Visegrádská skupina podpoří Polsko a Maďarsko v evropském předsednictví

Zleva Pál Schmitt, Ivan Gašparovič, Václav Klaus a Bronislaw Komorowski.

Země visegrádské skupiny (V4) sdružující Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko podpoří jako celek témata prosazovaná při maďarském a polském předsednictví Evropské unii v roce 2011. Půjde mimo jiné o energetickou bezpečnost nebo odstraňování bariér mezi visegrádské skupiny a některými státy, které jsou členy EU už delší čas. Řekl to prezident Václav Klaus po jednom z jednání skupiny v Karlových Varech.

Podle Klause je energetická bezpečnost nejen prioritou Polska, ale za svou ji přijala celá čtyřka. Jedním z důležitých projektů z této oblasti má být například obousměrné potrubí na Těšínsku, které má už od podzimu příštího roku propojit českou a polskou plynárenskou soustavu. Náklady na jeho stavbu z poloviny pokryje Evropská unie. "O energetické bezpečnosti budeme i nadále diskutovat a hledat společný jazyk," uvedl Klaus.

Prezidenti Polska a Maďarska podle Klause přednesli na plenárním zasedání V4 i další témata svých předsednictví. Poznamenal, že teď půjde o to, nakolik se shodují se zájmy zbývajících zemí visegrádské skupiny. Určitě to je však polský cíl zrušit bariéry v Evropě. "To bylo rovněž prvotním heslem českého předsednictví. Země visegrádské skupiny mají ještě pořád pocit, že jsou mezi nimi a tou starou Evropskou unií určité překážky a bariéry," podotkl.

Karlovarský summit visegrádské skupiny považuje Klaus do jisté míry za přelomový, protože se zásadně obměnilo vrcholné složení tohoto seskupení. "Bylo to naše první setkání s maďarským a polským prezidentem. Jednání je tak o nalézání společného jazyka a porozumění si," řekl Klaus. Předchozí jednání byla podle něho už do jisté míry rutinní záležitostí. Teď se čtyřka opět sehrává.

O významu skupiny V4 hovořil Klaus rovněž v projevu před slavnostní večeři v Grandhotelu Pupp. Uvedl mimo jiné, že forma této spolupráce začala možná trochu vynuceně a shora. "Tehdejší Československo, Polsko a Maďarsko se po pádu komunismu nacházely ve velmi složitém období, zesíleném nejasnými perspektivami svého zakotvení v západních integračních a bezpečnostních strukturách," uvedl Klaus.

"Naši západní partneři tehdy s příslibem členství našich zemí v Evropské unii a v NATO váhali a místo toho nás vybízeli, abychom vzájemnou spoluprací nejdříve prokázali, zda pro nás taková perspektiva vůbec přichází v úvahu," konstatoval Klaus. Dodal, že to byl zvláštní postoj a proto tehdy představu V4 jako náhražky plnoprávného členství v západních institucích odmítal. "Vždy jsem však chtěl, abychom ve vlastním zájmu dokázali vzájemně co nejlépe spolupracovat," dodal.   

Vstupem do EU a NATO podle Klause spolupráce V4 získala novou zahraničně politickou dimenzi. Dodal, že V4 dává možnost formulovat společné zájmy a priority a pokoušet se je na mezinárodní scéně prosazovat. Považuje proto za velmi potřebné, aby tento dialog pokračoval i v budoucnu.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič řekl, že V4 musí být především o tom, co tyto země spojuje. V jejich vztahu by měla převládat kontinuita a vzájemná informovanost. Podle něho se stala visegrádská skupina v Evropě uznávaným subjektem. Podotkl, že řadu věcí už V4 dokázala, dalšími se ale musí zabývat. Určitě mezi ně patří romská problematika, palčivá otázka pro celý středoevropský region.

Český prezident Václav Klaus s manželkou Livií v Karlových Varech.Na dvoudenní summit prezidentů zemí visegrádské skupiny do Karlových Varů přijeli prezidenti Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Václav Klaus, Ivan Gašparovič, Pál Schmitt a Bronislaw Komorowski budou v lázních do soboty jednat především o společných strategických zájmech zemí V4 a o budoucích iniciativách skupiny. Debatovat se bude možná i o problematice národnostních menšin, především Romů.

Po plenárním zasedání se spolu prezidenti ještě setkají ve dvojicích a stejný scénář bude mít i sobotní program. Výsledky jednání budou prezentovány na závěrečné sobotní tiskové konferenci.

Summit V4 si v Karlových Varech vyžádal speciální bezpečnostní opatření. Přísně střeženo bylo nejenom letiště v Olšových Vratech, kde delegace přistávaly, ale i příjezdové komunikace do města a okolí hotelů Pupp a Imperial, kde budou prezidenti bydlet a uskuteční se v nich i podstatná část programu. Například prostor slavnostního zahájení u Mlýnské kolonády střežily desítky uniformovaných a tajných policistů a některé domy v okolí kolonády obsadili maskovaní policisté ze speciálních jednotek.

Prezidentští mataoři i nováčci

Slavnostní ceremoniál s vojenskými poctami na Mlýnské kolonádě začal s více než půlhodinovým zpožděním, letadla některých státníků přiletěla o něco později, než se čekalo.
Klaus v úvodním projevu uvedl, že pravidelné setkání čtyř prezidentů je velmi důležité pro vzájemnou spolupráci zemí visegrádské skupiny. Poznamenal, že je rád, že se po čtyřech letech jednání V4 opět koná právě v České republice.

"Myslím, že je dobře, že jsme pro tento summit vybrali nejzápadnější kout České republiky a Karlovy Vary. Vím, že to sem měli páni prezidenti sice hodně daleko a nic vzdálenějšího jsme už nemohli vybrat, ovšem Karlovy Vary si to zaslouží. Budeme tu projednávat řadu věcí důležitých pro naše země," řekl Klaus.

Po oficialitách nechyběla ochutnávka léčivých pramenů, prezentace místních výrobků a poté se všichni prezidenti podepsali do kroniky města a pamětní knihy Karlovarského kraje. Z kolonády se prezidenti přesunuli do hotelu Imperial k prvnímu z několika jednání.
Jednání jsou proložená mimo jiné prohlídkou lázeňské části města procházkou po promenádě Stará Louka a návštěva Vřídla. Ve scénáři nechybí ani návštěva rozhledny Diana a slavnostní večeře o několika chodech spojená s operním koncertem. Manželky státníků mají během dneška samostatný program. Čeká je návštěva sklárny Moser, v sobotu si prohlédnou relikviář svatého Maura v bečovském zámku.

Prezidenti zemí V4 se v Karlových Varech sešli v nové sestavě. Polsko i Maďarsko totiž mají od srpna nového prezidenta. V Polsku nahradil bývalý předseda Sejmu Bronislaw Komorowski zesnulého Lecha Kaczyńského, který zemřel při dubnové letecké katastrofě u Smolenska. V Maďarsku do prezidentského úřadu nastoupil bývalý olympijský vítěz v šermu Pál Schmitt. Matadory schůzek středoevropských prezidentů jsou naopak Václav Klaus i slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Původním záměrem visegrádské skupiny byla široká spolupráce směřující k evropské integraci. Po vstupu zemí do EU v květnu 2004 měl být společným cílem jednotný postup při jednáních unie, což se však ne vždy daří. Premiéři zemí V4 se v létě v Budapešti dohodli na lepší koordinaci společných pozic v Evropské unii.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi