Jednání Ústavního soudu skončilo. Verdikt bude v úterý

Aktivisté iniciativy D.O.S.T. v Brně protestují proti Lisabonu.Ústavní soud odročil jednání o souladu lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem na úterý 3. listopadu, kdy zřejmě vyhlásí nález. Ústavní soud se poradí, vysvětlil odklad předseda soudu a zpravodaj v kauze lisabonské smlouvy Pavel Rychetský. Dokazování skončilo již dopoledne, odpoledne padly obsáhlé závěrečné návrhy.

Soud zasedal na popud několika senátorů, kteří pochybují o souladu smlouvy s Ústavou. Na Brno se nyní upínají zraky celé Evropy, podívejte se na on-line reportáž, kterou TÝDEN.CZ z jednání soudu přináší.

10:00 Ústavní soud začal jednat. Za skupinu senátorů, kteří se obávají, že Česká republika přestane být v den platnosti lisabonské smlouvy suverénním demokratickým státem, dorazil senátor Jiří Obelfalzer (ODS). Dalším účastníkem řízení je prezident, který se však z jednání soudu omluvil a poslal za sebe advokáta Aleše Pejchala. Vládu zastupuje ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Přítomni jsou i šéfové obou komor parlamentu - Miroslav Vlček (ČSSD) za sněmovnu, za senát Přemysl Sobotka (ODS).

Předsedové sněmovny a Senátu sledují jednání Ústavního soudu.

10:05 Právní zástupce senátorů překvapil Ústavní soud i veřejnost námitkou, že je předseda ÚS Pavel Rychetský podjatý a neměl by proto být soudcem-zpravodajem. Zdůvodnil to tím, že Rychetský v létě přijal německého velvyslance a bavil se s ním o lisabonské smlouvě.

Reakce předsedy ČSSD

Jiří Paroubek ve svém prohlášení uvedl, že je z rozhodnutí Ústavního soudu velmi rozčarovaný. "Tuto liknavost Ústavního soudu považuji nejen s ohledem na summit Evropské rady, který proběhne 29. a 30. října, a jehož tématem bude právě otázka ratifikace Lisabonské smlouvy, ale především s ohledem na fakt, že Ústavní soud se tématem souladu Lisabonské smlouvy s Ústavou zabývá již přes rok, za neobhajitelný průtah v rozhodování soudu," sdělil.

10:08
Soud přerušil jednání a odebral se k poradě, zda námitce vyhoví. Na první, dílčí rozhodnutí čeká v tiskovém centru zřízeném v Ústavním soudu na sedmdesát novinářů, z nichž mnozí přijeli ze zahraničí. V sále sedí kromě účastníků řízení 81 lidí, kteří se přišli podívat na jednání soudu ze zájmu. Volné vstupenky pro veřejnost byly rozebrány do posledního kusu.

10:21 Soudci rozhodli, že Pavel Rychetský není podjatý, a není tedy vyloučen z jednání o lisabonské smlouvě. Soudce Pavel Holländer vysvětlil, že veřejná prezentace soudců v tomto případě není důvodem k jejich vyloučení z jednání, a předal slovo Pavlu Rychetskému, který shrnuje obsah ústavní stížnosti.

Soudci hned na začátku museli přerušit jednání.

10:40 V sále sedí mezi veřejností i Petr Mach, předseda strany Svobodní. Do budovy soudu přišel rovnou z nevelké skupinky demonstrantů před soudem - hrstka Svobodných tam amplionem přesvědčovala kolemjdoucí, že lisabonská smlouva je zlo.

10:50 Zatímco předseda ÚS Pavel Rychetský čte námitky senátorů k lisabonské smlouvě, asi patnáctka "svobodných" demonstrantů s dvěma českými vlajkami a transparentem "Ne Lisabonské smlouvě" přitvrdila svůj projev: Z reproduktorů před soudem začala pouštět protestsongy Karla Kryla. "Nedomnívám, on vždy bojoval za svobodu," odpověděl jeden z demonstrantů na otázku reportérky on-line deníku TÝDEN.CZ, zda se nedomnívá, že se Karel Kryl obrací v hrobě.

11:00 U soudu se schyluje k další části jednání, výslechům účastníků řízení. Vtom vstává právní zástupce nespokojených senátorů a předává soudu písemně další, doplněné podání s novými námitkami. Pavel Rychetský konstatoval, že to "hraničí s obstrukčním chováním", protože senátoři měli dost času k formulaci svých námitek.

Soudci Ústavního soudu v Brně zahajují jednání.

11:05 Doplněné podání senátorů může vést k tomu, že soud dnes o lisabonské smlouvě nerozhodne a bude muset vyhlášení nálezu odložit na později. To se odpůrcům lisabonské smlouvy může hodit, pokud chtějí bojkotovat evropský summit v Bruselu, který začíná ve čtvrtek. Evropa totiž napjatě čeká na výsledek soudního jednání v Česku, poslední zemi, která zatím novou euroústavu neratifikovala, a premiér Jan Fischer měl v úmyslu na summit přijet s nálezem ÚS.

11:16 Právní zástupce prezidenta Aleš Pejchal přednesl ústavním soudcům soubor otázek, na něž si Václav Klaus přeje znát odpověď : zda zůstane Česko svrchovaným státem i po platnosti lisabonské smlouvy, zda má listina práv a svobod právní status, zda zůstane EU s platnou lisabonskou smlouvou mezinárodní institucí a zda nemá o ratifikaci rozhodnout referendum. "To máme vnímat jako dotazník pro Ústavní soud?" ptal se mírně sarkasticky Pavel Rychetský. "Je to reakce pana prezidenta na návrh skupiny senátorů, nad kterým se zamýšlel. Můžete to vnímat jako argumentaci," odpověděl Pejchal.

11:20 Předseda Senátu Přemysl Sobotka připomenul, že návrh k ÚS nepodal celý Senát, ale pouze jedna skupina senátorů. Šéf sněmovny Vlček pak vyslovil domněnku, že senátorům ani tak nešlo o "nalezení právních rozporů", ale o oddálení ratifikace.

Jednací sál soudu praská ve švech.

11:26 Ústavní soud vyhlásil přestávku, pokračovat bude ve 13.30. Do té doby si všichni účastníci řízení mohou vyzvednout v sekretariátu soudu doplněné písemné podání senátorů a nastudovat si je.

11:30 Předseda Senátu Přemysl Sobotka si do kanceláře soudu pro nové podání senátorské skupiny jít nemusí, dostal je už na jednání: "Je to graficky pěkně zpracováno, něco je modře, něco červeně, obsahově ale myslím nic nového." O tom, že jde od skupiny senátorů o pouhou obstrukci a snahu zdržet nález ÚS, spekulovat nechtěl. Právní zástupce senátorů Jaroslav Kuba na otázky novinářů odpovídat nechtěl. Před reportérkou on-line deníku TÝDEN.CZ nejdříve utíkal po schodišti, po honičce reagoval na oslovení stručně: "Ne!"

Po přestávce přednesou účastníci řízení závěrečné řeči, jejich výslech dnes soud vynechal. Poté ÚS sdělí, kdy vyhlásí nález.

Ústavní soudci jsou bedlivě sledováni i médii.

 13:30 K ústavním soudcům po přestávce promlouvá v závěrečné řeči senátor Jiří Oberfalzer. Ujistil se, zda po něm může promluvit i právní zástupce senátorů-odpůrců, protože si závěrečnou řeč rozdělili. Dostal od soudců souhlas.

13:38 Oberfalzer opakuje námitku týkající se "společné obrany" Unie. Nemá nic proti tomu, že se Česko zapojí do případné vojenské obrany Evropské unie, ale trvá na tom, že v ní musí Česko vystupovat jako "svrchovaný suverén". Tedy že bude mít možnost kdykoliv vystoupit ze společného obranného systému a některých akcí se nezúčastnit. Zpochybňuje také sdílené pravomoci EU, bojí se rozšiřování na úkor Česka.

13:48 Jaroslav Kuba, právní zástupce sedmnácti nespokojených senátorů, se chopil své poloviny závěrečné řeči. Rekapituluje minulý nález Ústavního soudu k lisabonské smlouvě a polemizuje s ním. Na závěr žádá, aby ÚS došel k závěru, že je lisabonská smlouva v rozporu s ústavním pořádkem Česka.

Pohled do jednacího sálu, kde se rozhoduje o Lisabonu.

13:56 Slovo dostává zástupce prezidenta, Aleš Pejchal. Působí suverénněji než Kuba a je mu i lépe rozumět. Přiznává, že musel svou řeč trochu pozměnit, když zjistil, že si Ústavní soud vyžádal usnesení vlády k žádosti Česka o vstup do Evropské unie. Usnesení z prosince 1995 totiž přijala vláda pod vedením tehdejšího premiéra Václava Klause. Řeč Pejchala není ničím překvapivá, plna obav o svrchované dobro Česka.

14:05 Šéfové obou komor parlamentu, Sobotka i Vlček, řekli pouze pár vět stvrzujících, že ani jedna komora s návrhem skupiny senátorů nesouhlasí.

14:08 Zástupce vlády, ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, začal svou řeč požadavkem na stanovení pravidel pro budoucnost, jak posuzovat mezinárodní mnohostranné smlouvy, aby nemohly být opakovaně a donekonečna napadány u Ústavního soudu. Je patrné, že by rád uzavřel dveře pro případná další podání, pokud Ústavní soud neprohlásí lisabonskou smlouvu v souladu s českým právem jako celek, ale pouze její napadená ustanovení. Pokud soud dojde k závěru, že napadená ustanovení nejsou překážkou ratifikace euroústavy, podle vlády "nic nebrání tomu, aby lisabonská smlouva byla prohlášena za smlouvu, která je v souladu s českým ústavním pořádkem".

Verdikt o Lisabonské smlouvě padne v úterý 3. listopadu v 9 hodin.

14:15 Füle snáší podrobné protiargumenty k návrhu sedmnácti senátorů, šestnácti z ODS a jednoho komunistu. Mimo jiné upozorňuje, že Česko není hodnotově neutrální zemí, není tedy možné zaměňovat princip ideologické neutrality za hodnotovou amorfnost. Pokud jde o napadený pojem "evropanství", jde podle vlády o evropskou angažovanost, tedy o to, aby členové Evropské komise byli ztotožněni s myšlenkou evropské integrace a se společnými cíli EU.

14:42 Vláda je přesvědčena, že napadené články nejsou v rozporu s českým ústavním pořádkem, shrnuje svou řeč Füle. "K doplnění návrhu na dnešním jednání bych rád poznamenal, že se námitkami zabýval soud již ve svém předešlém lisabonském nálezu," řekl Füle. A ministr se v jednom bodě ztotožňuje dokonce s prezidentem Václavem Klausem: "Prezident navrhuje, aby Ústavní soud rozhodl o lisabonské smlouvě jako celku. Tento návrh vláda podporuje."

Obsáhlé závěrečné návrhy soudce zjevně unavily.

14:46 Hrstka Svobodných před Ústavním soudem už si k čekání na verdikt nepouští hudbu. Lidé s transparentem a českými vlajkami čekají, zda je okolojdoucí osloví a na něco se jich zeptají, to se však téměř neděje. Ve vestibulu Ústavního soudu je puštěna velkoplošná obrazovka, na niž se může dívat veřejnost, která se nevešla do sálu. Sleduje ji asi pět lidí. "Vybouchla mi doma televize, mám to za rohem, tak jsem se přišel dívat sem," říká jeden z mužů.

14:51 Ústavní soud po závěrečné řeči ministra Füleho přerušil jednání. Verdikt o Lisabonské smlouvě padne v úterý 3. listopadu v devět hodin ráno.

Foto: Robert Sedmík

Autor: Ivana Svobodová





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi