Prezident Zeman: Po pravici chci 101 ověřených podpisů

Prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman v minulých dnech jednal s parlamentními stranami o vládní situaci, stále však ještě nesděluje, jak přesně si budoucnost české politiky představuje. Vše se bude odvíjet od hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, k němuž má dojít 8. srpna. "Prezident má právo jmenovat premiérem kohokoli a ústava ho rozhodně nezavazuje k tomu, aby pro tohoto premiéra a jeho vládu měl předem zajištěnou sněmovní většinu," řekl v rozhovoru pro ČTK. I tak ale požaduje po představitelích padlé koalice 101 notářsky ověřených podpisů, chtějí-li být pověřeni případným druhým pokusem na sestavení vlády.

Prezident Miloš Zeman neposlal blahopřání do Británie k příležitosti narození královského potomka.Noviny jsou plné královského miminka v Británii a dokonce se zdá, že připoutalo větší pozornost než naše politická scéna. Již jste poslal telegram do Británie?
Ne, neposlal jsem telegram, nezapomeňte, že nejde o korunního prince, že v pořadí jde o třetího syna královského rodu, který by mohl nastoupit na trůn a, i když jsem velmi rád, že porod úspěšně proběhl, tak si zase myslím, že královská rodina bude zaplavena tolika telegramy, že ten můj by se tam stejně určitě ztratil.

Ve svém inauguračním projevu jste slíbil, že hodláte působit jako prostředník, jako jakýsi stmelovací prvek, chcete politickou scénu uklidnit a stabilizovat. Za tu dobu, co jste tedy prezidentem, myslíte si, že se vám toto předsevzetí podařilo naplnit?
No, tak vezměme si několik konkrétních příkladů. Když jsem nastupoval do funkce, tak byl Ústavní soud před kolapsem. Nyní je Ústavní soud v plném složení a dobře funguje. Pokud toto nepokládáte za uklidnění, pak nevím, co uklidnění je. Stejně tak bych mohl mluvit o asi dvou stech setkáních, která jsem měl za první tři měsíce svého úřadu, ať to byla setkání s hejtmany, se starosty, s představiteli nejrůznějších společenských organizací a podobně. Navštívil jsem také sjezdy některých politických stran, jednal jsem jak s předsedy těchto stran, tak s předsedy jejich poslaneckých a senátních klubů. Mimochodem, dozvěděl jsem se, že jsem byl první prezident, který jednal s předsedy senátních klubů. Stejně tak jsem byl prvním prezidentem, který přišel na zasedání tripartity a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Je pochopitelné, že při některých těchto jednáních nedojdeme ke shodě, ale demokracie, jak říkal Masaryk, je diskuse a tedy vzájemná výměna často různorodých názorů.

Nicméně strany bývalé koalice vás nějakým způsobem obviňují, že nerespektujete parlamentní demokracii...
Když si přečtete ústavu, tak dobře víte, že prezident má právo jmenovat premiérem kohokoli a že ho ústava rozhodně nezavazuje k tomu, aby pro tohoto premiéra a jeho vládu měl předem zajištěnou sněmovní většinu. Ostatně, uvažujte logicky, kdyby tomu tak bylo, tak by ústava nedávala prezidentovi dva pokusy. V tom prvním může trochu riskovat, v tom druhém už musí být opatrnější.

Václav Havel to řešil tak, že "pověřoval" vyjednáváním o vládě. Proč vy jste rovnou jmenoval?
Prezident republiky Miloš Zeman při jmenování nových ministrů.Protože zde existovala vládní krize, kterou já zcela určitě nezavinil. A tuto vládní krizi bylo třeba okamžitě řešit. V opačném případě by zůstal ve funkci Petr Nečas, kterého a jeho vládu nechce zhruba 90 procent veřejnosti a, i když by to možná bylo nejpohodlnější řešení, určitě by to nebylo řešení nejsprávnější. Ale děkuji za tuto inspiraci, i já uvažuji o tom, že při dalším vývoji nemohu vyloučit možnost následovat odkazu Václava Havla a také občas někoho pověřit jednáním o sestavení vlády.

Máte teď za sebou kolečko diskusí s šéfy parlamentních klubů od neděle do úterý. Jsme dál? Máte teď pocit, že vláda pana Rusnoka to tedy uhraje, že dostane důvěru?
No, tak nezapomeňte, že mnou jmenovaná média ještě před čtrnácti dny naprosto jasně psala, že Rusnokova vláda ve sněmovně nedostane ani hlas a že se proti ní postaví všechny parlamentní strany. Pokud nemáte krátkou paměť, tak si na to jistě také pamatujete. Po kolečku těchto jednání mohu konstatovat, že je pravděpodobné, nikoli ovšem jisté, co také je v politice jistého, že podporu určitých parlamentních stran Rusnokova vláda dostane.

Ale stačit to nebude. Podle všeho.
Víte, kdybyste si přečetli, jaké je složení Poslanecké sněmovny, tak byste zjistili, že je tam sedmnáct poslanců, respektive poslankyň, jimž Petr Nečas říkal volné radikály. Zatím nikdo neví, jak se tito nezařazení poslanci zachovají. Takže nemůžete vycházet jako ve standardní parlamentní demokracii jenom z poměru sil mezi parlamentními stranami, musíte počítat i s těmito volnými radikály.

Bývalá koalice tvrdí, že mají 101 hlasů.
Já jsem při jednání s panem Bendou a s panem Gazdíkem (předsedové poslaneckých klubů ODS a TOP 09, pozn. red.) řekl, že pokud se rozhodnu pro druhý pokus a, pokud vůbec bude druhý pokus nutný, pak velmi uvítám, když mně těch 101 podpisů znovu přinesou a dokonce jsem je zdvořile požádal, aby byly notářsky ověřené.

Prezident Miloš Zeman.Když to udělají, dostane ten druhý pokus paní Němcová?
V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají.

Sociální demokracie, měla by ona právo na svůj pokus?
Určitě ano, vyhrála volby, i když s ní nikdo nechtěl jít do koalice, ale je pravda, že je vítězem minulých voleb. A kdyby si Bohuslav Sobotka jako předseda sociální demokracie o první pokus řekl, tak by ho dostal. Právě proto, že u prvního pokusu může prezident poněkud více riskovat. Má v záloze ještě ten druhý. Bohužel Bohuslav Sobotka to několikrát, a to veřejně, odmítl. Myslím si, že by bylo naprosto legitimní, kdyby první pokus prezidenta měl dostat on, ale co uděláte s člověkem, který to nechce.

Vy hovoříte o šestnácti volných radikálech ve sněmovně, mluvil jste se šéfy poslaneckých klubů, je nějaká šance, že je pozvete všechny na oběd do Lán?
Tak já sice ani to nemohu vyloučit, ale předpokládám, že jak pan premiér Rusnok, tak jednotliví ministři budou jednat s jednotlivými poslanci. To znamená, že vystoupí mimo jiné i na zasedáních poslaneckých klubů, zatímco já jsem jednal jenom s předsedy poslaneckých klubů.

Zmínil jste možnost ve druhém pokusu někoho pověřit jednáním. To je varianta, která by šla dohromady s pravicovou stojedničkou? Že by byla pověřena Miroslava Němcová ? Oni tvrdí, že by za vámi přišli v podstatě i se složením vlády, i s hotovým programovým prohlášením.
No tak zatím bývalá vládní koalice prohlašovala, že chce, až na jednu personální výjimku, tedy výjimku v čele vlády, zachovat dosavadní personální složení a samozřejmě zachovat i dosavadní program. Což je poněkud obtížné, uvážíme-li, že opravdu ta zhruba devadesátiprocentní nedůvěra občanů zde reálně existuje. Na druhé straně samozřejmě počkám, s čím tito lidé přijdou, a budu pouze argumentovat tím, že dosud probíhá vyšetřování, u něhož nemůžeme vyloučit, že zasáhne i některé, ať už bývalé anebo současné politiky, a zajisté se mnou budete souhlasit, že ministerstvo se poměrně obtížně řídí z cely vyšetřovací vazby.

Do toho vyšetřování by podle vás politici moc mluvit neměli. Ale obecněji, týká se to tří bývalých poslanců, v rozhodnutí Nejvyššího soudu o tom, že ta věc je krytá imunitou. Vy, jako hlava státu, myslíte si, že by se poslanecká imunita měla v ústavě nějakým způsobem zpřísnit, zpřesnit?
Tak já si rozhodně myslím, že Nejvyšší soud zvolil velmi extenzivní výklad poslanecké imunity, ale já jsem také jasně řekl, že politici by neměli komentovat rozhodnutí Nejvyššího nebo jakéhokoli jiného soudu. Na druhé straně mě zaujal rozhovor pana Ivo Ištvana asi tak před 14 dny v Hospodářských novinách, kde říká, že vyšetřování může vést k senzaci, cituji doslova. Ovšem tuto senzaci nepřisuzuje vyšetřování těchto tří poslanců, ale spíše minulým případům, kdy se může prokázat, že politická moc kryla akce, které se dají označit za ekonomickou kriminalitu.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.A měla by být zpřesněna poslanecká imunita ústavní novelou?
Ale já se domnívám, že zcela určitě ano. Ono by nejlépe bylo, kdyby žádná poslanecká imunita neexistovala, protože nežijeme ve feudálních dobách, kdy by král stínal neposlušné členy parlamentu. Na druhé straně, kdyby už existovala, měla by být pouze verbální. Ale pozor, nikoliv jenom v Poslanecké sněmovně, ale třeba když mluví politik na náměstích a řekne, že prezident je idiot, tak by neměl být za tento verbální projev stíhán, třebaže ho pronesl na náměstí, a nikoliv v zasedací síni v Poslanecké sněmovně.

Budete takovou nějakou změnu třeba iniciovat?
Víte já si myslím, že Rusnokova vláda je v každém případě přechodná, ať už na několik měsíců, anebo na deset měsíců do řádných voleb. To, o čem mluvíte, by zřejmě vyžadovalo změnu ústavy. Jak víte, změna ústavy vyžaduje kvalifikovanou většinu a teď před volbami je tato kvalifikovaná většina prakticky nedosažitelná.

V souvislosti s případy exposlanců ODS bývalý premiér Nečas kritizuje státní zástupce a vůbec justici, hovoří také o transformaci České republiky do ´české prokurátorské republiky´. Sdílíte tento názor, máme se podle vás bát státních zástupců a toho, jak konají, soudíte, že zneužívají své pravomoci?
Já tento názor absolutně nesdílím. Nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy. A v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát. Naopak jsem vděčný panu premiéru Nečasovi, že uvolnil ruce státním zástupcům a policistům. A myslím si, že právě Rusnokova vláda by měla být zárukou toho, že bude garantována nezávislost vyšetřování, i když by se, jak už jsem řekl, mohla týkat i významných politických osobností.

Váš šéf zahraničního odboru Hynek Kmoníček minulý týden řekl, že tento týden podepíšete první skupinu velvyslanců, kteří už mají agrément a pouze jim chybí váš finální podpis. Jak to vypadá, už jste ty listiny podepsal?
Předpokládám, že to podepíšu zítra (ve čtvrtek) v 16.30 středoevropského času. Přejete si nějakou bližší informaci?

Ano, o které se jedná?
Ty, které již vláda potvrdila a kde neexistují pochybnosti o jejich schopnostech.

Vaši předchůdci vyjednávali vždycky s ministry zahraničí nebo s premiéry o některých jménech, jak moc hodláte vstupovat do tohoto procesu jmenování velvyslanců vy? Máte ještě nějaké další kandidáty ?
Budete překvapeni, ale já jsem od začátku uváděl pouze dvě jména, která znáte, a ve srovnání s mými předchůdci to tedy byla, dejme tomu, jedna pětina. Nechci hauzírovat, jestli moji předchůdci měli zrovna deset nebo devět jmen, ale rozhodně jich měli daleko více než já.

To znamená, že v budoucnu už nemáte žádného kandidáta, kterého byste rád viděl na nějakém postu?
Tak odlišme pozitivní a negativní volbu. Kdyby Pepek Vyskoč z Putimi byl navrhován na velvyslance, velmi pravděpodobně bych protestoval. Ale abych měl nějakého pozitivního kandidáta, kromě těch dvou, to zatím nemám a ani nepředpokládám, že v budoucnosti budu mít.

Příští rok bude volné místo v bankovní radě ČNB, je vaším kandidátem pan Rusnok?
Já už jsem to prohlásil zhruba před rokem, ještě v době prezidentské kampaně, a já málokdy měním své názory.

Protiromská demonstrace v centru Českých Budějovic.Mnohokrát jsme z vašich úst slyšeli odsouzení neonacismu. Proč jste se jako hlava státu zatím nevyjádřil k dění v Českých Budějovicích?
Tak já jsem se vyjádřil k těmto záležitostem jednak ve svém inauguračním projevu a jednak v Lidicích, kde jsem dokonce mluvil o tom, že heslo Čechy Čechům mně nápadně připomíná heslo Juden raus, že je to jakési pozadí. A shodou okolností právě v Českých Budějovicích toto heslo Čechy Čechům několikrát zaznělo. Takže lze říci, že jsem reagoval s předstihem, že se domnívám, že proti těmto neonacistickým bojůvkám je zapotřebí daleko intenzivnější represivní postih. Tento názor také sdílí nový ministr vnitra Martin Pecina. Víte, vy je nemůžete zakázat, a sice ze dvou důvodů. Zaprvé zakázat můžete to, co je organizováno, co má nějaký statut, nějaké jméno a tak dále. Mimochodem, i kdybyste to udělali, tak nic nedosáhnete. Vezměte si Dělnickou stranu, která se pouze přejmenovala a jede dál. Čili jediná cesta je cesta aktivní represe, to znamená rozbíjet v samém začátku jejich demonstrace, jejich pseudokoncerty, kde se hajluje, konfiskovat krámky, kde se prodávají nacistické odznaky a tak dál a tak dál. To je podle mého názoru účinná cesta. Převychovat skinheady, ač bych si to přál, je cesta málo účinná, protože převychovat můžete někoho, jehož mozkovna obsahuje dostatečný počet závitů. U skinheadů tomu tak ne vždy je.

Foto: ČTK , Šimánek Vít, Michal Doležal, David Veis

Autor: ČTK





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi