplatníci v dobře hospodařících zemích platili dluhy zemí, které hospodaří špatně jako Řecko. Dokud se tento systémový efekt neodstraní, tak euro tu funkci nemůže mít." 

Foto: archiv

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort

V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort

V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort, je unikátním spojením dvou odlišných výcviků. Novinářům...

Praha doplní plastiku Moskva-Praha ve stanici metra Anděl vysvětlující tabulkou

Praha doplní plastiku Moskva-Praha ve stanici metra Anděl vysvětlující tabulkou

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit...

Desátý ročník festivalu Open House Praha letos otevře veřejnosti 115 běžně nepřístupných budov a objektů

Desátý ročník festivalu Open House Praha letos otevře veřejnosti 115 běžně nepřístupných budov a objektů

Desátý ročník festivalu Open House Praha letos otevře veřejnosti 115 běžně nepřístupných budov a objektů. Dnes začíná doprovodná...

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, potvrdily podle městské policie jeho stopy

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína potvrdily podle městské policie jeho stopy

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek, potvrdily podle městské policie jeho...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi