Voliči mě nechtějí, končím, oznámil Vondra

Alexandr Vondra (vlevo) oznámil svou rezignaci na tiskové konferenci. Vpravo premiér Petr Nečas.

Alexandr Vondra opustí křeslo ministra obrany. "Rezignuji k 7. prosinci. Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje dvě věci - kompetenci a důvěru voličů. Senátní volby ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám," uvedl Vondra s tím, že se rozhodl už dávno. "Domluvili jsme se s premiérem Nečasem, že to oznámíme později. Chtěl jsem některé věci dodělat," řekl Vondra a zmínil například jednání se švédskou protistranou o prodloužení pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen. Rezignaci prý oddálil i kvůli schvalování státního rozpočtu.

"Když jsem před dvěma a půl roky funkci přebíral, tak jsem věděl, že to nebude procházka růžovým sadem. Dělat změny ve zbrojařském sektoru je extrémně obtížné. Myslím, že dva a půl roku mé práce na ministerstvu obrany je něco, za co se rozhodně nemusím stydět," uvedl Vondra. Svému nástupci prý přeje všechno nejlepší. Předpokládá, že by měl pokračovat v započatých změnách.

Ministr zdůraznil, že bude i nadále aktivní. V nejbližší době si však raději odpočine. "Těším se, že budu těch pár týdnů před Vánocemi s rodinou."

Vondra už letos skončil ve vedení ODS. Na říjnovém kongresu strany se rozhodl neobhajovat post místopředsedy partaje; neúspěchem pro něj skončil i volební boj o pokračování v Senátu.

O Vondrově odchodu se spekulovalo již delší dobu. Byl kritizován například v souvislosti s údajně předraženou zakázkou z doby českého předsednictví EU pro firmu ProMoPro, v pozici ministra obrany zatím nedokázal vyřešit otázku budoucnosti českého stíhacího letectva. "Svědomí mám čisté. Je to věc z minulosti. Ale samozřejmě, že rezortní politik musí reflektovat, jak se o něm mluví, jak se o něm píše. Samozřejmě, že pokud bych se měl tázat, co je výsledkem mé volební porážky, tak je toto jedna z příčin," řekl Vondra na adresu kauzy ProMoPro.

Vondra poděkoval svému týmu na ministerstvu obrany a kolegům z vlády. "Politika je především služba veřejnosti a já jsem si nesmírně vážil, že jsem mohl tuto službu vykonávat."

Nečas poděkoval Vondrovi za dva a půl roku kvalitní práce. To se čekalo, Nečas s Vondrou dlouho úzce spolupracují. "Jeho odchod je ztrátou. Je to člověk, který se zabýval problematikou obrany a armády od počátku 90. let. Pan ministr Vondra byl nejkompetentnějším ministrem obrany za posledních dvacet let. Naprosto jednoznačně," uvedl premiér na společné tiskové konferenci.

"Vondrův konec ve vládě je logickým důsledkem nedávných senátních voleb i některých kauz z minulosti, řekl stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček, který však ocenil Vondrovu odbornou kompetenci. Doufá také, že Vondru ve funkci nahradí někdo přinejmenším stejně kvalitní. "Chci říci, že mi bylo ctí se s panem ministrem Vondrou politicky a odborně utkávat. By to ministr, který rozuměl resortu obrany," poznamenal Hamáček. ČSSD podobnými hodnoceními v případě politiků vládních stran šetří a také Vondra se o tom v minulosti mnohokrát přesvědčil.

Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake.Spekulace o Peake

"Na jednání vlády se o Vondrově konci nejednalo," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ ministr zahraničí a šéf koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na otázku, zda by jeho strana o uvolněný post případně stála, řekl: "Spíš ne, oni by za to určitě něco chtěli."

Výměnu ministra obrany přivítaly Věci veřejné. "Není to špatný krok, jen by ten krok měl přijít mnohem dřív," komentovala rozhodnutí předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. Strana si teď počká, kdo bude Vondrovým nástupcem. "Slyšela jsem, že to má být Peake, ale je to jen v rovině mediálních spekulací. Bylo by to velmi nešťastné, stejně jako bylo nešťastné, když rezort vedla Vlasta Parkanová," dodala Klasnová. Rezort by prý měl vést někdo, kdo mu rozumí. To však vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) podle Klasnové rozhodně není.

O Peake jako o nové ministryni obrany mluví i zdroj on-line deníku TÝDEN.CZ. Šéfka LIDEM by pustila ODS resort dopravy, kterou její strana ovládá, a přešla by ona (či jí nominovaný člověk) do čela ministerstva obrany.

Peake se ke spekulacím nechtěla příliš vyjadřovat. "Je uvolněno více než jedno místo, takže těch alternativ řešení je na stole několik. Na řešení nespěcháme, řekli jsme si s premiérem, že by se situace měla vyřešit do první prosincové dekády," uvedla vicepremiérka pro server novinky.cz . Fakt, že se o ní mluví jako o budoucí ministryni obrany (či dopravy) uvedla: "Všechno jsou alternativy, o kterých je řeč, ať už kuloárně či oficiálně. Budeme se k nim vyjadřovat, až budou oficiální alternativy."

Nečas řekl, že představu o obsazení místa ministra obrany má, víc prozradit nechtěl. Odmítl komentovat i otázku, zda si rezort obrany udrží ODS. 

Vondra o svém nástupci s Nečasem jednal, čeho se společně dobrali však odmítl novinářům sdělit. "Nečekejte ode mě, že řeknu písmeno navíc nad rámec toho, co řekl předseda vlády. To mi nepřísluší. Já si myslím, že je důležité, aby tam přišel někdo s energií a vůlí pokračovat v tom kurzu, který jsme zahájili před dvěma a půl lety. Já myslím, že je to dobře nastartované," uvedl. Odmítl však upřesnit, zda má premiér nástupce vybrat z řady občanských demokratů, nebo zda si ODS rezort vymění s jiným koaličním partnerem.

Jedenáctý ze hry ven

Vondra je jedenáctým ministrem, který v Nečasově kabinetu skončí dřív, než uplyne čtyřleté funkční období vlády. Až na Vondru Nečas už ve své vládě vyměnil všechny ministry ze "své" ODS - tedy Pavla Drobila, Martina Kocourka, Jiřího Pospíšila a Ivana Fuksu.

Zatím posledním ministrem, který předčasně skončil, byl šéf rezortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), kterého před týdnem nahradila jeho stranická kolegyně Ludmila Müllerová. Na začátku prosince odejde z vlády i ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM), kterému zlomily vaz nekončící problémy s centrálním registrem vozidel.

Z původní patnáctičlenné Nečasovy vládní sestavy zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra. Své pozice si zatím udrželi ministři financí Miroslav Kalousek, zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, zdravotnictví Leoš Heger (všichni TOP 09) a pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM, dříve VV).

Kauza ProMoPro

Největší Vondrovy problémy nesouvisejí s jeho nynějším angažmá na ministerstvu obrany, ale s dobou, kdy ve vládě Mirka Topolánka (ODS) působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovědný za přípravu předsednictví. Právě do té doby spadá kauza ProMoPro. Vondra se už dříve hájil tím, že u zakázek přidělených společnosti ProMoPro neznal detaily. Policie v kauze obvinila 12 lidí, Vondru ne.

Opozice vyzývala Vondru k odchodu dlouhodobě, poslední vlna spekulací o Vondrově konci se objevila v souvislosti s tím, že v podzimních volbách neobhájil post senátora a následně na sjezdu ODS skončil jako místopředseda strany.

Foto: ČTK

Autor: - red -, - kab - , - hof -





Čtěte dále

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Pavel navštívil sídlo rozvědky, její práce je podle něj klíčová pro bezpečnost

Pavel navštívil sídlo rozvědky, její práce je podle něj klíčová pro bezpečnost

Prezident Petr Pavel dnes jako dosud první hlava státu navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Informoval o tom...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi