Senátní volby skončily. Triumf ODS, vládní strany propadly

Staronový senátor Jaroslav Kubera.

Vítězem letošních senátních voleb se stala ODS, z jejích 11 finalistů jich deset uspělo. V horní komoře bude mít nejsilnější klub, stejně jako hnutí STAN, které dnes získalo šest senátorů. Celkem budou mít po 16 senátorech. KDU-ČSL má o jednoho méně. ČSSD získala jen jeden mandát ze 13 obhajovaných, a má tak 13 senátorů. Vládní hnutí ANO, které získalo také jen jednoho senátora z deseti finalistů, bude mít sedm křesel. Poprvé od roku 1996 nebude mít žádného zástupce KSČM. V Senátu zůstane zachováno šest klubů. Početně nejmenším zůstane Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 s pěti členy. Volební účast ve druhém kole byla zhruba 16,5 procenta.

Rozložení sil v horní komoře bude ještě záviset na tom, zda se případně k některé z frakcí připojí úspěšní nezávislí kandidáti nebo zástupci menších stran.

Za ODS zasedne v Senátu mikulovský starosta Rostislav Koštial, místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec, starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, dosavadní senátor Jaroslav Zeman, starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, bývalý policejní prezident Martin Červíček, starosta Vejprnic Pavel Karpíšek, náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Výsledek ODS označil její šéf Petr Fiala za první vítězství strany po devíti letech. Podle něj voliči dali jasné najevo, že ODS je alternativa k populistům a extrémistům i k vládnímu hnutí ANO. "Polokomunistická vláda nebude mít většinu v Senátu," řekl. Další postup ODS zatím nechtěl komentovat.

Jediným kandidátem občanských demokratů, který neuspěl, byl na Benešovsku politolog Jiří Kozák. Porazil ho místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba (za STAN). Ze stejného hnutí byli úspěšní také rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, sokolovský geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka a starostka Koněšína Hana Žáková. Už minulý týden se v prvním kole do Senátu dostal rovněž neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Neúspěšní prezidentští kandidáti

Do horní komory se dostali i další dva účastníci prezidentské volby. V Praze 12 uspěl někdejší diplomat Pavel Fischer, který se o místo v Senátu ucházel jako nezávislý kandidát. V Praze 2 dali voliči důvěru Marku Hilšerovi kandidujícímu za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu.

Lidovci obhajovali tři mandáty, získali ale jen dva. V prvním kole uspěl na Vsetínsku Jiří Čunek, dnes pak na Zlínsku vyhrál uherskobrodský starosta Patrik Kunčar. Další tři kandidáti ale křeslo nezískali. Mezi nimi i předseda strany Pavel Bělobrádek, na Náchodsku podlehl Červíčkovi. Bělobrádek oznámil, že na březnovém sjezdu strany už nebude kandidovat do čela lidovců. Svůj konec ale nespojuje s výsledkem voleb.

Jediným úspěšným kandidátem ANO byl na Šumpersku ředitel nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek. Na Karvinsku vyhrál bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD), na Chomutovsku ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (SEN 21), v Praze 8 někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty), na Opavsku starosta Bolatic a bývalý poslanec Herbert Pavera (TOP 09) a v senátním obvodu Ostrava-město horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (Ostravak). V Českých Budějovicích pak uspěl podnikatel Ladislav Faktor a na Prostějovsku bývalý poslankyně Jitka Chalánková, oba jako nezávislí kandidáti.

Hnutí ANO: Očekávaný neúspěch

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že nejsilnější vládní hnutí dopadlo v senátních volbách "mizerně", nicméně nic jiného podle svých slov ani neočekával. "Volební účast opakovaně vyjádřila názor lidí na Senát. Jen to potvrzuje, že dvoukolový systém je v dnešní době nesmyslný a je potřeba ho změnit na jednokolový," řekl Babiš.

Podle předsedy sociálních demokratů se politická realita změnila a ČSSD už nemá pozici nejsilnější strany na levici. Na tiskové konferenci vyzval spolustraníky, aby se sjednotili.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil pokládá výsledek senátních voleb pro svoje uskupení za solidní. V rozhovoru s ČTK ocenil, že mandát získal člen TOP 09 Pavera a dále Bek a Fischer v Praze, které TOP 09 podporovala.

Nejméně hlasů potřeboval dnes ke zvolení Sulovský (Ostravak). Stačilo mu jich 4906, což je méně, než kolik jich dostali poražení v dalších 17 obvodech. Nejvíce hlasů ve volebním finále posbíral Fischer (nezávislý), dostal jich 14 919. Celkově ale nejvíce hlasů dostal Čunek (KDU-ČSL), o jehož obhajobě obhajobě senátorského křesla na Vsetínsku rozhodlo už v prvním kole 24 158 lidí.

Volby podle jednotlivých komisí neprovázely žádné zásadní incidenty. Účast byla o něco vyšší než před dvěma roky, kdy přišlo hlasovat jen 15,4 procenta voličů.

On-line

  • 07:41
     

    Hlasovat se bude dnes od 8.00 do 14.00. Hlasovací lístky se jmény finalistů lidé dostanou ve volebních místnostech. Výsledky by podle zkušeností z předchozích senátních voleb mohly být známy do tří hodin po sobotním uzavření volebních místností.

  • 07:50
     

    Volební účast byla v pátek 12 %. Finále senátních voleb se tak týká zhruba 2,55 milionu voličů. Minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 42 procent. Účast ovlivnily souběžně pořádané obecní volby, v senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma lety, kdy finále rozhodlo jen 15,38 procenta voličů.

  • 14:00
     

    Místnosti byly uzavřeny. ODS jako vítěz prvního kola voleb měla šanci získat 11 zákonodárců, ANO deset. Po pěti želízkách v ohni měly ČSSD a hnutí STAN, po třech Piráti a hnutí Senátor 21. Čtyřmi finalisty disponovali lidovci, dvěma TOP 09. KSČM se mohla spoléhat na jedinou kandidátku.

  • 14:38
     
  • 14:39
     
  • 14:41
     

    První výsledky letošního senátního finále byly známy dnes ve 14:15. Na volebním webu se objevily hned ze tří okrsků - v Hronově na Náchodsku, v Železném Brodu na Jablonecku a v Jesenci na Prostějovsku.

    Před dvěma lety byly první výsledky druhého kole senátních voleb známy o pět minut dřív. Na webu se objevily ve 14:10.

  • 14:42
     

    I když se lidé dozvědí volební výsledky v sobotu ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to pravděpodobně v úterý šestnáctého října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů.

  • 15:09
     

    Novým senátorem za Prahu 12 se stal někdejší diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer, který se o místo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. V dnešním druhém kole senátních voleb porazil bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou (za Piráty). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:09
     

    Rokycansko: Senátorem se stal starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS). Ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadní členku horní komory Miladu Emmerovou (ČSSD), která tedy mandát neobhájila. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:11
     

    Chrudimsko: Senátorem se za tamní okresek stal Jan Tecl (ODS). V dnešním druhém kole senátních voleb porazil exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). O post senátora se v tomto obvodu letos ucházelo 14 kandidátů. Tecl získal v prvním kole 15,44 procenta hlasů, Herman 15,13 procenta. Volební účast v prvním kole byla 46,93 procenta.

  • 15:13
     

    Senátorem za Zlínsko zůstane uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Ve finále dnes po čtyřech letech znovu porazil bývalého zlínského hejtmana Lukáše (za Soukromníky). Kunčar vyhrál už před týdnem první kolo voleb, získal 33,39 procenta hlasů. druhý Lukáš dostal 27,21 procenta voličů.

  • 15:14
     

    Novým senátorem za Sokolov se stal geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka (STAN). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil místostarostku Sokolova Renatu Oulehlovou (ANO).

    O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo devět kandidátů. V prvním kole dalo Balatkovi hlas 28,74 procenta voličů. Oulehlová získala 25,72 procenta. Účast činila před týdnem 30,85 procenta.

  • 15:15
     

    Senátorkou za Třebíčsko se stala starostka Koněšína Hana Žáková (STAN). Ve finále dnes porazila notáře Miroslava Michálka (ANO). Vyhrála nad ním už před týdnem v prvním kole, stejně jako nad dalšími sedmi kandidáty.

  • 15:15
     

    Senátorské křeslo za volební obvod Teplice obhájil opět dosavadní senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). V dnešním druhém kole senátních voleb porazil ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana (Senátor 21). V prvním kole se o post senátora v tomto obvodu ucházelo devět kandidátů.

  • 15:16
     

    Senátorem za Náchodsko se stal bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. V prvním kole získal Bělobrádek 26,62 procenta hlasů, Červíček dostal 26,49 procenta. Volební účast v prvním kole byla 46,58 procenta. O křeslo v Senátu se v tomto obvodu letos ucházelo šest kandidátů.

  • 15:17
     

    Senátorem za Chomutov se stal ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (Senátor 21). Ve druhém kole senátních voleb porazil dnes lékařku Martinu Chodackou (ANO). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem devět kandidátů.

  • 15:18
     

    Senátorem za Domažlicko se stal místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). Porazil v dnešním druhém kole senátních voleb dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD), který tedy mandát neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:19
     

    Novou senátorkou za Prostějovsko byla zvolena bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Ve finále dnes porazila dosavadní senátorku ČSSD Boženu Sekaninovou.

  • 15:22
     

    Bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD) byl opět zvolen členem horní komory parlamentu. Předseda klubu sociálnědemokratických senátorů dnes ve finále znovu porazil někdejší poslankyni a bývalou havířovskou primátorku Miladu Halíkovou (KSČM).

  • 15:24
     

    Senátorské křeslo za Jablonec obhájil dosavadní senátor Jaroslav Zeman (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil právničku Michaelu Tejmlovou (Senátor 21). V tomto obvodu letos usilovalo o senátorský post sedm kandidátů. Zeman získal v prvním kole 34,31 procenta, Tejmlová 22,21 procenta hlasů. V prvním kole přišlo k volbám 44,38 procenta voličů.

  • 15:25
     

    Novým senátorem za Prahu 2 se stal bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu (MHS). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil dosavadního senátora Libora Michálka (za Piráty), který tedy v horní parlamentní komoře končí. O senátorské křeslo se v obvodu ucházelo celkem devět kandidátů.

  • 15:25
     

    Senátorem za Českobudějovicko se stal podnikatel Ladislav Faktor, jenž se o křeslo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. Dosavadní senátor Jiří Šesták (za STAN) mandát v dnešním druhém kole senátních voleb neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:26
     

    Senátorem za Litoměřice se stal litoměřický starosta Chlupáč (ODS). V druhém kole senátní volby dnes porazil lékaře Ondřeje Štěrbu (ANO). O křeslo v horní parlamentní komoře se v tomto obvodu letos ucházelo devět kandidátů. Chlupáč získal v prvním kole 24,50 procenta hlasů, Štěrba získal 19,53 procenta. Účast v prvním kole byla 42,2 procenta.

  • 15:26
     

    Novým senátorem za Opavsko se stal starosta Bolatic a bývalý poslanec Herbert Pavera (TOP 09). Ve finále dnes porazil učitelku Simonu Horákovou (ANO).

  • 15:27
     

    Novým senátorem za Břeclavsko bude mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS). V souboji vinařů dnes porazil sommeliéra Libora Nazarčuka (ANO) z Břeclavi.

  • 15:27
     

    Novým senátorem za Prahu 8 se stal někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil přednostu ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce Pavla Dungla (za TOP 09). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo 16 kandidátů.

  • 15:29
     

    Senátorem za Mladou Boleslav se stal tamní primátor Raduan Nwelati (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil starostu Kosmonos Jiřího Müllera (ANO). V prvním kole získal Nwelati 33,86 procenta hlasů, Müller obdržel 17,9 procenta. Volební účast v letošním prvním kole představovala 45,66 procenta. O senátorské křeslo se letos v tomto obvodu ucházelo sedm kandidátů.

  • 15:30
     

    Novým brněnským senátorem se dnes stal rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (za STAN). Ve finále podle očekávání porazil bývalého ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého (ANO).

  • 15:58
     

    Novým senátorem za Šumpersko byl zvolen ředitel šumperské nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek (ANO). Ve finále porazil dosavadního senátora a šumperského starostu Zdeňka Brože (za KDU-ČSL).

  • 16:02
     
  • 16:07
     
  • 16:09
     

    ODS se raduje z triumfu. Výsledek občanských demokratů v senátních volbách označil jejich šéf Petr Fiala za první vítězství strany po devíti letech. Podle něj voliči dali jasně najevo, že ODS je alternativa k populistům a extrémistům i k vládnímu hnutí ANO. Fiala to dnes řekl novinářům. ODS měla ve druhém kole voleb 11 kandidátů, zvoleno bylo deset z nich.

  • 16:15
     

    Lidovci zůstali v senátních volbách za očekáváním, nepodařilo se jim obhájit tři dosavadní mandáty. V České televizi to dnes řekl předseda strany Pavel Bělobrádek, který sám neuspěl ve volbách na Náchodsku. Gratuloval ODS, která volby vyhrála. Vládní ANO a ČSSD podle něj nijak výrazně neuspěly.

  • 16:25
     
  • 16:26
     
  • 16:27
     
  • 16:28
     
  • 16:28
     
  • 16:30
     
  • 16:32
     
  • 16:32
     
  • 16:49
     
  • 17:24
     
  • 17:55
     

    Ze 14 senátorů, kteří v letošních volbách obhajovali mandát, jich uspělo šest. V horní parlamentní komoře budou pokračovat její nynější místopředseda a teplický primátor Jaroslav Kubera a Jaroslav Zeman (oba ODS), Jiří Čunek a Patrik Kunčar (oba KDU-ČSL), předseda klubu ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha a horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (Ostravak).

  • 17:58
     

    Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které má se 16 členy nejsilnější senátorský klub stejně jako ODS, také hodlá usilovat o křeslo předsedy této parlamentní komory. Druhou nejvyšší ústavní funkci by měl zastávat zkušený a pracovitý člověk, který bude hájit demokratické hodnoty, sdělil dnes předseda senátorského klubu STAN Jan Horník. Jméno zatím neřekl.

  • 18:05
     

    Jaroslav Kubera (ODS) krátce po svém znovuzvolení do Senátu dnes oznámil, že už nebude primátorem Teplic. Chce se naplno věnovat práci v horní komoře parlamentu. Teplice řídil od roku 1994, kdy byl poprvé zvolen starostou, od roku 2002 byl primátorem. Do čela města byl jednasedmdesátiletý politik zvolen celkem šestkrát. Vzhledem k úspěchu ODS v senátních volbách se nyní o Kuberovi hovoří jako o možném předsedovi Senátu.

  • 18:10
     
  • 18:24
     

    V letošních senátních volbách byly zvoleny jen dvě ženy, to je nejméně od vzniku Senátu. Před dvěma roky se do horní komory naopak dostalo rekordních šest senátorek - pokud se tedy nepočítají vůbec první volby v roce 1996, kdy se vybíralo všech 81 členů Senátu a zvoleno bylo devět žen; šest senátorek bylo zvoleno také v roce 2006.

  • 18:33
     

    Za 22 let historie českého Senátu pomalu stoupá průměrný věk jeho členů. Po těchto volbách činí 57,53 roku, což je sice zhruba o tři čtvrtě roku méně než po minulých volbách, stále je to ale výrazný rozdíl proti prvním volbám v roce 1996, kdy byl průměrný věk senátorů 53,07 roku.

  • 18:50
     

    Nejméně hlasů potřeboval dnes ke zvolení senátorem Leopold Sulovský (Ostravak). Stačilo mu jich 4906, což je méně, než kolik jich dostali poražení v dalších 17 obvodech. Nejvíce hlasů ve volebním finále posbíral diplomat Pavel Fischer (nezávislý), dostal jich 14 919.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Taneček David

Autor: ČTK





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi