Ministři se dohodli. Zachovají porodné a bohatým zvednou daně

Škrty musejí pokračovat, shodli se ekonomičtí ministři.

Ekonomičtí ministři tří vládních stran se dohodli na opatřeních, jež mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Dohodu, která by měla umožnit pokračování nynější vlády, ještě musí potvrdit vedení stran vládní koalice a středeční jednání kabinetu.

Definitivní podoba dnes uzavřené dohody ještě není známa. V minulých týdnech se ale porada ekonomických ministrů shodla především na zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procento, tedy na 21 a 15 procent. Dohoda také počítala s nižší valorizací důchodů, které by příští rok vzrostly jen o třetinu růstu mezd a třetinu inflace.

Součástí dnes uzavřené dohody je také druhá sazba daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny a zrušení stropu na zdravotní pojištění. Dohodu ekonomických odborníků vládních stran ještě musí potvrdit jednání špiček koalice, které se sešly ve Strakově akademii ve 14 hodin.

Radek John.Předseda Věcí veřejných Radek John novinářům při příchodu na schůzku řekl, že dohoda nad ekonomickými opatřeními ho nepřekvapuje. "Na ekonomice byla shoda, protože na ní byla shoda vždycky," poznamenal. VV podle něj na jednání budou chtít koaliční schůzky na "neuralgických bodech" a revizi koaliční smlouvy tak, aby se neškrtaly jen body, které prosazovaly VV.

Předseda vlády a ODS Petr Nečas dal v minulých dnech jasně najevo, že podmínkou dalšího pokračování koaliční vlády je politická shoda nad opatřeními, o kterých se nyní dohodli ekonomičtí experti a ministři. Připraven je také upravit programové prohlášení vlády tak, že z něj budou vyňaty ty body, které vláda do konce svého působení z časových či finančních důvodů nebude schopna splnit. "Nečas byl vstřícný k našim návrhům, teď jde o to, jestli TOP 09 bude stejně ochotná jednat jako ODS, s ODS bychom se byli dohodli už minulý pátek," prohlásil dnes John.

Nynější vládní krizi rozpoutalo usnesení grémia VV z minulého úterý, které vyzvalo své ministry k podmíněnému odchodu z kabinetu. Ministři VV demise nakonec nepodali a strana krok v souvislosti s dalšími jednáními odsunula. Věci veřejné tvrdí, že na čtvrtečním jednání s představiteli ODS dostaly příslib, že se budou na zasedáních špiček koalice řešit jejich požadavky. Týkají se například rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a situace na státních zastupitelstvích a ve státním podniku Lesy České republiky. Debata by mohla být i o letošních škrtech ve školství.

On-line

  • 08:00
    TÝDEN.CZ 
    Dobrý den, vážení čtenáři. Vítáme vás u on-line reportáže, v níž budeme po celý den sledovat jednání o osudu Nečasova kabinetu.
  • 08:01
     
    Špičky vládních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných povedou zásadní jednání o osudu koalice. Krizi vyvolala nejmenší vládní strana, jež hrozí odchodem svých ministrů z kabinetu. Občanští demokraté a TOP 09 podmiňují pokračování vlády dohodou o opatřeních ke snížení rozpočtových schodků. V opačném případě budou pro předčasné volby, pro něž se vyslovily i opoziční ČSSD a KSČM.
  • 08:03
    ODS 
    Ještě před koaličním jednáním zasednou poslanci a senátoři ODS; podle informací z největší vládní strany je poslední kroky VV značně rozladily. Sejít by se měla také výkonná rada Věcí veřejných. Naopak vedení TOP 09 žádné jednání nechystá.
  • 08:27
     
    Výkonná rada Věcí veřejných jedná od osmi hodin, v devět se začnou radit poslanci a senátoři ODS. zda bude vláda pokračovat, nebo skončí, bude zřejmě jasné až odpoledne.
  • 08:31
    ODS 
    V jedenáct hodin bude užší porada ekonomických ministrů před jednáním koaličních stran o rozpočtových škrtech a požadavcích VV na změny ve vládě.
  • 09:01
     
    Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová při příchodu na jednání novinářům řekla, že výkonná rada bude "ladit noty" před dnešními rozhovory s ODS a TOP 09. Věci veřejné se o víkendu seznámily s návrhy, které jim minulý týden předal premiér Petr Nečas (ODS). "Já si myslím, že vždycky jsou věci, které se budou dolaďovat," uvedla Navrátilová.
  • 09:54
    ODS 
    Koaliční jednání začne ve 14 hodin ve Strakově akademii.
  • 10:10
    ODS 
    Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by jednání poslanců a senátorů ODS nemělo připravit Nečasovi nové limity pro další jednání. "Pan premiér mantinely nastavil celkem jasně. A nemyslím si, že povedeme debatu o zásadních detailech," řekl Mediafaxu ministr životního prostředí.
  • 10:12
    TOP 09 
    TOP 09 jako jediná vládní strana se před koaličním jednání radit nebude.
  • 10:55
     
    Porada VV se chýlí ke konci. Jednání opustili ministři Kamil Jankovský a Pavel Dobeš, kteří odcházejí na poradu ekonomických ministrů.
  • 11:05
    ODS 
    Podle informací se již dnes ráno sešli na separátním jednání ekonomičtí experti ODS a TOP 09. Jednalo se spíše o technickou poradu před jednáním ekonomických ministrů, které začíná právě v těchto chvílích a které má projednat škrty v rozpočtu na letošní rok. Obě velké strany se však nepochybně také dohodly na mantinelech, za které Věcem veřejným, iniciátorovi současné vládní krizi, nehodlají ustoupit.
  • 11:13
    ODS 
    Europoslanec občanských demokratů Eduard Kožušník o jednání špiček ODS informoval dokonce i na svém Twitteru. Podle fotky, kterou veřejně vyvěsil, měl premiér a předseda strany Petr Nečas říci, že s předčasnými volbami to myslí zcela vážně.
  • 11:17
     
    Ekonomičtí ministři se nad rozpočtovými opatřeními dohodnou, prohlásil v úterý po jednání výkonné rady strany Věci veřejné její šéf Radek John. Dohody o snížení výdajů začaly již před několika měsíci, nyní jde jen o finalizaci, dodal.
  • 11:25
    ODS 
    ODS po jednání poslanců a senátorů: Podporujeme premiéra, ultimáta Věcí veřejných jsou nepřijatelné.
  • 11:28
    TOP 09 
    Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) při příchodu na jednání zástupců vládní koalice ve Strakově akademii novinářům řekl, že platí dosavadní návrhy ministerstva financí pokud jde o celkový objem úspor. Možné jsou podle něj jen minimální alternativy ve způsobu opatření na straně výdajů státu. Pokud se dnes koalice na rozpočtových škrtech nedohodne, chce premiér Petr Nečas (ODS) začít jednat o předčasných volbách.
  • 11:31
    TOP 09 
    "Jsem přesvědčen, že návrhy ministerstva financí jsou racionální, byť to samozřejmě nejsou žádné příjemné zprávy," uvedl při příchodu na schůzku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Jsou jedinou možností, jak stabilizovat veřejné rozpočty. Doufám, že to získá většinu v Poslanecké sněmovně, pokud ne, tak postrádá jakákoli existence vlády smysl," dodal.
  • 11:57
     
    Jednání vedení VV skončilo.
  • 12:15
     
    "My jsme nikdy neměli problém s tím, že jsme rozpočtově zodpovědní. Domluvy o snížení výdajů začaly před několika měsíci a dnes jde jenom o finalizaci," uvedl po jednání VV Radek John.
  • 12:24
     
    Vicepremiérka Karolína Peake podotkla, že VV jdou jednat, ne něco rozbíjet.
  • 13:16
    ODS 
    Na jednání ekonomických ministrů ve dvě hodiny plynule naváže porada vládních špiček.
  • 13:17
     
    Věci veřejné údajně trvají na zachování porodného. Také jsou proti zmrazení důchodů, ale souhlasí se zdaněním výdělků pracujících důchodců. Informaci přineslo Právo z uzavřeného jednání výkonné rady VV.
  • 13:43
     
    Podle vicepremiérky Karolíny Peaky Věci veřejné nebudou žádat žádné personální změny.
  • 13:50
     
    Jednání ekonomických ministrů skončilo.
  • 14:00
     
    "VV nikdy neměly žádný problém s ekonomikou. My jsme si jednání ekonomických ministrů nepřáli, to chtěli naši partneři. My jsme si přáli až toto odpolední jednání," řekl John s tím, že na jednání koaličních špiček se chce zabývat revizí koaliční smlouvy. Na otázku, zda budou VV svým partnerům znovu vyhrožovat demisemi ministrů za VV John nebyl schopný odpovědět.
  • 14:04
    ODS 
    Ekonomičtí ministři tří vládních stran se dohodli na opatřeních, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.
  • 14:09
     
    Koaliční schůzka se podle Johna protáhne na několik hodin...
  • 14:46
    ODS 
    Součástí dnes uzavřené dohody je také druhá sazba daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny a zrušení stropu na zdravotní pojištění.
  • 14:47
    ODS 
    Podle Lidových novin se dohoda týká následujících opatření: zachováni porodného, zavedení druhé sazby daně z příjmu nad 100 tisíc platu, zrušení stropu na zdravotního pojištění. Do léta MF také připraví varianty a analýzy daňové amnestie, zdanění výher či vyšší zdanění hazardu.
  • 16:31
     
    "Nepřekvapuje mě, že na ekonomice byla shoda, protože na ní byla shoda vždycky," řekl před jednáním Radek John. ODS a TOP 09 se podle něj draly do otevřených dveří.
  • 16:39
    TÝDEN.CZ 

    Dva zdroje z jednání, jeden z ODS a jeden z TOP 09, online deníku TÝDEN.CZ potvrdily, že strany trojkoalice by se dnes měly dohodnout na tom, že vláda ve stávajícím složení bude pokračovat. Úterní hrozba o odchodu VV z vlády tak byla opět planá. 

  • 17:37
     

    Vládní špičky oznámily tiskovou konferenci na 17.45 hodin.

  • 17:46
    ODS 
    Vláda ODS, TOP 09 a VV bude pokračovat, oznámili vládní špičky po téměř čtyřhodinovém jednání.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: Profimedia , Karel Šanda

Autor: - red -, - kak -





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi