Teska Arnoštová: Chci, aby ČSSD měla vizi na dlouho dopředu

Lenka Teska Arnoštová.

Sociální demokracie má před sebou úkol aktualizovat program, aby byla pro voliče atraktivnější, říká nová místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová.

Překvapilo vás, že složení vedení ČSSD je podle představ Bohuslava Sobotky, který má kolem sebe jen místopředsedy, jež delegátům doporučil?

V žádném případě to nebyl diktát, všichni kandidáti jsme museli přesvědčit delegáty, aby nám hodili hlas. Pan předseda otevřeně označil, koho by si ideálně přál, ale rozhodnout musel sjezd. Bylo to závislé i na náladě v sále, na přesvědčivosti nás kandidátů. Myslím, že delegáti sjezdu jasně vycítili, že nadcházející roky budou z hlediska rozvoje naší strany klíčové, a rozhodli se předsedu maximálně podpořit.

Je to poprvé, kdy se předsedovi strany podařilo mít "jednobarevné" vedení, bez zastoupení jiných křídel ve straně. Není v tom skryté riziko, že to oslabí loajalitu příznivců například hejtmana Michala Haška? I když ten deklaroval podporu novému vedení.

Ne, rozhodně se nebojím. Ale tohle je spekulace, já mám ráda věcné argumenty, jako advokátka jsem na to zvyklá. Neumím být prognostik, který odhadne, zda vznikne nebo nevznikne nějaké pnutí. Já jsem byla velice spokojená s tím, jak sjezd probíhal, a hlavně, jak dopadl. ČSSD ukázala vůli ke změně a otevřenost novým věcem. Vždyť i já s Míšou Marksovou jsme toho důkazem - jsme první parlamentní stranou se dvěma místopředsedkyněmi.

Nebojíte se, že bude narušená spolupráce s prezidentem Milošem Zemanem? Přece jen se do vedení dostaly spíš osoby, které příliš nemusí.

Pokud budeme dál plnit náš program, tak nemyslím, že by měl být problém s levicovým prezidentem, pokud zůstaneme ve věcné rovině.

Stala jste se místopředsedkyní ČSSD, zároveň působíte jako náměstkyně ministra zdravotnictví, což je v konfliktu se služebním zákonem. Už tušíte, jak to řešit?

Záleží na rozhodnutí pana ministra, jestli si mě bude chtít ponechat jako politickou náměstkyni, protože máte pravdu, že až v červenci začne platit služební zákon, tak jako odborný náměstek nemohu mít funkci v politické straně.

Předpokládám, že o to stojíte, aby se tak rozhodl.

Jistěže ano. Zdravotnictvím se zabývám dlouhodobě, takže bych ráda na ministerstvu měla na starost víc než "jen" politickou agendu.

Ráda byste dál pokračovala v práci s legislativou?

Obávám se, že to mi pan ministr jako politickému náměstkovi už nesvěří. Budu ale dál sledovat legislativní proces a v mezích svých znalostí a schopností se do této práce nějakým způsobem zapojím. V tomto roce nás čekají zásadní zákony, důležité pro zdravotnictví.

V protikuřáckém zákonu ministerstvo zdravotnictví navrhuje nový státní fond na boj se závislostmi. Má disponovat více než pětinásobkem finančních prostředků, které se na tyto programy používají nyní. Není to další trafika? Navíc ministerstvo financí s návrhem nesouhlasí.

Zatím je návrh v připomínkovém řízení, než půjde na vládu, bych závěr o konkrétním znění nechtěla předjímat. Myslím, že otázka tohoto fondu bude ještě předmětem diskuse.

Co byste ráda ve straně jako nová místopředsedkyně ve straně změnila, máte konkrétní představu?

Chci se věnovat odbornému zázemí, tím myslím mohu nejvíce přispět se svými zkušenostmi. S tím souvisí programové otázky, ráda bych nastartovala diskusi o programu a vizích přesahujících horizont jednoho volebního období. Debata by měla mít základ v odborných komisích a měla by odpovědět na otázku, jakým směrem má naše země směřovat za deset, dvacet nebo padesát let. Chtěla bych tuto debatu otevřít nejenom v rámci sociální demokracie, ale i v rámci vládní koalice, opozice, akademické sféry a odborné či laické veřejnosti.

Na sjezdu zaznělo, že ČSSD má otevřít nová témata, aby se nezabetonovala v minulosti a aby získala nové voliče. Nebojíte se, jestli témata jako například otcovská dovolená tradiční elektorát spíš neodradí?

Sociální demokracii celou její historií provází starost o normální lidi, snaha řešit základní lidské problémy. Musíme tedy aktualizovat témata, která lidi trápí. Mám malé dítě, tak mám představu, co musejí řešit mladé rodiny, kam dát děti do školky, co si počít při ztrátě místa, to jsou problémy, které musí ČSSD reflektovat. Zároveň ale platí, že jsme po celou dobu naší existence upozorňovali i na menšinová témata, která ale nesla širší apel na společnost. Velká strana typu ČSSD nesmí uhýbat před žádným problémem, pokud chceme přinášet komplexní program.

Když jsme se dostali ke školkám, všechny strany měly v programu, jak je nedostatek míst ve školkách. Jednak to nechaly do tohoto stavu dojít, platí to pro všechny, protože je to primárně věc obcí a měst, ale než to vyřeší, bude tento nedostatek míst v základních školách a problém se bude opakovat. Má tedy větší důraz na odborné zázemí ČSSD připravit na to, aby byla schopna některé věci odhadnout do budoucna?

Určitě  ano. Ministerstvo školství se v tomto směru angažuje. Je třeba reagovat na potřeby lidí a ČSSD by měla být schopna problémy nejen řešit, ale také jim předcházet. Známe porodnost, máme představu o síle jednotlivých ročníků a potřebách, které to či ono množství dětí má. Je tedy na státní správě, aby dokázala tato data vyhodnocovat a podávat podněty vládám - jak té celostátní, tak i těm krajským či městským.

Na sjezdu zaznělo i postesknutí, že ČSSD není atraktivní pro mladé lidi, jak chcete do politiky přitáhnout mladou generaci?

Problém mladých je, že mají obavu z uplatnění na trhu práce, to je potřeba například řešit. Zároveň ale platí, že musíme nacházet platformy, které politiku mladým lidem přiblíží a zaujmou je. V dnešní době sociálních sítí je mnohem snazší zaujmout nějaký postoj a v několika statusech se o něj porvat, čímž lidé, nejenom mladí, považují často svůj zájem o věci veřejné za vyřešený. Naším cílem musí být těmto lidem ukázat, že věci lze měnit opravdově, nikoli jen virtuálně na sociálních sítích.

Myslíte, že by se mělo víc regulovat, co by měl kdo studovat, na úkor svobody výběru oboru studia?

Ne, to určitě ne. Mělo by se reagovat na to, v jakých oborech je nedostatek lidí, a učinit je atraktivnějšími nebo hledat motivační nástroje pro tyto obory například ve formě stipendií.

Foto: ČTK , Doležal Michal

Autor: David Jareš





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi