Prezident Zeman demisi vlády podle Babiše přijme

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na středečním zasedání vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) půjde na Pražský hrad předat demisi prezidentu Miloši Zemanovi ve čtvrtek odpoledne. Na svém Twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), který se sešel s prezidentem již dnes, demisi vlády Zeman přijme. 

Po jednání se Zemanem to novinářům řekl vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Zemanovi na schůzce sdělil, že ANO s demisí kabinetu nesouhlasí. Případné pověření, aby sám vedl novou vládu, by Babiš od Zemana nepřijal, přísluší to podle něho sociální demokracii.

Koalice bude o další formě spolupráce, případně jiném řešení situace po očekávané demisi vlády jednat příští středu, řekl Babiš. "Pan premiér svolal koaliční radu na 10. května, takže v rámci koalice budeme vyjednávat, jestli se domluvíme na nové formě té kvazi nové vlády," řekl Babiš. ANO se do té doby už nepotřebuje scházet k poradám, ve věci má jasno, dodal.

Zopakoval však svůj názor, že demise vlády není potřeba. Nerozumí jí, protože vláda je podle něj úspěšná. Nepovažuje za vhodné ani rekonstruovat kabinet půl roku před řádným termínem voleb. S vypsáním předčasných voleb Babiš nesouhlasí a podle něj tento názor sdílí i Zeman. Byly by podle něj nesmyslné, protože by se konaly jen krátce před termínem řádných voleb.

Babiš prezidenta informoval o pozici svého hnutí, které podle něj stále nechápe, proč Sobotka svým úterním rozhodnutím všechny překvapil. "Protože z vlády to údajně nevěděl nikdo," řekl. Lidé si podle něj situaci neumějí vysvětlit. "Takže to zbytečně vyvolává neklid," uvedl.

Ministr financí vyloučil, že by případně od Zemana přijal pověření sestavit vládu. "Pan prezident to vzal na vědomí. Já respektuju výsledky voleb, ČSSD vyhrála," uvedl. Zeman podle něj bude akceptovat návrh demise, s kterým za ním ve čtvrtek Sobotka dorazí. "Pochopil jsem to tak, že ano. Pak uvidíme, co bude dál," řekl.

Babiš také zmínil, že za víc než tři roky společného vládnutí se Sobotkou nenašli způsob, jak vzájemně komunikovat. Situaci postavil do kontrastu s tím, že členové bývalé Zemanovy vlády se dodnes scházejí. "Je to o lidech, kteří jsou ve vládě," uvedl.

Sobotka se zdržel komentáře

Koaliční jednání příští týden podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ukáže, zda je možné pokračovat v projektu současné vládní spolupráce ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Svou další roli ve vládě a ČSSD na tiskové konferenci po setkání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem ale nekomentoval.

Sobotka demisi vlády oznámil na tiskové konferenci v úterý. Řekl, že demisi předá do konce týdne. Sobotka konec kabinetu zdůvodnil tím, že Babiš podle něj dostatečně nevysvětlil své majetkové poměry a obchodní transakce se svou dřívější společností Agrofert. Představitelé ANO se proti tomu ohradili, Babiš podle nich všechny otázky opakovaně vysvětlil a Sobotka odpovědi nechce slyšet.

Představitelé vládních stran se shodli na tom, že nechtějí situaci řešit zkrácením volebního období a vypsáním předčasných voleb před říjnovým řádným termínem. Na tom, jak by dál měla vláda fungovat, ať v demisi, nebo nově sestavená, se ale neshodují. ČSSD odmítá pokračování kabinetu s Babišem, ANO na přítomnosti svého předsedy ve vládě trvá.

Vláda nově bez Babiše a Sobotky?

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nepokládá za rozumné, aby se kvůli vládní krizi konaly předčasné sněmovní volby. Mluví o nich zejména jako o nejlepším řešení opoziční ODS a TOP 09. Občanští demokraté dávají přednost září, TOP 09 červnu, pokud by to bylo technicky možné.

Nepovažuji za rozumné, aby byly předčasné volby. Pokud by byl zářijový termín, jak o tom spekuluje třeba ODS, tak by mohl významným způsobem zasáhnout přípravy státního rozpočtu," řekl dnes novinářům Bělobrádek. Konání voleb do prázdnin podle něho není úplně reálné.

Předseda KDU-ČSL bude ve čtvrtek jednat na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Uvedl, že o schůzku požádal už před několika týdny a chtěl prezidenta informovat zejména o vývoji v KDU-ČSL a o koalici s hnutím Starostové a nezávislí. "To, že to vyšlo takhle, je trochu náhoda. Myslím si, že tím pádem zabijeme i dvě mouchy jednou ranou," podotkl vicepremiér.

Na Hrad prý nepůjde s konkrétními možnostmi, jak krizi po demisi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) řešit. "Variant je skutečně velké množství a bude záležet na tom, jak se pan prezident k celé situaci postaví," podotkl Bělobrádek. Lidovcům jde podle něho o stabilitu do řádných říjnových voleb. "Já bych preferoval, aby tady vznikla jakákoli stabilní vláda, která bude pokračovat v tom, co je rozjeto," dodal.

On-line

  • 07:27
     

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující dění ve vládní krizi, kterou "zažehl" premiér Sobotka ohlášenou demisí své vlády.

  • 07:30
     

    Sobotkův úterní krok komentují česká média. Podle některých premiér svým rozhodnutím podat kvůli pochybnostem o podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO) demisi celé vlády rozehrál překvapivou a riskantní hru. Výsledek jeho radikálního tahu je ale krajně nejistý, míní komentáře českých listů. Zatímco někteří autoři chválí premiéra za odvážný krok, kterým překročil svůj stín, jiní mu vyčítají, že za rukojmí vládní přestřelky vzal celou zemi a veřejnost jeho krok stejně nepochopí ani neocení ve volbách. Komentátoři se shodli v tom, že nyní má velký manévrovací prostor Miloš Zeman, který této situace podle nich bezpochyby využije pro upevnění své pozice před prezidentskými volbami - více zde.

  • 07:36
    Andrej Babiš 

    Jeden z aktérů vládní krize minstr financí Andrej Babiš (ANO) míří na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Na odpolední schůzce na proberou úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat do konce týdne demisi kabinetu. 

  • 07:38
     

    Vládní krizi budou vládní politici řešit i ráno před jednáním vlády.

  • 07:38
    ANO. 

    ANO by za ideální řešení současné politické situace považovalo, kdyby vládu opustil jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který podle hnutí kazí dobrou práci ostatních ministrů. Vedení ANO se na nočním jednání v Průhonicích shodlo na tom, že samo z koaličního kabinetu odcházet nehodlá. Přeje si také, aby předseda hnutí Andrej Babiš, jehož spory se Sobotkou vyústily v rozhodnutí premiéra podat tento týden demisi celé vlády, dál pokračoval ve funkci ministra financí.

  • 07:39
    ANO. 

    Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že nejlepší by bylo, kdyby kabinet opustil jen Sobotka, který prý škodí zemi a kazí činnost ostatních ministrů.

  • 07:43
     

    V některých celostátních médiích - například v Lidových novinách, Mladé frontě Dnes či v Blesku - vyšel inzerát hnutí ANO.

  • 08:16
    ČSSD 

    Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák nepovažuje za vhodné řešit současnou vládní krizi předčasnými volbami. Řekl to při příchodu na jednání grémia ČSSD, které se zabývá politickou situací po rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády. Sklenák řekl, že toto rozhodnutí bylo legitimní. Pokračování vlády s Andrejem Babišem (ANO) jako ministrem financí podle něj bylo neudržitelné.

    "Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby ty volby byly až v řádném termínu. Protože i z pohledu sněmovny tady jsou ještě věci, které můžeme stihnout projednat. A samozřejmě, pokud by se toto volební období zkrátilo, tak některé zákony bychom už nestihli," řekl Sklenák. Upozornil také na to, že kdyby se politici rozhodli pro uspořádání předčasných voleb, bylo by kvůli zákonným termínům třeba už na květnové schůzi začít řešit rozpuštění sněmovny, pro které by muselo hlasovat 120 poslanců.

  • 08:17
    ČSSD 

    Šéf poslaneckého klubu ČSSD Sklenák zároveň vyjádřil pochybnosti o tom, že by vláda, v níž by bylo ANO, mohla dobře fungovat. "Jak jsem vnímal vyjádření kolegů z ANO včera (v úterý), tak čím dál víc pochybuji o tom, že v této situaci je možno nějak konstruktivně jednat," řekl. Vzhledem k tomu, že vláda už žádné legislativní kroky nepřipravuje, ale podle něj složení kabinetu není zásadní otázka. "Teď je to hlavní do voleb na Poslanecké sněmovně, ta se nezmění. Z tohoto pohledu není úplně to nejdůležitější, jaké bude složení vlády. Ale má to souvislosti, abychom vůbec byli schopni tvořit nějaké většiny v Poslanecké sněmovně," řekl.

  • 08:29
    KDU-ČSL 

    Lidovci jsou připraveni dokončit mandát vlády v demisi i jednat o jiných variantách. Řešení situace ale bude záležet na prezidentovi Miloši Zemanovi, řekl vcepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Předčasné volby by nepovažoval za nejlepší řešení situace poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že podá demisi vlády.

    "Důležité je, jak rozhodne prezident republiky. Je to v jeho rukou. Pro nás je důležité, že jsme připraveni nějak dokončit náš mandát, třeba i v demisi, a jsme připraveni jednat i o jakýchkoli jiných variantách," řekl Bělobrádek. Lidovci podle něj budou respektovat jakékoli Zemanovo rozhodnutí.

  • 08:52
    KDU-ČSL 

    Předseda lidovců Bělobrádek odmítl výklad, že by ohlášená demise mohla znamenat pouze konec Sobotky ve funkci, podle něj to znamená pád celé vlády. "Ten princip je vždycky takhle ctěn, protože je důležitá i nějaká praxe, nějaká tradice. A ta říká, že skončí-li předseda vlády, padá celá vláda," řekl. Pro usnesení celé vlády o demisi by ale dnes nehlasoval, protože takovou věc by musel nejprve schválit celostátní výbor KDU-ČSL.

  • 08:58
    KDU-ČSL 

    Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) označil rozhodnutí Sobotky za chybu. Země by podle něj neměla být paralyzována tím, že se politici neumějí dohodnout. Variant řešení je podle něj několik, která se nakonec ukáže správná, bude na dohodě.

  • 09:12
    ANO. 

    Ministři hnutí ANO demisi vlády nechtějí a sami z kabinetu odcházet nehodlají. Před  jednáním vlády to řekli ministři spravedlnosti a životního prostředí Robert Pelikán a Richard Brabec. Odmítli také možný odchod ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), jehož problémy s vyjasněním majetkových poměrů označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za důvod pro podání demise vlády. Babiš by rezignací podle nich uznal vinu. Podle Brabce mu to ostatní členové ANO rozmluvili.

  • 09:12
    ANO. 

    Ministr životního prostředí Brabec (ANO) označil Sobotkovo rozhodnutí podat demisi za "náhlé hnutí mysli". Kritizoval skutečnost, že se ANO o plánu předsedy vlády dozvědělo z médií, a ne předem. Zdůraznil také, že Sobotka demisi zatím formálně prezidentovi Miloši Zemanovi nepodal. "My dnes chceme jasně říct na vládě panu premiérovi, že my nejsme pro demisi jako koaliční hnutí, že nám to připadá zbytečné a že my jako ministři ANO demisi podávat nebudeme," řekl.

  • 09:13
    ANO. 

    Ministr spravedlnsoti Pelikán (za ANO) řekl, že vznik nové vlády by mohl znamenat příchod nového premiéra a setrvání současných ministrů. "My máme rozdělanou nějakou práci a my bychom ji docela rádi dodělali. To si myslím, že je normální," řekl. Stejně jako lidovci, kteří přišli do Strakovy akademie chvíli před nimi, zdůraznili, že vláda má před sebou ještě řadu důležitých rozhodnutí. 

  • 09:14
    ČSSD 

    Ministři za sociální demokracii mezi novináře před jednáním vlády nepřišli. Část z nich se účastnila ranního zasedání užšího vedení strany na Úřadu vlády. Další přijeli na pravidelné jednání kabinetu zadním vchodem.

  • 09:17
    ČSSD 

    Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se podle informací ČTK sejde ve středu odpoledne v 16.30 na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. O schůzku požádal Chovanec a uskuteční se s vědomím premiéra Bohuslava Sobotky i politického grémia ČSSD. Před Chovancem se s prezidentem sejde i předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, budou spolu mluvit o dalším osudu vlády.

    Místopředseda sociální demokracie Chovanec patří v ČSSD mezi příznivce prezidenta Zemana, zatímco vztahy Zemana a Sobotky jsou komplikované. Zatím není zřejmé, kdy se premiér Sobotka s prezidentem Zemanem sejde, aby mu předal demisi vlády. Informace dosud nebyla zveřejněna.

  • 09:43
    KDU-ČSL 

    Šéflidovec Bělobrádek řekl, že se ve čtvrtek setká na Hradě se Zemanem. "Tento týden bych se měl s panem prezidentem sejít, ale objednán jsem už delší dobu, takže je to podobné jako kolegové, že to nesouviselo s tím, co se stane. Já jsem to aspoň nepředpokládal," poukázal na skutečnost, že před Sobotkovým ohlášením demise se dohodl na dnešní schůzce na Hradě i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

  • 09:51
     

    Nejčtenější německý deník Bild označil českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na své titulní straně za poraženého dne. Počínání Sobotky, který v úterý oznámil demisi vlády, má za taktizování. "Český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (45) oznámil šest měsíců před volbami odstoupení vlády. Důvod: temné obchody jeho ministra financí Andreje Babiše," uvádí Bild v krátké poznámce, kterou doprovodil fotkou českého premiéra. "Jeho (Babišova) liberální strana vede v průzkumech veřejného mínění před Sobotkovými sociálními demokraty. Šachový tah oslabuje Babiše. Bild míní: taktizování namísto vládnutí?," píše nejčtenější německý list.

  • 10:29
     

    Úterní dění kolem demise vlády přilákalo na zpravodajský kanál ČT24 téměř dva miliony diváků. Program dosáhl podílu na sledovanosti 8,45 procenta, což je nejvíce od začátku roku 2014. 

    Speciální zpravodajství sledovalo dvakrát více diváků než vánoční projev prezidenta Miloše Zemana. Úterní speciál překonal ve sledovanosti i dřívější speciál o brexitu. Dosavadní rekordní sledovanost měla ČT24 při povodních v roce 2013, kdy přilákala přes čtyři miliony diváků a získala na sledovanosti více než pětinový podíl.

  • 10:57
    ČSSD 

    Šéf poslaneckého klubu ČSSD Sklenák odmítl spekulace, že se premiér Sobotka rozhodl pro demisi bez informování vlastní strany. "My jsme samozřejmě věděli několik variant, které jsou možné, a to finální rozhodnutí bylo na panu premiérovi. Ale to, že jedna z těch variant je demise vlády, bylo zřejmé," řekl. Nechtěl se vyjadřovat k tomu, zda na středečním grémiu čelil Sobotka kritice některých straníků kvůli svému rozhodnutí. "My to všichni bereme jako legitimní pravomoc premiéra takový krok učinit. To nikdo nezpochybňoval," řekl.

  • 10:57
     

    Obětováním svého kabinetu premiér Bohuslav Sobotka riskuje, že dosáhne pravého opaku svého záměru. Místo toho, aby posílil svou vlastní popularitu, může pomoci svému soupeři, miliardáři Andreji Babišovi, hodnotí agentura Bloomberg úterní Sobotkovo rozhodnutí podat demisi. Nestabilita je podle ní charakteristickým rysem České republiky a aktuální situace v zemi přispívá k neklidu ve východní části Evropské unie.

    Podle článku zveřejněném na serveru Bloomberg je Sobotkova snaha položením vlády podlomit nohy Babišovi hazardem, který by se mohl zvrtnout a přihrát Babišovi kontrolu nad příští vládou.

  • 10:58
    ČSSD 

    Řešením současné krize po ohlášené demisi vlády nebudou podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ani předčasné sněmovní volby, ani ustavení úřednického kabinetu. Rozhodnutí nicméně podle Štěcha bude záležet na dohodě předsedů největších politických stran a na prezidentu republiky.

    "Není pravděpodobné, že by v červenci byly předčasné volby. V letních měsících by to nebylo moudré zejména s ohledem na volební účast. A také nevěřím, že by řešením byla úřednická vláda," uvedl Štěch.

  • 11:04
     

    Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák komentoval plánvoanou schůzku stranického kolegy a ministar vnitra Milana Chovance s preziodentem Zemanem: "Je potřeba znát postoj pana prezidenta, protože on v tuto chvíli samozřejmě je jedna z těch nejvýznamnějších figur." Sklenák nedokázal odpovědět na dotaz, proč za Zemanem jde Chovanec, a ne Sobotka. "Ale zas mně to nepřipadá nějak mimořádné, že se setká pan Chovanec s prezidentem," řekl.

  • 11:26
    KDU-ČSL 

    Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka je ve hře varianta, že do řádných říjnových voleb "dovládne" kabinet bez Sobotky a Babiše. Bělobrádek to řekl po schůzce s šéfy zbývajících koaličních stran.

  • 11:33
    ODS 

    Občanští demokraté by chtěli, aby se vládní krize vyřešila předčasnými volbami na počátku září, uvedl předseda ODS Petr Fiala. Řekl, že za situaci může v první řadě nezodpovědnost ministra financí Andreje Babiše (ANO), který nevysvětlil nejasnosti kolem svého podnikání, ale také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli špatnému "managementu".

    Fiala řekl, že ode všech očekává rychlé řešení nastalé situace. Za jediné správné označil urychlení termínu voleb, všechny ostatní možnosti považuje za horší. "Nepokládáme za možné žádné další scénáře, aby tady existovala nějaká vláda v demisi, aby se tady sestavovala několik měsíců před volbami nějaká nová vláda. Je to všechno neseriózní," podotkl.

  • 11:39
    KDU-ČSL 

    Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje za nejlepší z možností pokračování kabinetu bez Babiše a Sobotky. "Variant může být mnoho, preferuji řešení, které zajistí stabilitu, tedy na koaličním půdorysu rekonstruovanou vládu bez Babiše a Sobotky," napsal na twitteru.

  • 11:41
     

    Premiér Sobotka podle vicepremiéra Bělobrádka ostatním ministrům na jednání řekl, že demisi kvůli nejasnostem kolem majetku a transakcí šéfa hnutí ANO Babiše, podá do poloviny května. V úterý hovořil o tom, že prezidentovi Miloši Zemanovi demisi předá tento týden. Ani dodržení původního termínu však podle Bělobrádka dnešní Sobotkovo vyjádření nevylučuje.

  • 12:13
    ČSSD 

    Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) po zasedání vlády řekl, že o variantě pokračování bez Babiše a Sobotky slyší poprvé. "Nikdo ji s námi neřešil," uvedl. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mají nyní přednost koaliční jednání, ke kterým dojde v příštím týdnu. "Já bych nyní nechtěl preferovat jednu nebo druhou variantu," řekl.

  • 12:26
    ANO. 

    Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek před polednem v Poslanecké sněmovně zopakoval, že jeho hnutí preferuje to, aby vláda v případě podání demise Sobotkou dokončila svůj mandát v demisi. S kolegy z vedení ANO se v úterý večer bavili i o možnosti předčasných voleb. Poznamenal, že neví, zda je reálné, aby v současné situaci Poslanecká sněmovna rozhodla o svém rozpuštění. "Ale my jsme včera (v úterý) i o této variantě hovořili a naše hnutí je připraveno i na eventuální předčasné volby," řekl.

  • 12:26
     

    Hnutí ANO se podařilo zasadit překvapivé sdělení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi vlády do komunikační linky, kterou předkládá svým voličům od nástupu do vlády, míní  předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš tak může dál mluvit o tom, jak mu tradiční politické strany hází klacky pod nohy. "Sociální demokracie nevyužila šok, který vyvolalo prohlášení premiéra a zdá se, že komunikační strategii teprve hledá," dodal nezávislý konzultant pro politický marketing Martin Joachymstál - více čtěte zde

  • 12:27
    TÝDEN.CZ 

    Prezident Miloš Zeman podle bookmakerů sázkových společností přijme demisi vlády. Na tuto možnost vypsali kurzy v rozmezí 1,1:1 až 1,2:1. Úřednickou vládu však nesestaví (4:1 až 5:1), předčasné volby spíše nebudou. Podle Tipsportu a Chance bude předsedou vlády Andrej Babiš (ANO, 2,7:1), bookmakeři Fortuny dávají největší šance nynějšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD, 2,75:1).

  • 12:42
    ČSSD 

    Předčasné volby v období letních prázdnin nejsou podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) dobrou volbou. Za čtyři roky by se muselo volit ve stejný čas, řekl Tejc, který na jarním sjezdu strany neúspěšně kandidoval na prvního místopředsedu ČSSD. Politickou situaci po oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že podá demisi vlády, příliš hodnotit nechtěl. Chybou podle něj bylo to, že se do ní sociální demokracie vůbec dostala.

    "Je otázkou, proč jsme se vůbec dostali do situace, kdy každé řešení bylo špatné a jestli jsme se tam jako sociální demokraté museli dostat," uvedl Tejc. Podle něj ČSSD volila mezi "nárazem do zdi" a řešeními, která nepřináší příliš dobrého.

  • 13:05
    ČSSD 

    Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) zrušil kvůli nynější vládní krizi plánovanou cestu do Irska a do Kanady, která se měla uskutečnit příští týden. Hamáček měl vést delegaci, v níž měli být i zástupci dalších sněmovních frakcí. "Zrušil jsem cestu předsedy Sněmovny do Irska a Kanady. Zrušena je celá cesta," napsal Hamáček, jenž je místopředsedou sociální demokracie. Rozhodnutí zdůvodnil "aktuální politickou situací".

  • 13:13
     

    Bohuslav Sobotka pro ČT: Premiérem by mohl být i někdo jiný z ČSSD, trvám ale na neúčasti Andreje Babiše ve vládě.

  • 13:53
     
  • 13:58
     

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) půjde na Pražský hrad předat demisi prezidentu Miloši Zemanovi ve čtvrtek odpoledne. Na svém twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ještě dnes se Zeman setká s vicepremiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, poté s prvním místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem. Ve čtvrtek má také schůzku s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem.

  • 15:01
    TOP 09 

    "Je zřejmé, že opravdovou změnu mohou přinést pouze volby, ideální by byly předčasné volby do konce června. Nejsme si v tuto chvíli jisti, zda je technicky možné je uspořádat, pokud ano, jsme jednoznačně pro," tak vidí řešení krize předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

  • 15:02
     

    Ostře sledovaná schůzka Andreje Babiše a Miloše Zemana.

  • 15:31
    Andrej Babiš 

    Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod, proč by měl odejít, řekl před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

  • 16:30
    Andrej Babiš 

    "Jednoznačně jsem potvrdil, že ANO nemá zájem aspirovat na předsedu vlády," řekl po jednání s Milošem Zeman Andrej Babiš.

  • 16:31
    Andrej Babiš 

    Andrej Babiš pochopil slova Miloše Zemana tak, že demisi Bohuslava Sobotky přijme.

  • 16:34
    Andrej Babiš 

    Podle Babiše jsou předčasné volby nesmysl, podobně to prý vidí i Miloš Zeman.

  • 16:35
     

    PO SCHŮZCE BABIŠE SE ZEMANEM:

    - Zeman zřejmě přijme Sobotkovu demisi

    - Babiš se neuchází o místo premiéra

    - předčasné volby oba považují za nesmyslné 

  • 16:45
     

    Koalice bude o další formě spolupráce, případně jiném řešení situace po očekávané demisi vlády jednat příští středu, řekl Andrej Babiš.

  • 17:05
    KDU-ČSL 

    Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nepokládá za rozumné, aby se kvůli vládní krizi konaly předčasné sněmovní volby.

  • 17:30
     

    Bavorský premiér Seehofer Sobotkovi vyjádřil podporu. Uvedl, že v něm našel dobrého partnera. Pod Sobotkovým vedením se podle bavorského premiéra České republice dařilo. Za senzačně dobrou věc označil pokles nezaměstnanosti v posledních letech.

  • 17:42
    ČSSD 

    "Sociální demokracie nepreferuje úřednickou vládu," řekl Milan Chovanec.

  • 17:44
     

    Chovanec se o případném premiérovi se Zemanem nebavil.

  • 17:47
    ČSSD 

    "Můj osobní názor je, že prezident demisi přijme. Explicitně to neřekl," odpovědel Milan Chovanec.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy, setká se s politiky

Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy, setká se s politiky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy. Jde o návštěvu v souvislosti s...

Skupova Plzeň, nejstarší festival loutkového divadla v ČR, nabídne 50 inscenací

Skupova Plzeň, nejstarší festival loutkového divadla v ČR, nabídne 50 inscenací

Více než 50 přestavení, z toho nejméně 20 zahraničních, uvede 35. ročník festivalu Skupova Plzeň 12. až 16. června. Jde o...

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Majitel společnosti J.O. Investment (JO) Jakub Ortinský dnes u pražského městského soudu odmítl obžalobu z podvodu a legalizace...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi