Policisté odhalili Nagyovou při prověřování Janouška a Grygárka

Jana Nagyová.

Důvodem obří razie na úřadě vlády, na ministerstvu obrany a v sídlech vlivných lobbistů byl prý zátah proti organizované skupině, která se na základě klientelistických vazeb snažila dosáhnout neúměrného zisku a vlivu ve státních či polostátních institucích. Zároveň má kauza osobní rovinu, z policejních dokumentů se začínají potvrzovat spekulace o vztahu premiéra Petra Nečase k jeho pravé ruce Janě Nagyové. Kriminalisté obvinili sedm osob, včetně bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksy a dvou generálů z vojenského zpravodajství. Policisté dále zabavili až 150 milionů korun v hotovosti, desítky kilogramů zlata a také řadu cenných materiálů, které chtějí dále vyhodnocovat.

Nagyová "při využití svého vlivu vyplývajícího zejména z osobního poměru se současným předsedou vlády zosnovala a usměrňovala protiprávní použití zpravodajských prostředků - sledování osoby Radky Nečasové," stojí v policejním dokumentu, založeném na odposleších telefonů, který získal a zveřejnil server E15.cz.

Zlato a miliony

Policie a vrchní státní zastupitelství byly na dopolední tiskové konferenci o něco sdílnější než včera. Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan se na úvod omluvil, že veřejnost musela čekat na první informace tak dlouho, mlčení prý ale bylo nezbytné. "Soudíme, že je nepřípustné, aby se účastníci trestního řízení dozvídali z tisku, že budou zadrženi, obviněni a podobně," uvedl Ištvan. Činnost Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) označil za bezchybnou.

Premiér Petr Nečas (ODS).Razii předcházel rok a půl policejního prověřování. "My jsme se touto kauzou začali zabývat na počátku roku 2012," řekl ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Do celé akce se podle něj zapojilo kolem čtyř stovek policistů, provedli 31 domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor, zajistili 120 až 150 milionů korun v hotovosti, desítky kilogramů zlata, a také řadu materiálů, které budou dále vyhodnocovat.

"Výsledkem realizace bylo zadržení osmi osob, které byly vyslechnuty a následně bylo rozhodnuto o obvinění sedmi z nich," doplnil státní zástupce Ištvan. Obvinění se prozatím týká dvou skutků - zneužití pravomoci a korupce, další možné trestné činy policie prověřuje.

Policie: Pojítkem kauzy je Nagyová

Z víc trestných činů najednou viní policie šéfku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, dopustit se měla organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby i podplácení a přijetí úplatku. "Za nejzávažnější čin je sazba jeden rok až pět let," upřesnil náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

Nagyová je policie pojítkem celé kauzy, ve které si kriminalisté posvítili na politiky, úředníky i podnikatele. Do problémů se tak velice brzo může dostat i sám premiér. "Jednou z prověřovaných variant je i ta, ze premiér Nečas věděl o údajně nezákonném jednání šéfky své kanceláře Jany Nagyové," uvedl státní zástupce Ištvan.

Potvrdil i obvinění dvou současných a jednoho bývalého pracovníka vojenského zpravodajství, kteří měli na pokyn Nagyové nezákonně sledovat tři fyzické osoby z jejího okolí.

Obviněni byli také dva bývalí poslanci, a to konkrétně z trestného činu podplácení a přijetí úplatku. Jedná se o členy ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksu. Třetí poslanec téže strany, Marek Šnajdr, nebyl zatím obviněný z technických důvodů - pravděpodobně tedy proto, že je na cestách. Všichni tři politici nejednali ve sněmovně podle kriminalistů v souladu s ústavním slibem poslance, ale s vidinou neoprávněné výhody v podobě postů v Českých drahách, Čepru a Aeroholdingu.

V policejním usnesení, jež předali vyšetřovatelé aktérům kauzy, se objevuje i jméno Nečase. Informaci přinesl deník Mf Dnes. Podle policistů dal premiér slib třem poslancům, že dostanou významné posty v polostátních firmách. Detektivové to označují za úplatek.

Celou kauzu od počátku dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, a to kvůli podezření bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka. "Existovalo podezření, že se jedná o trestnou činnost, na které se měl podílet i státní zástupce Vrchního státního zástupce v Praze," vysvětlil Petr Šereda z Odboru závažné finanční a hospodářské kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Vyšetřovatelé navrhnou u všech sedmi obviněných po zátahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu uvalení vazby. Podle žalobců je důvodem obava z možného ovlivňování svědků. O vazbě bude rozhodovat soud.

On-line

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahuje ve vysokých kruzích politiky.

  • 06:00
    TÝDEN.CZ 

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže, jež mapuje vývoj kolem razie na Úřadu vlády a zatýkání vlivných politiků a vysokých státních úředníků.

  • 07:21
     

    Co vše se v pátek čeká? Prezident Miloš Zeman se sejde s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten by měl policejní zásahy na svém úřadu i dalších místech vysvětlit rovněž ve sněmovně. A o dalším osudu Nečasova kabinetu budou jednat politické strany.

  • 07:22
    policie 
    Bližší informace o zásazích mají poskytnout také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a dozorující státní zástupce Ivo Ištvan.
  • 07:23
    krize 
    Pokud důkazy předložené policií podpoří rozsáhlý policejní zásah, bude to nejspíš pro Nečasovu vládu znamenat neodvratný konec.
  • 07:24
    ODS 
    Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v rozhovoru pro Mf Dnes v reakci na policejní razii řekl, že on sám je připravený skončit, i s celou vládou, prakticky okamžitě.
  • 07:41
    policie 

    Výslechy podezřelých probíhaly podle informací serveru Novinky.cz celou noc. Policie byla i v kanceláři šéfky úřadu premiéra Jany Nagyové a také v jejím bytě; vyšetřovatelé odtud odjeli kolem páté hodiny ráno.

  • 08:00
    Petr Nečas 
    České kauzy si všimli i v sousedním Polsku. Tamní listy píší o konci vlády Petra Nečase v důsledku "největší korupční aféry v české historii", předvídá to Gazeta Wyborcza. Zatčení šéfky premiérova kabinetu, bývalých ministrů a poslanců, šéfa vojenského zpravodajství a lobbistů podle deníku znamenají konec Nečasovy kariéry a určitě nové volby. "Češi, kteří si ve čtvrtek zapnuli televizi, nevěřili vlastním očím. Taková vlna zatýkání v demokratických Čechách ještě nebyla," poznamenal autor a dodal, že i kulisy akce speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem byly "na evropské standardy neobyčejné".
  • 08:01
     

    "Korupce otřásá českým státem," zdůraznila polská Rzeczpospolita a předvídá, že dlouho připravovaná policejní akce proti prominentním politikům "přinese největší politickou krizi od dob transformace". Takový rozsah patrně potvrzuje všeobecné přesvědčení o zkorumpovanosti značné části vysokých státních úředníků.

  • 08:05
     
    Polský Dziennik píše o "aféře na nejvyšší úrovni" a "největším politickém skandálu v Čechách za 20 let", který hrozí pádem vlády. Dodává také, že zatčená Nagyová "byla známá jako dobrá známá dvou vlivných lobbistů, jejichž jména se roky spojují s korupčními aférami".
  • 08:05
    krize 
    Televize TVN 24 na svém webu referuje o podezřeních z korupce i z průniku mafiánských struktur do politiky. Připomněla také americké diplomatické depeše, odtajněné na serveru WikiLeaks, které označovaly Česko za nejvíce zkorumpovanou zemi regionu.
  • 08:25
     
    Za razii nebývalých rozměrů, která může vyústit až v pád vlády premiéra Petra Nečase, označil slovenský tisk rozsáhlou policejní akci českých detektivů na úřadu vlády, ministerstvu obrany a na dalších místech. Informace o zátahu kriminalistů se dostaly na titulní stránky slovenských deníků, které podrobně informují o případu.
  • 08:39
    Petr Nečas 
    Za možný začátek konce vlády Petra Nečase považují německé deníky Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Süddeutsche Zeitung policejní razii proti vysoce postaveným českým politikům a úředníkům. Další německé a rakouské listy dnes v souvislosti s touto kauzou píší o politickém zemětřesení v Praze a politickou budoucnost českého premiéra označují za velmi nejistou. "Tento zásah nemá v Česku, jinak často otřásaném skandály, obdobu a mohl by zpochybnit trvání konzervativně-liberální vlády v Praze," soudí Süddeutsche Zeitung. Připomíná přitom, že Nečasův kabinet od svého vzniku v roce 2010 poznamenala už řada afér a ze svých funkcí muselo odejít více než deset ministrů.
  • 08:40
    policie 
    Olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan uvedl, že ve čtvrtek v noci byla předána první obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Zadrženo je podle něj "kolem osmi osob".
  • 08:41
    Petr Nečas 
    "Razie proti korupčním českým politikům a vysokým úředníkům v Praze by mohla být začátkem konce konzervativní koalice," domnívá se rovněž FAZ. "Nedávno musel premiér Petr Nečas vyměnit už 13. člena svého kabinetu, vztahy mezi ODS a TOP 09 ministra zahraničí Schwarzenberga připomínají setkávání během studené války a v průzkumech se opoziční levice pohybuje vysoko nad vládními stranami," přiblížil frankfurtský deník situaci na české politické scéně.
  • 08:44
     
    "Nečas se ujal předsednictví ODS se slibem, že očistí stranu od 'kmotrů' a získá zpět ztracenou důvěru voličů. V obou bodech selhal," poznamenává FAZ, podle něhož Češi dlouho doufali, že policie udeří proti kriminálním vazbám na nejvyšších místech. "Nečas sám působí sice jako bezúhonný, zatčení šéfky jeho kanceláře ale naznačuje, že tyto vazby mohou sahat až do jeho nejbližšího okolí," uvádí FAZ, podle něhož by tentokrát snahy opozice o konec Nečasovy vlády mohly mít úspěch.
  • 08:44
    Petr Nečas 
    Německé deníky Die Welt a Sächsische Zeitung zdůrazňují, že mezi zatčenými je premiérova "pravá ruka" Jana Nagyová. "Zatčením jeho blízké důvěrnice Nagyové je situace pro premiéra Nečase více než povážlivá. Sotvakdo mu dává šanci na politické přežití," píše rakouský Wiener Zeitung. Nečas se podle něj dostal pod obrovský tlak a policejní razie otřásla Českem. "Vzhledem k rozsahu celé akce je pravděpodobné, že tu dochází k rozbití celé sítě korupce a protekcionismu," vyvozuje vídeňský list.
  • 08:49
    policie 

    V 11 hodin oznámí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a také olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan podrobnosti k razii na politiky, významné státní úředníky a lobbisty. Ištvan ve čtvrtek v noci uvedl, že už byla předána první obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Zadrženo je podle něj "kolem osmi osob".

  • 09:10
     

    Poslanecká sněmovna začne schůzi v jedenáct hodin.

  • 09:12
     

    Podle Aktuálně.cz s razií souvisí poslední bod na programu jednání vlády v noci na čtvrtek - lukrativní zakázka na technickou ostrahu muničních skladů Armády České republiky.

  • 09:16
     

    Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana bylo k deváté hodině obviněno sedm lidí. Případné uvalení vazby zatím není aktuální.

  • 09:18
    policie 

    Policie viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová. ČTK to sdělil Páleníkův obhájce Tomáš Sokol.

  • 09:21
    Petr Nečas 

    V této souvislosti možná hraje roli, že právě v úterý Petr Nečas oznámil, že se se ženou Radkou rozvádí.

  • 09:23
     

    "Až všechny výslechy budou dokončeny, dozorový státní zástupce bude zvažovat, u kterých z obviněných shledá důvody vazby," řekl Ištvan. Z kolika trestných činů budou obviněni, uvede Ištvan na dnešní tiskové konferenci v 11 hodin.

  • 09:46
    Petr Nečas 

    Premiér Nečas při příchodu na schůzi sněmovny na dotazy novinářů nereagoval.

  • 09:47
    Miloš Zeman 

    Prezident Miloš Zeman přijme premiéra Nečase k diskusi o současné politické krizi odpoledne. Lídra opoziční ČSSD Bohuslava Sobotku pozval na Hrad na 14.30. Dnešní schůzky k aktuálním událostem zahájí Zeman dopoledne, kdy přijme policejního prezidenta Martina Červíčka.

    Prezident se na Hradě sejde také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

  • 09:55
    Petr Nečas 

    Nečas teď vysvětluje poslaneckému klubu ODS, jak se věci mají. V 11 hodin vystoupí před plénem sněmovny.

  • 09:59
    policie 

    Sídlo společnosti Romana Janouška v galerii Myšák prohledávala spousta policistů, ani jim nevadilo, že podnikatel je v zahraničí. "Seděl jsem tam tři hodiny, popíjel kafe a pak mne to přestalo bavit. Žádný z nich za mnou nepřišel, že by chtěl mého klienta vyslechnout," řekl serveru ihned.cz Vít Široký, Janouškův obhájce.

  • 10:18
     

    Policisté zpravodajce Páleníka obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby, za něž mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Podle advokáta policie muže viní jen z jednoho skutku, jeho výslech prý skončil v 07.30. Páleník vinu odmítá. Jméno dalšího obviněného zpravodajce jeho obhájce Tomáš Sokol nechtěl prozradit.

    "Měl v jednom případě zorganizovat sledování Nečasové složkou Vojenského zpravodajství," uvedl Sokol. Z usnesení o zahájení trestního stíhání podle něho také vyplývá, že se činu dopustil koncem roku 2012.

    Advokát také vyloučil, že by obvinění souviselo se takzvanými rebely z ODS či s lobbisty Ivem Rittigem a Romanem Janouškem.

  • 10:28
    ODS 

    "Probíhá výměna názorů na dosavadní průběh, je shoda na kultivované zdrženlivosti," popsal on-line deníku TÝDEN.CZ situaci na poslaneckém klubu ODS Tomáš Úlehla. Aktuální informaci o sledování Radky Nečasové prý neřeší a počkají na oficiální stanovisko.

  • 10:29
    policie 

    Kriminalisté obvinili exposlance Petra Tluchoře z korupce, potvrdil jeho advokát Marek Nespala. Podle policie dostal nabídku výhod za to, že se vzdá mandátu. Advokát ujišťuje, že ji Tluchoř nepřijal.

  • 10:32
     

    K aféře se na Facebooku vyjádřil i hokejista Jaromír Jágr, citoval vyjádření prezidenta Václava Klause z šestého ledna: "Až vychladnou hlavy, čas ukáže, že to bylo správně," připomněl vyjádření hlavy státu po kritizované amnestii. 

    "Vypadá to, že ve čtvrtek 13. června hlavy vychladly a my všichni ostatní konečně pochopili, co nám chtěl těmito slovy exprezident Klaus říci a proč začal vyprazdňovat věznice," vtipkoval Jágr, který v minulosti ODS podporoval.

  • 10:35
    policie 

    Lidovky.cz píšou, že policité obvinili i Janu Nagyovou. Z jejího bytu policisté odjeli až nad ránem.

  • 10:42
    TÝDEN.CZ 

    Bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek prozatím není mezi obviněnými, sdělil on-line deníku TÝDEN.CZ. „Nebyl jsem zatčen, ani obviněn. Policie u mě včera provedla domovní prohlídku,“ odpověděl na otázky s tím, že bližší podrobnosti sdělovat nemůže. Není tedy zřejmé, jaké právní zdůvodnění prohlídku jeho bydliště provázelo. „Podepsal jsem policii mlčenlivost,“ vysvětluje Grygárek.

  • 10:46
     

    Poslanci znovu odložili schůzi, z jedenácté ji o půl hodiny posunuli, aby mohli sledovat brífink police a zastupitelství v jedenáct hodin.

  • 10:55
    ČSSD 

    "Poslanecký klub ČSSD očekává urychlenou rezignaci Petra Nečase a tím celé vlády. Pokud se tak nestane, vyvolá sociální demokracie hlasování o nedůvěře," potvrdil včerejší stanovisko předseda klubu Jeroným Tejc.

  • 10:56
    ČSSD 

    ČSSD vyzývá ostatní parlamentní strany, aby se dohodly na brzkém termínu předčasných voleb.

  • 10:57
    Bohuslav Sobotka 

    "Je to signál," vyhýbavě odpověděl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz novinářů, jak vidí šance na úspěch vyslovení nedůvěry vládě.

  • 11:01
    ČSSD 

    "Sociální demokracie jednoznačně preferuje předčasné volby," odmítl první místopředseda Michal Hašek možnost překlenovací či úřednické vlády. "Jediným řešením je rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání voleb do šedesáti dnů."

  • 11:03
    policie 

    Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan se omluvil za zdržení, že se informace v úplné formě dostávají na veřejnost až nyní.

  • 11:05
     

    Ištvan považuje činnost ÚOOZ za bezchybnou, pokud jde o utajení akcí.

  • 11:07
     

    "Události jsou vyvrcholením asi jeden a půl roku trvajícího vyšetřování, akce je od začátku dozorována olomouckým Vrchním státním zastupitelstvím. Důvodem je skutečnost, že od počátku řízení existovalo podezření, že se jedná o trestnou činnost, na které se měl podílet i státní zástupce vrchního státního zastupitelství v Praze," sdělil Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

  • 11:09
    policie 

    "V žádném případě nebylo naším zájmem se zabývat politikou," ujišťuje ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. "Prověřovali jsme organizovanou zločineckou skupinu osob, která fungovala na základě klientelistických vazeb. Cílem byl neúměrný zisk a podíl na vlivu na státních a polostátních organizacích."

  • 11:10
    policie 

    Zapojeno bylo na 400 policistů i z dalších útvarů. Celkem provedli 31 domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Podle prvotních informací zajištěno kolem 120-150 milionů korun v hotovosti, desítky kilogramů zlata.

  • 11:11
    policie 

    "Postup policie lze považovat za zákonný," ujišťuje Ištvan, vše se dělo s povolením soudu.

  • 11:14
     

    Ištvan potvrdil, že bylo zadrženo osm osob. "Po vyhodnocení výslechů dozorovým státním zástupcem bylo obviněno sedm zadržených." Obvinění všichni obdrželi včera večer. "Nešlo v případě informování o nějakou salámovou metodu nebo o svévolné neposkytování informací, ale byli jsme pečlivě vedeni, aby procesní úkony byly nejprve oznámeny osobám, jichž se týkají."

  • 11:14
     

    "Výslechy probíhaly do současné doby, v tuto chvíli je dokončován poslední výslech," pokračuje Ištvan.

  • 11:14
     

    Dále se rozhodne, u kterých obviněných bude navrhována vazba.

  • 11:18
     

    "Konkrétní fyzická osoba zaměstnaná na Úřadu vlády, bez toho, že by měla zákonné zmocnění, žádala po vojenském zpravodajství poskytnutí informace, a to takové, jak ukazují dosud shromážděné důkazy, které jsou mimo zákonem vymezenou působnost vojenského zpravodajství, s tím, že konkrétními pracovníky vojenského zpravodajství této žádosti bylo vyhověno. Byly sledovány konkrétní fyzické osoby, přestože tomuto postupu nedal souhlas ministr obrany," řekl Ištvan.

  • 11:20
     

    Zastupitelství kvalifikuje postup zúčastněných osob následovně: "Pracovnice je obviněna z organizátorství k trestnému činu zneužití pravomoci veřejné osoby. Současně jsou obviněni dva pracovníci vojenského zpravodajství ze zneužití pravomocí úřední osoby a současně je obviněn bývalý vedoucí pracovník tohoto úřadu pro tentýž trestný čin."

  • 11:23
     

    Další obvinění: "Poslanci konali nikoli v souladu s ústavním slibem poslance, ale ve vztahu ke konkrétnímu hlasování po vládní předloze zákona. S největší mírou pravděpodobnosti jim bylo přislíbeno konkrétní plnění, na které neměli nárok. Mandátu se vzdali, čímž umožnili, aby o předmětném zákonu hlasovali poslanci v pozici náhradníků. Toto jednání bývalých poslanců a osob, které organizovaly a zprostředkovávaly konkrétní jednání, z nichž měla vzejít ona výhoda, která motivovala ke vzdání se mandátu, tak tito jsou stíháni pro korupční trestné činy podplácení a přijímání úplatku."

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - red -





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi