Bárta nebude ve vedení strany. Přivedu nové tváře, slibuje John

Obhájí  Radek John předsednické křeslo?

Věci veřejné a jejich prolustrovaní příznivci ve čtvrtek dvě hodiny před půlnocí  začínají volit svého příštího předsedu. Favoritem je současný šéf strany a bývalý ministr vnitra Radek John. Vedle pokračování boje proti korupci nabízí i nové vedení strany. Bez Víta Bárty, označovaného za faktického lídra VV.

"Na základě skandálů je teď zcela správné říci, že mají přijít noví místopředsedové," říká John v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Vyzýváte stranu k většímu sebevědomí. Nechybí ji ale teď po několika skandálech, vnitrostranické krizi a rapidním úbytku členů i voličů spíše sebereflexe?
No, tak my sebereflexi samozřejmě uděláme. Udělám zásadní obměny v týmu a posílím ho o silné osobnosti z regionů - i to je součást sebereflexe. Protože za některé skandály si můžeme také sami, byla to naše nezkušenost. A já hlavně vyzývá k tomu, abychom dokončili to, co jsme započali. Také se musíme sebevědomě snažit dostat do médií naše úspěchy, což se nedaří, a také v nich pokračovat.

Říkáte zásadní obměny v týmu. Můžete tedy prozradit, jak by měl váš tým vypadat a kdo jsou ty silné osobnosti z regionů?
Tak například Milan Šťovíček, poslanec a starosta Litvínova, Dáša Navrátilová z Olomouce (poslankyně a jedna ze tří kandidátů na předsedu strany, pozn. red.), pan Jarolím, výrazná osobnost v boji proti korupci (Tomáš Jarolím, radní v Teplicích, pozn. red.). Tak to jsou minimálně tři nové tváře, která navrhuji na místopředsedy VV.

Koho by měli ve vedení strany nahradit?
To já vůbec neřeším. Já navrhuji svůj tým, se kterým bychom chtěli to, co jsme zaseli, sklidit. A my máme dobře zaseto a úspěchy by měly přijít v následujících letech. Takže já neříkám, kdo byl, ale kdo bude.

Dobře, tak vy jste uvedl tři jména, ale místopředsedů máte mít šest. Kdo by měli být ti další tři místopředsedové?
To jsou předčasné úvahy. Já dokonce uvažuji o tom, že by bylo jen pět místopředsedů. Rozhodně v týmu bude Karolína Peake, která se účastnila tvorby vládní strategie boje proti korupci, a myslím, že by tam měla být Kateřina Klasnová, která je letitou členkou strany, aby byla nějaká kontinuita.

Takže s Vítem Bártou nepočítáte?
Já si myslím, že na základě skandálů je teď zcela správné říci, že mají přijít noví místopředsedové.

Oficiální a faktický lídr VV, Radek John a Vít Bárta.Jak se budete snažit, pokud své místo uhájíte, zamezit dohadům, že vy jste sice oficiálním předsedou, ale Vít Bárta je ten, kdo tahá za nitky?
Tak už to, že ho nenavrhuji na místopředsedu, je přece silný signál. A útoky na Bártu jsou proto, že on je velice silný vyjednávač na K9. A vůbec si nemyslím, že bychom VV měli oslabit tím, že ztratíme nejtvrdšího vyjednávače. Takže Bárta ať vyjednává reformy a ať má jasně vymezené kompetence, ale nebude členem vedení strany.

V předvolebním medailonku říkáte, že chcete bojovat proti korupci, klientelismu a že se Věci veřejné, na rozdíl od jiných, nepřišly do politiky obohatit. Co tedy říkáte na manažerský dokument Víta Bárty z roku 2008, který všechno tohle popírá?
On tvrdí, že to je zmanipulovaný text, verze publikovaná v médiích neodpovídá původnímu textu. A jestli někdy taková úvaha byla, tak podle ní Věci veřejné pod mým vedením nikdy nefungovaly. Strana Věci veřejné se chovala přesně opačně.

A vy jste ten text v původním znění viděl?
Neviděl. Co, kdo, kde si vykládal v roce 2008, to s praxí Věcí veřejných nemá vůbec nic společného.

Chcete provést sebereflexi, tak řekněte, co se vám v politice nepovedlo úplně podle vašich představ?
Čekali jsme, že všechno půjde mnohem rychleji. To se týká legislativního procesu. A dále práce v koalici rozhodně není taková, jakou bychom si představovali, too znamená co nejrychlejší prosazení zásadních věcí. Naopak se spousta věcí zbytečně komplikuje.

Myslíte, že na tom mají podíl i VV a konkrétně vy jako předseda?
No, tak máme na tom podíl všichni v koalici, protože si bohužel navzájem okopáváme kotníky a řešíme spoustu věcí přes média. Na druhou stranu nás k tomu ta média tlačí, chtějí krev, stojí o každé kontroverzní vyjádření. Proto jsme se na minulé K9 dohodli, že budeme více komunikovat ty věci, na kterých je shoda, než na kterých je konflikt.

Chcete, aby VV voličům nabízely výrazná témata, ale zatím mluvíte jen o boji proti korupci. Co jsou tedy ta další témata?
Boj proti korupci zastiňuje věci zcela podstatné pro život obyvatel této země. Ale VV chtějí vedle toho i chránit střední vrstvu. Tu žádná politická strana neochraňuje. ODS a TOP 09 chrání bohaté a podnikatele, sociální demokracie zase sociálně slabší, a tak všechnu tíhu reforem vždycky odnesla střední vrstva. Takže my chceme bránit pracující rodiny s dětmi, chránit živnostníky.

Objíždíte regiony. Co vám tam říkají, co je pálí, co se jim nelíbí?
Regiony se správně hlásí o to, aby měly větší podíl na formulaci programu strany. V Pardubicích mě teď vyzvali, abych objel celou republiku a vysvětlil, co všechno je jinak než jaký je mediální obraz. Rozhodně musíme vybudovat krajskou strukturu, už jenom kvůli krajským volbám, takže to bude další z úkolů.

O předsedu strany se s Radkem Johnem utká i Karolína Peake.Na videu také říkáte, že působení v české politice je těžší, než jste čekali. Co konkrétně vás nepříjemně překvapilo?
Mně úplně děsí, kolik písku se sype do soukolí. Třeba hned na prvním vyjednávání o koalici jsme řekli, že chceme omezení imunity poslanců, a já jsem pak všude vesele kamarádům vykládal, "a omezili jsme imunitu poslanců". A ona není omezena dodnes! To, co je na politice děsivé, je, jak dlouho to všechno trvá. Kdyby tak fungovala soukromá firma, tak zkrachuje.

Poté co Vít Bárta vzdal kandidaturu na předsedu strany, je vaší největší konkurentkou Karolína Peake. Co straně nabízíte, co by ona jako předsedkyně nemohla nabídnout?
Nechci utéct od rozdělané práce. My jsme v té vládě opravdu deset měsíců zasévali, teď to klíčí a přijde čas sklizně. A já chci dokázat, že ta sklizeň bude bohatá a že to stálo za to.

Tak já se zeptám jinak. V čem se liší vaše vize a vize Karolíny Peake na další směřování strany?
To musí posoudit voliči.

Copak vy sám žádné rozdíly nevnímáte?
Naštěstí jsou ty naše cíle velmi podobné... Já si myslím, ale nechci, aby to vyznělo jako samochvála, že můžu být lepší v komunikaci s voliči po celé republice. A jsem schopen se dobře domlouvat s lidmi v regionech, kde tu podporu velmi cítím. Ale co se programu týče, tam mezi námi není rozdíl.

Nebyl byste radši znovu uznávaný novinář a televizní moderátor než politik, do kterého si kde kdo kopne?
Politika vám přinese velkou řadu nepřátel a je to velmi nevděčná služba. Na druhou stranu jsem za těch deset měsíců, kdy jsem pracoval 18 hodin denně, ovlivnil tolik věcí, jako nikdy předtím. To je výměna policejního prezidenta, odšpuntování protikorupční policie, vládní strategie boje proti korupci. Možnost zasáhnout do věcí a pokusit se je změnit, ta stojí za to nepřátelství.

Foto: ČTK , archiv

Autor: Iva Vokurková





Čtěte dále

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti v Ruzyni zadrželi minulý týden muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu. Do Prahy...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi