Šnajdr: O pádu vlády vyjednával i "kakaový" Kraus

Náměstek Marek Šnajdr doufá, že příští volby dopadnou pro ODS dobře.Do posledních chvíle vyjednával v zákulisí podporu pro vládu Mirka Topolánka. Neuspěl. Náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra porazili při přemlouvání koaličních rebelů Jaroslav Tvrdík a Michal Kraus z ČSSD.

Kdy jste přestal doufat, že vláda pátý pokus o svůj pád ustojí? Kdy se to zlomilo?
Už z konce minulého týdne jsme měli signály, že existuje dohoda mezi Jiřím Paroubkem a rebely. Médii proběhlo, že Jiří Paroubek měl schůzku se čtyřmi lidmi, kteří vládu potopili. Víme, že těch schůzek bylo víc. Aktivní roli v tom sehrál pan Tvrdík. Víme, že se v tom velmi angažoval i bývalý poslanec Michal Kraus ("proslavil se" kakaovou aférou - pozn. red.). Všichni jsme na pád vlády byli připraveni. Udělali jsme všechno, co jsme udělat mohli, abychom se pokusili zabránit destabilizaci naší země.

ČTĚTE TAKÉ: Vše o pádu vlády: krize, vyjednávání, výroky

Co myslíte, že Paroubek rebelům nabídl?
Myslím si o tom své, brzy se to ukáže. O ledasčem svědčí i lidé, kteří byli do toho jednání zapojeni. Je jedno, jestli motivem pro shození vlády byl osobní prospěch, zášť nebo pomsta. Argumenty rebelů z ODS o udajném nedodržování programu se dají snadno vyvrátit. Každá koaliční vláda musí dělat kompromisy, na tom není nic špatného, a je jasné, že po včerejšku každá další vláda prosadí z programu ODS míň, možná nic. Myslí si snad pan Tlustý, že někdo uvěří tomu, že pravicový program bude prosazovat jeho nový parťák Jiří Paroubek?

Proč podle vás padla vláda? Proč zrovna v úterý a na pátý pokus?
To je téměř intimní otázka. Výsledek voleb byl sto na sto a byly tři možnosti: velká koalice, která s lidmi, jako jsou Jiří Paroubek a David Rath, byla pro velkou část ODS nemožná. Nejčestnější tehdy byly nové volby, ale to se ODS nepodařilo prosadit, jen připomínám, že tehdy ODS byla jediná strana, která v parlamentu pro nové volby hlasovala! S třetí možností, tedy s Topolánkovou trojkoaliční vládou vítězů voleb, se sociální demokracie nikdy nesmířila a touží po revanši. Od počátku vyjednávání zaujala ČSSD pozici "buď budeme u vlády, nebo vás čeká konfrontace a nesmiřitelný boj", což se stalo a stále děje. Vláda byla křehká a dojela na stojedničkový princip a známý vydírací potenciál tzv. stoprvního poslance. Kdyby měl kabinet většinu 110 poslanců, byla by situace jiná. Možná dalším důvodem bylo, že vláda začala být úspěšná, což někoho mohlo vylekat.

Tím narážíte na rostoucí preference ODS?
Nejen na preference, ale především na to, že vláda zvládá předsednictví lépe, než se všeobecně čekalo. Zároveň kabinet rychle reagoval na hospodářskou krizi a byl schopen předkládat návrhy a řešení, které pomáhaly a řešily konkrétní problémy zaměstnavatelů, živnostníků, které zachraňují desetitisíce pracovních míst. Troufnu si říct, že tohle se projevuje v růstu preferencí a že to Jiřího Paroubka hodně znervózňuje, že by mohl prohrát třetí volby. Z toho by asi zešílel.

V pondělí večer jste spolu s Mirkem Topolánkem přemlouval vlivné podnikatele, kteří mají blízko ke koaličním rebelům, aby „odpadlíci" vládu podrželi. Myslíte si, že to bylo premiérovo "ponížení u Canossy"?
Ne, nic takového. Na tom nebylo nic ponižujícího. Hlavně jsme jednali s panem Soukupem jako s členem předsednictva nové Demokratické strany zelených. Nabídli jsme této straně, která má po rozstěpení strany zelených zastoupení ve sněmovně (Olga Zubová, Věra Jakubková) velmi gentlemanská a transparentní pravidla hry, písemnou dohodu o toleranci trojkoaliční vlády. Pan premiér se naopak nenechal zatlačit do návrhů, které se dají označit za ponižující nebo vyděračské.

K TÉMATU: Vláda Mirka Topolánka padla. Rebelové ji potopili

To znamená, že Petr Cibulka, který má blízko k rebelům z ODS, na té schůzce nebyl?
Přišli spolu, bavili jsme se jen o toleranci strany paní Zubové. Věřte mi nebo ne, o rebelech ODS nepadla jediná věta.

Říká se, že na kongresu ODS jste hodně zapracoval na znovuzvolení Mirka Topolánka. Podaří se "otci zakladateli" Václavu Klausovi "štípnout" ODS, jak se o tom spekuluje?
Tak předně, já doufám a věřím, že tyto úvahy jsou jen nepodloženou spekulací. Pokud by však na tom něco bylo, jsem si téměř jist, že nepodaří. Jestliže se na kongresu ukázalo, že ODS je téměř jednotná, tak po pádu vlády je naprosto jednotná. Včera se ukázalo, kdo kde stojí. Je jedna ODS a Jiří Paroubek. Nic mezi tím.

A co vaši rebelové, kteří shodili vládu?
To jsou Paroubkovi přeběhlíci. Pro nás to nebylo žádné překvapení. Například "pravicově zásadový" Vlastimil Tlustý za poslední rok velmi často hlasoval v klíčových věcech s ČSSD a s komunisty. To samé Honza Schwippel. Jestli někdo věří, že se podaří vytvořit dvě ODS, tak nepodaří.

Máme tomu rozumět tak, že vliv Václava Klause v ODS slábne?
Nechci se vyjadřovat k Václavu Klausovi. Jen ke své odpovědi dodám: nechce se mi věřit tomu, že by Václav Klaus jako pravicový politik oslaboval pravici.

Jste osobně přesvědčen, že prezident Klaus opět pověří sestavováním vlády Mirka Topolánka?
Já věřím v jeho standardní postup, tedy v pověření předsedy vítězné strany. Nechci spekulovat o možném pověření někoho jiného z ODS, drtivá většina klubu ODS by však takovou nominaci nepodpořila a tento člověk by musel podporu pro důvěru hledat v jiných klubech. Poslanecký klub strany v úterý jasně řekl, že stojí za předsedou Topolánkem.

Každopádně nás čekají volby. Budete kandidovat?
Předčasná otázka. Nevím.

Chtěl byste být ministrem? Ministrem zdravotnictví?
Není důležitá funkce. Chtěl bych se podílet na změnách českého zdravotnictví. Po dvou a půl letech na ministerstvu musím říct, že post ministra není nic, o co by člověk stál. Tady jdete po chodbě, na jedná straně jsou černobílé fotky ministrů od roku 1918 do roku 1989, na druhé straně barevné snímky ministrů po roce 1989. Připadá mi, že počet barevných fotek je vyšší. Podle mě ministr, který se pokusil o změnu, to osobně odskákal.

Marek Šnajdr věří, že být ministrem není až tak výhodné.Jinými slovy: je lepší být náměstkem?
(Smích) Zcela pragmaticky řečeno, náměstek je mnohem méně nebezpečná pozice než ministr. Podívejte se na Tomáše Julínka. Nikdo nedal zdravotnictví ucelenou vizi jako on. Že by mu to přidalo v žebříčcích popularity, to se říct nedá. Bohužel platí, že se zlobíme na ty, kteří pracují a předkládají potřebná řešení, a za úspěšné politiky často považujeme ty, jejichž jediným motivem je pozitivní článek a pěkná fotka v novinách. 

Už dal někdo z reformního týmu výpověď?
Zatím ne. Myslím si, že se ani nechystají. Nemáme krizi odbornou, ale krizi politickou.

Přežijí na politické scéně malí koaliční partneři?
Je evidentní, že pokud jsou dvě Strany zelených, tak to k voličské důvěře nepřispívá. Já bych řekl, že je v zájmu demokracie, aby v parlamentu nebyly tři politické strany (ODS, ČSSD, KSČM), ale víc subjektů.

Mezi ČSSD a KSČM by se ODS těžko hledal koaliční partner?
Samozřejmě! Paradoxně i v ODS jsou mnozí, kteří volají po většinovém systému. Pokud se nemýlím, tak při tomto systému se do Poslanecké sněmovny dostanou tři strany: ODS, ČSSD a KSČM. Nevěřím, že někdo v zájmu demokracie a tradice ODS si to přeje, protože v tu chvíli je evidentní, kdo a jak bude vládnout.

Osm let vládla sociální demokracie, dva a půl roky nynější koalice. Není to nepoměr? Neznemožnila se historicky česká pravice?
Já myslím, že ne, že se neznemožnila. Bohužel ODS vyhrála volby na počty hlasů s převahou, ale s přepočtem na mandáty z toho vznikl pat. S ohledem na nestabilní situaci ve sněmovně dokázala koaliční vláda vedená ODS hodně a není se za co stydět. Naopak jsem plně přesvědčen, že ODS by se znemožnila, kdyby v zájmu pohodlného vládnutí kývla na obchod s Jiřím Paroubkem a Davidem Rathem. A to neudělala.

Foto: Robert Zlatohlávek

Autor: Marie Bezděková, - ttm -





Čtěte dále

NSS definitivně potvrdil pokutu 150.000 Kč od ÚOHS pro Prahu 8

NSS definitivně potvrdil pokutu 150.000 Kč od ÚOHS pro Prahu 8

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 150.000 korun, kterou v roce 2020 vyměřil městské části Praha 8 Úřad pro...

Spadlé trakční vedení dnes zkomplikovalo provoz vlaků v Praze

Spadlé trakční vedení dnes zkomplikovalo provoz vlaků v Praze

Železniční provoz v Praze dnes před polednem zkomplikovala porucha trakčního vedení na Vyšehradě. Zhruba hodinu kvůli tomu nejely...

Prezident Pavel s manželkou Evou zakončí první kolo návštěv po krajích na Pardubicku

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou příští týden v úterý a ve středu navštíví Pardubický kraj. Jde o poslední ze 14 krajů, do...

Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium. ČTK to dnes řekl ředitel organizace...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi