Až policie požádá poslance o vydání Nečase, ODS bude proti

Petr Nečas.

Petr Nečas (ODS) coby premiér slíbil podle policie trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Naváděli ho k tomu prý šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Vyplývá to z obvinění Nagyové a čtyř dalších osob, které zveřejnil deník E15.

Nečas byl podle obvinění "osobou, která ze své pozice předsedy vlády České republiky slíbila a zajistila poslancům Bc. Petru Tluchořovi, Bc. Marku Šnajdrovi a Ing. Ivanu Fuksovi dodržení slibu a poskytnutí úplatku".

Podle serveru Lidovky.cz už policie také chystá obvinění: "Kdo chce najít odpověď, najde ji, je logická. Kdo zná trestní řád, další zákony a předpisy včetně ústavy, ví, proč takto postupujeme. Myslím, že naše kroky jsou předvídatelné," řekl serveru státní zástupce Pavel Komár. Pro ČT Komár dodal, že Nečas je veden mezi podezřelými a nepřímo potvrdil, že může být obviněn. Lidovky.cz také s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování napsal, že odstupující premiér je prý na svobodě pouze z taktických důvodů, protože policie obvinila nejdříve lidi, které nechrání imunita, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Poslanci ODS  už avizovali, že by vydání Petra Nečase policii nepodpořili; ČSSD, TOP 09 ani LIDEM prý zatím nevím, jak by se zachovaly. "Jestli byla celá policejní akce, která proběhla, jen vyjádřením jiného právního názoru na to, co je a co není korupce, tak my říkáme celou dobu: toto není korupční jednání," prohlásil šéf poslanců ODS Marek Benda.

Podle Nečase se nejednalo o úplatky. "K žádnému úplatku nedošlo. Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v Česku," prohlásil Nečas. Policejní žádosti sněmovně o své případné vydání se prý nebojí. Kriminalizováno je nyní podle něj běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení určité vnitrostranické, vnitrokoaliční situace. "Kdyby se to skutečně takhle udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace," zopakoval Nečas. Podobně se k policejnímu názoru vyjádřil už na konci minulý týden po vypuknutí kauzy. Nečas připustil, že postup, který byl v případě tří bývalých poslanců zvolen, nemusí každému "vonět". "Já říkám ano, nemusí se to někomu líbit, že někomu to nemusí vonět, že to vypadá nelibě, ale nelibé jednání ještě neznamená, že to je v rozporu se zákony," prohlásil Nečas.

Nagyová s Bočkem jsou v kauze obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, Tluchoř se Šnajdrem ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, Fuksa pak ze zneužití pravomoci úřední osoby. Všichni jsou ve vazbě.

Pokud v odposleších zmíněné osoby hovoří o svých obavách z případného prozrazení manévru, týká se to podle Nečase především obav z dopadů na veřejné mínění. "Nikoho by ani nenapadlo, že to, co jakoby vypadá jako ne příliš líbivá věc, je ve skutečnosti kriminální čin," podotkl dosavadní předseda vlády.

Připomněl také, že právo rezignovat na mandát má každý poslanec. "To je standardní demokratická procedura, u nás, kdekoliv jinde. Navíc rezignace poslance vyslovená na jednání sněmovny nemůže být kriminalizována, to je projev ve sněmovně," uzavřel Nečas.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan řekl, že postup vyšetřovatelů v souvislosti s Nečasem nebude vysvětlovat. Žalobci podle něj budou informovat veřejnost v případě nějakého vývoje. "Vyšetřování pokračuje přesně podle plánu státního zástupce," dodal Ištvan.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.Vyslechnut bude ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který řekl, že pozici v Čepru nabídl Šnajdrovi on. Předvolání prý již dostal. Také on však záležitost nepovažuje za korupci.

Pokud policie požádá o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání, ODS bude zřejmě proti. Vyplývá to ze slov šéfa poslaneckého klubu ODS Marka Bendy. "Jestli byla celá policejní akce jenom vyjádřením jiného právního názoru, na to, co je nebo není korupce, tak my říkáme, že toto není korupční jednání ve smyslu zákona. Jestli někdo dostal nějakou funkci, tak ten plat v té funkci dostává za to, co tam odvádí, to není korupční jednání. To bychom museli zrušit politiku jako takovou," uvedl Benda.

Podle obvinění jednali nejméně od 13. září loňského roku Nagyová s Bočkem v "úmyslu navést předsedu vlády", aby poslancům slíbil úplatek ve formě získání členství v orgánech firem, v nichž je majoritním akcionářem stát. Nečas dal prý slib o "poskytnutí této formy úplatku" prostřednictvím své nejbližší spolupracovnice a Bočka nejpozději o pět dní později.

Dohoda o "obsahu úplatku" pak byla podle policie mezi oběma stranami dosažena 6. listopadu, den na to se poslanci vzdali svého mandátu. V následujících měsících jim pak byl "z iniciativy předsedy vlády...poskytnut úplatek".

Dráhy i ČEZ

V korupční aféře, jež stála za pádem vlády, figurují také generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš a šéf Českých drah Petr Žaluda. Se spolupracovnicí bývalého premiéra Janou Nagyovou telefonicky hovořili o možných postech pro rebelující poslance. Zástupci obou firem odmítli, že by jejich vedení nějak pochybilo.

Šéf Českých drah Petr Žaluda.

Generální ředitel ČEZ s Nagyovou podle policejního dokumentu jednal loni v září. "Předseda představenstva obchodní firmy ČEZ, a.s. Ing. Daniel Beneš uvádí, že ho napadlo, aby (předseda vlády RNDr. Petr Nečas) přijal jejich požadavky - pro toho funkce v NKÚ, pro toho VZP," píše se v poznámkách k odposlechu telefonického hovoru Beneše a Nagyové.

"Petr Žaluda působil na členy dozorčí rady obchodní firmy České dráhy, a.s. v tom směru, aby Mgr. Romana Bočka, MBA zvolili do funkce člena představenstva," stojí ve spisu. Petr Tluchoř byl prý volbou Bočka do představenstva mile potěšen a získal tím důvěru, "že to ze strany Mgr. Jany Nagyové není hra". Boček je stejně jako Tluchoř, Nagyová a další ve vazbě.

Spojování svého jména s aférou se Žaluda brání: "Je běžné, že se o kandidátech na pozice v orgánech společnosti diskutuje i s ním," stojí ve stanovisku, které on-line deníku TÝDEN.CZ zaslalo tiskové oddělení dopravce. Žaluda sám ale podle tiskového vyjádření nemůže složení představenstva ovlivnit: "Rozhodovací pravomoc má samozřejmě Dozorčí rada ČD, která jako nadřízený orgán členy Představenstva ČD volí. O složení Dozorčí rady pak rozhoduje Řídící výbor," dodává mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Obvinění vznesené vůči Nagyové a poslancům však říká něco jiného. "Uvedené rozhovory mezi Mgr. Romanem Bočkem, MBA, Ing. Petrem Žaludou , Liborem Antošem a nezjištěnou osobou ... opětovně dokumentují snahu, aby do dozorčí rady obchodní firmy České dráhy, a. s., byl zvolen Libor Antoš a dále jeho skutečné zvolení do dozorčí rady," píše státní zástupce v obvinění.

Trafiky pro kámoše

Kromě rebelujících poslanců měli "trafiky" dostat také další dva oblíbenci, Libor Antoš (ředitel odboru realizace dispozic s majetkem státu na ministerstvu financí a předseda představenstva chemičky Explosia, jejíž privatizaci stát dokončuje) a Roman Boček

"Dne 26. 1. 2013 byl bývalému poslanci Bc. Petru Tluchořovi, z iniciativy předsedy vlády České republiky RNDr. Petra Nečase, za součinnosti dalších osob, poskytnut úplatek ve formě zvolení jím požadované osoby - Libora Antoše - členem dozorčí rady společnosti České dráhy, a.s.," píše se v obvinění.

Server lidovky.cz napsal, že Antoše, který prý místo exposlance ODS Petra Tluchoře zasedl v dozorčí radě Českých drah (ČD), chce vyslechnout policie. Antošova výpověď podle webu může osvětlit okolnosti Tluchořova obvinění.

Petr Tluchoř, bývalý poslanec ODS.Tluchoř a další dva bývalí poslanci Ladislav Fuksa a Marek Šnajdr se podle kriminalistů vzdali mandátů za nabídku výhod - členství v orgánech státních firem. Vyšetřovatelé to hodnotí jako korupční jednání. Prý dostali nabídku členství v managementu Českých drah a firem Čepro a Český Aeroholding.

Fuksa v lednu zasedl v představenstvu Českého Aeroholdingu, Šnajdr byl loni v prosinci jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro a letos únoru se stal jejím předsedou. Spekulovalo se o tom, že i Tluchoř zamíří do některé státní či polostátní firmy, nejspíš do ČEZ, exposlanec ale začátkem roku ČTK řekl, že pracuje jako konzultant.

O Antošovi psala v minulých dnech další média. "Byl jsem osloven telefonicky a mají se ozvat," řekl lidovkám.cz na dotaz, zda ho policie chce vyslechnout. Server uvádí, že místo v dozorčí radě Českých drah měl původně získat právě Tluchoř, post ale vyjednal svému známému Antošovi. Tluchořův právník Marek Nespala interpretuje podle Lidovek.cz obvinění svého klienta tak, že se pouze za Antoše přimlouval. Nedojednával prý žádnou odměnu za to, že složí mandát, a umožní tak schválení daňového balíčku.

Avšak policejní scénář - že místo pro Antoše se složením mandátu souvisí - odpovídá tomu, co minulý týden řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Uvedl, že ne vždy muselo jít o sjednání výhody přímo pro obviněného. Výhoda mohla plynout i někomu blízkému s tím očekáváním, že ve výsledku si polepší i obviněný - bývalý poslanec, píše web.

Minimálně jeden odposlech naznačuje, že si aktéři byli vědomi jisté nekalosti svého jednání - Boček zmiňoval bezpečnostní obavy - "s ohledem na to, co se kolem děje, tu zavřou toho, tu toho".

Foto: ČTK , Šulová Kateřina

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti zadrželi muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu

Celníci na pražském letišti v Ruzyni zadrželi minulý týden muže, který v cestovní tašce pašoval 4,6 kilogramu kokainu. Do Prahy...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi