Dominik Feri: Cool a sexy politika nestačí. Klíčový je program

Dominik Feri.

Nejmladší poslanec Dominik Feri (21) z TOP 09 je nejpopulárnější zejména u mladých lidí, na něž zacílil během kampaně hlavně prostřednictvím sociálních sítí. Proč využívá  moderní technologie a co si myslí o záměrech Andreje Babiše a jeho menšinové vládě, na to odpovídal v rozhovoru pro TÝDEN.CZ.

Anketa:

Jste spokojeni s tím, jak dopadly volby v Česku?

Co podle vás funguje na dnešní mladé lidi, aby se pozvedl jejich zájem o politické dění?

Dost lidí tvrdí, že politiku dělám cool a sexy, a že to pro mladé lidi stačí. Nemyslím si. Nelze škatulkovat a říkat "mladí lidé", protože člověk, kterému je osmnáct let a je prvovolič, je diametrálně myšlením odlišný od někoho, komu je například dvacet sedm a už má na krku hypotéku. Klíčový je program. Pro tu nejmladší voličskou skupinu dost často funguje téma školství, které jsme dost akcentovali, u těch starších - mladších jsou třeba atraktivní témata, jako je například elektronizace státní správy. Zcela zásadní je ale komunikace politiků s voliči.

Jak to myslíte?

Mám na mysli zejména komunikační kanály, jako jsou sociální sítě. Lidé tak mají přehled o tom, co který politik dělá, a hlavně, že má zájem se o všechno s lidmi podělit. A to je právě jeden ze slibů, které jsem dal já, že o svém mandátu budu v maximální možné míře referovat na sociálních sítích.

Jak na vaše referování prostřednictvím sociálních sítích reagují uživatelé?

Má to velký úspěch. Zrovna nedávno mi někdo psal, že se cítí být součástí něčeho většího, protože každý den sleduje to, co dělám. Jestli tomu opravdu tak je a někdo to tak skutečně vnímá, jsem za to neskutečně rád, protože tak to má být.

Nereferujete o tom třeba i kvůli tomu, že chcete být stále středem pozornosti?

Ne, to opravdu ne. Nejde mi o to, abych poslouchal samou chválu. Spíš to mám jako přímou reflexi - kdybych něco dělal špatně, hned mě na to někdo upozorní a já se na to aspoň zaměřím a napravím to.

Myslíte si, že právě tento přístup zaujal mladé voliče natolik, že vám dali při volbách své hlasy?

Myslím si, že se jim líbí právě ten bezprostřední přístup a konzistentnost v tom smyslu, už se dva roky snažím přesvědčit mladé lidi, aby šli volit. Samozřejmě dost lidí oceňuje i témata, která se nějakým způsobem snažím tlačit, nebo například, že pořád upozorňuji na nebezpečí, které představuje Andrej Babiš, nebo radikalizace české společnosti podporovaná třeba aktivitami Tomia Okamury.

Jak na váš "on-line" přístup reagují ostatní politici?

Starší politici občas reagují tak, že jim ta představa zveřejňování jejich kroků a činů na sociálních sítích přijde až komická a nedovedou si to představit. Na druhou stranu ale je po tom velká poptávka a myslím si, že je chyba, když se všichni spokojili s tím, že jediným komunikačním kanálem jsou novináři nebo nějaká televizní vystoupení. Podle mě ti politici, kteří využívají sociální sítě a moderní technologie, postupně získávají lepší pozice.

Co říkáte na neúspěch strany TOP 09?

Přiznám se, že jsem hodně zklamaný, ale dalo se to předvídat. Bylo totiž zcela jasné, že dostaneme méně procent než ve volbách v roce 2013. Že ale z 11,99 klesneme na 5,31, tak to teda nikdo moc nečekal.

Co bylo podle vás důvodem takového propadu?

Hlavním důvodem, proč se tak stalo, byl fakt, že TOPka v roce 2013 kandidovala se Starosty, kteří poskytovali jistou regionální podporu. Nyní jsme však kandidovali bez jejich opory, tudíž jsme ztratili podporu na vesnicích a v malých městech..

Jaké budou kroky k pozvednutí strany?

Určitě je důležité začít objíždět regiony, více hovořit s lidmi, pořádat besedy... Je to hodně důležité, neboť si myslím, že nějaká taková beseda s lidmi na malém městě, kde se sejde sto lidí, má skutečně větší dopad, než nějaký článek nebo vyjádření, který dáte nějakému médiu. Navíc pokud se to prováže ještě se sociálními sítěmi, mělo by to mít dobrý výsledek.

Zatím se ale také diskutuje o možné změně vedení strany. Kdo by byl podle vás vhodným kandidátem?

Abych se přiznal, já osobně zatím žádného kandidáta nemám. Nejprve se budeme muset všichni sejít a probrat možnosti.

I tak ale už padly návrhy na možné kandidáty ...

Ano, to je pravda. Dlouho se hovořilo o Markétě Pekarové Adamové, která nakonec post předsedkyně strany odmítla, což respektuji. Vést politickou stranu není příjemná a nenáročná práce. Pak se také hovoří o Jiřím Pospíšilovi, nicméně u něj je to mírně komplikovanější.

Z jakého důvodu?

Jiří Pospíšil je v Bruselu a být zároveň europoslancem a předsedou politické strany je zaprvé bezprecedentní situace a zadruhé si myslím, že to bude velmi náročně a těžce zvládnutelné, pokud vůbec.

Vy byste o takové funkci uvažoval?

Ne, já žádné takové ambice nemám, protože to poslední, za čím bych se teď chtěl hnát, jsou nějaké funkce. Teď je pro mě opravdu důležité pracovat ve sněmovně, což je pro mě hodně velká výzva, ke které přistupuji s ohromným respektem.

Jak vnímáte dosavadní vyjednávání o nové vládě?

Mně už nyní přijde, že ta jednání jsou spíš jako divadlo pro média. Ta skutečná vůle už vyšla najevo, menšinová vláda hnutí ANO však s největší pravděpodobností nemá šanci získat důvěru sněmovny. Nechceme, aby nám tu vládla vláda bez důvěry. Vláda, která by byla nekontrolovaná a nekontrolovatelná. Přišli jsme proto s poněkud odvážným plánem.

Kterým?

Ústava ve článku 73, odstavci dva hovoří o tom, že vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené sněmovny. Tím se myslí vláda Bohuslava Sobotky, který je stále premiér. Podle paragrafu dvacet pět jednacího řádu sněmovny zvolí poslanci na ustavující schůzi předsedu poslanecké sněmovny. Dokud není jmenován předseda, nemůže skončit ustavující schůze. Dokud neskončí ustavující schůze, nemůže Miloš Zeman odvolat vládu Bohuslava Sobotky a jmenovat vládu Andreje Babiše, kterou by pak držel při životě. Chceme tedy přesvědčit další strany, aby nehlasovali pro kandidáta na předsedu sněmovny za hnutí ANO Radka Vondráčka. Zatím ho plánují podpořit SPD Tomia Okamury a Piráti.

To je hodně složitý konstrukt ...

Ano, to je pravda a docela těžko se to vysvětluje. Jenže co budeme dělat, až tady bude vláda Andreje Babiše, která bude v demisi, ale přesto bude kontrolovat třeba ministerstvo vnitra, tajné služby, státní podniky? Připomínám, že pokud by vládu držel Miloš Zeman tím, že by nejmenoval nového premiéra, tak by mohla vládnout třeba 4 roky. Ústavní stížnost nepřipadá v úvahu, pouze ústavní žaloba. Najde se pro ni ale ve sněmovně 120 potřebných hlasů? Nevím. Vláda bez důvěry je děsivý scénář, ale je potřeba na něj být připraven. A pokud na tento scénář dojde, tak každý, kdo bude hlasovat na ustavující schůzi pro Radka Vondráčka jako kandidáta na předsedu sněmovny, na tom bude mít svůj díl odpovědnosti.

Jaká podoba vlády by byla podle vás nejvhodnější?

Ta vláda, která získá důvěru poslanecké sněmovny.

Foto: ČTK , Houdek Martina

Autor: - mel -





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi