Policista z plzeňské kauzy: Udělali jste z nás blázny!

Policista z plzeňské kauzy, V. Slavotínek.

Policista Vladimír Slavotínek loni v Plzni sprostě nadával řidiči a vytáhl na něho pistoli, za což mu hrozilo několikaleté vězení. Podle soudu ale trestný čin nespáchal, šlo jen o přestupek. "Postupoval jsem tak, jak mi nařizuje zákon, lituji jen sprostých slov," řekl Slavotínek časopisu TÝDEN v prvním obsáhlém rozhovoru o svém případu.

"To je ten sprostý policajt, co v Plzni vytáhl bouchačku a řval na řidiče." Tuto větu už jste musel slyšet snad tisíckrát. Litujete dnes svého chování?

Sprostých slov lituji, ale zpátky je bohužel nevezmu. Mít zbraň připravenou u stehna není totéž jako její použití. Nikdy nevíte, kdo v autě sedí. Po tom všem, co pan šofér předvedl, mě v opatrnosti jen utvrdil. Zbraní jsem mířil na zem, ne na řidiče. U hlavního líčení se prokázalo, že řidič zbraň ani neviděl. Nemohu jít s rukama v kapsách. Kdyby mě šofér třeba střelil, vedle toho, že by měl problémy on, měl bych je i já, že jsem porušil předpisy a nejistil jsem se. To, co jsem udělal, není ani donucovací prostředek, protože tím je hrozba namířenou střelnou zbraní.

Takže řidič mohl být rád, že jste s ním nepráskl o zem?

U soudu se promítaly různé zákroky, kdy policisté ve stejných situacích, jako jsme byli my, kolikrát položili podobně se chovajícího šoféra na zem a spoutali. My jsme nic z toho neudělali.

Dopravních situací, během kterých se k sobě motoristé nechovají příliš ohleduplně, jsou ale na silnicích denně tisíce. A není přece možné, aby na sebe při každém konfliktu vytahovali zbraň.

Jenže to nejsou policisté a nemají povinnost zasáhnout. Nám to přikazuje zákon o policii. Kdybychom to auto ignorovali a ono by způsobilo nehodu, byť třeba malou, začalo by se šetřit, jak se to přihodilo. Z kamerových záznamů by bylo zřejmé, že tam jeli policisté, a nezasáhli. Skončili bychom oprávněně u soudu.

Tam jste ale nakonec stejně museli. Nepřipadá vám přece jen vaše reakce, kdy jste z auta vystoupil se zbraní v ruce, přehnaná?

Nepřipadá. Je to pouze taktický prvek pro případ, že by v autě seděl nebezpečný člověk.

Co vlastně řidič udělal tak špatného?

Já se o jeho přítomnosti na silnici dozvěděl tak, že jsem se praštil do hlavy. Několikrát do nás totiž zleva najel, kolega musel pokaždé cuknout volantem. Je to vidět i na záběrech z kamery v jeho autě, když se na ně pozorně podíváte. Po třetím podobném manévru kolega zapnul majáky. Řidičovo najíždění bylo opravdu nebezpečné.

On ale podle svého tvrzení nevěděl, že jste policisté - jeli jste v neoznačeném voze -, a prý se vás dokonce bál.

Tvrdil toho opravdu hodně a neustále měnil své výpovědi. Už ze záznamu je patrné, že moc dobře věděl, že jsme policisté. Ihned poté, co kolega zapnul majáky (v přední masce a na skle, pozn. red.), řekl: "Houkni si, houkni si." Začal ujíždět, dojeli jsme ho, jeli vedle něho a volali: "Policie, zastavte!" Je možné, že to v tu chvíli neslyšel, protože měl zavřené okénko. Pak ho ale otevřel, tak jsem na něho znovu zavolal. On na to: "Ukaž mi placku." Já jsem měl průkaz připravený. Okamžitě, když ho viděl, řekl: "Jedeme k pumpě." To je slyšet i na záznamu z jeho kamery.

Na pumpě nezastavil, že?

Později se vymlouval, že na pumpu nebylo možné vjet kvůli betonovým zátarasům. To sice byla pravda, ale hned dál byla místa, kde se zastavit dalo. Jenže on začal opět ujíždět. Takhle se normální slušný šofér nechová, ten prostě zastaví a spolupracuje. Tak se chovají lidé, kteří sedí v kradeném autě, vyhýbají se nástupu trestu, mají zákaz řízení nebo jsou pod vlivem drog či alkoholu.

Nakonec jste ho zablokovali. Přiběhl jste k němu se zbraní v ruce a začal na něho křičet. Šofér také tvrdil, že jste ho fyzicky napadl, je to pravda?

Ne, jen jsem otevřel nezamčené dveře. Pak jsem pronesl sprostá slova, která ze mě vypadla z rozčilení, ale rozhodně jsem ho nenapadl. Řidič odmítal předložit doklady, lehl si s telefonem na sedačku spolujezdce, aby byl co nejdál ode mě, a dvakrát zavolal směrem ke své kameře v autě: "Pomoc, pomoc!" To už přišel také kolega, ukázal mu průkaz a on sám vystoupil.

Na záznamu je slyšet, že si navzájem tykáte. Kdo začal?

On začal tykat mně. Už když jsme ho vyzývali, aby zastavil, křičel: "Placku, ukaž mi placku." Pak jsem mu tykal i já, což byla chyba. Jsem ale členem zásahové jednotky. Když potřebujeme zpacifikovat nebezpečného pachatele, obvykle mu tykáme. Vykání je delší. Říct "Lehněte si na zem!" nemá ten efekt jako "Lehni si!".

Setkal jste se s tímto řidičem při svých předchozích policejních zásazích?

Ne, při tomto incidentu jsem ho viděl poprvé. Má pouze několik záznamů v dopravním rejstříku za překročení rychlosti.

Už se někdy stalo, že by pronásledovaný řidič postřelil vašeho kolegu?

Samozřejmě. Pachatel, který ho zranil, po několika letech dokonce zastřelil dalšího policistu. Stalo se to při jedné dopravní honičce, druhého kolegu ještě vážně zranil. Bylo to před lety.

Tehdy ještě malé kamery v autech nebyly takovým fenoménem, jako jsou dnes. Co jejich používání říkáte?

Mám ji ve svém autě taky. Kdyby ji neměl jen řidič, který na nás najížděl, ale rovněž někdo za námi, vše by bylo jednodušší. Vidím ale jistou nevýhodu - zejména u kamer v mobilech. Policistům se často stává, že je při akci někdo natáčí. Některé zákroky proto raději nedělají, protože se obávají, že by se mohli dostat do potíží, i když postupují podle předpisů.

Kamerový záznam dostal k soudu i vás.

V životě by mě nenapadlo, že člověk, který na nás najížděl autem, a vy mu potom řeknete dvě sprostá slova, to dotáhne až k soudu. Myslím, že velký vliv měla medializace případu. Bylo to pro mě hodně nepříjemné, ale po tom všem, co se kolem zákroku na veřejnosti odehrálo, vlastně nezazlívám Generální inspekci bezpečnostních sborů ani státnímu zástupci, že to k soudu nakonec poslali.

Advokát řidiče, který na vás podal trestní oznámení, prohlásil, že by jeho klientovi bývala stačila omluva. Dostala se k vám tahle informace dříve než soudní obsílka?

Ne, zazněla až u soudu. Ale je to stejné, jako když vás někdo kopne mezi nohy, při tom se sám zraní, a ještě za to požaduje omluvu.

Platil jste advokáta, posudky, na kolik vás soud nakonec vyšel?

Náklady jsem měl velké, blíží se k hranici sto tisíc korun. Nemohl bych to zaplatit, kdybych si nepůjčil.

Nakonec se vám to vyplatilo, soud rozhodl, že jste se žádného trestného činu nedopustil. Ale potrestali vás v práci, je to tak?

Opatření, která kvůli tomu nastala, vedla k mé služební dehonestaci, musel jsem opustit své místo a jsem teď na pracovním pobytu na krajském ředitelství se sníženým příjmem.

Co na váš případ říkala manželka, rodina nebo sousedé?

V rodině nás to nijak nepoznamenalo, spíše sblížilo. Manželka mi od začátku pomáhá, jak jen může. Známí a sousedé jsou na mojí straně a říkají, že evidentně všechno vyvolal ten arogantní řidič. Sousedka, stará paní, zase říkala, že vůbec nechápe, jak si na mě ten člověk mohl vůbec takhle dovolovat. Jenže to, jak o tom nepravdivě informovala média, moji pověst poškodilo nenávratně.

Neříkejte, že všichni jsou jen na vaší straně.

To rozhodně ne. Stalo se mi třeba, že jsem šel kolem skupinky lidí kolem třiceti let. Povídali si o mně. Zaslechl jsem: "To je ten..." a použili sprosté slovo.

Jaké?

Nechci komentovat.

Po zkušenostech s oním řidičem jste už v používání vulgarismů opatrný?

Jsem mnohem slušnější, a když jedu ve svém autě, jen tak něco mě už nevytočí. Už vím, co všechno se může stát kvůli maličkosti.

Hrozila vám dokonce výpověď od policie, co by to pro vás znamenalo?

Samozřejmě osobní katastrofu, protože bych přišel o práci, kterou mám rád. Nic jiného jsem ve svém životě ani nedělal. Mohl bych jít pracovat do nějaké bezpečnostní agentury, samozřejmě za minimální plat. Myslím si, že za dvě nadávky bych si výpověď od policie nezasloužil.

Docela se do vás pouštějí i lidé na internetu. Nezřídka jsem zaznamenala spojení "arogance moci".

Kdybychom nezakročili, zase dostaneme nálepku líných policajtů, kteří dělají, že nic nevidí. Arogance moci není to, že zakročíme. Tento termín se začal používat poté, co ve všech médiích zaznělo, že jsme nezvládli situaci a po obyčejném probliknutí jsem vytáhl pistoli. Tam ale zdaleka nešlo jen o nějaké probliknutí, ale o najíždění, ujíždění, myšky, což jasně potvrdil soud na základě veškerých důkazů.

Čtete si internetové diskuse o sobě?

Občas ano a je to hrozný pocit. Četl jsem například komentář nějaké paní, která psala, že bych si měl zkusit jít zatýkat teroristy nebo jiné lumpy namísto šikanování řidičů. Komentátorka asi neví, že zatýkání největších padouchů je už osmadvacet let mou každodenní prací. I ten den, kdy se odehrál incident s oním řidičem, jsme zasahovali proti nebezpečnému pachateli, který byl vycvičen v cizinecké legii a my měli hlášku, že se chce pokusit unést dítě.

Jak byste se potrestal vy sám, kdybyste mohl?

Trest bych nechal na našem krajském řediteli, který by rozhodl. Dal by mi pět deset procent dolů z platu na dva tři měsíce. Tento případ rozhodně není trestní věc. U soudu vůbec neměl skončit. Jsou s tím akorát patálie, finanční náklady. Nakonec to nejspíš skončí žalobou na stát za neoprávněné trestní stíhání. Jen proto, že někdo neměl odvahu říct, že to není trestný čin.

Konflikt začal na mostě

Kauza, která nakonec skončila až u Okresního soudu Plzeň-město, začala loni v září okolo druhé odpoledne na mostě Generála Pattona v Plzni. Třiapadesátiletý řidič Josef Vávra se dostal do konfliktu s posádkou neoznačeného policejního vozidla. Podle šoféra ho dvojice policistů za pouhé probliknutí zablokovala a jeden z nich na něj vytáhl zbraň. Vávra prý dlouho netušil, že jde o policisty. Policista Vladimír Slavotínek však od začátku tvrdil, že incident odstartoval Vávra, když na neoznačený služební vůz opakovaně z boku najížděl. Řidič na zákrok policisty reagoval žalobou. Plzeňský okresní soud začátkem října rozhodl, že policisté žádný zákon neporušili. Mjr. Vladimír Slavotínek (53) nastoupil v březnu 1985 v Praze k pohotovostnímu pluku (dnes Střední policejní škola). Po roce a půl začal pracovat jako člen pohotovostní motorizované jednotky v Plzni. Od února 1991 působí v plzeňské zásahové jednotce, která tehdy vznikla. V současnosti je jediným členem zdejší "zásahovky", který je v jejich řadách od úplného počátku. Před třinácti lety se stal zástupcem velitele. Nyní ale svou funkci nevykonává a čeká, zda krajský soud potvrdí verdikt soudu okresního. V takovém případě by se do funkce vrátil a absolvoval policejní kárné řízení. To by pro něj znamenalo například dočasné snížení platu.

Foto: ČTK/Chaloupka Miroslav

Autor: Lenka Rauerová





Čtěte dále

Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji

Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji

Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze....

Expremiér Babiš oznámil rozchod s manželkou Monikou po třicetiletém vztahu

Expremiér Babiš oznámil rozchod s manželkou Monikou po třicetiletém vztahu

Bývalý premiér Andrej Babiš na svém instagramu oznámil rozchod s manželkou Monikou po zhruba 30 letech vztahu a sedmi letech...

V evropských volbách v ČR se může utkat 30 uskupení, o devět méně než minule

V evropských volbách v ČR se může utkat 30 uskupení, o devět méně než minule

Všech 30 řádně přihlášených uskupení bylo letos v ČR připuštěno k červnovým volbách do Evropského parlamentu. Ministerstvo vnitra...

ANO nebude jednat na Hradě o penzích, Pavla to zklamalo, sejde se s Jurečkou

ANO nebude jednat na Hradě o penzích, Pavla to zklamalo, sejde se s Jurečkou

Opoziční hnutí ANO zrušilo svoji účast na pondělním jednání o důchodové reformě na Pražském hradě. Zdůvodnilo to tím, že nejvyšší...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Dějepisná soutěž gymnázií pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při gymnáziu Cheb je již řadu let významnou událostí středoškolských...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi