Novým předsedou Zemanovců se stal Jan Veleba

Bývalý prezident Agrární komory a nový předseda SPOZ Jan Veleba.

Novým předsedou Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) se v sobotu v Praze stal bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. Ve volbě na mimořádném sjezdu jasně porazil dva protikandidáty. Strana, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, podle něj potřebuje restart, změnu image a emancipaci. Začala změnou názvu, z něhož delegáti odstranili slovo zemanovci.

"Ta image zkrátka a dobře není dobrá," prohlásil Veleba po volbě, v níž ze 160 odevzdaných hlasů získal 111. Jeho konkurenti Miroslav Matějka a Martin Schubert dostali 22, respektive 21 hlasů. Šest hlasů bylo neplatných. "Špatná image je v naší rozhádanosti. Vy všichni víte, nebo my všichni víme, co se v této straně dělo před volbami, jaké tam byly procesy," připomněl Veleba prudké vnitrostranické spory před loňskými podzimními volbami do Sněmovny, v nichž strana se ziskem asi 1,5 procenta hlasů zcela propadla.

Cestou z propadu a k resuscitaci podle senátora, který v čele strany střídá Zdeňka Štengla, je zlepšení komunikace i postupné vzdálení se od hlavy státu. "Na rovinu říkám, že je třeba, aby se strana emancipovala trošičku od Miloše Zemana," řekl novinářům. Sám Veleba byl pro změnu názvu strany, o níž dnes požádal i Zeman. Delegáti mu bez problémů vyhověli a potvrdili ho také jako čestného předsedu.

Ve svém předvolebním projevu Veleba řekl, že kandiduje, aby vyburcoval lidi a soustředil jejich pozornost na návrat normálních poměrů. "Žijeme v nelehké době a současný stav domácí politiky není stále dobrý a je takový, jaký je. Naše společnost je nemocná mocí moci, mocí peněz, absencí morálky, absencí solidarity a slušnosti. Je naší povinností tento stav změnit," prohlásil.

Svým spolustraníkům nabídl vizi postavenou na pevných kořenech, za které považuje jazyk, kulturu nebo půdu, které podle něj patří ke zdravému národu. Vedle návratu slušnosti a morálky do společnosti se chce soustředit na snížení nezaměstnanosti, kterou považuje za naprostou prioritu programu zemanovců. Podobně jako prezident Zeman by rád vybudoval sociální stát skandinávského typu, ve kterém by existovalo právo na práci, na bydlení, bezplatné zdravotnictví a vzdělání dostupné pro všechny.

Veleba změní i svou klubovou příslušnost v Senátu, kde je dosud formálně členem devítičlenné frakce lidovců a nezávislých. Její předseda Petr Šilar (KDU-ČSL) řekl, že změna bude provedena příští týden. "Pan Veleba nebude v našem klubu a posílí klub zemanovců," uvedl. Klub SPOZ, KSČM a Severočechů má zatím po odchodu Vladimíra Drymla (dříve SPOZ) v Senátu minimální možný počet pěti členů.

Kromě předsedy si delegáti vybrali i další členy vedení strany. Místopředsedou pro ekonomiku zůstal prezidentův poradce Martin Nejedlý, místopředsedou pro Moravu se stal Marian Keremidský, místopředsedou pro Čechy Miloslav Soušek a místopředsedou pro odborné komise Luboš Smrčka.

Zeman: Strana práv občanů potřebuje restart a změnu jména

Strana práv občanů potřebuje nový začátek, aby vstala po neúspěchu v parlamentních Miloš Zeman.volbách ze země. Na jejím mimořádném sjezdu to řekl prezident Miloš Zeman. Považuje za svoji velkou chybu že nebránil tomu, aby byla volební kampaň zemanovců postavena jako druhá fáze podpory prezidenta. Strana by se podle něj nyní měla více osamostatnit, k čemuž má přispět i odstranění slova zemanovci z jejího názvu. Strana tak posléze také učinila.

"Zbývá restart, zbývá nadechnout se, začít znova, vstát ze země a jít především do komunálních voleb a právě tam z komunálních voleb vytvořit svoji novou základnu, z lidí, kteří ve svém programu nabídnou, jak zlepšit život ve své obci," řekl ve svém projevu Zeman, který je čestným předsedou strany.

Vinu za propad v loňských podzimních volbách, v nichž zemanovci získali jen asi 1,5 procenta hlasů, by podle prezidenta měli straníci hledat zejména u sebe. Snažil se jim v tom jít příkladem. "Považuji za svoji velkou chybu, že jsem nijak nebránil tomu, aby volební kampaň byla založena v podstatě jako druhá fáze podpory prezidenta republiky poté, co už prezidentské volby skončily," vyjádřil se ke kampani, v níž strana ve velkém využila například billboardy s jeho podobiznou.

Zeman: Strana práv občanů potřebuje restart a změnu jména.Nyní se podle něj strana musí postavit na vlastní nohy, aby co nejlépe uspěla v podzimních komunálních volbách. Z této základny by se pak měly zaplnit kandidátky do příštích krajských voleb, z nichž by se zase úspěšní kandidáti měli ucházet o přízeň voličů i v dalších parlamentních volbách. Zeman přitom Straně práv občanů slíbil, že ji bude volit v letošních pražských komunálních volbách i v dalších parlamentních.

Závěrem své řeči delegátům oznámil, že rád zůstane nadále jejich čestným předsedou, pokud ho potvrdí v tajné volbě. "A za druhé, i když možná některé z vás to bude bolet, prosím vás, abyste odstranili z názvu naší strany slovo zemanovci, protože to, k čemu byla tato strana trvale a dlouhodobě vytvořena, bylo hájení práv občanů, nikoliv hájení práva jediného člověka, byť by se náhodou jmenoval Miloš Zeman," prohlásil prezident. Straníci oběma jeho žádostem bez problémů vyhověli.

Zemanovci byli loni ve ztrátě přes milion, komunisté v plusu 84 milionů

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) je za loňský rok ve ztrátě přes milion korun. Na V sobotu se uskutečnil mimořádný sjezd Strany práv občanů.volebním sjezdu strany to oznámil její místopředseda Martin Nejedlý, podle něhož jsou zprávy o mnohem vyšším propadu ve financování účelovou kampaní. Výrazně lépe jsou na tom komunisté, kteří loni hospodařili se ziskem 84 milionů korun, což je nejvíce ze všech stran, které zatím údaje zveřejnily.

Největší opoziční strana podle základních údajů z výroční finanční zprávy za rok 2013 měla příjmy téměř 215 milionů korun, oproti výdajům ve výši necelých 131 milionů korun. Výdaje na volby dosáhly přibližně 13 milionů korun, na darech strana získala 8,8 milionu.

Z ostatních stran, které již zveřejnily své finanční zprávy, si dobře vedla také sociální demokracie. Loni hospodařila se ziskem 34,9 milionu korun. Lidovcům zůstal přebytek přes 20 milionů. Naopak hnutí ANO loni skončilo podle předsedy Andreje Babiše ve ztrátě asi 40 milionů korun.

Zemanovci měli loni příjmy přes 45 milionů korun, z nichž kolem 29 milionů strana dostala od dárců z řad fyzických i právnických osob. Náklady přesáhly 46 milionů korun. V médiích se objevovaly zprávy o tom, že rozsáhlá a velmi viditelná volební kampaň zemanovců byla výrazně dražší. Podle Nejedlého, který je také poradcem prezidenta Miloše Zemana a jednatelem české pobočky firmy Lukoil, šlo ale o mediální kampaň s cílem poškodit financování strany.

Před Nejedlým vystoupil v sobotu před asi 160 delegáty odcházející předseda strany Zdeněk Štengl, který vypočetl předchozí úspěchy uskupení v krajských volbách nebo prezidentské kampani Zemana. Zároveň připomněl loňský propad ve volbách, kde strana získala jen kolem 1,5 procenta hlasů. Výsledek přičetl i tomu, že kvůli předčasnému hlasování nebyl dostatek času. "Najednou bylo na vše málo času, protože jsme oběma nohama spadli do předvolební kampaně, kde jsme se i my dopustili chyb," poznamenal s tím, že někteří vrcholní představitelé strany zaujali funkce na Hradě.

Foto: ČTK , Krumphanzl Michal, Doležal Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi