Senát zamítl spoření na důchod v soukromých fondech

Návrh zákona o penzijních fondech se vrací do sněmovny (ilustrační foto).

Senát podle očekávání odmítl hlasy opozice reformní zákon, kterým chce vláda zavést důchodové spoření v soukromých penzijních fondech. Lidé by do nich odváděli část příspěvků, které nyní platí státu na průběžné financování penzí. Podle kritiků to může ohrozit státní výplatu důchodů. První část důchodové reformy se nyní vrací sněmovně, kde má vládní koalice možnost veto Senátu přehlasovat.

"Bude to model nestabilní a nevýhodný pro občany středně a méně příjmové. My to považujeme za špatný produkt ve špatnou dobu," uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podle něj bude ČSSD usilovat i soudní cestou o zásadní změnu reformy, neboť cesta důchodového zabezpečení je v mezigenerační solidaritě.

Spoření ve fondech by mělo tvořit druhý pilíř důchodového systému, který má fungovat má od roku 2013. Lidé mladší 35 let se budou moci rozhodnout, zda z pojistného odváděného státu vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné, což je podle kritiků v rozporu s ústavním pořádkem.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) očekává, že se do druhého pilíře zapojí až polovina ekonomicky aktivního obyvatelstva, tedy asi 2,5 milionu lidí. Podle průzkumu agentury STEM/MARK to chce udělat přibližně 27 procent Čechů ve věku od 15 do 59 let.

Výpadek peněz v průběžném penzijním systému, který opozice odhaduje až na 30 miliard korun ročně, chce vláda zacelit zvýšením spodní sazby daně z přidané hodnoty, což Senát odmítl už minulý týden. Na konci srpna na důchodovém účtu chybělo 27,2 miliardy korun, za rok to bylo o 6,3 miliardy korun více.

Penzijní společnosti mají spravovat svěřené peníze ve čtyřech fondech - fondu státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém, které se budou. Budou povinny nejméně 90 procent výnosů z investování aktiv použít k navýšení vyplácených důchodů. Svěřené příspěvky a majetek společností mají být odděleny tak, aby lidé o své úspory při případném bankrotu společnosti nepřišli, zdůrazňoval Kalousek. Podle opozice ale zákon neskýtá dostatečné garance, že lidé o úspory nepřijdou.

Lidé si budou moci fondy měnit podle toho, zda jim bude vyhovovat buď větší míra rizika s vidinou větší míry zisku, nebo menší riziko s větší jistotou. Budou moci také měnit penzijní společnosti. Po dosažení důchodového věku budou moci vybrat, jak dlouho jim společnosti budou důchody z druhého pilíře vyplácet. Mohou se rozhodnout pro vyplácení renty po dobu 20 let, nebo mu bude vyplácena podle průměrné délky dožití vypočítaná částka až do jeho smrti z vypočítaná částka podle toho, kolik si tam naspořil. Nevyčerpané peníze by se staly předmětem dědictví. 

Například pětačtyřicátník, který vydělává 15.000 korun, by tak měl podle výpočtu ministerstva práce mít důchod 10.184 korun. Pokud by převedl část odvodů do dluhopisového fondu, měl by dostat 10.257 korun. V dynamickém fondu by to bylo 10.605 korun. Pokud by vydělával 35.000, bez spoření ve fondech by mu od státu připadlo 13.694 korun. Kdyby si ukládal v dluhopisovém programu, měl by mít zhruba o 800 korun víc. V dynamickém spoření by to pak mělo být 15.277 korun.

Zákon o důchodovém spoření je prvním ze tří zákonů vládní důchodové reformy, k nimž patří ještě zákon o doplňkovém penzijním spoření, tedy o třetím pilíři důchodového systému, a soubor dvou tuctů navazujících novel souvisejících zákonů.

Výběr z výroků senátorů a členů vlády při projednávání vládní zdravotnické a důchodové reformy:


    Vladimír Dryml (ČSSD): "Jde o zpackaný zákon a je mi to líto, že tak dopadla iniciativa všech lidí, kteří se zabývají záchrannými zdravotnickými službami napříč politickými stranami. Tady z tohoto místa musím vyčinit i poslanci za Věci veřejné panu Štětinovi, dřívějšímu šéfovi krajské záchranky v Hradci (Králové), který byl odvolán za to, že dopustil svými některými doporučeními to, co tady před sebou máme."
    "Ono to totiž není o 15 nebo 20 minutách. Ono to je možná někdy i o určitém nekonečnu."


    Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09): "To, jestli ministerstvo zákon zpackalo - k tomu se nebudu vyjadřovat. Těžko se argumentuje s takovýmto postojem, protože se jedná o postoj, který vyjadřuje dojmy toho, kdo ho vyjadřuje expresívně. Těžko jaksi hledat argumenty proti dojmům. Ani by nebylo zdrávo, abych tady vyvracel něčí dojmy."
    "Zákon byl koncipován jako určitý kompromis. My stojíme před trojúhelníkem, nebo, chcete-li, kvadraturou kruhu, která nemá samozřejmě ideální řešení."


    Pavel Lebeda (ČSSD): "Já tady znovu zmíním lékařského kolegu pana poslance Štětinu, který se na tom návrhu podílel. Ne že by odvedl bůhvíjak fortelnou práci, ale já se teď ptám pana ministra, proč z toho jeho návrhu byla vypuštěna ta sociální doložka, to, na co záchranáři čekají, to o jejich zajištění, zabezpečení, odměňování, o ochraně zdravotníků při jejich práci. Já vím, o čem mluvím. Zažil jsem jako vyjíždějící lékař přepadení naším všeobecně oblíbeným etnikem. Zažil jsem taky, že nám tu sanitu vykradli."


    Jaroslav Kubera (ODS): "Byl stanoven věk, do kdy lze provést umělé oplodnění, na 49 let. Oponenti namítají, že je to proti přírodě, že věk byl stanoven příliš vysoký. Jestli to je proti přírodě, to by bylo třeba si vyžádat stanovisko Greenpeace a Dětí země, ti nejlépe věcí, co je nebo není proti přírodě."
    "Já jsem očekával aktivnější účast senátorek, které tady bohužel nejsou. Já jsem se jich chtěl zeptat, protože ony jsou ty, na rozdíl od nás trubců, které už stejně za chvíli nebudou ani potřebovat, protože se to naučí udělat si to samy, ale myslel jsem, že senátorky se vyjádří k tomu, protože jsou to zralé ženy, jaký je ten správný věk, kdy by si ještě přály být uměle oplodněny."


    Soňa Paukrtová (TOP 09 a Starostové): "To je opravdu velice těžké posoudit. Protože jedna věc je porodit zdravé dítě a druhá věc je doprovodit dítě do jeho aktivity a dospělosti. A je samozřejmě velký rozdíl mezi ženami. Některé se cítí být mladé ještě v 70 letech a některé již dospívají do babičkovského věku, když jim je 61 let."


    Zdeněk Škromach (ČSSD): "Na podobném principu zkrachovala i slovenská vláda. Nebyla schopna komunikovat a nakonec se šprajcl jeden koaliční partner a skončilo to, jako to skončilo. Škoda, že u nás to zatím ještě tak nakousnuté není, ale mně by se to líbilo."


    Miroslav Kalousek (TOP 09): Je prostě lživé tvrzení, že někdo vyvádí nějaké peníze z penzijnímu systému. Pouze diverzifikujeme jednotlivé instrumenty. Že peníze dáváme soukromým penzijním fondům, to už, prosím pěkně ve vší úctě, je naprostý nesmysl.


    Jiří Čunek (KDU-ČSL): "Spoléhám pouze na to, že budeme řešit příčinu, prorodinnou politiku. Budeme dělat něco pro to, aby nás tady bylo víc. To samozřejmě můžeme udělat taky tím, že otevřeme hranice, jak to udělala Kanada do doby, než se seznámila s naším romským etnikem."

Foto: Profimedia

Autor: ČTK





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi