Poslanci vydali Parkanovou. Zazněla další obvinění

Vlasta Parkanová bude čelit policejnímu vyšetřování. Sněmovna ji vydala.

Hysterie ve sněmovně, křik, hádky, osočování policistů, státních zástupců, i poslanců. Velmi vypjatý den zažila dolní komora parlamentu, která projednávala vydání Vlasty Parkanové. Vše bylo zbytečné, exministryně obrany byla podle očekávání kvůli podezřelému nákupu letounů CASA vydána. Parkanová hned po oznámení výsledku hlasování rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny.

Pro vydání hlasovalo 114 poslanců, proti bylo 45. Mezi poslanci, kteří Parkanovou vydali policii, bylo i sedm členů strany TOP 09 a 14 občanských demokratů, včetně jejich předsedy a premiéra Petra Nečase. Parkanová v reakci na výsledek hlasování složila funkci místopředsedkyně poslanecké sněmovny. 

Miroslav Kalousek.Vydání Parkanové předcházela poměrně bouřlivá debata. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jehož přítel Richard Háva podivný obchod organizoval, znovu obvinil policisty ze zvůle a estébáckých metod. A zopakoval, že není možné Parkanovou vydat za to, že nesplnila údajně neexistující povinnost zajistit přiměřenou cenu.

Pustil se i do opozice, která poukazovala na řadu pochybení, která nákup provázela - řadu závad, která se u letadel během let objevila nebo to, že armáda o CASy původně nestála. "Máme Parkanovou vydat za to, co policie píše, na za to, co vy si myslíte. To si říkáte právní stát? Že se nestydíte," hřímal Kalousek.

Novinářům pak zopakoval své přesvědčení, že tímto dnem byla fakticky zrušena imunita zákonodárců. "Větší nesmysl už sem od orgánů činných v trestním řízení dorazit nemůže. Cokoli sem dorazí, tak logicky musí být vydáno," řekl Kalousek.

Parkanovou podle svých slov tak vehementně hájil, protože je to jeho úkolem. "Když se někomu děje křivda, je lživě obviňován, jsem povinen obhajovat ho o to hlasitěji, čím je to bezpráví větší," poznamenal ministr financí s tím, že byl ještě docela potichu, "protože to bezpráví je nekonečné".

Nečas: Žádné překvapení

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) nebyl výsledek hlasování překvapivý. "Je to logický krok a za situace, která vznikla, jediný možný," uvedl. Je podle něj pravda, že policejní žádost vzbuzuje mnoho otazníků, o to důležitější je, aby v případě Parkanové orgány činné v trestním řízení postupovaly standardně. 

Sněmovna má nyní - po nedávném odchodu Kateřiny Klasnové (VV) a Vlasty Parkanové (TOP 09) z funkcí pouze jednoho místopředsedu, sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka. Šéfka komory Miroslava Němcová (ODS) se domnívá, že volba nových členů vedení přijde na řadu až v září. Parkanovou by podle dřívějších dohod měl nahradit opět člen TOP 09. Podle kuloárových informací je favoritkou poslankyně Helena Langšádlová.

Policie pod Parkanové v žádosti o vydání zmiňuje povinnost před nákupem zadat znalecký posudek. Ta to ale odmítla. "Veškeré posudky říkají, že jsem takovou povinnost neměla," hájila se Parkanová.

Její argumentaci však odmítli opoziční členové mandátového a imunitního výboru, kteří se s policejní žádostí také seznámili. "Policie nežádá o vydání Vlasty Parkanové, protože nezadala posudek. Policie žádá o její vydání, protože nezajistila vhodnou a přiměřenou cenu," řekl Stanislav Křeček (ČSSD).

Policie lže, hájila se Parkanová

Parkanová obvinila policii z celé řady lží. Kromě zmíněné otázky posudku napadala také policejní argumentaci, podle které prý měla uvést vládu v omyl a podle které si prý měla být vědoma toho, že stanovisko ministerstva financí, podle nějž nejde vojenský materiál ocenit, je vadné. Nic z toho prý Parkanová nevěděla. Nesouhlas vyjádřila i s tím, že letouny CASA nelze vydávat za vojenský materiál, když existují i civilní verze tohoto letadla.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek."Tato sněmovna nemá rozhodovat o tom, do jaké míry jsou výklady Vlasty Parkanové přesné a pravdivé. Je jediný orgán, který může říct jasné stanovisko, a to je soud," řekl místopředseda sněmovny a sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Parkanová je obviněná z porušení povinností při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomocí veřejného činitele. Podle detektivů připravila nevýhodným nákupem letounů CASA Českou republiku o 658 milionů korun.

Výroky poslanců, které zazněly v debatě před hlasováním o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.


Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09):

"Pokud budu vydána, věřím, že se obhájím, protože obvinění je nesmyslné. Nemohu však říci, že bych věřila v nestranný a objektivní postup policie a příslušného státního zástupce. Jak jsem ukázala, žádost o mé vydání je plná lží a zcela účelových výkladů zákona."

"Já nevím, co stojí za tímto obviněním. Spíš mám zatím dojem, že účelem je stíhání samotné. Stíhání v politice totiž znamená hektolitry špíny, které na vás opakovaně vylijí, přičemž očištění je malá kostička mýdla, kterou média jednou otisknou na straně šest, a to ještě v lepším případě."

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek (ČSSD):

"Není legrace, když se vám stane, že máte z ministerstva obrany Palermo, kde je každá zakázka cinklá, jak říkal pan premiér (Mirek) Topolánek na slavném shromáždění v Hiltonu. To má potom tragické důsledky pro ty, kteří užívají výsledky takových nákupů."

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

"Myslím si, že škoda je nevratná. To ale neznamená, že bychom proti tomu neměli bojovat a že bychom se měli nechat umlčet, že bychom neměli proti tomu nahlas protestovat a nenechat se umlčet ani těmito pomluvami a dokonce ani provokacemi estébáckého charakteru."

"Rovní a křiví, poctiví a nepoctiví, stateční a zbabělí, těch je zhruba stejný poměr mezi politiky, mezi policisty, mezi duchovními, mezi novináři, mezi státními zástupci i mezi občanskými aktivisty, protože bez ohledu na to, co děláme, jsme stejný živočišný druh. Jediné, čemu nerozumím, je, že bez ohledu na tyto rozdílné rozlišovací povahové znaky nás bůh miluje všechny stejně. A tomu fakt nerozumím. Ale je to asi tím, že on na rozdíl od nás je dokonalý."

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

"Poslanecká sněmovna není kostnický koncil ani jakobínský konvent. Z této Poslanecké sněmovny neodchází poslanec či poslankyně na hranici, aby byl upálen, stejně tak není popraven jako v době jakobínské Francie."

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček:

"Jsem přesvědčen, že většina této sněmovny i většina národa dobře ví, že výroky pana ministra jsou výroky potrefené husy, která tuší, že se blíží posvícení, které některé husy prostě nepřežijí."


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09):

"Je obtížné obhajovat imunitu za každou cenu. Vzhledem k tomu, jak jsem hlasoval v předchozích kauzách si podržím svůj principiální postoj a budu hlasovat pro vydání... Mrzí mě to kvůli kolegyni Parkanové, které si velmi vážím, ale věřím, že se plně očistí a očistění bude hodnotnější, než kdyby bylo jenom ve formě nevydání touto sněmovnou."

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák:

"My jsme tady před několika měsíci vydali jednoho poslance, nedávno druhého poslance, a to jsme nevěděli, co nám pan ministr řekl a paní ministryně bývalá, že policie je estébácká, zlá, zapšklá a kdo ví jaká ještě. Prosím pěkně, nešlo by revokovat to rozhodnutí, že bychom toho (Davida) Ratha sem vrátili a ty všechny. Protože tohle nejde. Jeden je postižen a druhý právem, třetí neprávem. Přestávám tomu rozumět."

Foto: ČTK

Autor: - kak -





Čtěte dále

Provoz na železničním koridoru mezi Poříčany a Českým Brodem dnes nález člověka v kolejišti

Provoz na železničním koridoru mezi Poříčany a Českým Brodem dnes zastavil nález člověka v kolejišti

Provoz na železničním koridoru mezi Poříčany a Českým Brodem na Kolínsku zastavil dnes v 07:00 nález člověka v kolejišti. Na...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi