Zeman jmenoval Rusnokovu vládu. Co od ní čekat?

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenoval 10. července v Praze ministry nové úřednické vlády Jiřího Rusnoka (vlevo).

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Jiřího Rusnoka. Její členy označil za odborníky, kteří mohou hned začít pracovat. Zdůraznil, že jedním z jejích úkolů bude zabránit politickým tlakům při nynějším vyšetřování kauz, které vedly k pádu předchozí koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Vznik úřednického kabinetu prosadila hlava státu proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně.

Není tedy dopředu jisté, že kabinet dokáže v dolní parlamentní komoře získat potřebnou důvěru. Rusnok o ní chce se stranami, které se na vzniku kabinetu poprvé v historii samostatné ČR vůbec nepodílely, ještě jednat. O důvěru musí nová vláda požádat do 30 dnů od jmenování.

Anketa:

Myslíte, že vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru?

Postoj dosavadní pravicové koalice naznačila předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, když opustila Trůnní sál, kde se jmenování odehrávalo, ještě před slavnostním přípitkem. České televizi pak řekla, že ve chvíli, kdy nehodlá vládě vyslovit důvěru, protože vláda i prezident obešli Parlament, není správné, aby "se tam s nimi poplácávala po zádech a usmívala se". Němcová zdůraznila, že vláda má svou legitimitu odvíjet právě od sněmovny. Z členů vlády kritizovala hlavně nového ministra financí Jana Fischera. Kvůli tomu, jak těsně před svým vládním angažmá vyřešil dluhy z prezidentské kampaně, označila vládu za "toxickou".

Zeman poté, co vládu jmenoval a ministři složili ústavou předepsaný slib, podotkl, že kabinet má před sebou řadu úkolů, vypíchl to, že by měl zabránit tlakům na ovlivnění vyšetřování závažných kauz a plně respektovat nezávislost policie a státních zástupců. "To, zda postup vyšetřování byl přiměřený, nemůže rozhodnout vláda, nemohou rozhodnout politici. Mohou to rozhodnout pouze a jedině nezávislé soudy," řekl Zeman. Věří, že se "aféry nebudou zametat pod koberec a že z mafiánů se pod politickým tlakem nebudou stávat nevinní občané".

"Nenechte se otrávit mediální kritikou závistivých hlupáků, kteří sami nikdy nic v životě pořádného neudělali. Snažte se, aby vaše práce byla úspěšná," pokračoval prezident. Hradní kancléř Vratislav Mynář ČT řekl, že se Zeman chystá na hlasování o důvěře vládě do sněmovny.

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenoval 10. čerevnce ministrem financí Jana Fischera (vlevo). Fischer bude zároveň místopředsedou vlády.V patnáctičlenné úřednické vládě budou někteří lidé, kteří mají blízko k prezidentu Zemanovi. Ministryní spravedlnosti a jedinou ženou v sestavě bude někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, vicepremiérem a ministrem vnitra Martin Pecina. Benešová a další dva členové vlády, nový šéf diplomacie Jan Kohout a nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček, byli dosud členové ČSSD, která nový kabinet nepodporuje. Benešová členství ve straně přerušila k dnešku, Kohout a Koníček už dříve.

Pozornost také vzbudila volba někdejšího předsedy úřednické vlády a neúspěšného prezidentského kandidáta Fischera, který bude vedle ministra financí také vicepremiérem. Fischer v podstatě současně s oznámením svého vládního působení splatil milionové dluhy za neúspěšnou prezidentskou kampaň. Jediným ministrem, který zůstal z Nečasova kabinetu, je šéf obrany Vlastimil Picek.

Úřednický kabinet nahradil dosavadní středopravou koalici, která skončila po skandálu, jejž odstartovalo zatčení blízké spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS).

Co od nové vlády čekat?

Doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku, nový rozpočet, ale i zvýšení minimální mzdy - i to jsou plány vlády Jiřího Rusnoka. Otázkou ovšem je, zda na jejich prosazení bude mít kabinet dostatek sil i času. Bude totiž muset podstoupit hlasování o důvěře ve sněmovně. Navíc někteří politici z řad bývalé vládní koalice (ODS, TOP 09 a LIDEM) varují, že jeho návrhy budou vetovat.

Podle Rusnoka je důležité napřed dokončit doprovodné zákony k občanskému zákoníku, které jsou nyní v Poslanecké sněmovně. Bez nich by totiž hrozil zmatek. Dotáhnout do konce by se však prý měly i zákony týkající se školství či registru smluv veřejného sektoru, podle nichž by se musely povinně zveřejňovat všechny smlouvy uzavírané veřejnými institucemi.

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenoval 10. července v Praze ministryní spravedlnosti Marii Benešovou (vlevo).Jako svou prioritu Rusnok vidí přípravu nového státního rozpočtu. "Hlavně jsme se domluvili na tom, že vytvoříme určitý tandem ministr financí, premiér, který se bude starat o to, aby hospodaření veřejných financí za účinkování této vlády bylo pod maximální kontrolou a aby bylo skutečně prioritou této vlády," konstatoval Rusnok v úterý, když představoval nového ministra financí Jana Fischera.

Nakolik bude jeho vláda navazovat při přípravě státního rozpočtu na ten, který rozpracoval dosavadní ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), a nakolik se pokusí prosadit větší investice například do dopravní infrastruktury či dalších prorůstových projektů, je ovšem otázka.

Své plány mají i ministři, které si Rusnok vybral do svého kabinetu. Například ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala by rád více dostavěl jadernou elektrárnu Temelín a podpořil český průmysl a podnikatele. "Ti naši podnikatelé, kteří mají občanský průkaz Czech Made, mají obrovský finanční potenciál. Celá řada z nich to dokazuje. Když jim dáme možnost a vytvoříme podmínky, aby tento kapitál tady nechali a nevyváželi ho, respektive neinvestovali někde jinde, tak si myslím, že máme vyhráno," řekl Cienciala médiím. Mimo jiné chce spustit inventuru v agentuře pro rozvoj podnikání CzechInvest a v průmyslových svazech, které by se podle něj měly více soustředit na konkurenceschopnost domácích výrobců.

Nový ministr zemědělství Miroslav Toman chce podle informací ČTK zrychlit pomoc zemědělcům zasaženým nedávnými záplavami. Průtahy v řešení podpory podle něj znevýhodňují české zemědělce proti konkurenci v sousedních zemích. Například sousední Německo podle něj na rozdíl od Česka již vše zařídilo a může čerpat dotace uvolněné Evropskou unií. Mezi své priority řadí také včasné schválení dotačního Programu rozvoje venkova pro nadcházející období nebo přípravu rozpočtu resortu na příští rok.

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenoval 10. července v Praze ministrem práce a sociálních věcí Františka Koníčka (vlevo).

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podobně jako její šéf chce dokončit doprovodné zákony ke spuštění občanského zákoníku, který by měl začít platit od ledna příštího roku. Podle rozhovoru, který poskytla deníku Právo, má však prý i řadu výhrad k připravenému návrhu zákona o státním zastupitelství. "Nelíbí se mi, že by Nejvyšší státní zastupitelství mělo být nalézací i odvolací instancí, to naprosto popírá zavedené principy. Týkalo by se to například plánovaného Úřadu pro potírání korupce. Ten mě dráždí vůbec už jménem, protože si pamatuji, když jsem kopala za státní zástupce, tak se z nás pravice snažila udělat státní úředníky. A teď státní zástupci zase evokují tento problém tím, že sami nabízejí, že se to bude jmenovat ‚úřad'," řekla Benešová mimo jiné Právu. Měla by prý i chuť do reformy vězeňství.

Rozsáhlé změny chce ve svém resortu zavést také ministr dopravy Zdeněk Žák. Podle rozhovoru, který poskytl on-line deníku TÝDEN.CZ, by chtěl například "zahýbat tarify mýtného pro cargo dopravu, aby ti, kteří se budou chovat prospěšně, ušetřili a ti ostatní platili více. Domácí dopravci by byli zvýhodněni například ve chvíli, kdy by si naplánovali cestu mimo špičku. Podstatně více bychom mohli vybrat u tranzitních dopravců, kteří tuto možnost nemají," řekl Žák. Chce také aktivovat investice do dopravní infrastruktury.

Zeman (vlevo) a Rusnok si připíjejí krátce poté, co byl Rusnok jmenován novým předsedou vlády. Němcová přípitek odmítla.Pro nového ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka je prý zásadní ukončit problematiku sKarty. Jak konkrétně, zda například podporou zákona, který je chce úplně zrušit, však on-line deníku TÝDEN.CZ neřekl. Chce také - podobně jako Jiří Rusnok - zvýšit minimální mzdu z 8000 na 8500 korun, stabilizovat situaci na úřadech práce a dotáhnout návrhy, které leží ve sněmovně.

Zda se podaří vládě své plány naplnit, je ve hvězdách. Nemusí totiž získat ve sněmovně důvěru, a i kdyby se jí to povedlo, nebude to mít lehké. Například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už dopředu avizoval, že by jí poslanci nemuseli schválit třeba rozpočet na příští rok. "Vy byste byla ochotná svěřit své peníze někomu, ke komu nemáte důvěru? Já si myslím, že takový člověk na světě není. Stejnou odpovědnost má i Poslanecká sněmovna. Suverénem nad státním rozpočtem není ministr financí, vláda ani prezident, ale sněmovna. Ty peníze může svěřit jen takové vládě, které věří," řekl Kalousek reportérce on-line deníku TÝDEN.CZ.

Foto: ČTK , Michal Doležal

Autor: - pcl - , ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi