Sobotkovy chmury. Pučisté se škrábou zpět

Členové ČSSD na loňském srazu strany.

Pučisti, zrádci, lháři. Taková označení si vysloužila pětice politiků ČSSD v čele s Michalem Haškem za setkání s prezidentem Zemanem v Lánech, po kterém následoval pokus odstavit Bohuslava Sobotku. V sobotu od lánské schůzky uplyne devět měsíců. Zatímco "pučistům" se i v rámci ČSSD daří až nečekaně dobře, Sobotka má spoustu problémů.

Na začátku loňského listopadu by si od většiny z nich nevzal v rámci sociální demokracie ani pes kůrku. Tehdejší první místopředseda ČSSD Michal Hašek, místopředsedové Zdeněk Škromach s Milanem Chovancem, šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc a člen předsednictva Jiří Zimola vyvolali opovržení i u veřejnosti. Dokonce i u lidí, kterým do té doby byli ČSSD a její předseda Bohuslav Sobotka přinejlepším lhostejní a dnes je tomu s největší pravděpodobností úplně stejně.

Tajná schůzka s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech ještě v den voleb, následný pokus vyšachovat Sobotku z vyjednávacího týmu na jednání předsednictva ČSSD, nečekaná vlna solidarity s oslabeným předsedou a "slavné" jedenáctinásobné zalhání Michala Haška během dvou a půl minuty v televizní diskusi tehdy udělaly své.

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Michal Hašek.Následovaly rezignace na stranické funkce, vypadalo to, že dlouho a pracně budované kariéry pětice "pučistů" jsou v absolutních troskách. Nenávratně. Navíc se strana poprvé od roku 2010 přestala dělit na dva zhruba stejně početné tábory: sobotkovce a haškovce. Ti druzí se totiž po blamáži svého lídra úplně rozpadli. Jenže po devíti měsících je všechno jinak. "Politika je plná zvratů. Před půlrokem jsem byl pučista, pak rebel, nyní kritik a uvidíme, co bude na sjezdu," směje se pod podmínkou zachování anonymity jeden z účastníků lánského setkání.

Zrádci, rebelové, kritici

Z Chovance je vlivný ministr vnitra a kandidát na post prvního místopředsedy strany, o který se zřejmě utká s dalším z "pučistů" Tejcem. Opovrhovaný arcilhář Hašek se sice o stranické funkce ucházet nebude, ale podle průzkumů je nejpopulárnějším ze všech hejtmanů a na rozdíl od předsedy ČSSD se dokáže domluvit se šéfem ANO Andrejem Babišem. Druhé místo v žebříčcích popularity hejtmanů si drží další lánský zrádce, Jiří Zimola. No, a ten poslední, Zdeněk Škromach, se blahosklonně fotí u bazénku, a pokud bude kandidovat na místopředsedu strany, může mít velkou šanci uspět.

Naproti tomu před devíti měsíci triumfující předseda Bohuslav Sobotka to má stále těžší. Jako premiér dostává pravidelně "čočku" od Andreje Babiše a je nucen dělat ústupky, které jeho spolustraníci občas jen stěží vydýchávají. Aktuálně s největší pravděpodobností prohraje souboj o post eurokomisaře. Preference jeho strany povážlivě klesají a po porážce v eurovolbách bude ČSSD zřejmě totéž čekat v podzimních volbách komunálních a senátních. A do toho všeho si usmyslel uspořádat vnitrostranické korespondenční referendum o budoucnosti strany.

Ačkoli si hranici pro uznání výsledků stanovil velice nízko - stačit bude pětadvacetiprocentní účast -, může pro něho celé referendum skončit pořádnou blamáží. Nejde ani tak o to, že by ČSSD mohla jeho návrhy odmítnout, "úspěchem" bude už to, když alespoň čtvrtina socialistů anketní lístky vůbec vyplní a odešle, aby bylo hlasování platné.
Březnový sjezd sociální demokracie tak může situací ve straně opět pořádně zahýbat. A někteří z odepisovaných "pučistů" v tom mohou sehrát významnou roli.

Haškův pomocník Babiš

Žádná z pozic ve vedení strany se s takřka stoprocentní jistotou nebude týkat Michala Haška. Pro jihomoravského hejtmana byl pád z piedestalu zřejmě nejbolestivější. V posledních letech byl v pozici prvního místopředsedy Sobotkovi stínem, nedal mu vydechnout a s Milošem Zemanem v zádech se trpělivě připravoval na to, až od něho ČSSD převezme.

Andrej Babiš (vlevo) a Michal Hašek.Několikrát už měl funkci na dosah, ale nakonec spáchal harakiri v přímém přenosu. Několik měsíců protahoval rozhodnutí, zda skončí ve sněmovně, nebo v čele Asociace krajů a ve funkci jihomoravského hejtmana. Nakonec dal přednost svému regionu a zdá se, že se mu to vyplácí. "Michal se zase našel. Po odchodu ze sněmovny se odrazil ze dna a nyní pracuje na očištění vlastní značky," komentuje to jeden z vlivných socialistů.

Podle červnového průzkumu agentury SANEP je Hašek ze všech čtrnácti hejtmanů (včetně primátora Prahy) u veřejnosti nejpopulárnější. Spolu s dalším účastníkem lánské schůzky Jiřím Zimolou jsou podle průzkumu jedinými, jejichž oblíbenost přesahuje padesát procent.

Haškovi se navíc podařilo to, co Sobotkovi nikoli. Šéf Asociace krajů dokáže dobře vycházet s předsedou ANO Andrejem Babišem. Zatímco ve vládě ministr financí peníze pro jednotlivé resorty uvolňovat odmítá, Hašek má u něho zjevně zelenou. Nejprve se spolu dohodli na návratu k původnímu koeficientu rozpočtového určení daní, což krajům od roku 2016 zajistí čtyři miliardy navrch. Před třemi týdny se zase domluvili, že se stát bude podílet na financování projektů z EU, což krajům přinese v souhrnu pět miliard. Ze státního rozpočtu půjde nově i 140 milionů navíc na sociální služby a ještě 120 milionů na financování regionálních železnic.

Pro Babiše je při dalším rozvoji a upevňování pozic ANO samozřejmě důležité získat si podporu v krajích. Stejně tak ho ale může bavit posilování Sobotkových vnitrostranických oponentů. Premiér pak musí být obezřetný na více frontách a to ho oslabuje při střetech s Babišem.

Milan Chovanec.

Ministr na vzestupu

Zdaleka nejlépe z celé pětice "pučistů" dopadl Milan Chovanec. Bývalý plzeňský hejtman si pár dní po lánské schůzce vyhodnotil, že se situace ve straně otáčí v Sobotkův prospěch, a stačil včas změnit postoj. I přes zapírání zbylé čtveřice přiznal setkání se Zemanem a omluvil se za to, že poté na předsednictvu hlasoval proti Sobotkovi. Premiér následně nepřijal Chovancovu rezignaci na místopředsednický post v ČSSD a nádavkem z něho udělal ministra vnitra.

Milan Chovanec poté vyřešil problém s dvojvládím policejních prezidentů, spolu s Babišem prezentoval vznik nového daňového policejního týmu Kobra a již pevný v kramflecích hodlá na březnovém sjezdu usilovat o pozici druhého muže ČSSD, v čemž ho předseda socialistů Sobotka vehementně podporuje. Možná i proto, že Chovanec má blízko jak k Sobotkově pravé ruce, právníkovi Radku Pokornému, tak k ekonomickému poradci prezidenta Zemana Martinu Nejedlému.

Emancipovaný lídr Tejc

Chovancovým vyzývatelem v boji o post prvního místopředsedy by se v březnu na sjezdu socialistů mohl stát jeho někdejší "spolupučista" Jeroným Tejc. V ČSSD poměrně oblíbený chlapík byl - už s nálepkou zrádce z Lán - dokonce jednoznačně zvolen předsedou poslaneckého klubu a na tuto funkci rezignoval až o pár dní později, aby Sobotkovi umožnil "plně uplatnit mandát předsedy".

Šéf vlivného sněmovního ústavně právního výboru a schopný zákulisní vyjednávač se ale ani poté neztratil. Někdejšímu "sobotkovci" a poté "haškovci" se podařilo emancipovat od obou. Zatímco dříve se například o pozice v silném Jihomoravském kraji prali především výše zmínění, dnes region z drtivé části ovládá právě nenápadný Tejc. Ten se postupem času stává lídrem vnitrostranické opozice, aniž ve straně vzbuzuje takové kontroverze jako svého času Michal Hašek. Sobotka sice Tejcovi zradu nikdy neodpustil, ale i mnoho skalních stoupenců předsedy ČSSD s ním vychází naprosto bez problémů.

Jerorým Tejc.Řadě socialistů navíc vyhovuje, že Tejc zdvihl prapor hlavního bojovníka proti ANO a lidovcům ve vládě. Nedávno například navrhoval zařadit do vnitrostranického referenda i otázky zdanění církevních restitucí a zavedení sektorové daně. Oboje bylo v předvolebním programu ČSSD, obě věci by zřejmě většina socialistů podpořila. Jenže církevní restituce jsou nedotknutelné pro lidovce a se sektorovou daní ČSSD narazila už při koaličních vyjednáváních.

Sobotka proto kolegy z širšího vedení varoval, že by šlo o útok na koaliční vládu, a uspěl. U řadových straníků však Tejc bezpochyby posbíral body. Pokud socialisté utrží výprask v podzimních komunálních a senátních volbách, může mít na sjezdu proti Chovancovi slušné naděje na úspěch.

Škromach u bazénku

Bez nadějí na návrat do nejvyšších pater v ČSSD nejsou ani Zdeněk Škromach s Jiřím Zimolou. Dlouholetý místopředseda strany a místopředseda Senátu Škromach je díky své lidové, někdy až buranské imagi u velké části spolustraníků stále populární. Navíc mistrně ovládá sebepropagaci na sociálních sítích. Jeho snímky u bazénku doplněné texty plnými přání "sluníčkových dní" a konstatování, že si dal "kafíčko", jsou na Facebooku hitem.
O tom, že je s ním v případném klání o místopředsednické křeslo nutné počítat, svědčí i jeho historie. Vždyť Škromach byl místopředsedou za Miloše Zemana, Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka i Bohuslava Sobotky. S většinou z nich - především se Špidlou - měl přitom z pozice "hlídače levicového programu ČSSD" často velmi napjaté vztahy, proti Grossovi dokonce v roce 2005 kandidoval na předsedu.

Zdeněk Škromach.Jihočeský hejtman Jiří Zimola je na tom nejen v tomto ohledu mnohem hůře. Poté co se vzdal poslaneckého mandátu a funkcí ve vedení strany, se opevnil ve "svém" kraji. O jeho druhé příčce v průzkumech popularity hejtmanů už řeč byla, Zimola však prý opět začíná bodovat i ve vlastní straně. "U veřejnosti je možná populárnější Michal Hašek, ale co se týče vnitrostranických pozic, jde Jiří Zimola v té rehabilitaci mnohem rychleji," říká jeden z významných sociálních demokratů.

Obklopen pučisty

"Porodní bolesti" po devíti měsících od lánské schůzky tak spíše než její aktéry trápí Bohuslava Sobotku. Ačkoli někteří z jeho názorových oponentů tvrdí opak, dokud bude premiérem a bude fungovat koaliční vláda, o post předsedy ČSSD se s největší pravděpodobností obávat nemusí. Nic by na tom zřejmě nezměnil ani krach vnitrostranického referenda k sestavování kandidátek, kvótám pro ženy a zákazu kumulace funkcí, ani další ustupování Babišovi, jak tomu s největší pravděpodobností bude ve sporu o eurokomisaře. I někteří z velmi blízkých Sobotkových spolupracovníků totiž mimo záznam připouštějí, že má post v Bruselu prakticky jistý Věra Jourová z ANO.

V pozici předsedy zřejmě Sobotka se šrámy ustojí i případnou výraznou porážku v podzimních senátních a komunálních volbách. V takovém případě by se mu ale mohlo velmi snadno stát, že bude po březnu příštího roku v nejužším vedení sociální demokracie obklopen lidmi, kteří se ho před devíti měsíci pokusili svrhnout.

Foto: ČTK , Robert Sedmík, Vondrouš Roman, Šulová Kateřina, Šimánek Vít

Autor: Petr Kolář





Čtěte dále

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy, setká se s politiky

Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy, setká se s politiky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy. Jde o návštěvu v souvislosti s...

Skupova Plzeň, nejstarší festival loutkového divadla v ČR, nabídne 50 inscenací

Skupova Plzeň, nejstarší festival loutkového divadla v ČR, nabídne 50 inscenací

Více než 50 přestavení, z toho nejméně 20 zahraničních, uvede 35. ročník festivalu Skupova Plzeň 12. až 16. června. Jde o...

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Majitel společnosti J.O. Investment (JO) Jakub Ortinský dnes u pražského městského soudu odmítl obžalobu z podvodu a legalizace...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi