Babiš: ČSSD má korupčníky, Hašek je sedmilhář a Novák gambler

Andrej Babiš.

Šéf ANO Andrej Babiš překvapuje. V některých krajích si po víkendových volbách  umí představit i koalice s TOP 09 nebo s ODS. Jeho hnutí se však nejspíše bude muset dohadovat se socialisty nebo komunisty. Na ČSSD má přitom Babiš pořádně spadeno.

Předvolebním billboardům hnutí ANO opět dominuje vaše tvář. Nerozčiluje vás, že vaši regionální kandidáti neunesou ve svých krajích kampaň sami? Že asi nejsou tak zajímaví, když je nahrazuje váš obličej?

Ale předvolební billboardy přece máme i s kandidáty na hejtmany, na kterých jsou vedle mě. Nejsou jen ty se mnou. Je to půl na půl. Stejně to mají socialisté nebo lidovci, takže v tom nevidím žádný problém. Rád bych našel nové tváře. Ale úspěšné lidi je obtížné dostat do politiky, když vidí, jak na mě tradiční politické strany útočí a brání se změnám. V krajských volbách jsme poprvé sáhli po osvědčených lidech, kteří už za krátkou dobu, co jsme v politice, ukázali, že jsou schopní a pracovití. Ale samozřejmě pracujeme i s nečleny a odborníky. Na kandidátkách máme šest žen a nepotřebujeme k tomu žádné kvóty. Kandiduje za nás rektor vysoké školy, šéf městské policie nebo úspěšný manažer, který vedl několikatisícový tým. To jsou lidé, kteří by měli řídit kraje, ne typičtí straničtí funkcionáři, jako je tomu teď.

Dosud jste tvrdil, že byste za úspěch považoval pět hejtmanských křesel. Vnímáte to stejně i necelý týden před volbami? Jaké máte ambice v případě voleb do Senátu?

Řekl jsem, že za úspěch budu považovat vítězství v pěti krajích. Ne pět hejtmanských křesel. V tom je rozdíl. Hnutí ANO je nováčkem v těchto volbách. Vlastně outsider, protože s nimi nemáme zkušenosti. Nepracujeme ani s krajskými rozpočty, které stávající hejtmani zneužívají pro své zviditelnění, na svoje osobní PR a marketing. Ve Středočeském kraji třeba na gastronomický festival nebo na jižní Moravě na vylhanou mluvčí. Ve volbách do Senátu považuji za úspěch zisk tří křesel.

Vašimi hlavními soupeři jsou sociální demokraté. Pokud se naplní předvolební průzkumy, budete se s nimi ve většině krajů dělit o první a druhé místo na pásce. Takže po volbách si při dojednávání krajských koalic opět padnete kolem krku?

Průzkumy jsou jedna věc a realita druhá. Obecně českým průzkumům veřejného mínění moc nevěřím, takže si ani nemyslím, že jsme nějaký horký favorit. Při vyjednávání případných koalic pro nás budou důležití hlavně lidé. Přece nemůžeme někde sedět se sedmilhářem Michalem Haškem nebo dalším lhářem Miroslavem Novákem (hejtmany Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, pozn. red.) Všichni vědí, že to je gambler, má peníze a majetek, který nemůže nikdy prokázat. Kamarádil se s lobbistou Dědicem, který dokonce čtyři roky zaměstnával jeho manželku. No a panu Sobotkovi tohle vůbec nevadí, což mě fakt udivuje. U nás by takový člověk musel okamžitě skončit. U socialistů může klidně kandidovat na vrcholné pozice. Jak jim pak můžete věřit?

Budete vašim zvoleným kandidátům při možnosti výběru doporučovat raději koalice s ČSSD, nebo komunisty, kteří v řadě regionů skončí nejspíše třetí?

Nebudeme jim doporučovat nikoho. Rozhodnutí bude na nich. Nás bude zajímat jen to, jestli to jsou důvěryhodní a slušní lidé, kteří nejsou spojeni s korupcí. Nezasahovali jsme do kandidátek, nebyl pro to důvod. Osobně jsem nedosadil jediného lídra. Takže pokud pro to nebude důvod, nebudeme zasahovat ani do případných koalic.

Váš arcinepřítel Miroslav Kalousek prohlásil, že si za určitých okolností umí v krajích představit spolupráci TOP 09 s ANO. Vidíte to stejně, nebo je to pro vás nepřijatelné?

Je potřeba říct, že v posledních krajských volbách, kdy TOP 09 kandidovala se Starosty, získala tato koalice 44 mandátů z celkových 675, které se rozdělují. Pětadvacet mandátů získali kandidáti navržení STAN a pouhých 19 kandidáti za TOP 09. Uvidíme, jaký výsledek to bude letos. Ale je to zase a jenom o lidech. Pokud se mezi zastupiteli v nějakém kraji najdou lidé ze STANu nebo TOP 09, kteří budou slušní a transparentní, je možné o spolupráci s nimi přemýšlet.

Jak byste vnímal spolupráci s ODS, která ve vás také vidí téměř zlo všehomíra?

Myslím si, že například pan Fiala je slušný člověk, který není spojen s korupcí. Prostě nám jde o lidi a jejich důvěryhodnost. To je klíč pro případnou spolupráci. ODS byla na krajích řízená kmotry, ale někde už se očistili, takže bych si v některých krajích spolupráci dokázal představit.

Nedávno jsme se spolu bavili o Josefu Pavlíkovi, jenž byl podle LN dobrý známý Miroslava Šloufa a spolupracovník zlopověstné žalobkyně Renaty Vesecké. Tvrdil jste, že si u Pavlíka chcete věci ověřit a můžete ho i vyškrtnout z kandidátky. Ověřil jste si je? Vyškrtnete ho?

Ano, ověřovali jsme si to. Několikrát jsem kvůli tomu s panem Pavlíkem mluvil. Pokud by se ukázalo, že vedl nějaké závadné rozhovory s panem Šloufem, tak by o nich police pravděpodobně věděla. To se ale neprokázalo. A to, že je někdo vedoucí kanceláře vrchní státní zástupkyně, úředník, a vyřizuje žádosti o schůzku a čistě organizační věci, ještě neznamená, že provedl něco špatného.

Nemáte obavy, že se s vrcholící kampaní může kontroverzních informací o vašich kandidátech objevovat více? Jak byste to řešil?

Věřím, že se konkurence bude snažit, aby vám, novinářům, něco donesla. U nás je to ale vcelku jednoduché. Pokud by se u některého kandidáta ukázalo významné pochybení, tak by se ho hnutí zbavilo, jako už jsme to udělali v minulosti. Nejsme jako tradiční politické strany. Své problémy aktivně řešíme. Nemáme ve svých řadách Béma, Bendla, Nováka, Haška, France ani další korupčníky, kterých se tradiční poltické strany nedokážou zbavit.

Podle mých informací se ČSSD dohodla s lidovci, že na poslední vládě před volbami - ve středu 5. října - budou svorně vetovat všechny návrhy ANO a naopak "na sílu" prohlasovávat řadu zákonů, které se vám nebudou líbit. Od rekonstrukcí krajských silnic za sedm miliard přes zvýšení platby za státní pojištěnce o dvě miliardy až třeba po sociální bydlení za další dvě miliardy. Takových miliardových věcí tam má být více. Prý vás chtějí naštvat, vyprovokovat k hrozbám odchodem z vlády. Nenaruší takové věci nenávratně pevnost koalice?

Jestli takové chování něco ohrožuje, tak je to náš rozpočet. Nemám problém s penězi na důchody, seniorům jsme přidali 308 korun. Nemám problém ani s pomocí pro rodiče a děti. Vadí mi ale, když takový jednorázový náraz rozbije snahy o to, mít co nejlepší rozpočet. Vadí mi to pokrytectví sociální demokracie. Vždyť máme rozpočet uzavřený a odhlasovaný, tak proč musíme najednou zvyšovat zadlužení? Místo toho, aby socialisté omezovali korupci, odpovědně hospodařili a snažili se hledat úspory, abychom pak peníze mohli dát potřebným občanům, tak jen neustále žijí na dluh. Proč pan Sobotka jako ministr financí sám nenašel pro kraje na silnice II. a III. třídy peníze? Vždyť to mezi lety 2002 a 2006 mohl udělat. Jenže on neuměl hospodařit a neuměl šetřit. To až tato vláda mohla krajům na opravy těchto silnic poskytnout 7,5 miliardy korun. A podařilo se to díky tomu, že ministr dopravy Ťok úspěšně čerpal evropské fondy, a ušetřil tak státnímu rozpočtu peníze, které jsme následně mohli na opravu silnic II. a III. třídy použít. Bez něho by kraje nedostaly ani korunu. Takže nechápu, proč teď Sobotka tvrdí, že to má být automatická podpora. On sám ji nebyl schopen najít. Oni socialisté vše dělají systémem Špidla, tedy "zdroje jsou". Když byl premiér Sobotka ministrem financí, tak jeden rok měl růst pět procent, a stejně vysekl dluhy za 400 miliard. Takže se teď není čemu divit, že před volbami připravují další dluhovou vábničku na voliče a zadělávají na další problém našich veřejných financí.

Foto: ČTK , Doležal Michal

Autor: Petr Kolář





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi