Rusové řadí Nečasovu aféru do top 15 sexuálních skandálů

Zahraniční server BBC informuje o demisi premiéra Nečase.

Ohlášené demise předsedy české vlády Petra Nečase si všímají zahraniční média, a to nejen v sousedství České republiky, ale i ve vzdálenějších končinách. Shodně zdůrazňují, že jde o krok vynucený bezprecedentním skandálem, když při vyšetřování korupce a zneužití pravomocí byla zatčena mimo jiné šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

Anketa:

Jak byste oznámkovali výkon vlády premiéra Petra Nečase, která po třech let existence končí?

"Český premiér odstupuje po korupčním a špehovacím skandálu, do kterého se zapletla jeho nejbližší spolupracovnice," píše malajsijský web FMT a dodává, že členský stát Evropské unie tím vstupuje do období nejistoty, kdo vytvoří příští vládu. Podobně americký TribLive upozorňuje na osobní okolnosti provázející premiérovu demisi, tedy že jedním z terčů sledování, nařízeného šéfkou kabinetu, byla premiérova manželka a že pár je zrovna v rozvodovém řízení.

Britská zpravodajská stanice BBC na svém webu zaznamenává, že po čtyřech vyčerpávajících a stresujících dnech šéf vlády při nedělním rezignačním projevu vypadal "uvolněně, téměř jakoby znovu ožil", což se nedalo říci o jeho stranických druzích, z nichž jeden se chopí úkolu převzít otřesenou stranu, znesvářenou koalici a nepopulární vládu.

Nečasova demise se mimo jiné dostala i na stránku francouzského listu Le Monde, podrobně referujícího o roli vlivné ředitelky premiérova kabinety, "označované bulvárním tiskem i za jeho milenku", jakož i o požadavku levicové opozice na předčasné volby.

Těžký politický guláš

Německý deník Bild nebo rakouský Kurier o ohlášené rezignaci Nečase soudí, že tlak na českého premiéra byl příliš velký, než aby ho ustál. Podle Die Welt připomíná pád předsedy vlády zápletku politického thrilleru; německý list v pozadí vidí Nečasovu lásku k Janě Nagyové - šéfce jeho kabinetu a hlavní obviněné v mimo jiné korupční aféře. Švýcarský Tages-Anzeiger pak v narážce na Nečasovo dřívější prohlášení konstatoval, že premiérovi už politický guláš ležel těžce v žaludku.

Šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.Některé německé servery se zamýšlejí nad dalším vývojem české politické scény po pádu vlády. Spiegel online konstatuje, že není vůbec jasné, zda středopravá koalice bude moci s novým předsedou dál vládnout, jak by si přála. "Levicová opozice požaduje nové volby. Hodně teď bude záviset na schopnosti prezidenta Miloše Zemana nalézt řešení," míní Die Welt.

Podle serveru deníku Rheinische Post přivodila Nečasův pád "špehovací a korupční aféra, která nemá v Česku obdoby". Odcházejícího českého premiéra přitom omylem označil za prezidenta.

"Nečas padl kvůli lásce ke zkorumpované vedoucí své kanceláře," domnívá se naopak Die Welt. "Zní to jako zápletka politického thrilleru. Český premiér musí odstoupit, protože jeho milenka pravděpodobně uplácela poslance, měla kontakty na mocné 'kmotry' a nechala sledovat Nečasovu ženu," píše list. Také on poznamenává, že tlak na Nečase byl "hodinu od hodiny masivnější".

"Politický guláš už mu ležel těžce v žaludku," glosuje v titulku důvody ohlášené demise premiéra švýcarský Tages-Anzeiger. Odkazuje tím na Nečasovo vystoupení v Poslanecké sněmovně minulý týden, kdy premiér média obvinil, že ze tří podle něj nesouvisejících kauz udělala "politický guláš".

Ohlášená demise Nečase v důsledku korupční aféry a zatýkání významných osob i v jeho okolí je ve středu pozornosti i polského tisku. Vlivný liberální deník Gazeta Wyborcza o Nečasově odstoupení informuje v rubrice věnované nejdůležitější události dne - a politické drama současně přirovnává k románu z edice pro paní a dívky.

"Ještě v neděli ráno se zdálo, že zatýkání důležitých českých politiků nezpůsobí v Praze konec světa. Loď, kterou kormidloval premiér Nečas, se sice kolébala, ale nepotápěla," poznamenala Gazeta Wyborcza. Ale hned po návratu z Varšavy - kam premiér odjel na visegrádský summit, aby předvedl, že se nic neděje - ohlásil Nečas své odstoupení, a to vlastně kvůli nejméně závažné nitce v korupčním skandálu. Tedy kvůli sledování své manželky, které zorganizovala šéfka Nečasova kabinetu, hledající prý důkazy pro premiérův rozvod. Podle polského listu přitom nejdůležitější, ale také dosud nejvíce nejasný příběh se týká stále nezatčených lobbistů vyvádějících miliardy ze státních firem.

Gazeta Wyborcza současně předpovídá, že předčasné volby v Česku nejspíše nebudou, a to vzhledem k poměru sil ve sněmovně i obavám opozičních sociálních demokratů, aby prezident Miloš Zeman nepovolal na místo Nečasova kabinetu "vládu odborníků" podle vlastních představ.

Pejskařský slovník

Zpravodajská televize TVN24 upozorňuje na slova odstupujícího premiéra o potřebě demokratických zásad při vzniku nové vlády - to má znamenat, že nynější koalice má dál vládnout, pokud dá dohromady většinu z 200 hlasů ve sněmovně.

"Aritmetika však napovídá, že to nebude tak prosté, protože tři vládní strany mají 99 hlasů," upozornila TVN24 v komentáři. Dodala, že vládní krize může trvat i několik týdnů, pokud prezident svěří úkol vytvořit novou vládu nejsilnější straně ve sněmovně, protože tou je sociální demokracie. Ta ale není s to vytvořit novou vládu ani v koalici s komunisty, a tak by mohlo dojít i na předčasné volby.

O Nečasově demisi v důsledku "korupčního skandálu s milostným příběhem v pozadí" píše i Dziennik, který v příštích dnech očekává horečná politická jednání, v nichž půjde o tom, zda současná koalice dá dohromady 101 hlasů, nebo zda dojde na předčasné volby.

Rzeczpospolita podrobně referuje nejen o "konci Nečasovy politické kariéry", ale i o "pejskařském" slovníku šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové a o korupčních poměrech v ČR, kde předseda vlády považuje kupčení s funkcemi za "normální" politický obchod a kde bez překážek mohou fungovat lobbisté typu Ivo Rittiga či Romana Janouška.

Nečas neustál aféru ohledně uplácení bývalých poslanců a zneužití vojenského zpravodajství, do které je zapletena šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová - tak v kostce informuje slovenský tisk o Nečasově ohlášené demisi. Média zdůrazňují, že další vývoj v Česku ovlivní prezident Miloš Zeman, který rozhodne o novém ministerském předsedovi.

"Česko zažilo velké politické zemětřesení. Tři roky po nástupu k moci skončil premiér Petr Nečas, kterému zlomila vaz špehovací kauza jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové," napsaly Hospodárske noviny. Odchod Nečase, což znamená pád celé vlády, je podle listu vyvrcholením aféry, která otřásá českou polickou scénu a ve které je hlavní obviněnou Nagyová.

"Aféra šéfky kanceláře Nagyové ho stála krk: Český premiér Nečas podá demisi!," hlásí portál nejčtenějšího slovenského listu Nový čas.

O ohlášené demisi Nečase informují všechna slovenská média a zpravodajské portály, které se vývoji v ČR podrobně věnují od rozsáhlé policejní razii z minulého týdne namířené proti politikům a vysokým státním úředníkům.

Slovenský tisk také spekuluje o tom, zda stávající koalice zůstane u moci nebo zda Česko čekají předčasné parlamentní volby. Podle listu Sme další politický vývoj v ČR má v rukou prezident Miloš Zeman. "Ten může, ale nemusí respektovat koaliční návrh na nového premiéra. Může se rozhodnout jmenovat úřednického šéfa vlády," poznamenal deník.

Všechna hlavní ruská média, která obvykle velkou pozornost dění v Česku nevěnují, si v pondělí všímají ohlášené demise českého premiéra Petra Nečase. Vesměs se zdržují vlastního komentáře, nicméně zdůrazňují, že rezignaci, znamenající automaticky pád vlády, si vynutil velký korupční skandál, bezprecedentní policejní razie a zatčení premiérovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

Konec Nečasovy kariéry i posílení role prezidenta Miloše Zemana v důsledku skandálu předpovídá liberální list Kommersant. Píše, že více než roční vyšetřování se zprvu týkalo jen machinací při velkých pražských zakázkách. Nakonec se však z věci vyklubaly nejméně tři případy s pojítkem v podobě Nagyové. Ta totiž zajišťovala Nečasovi podporu od politiků spjatých s lobbisty, potlačení "vzpoury" v ODS výměnou za lukrativní funkce a nakonec i "nejpikantnější" záležitost, sledování premiérovy manželky, s níž se Nečas rozvádí. "Zatím ještě není zcela jasné, do jaké míry si premiér byl vědom počínání své spolupracovnice," poznamenal list.

Na závěr Kommersant dodal, že opozice požaduje nejen pád vlády, ale i rozpuštění parlamentu a předčasné volby. V nich by opoziční sociální demokraté měli šanci na "drtivé vítězství" a komunisté na druhou příčku v pořadí, a tak se vládnoucí středopravá koalice vynasnaží zůstat u moci až do května 2014.

"Nečasova demise může vést až k předčasným volbám," upozornila moskevská televize Centrum a dodala, že premiér odstoupil "až pod tlakem kolegů z ODS, kteří si výměnou za obětování Nečase přejí zůstat u moci do řádných voleb v příštím roce".

Vládní list Rossijskaja gazeta si všímá především role Jany Nagyové při rozpoutání politické krize a zdůrazňuje, že šéfka premiérova kabinetu se nechala chytit při navýsost osobní záležitosti, při organizování sledování své soupeřky, premiérovy ženy: "Český bulvár bez servítek píše o tom, že zájem Nagyové o šéfovu manželku byl nejspíše vyvolán osobními vztahy s premiérem a vlastním zájmem o jeho rozvod." Na závěr deník dodal, že v posledních dvaceti letech mívají české vlády v parlamentu veskrze chatrné postavení a že už jich pár padlo kvůli korupčním skandálům.

Podnikatelský časopis Forbes ve své ruské verzi zařadil Nečasovu demisi po bok "15 velkých sexuálních skandálů v politice a byznysu".

Foto: bbc.com

Autor: ČTK





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi