Vláda schválila prodloužení pronájmu gripenů

Nadzvuková stíhačka Gripen.

Vláda schválila prodloužení pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být asi o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) bude Česko za pronájem podle nové smlouvy ročně platit 1,7 miliardy korun. Původní informace mluvily o částce zhruba 1,4 miliardy, podle Stropnického ale číslo vycházelo z jiného kurzu přepočtu na českou měnu a nezapočítávalo některé daně.

Podle původních informací mělo roční nájemné činit asi 448 milionů švédských korun ročně a uvádělo se, že za 12 let by podle současného kurzu měla ČR zaplatit asi 16,5 miliardy korun. Podle informací, které dnes uvedl Stropnický, by to ale mělo být nakonec celkem 20,4 miliardy korun. "Česká republika bude mít i nadále svoje nadzvukové stíhačky. Její obranyschopnost se nijak nezmenší, naopak se výrazně zvětší," uvedl ministr obrany.

Ministr obrany Martin Stropnický.Stropnický vyzdvihl to, že letouny budou modernizovány a Česko s novým kontraktem získá také více služeb. Gripeny podle něj budou mít noční vidění, budou moci komunikovat i s letouny a pozemními stanicemi v rámci NATO. Využívat pro to mohou i určité šifrování.

Součástí dodatku ke kontraktu je rovněž rozšíření schopností gripenů pro útoky na pozemní cíle. Zakotveny jsou i požadavky ministerstva obrany na výcvik pozemního a létajícího personálu. Během dvanáctileté smlouvy tak švédská strana vytrénuje 25 českých pilotů a 90 techniků.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel označil rozhodnutí vlády za velmi dobrou a dlouho očekávanou zprávu. Pro vojsko to podle něj bude signál, že "zvítězil zdravý rozum". "A především pro vojáky vzdušných sil a piloty a technický personál v Čáslavi to bude zklidnění, protože tady ta otázka je skutečně zaměstnávala několik posledních let," řekl a Lidovým novinám Pavel.

Rozhodnutí uvítala i firma Saab, která letouny Gripen vyrábí. "Naše vztahy s českým letectvem jsou vynikající. Vždy jsme od českých pilotů Gripenů dostávali mimořádně dobrou zpětnou vazbu a těšíme se na pokračování plodné spolupráce," uvedl v prohlášení viceprezident firmy Tobias Wennberg.

Podklady připravil předchozí úřednický kabinet. Stropnický novinářům řekl, že základní parametry už byly před jeho nástupem dohodnuty. O dodatku nynější smlouvy, na jejímž základě má Česká republika 14 stíhaček v nájmu, se ale začalo vyjednávat před více než dvěma roky.

Podle Stropnického měl současný kabinet malý prostor na vyjednávání, cenová nabídka totiž platila do konce března. Ministr řekl, že se kvůli tomu sešel ještě se zástupci švédské vlády a pokoušel se cenu snížit. To se ale nepodařilo. Podle ministra ale i přesto byl kontrakt sjednán výhodně a korektně.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel.Deník E15 nedávno upozornil, že ministru obrany chybí znalecký posudek o ceně v místě a čase obvyklé, který by potvrdil, jestli je nový kontrakt skutečně výhodný. Podle deníku za stejné pochybení při nákupu dopravních letounů CASA vyšetřovatelé stíhají jeho předchůdkyni Vlastu Parkanovou (TOP 09).

Stropnický uvedl, že s vypracováním posudku nepočítá. Podle něj si ministerstvo už v minulých letech nechalo zpracovat podklady o srovnatelných nabídkách, které posuzoval meziresortní tým. Věc prý posuzoval i Nejvyšší kontrolní úřad a nenašel žádné pochybnosti. "Považuji to za dostatečné. Nebyl žádný důvod se zamýšlet nad jiným řešením," konstatoval ministr.

Současný pronájem vyprší v roce 2015. Kdy přesně bude prodloužení podepsáno, není podle Stropnického zatím jasné. Letouny Jas-39 Gripen používají vedle Švédska a České republiky také Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko.

Hlavní události kolem výběru stíhacích letounů pro českou armádu (vláda schválila prodloužení pronájmu gripenů):

26. března 1997 - Vláda rozhodla, že místo ruských migů se koupí novější typy stíhaček. O přezbrojení se ucházely americké firmy McDonnell Douglas-Boeing (letouny F/A-18) a Lockheed Martin (F-16), britsko-švédské konsorcium British Aerospace-Saab (Jas-39 Gripen) a francouzská Dassault Aviation (Mirage 2000).

10. ledna 2001 - Ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na nové víceúčelové taktické nadzvukové letouny. Postupně z něj odstoupily všechny firmy s výjimkou BAE Systems-Saab.

10. prosince 2001 - Kabinet rozhodl, že zahájí jednání s BAE Systems-Saab o dodávce stíhaček Jas-39 Gripen.

22. dubna 2002 - Vláda Miloše Zemana (ČSSD) schválila smlouvy o nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen. Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun.

9. května 2002 - Sněmovna schválila návrh financování nákupu, Senát jej ale zamítl a veto už Sněmovna nepřehlasovala.

10. září 2002 - Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) upustila od záměru nakoupit 24 nových stíhaček a rozhodla jednat s vládami dalších zemí o jiném řešení, například o pronájmu či koupi starších strojů.

15. ledna 2003 - Protikorupční policie odložila vyšetřování možné korupce při pořizování gripenů. Podle kriminalistů sice zakázku zřejmě korupce provázela, její pachatele se však nepodařilo zjistit.

17. prosince 2003 - Kabinet rozhodl, že zahájí jednání se švédskou vládou o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen; vláda tak respektovala předchozí doporučení odborné komise.

9. dubna 2004 - Vláda schválila smlouvy o desetiletém pronájmu 14 gripenů (za zhruba 20 miliard korun); podepsány byly v červnu 2004.

26. dubna 2005 - ČR převzala od Švédska na čáslavské základně prvních šest stíhaček; dalších osm letounů dostala do konce srpna.

20. února 2007 - Švédská televize informovala o korupci, jež údajně provázela jednání BAE-Saab o prodeji a následně o pronájmu gripenů.

30. listopadu 2009 - Česká protikorupční policie podruhé odložila vyšetřování kauzy údajných úplatků při zakázce na pronájem stíhaček.

14. listopadu 2010 - Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že po skončení pronájmu v roce 2015 bude vypsán nový tendr.

1. února 2012 - Vláda rozhodla, že ČR se nevzdá nadzvukového letectva ani po roce 2015. Ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) pověřila jednáním se zástupci švédské vlády o možnostech "překlenovacího řešení" dalším provozováním 14 gripenů.

25. července 2012 - Vondra dostal na exkluzivní jednání se Švédskem čas do konce listopadu. Zároveň ale ministerstvo začalo ke stejnému termínu připravovat případné výběrové řízení.

12. listopadu 2012 - Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla iDnes.cz, že za údajnou korupci v kauze už asi nikdo obviněn nebude.

15. března 2013 - Premiér Nečas jednal o gripenech se svým švédským protějškem Fredrikem Reinfeldtem. Nečas prohlásil, že poslední nabídka Švédska na pokračování pronájmu ještě neodpovídá českým představám a ČR by mohla zvolit jiné stroje.

14. srpna 2013 - Premiér překlenovací vlády Jiří Rusnok řekl, že by rozhodnutí o pronájmu gripenů rád nechal až na nové vládě.

11. září 2013 - Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek oznámil, že návrh smlouvy mezi ČR a Švédskem počítá s prodloužením pronájmu gripenů do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být zhruba o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy.

9. října 2013 - Česká policie po více než tříletém prověřování znovu odložila vyšetřování možné korupce při pořizování gripenů.

2. ledna 2014 - Rusnokova vláda v demisi přerušila jednání o prodloužení pronájmu. Rozhodnutí nechala na příštím kabinetu.

12. března 2014 - Vláda schválila prodloužení pronájmu gripenů do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Cena nového pronájmu činí podle dřívějších informací zhruba 448 milionů švédských korun ročně. Při současném kurzu bude celková částka za dvanáctiletý pronájem přibližně 16,5 miliardy českých korun.
Zdroj: ČTK

Foto: ČTK , Eret Petr

Autor: ČTK





Čtěte dále

Chrudim po opravě za 107 mil. Kč otevřela sportovní halu, další stavby chystá

Chrudim po opravě za 107 mil. Kč otevřela sportovní halu, další stavby chystá

Sportovci v třiadvacetitisícové Chrudimi mohou ode dneška využívat zrekonstruovanou sportovní halu, která je největším a hlavním...

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s hercem Karlem Heřmánkem

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s hercem Karlem Heřmánkem

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s Karlem Heřmánkem. Se zesnulým hercem se může veřejnost přijít rozloučit do 17:00....

Hoří střecha plaveckého stadionu v Č. Krumlově, odhad škody je 10 mil. Kč

Hoří střecha plaveckého stadionu v Č. Krumlově, odhad škody je 10 mil. Kč

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl téměř celou střechu a hasiči...

Začínají Dny evropského dědictví, které otevřou přes 700 památek po celé ČR

Začínají Dny evropského dědictví, které otevřou přes 700 památek po celé ČR

Přes 700 památek se od dneška do 15. září zpřístupní díky Dnům evropského dědictví. Otevřou se památky, které jsou často běžně...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi