Policie přesouvá síly. Řidiče pokutuje z civilních vozů

Policisté Jiří a David při službě v civilním vozidle.Dopravní policisté hlásí návrat k "osvědčené" metodě, jak se vypořádat s neukázněnými řidiči. Podle slov svého šéfa Martina Červíčka se přesunují od krajnic do epicentra silničního provozu. A hříšníky pokutují hlídky v neoznačených vozech.

Redaktor on-line deníku TÝDEN.CZ strávil službu s posádkou takzvaného skrytého dohledu, aby se přesvědčil, jak staronová strategie zabírá.

Na první pohled je to obyčejné vozidlo. Přesto když červená octavia vjíždí do obce předepsanou padesátikilometrovou rychlostí, všímaví řidiči okamžitě přibrzdí. Při pozorném pohledu je totiž možné odhalit na čelním skle kameru napojenou na radar, vzadu zase modrý majáček.

Vlastimil Vágai si "podezřelého" vybavení automobilu nevšiml. Zrovna řešil problémy v sídle své firmy. Za jízdy, mobilním telefonem. Těsně před výjezdem z Frýdku-Místku jej proto hlídka předjíždí a spouští varovný blikač Stop.

Hovor ho přišel na tisíc korun, mladý podnikatel navrch vyfasoval i tři trestné body. "Pokutu jsem dostal zaslouženě," přiznává Vágai. Dále už v hodnocení policejních kontrol na silnicích tak smířlivý není.

Vlastimil Vágai musel platit tisíc korun pokuty. Bral to s úsměvem."Bodový systém bych zrušil. Od doby, co ho zavedli, jezdím jako hovado. Vím, kde jsou radary, na ty si dávám pozor, jinak se snažím jezdit normálně. Odteď si budu dávat pozor i na červené octavie," uvažuje Vágai.

Prototyp silničního piráta to však není. Stejně jako ostatní hříšníci, které hlídky po dobu služby přistihnou při porušení dopravních předpisů. Ukazuje se, že skrytý dohled - stejně jako ostatní formy kontroly - odhalí především nárazové přestupky řidičů.

Rychlost, pásy, telefonování

Služebna ostravských dopravních policistů je ve čtvrtek v poledne téměř prázdná. Do pracovního se zde převlékají jen Jiří a David. Připravují se na práci v "terénu". "Tentokrát máme volnou ruku. Takže budeme kontrolovat rychlost a drobnosti jako zapnuté pásy či volání mobilem během řízení," prozrazuje David.

Rozvržení služby tak kopíruje policejní statistiky: těm dominuje nepřiměřená rychlost, za niž řidičům naskákala na konta téměř polovina dosud udělených trestných bodů. Zbylé přestupky zase podle expertů ohrožují bezpečnost v silničním provozu.

Na dvoře služebny čeká připravená červená octavia. Kontrola má správně začít hned, jakmile vůz vjede na silnici. A opravdu, hned na prvním semaforu se rozjíždí automobil na červenou. Na poslední chvíli muž za volantem ještě stoupne na brzdu, zřejmě ho spletla zelená pro vedlejší pruh.

O pět minut později už ale policisté zasahují. Ve vedlejším pruhu míjí řidiče, jenž bezstarostně telefonuje. "Natoč ho, Dejve," instruuje zkušenější muž svého kolegu. Než se podaří kameru zapnout, nastavit a pořídit usvědčující důkaz, tak hovor ukončí.

I tak provinilce zastavují. Přiznává, že opravdu volal. "Mám den blbec. Předtím jsem ještě natankoval deset litrů benzinu do dieslového vozu," kroutí hlavou muž. Výsledek je přesto jasný: držení telefonního přístroje = pokuta tisíc korun a tři trestné body.

A máte nějaký důkaz?

Jiří a David vyrážejí jako skrytá hlídka mezi "běžné řidiče" aspoň dvakrát měsíčně. Na sedadle se otáčejí za každým vozidlem, které míjejí, aby se přesvědčili, že posádka vozu je připoutána podle předpisů či že řidič nedrží v ruce telefon.

K tomu, aby v rychlosti odhalili dané prohřešky jim pomáhá hned několik fíglů. Tak třeba nezapnutý pás je na tmavém oblečení téměř nerozpoznatelný. Policistům však prozradí letmý pohled k levému rameni řidiče. Když zde pás není napnutý, je zřejmé, že řidič porušuje zákon.

Na první pohled běžná octavia. Jen vpředu je radar a vzadu majáček.Právě nepoužívání pásů patří mezi typické české nešvary. Cizinci se proviňují často "malichernějšími" způsoby. Třeba když automobil na křižovatce náhle změní směr své jízdy o sto osmdesát stupňů. Porušuje tím přikázání o otáčení. "Tak co, necháme ho žít?" ptá se žoviálně Jiří.

Vůz však nemá ani zapnutá světla. Hlídka jej proto zastavuje, aby řidiči domluvila. Jak prozrazuje poznávací značka, řidič je ze zahraničí. Celá věc se obejde bez trestu. "Nechal jsem to bez pokuty. S Francouzem bych se stejně moc nepobavil," řekne Jiří a opět nastartuje.

Právě prevence a výchovný aspekt hrají u skrytého dohledu stěžejní roli. Policisté sice brázdí terén v neoznačeném voze, přesto na sobě musejí mít uniformy. Kolemjedoucí šoféři tak mají šanci uvědomit si, s kým mají tu čest. A v mžiku rozsvítí světla, zahodí mobilní telefon či zapnou bezpečnostní pásy.

"Přesto se nám stává, že někdo klidně pokračuje v hovoru, a když jej stopneme, ještě to zapírá," vypráví David. V takových případech přichází ke slovu záznam z videokamery, na níž strážníci všechny přestupky evidují. "V dnešní době chtějí všichni na všechno důkazy," přikyvuje jeho parťák Jiří.

Vyhráno nemají provinilci ani za předpokladu, že je policisté nestihnou v inkriminující situaci natočit. "K tomu, abychom mu mohli dát pokutu, musí s trestem souhlasit. Když je ale jeho provinění nezpochybnitelné a on by přesto odmítal přijmout pokutu, nahlásili bychom ho správnímu orgánu. A tam by to byla naše dvě svědectví proti jeho hlasu," popisuje David. 

Tresty pro "malé ryby"

Po dvou hodinách služby se policisté zaměřují na kontrolu rychlosti. Radar však nezapínají přímo v provozu, ale stejně jako "běžná" hlídka odstavují vůz na vhodné místo před výjezdem z obce.

"Měřit za jízdy se příliš nevyplácí. Na snímku z radaru totiž musí být jen jediné vozidlo, což se v provozu málokdy podaří. Když to někdo sviští v protisměru, tak zase musíme dávat pozor, abychom při otáčení sami nezpůsobili nehodu," vysvětluje Jiří, proč se rychlost kontroluje z místa.

Skrytá hlídka musí zastavit i u havárií. Než přijedou kolegové...I to je ovšem další důvod, proč ani skrytý dohled nedokáže trestat jen "piráty silnic". Na výjezdu z obce lze totiž jen obtížně rozlišit, zda plynový pedál přišlápl řidič náhodou, z nepozornosti, či rychlost překračuje po celý průjezd zastavěným územím.

Při pokutování jsou Jiří s Davidem celkem benevolentní. Nastavují radar, aby zaznamenával řidiče teprve od rychlosti 63 km/h. Jako první se do radarové pasti chytla pohledná blondýnka.

Pokutu tisíc korun si bez protestů nechá napsat na složenku, zajímá se hlavně, o kolik bodů přišla. "Tady jste mě přistihli už nedávno, že jsem jela trochu rychleji," přiznává řidička. Povolený limit překročila o patnáct kilometrů v hodině, do řidičské karty jí tak přibudou dva trestné body.

Po každém přistiženém obkrouží hlídka krátké kolečko obcí a vrací se zpět na vytipované místo. Červená octavia na sobě sice nemá policejní nápis, přesto v odstavném pruhu vzbuzuje pozornost většiny řidičů.

I tak se v pravidelných intervalech ozve pípnutí radaru hlásící další oběť. Rychlost překročila i zelená Škoda Fabia. Když ji strážníci předjíždějí a zapínají blikačku stop, řidič nereaguje a jede klidně dál.

"Co dělá? On nezastavuje," diví se Jiří a mačká plyn, aby škodovku opět předstihl. Tentokrát již vše klaplo. Postarší řidič se omlouvá, že varovný signál nebyl na zadním skle dobře vidět. Policisté mu věří, pokuta tisíc korun jej však nemine.

Bič na řidiče? Ne, jen strašák

Podtrženo sečteno: během necelých čtyř hodin ve voze skrytého dohledu hlídka urazila stovku kilometrů a při - větším či menším - porušování dopravních předpisů přistihla deset hříšníků. Sedmi z nich pak strážci zákona udělili pokutu, což znamená, že řidiče trestali v průměru každou půlhodinu (k tomu je nutno připočíst řadu šoférů, kteří si po spatření hlídky rozsvítili světla či instinktivně zpomalili).

Zapnout radar a měří se. Co čtvrhodina, to jeden přistižený hříšník.Kontrola z civilních vozů přímo v silničním provozu je jednou z priorit stávajícího ředitele dopravní policie Martina Červíčka. Ke zlepšení bezpečnosti na tuzemských silnicích plánuje šéf strážců zákona v bílých čepicích hojněji využívat i leteckou službu.

Dopravní experti to vítají. "Skrytý dohled je způsob, jak odhalit nejvíce řidičských přestupků. Na rozdíl od minulosti od něj však policie dosud ustupovala," přimlouvá se za staronovou metodu například Stanislav Huml. 

Přesto test TÝDNE.CZ prokázal, že skrytý dohled nemůže být definitivním řešením nelichotivé bilance českých řidičů. Dva roky po zavedení bodového systému jde spíše o nového strašáka. 

Foto: Vladimír Křivka

Autor: Vladimír Křivka





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi