Neudával jsem a nevěstinec neměl, říká Mrština

Miloslav Mrština, muž s pochybnou minulostí.Podle svazku StB byl Miloslav Mrština ochotným udavačem. A na kopec nad Náchodem, kde stojí jeho hotel Vyhlídka, si jezdili zákazníci za prodejnými děvčaty kupovat sex. Mrština obojí popírá. "StB jsem neudával a hotel Vyhlídka nebyl nikdy nevěstinec," říká. Těžko říct, který z jeho "problémů" mu nakonec zlomil vaz, ale tlaku ČSSD vlivný náchodský politik podlehl - odevzdal členský průkaz.

Ve světle informací, které přinesla MF DNES, považuji za vyloučené, že by ve vašem hotelu nepracovaly prostitutky...
Od roku 1998 jsem pronajímal veškeré části areálu. Zvlášť restauraci s hotelem, zvlášť terasy, a pak tady byl pronajatý ten noční klub. Neprovozoval jsem ho ale já.

Noční klub, to byla nějaká restaurace a pokojíky?
Tam byl takový malý bar a čtyři pokojíčky, to bylo všechno. Bylo to v zadní části areálu, s hotelem to nemělo nic společného, měl to tam pronajaté pan Václav Folc.

A ty pokojíčky tam byly od začátku, už když jste mu to pronajímal?
Ne, tam byl dřív salonek a byt domovníka. A tenhle prostor si pak přebudoval na podnikatelský klub.

ČTĚTE TAKÉ: Mrština, udavač z hotelu Beránek, donášel na cizince

Bar s pokojíky, to přece jasně zavání nevěstincem. To vás nenapadlo, na co to nájemce má?
Jestliže někomu pronajmete trafiku ve svém baráku a on tam začne prodávat drogy, tak tomu přece nemůžete nijak zabránit a nemůže vás s tím přece ani nikdo spojovat, ne? Když jsem to jen pronajímal, tak mi to nemůže nikdo vyčíst.

A všiml jste si pak, že se vám tady pohybují slečny v minisukních?
Ale to mi u toho řekněte skutkovou podstatu. Když nejsou stížnosti, nikdo na vás neupozorňuje policii, tak co s tím? Jestliže si ty prostory doplnil, vybavil, měl tam slečny, ale ty nikoho nerušily a nikdo si nestěžoval, nemohl jsem se nijak bránit.

ČTĚTE TAKÉ: Mrština, který provozoval nevěstinec, končí v ČSSD
                        Sociální demokrat Mrština zval ženy z Východu

Takže vám to vadilo, že tu byl nevěstinec, nebo ne?
Nejsem křesťan ani člověk, který byl proti potratům nebo který má pohoršení nad nočním podnikem. V soukromí se dějí horší věci. A já jsem přesvědčen o tom, že kdyby byl tento obchod státem kontrolovaný, byl by v pořádku. Nedělalo by se to pokoutně. V Dubí se jim prostitutky vyrojily na ulice, tady byly v nočním podniku, naprosto slušném, a bez jediného upozornění na policii. Vždyť žijeme v tržní době.

Náchodský podnik Vyhlídka.Ale na kuplířství je paragraf. Navíc byly ve vyšetřovacím spisu, který se před lety ztratil z policie, vámi podepsané zvací dopisy pro Ukrajinky a Bělorusky...
Ano, objevily se i jejich výpovědi. To měla být máma s dcerou, a ty by spolu pracovaly v nočním podniku? To by asi nešlo.

Proč ne, pro nějaké fajnšmekry...
To ne. Ta máma s dcerou byly pokojské. Na pracovním úřadě jsem v letech 1996 a 1997 měl požádáno o pomocné síly na pokoje nebo do kuchyně, nikdo se nepřihlásil, tak jsem dostal povolení od pracovního úřadu, abych si pozval síly ze zahraničí. Takže ty údajné prostitutky byl ve skutečnosti normální personál hotelu.

A ty prostitutky v podnikatelském klubu nebyly cizinky?
To nevím, to jsem neřešil. Možná že ano, měly nějaký dialekt. I manželka pana Folce byla myslím Ruska.

Ty dámy taky vypověděly, že jste je osobně obíral o část peněz, které si vydělaly od pánů. Co jste z pánského klubu měl?
Nic, kromě nájmu, který mi nájemce řádně platil. To s vybíráním peněz je naprostá lež.

A proč pořád tvrdíte, že tady nebyl nevěstinec, když zároveň připouštíte přítomnost prostitutek?
Ten podnik byl v pronajatém prostoru v areálu hotelu Vyhlídka, ne přímo v hotelu. Má to i samostatné číslo. Už v letech 2000 jsem pak ten prostor začal kompletně předělávat, a rozhodně ne díky nějakým dotacím, jak se psalo.

Ovšem dotace na podporu cestovního ruchu jste od ministerstva pro místní rozvoj přece dostal, ne?
Dostal jsem peníze dvakrát - jednou na podporu cestovního ruchu, ty šly subdodavatelům, kteří tady u hotelu stavěli parkoviště a minigolf. Ovšem většinu jsem zaplatil já. A pak od úřadu práce, to bylo na projekt pro handicapované lidi. Byli tu v několika bězích ubytováni handicapovaní, lektoři a psychologové tady s nimi pracovali. Ty peníze šly do toho projektu, mně se vyplatily jen peníze za ubytování a stravování. A v obojím případě to bylo až poté, co skončila nájemní smlouva na noční klub.

Mrština spojení s nevěstincem popírá.Jak to bylo s tou kazetou, která koluje po ČSSD, přestože se ztratila i s vyšetřovacím spisem? Pan Jeník na ní v roce 2000 popsal vašim spolustraníkům, jak pasete prostitutky.
V roce 1999 jsem veřejně řekl, že možná budu kandidovat na poslance. A paní poslankyni Orgoníkové se to asi moc nelíbilo, byl jsem v některých věcech jejím oponentem. Tehdy nabídli panu Jeníkovi peníze, když na mě řekne ty věci. Znal jsem ho ještě z hotelu Beránek, rozvážel pivo. Ten mi pak dal notářsky ověřené prohlášení, že mu to nabídli jako obchod a že nic z toho, co řekl, není pravda.

Vám tehdy v roce 2000 dokonce vykradli byt, to bylo v souvislosti s tím pronájmem podnikatelského klubu, nebo to souviselo s bouřlivou situací v ČSSD? Co se vám ztratilo?
Mělo to vypadat, že se do bytu vloupali dva malí Romové - děti jsou totiž nepostižitelné. Dokonce po sobě nechali polaroid, na němž jsou snímky, jak se dva malí cikánci přehrabují v mých skříních, oni se u toho jako fotili. Nic cenného se neztratilo, ani peníze, někdo se mi hrabal v dokumentech a v počítači.

A jak víte, že se k vám skutečně nevloupali dva malí zlodějíčci?
Protože na těch snímcích byl zachycen i dospělý člověk v odrazu prosklené knihovny. A toho člověka já znám, byl to známý paní Orgoníkové, pan Sixta. Ona původně bydlela v bytě jeho ženy, dobře se znali. (Hana Orgoníková k tomu uvedla, že člověk jménem Sixta je advokát a dál že se nechce k historkám Miloslava Mrštiny vyjadřovat - pozn. red.)

Jak to vyšetřování dopadlo?
Našli ty dvě děti, ale s těmi se nedalo nic dělat, odvedli si je rodiče. A ten spis se pak ztratil, takže nemůžu dokázat, že na té fotce byl pan Sixta, ale viděl jsem to.

Nevěstinec není jedinou nepříjemnou věcí, s níž jste v poslední době spojován. Podle svazku, který na vás vedli jako na agenta estébáci, jste v sedmdesátých letech pomohl v akci "Polák", namířené nejpíš proti budoucímu papeži Karlu Wojtylovi. Jak to bylo?
Nebyl jsem agent, ten svazek je nepravdivý. A že jsem pomohl? Co jsem měla asi dělat? Byl jsem v té době ředitelem hotelu Beránek v Náchodě, přišla státní bezpečnost a řekla, že si zabavují pět pokojů. A jestli si tam dali nějakou techniku, to já jsem nemohl vědět. Někdo mi pak tvrdil, že tam v hotelu byl nastávající papež Wojtyla. To jsem tehdy nevěděl.

Vy jste si nevšiml, že máte v hotelu tak význačného hosta?
Matně si vzpomínám, že jsem jednou četl v novinách, možná v zahraničních, že budoucí papež spal při své cestě někde v Náchodě. To mě upoutalo, až pak jsem si to dával dohromady.

Na hotel Vyhlídka dostal Mrština grant.Jak dlouho se tehdy estébáci v hotelu zdrželi?
To už nevím, najeli tam ve volhách s označením Českých lesů a obsadili si nějaké pokoje. Oni taky podle mě zabezpečovali pohyb tomu Polákovi, pokud to teda byl Wojtyla.

To těžko, možná ho spíš sledovali. Tvrdíte, že jste nebyl agent, ale ve svazku je i váš vlastnoručně napsaný a podepsaný závazek ke spolupráci. To vysvětlíte jak?
To není můj podpis, mám úplně jiné písmo. Když se podíváte na dnešní podpis, tak to je jasně vidět. To si celé vymysleli estébáci, aby měli větší prémie.

Proč by si estébáci vybrali zrovna vás a několik let si vedli spis s podrobným vyhodnocením, co jste jim všechno řekl?
To mi říkal můj právník, že si takhle zvyšovali prémie, že takových věcí už bylo... To si mohl napsat policajt u kafe. A já mám čisté lustrační osvědčení.

K tomu stačil překlep ve jméně - což se ve vašem případě stalo. Už jste si požádal o nové lustrační osvědčení?
Ano, už jsem tu žádost odeslal. A když osvědčení nebude negativní, tak se budu bránit u soudu. Už spolupracuji s písmoznalcem kvůli tomu papíru, kde jsem se měl údajně vlastnoručně zavázat ke spolupráci.

A toho referenta z StB Veise, který vás podle spisu řídil, znáte?
Znám, to byl člověk, který chodil po restauracích. Takže jsem se s ním samozřejmě bavil, jako každý jiný. A že jsem hlásil, s kým jsem se viděl v zahraničí? To přece musel každý, kdo se odněkud vrátil. Každého se ptali, co tam dělali a koho navštěvovali, to se muselo říkat.

Foto: Tomáš Nosil

Autor: Ivana Svobodová





Čtěte dále

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Vstup do Evropské unie schválilo jediné české celostátní referendum

Výběr informací o referendu, kterým čeští občané schválil vstup do Evropské unie (ČR se stala členskou zemí EU před 20 lety, 1....

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi