Véčkař Bárta: Proč se nikdo neptá na sponzory TOP 09?

Vít Bárta hovořil o svém vlivu ve Věcech veřejných a své firmě.Majitel největší bezpečnostní agentury Vít Bárta donedávna tvrdil, že se stranou Věci veřejné nemá nic společného. Nyní za ni vede povolební jednání.

Státní zakázky pro svou firmu ovšem neodmítá.

Tvrdíte, že jste se ve Věcech veřejných angažoval teprve od loňska. Přitom lidé, kteří stranou prošli, vzpomínají na porady ve vašem bytě už někdy kolem roku 2004. Tím nejdůležitějším člověkem jste tam byl právě vy.
Tím, že tam Kačenka byla od začátku a naše kanceláře byly malinkatý, tak se ten tým opravdu setkával často u nás doma. A když jsem měl čas, rád jsem se zapojoval.

Kdo s nápadem založit tuhle stranu přišel?
Já přesně nevím, jak to bylo. S tou otázkou máme my sami trošičku problém. Historie strany je natolik hluboká, že na to téma se nevzpomíná lehce.

ČTĚTE TAKÉ: Nečas je rozvážný, Bárta nerozhodný, říká grafoložka
                        Stále hrozí koalice dinosaurů, tvrdí Bárta z VV

Nebyl jste to vy?
(dlouhý smích) To by bylo příliš sebevědomé tvrdit.

Pamatujete si alespoň, jak vznikla vaše dnes tak úspěšná firma?
Jako studenti jsme byli coby pořadatelská služba na Plese v opeře. Najednou tam přiběhl ředitel Státní opery, že někdo chce zavraždit paní Trumpovou. Měli jsme fraky půjčené z Barrandova a tak se sedm osmnáctiletých tučňáků stalo osobními bodyguardy paní Trumpové. Pan ředitel pak řekl: vás tady chci napořád. V té chvíli nám ohromně narostlo sebevědomí. Řekli jsme si, že když jsme uhlídali paní Trumpovou, teď už uhlídáme cokoli.

Prohlašujete, že byznys teď opouštíte. Ale nejsou VV jen vaším novým podnikatelským záměrem? Bývalí členové strany říkají, že si ve straně připadali spíše jako ve firmě. Bodovalo se, kolik kdo sežene hlasů na petice, kolik kdo bude mít citací v médiích...
Samozřejmě: jsem volební manažer a ta strana má ambici vnášet do politiky nové prvky. Takže jednotliví lídři mezi sebou závodili. I v politice je třeba věci měřit a to zatím nikdo nedělá. S místopředsedou Nečasem jsme se shodli, že do koaliční smlouvy chceme tvrdá data, konkrétní termíny plnění. Můžeme tomu klidně říkat tvrdé manažerské řízení.

Vít Bárta a Kateřina Klasnová po volebním úspěchu.Váš příběh zní jako podnikatelská pohádka, a teď tu firmu opouštíte. To může lidem vrtat v hlavě. Chcete ji prodat nebo někde zaparkovat?
Vybudoval jsem největší firmu v oboru v zemi, s miliardovým obratem. Přednáším na policejní akademii. Pak si samozřejmě říkáte, kam dál... Potřebujete změnu životního stylu a novou výzvu.

Co tedy s firmou bude?
V únoru jsem rezignoval na pozici generálního ředitele a předal své kompetence bratrovi. Tehdy jsem zadal právníkům, aby našli řešení, jak transparentně provést můj odchod ze společnosti, ale zároveň pro mě připravují takový kennedyovský model: abych se do firmy mohl vrátit, až v politice skončím. Je to i záležitost daní, a proto je to oříšek.  

To musí být dost složité, když to už trvá čtyři měsíce.
Nemám na ně čas. Spím tři hodiny denně.

Ve straně, která se profiluje tak protikorupčně, budete muset být strašně ostražitý, aby ta firma nedostávala žádné státní zakázky.
Všichni se tážou, co bude s ABL, ale proč se to nevnímá obráceně? Přece je správné, aby zajištění lidé vstupovali do politiky, protože my jsme mnohem více imunní korupčním tlakům. Ty peníze nepotřebujeme. A jestli ABL získá státní zakázku, bude pod drobnohledem.

O vás se říká, že jste kamarád s šedou eminencí ODS Tomášem Hrdličkou, pan John zase měl blízko k lobbistovi Romanu Janouškovi, což jsou lidé z onoho polosvěta mezi politikou a byznysem, proti němuž vaše strana vystupuje.
Radek John správně říká, že většina z nás, co jsme tady v Čechách něco dokázali, se známe. Proč se nikdo neptá na sponzory TOP 09? Proč nikdo nezpochybňuje to, že pan kníže čerpá fondy EU na svoje rybníky? To není nic proti němu. Mě jen mrzí, když je dvojí metr.

Kolik byste chtěli získat ministerstev pro Věci veřejné?
Klidně podpoříme menšinovou vládu bez toho, abychom měli jediného ministra. To není bitva o koryta.

Už jste řekl, že nebudete ministrem vnitra. Chtěl byste být ministrem v jiném resortu?
Věřte mi, nekecám, nad tím jsem se ještě nezamýšlel.

Zájem VV o silová ministerstva vyvolává oprávněné pochybnosti. I kvůli praktikám ve vaší straně, o jakých mluví bývalí členové. Prý se tam třeba bez vědomí účastníků natáčela jednání.
Osobní témata jsme vyčerpali. Teď už jen o politice.

Ale souvisí to přece s vaší stranou. Její členy jste si pojistili i smlouvou, podle níž nesmějí hlasovat jinak než v souladu s vedením strany, jinak jim hrozí sedmimilionová sankce. Neměl by se poslanec v první řadě řídit svým svědomím, jak stojí v ústavě?
Když voliči zvolili naši stranu na základě programu, musíme jim garantovat, že ho prosadíme. Ten, kdo nesouhlasí s naším programem, má rezignovat. Pokud by poslanec nerespektoval náš program, máme právo žádat pokutu.

Podivné praktiky uvnitř strany Bárta odmítá.Ale můžete lidem nařídit, jak mají hlasovat třeba o eutanazii nebo potratech?
To jsou nesmírně složité etické a individuální příběhy, na které nejde paušálně odpovídat. My zkoušíme něco nového a zkoušíme, jak se to dělá. Nikde není řečeno, že budou všechna hlasování závazná. Nejdřív se musí poslanecký klub usnést, že bude určitý bod mít závazné hlasování, a teprve následně budeme hlasovat o tom, jak toto závazné hlasování bude vypadat. Jsou tu tyto dvě pojistky.

Důležité členy strany včetně Kateřiny Klasnové máte údajně "pojištěny" i tím, že mezi vámi a jimi existují směnky, tedy že vám dluží peníze.
Nesmysl. Hloupost.

Proč jste neřekl "hloupost" i na otázku, zda jste si tajně nahrávali jednání?
Protože tohle se týká politické strany. Tohle je jasná politická linka.

Měsíc dva na povolební jednání, o nichž mluví Petr Nečas, je podle vás příliš optimistický termín?
Pokud by se ukázalo, že ODS a TOP 09 by se víc shodly v určitých věcech, jsme ochotni i kvůli rozpočtu podpořit minoritní vládu pro příští rok. Nechceme připustit rozpočtové provizorium.

A do koalice byste tedy vstoupili později, třeba za rok?
Přesně tak. V tom je ta základní logika.

Z okna vašeho domu u Vltavy se díváte na Hrad. Nechtěl byste se třeba jednou dívat na váš dům z té druhé strany? Jaké jsou vlastně ambice politika Víta Bárty?
Politika je mnohem složitější než byznys a přiznávám, že mě to hodně demotivuje, rád bych, aby se procesy děly s manažerskou rychlostí. I to ve mně vyvolává otazníky, zda to pro mě bude krátkodobější nebo dlouhodobější životní zkušenost.

Foto: Tomáš Nosil, ČTK

Autor: Vladimír Ševela, Ivana Svobodová





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi