Pražské odpadky. Podle kritiků miliardová loupež

Smlouva na svoz komunálního odpadu končí 31. října, zatím není oficiálně dané, kdo bude odpadky z ulic v listopadu odvážet (ilustrační foto).

Svoz odpadu je v těchto dnech minimálně pro část pražské TOP 09 větší a žhavější téma, než páteční obecní volby. Chystá totiž obří operaci, kterou se chce vyhnout výběrovému řízení na smlouvu na svoz komunálního odpadu, která končí posledního října. Tři roky totiž město nedělalo nic, aby zajistilo transparentní a funkční systém. Cena za narychlo vymyšlené řešení může být v miliardách korun pro finanční spekulanty a metropole se zaplete do soudů a arbitráží.

O co jde? Stručně a velmi zjednodušeně historie na začátek: V roce 2011 skončil dlouhodobý kontrakt na svoz odpadu s firmou Pražské služby. Od té doby ji vedení města každoročně bez soutěže prodloužilo, naposledy vloni a smlouva na odvážení odpadků skončí koncem října. Za tento postup dostalo město na jaře pokutu. Rada vedená TOP 09 nejprve nedělala v podstatě nic, až od léta začala připravovat odkup akcií Pražských služeb, aby v nich měla sto procent a směla zadávat zakázky v takzvaném in-house režimu, bez veřejné soutěže přímo své firmě. To se nepovedlo a od září hledá rada nové řešení celé situace. Zatím není oficiálně dané, kdo bude odpadky z ulic v listopadu odvážet. Řešením má být spolknutí části Pražských služeb jinou městskou firmou, stoprocentně vlastněnou. Nelíbí se to však menšinovému majiteli Pražských služeb.

Náměstek pražského primátora Jiří Nouza (TOP 09).Pražští konšelé tvrdí, že to zvládne na akciovku transformovaná TSK, která si propachtuje část Pražských služeb, společnosti, jež svoz zajišťuje nyní. Řešení má mnohá ale. Město vymyslelo řešení obcházející zákon na zadávání veřejných zakázek narychlo, do začátku listopadu se vůbec nemusí stihnout.

Nyní podrobněji. Problém svozu komunálního odpadu je trvalka posledních několika let. Zatím odpadky sváží Pražské služby (PS), které sice Praze patří, ale město není 100% vlastník a musí, pokud by chtělo, aby svážela pražský odpad, podle zákona o zadávání veřejných zakázek vyhlásit výběrové řízení. Žádné pobémovské radě se to nepodařilo a radní této firmě zatím svěřovali svoz bez soutěže, prý aby byl čas vyhlásit kvalitní výběrové řízení, což nikdy nedotáhli do konce. Nakonec si za to město vykoledovalo pokutu od antimonopolního úřadu a i kvůli riziku stíhání za porušení zákona letos radní zakázku bez soutěže na rok neprodloužili.

Slibovaný plán nevyšel

Rada vedená TOP 09 přišla s řešením odkoupit menšinové podíly v PS, v tom případě by město mohlo zakázky zadávat přímo v tzv. in-house režimu. Halasně vytrubovaný a opozicí kritizovaný plán nevyšel, když se vlastník menšinového podílu nedohodl s hlavním městem, ale prodal své akcie firmě AVE, kontrolované miliardářem Danielem Křetínským. Rada se tak ocitla v pasti: spoléhala se na tuto variantu, takže ani včas nevypsala výběrové řízení, které stihnout za několik týdnů není možné a bez soutěže prodlužovat zakázku se bála.

Zvolila třetí, krkolomnou možnost, jak zákon obejít. Rozhodla se, že propachtuje větší část Pražských služeb - například spalovnu a část zabývající se svozem komunálního odpadu - Technické správě komunikací, která je čerstvě transformovaná na akciovou společnost 100% vlastněnou městem. "Současné kroky hl. m. Prahy jsou součástí koncepčního plánu řešení odpadového hospodářství v hl. m. Praze, nikoli ad hoc řešením aktuální situace," obhajuje postup náměstek primátora Jiří Nouza, proč nevypsali v zimě soutěž. Problémy ale teprve začínají a je jich několik.

Malešická spalovna, pražské rodinné stříbro.

Na spornou legálnost celé operace upozornil vedení Pražských služeb a členy představenstva menšinový vlastník AVE CZ dopisem, jehož znění má on-line deník TÝDEN.CZ k dispozici. Za svého klienta protestuje proti snížení hodnoty podniku vyvedením jeho části až o 200 milionů korun. Ředitele varuje i před tím, že realizací kroků vedených směrem k propachtování části společnosti porušuje zákon ukládající povinnost péče řádného hospodáře, i kdyby kroky posvětila valná hromada, protože zákon ukládá povinnost zacházet se všemi akcionáři stejně. "Zcela jasně plyne, že jediným důvodem celé transakce je obcházení zákona - umělé vytvoření situace pro vytvoření situace pro použití tzv. "in-house výjimky" s cílem vyhnout se zadávání zakázky na svoz odpadu v otevřeném konkurenčním výběrovém řízení," konstatuje v dopise advokát menšinového majitele Martin Hrodek s tím, že se jedná o hrubé zneužití práva a upozorňuje na riziko spáchání trestného činu. Prohlašuje, že se proti krokům města bude bránit všemi prostředky.

Podnikatel Daniel Křetínský si stěžuje, že Praha znehodnotila cenu jeho menšinového podílu v Pražských službách.Právník zastupující Pražské služby oponuje, že argumenty vycházejí z neaktuálních informací a že naopak pachtem hodnota Pražských služeb stoupne a vyčítá účelové jednání. "S ohledem na načasování Vašeho dopisu je spíš pravděpodobné, že Váš klient se jako subdodavatel PS účelovými obviněními snaží vyvinout tlak na orgány PS v době rozhodování o možnostech pronájmu svozové techniky či jiného majetku společnosti PS od stávajících subdodavatelů PS," argumentuje advokátní kancelář Řanda Havel Legal v odpovědi, kterou má on-line deník TÝDEN rovněž k dispozici.

Nesouhlasí ani Jiří Nouza. V rámci pachtu nedochází ke změně vlastnických vztahů k propachtovanému majetku. "Takový majetek zůstane ve vlastnictví Pražských služeb a TSK bude pouze jeho dočasným uživatelem. Současně je nutné uvést, že řešení formou pachtu přináší pro Pražské služby i řadu výhod, včetně pachtovného ve výši určené znaleckým posudkem. S ohledem na výše uvedené jsme přesvědčeni, že dané řešení Pražské služby nijak nepoškozuje," odpověděl on-line deníku TÝDEN.CZ.

Zatím odpadky sváží Pražské služby.Součástí smlouvy o pachtu však má být i právo opce na koupi propachtované části Pražských služeb. Město chce, aby stoprocentně městem vlastněná TSK měla právo od Pražských služeb koupit propachtovanou část Pražských služeb a zaplatila by za ni Pražským službám odhadní cenu, podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ posudky zadané městem operují s cenou kolem 2,1 miliardy korun. Z té by poměrnou část dostal menšinový vlastník Pražských služeb, zhruba do půl miliardy. Přišel by tak o spalovnu a svoz odpadu v miliardové hodnotě. Menšinový vlastník obráceně koncem září podle MF DNES městu nabídl, že městský podíl (76,9 %) koupí za 3,17 miliardy korun. Prodej odmítají všechny relevantní politické strany. Zatím.

Chaos v ulicích

Město nepovede spor pouze s menšinovým vlastníkem Pražských služeb, ale i s jejich subdodavateli. Pražské služby je dosud využívaly, nyní se s nimi nepočítá, město chce systém nastavit tak, aby svoz zvládlo samo. Jenže se subdodavateli nikdo nejednal, přestože některé firmy jsou spoluvlastněné městskými částmi a na jejich území se zcela změní systém likvidace odpadu. Podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ už Pražské služby dopředu nakoupily přes 30 tisíc popelnic a koupilo nebo pronajalo nová auta, aby se stihly připravit na listopad. Zároveň jedná se současnými subdodavateli o podnájmu jejich techniky a zaměstnanců. Typickým příkladem je Praha 2, která je menšinovým vlastníkem firmy KOMWAG starající se o svoz odpadu v této městské části. "Nechápu, proč měnit systém, který funguje. Pro obyvatele Prahy 2 to bude znamenat chaos, více aut v ulicích a rozhodně menší komfort," konstatovala starostka této městské části Jana Černochová. Většinový vlastníci těchto společností tvrdí, že se proti postupu města budou bránit všemi prostředky.

"Je to miliardová loupež za bílého dne," okomentoval Starostka Prahy 2 Jana Černochová.celý postup magistrátu šéf jedné z dodavatelských firem. Město se nebojí a postup hájí. "Hospodárnost daného řešení vyplývá zejména z výhod a jistot, které přináší jak hl. m. Praze, tak Pražským službám. Investované prostředky se bohatě vrátí na zisku, který dosud měli subdodavatelé, a který nyní bude plynout do TSK," obhajuje kroky magistrátu Nouza.

Město sice tvrdí, že je vše v pořádku, ale i když odhlédneme od velmi netradičního procesu, jak si město zařídilo, aby nemuselo vypisovat soutěž na odvoz odpadků, zůstává otázka, zda TSK bude v oblasti podnikání postupovat zcela v souladu se zákonem. Do konce října může klapnout převod společnosti, ale na nakládání s odpady nebo provoz spalovny je zapotřebí velké množství povolení, která se mají vyběhat za 14 dní. V současné době totiž právně neexistuje žádný pacht, TSK jako a.s. existují několik dní, navíc tento scénář je také jen několik týdnů starý. K provozu spalovny jako výrobci elektřiny má co říci například ERÚ, který má na vyjádření 90 dní. Někteří právníci tvrdí, že spolu s pachtovanou částí se přesouvají i povolení. Pravdu asi nemají, protože "na získání všech licencí a povolení se momentálně intenzivně pracuje, budou včas zajištěna", sdělil Nouza. Každopádně půjde o test české byrokracie.

Pračka na prachy nebo neschopnost?

Celá situace budí řadu otazníků, proč opět město něco na poslední chvíli. Radní se hájí, že je to cele v souladu s politikou TOP 09 v Praze zajistit městské služby jednou servisní městskou akciovkou místo "socialistických příspěvkovek" a outsourcingu fungující jako "pračka na prachy".

Pozoruhodné je, že za tři roky, kdy byla TOP 09 u moci, se vše koncentrovalo do posledních týdnů kolem voleb. Uvidíme, co se bude dít za pár týdnů, měsíců. Jestli Praha bude mít podle plánu silnou městskou servisní firmu spravující spalovnu, svoz odpadu, ale i třeba úklid ulic, nebo jestli bude za rok spalovna či celé Pražské služby patřit někomu jinému.

Je veřejně známá informace, že smlouva na svoz odpadu skončí v říjnu, stejně známá je informace, že město nechce vypsat soutěž a snaží se mít stoprocentně vlastněnou firmu. Byznys s odpady je velmi atraktivní, vlastnit menšinový podíl ve firmě, která má spalovnu, může být z mnoha důvodů zajímavé. Město narychlo spíchnutým řešením provokuje, není divu, že byznys projeví zájem o tak lukrativní oblast. Rada svou politikou každopádně umožnila strčit nohu do dveří k městskému odpadovému hospodářství podnikateli, který si snahu města vytěsnit ho z pražských služeb nenechá líbit.

Takže plánované spolknutí Pražských služeb městskou akciovkou TSK trikem přes pacht ještě může Prahu přijít draho a s láskou budeme vzpomínat na opencard.

Foto: Karel Šanda, Robert Sedmík, ČTK , Robert Zlatohlávek, Štěrba Martin, Peška Stanislav, TOP 09

Autor: David Jareš





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi