Kubera: Feri mě zklamal, dramaticky zradil

Jaroslav Kubera.

Politici se nechali zatlačit do pozice lovné zvěře, tvrdí Jaroslav Kubera, senátor a primátor Teplic, který za měsíc obě své funkce obhajuje. Věří, že popularita Pirátů nebo ANO je pouze dočasná. Za dva roky chce být předsedou Senátu a očekává, že ODS bude v té době v horní parlamentní komoře nejsilnější stranou.

Jste teplickým primátorem přes dvacet let, za měsíc obhajujete posedmé, jak se za tu dobu změnila komunální politika?

Strašně moc. Dneska už není žádná samospráva! Města fungují jako detašovaná pracoviště centrálních úřadů, místo aby se starostové a zastupitelstva starali o dopravu nebo chodníky, řeší povinnosti navalené z ministerstev. Stát hodí na obce vše, co se mu nechce řešit. Nejlepší bylo to úplně první období v devadesátých letech, kdy ještě panovalo obrovské nadšení. Jenže platí můj vzorec, že zklamání se rovná druhé mocnině očekávání, a funguje to skoro jako Einsteinova teorie relativity. Lidé vždy očekávají více, než se při sebelepší vůli podaří. Zpočátku to vyrovnávalo nadšení, které postupně vyprchávalo, a dnes už jsou otrávení.

Proč jste to jako ODS nechali dojít tak daleko, když jste byli čtyřikrát ve vládě a vy jste místopředseda Senátu?

Mám dojem, že jsme se nechali ukolébat v pocitu, že svoboda je něco samozřejmého, a zatím si ji necháváme pomalu po kouskách ukrádat. Příběh s tou pomalu vařenou žábou je ohraný, ale pravdivý. Postupně se zvyšuje šmírování státu, i to proklaté GDPR místo ochrany svobody ji vlastně bere a hrozí likvidačními pokutami. Lidé jsou vyděšeni, co se vlastně smí, ve školách se bojí dát na nástěnku výkresy dětí. Pokutománie je famózní, poslanci jsou posedlí všechno zpřísňovat. Bodový systém v dopravě se nepovedl a nefunguje, lidé na silnicích umírají, ale jak to vyřeší ministr dopravy? Navrhne vyšší pokuty. Začalo to přijetím Lisabonské smlouvy.

Myslíte si, že bruselští úřednici jsou o tolik horší než ti v Praze nebo Teplicích? Není to spíše neschopností politiků se prosadit?

Ministerstva bohužel řídí střední úřednické kádry, které umějí napsat vyhlášky a rozumějí své agendě, na rozdíl od ministra. Takže dál upevňují svou moc a nepostradatelnost. Třeba řeči o snížení počtu úředníků jsou vždycky nesmysly. Pamatuji si, že se mi kdysi chlubila bývalá předsedkyně odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová, jak po jedné politiky ohlášené redukci všechny propuštěné zaměstnala na jiných ministerstvech. Ministryně financí Alena Schillerová teď slibovala nějaké snižování a dopadne to úplně stejně.

Takže politici se bojí úředníků, expertů a aktivistů?

No samozřejmě! Politici se nechali zatlačit do pozice lovné zvěře. Politika není sprosté slovo, jen někteří politici jsou sprostí, ale bohužel v politice jako v průmyslu je nedostatek kvalitních lidí. Koukněte na hlasování o platech politiků, jak se všichni bojí hlasovat tak, aby politikům rostl plat jako ostatním. Zase se bude spousta chytrolínů předvádět, jak nemají růst politikům příjmy, a poslanci a senátoři se nechají zastrašit. Je to ubohé. Jsem proti tomu a nepoškodí mě to, ale ostatní se bojí. Stejně tak jsem hrdý, že jsem hlasoval třeba proti Lisabonské smlouvě. Politické strany nedokázaly přesvědčit voliče, že jsou jedinou a správnou cestou, jak řídit věci veřejné, a lidé uvěřili různým hnutím, ale časem stejně vystřízliví, protože hnutí dlouho nevydrží.

Teplice mají romskou menšinu, do lázní jezdí hodně návštěvníků z muslimských zemí, jak se u vás projevily nepokoje v nedaleké Saské Kamenici?

Tady problémy nejsou. Pokud nějaký je, původce je zvenku, když přijede třeba Okamura a snaží se to tady rozvířit. Nikdy neuspěl. Když polovina města pronajímá arabským turistům ubytování, tak proti nim nechodí protestovat.

Třenice mezi místními a Araby ale v Teplicích byly, ne?

To nejsou spory místních, snaží se na tom přiživit lidi mimo Teplice. Problém je - nebo spíše byl, protože teď už sem jezdí méně návštěvníků z arabských zemí -, že bydlí kolem nejmenšího parku ve městě, jezdí sem s dětmi a ty jsou živé jako všechny, možná někdy trochu více. Na cestičkách, kde se procházejí pacienti, běhají, křičí, jezdí na kole, blbnou s balonem, po pikniku v parku zůstávaly tácky a kelímky. Je to stejné jako na sídlišti, akorát se to snadněji medializuje, ale je to nafouknutá bublina. Nemáme tady problém s menšinami ani s Romy jako v jiných severočeských městech. Větší problém jsou feťáci. To, co se děje v Německu, jen sledujeme v televizi.

Kde podle vás "soudruzi z NDR udělali chybu", že se jim to tak zvrtlo?

I soudružka Merkelová je z NDR. Podle mě podcenili situaci a věřili, že změní svět. Podobně hloupá je i představa, že zamezíme oteplování planety. Špatně se proti obojímu bojuje, protože je to současná móda, i když i žák základní školy ví, že věk Země je v miliardách let a my děláme závěry z měření za poslední stovky let. Dělají se závěry i z letošního léta. Přitom ani není nejteplejší, ale někdo holt cítí byznys.

Jste známý kritik Evropské unie. Mělo by Česko vystoupit, jak navrhuje váš spolustraník Václav Klaus mladší?

On by nejradši vystoupil i z ODS, jen neví, jak to navléknout, aby ho vyloučili. Nevyčítám mu názor na mise nebo unii, má někdy pravdu. Opravdu mu zazlívám, že místo Vladimíra Kratiny, kandidáta ODS do Senátu, podpořil Ladislava Jakla za SPD, to je hrubý nedostatek elementární loajality. Co se unie týče, Česko je v situaci manželky, kterou manžel mlátí, ale pak jí koupí prsten s diamantem. Otázka není, jestli vystupovat, nebo ne, ale jak Evropskou unii reformovat, protože jinak se rozpadne sama. Unie vlastně extremistům nahrává, koukněte na Itálii.

Volby jsou za měsíc, cestou do Teplic jsem vás na billboardu nikde neviděl, nepodceňujete to?

Billboardy považuji za nadbytečné, všichni mě znají. Sázím na pouliční kampaň, rozdám nějaká cigára, půjdu mezi lidi do hospody. Bude mě honit ten úřad na kontrolu stran, kde to mám mít evidované. Místo kampaně abych vyplňoval dotazníky. Přitom já se ani zdaleka nepřibližuji zákonným limitům a kampaň vedeme za peníze vybrané mezi kandidáty.

Dominik Feri (TOP 09).Není v tom ale riziko, že lidé budou chtít změnu nejen v Teplicích?

Jsem optimista, pro mě je každá varianta dobrá. Můžu klidně požádat o důchod a hned bych přešel na druhou stranu barikády. Politiku bych s chutí komentoval. Myslím, že určitě vyhrajeme do městského zastupitelstva, jen bude otázka, zda to bude stačit a jestli se nespojí ostatní proti nám. Zklamal mě Dominik Feri z TOP 09 (teplický radní, pozn. red.), který dramaticky zradil a spojil se s opozičními aktivisty, když zjistil, že s topkou už nemá šanci. Stal se poslancem a stouplo mu to do hlavy, na Teplice už kašle a na rady nechodí. Je neuvěřitelné, s jakou naivitou jdou někteří lidé do voleb. Do Senátu je to ještě neuvěřitelnější, mnozí ani netuší, co se tam děje a jakou má funkci. Co tam bude dělat třeba krasobruslař Novák? Nebo profesor Jiří Drahoš? Slibuje, že zařídí metro, ale to Senát vůbec neřeší. Mé protikandidátky Terezie Holovské se zeptali, jak bude jako senátorka hlasovat o rozpočtu, a nevěděla, že o něm horní komora nehlasuje, a koukala jako jojo. Slibují, jak zařídí peníze, až to zavání korupcí. A Olomouc (Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které rozpoutalo aféru "Nagygate", pozn. red.) mlčí.

Proč nepodáte trestní oznámení?

Jsem absolutní odpůrce zatahování trestního práva do politiky a zaměňování trestního a občanského sporu. Na to jsou mistři Piráti, kteří by žalovali všechno. V Teplicích náš úřad naštěstí až na jednu výjimku žádné trestní oznámení nepostihlo. I když se vyšetřoval ROP Severozápad, tady se nic nedělo.

Čím to je?

Jsem odpůrce dotací, takže se tady nerozdávalo, neměli jsme kmotry, radní nemohou dostat zakázku nebo koupit pozemek od města. Odmítám utrácení, proto v Teplicích nebylo zatím kolegium primátorů, to jsou vždycky opulentní akce. U nás by dostali tak dva chlebíčky a konec.

Takže receptem je lakomý Kubera?

Ano! Nemám žádný fond na reprezentaci, jediný přepych, co si dopřávám, je kola. Neštěstí je, že všude v médiích jsou ženy hlídající si váhu, takže nemají sladkou kolu a ke kafi nenabízejí cukr. Jenže z toho já žiju! Nebýt koly a presa, jsem mrtvý. Jsem chodící důkaz, že kafe a cigarety obsahují všechny životně důležité látky. Nejsem gurmán, jídlo mě vůbec nezajímá. Žena má teorii, že jíme, abychom přežili, nežijeme, abychom jedli.

Kolik ODS získá ve volbách senátorů?

Úspěch by byl pět. Za dva roky chci být předseda Senátu, to už tam ODS bude mít nejsilnější klub. Letos to bude obtížné, protože třeba v Praze jdou do senátních voleb čtyři prezidentští kandidáti a tři z nich jsou soupeři - a to silní.

Piráti v průzkumu předběhli ODS. Kam má směřovat, aby dosáhla na své bývalé voliče?

Poslední výzkum je nesmysl, to neplatí. Myslím, že máme pokračovat v současném trendu. Strana je očištěná od skandálů, má pochopitelnou politiku a voliči se pomalu vracejí. Piráti jsou bublina, která dříve či později splaskne.

Vstupují do ODS noví členové?

Kupodivu ano, i když neděláme nábor. Často jsou to mladí lidé.

Nebojíte se, že vás ANO a Piráti zase převálcují?

Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží. Nejsem z těch, kdo by se probouzeli se jménem Babiš, dokonce oceňuji, že chce zachránit točnu v Českém Krumlově. Jenže on si toho bere moc, zachraňuje všechno, každému dává číslo, ale to se nedá dlouho vydržet. My měli smůlu, že ODS vždy vládla v době krize, málokdy si užila konjunkturu a většinou musela řešit, co s předluženou zemí. Očekávám krizi, která politiku pročistí, koukněte jen na pražskou realitní bublinu, až praskne, bude to pořádný malér. Zatím politika jede ve stejných kolejích zklamaných očekávání. Když se přijme jednodušší stavební zákon, je ve finále složitější. Když čekáte na lepšího ministra práce, přijde tam nakonec Jana Maláčová.

Myslel jsem, že pro ODS byla nejhorší Michaela Marksová.

Nebe a dudy. Ale to nevadí, já se s ní skamarádím, zulíbám ji a zharaším jako Alenku Gajdůškovou. Tuhle jsem byl u Moravce v televizi a zharašil jsem tam Kateřinu Konečnou, komunistku. On tam nikdo jiný nebyl k mání a ona držela.

Blahopřeju. Jak vlastně zvládáte být primátorem Teplic, krajským zastupitelem a místopředsedou Senátu?

Nechodím patnáct let na obědy a nespím. Přiletím z Ameriky a jdu na zastupitelstvo. Dá se to naučit, jen se to nesmí přehánět dlouho. Teď v noci koukám na tenis, když nad ránem skončí, nemá cenu jít spát, sednu si k počítači a ráno jdu do práce.

Nasbíral jste si podpisy senátorů na podporu prezidentské kandidatury, proč jste to nakonec vzdal?

Manželka viděla v televizi pořad, kde se představovaly manželky kandidátů, a prohlásila, že to by nedala, a ať na to zapomenu. Bylo to rozumné. Ačkoli kamkoli přijedu, lidé mi říkají, že jsem to měl vzít. Věřím, že bych měl víc než Topolánek, ale nestačilo by to.

Bavilo by vás to na Hradě?

Ne, jsem padesát let s jednou ženou, babičky pláčou, že to se dneska nevidí. Kvůli Hradu si to nezkazím. Představa, že bych dopadl ještě hůře a musel si zvykat na novou ženu, mi za to nestojí.

Také by se vám jako prezidentovi hůř harašilo...

To je pravda, ale žena je boží, ta mě na ně ještě upozorňuje. Testuju české ženy a dívky a musím s potěšením konstatovat, že jsou netknuty hnutím #MeToo, až asi na tři ultrafeministky. Drží, mají to rády. Vždycky začnu tím, že je jemně pohladím a zeptám se, jestli nejsou jako ty blbé Američanky. A nejsou! Akorát jsem už u sedmnáctek a bojím se, aby to nešlo dál. Pětadvacítkám říkám: Jste krásná, ale škoda, že jste pro mě stará.

Jaroslav Kubera (72)

Studoval matematiku a zahraniční obchod, ale vysokoškolská studia nedokončil. Před listopadem 1989 pracoval v podniku Elektrosvit Teplice, po revoluci působil čtyři roky jako tajemník na teplické radnici. Od roku 1994 je primátorem Teplic a od roku 2000 senátorem, v současnosti působí jako místopředseda horní komory. Je padesát let ženatý, má dvě dcery a jednu vnučku. Mezi jeho koníčky patří tenis, lyžování, kouření a zahrada. V novém filmu Ondřeje Trojana Toman ztvárnil roli prezidenta Edvarda Beneše.

Foto: Radek Cihla

Autor: David Jareš





Čtěte dále

Na části chystaných změn penzí je shoda, o dalších bodech se povede debata

Na části chystaných změn penzí je shoda, o dalších bodech se povede debata

Vládní koalice a opoziční hnutí ANO se podle prezidenta Petra Pavla na dnešní schůzce na Hradě shodly na tom, že důchodový systém...

V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou...

Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, měly by se dostat pod čtyři procenta, uvedl ekonom David Marek

Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, měly by se dostat pod čtyři procenta, uvedl ekonom David Marek

Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, podle modelového příkladu by se měly dostat pod čtyři procenta,...

Prezident, zástupci koalice i opozičního hnutí ANO budou dnes jednat na Hradě o reformě penzí

Prezident, zástupci koalice i opozičního hnutí ANO budou dnes jednat na Hradě o reformě penzí

Na Hradě se dnes uskuteční schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci vlády a opozičního hnutí ANO nad návrhem důchodové reformy....

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Dějepisná soutěž gymnázií pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při gymnáziu Cheb je již řadu let významnou událostí středoškolských...

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Známé osobnosti představily největší kuchyňské a designové studio v Česku. V obchodním centru Galerie Butovice Praha XXXLutz...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi